ND-suotimet

Objektiivit, filtterit, loitot jne.
Vastaa Viestiin
Raffwal
Viestit: 29
Liittynyt: Elo 19, 2020 8 : 04

ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja Raffwal »

Hölmölästä, päivää. En tiedä näistä ND-suotimista muuta kuin periaatteen (montako aukkoa himmentää, onko tasainen vai osittainen himmennys). Ulkomaan foorumissa puhuvat noista Leen suotimista, mutta maksavat hunajaa ja mahtaako niitä edes saada Suomesta tai EU:sta.

- Onko joku suositeltava, edullisempi ja helposti ostettava merkki?
- Itselläni on potentiaalisesti suotimen kanssa käytettävää optiikkaa suodinjengoiltaan 49-82 mm. Eli ilmeisesti monikäyttöisin olisi vaikka joku 100 mm levy ja siihen sopiva kiinnitys-/adapterisarja. Vaan minkälainen että saa näppärästi kiinni erikokoiset optiikat?
- Olin kuvitellut, että tuollaisen suotimen kanssa voi kuvata helposti niin, että säätää herkkyyden ja aukon ja aika-automatiikka hoitaa loput. Mutta puhutaan erillisistä puhelimen sovelluksista joilla se valotus lasketaan. Onko se tosiaan niin mutkikasta?
- Mitä muuta pitää huomioida?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
mirrored
Viestit: 1128
Liittynyt: Loka 09, 2004 1 : 58
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja mirrored »

Tuossa on hyvää ajateltavaa otsikosta lähtien. : https://www.alexburkephoto.com/blog/201 ... n-one-shot" onclick="window.open(this.href);return false;


------------------------------------------------------------------


Kysymyksesi valotuksen määrittämisestä, helppoudesta tai mutkikkuudesta on tosiaan hölmö. Päivää vaan! Ja tervetuloa.

Nothing is easy.

Foorumilla ei ilmeisesti sellaisiin suhtauduta kovin suopeasti koska niille on järjestetty oma osionsa. "Aloitteleva digikuvaaja kysyy - Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin."
janne.
Viestit: 2456
Liittynyt: Maalis 01, 2009 21 : 16
Paikkakunta: Suur-Sawo

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja janne. »

jos kerran suodinkierteet on olemassa niin miksei käyttäisi niitä telinevoimistelun sijaan? puoliharmaat suotimet kuuluu menneisyyteen, softalla saa tehtyä tarkempaa ja parempaa laatua sekä todennäköisesti nopeammin.
Gold member of Sigma 14mm f/1.8 & 100-300mm f/4 fun club.
Maffer
Viestit: 21493
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Ei se ny aivan pöljä idea ollut että automatiikka säätäisi suljinajan. Tarpeeksi kevyellä ND-suotimella, vaikkapa vain 6 aukkoa, melkein mikä vain uudehko peilitön selviää tuosta että kuvaa Av-moodissa. DSLR-kamerat on aivan eri juttu jos ei käytä liveview-tilaa.

Telinesysteemit on kankeita. Ruuvattavat suotimet ei pääsäntöisesti myöskään vuoda valoa reunoilta.
mirrored
Viestit: 1128
Liittynyt: Loka 09, 2004 1 : 58
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja mirrored »

Maffer kirjoitti:Ei se ny aivan pöljä idea ollut että automatiikka säätäisi suljinajan. Tarpeeksi kevyellä ND-suotimella, vaikkapa vain 6 aukkoa, melkein mikä vain uudehko peilitön selviää tuosta että kuvaa Av-moodissa. DSLR-kamerat on aivan eri juttu jos ei käytä liveview-tilaa.
Miten tuon viimeisen selität? Miksi olisi? ed: Ehkä viittaat yökuvauksiin... ja siten kameroiden valotusmittareiden herkkyyksiin. ed2. Muuten DSLR vaatii kyllä okulaarin suljinta tai okulaarin peittämistä tarkkuutta valotuksiin haettaessa - varsinkin päiväsaikaan. Automaatilla tulee eroja valotuksiin riippuen siitä mitä kameran takana on. Huomasin tämän kun ihmettelin eri ruutujen valotuseroja sen mukaan olinko nostanut kameran suorille käsille ylös vai lauoinko läpi katsoen. Ihan moderneilla Nikoneilla, kahdella eri mallilla. Jopa 2 aukon eroja löytyi tietyssä auringon kulmassa kun ihan asiaa erikseen tutkin.

(Tarkoitin sitä alussa että valotuksen helppous tai vaikeus on melkoista turhankysymistä ja että tietenkin automatiikkakin säätää siinä missä ylipäätään läpimittaus on mahdollista. Kysymys on niin laaja ja perusteita kuin: miten valotusarvot valokuvatessa säädetään. Toiseksi oman kameran tuntemus.)
mirrored
Viestit: 1128
Liittynyt: Loka 09, 2004 1 : 58
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja mirrored »

Hölmöstikin kirjoitin, mutta kun Hölmölä mainittu niin ajattelin että se ei haittaa! :-) Ainakin toivon niin.

Mutta eikö ollutkin hyvin kirjoitettu artikkeli se eka? Siinä sitten voi miettiä, miksi haluat yhdellä valotuksella valmista. Jos pystyt asian perustelemaan itsellesi digikameran kanssa, sitten tarviit varmaan niitä puolisuotimia.

Muuten harmaasuotimet sitten, pitäähän nekin perustella. Siis että tarve ja syy pitää olla. Samoin erillisen valotusmittarin tai kännykkäsovellusten suhteen.

Valotusmittari kuitenkin on digikamerassa ja tuttua pitäisi olla aika- ja aukkosarjat. Sen verran teoriaa hallussa, että pystyy laskemaan päässä tai ihan kameraa säätämällä aukkoja laskien montako aukkoa korjataan esimerkiksi valotusaikaa lisäten. Sittenhän voi tehdä (voi joutua tekemään) vaikka niin, että mittaa valon ilman suodinta ja asettaa valotusarvot ja muuttaa ne suotimen mukaisesti. Tai asettaa kameraan suotimen mukaisen korjauksen valotuksenkorjailun ja/tai ISO-herkkyyden avulla, jolloin mittaa ja säätää ilman suodinta ja näin saa suoraan valmiit valotusarvot kameraan suodinta varten.



https://www.ebay.de/itm/58mm-82mm-58-82 ... SwewJTmpes" onclick="window.open(this.href);return false;


Tällaisesta sarjasta tulee pötkönä "vastavalosuoja", joten laajakulmat ei aina niin skulaa.
https://www.ebay.de/itm/8pcs-49-52-55-5 ... SwZJBX-v2R" onclick="window.open(this.href);return false;

Muutenkin pitää erikseen harkita riittääkö kaavailtuun käyttöön se suurin objektiivinsa suodinkierteen halkaisija vai pitäisikö olla vielä suurempi koko jollaisina suotimensa hankkii.
Maffer
Viestit: 21493
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja Maffer »

En ole sellaita DSLR-kameraa nähnytkään mikä edes auttavasti ymmärtäisi valosta mitään kun siihen teippaa jatkeeksi illalla 6+ aukkoisen ND-suotimen. Mun vanha Minolta Spotmeter F mittaa kyllä 10-aukon ND-suotimen läpi vielä auringonlaskun aikaan, mutta siinä ne positiiviset kokemukset onkin. Peilittömät taas kun on suunniteltun mittaamaan suoraan kuvakennolta, on ne ihan käyttökelpoisia kunhan herkkyyyttä piisaa. Sonyn A7-mallit missä on Bright Monitoring selviää vielä 15 aukkoisestakin suotimesta noin sommittelun suhteen.
mirrored
Viestit: 1128
Liittynyt: Loka 09, 2004 1 : 58
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja mirrored »

Maffer kirjoitti:En ole sellaita DSLR-kameraa nähnytkään mikä edes auttavasti ymmärtäisi valosta mitään kun siihen teippaa jatkeeksi illalla 6+ aukkoisen ND-suotimen.
Toiminta riippuu valosta.

Jos nyt ajatellaan kuitenkin suosiolla vain sitä kuutta aukkoa, tasan kuutta, esimerkiksi. Kokeilin D810 ISO64 f/4 että alkaa vilkuttaa mittaus AV:llä vasta kun suljinaika vaihtuu neljästä sekunnista pitemmmäksi. Kun se ei vilkuta kaikki toimii korrektisti ja valotuskorjailukin on käytössä. Kun alkaa vilkuttaa, valotuskorjailu on pimennyt ja siinä ilmeisesti on valotusmittarin eräs raja vaikka se valottaa toki 30 sek asti ihan OK tuloksin.

No niin,tämä neljä sekuntia. Kuusi aukkoa valoisampana löytyy päiväkirkkauden raja. 4 - 2 - 1 - 1/2 - 1/4 - 1/8 - 1/15.

Valossa jossa ISO 64 1/15 sek f/4 siis toimisi D810 mittari vielä täydellisesti 6 aukon harmaasuotimen kanssa. Se on 8 EV. Menee kyllä melkoisen myöhäisiin iltoihin, mutta päiväsaikaan ei hankaluutta. Ehkä on joskus aukon kaksi tai kolme valovoimaisempi objektiivikin mikä avittaa yhtä paljon edelleen pimeyttä kohden. Eli f/2 EV6 ja f/1,4 EV5

(Menikö nää EV:t nyt 2/3 aukkoa hutiin koska oli ISO64 kamerassa ja katsoin Wikipedian taulukosta joka lie ISO100? Nikonin mukaan D810 ISO100 f/1,4 mittausalue on 0-20EV) (Kokeilin vielä mitä vaikuttaa kun on ISO100 kamerassa: "vilkkumaton" raja-aika lyhentyi 4s -> 2,5s. Hyvin loogista: 2/3 aukkoa eroa.)

Mutta totta on, että rajat tulee tällä tavalla vastaan. Harmaasuodatin nokalla. Vähän hassua muuten, että sitä siinä pitäisikään pitkälle hämärään! Mikähän se tarkoitus olikaan sillä suotimella mutta kun menee myös hankalaksi sommitella. :D


https://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_ ... a_settings" onclick="window.open(this.href);return false;
jaava
Viestit: 1986
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja jaava »

mirrored kirjoitti:Mutta totta on, että rajat tulee tällä tavalla vastaan. Harmaasuodatin nokalla. Vähän hassua muuten, että sitä siinä pitäisikään pitkälle hämärään! Mikähän se tarkoitus olikaan sillä suotimella mutta kun menee myös hankalaksi sommitella. :D
Sulla on mirrored niin vankka kokemus kameroista ja valokuvauksesta, että on hieman arveluttavaa vastata:). Mutta jos tätä lukee joku vähemmän ND-suodattimia käyttänyt, niin eihän illan valo (kirkkaaseen valoon verrattuna) merkitse muuta kuin ND-suodattimen vaihtoa, jos pyritään jättämään kuvasta pois liikettä, jota sinne ei haluta. Tarvitaan siis valotusaika, joka on riittävän pitkä.

Tässä esimerkki päivänvalossa kuvatusta, jonka Porvoon vanhan kaupungin torin laidassa otin keskellä päivää, kun ihmisiä kulki ruuhkaksi asti. Kuvan valotusaika oli 142 sekuntia (ND-suodattimen lukuarvoa en muista), joka jo jättää pois ihmiset, jos ne eivät jää paikalleen seisomaan.
Kuva epäonnistui, koska nuori nainen jäi räpläämään kännykkäänsä etualalle (minusta vaikutti hänen olevan tietoinen kamerasta) ja kujalla jyrkkä mäki hidasti ylämäkiläisiä.
Ihmisiä meni kuvakentän ohi valotusaikana useita kymmeniä. Ilman pitkää valotusta olisi ollut mahdotonta saada kuvaa, jossa ei olisi ollut ketään.
Kuva
Eräs kohtelias herra pysäytti seurueensa ja katsoi minua kysyvästi. Hän ei selvästikään halunnut mennä kameran eteen häiritsemään. Kerroin hänelle valotusajan ja ettei editse kulkemisesta jää kuvaan jälkiä.

PS. Valotusajan laskemiseen olen käyttänyt kännykkäsovellusta, kun kameran omalla mittarilla ei onnistu.
MrMarlowe
Viestit: 15
Liittynyt: Heinä 30, 2020 19 : 18
Paikkakunta: Vantaa

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja MrMarlowe »

Itsellä tuore setti NiSi:n suotimia. Löytyi varastotavarana Telefotolta.

Yleensä nokalla sommitellessa pyöröpola ja graduated ND, joiden kanssa mittaan valotuksen. Sommittelun ja valotuksen mittauksen jälkeen esim. 10 tai 15 stopin ND filtteri mukaan pinoon. Sovellus on tuossa kätevä ainakin jos valotusaika menee yli 30s.

Alla 30s valotusajalla esimerkki Porkkalanniemeltä (kuvan terävyys tuntuu hieman kärsivän kun kuvan skaalaa lennossa pienemmäksi).

Kuva
t. Pasi
mirrored
Viestit: 1128
Liittynyt: Loka 09, 2004 1 : 58
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja mirrored »

mirrored kirjoitti: , että mittaa valon ilman suodinta ja asettaa valotusarvot ja muuttaa ne suotimen mukaisesti. Tai asettaa kameraan suotimen mukaisen korjauksen valotuksenkorjailun ja/tai ISO-herkkyyden avulla, jolloin mittaa ja säätää ilman suodinta ja näin saa suoraan valmiit valotusarvot kameraan suodinta varten.
Hmm.. hiukan meni neuvo filmin puolellekin! Herkkyyden säätäminen digirungon mittarille ei toki ole yhtäläinen valotuskorjailun kanssa, koska se muuttaa herkkyyttä oikeasti eikä vain valotusmittarin asetusta. Mutta valotuksenkorjaus on käytettävissä - mihin se sitten riittää missäkin tapauksessa. D810 on säädettävissä viisi aukkoa miinukselle ja se myös toimii M-moodilla mikä on oleelista.

Taulukko mukana auttaa kun ei päässä aukot napsu aina. On varmaan laskentasovellukselle ihan kivaa käyttöä myös, mikäs siinä, jos luuri on muutenkin läheinen. Käy siinä kai helposti niin kuin laskimen tai navigaattorin kanssa että ihan yksinkertaisetkin tulee katsottua rutiininomaisesti siitä ja taito jää välineriippuvaiseksi.

Maffer, onhan tossa muutama aukko ilmoitettu enemmän kuin D810. ilce-7m3 Metering Sensitivity EV -3 to EV 20 (at ISO100 equivalent with F2.0 lens attached)
Viimeksi muokannut mirrored, Marras 03, 2020 13 : 15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Maffer
Viestit: 21493
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: ND-suotimet

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Jeps, tosiaan DSLR:t joita on käytössä ollut melkoinen määrä, ovat yleensä lopettaneet yhteistyön tuon muutaman sekunnin jälkeen kuten kirjoittelit. Liveview puolella sitten asia on toinen. Pentax K-1 bulbtimer-moodissa päivittää histogrammia vielä 10 minuuttiin asti kun kuvaa yöllä tai 10 aukon ND-suotimella. K-1 on tuossa valotuksen arvailussa parempi kuin GFX jolta putoaa pallo siinä viiden minuutin kohdalla.
Vastaa Viestiin