Onnistuuko kuvaustouhut iPadProlla ILMAN tietokonetta?

Arkisto-ohjelmia, selausohjelmia, kuva-albumeja webbiin tekeviä
Haukkuvat
Viestit: 6
Liittynyt: Syys 03, 2018 7 : 04

Onnistuuko kuvaustouhut iPadProlla ILMAN tietokonetta?

Viesti Kirjoittaja Haukkuvat »

Minulla on ollut kuvankäsittelyä ja arkistointia varten iMac jossa Lightroom ja Photoshop, mutta ei ole enää.

Aloitan siis kaluston hankinnan ns. puhtaalta pöydältä ja kun mietin vaihtoehtoja uudeksi koneeksi, niin totesin että kuvankäsittely ja arkistointi ovat oikeastaan ainoa asia, johon tietokonetta tulee enää käytettyä; muut hommat hoituvat padilla ja kännykällä. Niinpä aloin pohtia, onnistuisiko myös kuvaushommat iPad Prolla (ja siihen ehkä näppis, piirtokynä jne).

Tiedän että kuvanlaatu ei toki ole kunnon näytön veroinen jne, mutta ensisijaisesti pohdin arkistointia jatkossa. Käsittääkseni LR:n pöytäkoneversion tietokannasta voi suurimman osan siirtää LR CC:hen, jolloin olemassaoleva hakusanoitus ym on jatkossakin jollain lailla käytössä.

Kuvatiedostot ovat Drobo 5N -levyllä, saako sen yhdistettyä Lightroom CC:hen niin että kuvien luku ja tallennus onnistuu sinne (tallennus Apple Photon kautta toki)?

Jotain muuta huomioitavaa? Parempi vaihtoehto LR CC:lle (+Affinity Photolle)? Vai onko parempi unohtaa koko homma ja ostaa vain se pöytäkone/läppäri?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
are2
Viestit: 53
Liittynyt: Tammi 01, 2011 23 : 17

Re: Onnistuuko kuvaustouhut iPadProlla ILMAN tietokonetta?

Viesti Kirjoittaja are2 »

Itse olen reissussa käsitellyt kuvia iPad Air + Lightroom yhdistelmällä. Apple Pencil helpottaa vähän hommaa. Suurin ongelma tuntuu olevan näyttö, joka mielestäni toistaa värit ylikorostettuina (en tiedä onko sama iPad Pro:ssa). Eikä toi iOS versio Lightroomista vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan PC/Mac versiota.
KSK
Viestit: 77
Liittynyt: Helmi 24, 2020 17 : 04

Re: Onnistuuko kuvaustouhut iPadProlla ILMAN tietokonetta?

Viesti Kirjoittaja KSK »

...
Viimeksi muokannut KSK, Syys 12, 2020 20 : 13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
olye3
Viestit: 38
Liittynyt: Tammi 28, 2008 18 : 54

Re: Onnistuuko kuvaustouhut iPadProlla ILMAN tietokonetta?

Viesti Kirjoittaja olye3 »

Ostin reilut vuosi sitten 11 tuumaisen iPad PRO:n ja yritin tehdä siitä itselleni tietokoneen korvaajan ja kuvankäsittelylaitteen, jota on helppo kuljettaa mukana yms. Alku oli hankalaa ja kaikki mahdollinen, alkaen kuvien saamisesta kamerasta koneeseen, oli tehty uskomattoman hankalaksi. Usko meinasi loppua, kunnes jossain kohtaa tuli tuo kaiken mullistanut uusi ohjelmistopäivitys. Sen myötä moni asia helpottui ja tietokonemaistui merkittävästi. Nyt pystyy laitteeseen liittämää muistitikut, ulkoiset kovalevyt, hiiren, näppiksen, lisänäyttö yms. Ja tuo iPadin kynä on kyllä todella mainio apuväline kuvankäsittelyssä, ei tarvitse erillistä piirtopöytää!

Itse olen käyttänyt pelkästään iPadia kuvien käsittelyyn viime kesästä alkaen. Sitä ennen käytin pelkästään Adoben Lightroomia usean vuoden ajan Macbook Prolla ja WIN10 -koneella. Vieläkin on koneella tuo kuukausimaksullinen versio, jota en tosin ole edes avannut tämän vuoden puolelle. Tarkoitus oli sen tilaaminen lopettaa jo talvella, mutta sitten selvisi, että kyseessä on sopimus ja kesken sopimuskauden olisi pitänyt maksaa jäljellä olevista kuukausimaksuista noin puolet. Ja oma sopimuskauteni alkoi tammikuussa.

Olen testannut iPadissa useita erilaisia RAW -kuvien käsittelyyn sopivia kuvankäsittelyohjelmia Lightroomin korvaajaksi, kuten Polarr, Pixelmator Photo, Darkroom, Snapseed, Affinity Photo ja tietysti myös Lightroomin iPad- versio.

Ongelma (tai oikeastaan puute/eroavaisuus) kaikissa ohjelmissa on se että mikään niistä ei toimi täysin samalla lailla kuin on Lightroomin kanssa tottunut kuvankäsittelyn tekemään. Kuvan säätöjen tekeminen onnistuu kaikilla ja kaikissa alkaa olemaan samantyyppinen työkalujen logiikka, joten sikäli ohjelmien käyttö onnistuu suht helposti, jos on Lightroomilla kuvia joskus työstänyt. Mutta suurimmat erot löytyvät kuvien avainsanojen lisäämisistä ja erilaisten muokkausten siirroista muihin kuviin (kuvien muokkaaminen sarjana).

Oma kuvien käsittelyprosessini onkin muuttunut melkoisesti LR:n käytön lopettamisen jälkeen. Nyt tulee käsiteltyä paljon vähemmän kuvia kuin aiemmin, jolloin oli helppo LR:lla tehdä samat perusmuokkaukset kaikkiin valittuihin kuviin.

Pääsääntöisesti meikäläisen työnkulku kamerasta valmiiksi JPG -kuvaksi iPadillä on seuraava:

- Kameran muistikortti kiinni (usb-c) kortinlukijaan ja sitten iPadissa avataan kaksi Files -ohjelmaa näytölle vierekkäin
- Toiseen Files -ohjelmaan auki iCloudista RAW -kuvat kansio (siis pilvessä oleva kohdekansio, jonne tallennan alkuperäiset RAW -kuvat)
- Seuraavaksi kopioin (raahamalla) toisesta Files -ohjelman näytöstä muistikortilla olevan DCIM -kansion, jossa sijaitsee kameralla otetut RAW -kuvat
- Tämän iCloudiin kopioidun kansion nimeän samalla logiikalla kuin LR sen tekee (esim. 2020-05-28)
- Kun kuvat ovat kopioituneet voi muistikortin irroittaa iPadista ja aloittaa kuvankäsittelyn

- iCoudin kansiosta valitsen seuraavaksi esikatselun perusteella kuvan yksi kerraallan jonka haluan käsitellä
- Olen päätynyt käyttämään yksittäisissä kuvissa Affinity Photo -ohjelmaa, jossa kuva avautuu ensin RAW -muokkaustilassa ja siellä voi tehdä kuvaan samat perussäädöt kuin vaikka LR:ssa. Usein ei kuvaan tarvitse muita säätöjä tehdäkään ja kuvan voi sen jälkeen export -komennolla julkaista halutussa tiedostomuodossa
- Perussäätöjen jälkeen voi kuvaan tehdä erilaisia muokkauksia, samaan tapaan kuin Adoben Photosop -ohjelmallakin
- Ohjelman huono puoli on asetusten kopioiminen muihin kuviin ja usean kuvan samanaikanen muokkaaminen sekä kuviin upotettavien avainsanojen lisäämisen mahdollisuuden puuttuminen (ainakaan en itse ole noihin toimintoihin löytänyt ratkaisua)
- Muuten ohjelma on hyvä ja monipuolinen. Ja kertamaksulla saat asentaa ohjelman useaan laitteeseen samanaikaisesti.
- Affinityn yksi mainittava ominaisuus on se, että käsitellyt kuvat Affinityn omassa tiedostomuodossa, vievät hirmuisesti ipadin levytilaa. Tämä tuli itselle yllätyksenä ja asiasta löytyy keskustelua netistä. Huomasin että kuvan käsittelyn jälkeen täytyy tuo Affinityn tiedosto tallentaa erikseen iCloudiin (onnistuu yhdellä klikkauksella) ja sen jälkeen tiedosto täytyy sulkea, jolloin se häviää (ilmeisesti?) iPadista eikä vie turhaan laitteen levytilaa
- Jos myöhemmin haluaa noita Affinityn tiedostoja muokata, niin ne aukeavat helposti myös iCloudista.

- Pixelmatorilla ja Darkroomilla saa tehtyä useisiin kuviin muokkauksia batch -komennolla ja ainakin Pixelmatorissa saa myös taltioitua tehdyt muokkaukset samaan tapaan kuin LR:ssa. Pixelmatoria tulee vielä joskus satunnaisesti käytettyä, mutta Affinity tuntuu ainakin itselleni paremmalta ohjelmalta kuvien muokkaukseen.
- Perusmuokkauksen voi myös tehdä Pixelmatorilla ja Darkroomilla ja sen jälkeen viedä kuvan Affinityyn jatkokäsittelyyn esim. 16-bit DNG-muodossa

- Avainsanojen lisäämiseen ja käsittelyyn ole etsinyt toimivaa ratkaisua (jonkinlaista tietokanta/arkisto-ohjelmaa tms.), tosin huonolle menestyksellä. AppStoresta löytyy Pixave -ohjelma, joka vaikuttaa kohtuulliselta, mutta siihen en ole ehtinyt syvempää tuttavuutta tekemään. Myös PhotoPhile -ohjelmassa lienee samantyyppisiä ominaisuuksia, mutta se ei vaikuta erityisen toimivalta ei houkuttelevalta.
- Todennäköinen vaihtoehto on, jos ei iPadiin suoraan sopivaa ja toimivaa ohjelmaa löydy, että käytän ulkoisella kovalevyllä olevat varmuuskopiot vanhan LR6 -työpöytäversion kautta ja lisään siellä kuviin avainsanat. Tuolla tavalla löydän ainakin tarvittaessa LR6:n kanssa etsimäni avainsnat ja kuvat. Tätä vaihtoehtoa en ole tosin vielä testannut…


Toivottavasti näistä omista kokemuksistani on hyötyä päätöksenteossa.
Vastaa Viestiin