FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Canon EOS R, 1D, 5D, Nikon Z7/Z6,D500/D5/D7200/D750/D810/Df/D610, Fuji S2/S3 Pro/XT-n, Olympus Pen-F, M10, M5, Pentax K D ja ist D-sarja, Sony A7/A9 jne.
jaava
Viestit: 1997
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja jaava »

kajar kirjoitti: Canonin 6D oli kyllä käytettävyydeltään hyvä, mutta en ollut tyytyväinen sen dynamiikkaan pienillä herkkyyksillä kuvatessa.
Mun hajatelmia:
Tällä hetkellä kaikki kuluttajaluokan kamerat on ontuvia dynamiikan suhteen - joudut temppuilemaan joka tapauksessa, jotta sekä varjoista että kirkkaista kohdista saa muotoja esiin.

Sitten kun kameroihin tulee oikeasti toimivaa dynamiikkaa 16 stoppia (tallennus 16 bittiä/värikanava), niin vaihdollekin on selkeät perusteet. Toi 16 riittää melkein kaikkeen kuvaukseen ilman käpristelyä.
Mutta 20 stoppia olisi sitten jo sen verran, että on vaikea löytää tilannetta, jossa ei kaikkia kirkkausasteita (ja niissä olevia detaljeja) saisi riitävästi talteen.

Moni kuvaustyylihän on sellainen, ettei dynamiikka ole pääasia, vaan se sattumoisin oikeaan hetkeen osunut terävä kuva. Kuten monesti juhlakuvissa, perhekuvissa, lintukuvissa (joissa tosin taivas on hankala) ja muissa nopeasti ohi menevissä tilanteissa. Urheilukuvaajathan tyytyvät usein pelkkään jpg-kuvaukseen (kamera supistaa sensorin dynamiikan kahdeksaan stoppiin) - dynamiikasta viis, kunhan saa kuvat nopeasti toimitukseen.

Mutta maisemakuvissa on minusta erityisen tärkeä saada kaikki kuvainformaatio talteen ja jälkikäsittelyyn. HDR-kuvaus on nykykameroilla yksi mahdollisuus, jos maisema ei muutu kovin kiihkeästi.
Viimeksi muokannut jaava, Syys 25, 2019 9 : 21. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
mjuhani
Viestit: 395
Liittynyt: Kesä 01, 2008 19 : 04

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja mjuhani »

Katselin uunituoretta 38. Vuoden luontokuvat julkaisua ja myös takasivujen luetteloa kuvien tiedoista. Ylivoimaisesti suurin osa kuvista oli otettu dslr kameroilla ja selvä enemmistö Canonilla Nikonin tullessa seuraavana hvvän matkaa perässä. Tässä ei mitään uutta ja ihmeellistä. Huomiota kiinnitti, että useita julkaisuun päässeitä kuvia oli otettu myös vähän vanhemmilla malleilla ja ns kuluttajarungoilla kuten esim. Nikon D3200, D5200 D90 ja Canon 600D, 450D, 750D, M5 etc.

Tästä voisi äkkiä päätellä, että jos tunnet luontoa ja osaat kuvata luovasti aihettasi, on melko sama millä rungolla kuvaat. Edelleen tuo luettelo antaa tukea sille näkemykselle, että tälläkin foorumilla jostain peilittömien herruudesta tai uudesta Sonysta kohkaavat nettinörtit ovat aika kaukana valokuvaajan profaanista työkentästä ja maailmasta.
raineri
Viestit: 1428
Liittynyt: Marras 27, 2004 1 : 27

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja raineri »

Multa ja ääni 800 sarjalle. Itselläni on D810. Aika huikea kuvanlaatu matalilla ISO 64-100 herkkyyksillä.
hkoskenv
Viestit: 4413
Liittynyt: Elo 15, 2010 13 : 19

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja hkoskenv »

mjuhani kirjoitti:Tästä voisi äkkiä päätellä, että jos tunnet luontoa ja osaat kuvata luovasti aihettasi, on melko sama millä rungolla kuvaat. Edelleen tuo luettelo antaa tukea sille näkemykselle, että tälläkin foorumilla jostain peilittömien herruudesta tai uudesta Sonysta kohkaavat nettinörtit ovat aika kaukana valokuvaajan profaanista työkentästä ja maailmasta.
No höh, mitä sinäkin oikeasta valokuvauksesta ymmärrät? Ei ne kuvat ole se juttu vaan se onnen tunne, kun pikselit ovat teräviä, dynamiikka kuulasta ja hitonmoinen lasku verkkopankissa. Vain jotkut oudot profaanit hipsterit vauhkoavat kuvista, noista kovalevyt täyttävistä oikean valokuvauksen sivutuotteista. Kenties seuraava versio RAWista tallentaa vain 256x256 pikselin näyteruudut keskeltä ja kuva-alan laidoilta. :)
Hannu
niffe
Viestit: 2158
Liittynyt: Marras 11, 2012 21 : 56

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja niffe »

hkoskenv kirjoitti:Kenties seuraava versio RAWista tallentaa vain 256x256 pikselin näyteruudut keskeltä ja kuva-alan laidoilta. :)
Tätä ominaisuutta on kaivattu! :D
kajar
Viestit: 133
Liittynyt: Maalis 26, 2014 7 : 14
Paikkakunta: Kajaani

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja kajar »

Käytettävyydeltään paras runko jalustalta kuvaamiseen, jolla olen kuvannut, on ollut Canonin 600D. Kääntyvä takanäyttö ja lv valotuksen simulointi teki jalustalta kuvaamisesta helppoa. Ergonomialtaan mielestäni hyvin onnistunut kamera. Aika pian kuitenkin totesin, että en ollut tyytyväinen sen tuottamien kuvien laatuun. Kohinan kanssa sai Lightroomissa tuskailla usein RAW-kuvia kehittäessä, kun varjoista yritti saaada yksityiskohtia esiin. Toisaalta, ehkä siinä isolla tietokoneen näytöllä tuli katsottua kuvia turhankin kriittisesti. Mutta tässä on sekin pointti, että innostus kuvaamiseen alkaa kärsiä, jos omasta mielestään saa muuten onnistuneen otoksen, mutta sen laatu ei muuten tyydytä. Mihinkään luontokuvakilpailuun ei ole tarkoitus osallistua, kunhan omaksi iloksi kuvailen.

Mutta kiitoksia kommenteista. Nyt alkaa vaikuttaa siltä, että seuraava runko tulee varmaan olemaan D750, D800 tai D800E. Järkkärillä kuvaamista on tarkoitus jatkaa, joten joku kamera on kuitenkin hommattava jossain vaiheessa.
Viimeksi muokannut kajar, Syys 25, 2019 12 : 23. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
N'Kognito
Viestit: 461
Liittynyt: Touko 06, 2004 23 : 13

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja N'Kognito »

mjuhani kirjoitti:Katselin uunituoretta 38. Vuoden luontokuvat julkaisua ja myös takasivujen luetteloa kuvien tiedoista.
Uunituore? Tuohan on jo viime vuodelta, seuraava Vuoden luontokuva -kirjahan julkistetaan jo ensi kuussa. Ja lisäksi kannattaa huomata, että VLK-kisaan osallistuvat kuvat ovat julkaisuvuotta edeltävältä tai sitä edeltävältä vuodelta...
mjuhani kirjoitti:Ylivoimaisesti suurin osa kuvista oli otettu dslr kameroilla ja selvä enemmistö Canonilla Nikonin tullessa seuraavana hvvän matkaa perässä. Tässä ei mitään uutta ja ihmeellistä. Huomiota kiinnitti, että useita julkaisuun päässeitä kuvia oli otettu myös vähän vanhemmilla malleilla ja ns kuluttajarungoilla kuten esim. Nikon D3200, D5200 D90 ja Canon 600D, 450D, 750D, M5 etc.

Tästä voisi äkkiä päätellä, että jos tunnet luontoa ja osaat kuvata luovasti aihettasi, on melko sama millä rungolla kuvaat. Edelleen tuo luettelo antaa tukea sille näkemykselle, että tälläkin foorumilla jostain peilittömien herruudesta tai uudesta Sonysta kohkaavat nettinörtit ovat aika kaukana valokuvaajan profaanista työkentästä ja maailmasta.
...joten uusimmat peilittömät eivät ymmärrettävästi vielä laajalti näkyneet tuon kuvakisan kuvausvälineistössä. Ja toki, kelvollisia kuvia saa lähestulkoon kaikilla kameroilla, paras kuvausvälinehän on se, joka on mukana. Canonilla ja Nikonilla on tietty myös monia vannoutuneita käyttäjiä, jotka ovat keränneet suosimansa merkin kalustoa vuosikausia ja täten eivät ehkä ihan heti vaihda toiseen merkkiin, vaikka näillä olisikin entistä parempia laitteita tarjolla - toisaalta, ihan äskettäin olen ollut huomaavinani trendin, että varsin moni Canonilla lintukuvausta harrastanut on vaihtanut kameransa Sonyn peilittömiin, joissa voi tarpeen vaatiessa tietty jopa käyttää sovittimella olemassaolevaa EF-optiikkaakin. Jos kauppias on myynyt (aloittelevalle) kuvaajalle tuollaisen edullisemman mallin (ja monesti tuo hintakin on ostopäätöksessä ratkaiseva), niin miksei tuota kameraa sitten käyttäisi ja vaikka näissä ominaisuuksia onkin rampautettu niin monissa kuvaustilanteissa nuo rajoitteet eivät kuitenkaan estä onnistuneen kuvan ottoa. Tietty esimerkiksi hyvä käyttöergonomia, hämäkuvausominaisuudet, nopea ja tarkka automaattitarkennus ja hyvät sarjakuvausominaisuudet voivat edistää kuvien onnistumisprosenttia.
Räntä
Viestit: 458
Liittynyt: Tammi 28, 2019 17 : 51

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Räntä »

mjuhani kirjoitti:...tuo luettelo antaa tukea sille näkemykselle, että tälläkin foorumilla jostain peilittömien herruudesta tai uudesta Sonysta kohkaavat nettinörtit ovat aika kaukana valokuvaajan profaanista työkentästä ja maailmasta.
Miksi nämä dslr-jäärät ohittavat jatkuvasti tämän oleellisen eron > https://camerasize.com/compact/#655,713,ha,f" onclick="window.open(this.href);return false; ? Tiedän jo nyt toistakymmentä CaNikoninsa Sonyyn vaihtanutta pro:ta, osa-ammattilaista ja vakavaa harrastajaa, joille puolet kevyempi kuvauskassi on hyvä syy jättää peilinlouskuttajat taakseen.

Jos jonkun paikallisen luontokuva-arvonnan kameralistassa suurin osa on dslr:iä, se ei johdu kuin siitä että siihen osallistujat eivät tiedä muusta. Kamerakaupan sedän on paljon helpompi myydä heille isokokoinen dslr ja metrinen supertele, koska niissä on samalla rahalla "enemmän kameraa" ja heistä tulee siksi "katu-uskottavampia".

Kameran kylkiäisenä myydään mielikuva 25 kilon dslr-reppua camo-rytkyissä raahaavasta erämaiden adoniksesta, joka käy suihkussa ja ajaa partansa kerran vuodessa tullessaan noutamaan vuodenluontokuvapokaalit. Kamerakauppojen ja matkatoimistojen sedät jättävät kertomatta sen että laitteilla ja paikoilla ei ole mitään tekemistä kuvan hyvyyden/huonouden kanssa... vaan kaikki riippuu kuvaajan osaamisesta.
mjuhani
Viestit: 395
Liittynyt: Kesä 01, 2008 19 : 04

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja mjuhani »

No höpö höpö. Ehkä nyt ei uunituore, mutta viimeisin. Pointtihan on se, että keskustelun avaajan on aivan turhaa murehtia onko se Nikonin D6 hyvä vai olisko Canonin seiskaD kuitenkin parempi, ei sentään Nikonin D800E tekee testien mukaan terävää jälkeä. Paljon tärkeämpää kuin se kamera, on kuvaajan panos. Ainoastaan ”mulle-kaikki-heti-ja-uusin” nörtit kantavat jatkuvaa siitä, onko se oma kamera hyvä, kun siä voorumilla kehuttiin sitä Sonya. Nörtit kyselee vahän kuin sukupuolielämän kirjelaatikossa aikoinaan.
kajar
Viestit: 133
Liittynyt: Maalis 26, 2014 7 : 14
Paikkakunta: Kajaani

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja kajar »

Harrastajalla lompakon paksuus varmaan vaikuttaa kameran valintaan? Olisihan nuo uudet peilittömät FF-kamerat varmaan kevyitä ja hyviä, mutta ovat ainakin uutena itselle vähän turhan arvokkaita ihan vaan harrastuskäyttöön.

Itse lopetin tämän pähkäilyn ja ostin äsken D800:n. Linssiksi hommasin Nikkor 50mm F/1.8D:n. Eiköhän noilla pääse taas takaisin valokuvausharrastuksen pariin? Jos sitten myöhemmin ostaisi jonkun laajakulman. Esim. Nikkorin 20mm:n.
ptakala0
Viestit: 696
Liittynyt: Huhti 20, 2004 0 : 27

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja ptakala0 »

kajar kirjoitti:Harrastajalla lompakon paksuus varmaan vaikuttaa kameran valintaan? Olisihan nuo uudet peilittömät FF-kamerat varmaan kevyitä ja hyviä, mutta ovat ainakin uutena itselle vähän turhan arvokkaita ihan vaan harrastuskäyttöön.

Itse lopetin tämän pähkäilyn ja ostin äsken D800:n. Linssiksi hommasin Nikkor 50mm F/1.8D:n. Eiköhän noilla pääse taas takaisin valokuvausharrastuksen pariin? Jos sitten myöhemmin ostaisi jonkun laajakulman. Esim. Nikkorin 20mm:n.
Se peilittömän kokoetu sulaa kun siihen laittaa sitten sen telen nokalle.
Se lasi kun on sitten samankokoinen kuin DSLR:ssä.

Lisäksi luontotouhuihin sopivia laseja on julmasti enemmän tarjolla käytettynä DSLR - sopivina kuin peilittömiin. Toki myös uusina.

Viiden vuoden päästä tilanne on toinen kun rahakkaat on ensin kiertäneet muutaman systeemin läpi ja ylijääneet tavarat on kannettu Rajalaan.
Sakke_K
Viestit: 7551
Liittynyt: Heinä 21, 2005 18 : 00

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Sakke_K »

Jaha, just olin sanomassa, että peilittömät ovat ihan lyömättömiä jalustatyöskentelyyn... mutta, meni jo :-D Tosin, aina runkoa voi vaihtaa. Peilittömässä takanäytön kanssa kuvaaminen on ainakin Nikonin Z-sarjalla yhtä juhlaa, peiliä ei tarvitse nostaa jne. jne. Eikä Z6 ainakaan ole kallis, vai miten lie nykyään sitten.
Sakke_K
Viestit: 7551
Liittynyt: Heinä 21, 2005 18 : 00

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Sakke_K »

ptakala0 kirjoitti: Lisäksi luontotouhuihin sopivia laseja on julmasti enemmän tarjolla käytettynä DSLR - sopivina kuin peilittömiin. Toki myös uusina.
Niin siis ainakin Nikonilla käy kaikki vanhatkin objektiivit peilittömiin...
Räntä
Viestit: 458
Liittynyt: Tammi 28, 2019 17 : 51

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Räntä »

mjuhani kirjoitti:No höpö höpö... Paljon tärkeämpää kuin se kamera, on kuvaajan panos.
Niinhän mä just sanoin. :)
kajar
Viestit: 133
Liittynyt: Maalis 26, 2014 7 : 14
Paikkakunta: Kajaani

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja kajar »

Sakke_K kirjoitti:Jaha, just olin sanomassa, että peilittömät ovat ihan lyömättömiä jalustatyöskentelyyn... mutta, meni jo :-D Tosin, aina runkoa voi vaihtaa. Peilittömässä takanäytön kanssa kuvaaminen on ainakin Nikonin Z-sarjalla yhtä juhlaa, peiliä ei tarvitse nostaa jne. jne. Eikä Z6 ainakaan ole kallis, vai miten lie nykyään sitten.
Olisihan se peilitön varmasti kätevämpi jalustatyöskentelyyn, mutta itsellä ei ainakaan 6D:n kanssa ollut mitään ihmeempiä vaikeuksia siinä hommassa. Z6 näkyy olevan uutena n. pari tonttua. Käytettynä sitä ei taida vielä saada kovinkaan edullisesti. Muutaman vuoden päästä tilanne varmaan jo toinen.
Maffer
Viestit: 21617
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Yksi Z6 meni juuri ryöstöhintaan myyntipalstalla. Mut siihen sit adapteri päälle ja hinnat onki tuplat taas D800:een nähden.
ttuplai
Viestit: 1040
Liittynyt: Helmi 17, 2013 14 : 19
Paikkakunta: Tampere

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja ttuplai »

Sakke_K kirjoitti:Jaha, just olin sanomassa, että peilittömät ovat ihan lyömättömiä jalustatyöskentelyyn... mutta, meni jo :-D Tosin, aina runkoa voi vaihtaa. Peilittömässä takanäytön kanssa kuvaaminen on ainakin Nikonin Z-sarjalla yhtä juhlaa, peiliä ei tarvitse nostaa jne. jne. Eikä Z6 ainakaan ole kallis, vai miten lie nykyään sitten.
Meinaatko et peilikameralla täytyy peili erikseen nostaa jos kuvaa takanäytöltä? Juhlat alkaa ja loppuu vähän kelien mukaan - reippaassa pakkasessa kaikki kamerat tuntuvat olevan ikäviä ja hyvällä kelillä se on ihan sama millä kuvaa - kuhan naatiskelee maisemista ja antaa sulkimen laulaa. Kosketusnäyttökin on ihan kiva, mut 100:n suojakertoimella oleva rasva tarttuu kaikkeen. Ehkä muilla käy mua parempi tuuri, mut mulla kaikissa kameroissa on omat juttunsa, jotka välillä ottaa kupoliin, mut yleensä sitä sovittaa oman tekemisensä niin, et noi ominaisuudet kiertää huomaamattaan (aluksi osuu noihin epäkohtiin kolme kertaa sekunnissa).

Eli ei oo vielä juhlakameroita näkyny - toisaalta jalustakuvaaminen ja maisemakuvaaminen yleensäkin on niin umpihelppoa, et se on useimmiten melkeen sama millä kuvaa. Suurin työ ja rahanmenetys on kuvauspaikalle raahautumisessa (+ mielikuvituksessa) - loppu menee perstuntumalla ja melkeen itekseen - joskus parin tehosanan tukemana.
Maffer
Viestit: 21617
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Onhan tuo vähä hassua. Pentax KP:ssa on erikseen yksinkertainen vipu jonka kääntämällä kamera on aina peili ylhäällä. Se yksinään tekisi peilittömistä turhia.
jmra
Viestit: 2752
Liittynyt: Tammi 11, 2009 11 : 27
Paikkakunta: Tampere

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja jmra »

Niin peilivehkeessä riittää kun painaa live view nappia niin peili on ylhäällä. Aloin tässä pohtimaan että miksi kukaan ei tee kahden etsimen kameraa. Siis ihan normaali dslr jossa olisi optinen etsin keskellä ja vasemmassa ylänurkassa nurkassa sitten sähköinen etsin. Sitten voisi tarpeen mukaan käyttää joko sähköistä (peili ylhäällä) tai optista. Loppuis se vänkäys kumpi on parempi kun saisi molemmat samaan kameraan.
Maffer
Viestit: 21617
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: FF runko luonto- ja maisemakuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Canon huomasi jo peilittömien puutteet kun alkoi duunaa sitä periskooppiaan R:ään. Iso lötkö kupla nää peilittömät.
Vastaa Viestiin