Moniruutuinen harmaakortti

Kaikenlaiset DIY-projektit, rakentelut jne. ***Uusi*** 12.1.2008
Vastaa Viestiin
jaava
Viestit: 1986
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja jaava »

Tarvitsisin harmaakortin, jossa on ruutuja 20 tai enemmän. Ruutujen harmaataso olisi mielellään lineaarinen lähtevän fotonivuon intensiteetin suhteen eikä silmän havaitseman harmaatason suhteen kuten näissä kaupallisissa tuotteissa:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/ ... _Card.html

DIY henkinen ratkaisu:
- Mä voin tehdä raw-tiedostoon suoraan värikomponentit (mulla on ohjelma joka kirjoittaa suoraan rawta:), joissa harmaatasot tulee halutuiksi (eikä ole kohinaa)
- Miten saan tulostettua tällaisen raw-tiedoston ilman, että se muunnetaan välillä ihmissilmän kannalta edulliseen muotoon (tehdään logaritminen muunnos)? Se siis pitäisi raw-muuntaa, mutta jättää tekemättä signaalin muunto epälineaariseksi - jonka takia normaalikuvat jäisivät laimeiksi katsella
- Onko tulostimella väliä - pilaako mustesuihkun pisteryppäät koko kuvan?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
oh8gvq
Viestit: 98
Liittynyt: Maalis 03, 2011 11 : 28
Paikkakunta: Muhos

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja oh8gvq »

MOIT

Toisinaan harmaa korttia käyttävänä (ei muista mistä hommasin)

Saitko asiaan selvyyttä?
(esim yv:nä keltään?

Pikkkusen kiinnostaisi, kuka tietäjä osaa vasatta?

Vähään niiku topic up?
...sen kummempaa...
Olympus E-420, 8mm/3.5 Fisu + supalaseja
Nikon1 V1
Olympus Tough TG-5
https://www.flickr.com/photos/jarpes_shots/
jaava
Viestit: 1986
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja jaava »

Ei ole tullut keltään tietävältä viestiä. Ei edes idea-tasolla.

Tiedän kaupallisia kuitenkin olevan. Mun nykyisessä kortissa (X-Rite) on 6 ruutua, mutta kun tarvitsisin enemmän. Ja mielellään lineaarisesti muuttuvalla harmaudella.
janne.
Viestit: 2456
Liittynyt: Maalis 01, 2009 21 : 16
Paikkakunta: Suur-Sawo

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja janne. »

onko harmaakortin oltava heijastava vai käykö läpivalaistu?
Gold member of Sigma 14mm f/1.8 & 100-300mm f/4 fun club.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Mielenkiintoista. Mihin tarvitset hakemaasi?
Sapere aude.
---
flickr
niffe
Viestit: 2158
Liittynyt: Marras 11, 2012 21 : 56

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja niffe »

X-Ritella on muitakin harmaakortteja. Isompia, joissa on enemmän kenttiä.
jaava
Viestit: 1986
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja jaava »

Kryptos kirjoitti:Mielenkiintoista. Mihin tarvitset hakemaasi?
Oon tehny tällaisia kuvia:
Kuva
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja olli R »

Tuota tulostuksen rippauksen ja tulostuksen vaikutusta on aika vaikea ennustaa. Jos sinulla on densitometri tai spektrometri, niin tulosta tarpeeksi ruutuja ja etsi oikeat tasot mittaamalla. Joutuisit tekemään tämän tarkistuksen joka tapauksessa, vaikka sinulla olisikin joku teoreettinen tapa tehdä oikeat sävyt.
jaava
Viestit: 1986
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja jaava »

janne. kirjoitti:onko harmaakortin oltava heijastava vai käykö läpivalaistu?
Hyvä idea, en ole tullut ajatelleeksi.
Hmm ... harmaasuodatin (neutral density gray filter) ja taakse valkoista, joka on tasavalkoinen. Ongelma siirtyy siis tuon valkoisen taustan tasaisuuteen (josta "värimittarilla" kukin värikanava antaa täysin saman lukeman, esim. 250, 250, 250 jossain normivalossa) ja valotusajan toistotarkkuuteen.

Kuinkahan tuo onnistuisi säädettävällä harmaasuotimella objektiivin nokalla (ongelmana on epätarkka suodattimen arvo kullakin asetuksella).

Kuvaus tapahtuu siten, että harmaasuodatin voisi olla kalvoakin (onko harmaasuodatinkalvoja, joissa merkintä stopeista, läpäisystä yms.), joka asetetaan tasolle (päällekkäin sopivasti valittuja kalvoja) ja alla valaistu valkoinen tausta.
Oleellista olisi saada nuo eo. kuvan käyrät (R, G ja B) kulkemaan päällekkäin valaistuksen eteen asetettavilla suodattimilla (ei siis harmaasuodattimilla). Tällöin taustan tasavalkoisuudessa voi olla hieman heittoakin (sehän kompensoituu valon eteen asetettavan suodattimen valinnalla).

Käyrät tehtäisiin samalla valaistulla valkoisella taustalla kuvattuna, ja abskissalle merkitään vain kussakin kuvassa harmaasuodattimien lineaarisina yhteenlasketut stopit.

Vastaus: Läpivalaistu käy. (Jos kameran valotusajan toistotarkkuus riittää)

PS. Tuon valotusajan tarkkuusvaatimuksen voi siirtää taustan valkoisuuden ja sen valaistuksen tasaisuusvaatimukseksi yli kuvausalueen, tekemällä noista harmaakalvoista mosaiikin - siis moniruutuisen suodatinkalvon:)

PS2. Katselin halmaasuodattimia ja ainakin tällaisia löytyi objektiivin nokalle:
Densities: 0.3 (1 Stop), 0.6 (2 Stop), 0.9 (3 Stop), 1.2 (4 Stop), 1.5 (5 Stop), 1.8 (6 Stop), 2.1 (7 Stop), 2.4 (8 Stop), 2.7 (9 Stop), 3.0 (10 Stop) .
Yo. density-arvot edustaa lineaarisia suureita, joten niitä voi laskea suoraan yhteen, jos suodattimia pistää päällekkäin. Tosin päällekkäin ja kiinni toisissaan olevat suodattimen aiheuttaa kuvaan ongelmia (aiheuttaa valon heijastumisia kapeassa raossa).

PS3. Saiskohan kaupallisen moniruutuisen harmaakortin samaan hintaan kuin nipun harmaasuodattimia.
jaava
Viestit: 1986
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja jaava »

Miksi haluan säätää valaistusta värikalvoilla (esim. LEE 140+164) ja nähdä mitä kameraan tallentuu kullekin värikanavalle:
Haluan maksimoida kamerasta saatavan dynamiikan kaikilla kolmella värikanavalla. Tein harmaakortista eri valaistustehoilla otetusta kuvasta käyrästön:
Kuva
Kuvassa paksulla harmaalla on piirretty käyrä, jolle kaikki värikanavat olisi saatava valaistuksen spektriä (ja valotusaikaa) säätämällä, jotta A/D-muuntimet toimisivat maksimialueillaan tai saturoitumatta.
Kuvassa salaman teholla 1/8 (katkoviiva: pitkä ja piste) ollaan lähimpänä, mutta värikanavat poikkeavat salaman antamalla valolla huomattavasti toisistaan (eikä vihreä ja sininen ole enää lineaarisella alueella ruudussa 19).

Moniruutuista harmaakorttia tarvitsisin siis etsiessäni sopivaa valojen eteen asetettavaa kalvoa, jolla kaikki kameran valotuksen kanavat menevät tuon harmaalla piirretyn kayrän sisälle.
Vai meniskö hieman hifistelyn puolelle: Onhan mun nykyisessä kortissa jo 6 harmaatasoa:). Mä olen kiinnostunut alueesta. jossa kanavat alkavat mennnä epälineaarisiksi, sinne tarvisin hieman enemmän harmaaruutuja.

Kun otan varsinaisia kuvia näin säädetyllä (kaikki kanavat harmaalla) valolla, niin kuvan lopullinen valkotasapaino on säädettävä kuvankäsittelyssä. Tällöin kuitenkin käytettävissä on kullakin värikanavalla mahdollisimman suuri dynaaminen alue. Eikä värit vääristy saturoitumisen vuoksi (kuten esimerkiksi kuvassa salaman teholla 1/8 on ruuduille 19 käynyt vihreän kanavan saturoitumisen vuoksi, eikä sininenkään ole enää lineaarisella alueellaan).
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja olli R »

Harmaasuodattimista johtaen mietiskelin, että miksi et käyttäisi suoraan kameran valotusasetuksia? Valotusaika ja aukko säätävät juuri tuota valovuota. Pidät taustan valotuksen vakaana ja säädät aikaa (ja aukkoakin jos tarvetta). Jotenkin kuvittelisin, että kameran valotusajan tarkkuus olisi vähintään tulostuksen tarkkuuden luokkaa. Ja saat kolmasosaaukon välein arvoja, kun harmaasuodattimet olisivat vain aukon välein. Eikä tarvitsisi välittää mistään targetin väriavaruuksista. Valotusajalla tulisi jo helposti 1/1000 -1 s ajoilla 10 aukkoa.

PS. Tuo kuvaajasi hämäsi pitkän aikaa, ennen kuin tajusin, että tuo vaaka-akseli on siis sen targetin ilmoittamat RGB-arvot, AdobeRGB-väriavaruudessa. Gray-arvot ovat enemmänkin printin käyttämät musteen määrät. Lineaarisuus on vähän suhteellinen käsite tuossa. Muuttamalla aikaa tai aukkoja, voit saada aika erilaisia käyriä (valovuohon nähden suoria, kenno on aika lineaarinen), joskin toki samat erot näkyvät.

PS2. Salaman kanssa pitänee ehkä myös huomioida se, että sen tehon vähentäminen voi muuttaa salaman värijakaumaa. Tyristoriohjatuissa ehkä vähemmän, mutta täysin purkavissa studiosalamoissa selvästi.

PS3. Jos sinulla on valonlähde, jolla on joku värijakauma ja siinä edessä suodatin, jolla on joku suodatusjakauma, niin lopputulos ei ole tasainen jakauma.Jotenkin minusta nyt tuntuu, että seuraamalla kolmea kennon suodattimen (joilla on taas epämääräinen suodatinjakauma) takana olevaa anturia, saadaan jotain hassusti todellisuudessa toimivaa.

PS4. Entäs jos kuvaat muuta kuin harmaakorttia. Vaikka punaista palloa, jossa on vihreitä kuvioita. Huolimatta käyttämästäsi suodatetusta valosta on riski, että punainen paukkuu yli. Jos taas säädät valotusta alemmas, niin vihreän dynamiikka jää vajaaksi (Yleensä tällaista kutsutaan värivalokuvaukseksi). Sinun kaiketi pitäisi kuvata kukin kanava erikseen eri määrällä valoa ja varmistua täyden dynamiikan käytöstä. Näistä sitten sekoittamalla saisi tuon täydellisen kuvasi, eikö?
jaeaetee
Viestit: 437
Liittynyt: Huhti 18, 2007 23 : 13
Paikkakunta: Tre

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja jaeaetee »

Ootko täältä kysellyt apuja;

http://www.teknofokus.fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Perry
Viestit: 626
Liittynyt: Helmi 04, 2008 11 : 49

Re: Moniruutuinen harmaakortti

Viesti Kirjoittaja Perry »

Mitä jos teet "laatikon", jossa on sisällä valo joka tekee täysin tasaisen valon, mahdollisesti joku litteä led-hässäkkä (tai sitten se salama, jos se pitää olla). Laatikkoon sitten reikiä, ja joka reikään erilainen ND-filtteri. Tällä tavoin saat laajan dynamiikan.

Kannattaa ehkä tutustua miten video-/elokuvapuolella mitataan dynamiikkaa. Jotain 14+ aukon dynamiikkaa ei voi millään harmaakortilla mittailla (ellei tee muita säätöjä)
Vastaa Viestiin