Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Photoshop 7 -kirjoja

Digicamera.netin kirjaesittelyt:
J. Lähilahti: Photoshop 7 (Docendo, Visual sarja)
Deke McClelland: Photoshop 7 Kuvankäsittely (Docendo, Quality-sarja)
Martin Evening: Photoshop Valokuvaajille (Quality-sarja)
Scott Kelby: Photoshop digikuvaajille (IT Press)

Ruokahalua herättämään

Klikkaa ja tilaa!

Photoshop 7 (Visual sarja)
J. Lähilahti
Docendo / ISBN 9518461716
julkaistu: helmikuu 2003
Pehmeäkantinen, nidottu
136 sivua, neliväri, CD
sh. 33 euroa
WWW-tilaus:
Docendo
Bookplus.fi

Photoshop 7 Visual on helppolukuinen ja havainnollisesti kuvitettu kirja, jossa selvennetään digitaalisen kuvan peruskäsitteitä ja -säätöjä unohtamatta kuitenkaan kuvan manipulaatiossa käytettyjä vaativampiakaan tekniikoita. Tietenkään tämän paksuisessa kirjassa ei voida kovin syvällisesti perehtyä eri tekniikoihin eikä edes kaikkiin Photoshopin ominaisuuksiin, mutta silti 136 sivuun on saatu mahtumaan yllättävän paljon asiaa:

 • ohjelman ja käyttöliittymän esittely
 • digitaalisen kuvan peruskäsitteet
 • digikuvan perussäädöt
 • tasot ja tasotyylit
 • piirtotyökalut
 • kuvan retusointi, osien poistaminen
 • kohteen valinta- ja syväystekniikat (eri valintatyökalut, maskauksen avulla tehtävä valinta, syväys käyttäen Erota / Extract -suodinta)
 • automaattiset toiminnot (valmiit ja omien makrojen nauhoittaminen)
 • kuvien tallentaminen ja optimointi www-sivuja varten sekä www-kuvagallerian automaattinen luominen
 • tiedostoselain
 • jne.

Kirjan reunahuomautukset tukevat mukavasti tekstiä ja sisältävät omaksumisen arvoisia vinkkejä ja keskeisiä pikanäppäinkomentoja. Ne kannattaa ehdottomasti lukea.

Photoshopin mukana tulevaa Image Ready -ohjelmaa kirjassa ei käsitellä ollenkaan, mikä kirjan sivumäärän huomioon ottaen on ihan järkevää.

Havainnollisilla värikuvilla runsaasti kuvitettuun kirjaan on helppo tarttua. Kirjan lukemalla ei tule Photoshop-taituriksi, mutta sen avulla saa nopeasti perustiedot ja tuntuman vaikeampiinkin tekniikoihin. Kirja soveltuu mielestäni parhaiten henkilölle, jolla on ennestään jonkin verran Photoshopin käyttökokemusta. Sen sijaan kokeneelle Photoshop-käyttäjälle sillä ei ole paljonkaan tarjottavaa.

Photoshop 7 Visual on pehmeäkantinen ja nidottu. Kirjan mukana saa CD-levyn, joka sisältää esimerkkikuvat, näppäinkomennot ja Photoshop 7 -ohjelman kokeiluversion.

Suomenkielisten komentojen rinnalla kirjassa esitetään aina myös termien englanninkieliset vastineet.

Esimerkkikuva kirjan sivuista

(Englanninkielisen ohjelman käyttäjänä sitä aina ihmettelee, miten suomenkielistä ohjelmaa käyttävät selviävät niiden kaikkien tasojensa kanssa: Levelsit ovat tasoja, Layerit ovat tasoja ja tässä kirjassa Thresholditkin ovat tasoja.) :)

Armi Hölttö (19.5.2003)

 

WWW-tilaus:
Docendo
Bookplus.fi

Suureen Photoshop-nälkään

Photoshop 7 Kuvankäsittely (Quality-sarja)Kikkaa ja tilaa!
Deke McClelland
Docendo / ISBN 951846166X
julkaistu: joulukuu 2002
Kovakantinen, sidottu
1014 sivua, neliväriliite, CD
sh. 65 euroa
WWW-tilaus:
Docendo
Bookplus.fi

Maailmanlaajuisesti tunnetun Photoshop Bible -kirjan uudistettu laitos on ollut jo puolisen vuotta saatavilla suomenkielisenä. Kirjassa käydään läpi koko Photoshop 7 -ohjelma, kuten sivumäärästäkin voi päätellä.

Opus soveltuu niin ammattilaiselle kuin vasta-alkajallekin. Tämän voin sanoa omasta kokemuksestani, sillä ensimmäinen Photoshop-ohjelmasta lukemani kirja oli aikoinaan silloinen englanninkielinen laitos Photoshop 5 Bible. Jos jo alun perin tietää haluavansa oppia Photoshopista enemmän kuin pelkät perustoiminnot, on ihan järkevää aloittaa ohjelman opiskelu tästä kirjasta. Näin saa heti alkuun käsityksen ohjelman mahdollisuuksista ja rajoista. Kirja antaa hyvän teknisen perustan, jota voi sitten laajentaa esim. eri näkökulmista kirjoitettujen Photoshop-oppaiden avulla.

Yli tuhat sivua voi tietysti tuntua paljolta, mutta toisaalta kirja on selkeästi ja helppotajuisesti kirjoitettu ja runsaat kuvaesimerkit keventävät nekin lukemisurakkaa.

Perusteellisuuden lisäksi kirjassa on parasta se, että siitä välittyy tekijän pitkäaikainen kokemus ja henkilökohtainen näkemys. McClelland tuo selvästi ilmi mielipiteensä eri työkalujen ja toimintojen käyttökelpoisuudesta. Tuota piirrettä ainakin itse arvostan kovasti.

Kirjassa on runsaasti kuvaesimerkkejä ja neliväriliite. Edellisen version kuvista suurin osa on uudistettu. Sinällään McClellandin Bible-kirjojen kuvat eivät ole minua koskaan erityisemmin innostaneet. Toisaalta ei voi vaatia, että varsinkaan tämän paksuisessa kirjassa kuvat olisivat myös visuaalisesti inspiroivia. Riittää, että ne ajavat asiansa tekstiä havainnollistavina esimerkkeinä.

Photoshop 7 -ohjelman uudet ominaisuudet on merkitty selvästi sivujen marginaaliin kuvakkeella. Näin ohjelman aiempia versioita käyttäneet löytävät uutuuskohdat helposti. Lisäksi uutuudet on esitelty lyhyesti heti kirjan alussa.

Suomennoksessa käytetään komentojen, työkalujen, painikkeiden jne. englanninkielisiä nimiä. Suomenkieliset nimet mainitaan vain silloin, kun ne esiintyvät ensimmäisen kerran.

Valitettavasti kirjassa ei käsitellä ollenkaan Photoshopin mukana tulevaa Image Ready -ohjelmaa toisin kuin kirjan laajemmassa englanninkielisessä painoksessa Photoshop 7 Bible, Professional edition.

Kirja on kovakantinen ja sidos kestävän tuntuinen. Kirjan mukana tulee CD -levy, joka sisältää mm. harjoituskuvia, näppäinkomenotaulukon ja Photoshop 7 -ohjelman englanninkielisen kokeiluversion.

Pari esimerkkikuvaa kirjan sivuista

Suosittelen!

_________

(Kirjan takakannessa kehotetaan: "Istu koneen ääreen, ota mukava asento ja anna mestarin opettaa."

Ehdotan myös vaihtoehtoista oppimistapaa: Tutustu käyttöliittymään. Ota sen jälkeen mukava asento sohvalla ja anna mestarin opettaa. Sovella oppimaasi myöhemmin koneen ääressä käytäntöön.

Näin luet nuo tuhat sivua nopeammin etkä unohdu vain sokeasti ja mekaanisesti noudattamaan kirjan neuvoja. Kannattaa ainakin kokeilla.)

Armi Hölttö (19.5.2003)

WWW-tilaus:
Docendo
Bookplus.fi

Valokuvaajan näkökulma Photoshop 7 -ohjelmaan

Photoshop 7 Valokuvaajille

Photoshop Valokuvaajille (Quality-sarja)
Martin Evening / Docendo ISBN: 9518461767
julkaistu: huhtikuu 2003
Kovakantinen, sidottu
468 sivua, neliväri, CD
sh 68 euroa
WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi

Valokuvaaja Martin Eveningin kirja on suunnattu ennen kaikkea valokuvaajille. Niinpä kirjan aluksi käsitelläänkin kuvan digitointia, resoluutiota ja erityisesti värinhallintaa ja tulostamista. Tämän jälkeen esitellään Photoshopin käyttöliittymä ja työkalut. Eri tiedostomuotojen esittelyn jälkeen päästään vihdoin - noin puolessa välissä kirjaa - Photoshopin käytännöllisiin tekniikoihin. Aluksi käydään läpi kuvan perussäätöjä ja muita ammattilaisten käyttämiä kuvankorjausmenetelmiä. Oma lukunsa on omistettu erilaisille valokuvaajia kiinnostaville mustavalkotekniikoille. Samoin väritystehosteita käsitellään yhden luvun verran. Lopuksi esitellään vielä tasotyylejä ja kirjoittajan suosikkifilttereitä.

Photoshopin mukana tuleva Image Ready -ohjelma ei ole valokuvaajalle kovin keskeinen ja sitä kirjassa käsitelläänkin vain 11-sivuisessa liitteessä.

Kirjan kuvitus noudattaa samaa professionaalista linjaa kuin itse tekstikin. Myös painojälki on erinomaista. Teos on kovakantinen ja sidottu. Mukana seuraa CD, jossa osa kirjan ohjeista on mukana videoina. Kuten arvata saattaa, CD-levyltä ei löydy kaikkia kirjan kuvia, mikä johtuu juuri kuvien ammattilaistasosta.

Armi Hölttö (15.9.2003)

WWW-tilaus:
Docendo tai
Bookplus.fi

Vinkkejä ja niksejä käytännönläheisesti

Photoshop digikuvaajille
Scott Kelby/ IT Press ISBN: 951826709X
julkaistu: 2003
Pehmeäkantinen, nidottu
357 sivua, neliväri, CD
sh 58 euroa
WWW-tilaus:
Bookplus.fi

Tässä on kirja sinulle, joka vieroksut kaikkea teoriaa. Teoretisoinnin sijasta Photoshop digikuvaajille -kirjassa kerrotaan ja näytetään, miten asiat tehdään. Koko kirja rakentuukin havainnollisille kuvaesimerkeille. Kuvien ja niihin liittyvien lyhyiden tekstien avulla käydään vaihe vaiheelta läpi erilaisia niksejä ja tekniikoita, joista jokainen digikuvia käsittelevä varmasti hyötyy. Silti kyse ei missään tapauksessa ole kaikkien tuntemista perusnikseistä, vaan pikemminkin ammattilaisten käyttämistä tekniikoista. Jokaista kirjassa esitettyä mainosmaailman temppua tavallinen kotikäyttäjä tuskin sellaisenaan tarvitsee, mutta turhemmistakin esimerkeistä oppii kuitenkin tekniikoita, joita voi sitten soveltaa omiin tarpeisiinsa.

Koska Photoshop digikuvaajille -kirja koostuu yksittäisistä vinkeistä ja nikseistä, lukemisen voi aloittaa mistä kohdasta tahansa.

Kelbyn kirjan lukemalla oppii koko joukon hyviä kikkoja mahdollisimman pienellä vaivalla. Luulen, että kirja onkin monille mieleinen.

Ärsyttävää kirjassa on kirjoittajan tapa höpistä kaikkea asiaan kuulumatonta. Onneksi nämä hauskoiksi sutkautuksiksi tarkoitetut höysteet rajoittuvat pääasiassa lukujen lyhyisiin johdantosivuihin eivätkä ne siten häiritse varsinaista lukemista.

Kelby halusi tehdä tavanomaisesta poikkeavan Photoshop-kirjan ja mielestäni hän on onnistunut siinä erinomaisesti.

Kirjassa käsiteltäviä aiheita:

 • tiedostoselaimen (File Browser) käyttö
  tiedostoselaimen perustiedot; näkymän mukauttaminen; kuvien lajittelu ja luokittelu (arvojärjestys) jne.
 • kuvien rajaaminen ja koon muuttaminen
  rajaaminen tiettyyn kokoon; omien rajaustyökalujen luominen; vinojen kuvien suoristaminen; kuvan suurentaminen julistekokoon ilman, että silmä huomaa eroa laadussa jne.
 • digikuville tyypillisten virheiden korjaaminen
  yli- tai alivalottuneiden kuvien korjailu; kohinan ja moiré-ilmiön vähentäminen; täytesalama-efektin luominen kuvaan jälkikäteen; punasilmäisyyden poisto eri tavoilla; perspektiivin korjaaminen jne.
 • digikuvien värikorjailu
  Käyrät/Curves-valintaikkunan käyttö; kuvan tummien ja vaaleiden kohtien määrittäminen Kynnys/Threshold-valintaikkunan avulla; ihosävyjen korjaaminen CMYK- ja RGB-kuvissa; automaattisen värikorjailun optimaaliset asetukset; studiokuvan korjaaminen harmaakorttia käyttäen; kuvan muokkaaminen 16 bittisenä jne.
 • syväystekniikat
  syväys Erota/Extract-suodinta ja Kynä/Pen-työkalua käyttäen; tavat saada kiertoteitse käyttöön kaikki Photoshopin valintatyökalut 16 bittistä kuvaa muokattaessa jne.
 • kasvokuvien retusointi
  näppyjen ja ryppyjen häivytys; tummien silmänalusien vaalennus; kohteen ja taustan varjostus/lisävalotus; hiusten värin muuttaminen; silmien ja kulmakarvojen korostaminen; hampaiden valkaisu; ihon pehmentäminen jne.
 • "kehonrakennus"
  kuvattavan kohteen hoikistaminen; ”roikkuvien käsivarsien korjaaminen eli ”allien kiinteytys" jne.
 • erikoistehosteet
  taustan sumennus; liikevaikutelman luominen; kollaasin tekeminen tasomaskin avulla jne.
 • värikuvan muuttaminen harmaasävykuvaksi
  käyttäen mm. Kanavasekoitin-/Channel Mixer- tai Laskenta-/Calculations-valintaikkunoita
 • digikuvien terävöittäminen
  useita eri terävöitystekniikoita; Unsharpen Mask -asetukset muotokuvissa, luontokuvissa jne.

Kirjan mukana tulee CD-levy, joka sisältää esimerkeissä käytettyjä kuvia ja Photoshopin englanninkielisen kokeiluversion Windows-koneille. Kirja on pehmeäkantinen.

Pari esimerkkikuvaa kirjan sivuista

Suosittelen!

Kirjan voi tilata mm. Bookplus.fi-verkkokaupasta.

Armi Hölttö (6.6.2003)

| Muita kirjoja |

 


Hae Google:sta

Uutiset