Fujifilm xt3, ss

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
Hönökysyy
Viestit: 2
Liittynyt: Kesä 23, 2022 16 : 42

Fujifilm xt3, ss

Viesti Kirjoittaja Hönökysyy »

No niin.

Ostinpa sitten tuollaisen. On päätä raavittu, huokailtukin muutamia kertoja.

Kun laitan ss 8000, valokuvat on pimeitä. Käytännössä mitä korkeampi lukema sitä pimeämpiä kuvat.

Miksi? Mitä teen väärin?



Terveisiä vaan kaikille

Hönö
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Gamma
Viestit: 1723
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

Re: Fujifilm xt3, ss

Viesti Kirjoittaja Gamma »

Laita objektiivin aukkovalinta ja kaikki muut valintakiekot "A" asentoon ja valotuksen korjaus nollaan, alkaa kuvia tulla.
Sitten valokuvauksen perusasioita opettelemaan, niin voi alkaa hyödyntämään kameran ominaisuuksia.
Ss 8000 on kameran lyhin suljinaika 1/8000s, siksi kuvat mustia.

Itse kuvaan yleensä niin, että valitsen itse sopivan aukkon objekttiivin aukkorenkaasta, suljinaika "A" asennossa ja ISO valinta tarpeen mukaan 200-800.
Hönökysyy
Viestit: 2
Liittynyt: Kesä 23, 2022 16 : 42

Re: Fujifilm xt3, ss

Viesti Kirjoittaja Hönökysyy »

Kiitos vastauksesta!

Jo ajattelin tuhonneeni koko kameran.


Hönö
Gamma
Viestit: 1723
Liittynyt: Tammi 13, 2004 14 : 14
Viesti:

Re: Fujifilm xt3, ss

Viesti Kirjoittaja Gamma »

Kannattaa perehtyä valokuvauksen perusteisiin ainakin sen verran, että hahmottaa mihin valotusaika, aukko ja ISO-herkkyys vaikuttavat. Hienon kameran ominaisuudet menee hukkaan jos käyttää pelkästään noita aiemmassa viestissäni mainittuja automaattiasetuksia.
Valotusaikaa säätämällä saa halutessaan teräviä kuvia liikkuvasta kohteesta tai vaihtoehtoisesti liike-epäterävyyttä kuvaan. Suurempi numero säätökiekossa on lyhyempi valotusaika esim. 8000 tarkoittaa aikaa 1/8000s ja 8 aikaa 1/8s. Ajalla 1/1000s pysäyttää jo varsin vauhdikkaan liikkeen, vaikkapa leikkivän lapsen. 1/4s ajalla saa virtaavaan veteen mukavasti liike-epäterävyyttä.
Aukkoa säätämällä pystyy vaikuttamaan kuvassa terävänä näkyvän alueen syvyyteen. Aukkoarvojen merkinnät menee niin, että pienempi lukema tarkoittaa isompaa aukkoa. Esim. aukko 2.8 on suuri ja 16 on pieni aukko. Suurella aukolla terävyysalue on pienempi ja pienellä aukolla suurempi.
ISO-herkkyyden säädöllä voi vaikuttaa siihen kuinka hämärässä voi kuvata tai kuinka kirkkaassa valossa kuva ei mene liian vaaleaksi.
Edellä oleva on vain suuntaa antava ohje asiosta. Kannattaa perehtyä aiheeseen vaikka jonkun valokuvauksen perusteet kirjan avulla.
apertority
Viestit: 53
Liittynyt: Loka 10, 2016 22 : 06

Re: Fujifilm xt3, ss

Viesti Kirjoittaja apertority »

Hienoa, että vielä löytyy kiinnostuneita kuvaamaan oikealla kameralla.

Tuo valitsemasi kamera onkin sen opetteluun oivallinen, koska siinä kaikki valotuksen muuttujat näkee fyysisistä namiskoista suoraan (eikä tarvitse valikoiden takaa haeskella) . Pääsee niistä myös helposti vaihtamaan arvoja ja näkemään vaikutuksen heti.

Objektiivissa aukon valinta ja rungossa valotusaika sekä herkkyys (iso).

Kuten mainittu jos haluaa kokeilla mitä vaikutusta aukolla on, niin laittaa muut automaatille (A) ja ottaa kuvia samasta kohteesta eri aukoilla.

Itse tykkään pääasiassa juuri valita aukkoa ja antaa kameran valita muita asetuksia. Sillä saan säädettyä syväterävyyttä, eli kuinka paljon kohteen edessä ja takana olevat kohteet ovat sumeita tai teräviä.

Joskus taas haluan liikkeen tuntua kuviin, niin laitan suljinajan hitaammaksi (ja muut automaatille), jolloin paikallaan olevat kohteet ovat teräviä (esim rakennukset), mutta liikkuvat autot ja ihmiset ehtivät liikkua ja haamuuntuvat. Tällöin kamera on yleensä tuettuna johonkin, ettei käden tärinästä tule epätarkkuutta kuvaan.

Vähän vielä perusaslaialaisuuksiin perehtymistä (lukemalla tai tubesta), ja sitten vaan luovuus kukkimaan. Mukavia onnistumisen ja uuden oppimisen hetkiä uuteen harrastukseen!
Td5
Viestit: 16
Liittynyt: Maalis 14, 2022 10 : 05

Re: Fujifilm xt3, ss

Viesti Kirjoittaja Td5 »

Itsellä XT-2 ja säädöt ”mykisti” minut, katsos täältä opas joka avaa Fujin.
Opas maksaa, muttei älyttömästi, suosittelen jos englanti sujuu.
https://danbaileyphoto.com/blog/posts/

jv
Vastaa Viestiin