Mitenkäs muuten, jos asiaa ajattelee vain teknisen mielenkiinnon kannalta, eroaa toisistaan seuraavat terävyystason muuttamisen keinot:
1. Kamera on paikallaan, objektiivi on paikallaan, vain tarkennuksen hoitava linssiryhmä liikkuu
2. Kameran runko on paikallaan, objektiivi on rungossa kiinni "haitarilla", eli koko linssi liikkuu
3. Kuten kakkosessa, mutta nyt objektiivi on paikallaan, ja kameran runko liikkuu (tai pelkkä kenno liikkuu)
4. Koko kamera on kiskoilla, ja sekä kamera että objektiivi liikkuu (tai vaihtoehtoisesti siirretään kohdetta)
Onko noissa periaatteellista eroa siihen, miten paljon missäkin tulee kuvaan virhettä, eli kohde ei ole jokaisessa yhdistettävässä kuvassa täsmälleen saman kokoinen?
Ja sitten vielä nykytekniikan tarjoama malli, missä kameran kuvan käsittelyn äly osaa tai yrittää osata korjata esimerkiksi "focus breathing" ilmiön; siis sen, että tarkennuksen siirtyessä myös objektiivin polttoväli elää. Tai korjaa etäisyyden muutoksesta johtuvan virheen laskennallisesti.
Jos luontoa kuvataan, on vielä teknisen liikkumisen lisäksi olemassa kohteen liikkuminen, mihin ei aina ole kuvaajalla mahdollisuuksia vaikuttaa. Tähänkin on ohjelmallisesti mahdollisuus keksiä parannuksia, jos osataan tehdä algoritmi, mikä osaa tarkastella kuvaa sillä silmällä, ja valita yhdistettävät kuvat niin, että paras mahdollinen lopputulos toteutuu.
Tämä on hypoteettinen kysymys; tuskin olen heti puupönttöä hommaamassa... mutta tekniset periaatteet aina tekniikan diletanttia kiinnostavat! Kun olen taipuvainen ajattelemaan, ettei sillä ole suurtakaan merkitystä, mitä kappaletta liikutetaan, runkoa, objektiivia, molempia, kohdetta, tai pelkkää tarkennusryhmää, optinen virhe syntyy silloin aina. Ja taas nykytekniikka saattaa tarjota koneen tai jopa tekoälyn keinoin paremman korjausmallin kuin mitkään kiskot? En väitä, että näin on, kun en optiikkaa niin tarkasti tunne, enemmän tunnepohjalta syntynyt ajatus on tämä.
Eli yksinkertaistettu kysymys: Kun tarkennustasoa siirretään, niin mitä asiaa siirtämällä perspektiivi muuttuu vähiten?
Jaakko
PS. Kaivanpas tähän vielä yhden focus-pinon, missä kuvattava ei malttanut olla liikkumatta:
