Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Digikuvaus- ja kuvankäsittelyoppaita ym. / 2012

Kirjojen yhteydessä mainittu normaalihinnat.

Miten valokuva toimii - näe, tulkitse ja opi mestarikuvaajilta

Photoshop Lightroom 4 valokuvaajilleTekijät: Michael Freeman
Kustantaja: Docendo Oy
Julkaistu: 09/2012
ISBN: 978-952-5912-30-2
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 192
Hinta: 39 €
Kampanjahinta: 29 €

Michael Freemanin Miten valokuva toimii - näe, tulkitse ja opi mestarikuvaajilta -kirja on kolmas osa kansainvälistä menestystrilogiaa. Sen kaksi ensimmäistä osaa, Valokuvaamisen taito ja Parempia valokuvia, ovat myyneet Suomessakin useita painoksia.

Tässä uusimmassa kirjassaan Freeman toimii oppaana valokuvan lukutaitoon ja tekee sen tarkastelemalla kuuluisien valokuvaajien töitä. Samalla kun kirja johdattaa katsomaan, ymmärtämään ja arvostamaan valokuvia, se toimii katsauksena modernin valokuvauksen historiaan.

Uusi kirja poikkeaa Freemanin aiemmista teoksista siinä, että valokuvauksen tekniikkaa tai "how-to"-tyyppisiä ohjeita eli suoranaisia neuvoja, miten hyvä kuva otetaan, ei tästä kirjasta löydy ollenkaan. Sen sijaan kirja opastaa lukemaan muiden ottamia kuvia. Ajatuksena on se, että kuvien lukeminen ja kuvaaminen auttavat ja rikastuttavat toinen toisiaan. Kyky lukea muiden kuvia antaa paremmat valmiudet kuvata itse. Ja toisaalta, mitä enemmän tietää valokuvaamisen prosessista, sitä paremmin kykenee ymmärtämään muiden kuvaajien tavoitteita ja menettelytapoja.

Freeman korostaa, että valokuvan lukemisessa on pyrittävä asettumaan valokuvaajan asemaan. Valokuvan lukeminen tarkoittaa valokuvaajan tarkoituksen ja tyylin sekä prosessin selvittämistä. On siis otettava selville, mihin valokuvaaja pyrki, millä yksilöllisellä tavalla hän päätti käsitellä aihettaan ja miten käytännön toteutus tapahtui. Tämän luentaprosessin jälkeen meillä pitäisi olla paremmat valmiudet arvioida, onko valokuva onnistunut, onko se hyvä.

Kirja on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen on nimeltään Hetken taidetta. Siinä Freeman mm. määrittelee valokuvan ja sen jälkeen hyvän valokuvan ominaisuudet sekä sen, mitä valokuvan lukeminen tarkoittaa. Toinen osa, Tarkoituksen ymmärtäminen, käsittelee sitä, miten genre ja valokuvan käyttöön liittyvät käytännölliset syyt (miten valokuva on tarkoitettu nähtäväksi) sekä valokuvaajien erilaiset lähestymistavat ovat muokanneet valokuvien ottotapaa. Kolmas osa on nimeltään Valokuvaajan taidot. Siinä käsitellään taitoja, jotka liittyvät hyvien valokuvien ottamiseen. Kyse on lähinnä sen tyyppisistä asioista kuin valokuvaajan kyvystä yllättää, kyvystä nähdä ja vangita tietty hetki tai kohde sekä kyvystä sommitella.

Kirja on erittäin monisyistä ja kiinnostavaa luettavaa, ja sitä voi suositella kaikille, jotka haluavat miettiä valokuvaa pintaa syvemmältä. Tämä ei tarkoita, että kirja olisi vaikeatajuinen, päinvastoin. Se on mukaansatempaava ja helppolukuinen - vaikkakin suomennos on paikka paikoin jonkin verran kankeaa.

Teos sisältää kuuluisien valokuvaajien kuvia 1800-luvulta nykypäiviin - yhteensä yli 100 kuvaa. Monien kuvien takaa paljastuu mielenkiintoisia tarinoita.

Michael Freeman on maailmankuulu lontoolainen valokuvaaja, tietokirjailija ja luennoitsija. Hän on työskennellyt yli 25 vuotta erilaisissa kansainvälisissä kuvaustehtävissä muun muassa BBC:n toimeksiannosta. Hänen valokuvausaiheisia kirjojaan on myyty useille kielille käännettyinä jo yli miljoona kappaletta.

Lue lisää kustantajan sivuilta


Järkkärikuvaajan käsikirja

Photoshop Lightroom 4 valokuvaajilleTekijät: Olli Rinne
Kustantaja: Docendo Oy
Julkaistu: 08/2012
ISBN: 978-952-5912-32-6
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 192
Hinta: 29 €

Olli "digiFAQ" Rinne on päivittänyt vuonna 2008 ilmestyneen Digijärkkäri - käyttäjän käsikirjan. Uudistuneen laitoksen nimi on Järkkärikuvaajan käsikirja. Se on aiempaa laajempi, ja siitä huolimatta edellistä huomattavasti edullisempi. Sisältöä on päivitetty vastaamaan teknistä kehitystä, mm. viime vuosina markkinoille tulleiden peilittömien järjestelmäkameroiden osalta.

Rinteen kirja on 192-sivuinen tietopaketti, joka esittelee digitaalisen järjestelmäkameran tekniikkaa ja toimintoja sekä niiden tarjoamia mahdollisuuksia todella selkeästi ja käytännönläheisesti.

Kirjan ideana on, että lukija tutustuisi yhden säädön tai toiminnon suomiin mahdollisuuksiin kokeilemalla mahdollisimman paljon itse. Tämän mukaisesti kirja on jaoteltu osiin yksittäisten kameratoimintojen tai kameran osien mukaan. Jokaisen osion lopussa Rinne ehdottaa muutamia kuva-aiheita, joiden avulla juuri opittuja asioita pääsee harjoittelemaan.

Opasta voi suositella erityisesti kaikille aloitteleville digijärkkärikuvaajille. Heidän lisäkseen Rinteen kirjasta on hyötyä myös monille pidempään kuvanneille. Kun digitaalinen järjestelmäkamera nykyisin hankitaan yhä useammin jo kuvausharrastuksen alkuvaihessa, on kuvaajissa varmasti paljon niitä, joilta on jäänyt tutustumatta järjestelmäkameran tarjoamiin moniin mahdollisuuksiin.

Rinne tunnetaan digikuvauksen lehtikirjoittajana, kouluttajana ja verkkokeskustelijana, jonka asiantuntevia neuvoja on saatu lukea myös digicamera.netin foorumilla. Ja kenellepä ei Rinteen Digikameran omistajan FAQ olisi tuttu.

Lue lisää kustantajan sivuilta


Photoshop Lightroom 4 valokuvaajille

Photoshop Lightroom 4 valokuvaajilleTekijät: Pekka Potka
Kustantaja: Docendo Oy
Julkaistu: 08/2012
ISBN: 978-952-5912-34-0
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 360
Hinta: 49 €

Docendolta on ilmestynyt Pekka Potkan uusi kirja valokuvaajien suosimasta Adoben Photoshop Lightroom -ohjelmasta. Kirja on jo kolmas versio Potkan Lightroom-kirjojen sarjassa ja nimeltään  Photoshop Lightroom 4 valokuvaajille. Kirja on entistä paksumpi, sivuja on peräti 360.

Photoshop Lightroom -ohjelma on suunniteltu valokuvaajille kuvien arkistointiin, käsittelyyn, tulostamiseen ja esittämiseen.

Näkökulma Potkan oppaassa on työnkulullinen. Ohjelman osia esitellään ainoastaan siinä määrin kuin niitä tarvitaan kussakin vaiheessa. Ohjelman toiminnot käydään havainnollisesti läpi runsain kuvaesimerkein.

Kirjassa käsiteltäviä aiheita ovat:

•    asetukset ja käyttöönotto
•    kuvien arkistointi
•    laajojen kuvamäärien järjestely ja kuvien löytäminen
•    kuvan perussäädöt
•    luova kuvankäsittely
•    kuvien esittäminen kartalla
•    värinhallittu vedostaminen
•    web-gallerian tekeminen
•    kuvaesityksen luominen
•    kuvakirjan tekeminen
•    dng-formaatin käyttö
•    ohjelman laajentaminen plug-ineillä, templateilla ja preseteillä

Kirjan loppuun on koottu kätevä taulukko Lightroomin pikanäppäimille.

Potkalla on itsellään runsaasti käyttökokemusta Lightroom-ohjelmasta. Hän on käyttänyt sitä päivittäin jo vuosia. Lisäksi Potka on erinomaisen selkeä kirjoittaja, joten opasta voi hyvillä mielin suositella jokaiselle digikuvaajalle -  niin ammattilaiselle kuin harrastajallekin. Oppaan hankkimista puoltaa sekin, että Photoshop Lightroom -ohjelman käyttöliittymä ja toimintatapa ovat täysin erilaiset kuin esim. Photoshopissa. Ilman opasta ensikertalaiselta voi kulua aikaa, ennen kuin pääsee sinuiksi ohjelman kanssa.

Lue lisää kustantajan sivuilta


Hannu Hautalan luontokuvausopas

Hannu Hautalan luontokuvausopasTekijät: Pekka Punkari, Hannu Hautala
Kustantaja: Docendo Oy
Julkaistu: 03/2012
ISBN: 978-951-0-38559-3
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 250
Hinta: 39 €

Suomalaisen luontokuvauksen grand old man Hannu Hautala on julkaissut luontokuvausoppaan yhteistyössä kirjoittajana, valokuvaajana ja kouluttajana toimivan Pekka Punkarin kanssa.

Punkari on lähes vuoden ajan kulkenut Hautalan mukana kuvausreissuilla dokumentoiden maestron työskentelyä. Kirjan tekstit ja Hautalan työskentelystä kertovat kuvat ovat Punkarin käsialaa. Koska Hautala kuvaa edelleen diafilmille, on Punkarin tehtävänä ollut myös päivittää Hautalan opit digiaikaan.

Hautalan mielestä 90 % kuvaamisesta perustuu luonnon tuntemukseen, 10 % itse kuvaamiseen. Kirja tarjoaa tietoa molemmista. Yli kolmekymmentä vuotta ammattiluontokuvaajana toiminut Hautala ei pihtaa tietojaan, vaan paljastaa parhaat kuvauspaikkansa ja kertoo auliisti vinkkinsä niin kohteiden lähdestymisen kuin kuvaustekniikankin osalta. Kirjan ote on kaiken kaikkiaan hyvin käytännönläheinen.

Kirja sopii sopii niin aloitteiljoille kuin kokeneille kuvaajille.

Lue lisää kustantajan sivuilta

 


ETSIMESSÄ: Uusi kirjasarja valokuvauksen vasta-alkajille:

 • Etsimessä: IhminenEtsimessä: Ihminen
  Tekijät: Haje Jan Kamps
  Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
  Julkaistu: 03/2012
  ISBN: 978-951-0-38884-6
  Sidosasu: Nidottu
  Sivuja: 147
  Hinta: 26 €

Lue lisää kustantajan sivuilta

 • Etsimessä: IhminenEtsimessä: Sommittelu
  Tekijät: Peter Ensenberger
  Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
  Julkaistu: 03/2012
  ISBN: 978-951-0-3888
  Sidosasu: Nidottu
  Sivuja: 139
  Hinta: 26 €

Lue lisää kustantajan sivuilta

 • Etsimessä: IhminenEtsimessä: Valaisu
  Tekijät: Robin Reid, Fil Hunter
  Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
  Julkaistu: 03/2012
  ISBN: 978-951-0-38886-0
  Sidosasu: Nidottu
  Sivuja: 196
  Hinta: 26 €

Lue lisää kustantajan sivuilta

 


Kamoon! - Rock- ja festarikuvaus

Kamoon! Rock- ja festarikuvausTekijät: Petri Vilén, Kenneth Lehtinen
Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 02/2012
ISBN: 978-951-0-38889-1
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 200
Hinta: 34 €

Kenneth Lehtisen ja Petri Vilénin Kamoon! Rock- ja festarikuvaus on oiva kirja rockin valokuvaamisesta ja suomalaisesta rock- ja festarikulttuurista kiinnostuneille. Kirja ei  ole pelkkä tekniikkaopas, vaan aihetta lähestytään kokonaisvaltaisemmin ja elämyksellisemmin.

Rock-kuvaus voi Suomessa hyvin. Klubi- ja festaritapahtumia riittää, samoin tapahtumien kuvaajia. Glamourista ja suuresta arvostuksesta tai paksusta setelinipusta ei kirjoittajien mielestä festarikuvaajan kannata kuitenkaan haaveilla. Festarikuvaamisessa kyse on lähinnä kiertolaiselämästä hankalissa työolosuhteissa. Motivaation kuvaamiseen on löydyttävä kuvaajasta itsestään. Vaikka live-kuvaaminen ei juurikaan lyö leiville, toimivat hyvät livekuvat usein porttina promokuvaamisen maailmaan.

Kirjan pääpaino on kesäfestareissa, mutta myös muiden vuodenaikojen tapahtumat on huomioitu.

Kirjassa käsitellään mm. seuraavia aiheita:

 • mistä löytää tietoa festareista
 • live-tapahtuman luonne ja sen kuvaamiseen liittyvät erityispiirteet ja vaatimukset
 • musiikkikuvaukseen sopiva kuvauskalusto
 • kuvaustekniikka
 • Virallisen kuvausluvan eli akkreditaation hankkiminen. Milloin lupa haetaan järjestäjältä milloin bändiltä, bändien managereilta tai levy-yhtiöltä.
 • promokuvaus
 • kuvien viimeistely kuvankäsittelyssä

Ennen kaikkea kirja tarjoaa kuitenkin elämyksellisen matkan suomalaiseen rock- ja festarielämään näyttävien ja korkeatasoisten kuvien muodossa. Kuvateksteistä löytää tarinoita kuvien takaa sekä tietoa esiintyjistä ja tapahtumasta. Lisäksi kaikkien kuvien yhteyteen on liitetty kuvan keskeisimmät exif-tiedot.

Lue lisää kirjan kustantajan sivuilta


Vauvasi kuvassa.Vauvasi kuvassa - kuvausopas vanhemmille

Tekijät: Me Ra Koh
Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 02/2012
ISBN: 978-951-0-38894-5
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 130
Hinta: 24 €

Vauvasi kuvassa -opas on tarkoitettu vanhemmille (erityisesti äideille), joilla ei juurikaan ole kokemusta kuvaamisesta. Tarkoituksena on auttaa tallentamaan vauvan ensimmäisen elinvuoden tapahtumat.

Me Ra Koh neuvoo vanhempia keskittymään vauvan kuvaamisessa tarinan kertomiseen pelkän kuvien napsimisen sijasta. Kuvausohjeet on haluttu jaotella silmällä pitäen lapsen kehittymistä ensimmäisen elinvuoden aikana. Sen vuoksi kirja on jaksotettu ikäkausittain: 0-3 kk, 3-6 kk , 6-9 ja 9-12 kk.

Varsinaiset kuvausohjeet Me Ra Koh tarjoilee "valokuvausreseptien" muodossa. Kukin resepti sisältää mallikuvan ja yksinkertaiset ohjeet vastaavanlaisen kuvan ottamiseen ja kuvaustilanteen järjestelyyn.

Niin vauvantuoksuinen kuin kirja onkin, sitä lukiessa tuli välillä tunne että vauva on objekti, jota väännellään ja käännellään hienojen kuvien aikaansaamiseksi. Muutama ohje sai hieraisemaan silmiä:

"...sinun täytyy saada tallennettua vauvasi itku.

...entä jos sinun naperosi onkin iloista sorttia? ... Vauvat itkevät usein, jos heitä paleltaa, joten kokeile hänen vaatetuksensä vähentämistä viileässä huoneessa ja katso mitä tapahtuu. Tämä kuulostaa julmalta, mutta se toimii."

Kaikki 40 kuvausreseptin ohjeet on annettu sekä pokkari- että järjestelmäkameran käyttäjille. Salamaa kirjoittaja kehottaa välttämään aina kun se on mahdollista. Perustelu tuntuu kuitenkin olevan lähinnä esteettinen. Kun kyse on vastasyntyneestä, olisi salaman käyttöä tai välttämistä voinut käsitellä muustakin vinkkelistä.

Ideoita ja vinkkejä kirjasta varmasti löytää, vaikka ei kuvausreseptejä ihan tarkasti noudattaisikaan.

Lue lisää kustantajan sivuilta


Kaakkurin tarina

Näyttävä panoraamakuvaus-Tekijät: Tuomo Björksten
Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 01/2012
ISBN: 978-951-0-37841-0
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 150
Hinta: 34 €

Tuomo Björksten on seurannut Pirkanmaalla kaakkurien elämää usean vuoden ajan. Kirjassaan hän kertoo kaakkurien tarinan lähestymistapanaan luonnon inhimillistäminen.

Pienellä lammella, vain kiven heiton päässä ihmisasutuksesta, kaakkuripariskunta Heikki ja Kaija elävät perhe-elämää kahden lapsensa kanssa naapureinaan kirjava joukko muita luontokappaleita. Ei aikaakaan kun Heikki jää leskeksi ja pienten lastensa yksinhuoltajaksi. Uusi puoliso Helmi löytyy kuitenkin tuota pikaa ja elämä jatkuu...

Tarinoiden pohjana ovat kirjoittajan omat havainnot ja tuttavien kertomukset.

Kaakkurin tarina on toisaalta myös näyttävä kuvakirja. Kaikkiaan teoksessa on satakunta kuvaa, joista suurin osa on painettu aukeaman tai sivun kokoisina. Björkstenin valokuvat kaakkureista ja lammen muista eläimistä ovat kauniita ja tunnelmallisia. Kirjan mukana tulee lisäksi CD-ROM-levy, jossa on noin kolmenkymmenen eri lintulajin ääninäytteitä.

Tuomo Björksten on Jyväskylässä syntynyt ja nykyisin Tampereella asuva Aamulehden toimittaja. Hän on harrastanut luontokuvausta aktiivisesti vuodesta 2004.

Lue lisää kustantajan sivuilta


Hyvien kuvien käsikirja

Hyvien kuvien käsikirjaTekijät: Doug Harman
Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 01/2012
ISBN: 978-951-0-38747-4
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 224
Hinta: 24 €

Dough Harmanin Hyvien kuvien käsikirja on erittäin selkeästi ja helppotajuisesti kirjoitettu opas aloittelevalle kuvaajalle. Se sopii erinomaisesti henkilölle, joka on hankkimassa digikameraa tai kuvaajalle, joka on tullut käyttäneeksi kameraansa lähinnä vain automaattiasetuksilla.

Kirjaan on mahdutettu kaikki tarvittava kameran valinnasta kuvien tulostamiseen ja netissä julkaisemiseen. Aiheet on ryhmitelty lyhyisiin lukuihin neljän pääjakson alle (Digikuvaukseen siirtyminen, Digikameran käyttäminen, Digipimiö ja Lopputuote). Asiat esitetään hyvin käytännönläheisesti ja perusteissa pitäytyen. Kaikesta helppoudestaan huolimatta kirja on täynnä hyödyllistä tietoa, jonka turvin kuvaustaitoja on hyvä lähteä kehittämään edelleen.

Koska teos on käsikirja, sen sen voi aloittaa mistä kohdasta hyvänsä tai halutessaan lukea alusta loppuun.

Britanniassa Doug Harmanin The Digital Photography Handbook on noussut bestselleriksi.

Lue lisää kustantajan sivuilta


Näyttävä panoraamakuvaus

Näyttävä panoraamakuvaus-Tekijät: Rami Saarikorpi, Kenneth Lehtinen
Kustantaja: Sanoma Pro Oy/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 01/2012
ISBN: 978-951-0-38563-0
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 250
Hinta: 34 €

Näyttävä panoraamakuvaus -kirja esittelee kattavasti panoraamakuvauksen nykyisiä mahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä. Molemmat kirjoittajat, Kenneth Lehtinen ja Rami Saarikorpi, ovat asialleen omistautuneita konkareita panoraamakuvauksen alalla. Saarikorpi on paneutunut erityisesti 360°-panoraamakuvaukseen ja tolppakuvaukseen. Hän on mm. ollut kehittämässä Exelin ja Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulun kanssa 360°-tolppapanoraamakuvaukseen soveltuvaa laitteistoa.

Panoraamakuvaus ei sinällään ole mikään uusi asia, mutta nykytekniikka on tuonut perinteisten panoraamojen rinnalle lukuisia uusia tapoja laajojen näkymien tallentamiseen ja välittämiseen. Kirjassa opastetaan, miten ja millaisella kalustolla, asetuksilla ja ohjelmilla erilaiset panoraamat toteutetaan.

Kirja on tarkoitettu kaikille valokuvauksen perusteet hallitseville, niin aloittelevalle kuvaajalle kuin ammattilaisellekin. Näyttävä ja mielenkiintoinen panoraama saattaa syntyä melko yksinkertaisinkin keinoin. Digipokkarilla otettavat, muutamasta kuvasta koostettavat panoraamat kykenee aloittelijakin suhteellisen vaivattomasti toteuttamaan. Sen sijaan vaativammat tekniikat - kuten sadoista kuvista koostuvat panoraamat ja 360°-panoraamakuvaus - vaatinevat melko paljon harjoittelua jopa ammattilaiselta ja panostamista erilaisiin lisätarvikkeisiin.

Joka tapauksessa panoraamakuvauksen alkuun pääsee vaikka kamerakännykällä, jos hankkii siihen sopivan lisäohjelman tai käyttämällä kuvauksessa digipokkareista yleisesti löytyvää aiheohjelmaa.

Kirjassa käsitellään seuraavia aihepiirejä:

 • kuvien ottaminen digipokkarien Panoraama-aiheohjelmilla ja kuvien yhdistäminen panoraamaksi käyttäen kameran mukana tulevia ohjelmia
 • kehittyneemmät aiheohjelmat kuten Sonyn Sweep Panorama -tekniikka (Sonyn uusimmissa digipokkareissa, järjestelmä- sekä mikrojärjestelmäkameroissa), joka tekee panoraaman yhdellä käden liikkellä
 • analogiset panoraamat lomography-hengessä
 • panoraamojen ottaminen kännykällä ja sitä varten saatavilla olevat lisäohjelmat
 • perinteisten panoraamojen ottaminen ajan ja maltin kanssa: kameran valinta, jalustat, panoraamakuvauspäät, nodal point -käsite, valotus- ja valkotasapaino, pysty- ja vaakapanoraamat, erilaiset lisävarusteet, kuvien yhdistäminen Photoshopin Photomerge -toiminnolla ja PTGui Pro -ohjelmalla.
 • HDR-panoraamojen kuvaaminen ja kuvien yhdistäminen kuvankäsittelyssä
 • edistyneemmät panoraamatekniikat: erilaiset 360-panoraaman variaatiot (tarkkaresoluutioinen 360-panoraama, 360 HDR -panoraama, 3D 360 -panoraama, tolppakuvaus, viistopanoraama, keinukulmapanoraama, Gigapan, ilmakuvauspanoraama)
 • 360-panoraamojen kuvankäsittely

Lue lisää kirjasta kustantajan sivuilta


Vinkit-osion pääsivulle

armi.holtto(at)digicamera.net

 

 


Hae Google:sta

Uutiset