Sivu 1/1

sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 25, 2018 16 : 56
Kirjoittaja oh8gvq
MOIT!

kun Nikon1 V1 liittää 150mm/1200mm Skywatcher kaukoputkeen tulee tällaisena tavallisena pilvipuota kevätpäivänä ilmakehästä kuvaan "utua" kuvausmatka on noin 800-900m kuvassa..

Varmaan jollain säädöllä häiriön saisi pois vaan -ei keksi!- olen näin kesälomapäivänä harjoitellut asiaa jotain 100+ kuvan verran ... tieten tahtoen vaan ei keksi..
img linkki aiheutti virheilmon "kuvan pikselikoon määrittäminen epäonnistui"..
tai vaihtoehtoinen "klikukliku" linkki..

https://aijaa.com/78qByr" onclick="window.open(this.href);return false;

itse kuvvaa en osannut txt'n oheen laittaa..

Neuvoista kiittäen,
Jpe

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 25, 2018 17 : 04
Kirjoittaja janne.
sinerrys ja sen kontrastia alentava vaikutus katoaa infrapuna-aallonpituuksilla, ilmakehän lämpöväreily on taas yleensä vähäisintä kun ilma suhteellisen tasalampöistä maanpinnan kanssa l. aikaisin aamulla

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 25, 2018 17 : 06
Kirjoittaja oh8gvq
..kuva ed postauksen yhdistelmästä https://aijaa.com/305QzX" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 25, 2018 17 : 10
Kirjoittaja oh8gvq
...kiitti Jannelle, täyttyy iltasella kokeilla kuvata uudestaan ja huomenna aamusta..
aluksi luulin jottei kamera ja putki kerenneet jäähtyä vaan jossain oli tiivistynyttä höyryä, vaan en löytänyt..

..aika "tiukka" tuo yhdistelmä on tarkentaa.. etsimen läpi tehtävä kun udun vuoksi saa selvää takaikkunalta.. ;)

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 25, 2018 18 : 05
Kirjoittaja Kryptos
Lightroomin tai ACR:n (Adobe Camera Raw) Dehaze säätö poistaa tehokkaasti tuon tyyppistä utua kuvassa. Kokeilepa sitä raakakuvaan.

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 26, 2018 8 : 24
Kirjoittaja T71
Osa tuosta udusta johtuu valon siroutumisesta linssipinnoista.
En tiedä miten hyvin käyttämäsi teleskoopin linssit on päällystetty päiväkäyttöä ajatellen, mutta jotain eroa luultavasti löytyy verrattuna tavallisiin teleobjektiiveihin. Samoin vastavalon hallinta on oleellinen osa sitä miltä lopputulos näyttää, joten kannattaa kokeilla lisätä putken nokille pitempi tötterö, jos sitä ei siinä ole.
Jos kuitenkin kuvat näyttää muuten hyviltä, niin sitten syynä on tosiaan se ilman partikkelien määrä ja koostumus.

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 27, 2018 5 : 53
Kirjoittaja oh8gvq
MOIT!

..kiitos T71:lle!
..noita säätöhommeleita pitäisi alkaa opettelemaan.
Latasin illalla GIMP ohjelman jolla tässä jo puolitoista tuntia treenaamalla sain yllä olevaa kuvaa parannetua "Suotimet" - toiminnoilla.
Eli GIMP valitsin "Suotimet" => "Paranna" =Epäterävöitä maski"
itseasiassa mitä säädöt Säde, Määrä, ja Kynnysarvo tarkoittaa, niin ei ole hajuakaan ja engl ohje ainakaan mulle valottanut mitään.
"Säätö" napsuttelin 300; "Määrä" oli aluksi 3, mutta lopputulokseen pudotin 1,25 (maximisäätö on 5), ja "Kynnysarvo" 10.. Lopputulos:
https://aijaa.com/lv8XFp" onclick="window.open(this.href);return false;

Nyt on vielä pakkasaamu, niin pitkänmatkan valokuvaus tyssää sumuseinään

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 27, 2018 9 : 03
Kirjoittaja olli R
Olet törmännyt toimintoon nimeltä "paikalliskontrastin nosto". Unsharp mask tai Epäterävä maski toimintoa käytetään normaalisti kuvan terävöittämiseen (koeta vaikka määrä=1, säde=1, kynnys=0 ja katso terävien heinien reunoja). Kun sille annetaan isoja säteitä tuo alkaa toimia samoin kuin Lightroomin Clarify ja se hävittää utuisuutta. Mutta olet valinnut aika rankat arvot, puhkipalaneet (valkoset) kohdat ovat aika pahan näköisiä.

Sinuna käyttäisin tuota hiukan miedommin ja jättäisin tuon aamu-usvan hieman näkyviin. Esim. määrä=0,2, säde=60, kynnys=0 voisi tehdä ihan riittävästi tuota sumun poistoa. Sitten tuota sinisyyttä taas voisi korjata värilämpötilan/valkotasapainon säädöllä. Gimpissäkin tuo taitaa löytyä ja saat sillä hiukan lämpimämmäksi tuota kuvan sävyä.

Saitkin jo neuvoja siihen, että tuota utua voi poistaa menemällä lähemmäksi, valitsemalla kuvausajankohdan paremmin ja vaihtamalla optiikkaa. Kaukoputki on hankala, koska et voi säätää syväterävyttä aukolla, tärähtäminen tapahtuu helposti ja laite on tehty toisenlaiseen kuvaukseen. Saat lähinnä tunnistuskuvia, kuvien tekninen taso jää vaatimattomaksi.

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 27, 2018 16 : 33
Kirjoittaja jopisalo
tervehdys.
Ainakin joissakin kaupallisissa Newton-teleskoopeissa tulee putken takapäästä, pääpeilin ympäriltä reippaasti hajavaloa joka heijastuu apupeilistä kuvatasolle. Aukkojen tarkoitus on jäähdyttää pääpeili nopeasti ulkolämpötilaan lämpöväreilyn estämiseksi. Siis ohje 1. Peitä mustalla kankaalla tms takapää.
Putki on etupäästä senverran lyhyt että valoa pääsee ainakin tarkentimen putkeen heijastelemaan. Ohje 2. joka täällä jo mainittiinkin. Ainakin 20 mieluummin 30 sm pitkä huurresuoja-nimellä kulkeva tötterö putken nokalle.(sisältä mattamusta)
Jos nuo ei auta niin hifistelijälle allaolevan tyylistä ns.bafflausta putken sisälle:
https://drive.google.com/file/d/1B5DLBk ... sp=sharing" onclick="window.open(this.href);return false;
tuohon on ainakin enennaikaan löytynyt laskentaohjeitakin Ursan linkeistä tai suoraan :Baffles for newtonians- tai jotain tuollaista haulla.
ps. jos enemmän aiot tuolla kuvailla niin hanki 2-nopeuksinen tarkennuslaite.

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 27, 2018 19 : 32
Kirjoittaja oh8gvq
Kiitos OlliR,
laitan tähän linkin sitten illalla otetusta kuvasta, (vielä ole keksinyt kuinka flickr tai tämä aijjaa toisi kuvan suoraan kuten joillain kirjoitteloijoilla (olen lukenut ohjeita)).
https://aijaa.com/ddouJI" onclick="window.open(this.href);return false;

Samoten WB käsisäädöllä saa päivän tuomaa utua pois, vähäisissä kokeiluissa joita tein "pistettä" piti viedä "koilliseen"..
https://aijaa.com/swYE50" onclick="window.open(this.href);return false;

Ihan hupina aloin kuvaileen tähtiputkella, kun muuten puoli vuotta pölyyntyy makkarin tai olkkarin nurkassa.. ja kumma kaukoputki kiertää itsestään huonetta ...

"jopisalolle" - Superkiitokset, siitä Bafles kuvasta! Tuo Skywatcherin on mun toinen kaukoputki ollut jo viisitoista vuotta ainakin, täytyy ruveta miettiin Tuunailua! Kokeilen ensin ne Huurresuoja ja takapään peitto. Ainakin takaa katsoen päiväpaistaa peililtä /ppohjasta..

GIMP säätöihin sain tuttavalta WU-video tutorialin !!!

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Huhti 27, 2023 21 : 10
Kirjoittaja oh8gvq
Moi!

..eilen vahingossa opittuna. Piti vetaista Fleecetakki pään yli, jotta takaikkunalta näki jotain, mutta siltikin tiirasin etsimen kautta. Ihmetyksekseni, kuva alkoi näyttämään melko asialliselta, sinervä utu jäi pois. Tämä sininen utu näkyy juonteen ensimmäisessä kuvassa.

Vaatii vielä vähän harjaannusta https://flic.kr/p/2owh73f hanhet >400 m päässä. Samasta parista on "siniutukuva" myös. Kävi näet niin, että fleece roikkui putken pään edessä ja himmensi kuvaa. Kaukoputkena on Skywatcher 150/1200 Dobson.
Kokeilin erilaisia aukon himmennys tapoja, huonoin on peittää aukko eli tähtikaukoputken pää keskeltä. Mutta ylä tai alalaidasta "leikkaamalla" sai siniudun pois. Pitää miettiä, mitenkäs tekisi "himmentimen" kaukoputken suulle.

Toinen hyvin vaikea säätö on tarkennus -käsitarkennus- etsimeltä tai takaikkunalta on hyvin tarkkaa puuhaa. Nimittäin tarkennusala on hyvin lyhyt, mikä näkyy tuossakin kuvassa. Mitä pidempi matka sitä useammin "ajan" tähtikaukoputken tarkennuksen "ohi" ja muutama kuva varalta saa järjellistä katsottavaa. Tällä tavalla saa selvää jopa kilometriin onko hanhi rengastettu. Sään aiheuttamat valon vaihtelut ja hanhien asema kameraan vaikuttaa lajin tunnistamiseen. Osajoukko jää yleensä sikseen, kun pitäisi kytätä niin pitkään..

Talvikausi on ollut hyvin pilvinen, tähtiputkea ole monesti tarvinnut ulkoiluttaa. Saa näin jatkettua kautta - vinkkinä muille tämä selostus.
Himmentimeen luen neuvoja mielellään... ajatuksissa tässä on "runkolankusta & vanerilehdet" - saas nähdä ; )

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Touko 30, 2023 20 : 24
Kirjoittaja SuperDrive
Tuollainen utu on normaalia pitkällä matkalla. Esimerkiksi Elementsissä on optio sen poistoon. Kuvassa oli myös hieman tärähdysepäterävyyttä. Sitäkin voi korjata.

https://1drv.ms/i/s!AnbuyJQ_1z6koIsBart ... g?e=kKTwDy

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Kesä 01, 2023 16 : 28
Kirjoittaja oh8gvq
Wautsi!
-kiitti, ja niinkuin kuvassa näkyy niin aikalaukaisua kannattaisi muistaa käyttää : )

Pitänee vielä kehittää omia digidigitaitoja.

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Kesä 01, 2023 16 : 37
Kirjoittaja elmar
"Sinisellä udulla" on ihan nimikin, ilmaperspektiivi > https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmaperspektiivi . Kaukoputkihommien ongelma on maalaustaiteen tehokeino, jolla ilmaistaan etäisyyttä.

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Kesä 02, 2023 11 : 57
Kirjoittaja SuperDrive
Tuo Photohop Elememts on kätevä ohjelma normaaliin kuvakäsittelyyn yksittäisille kuville. Jos tarvitse työkalu systemaattiseen raw-työnkulkuun niin kannattaa katsoa vaikka Lightroomia. Elements on kertamaksullinen vajaan satasen ja sitä voi käyttää kuinka kauan haluaa, tosin jos vaihtaa kameraa voi tuki raw-kuville loppua (asian voi kiertää käyttämällä DNG:tä). Raw-tuki onkin huonoimpia piirteitä tuossa, mm. linssiprofiilelja ei voi valita. Ohjelma päättää sinun puolestasi käyttääkö niitä. EOS M50:ssä en saa niitä päälle, ja G9 X:ssä en pois.

Re: sininen utu pitkän matkan valokuvassa..

Lähetetty: Maalis 01, 2024 20 : 21
Kirjoittaja oh8gvq
...pitkän matkan "perspektiivin", olen tulevaa kevättä varten alkanut kehittämään, Skywacher 150 Dobson putkeen "aukon säätöä",
Liimailin yhteen lankkuja, vedän lehtisahalla ympyriäisen reiän ja teen säädettävän, aukon 6mm vanerilehdillä,
Lupaan laittaa "himmelistä" kuvan jollain tapaa..

Aurinkosuotimen tein samalla tapaa, mutta meillä on ollut niin pilvistä, jotta testaus ei ole vielä onnistunut vs, aurinkopilkkukuva "heijastettuna..