Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Digikameroiden salamat

Matti Harju (11.9.2002) (viim. päivitys 22.10.2010)

Sisäinen salama

Digikameran omaa sisäistä salamaa kannattaa käyttää vain kun muita vaihtoehtoja ei ole. Luonnonvalo on aina kuvaajalle ja kuvattavalle paras. Jalustaa käyttäen voidaan pidentää suljinaikaa, mutta tässäkin rajat tulevat nopeasti vastaan. Kuvanvakaajaa käyttävät kamerat (Olympus C-2100UZ, Olympus E-100RS, Canon Pro90 IS, Sony MVC-FD91/FD95/FD97/CD1000) selviävät vähemmässäkin valossa ilman salamaa. Järjestelmä-digeissähän voi käyttää optiikkaa, jossa on kuvanvakaaja.

Orjasalama

Ulkoinen salama

Ulkoinen salama

Suurimmassa osaa pokkarimallisista digikameroista ei ole minkäänlaista ulkoisen salaman liitäntää. Lisää tehoa haluavan on turvauduttava tällöin orjasalamaan (engl. slave). Osa digikameroista väläyttää yhden tai useamman ns. esisalaman, joka on niin nopea, että silmä ei sitä huomaa. Tätä käytetään valonmittaukseen ja valkotasapainon asettamiseen. Tavallisille kameroille tarkoitetut orjasalamat ja studiosalamat reagoivat jo tähän esiväläykseen, jolloin laukaistaessa varsinainen salama ei tulekaan mitään ylimääräistä väläystä.

Kerran salamaa väläyttäviä digikameroita ovat Nikon Coolpix 9xx, Casio, HP, Kodak, Sony, Ricoh ja Fuji. (5.4.2003: Sony F707/717 kuulemma väläyttävät useamman kerran...) Näiden kanssa voi siis käyttää tavallista orjasalamaa. Useamman kerran sisäistä salamaa väläyttäviä digikameroita ovat Olympus, Canon, Minolta Dimage, Nikon 7xx, 8xx, Epson, Agfa ja Toshiba. (18.5.2003: Olympus C-730 väläyttää useamman kerran, Olympus C-5050:ssä voi laittaa esisalaman pois päältä). Yksinkertaisinta on varmistua kokeilemalla orjasalaman toimintaa oman digikameran kanssa. Metz 34 CS-2 digitaaliseen orjasalamaan on yhdistetty varsinainen salama. Yhdistelmä reagoi digikameran omaan salamaan. Hintaa laitteella on noin 120 euroa. Itselläni oli käytössä Olympus 2000Z:n kanssa Nissin Auto 3200Z (Maahantuoja Lauttasaarelainen Ed-Mark). Kolmas Suomessa myytävä malli lienee Cullman SL28 digislave. Orjasalaman käyttöä harkitsevan kannattaa varautua pettymyksiin, sillä paras ratkaisu on suoraan kameraan liitettävä ulkoinen salama.

Salamaheijastimet

Hätäratkaisuna kannattaa pikkupokkarin oman salaman eteen laskostaa vaikka talouspaperia, niin valo saadaan vähemmän jyrkäksi. Kuminauhan tai narun kanssa voi yrittää viritellä jonkinlaista systeemia, jolla salaman valon saadaan heijastumaan katon kautta. Ulkoista salamaa käyttävällä ei ole tällaisia ongelmia, jos katto on oikean värinen ja oikealla korkeudella. Paras paikka suunnata salama on kuvaajan takana, seinän ja katon leikkauspisteessä. Jos katon ja seinän väri on vielä vaalea, niin kuviin ei tule minkäänlaista varjoa, valaistus tulee näkyviin jonkinlaisena ylimaallisena hohteena. Aika usein ei ole mahdollista heijastaa valoa seinästä eikä katosta. Tällöin salama pitää suunnata suoraan kohteeseen, jälki ei ole ilman apuvälineitä kovin imartelevaa. Varjot ovat jyrkkiä, kohde ei ole mitenkään parhaimmillaan. Olen kokeillut monenlaista salamanpehmentäjää, kovin tyytyväinen en ole ollut yhteenkään. Kokeilemiani malleja: Lumiquest Ultra Bounce, Lumiquest Pocket Bouncer, Lumiquest Big Bouncer. Paras malli lienee sellainen, jonka saa nopeasti salamapäähän ja joka ei ole kovin iso. Tämän vuoksi ammattikuvaajilla näkee usein Sto-Fenin pieniä valkoisia muovikuppeja. Hintaluokka näillä malleilla on 25 e - 30 e.

Lumiquest Ultra Bounce -heijastin
ks. myös dnews 09.08.2001

Punasilmäisyys

Salaman ja linssin sijaitessa lähellä toisiaan kuvattavan verkkokalvolta heijastuvat verisuonet tekevät silmistä punaisia (ns. hirviösilmät eli vampyyrisilmät). Tämä on erityisesti pikkupokkarien ongelma, jota voi yrittää välttää käyttämällä ns. punasilmäisyyden poistoa. Salama räpsäyttää ennen varsinaista väläystä sarjan pikkuvälähdyksiä. Tämä saa aikaan sen, että pupillit supistuvat ja estävät valon heijastumisen verkkokalvon verisuonista. Yleensä punasilmäisyyden poisto ei ole kovin tehokas, kuvattavat hämääntyvät välähdyksistä ja liikkuvat liian aikaisin, silmät menevät välillä kiinni jne. Punasilmäisyys on helppo korjata jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmassa. Etukäteen sitä voi yrittää välttää lisäämällä huoneen valaistusta (pupillit pienevät), pyytämällä kuvattavaa olemaan katsomatta suoraan linssiin tai vaikka pyytämään kuvattavia juuri ennen kuvanottoa katsomaan kirkasta valoa.

 

Linkkejä päivitetty (22.7.2009)

Matti Harju (11.9.2002)

| Vinkit-sivulle |

 


Hae Google:sta

Uutiset