Maaliskuu 2021

03.03.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Pieni kamera (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 6 viestiä.
 • UV (ultravioletti) valokuvaus (Digikuvaus). Tänään posti sai tuotua kiinalaisen BG39 IR CUT filtterin (jumitti yli viikon Helsinki-Vantaa terminaalissa..). Edellinen IR CUT oli sekin kiinalainen halpis, mutta BG38. Tämän BG39 luvattiin pitävän IR aallonpituuksia paremmin kurissa. Ja siltä tosiaan vaikuttaa nopeiden testien jälkeen.
 • Sony FX3 (Videokuvaus). Sony Nordic järjestää tänään tiistaina 2.3. klo 17.00 Philip Bloom live-seminaarin Sonyn uudesta FX3 -kamerasta. ... (siis eilen).
  • ...Näytti olevan nauhoitus päällä tilaisuudessa, mutta en osaa sanoa vielä tuleeko tallenne johonkin katsottavaksi. Näissä voi olla vähän se ongelma, että periaatteessa kaikilta osallistujilta pitäisi saada suostumus julkaisuun - vaikka eihän siellä kenenkään pärstää näkynyt, kun kaikki pitää videot pois päältä.
 • Näytönohjain? (Kuvankäsittely). 10 viestiä.
 • CR3 vai DNG? (Kuvankäsittely). Uusi ketju. 2 viestiä.
 • RF 28-70mm F2 L USM (Optiikka). Paljon viestejä. ...Ja tää Canonin R-systeemi on vaikutti minusta parhaalta kompromissilta. Kunhan saisin vaan muutaman linssin siihen lisää ja niiden laatu olisi vähän tasaisempi mitä tämän yksilön oli, niin riittä minun käyttöön vielä moneksi vuodeksi.
 • Normaalioptiikka D800 kaveriksi (Optiikka). Päivitystä. Palautin tuon nikkorin, koska oikeaa nurkkaa ei saanut yhtä teränäksi kuin vasenta, ei sitten millään. Ero yksityiskohdissa oli selvä. Nyt on toinen kappale kokeilussa ja tämä näyttää tasaisemmalta. Molemmat kulmat tekevät yhtä "tarkkaa" jälkeä. Illalla olisi mahdollisesti revontulia luvassa, joten tänään kokeillaan lopullisesti, miten homma pelittää.
 • Normaalioptiikka R5 kaveriksi (Optiikka).
 • Venus Optics presented four new primes (Optiikka).
 • Canon R-sarjan kamerat (Järjestelmädigit).
 • (2013 - ) Sony A7, A7r, A7II, A7s, A7rII ja A7sII (Järjestelmädigit). Päivitystä duracell akkuun. Duracellin akku on ruvennut hyytymään tämän talven aikana. Ei jaksa oikein pitää varausta entiseen malliin. Olisikohan syynä akun kennojen laatu? Ei taida mennä enää duracellin kamera-akkuja ostokoriin. Ikivanhatkin (5 vuotta?) alkuperäiset Sony akut pitää varauksen paremmin. Ja jopa jotkut kympin kiina-akut.
  • Se on toi 1030mAh sellainen superkämmi Sonin tasolta ettei pahemmasta väliä. Kun huomioidaan Duracell-pupun kiinakennot, niin todellinen kapasiteetti on ehkä jotain 700mAh. Sonihan itse salaa pudotti kapasiteettia omista akuistaan silloin 2015-tienoilla eikä kovin moni tajunnut kusetusta vaikka akut maksoivat edelleen täyden hinnan. Ei se ny montaa kymmentä mAh pudonnu se speksi, mutta tommosista lukemista on paha nyhjästä yhtään pois.
  • No joo, kieltämättä melkoista optimismia Sonylta varustaa 1- ja 2-sukupolven kameransa tuolla 1000mAh akulla. Sama kun suunnitelisi autoon 20 litran tankin...En tiedä mitä siellä funtsailtiin. Meinasivatko, että akkuteknologia kehittyy niin paljon, että tuollaiseen kokoon saisi enemmän kapasiteettia? Tai vaihtoehtoisesti saisivat kameroistaan super energiatehokkaita.. No, jokatapauksessa Duracell akku oli loppujen lopuksi siis pettymys. Ajattelin luottaa tunnettuun valmistajaan, mutta näköjään turhaan. Taitaa edelleen parhaat NP-FW50 vaihtoehdot olla Sonyn orginaali, Patona tai wasabi.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit). Elilinen Bloom-zoom-lähetys.
 • Henkan kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Hienoa settiä! Laadukasta jälkeä erittäin vauhdikkaasta lajista syntyy näköjään hienosti osaavan kuvaajan toimesta ilman, että hänellä täytyisi olla huippunopea xx kuvaa/s laukova lippulaivakamera. Tässä(kin) pätee sanonta less is more.
 • Loikkari (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Länteen siis jäänyt.

Yle, Katso millainen on kymmenen sekunnin taidevideo, josta maksettiin 6,6 miljoonaa dollaria. 2.3.2021. Amerikkalaisen digitaiteilijan Mike Winkelmannin eli Beeplen tekemä Crossroad-niminen videoteos myytiin viime viikolla peräti 6,6 miljoonan dollarin eli noin 5,5 miljoonan euron hintaan.

 • Teos myytiin Nifty Gatewayssa, joka on internetissä toimiva markkinapaikka digitaaliselle taiteelle. Videon myyjä oli miamilainen taidekeräilijä ja sijoittaja Pablo Rodriguez-Fraile, joka maksoi itse teoksesta viime syksynä 67 000 dollaria eli noin 56 000 euroa.
 • Beeplen toinen teos Everydays on parhaillaan myynnissä huutokauppakamari Christie´sillä. Siitä on tarjottu jo yli kolme miljoonaa dollaria. Euroissa tarjottu summa on 2,5 miljoonaa.
 • Petapixel.com, A Purely Digital Art Collection is Currently Bidding for Over $3 Million.

Lassi Kujala, Facebook, Hömötiainen on jäänyt kotkan varjoon. 2.3.2021. Omia kuvia tarkastelemalla on joskus vaikea päätellä eri lajien keskinäisiä runsaussuhteita tai mikä tärkeintä näissä suhteissa tapahtuneita muutoksia. Kuvien runsaussuhteet ovat aikoinaan kohdallani muodostuneet painottamalla kohteiden harvinaisuutta ja mielikuvaa niiden kuvaamisen vaikeudesta. Samalla moni aiemmin runsaslukuinen laji on jäänyt vähemmälle ainakin mitä arkistostani löytämiini kuviin tulee.

Olli Kanerva, Walimex kevytkoju. 1.3.2021. Hommasin testimielessä Walimex kevytkojun kotipihan linturuokinnalle. Digitarvike.fi, 89 euroa.

 • On selvää, että tuohon hintaan ei ole laatukamaa tiedossa, mutta ajattelin ottaa riskin. Vetskarit ja saumaompeleet ne yleensä ensimmäisinä laukeavat. No, kevythän tuo on ja nopeasti pystytettävissä, kai. Olin myös ennalta tietoinen siitä, että kojun pakkaaminen saattaa aiheuttaa hikikarpaloita ja kaivelinkin ennalta netistä asiaa valaisevia ohjevideoita.
 • ...Value for money? Tjaa, sen aika näyttää. Missään tapauksessa en tästä enempää maksaisi. Katsotaan, miten on kestävyyden laita.

Tiina Puputti, Facebook, Kirjan julkistus. 2.3.2021. Tiina Puputti: Valaise tarina kuvaksi (livejulkistus). Torstaina 11.3.2021, klo 18. Facebook Live.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Canon R ja USB-lataus. 2.3.2021. Yksi Canon R -kameran tervetulleista ominaisuuksista oli mahdollisuus usb-lataukseen. Niin ainakin esitteessä luki, mutta se ei ollutkaan ihan sitä mitä odotin.

 • Usb-portista on jo pitkään voinut ladata kaikenlaisia pienlaitteita, aina puhelimiin asti. Niinpä kytkin usb-laturista piuhan kameran usb-porttiin ja ihmettelin, kun mitään ei tapahtunut.
 • Asia ei ollutkaan niin yksinkertainen. Canon R tukee vain usb-c-standardin mukaista latausta, jonka portti on merkitty kirjaimilla "PD" (power delivery). Se tarkoittaa, että portista tulee sähköä kymmenien wattien teholla. Vanhat matkalaturit eivät tähän pysty -- tietokoneen usb-porteista puhumattakaan -- mutta uusissa virtapankeissa, monitoreissa ja latureissa PD-teksti saattaa löytyä.
 • Usb-lataus toimii vain uusilla N-sarjan akuilla. Sellainen tulee kameran mukana, mutta itselläni on aiemmista Canoneista jäänyt vastaavia akkuja ja ne eivät lataudu.
 • Kameran pitää olla sammutettuna, jotta akku latautuisi, joten valitettavasti tästä ei ole videoneuvotteluissa tarpeellisen ulkoisen virtalähteen korvaajaksi.

Yle, Mitä ovat Keski-Suomen ilmastoteot? Ota kuva ja osallistu kilpailuun. 1.3.2021. Haemme oivaltavia, hauskoja, juhlavia, arkisia ja persoonallisia valokuvia, joiden aiheena on keskisuomalaisia arjen ilmastotekoja. Keski-Suomen liitto, Yle Jyväskylä ja Keskisuomalainen järjestävät valokuvakilpailun keskisuomalaisista ilmastoteoista. Kilpailu alkaa tänään, ja kuvia voi lähettää 4.4. saakka.

 • Voittajat julkistetaan Keski-Suomen päivänä 18.4, ja palkintojakin on luvassa.

JAS Blogi, Minun tarinani – Henna. 2.3.2021. Projekti, Masennusta ja Maniaa. Yhteistyössä Kaksisuuntaiset Ry:n kanssa. Kaiken keskiössä on 12 aitoa tarinaa henkilöistä, jotka sairastavat kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Tässä Hennan tarina.

Tekniikan Maailma, Kiukutteleeko tietokoneesi langattomassa verkossa? Vika voi olla verkkosovittimesi ajureissa, joihin on nyt saatavilla korjauspäivitys. 2.3.2021. Intel julkisti aivan äskettäin ajuripäivityksen, joka korjaa langattoman verkkoon liittyvät yhteysongelmat ja "siniset kuolemanruudut".

HS, Sinabung purkautui jälleen. 2.3.2021.Tulivuori sylki savua ja tuhkaa noin viiden kilometrin korkeuteen Sumatralla.

Itavayla.fi, Niko Laurilan kuvat pääsivät Venäjän suureen valokuvanäyttelyyn – Vierailijoita satojatuhansia. 2.3.2021. Porvoolaisen valokuvaajan Niko Laurilan valokuvia ovat esillä helmikuussa avatussa Venäjän suuressa vuosittaisessa valokuvanäyttelyssä. Kiertävä näyttely kerää vuosittain satojatuhansia kävijöitä. Visit Finlandin kokoama Suomea esittelevä näyttely ”Finland Unexplored” on osa näyttelyä, joka pidetään kuluvan vuoden aikana Moskovassa, Pietarissa ja muissa Venäjän kaupungeissa.

 • (kovasti yritin etsiä tästä näyttelystä tietoa netissä, ei löytynyt oikein mitään)...
 • Facebook, @visitfinland. I wish I was in Finland. Yli puoli miljoonaa seuraajaa. Paljon päivityksiäkin....

Mikrobitti.fi, LastPassin Android-versiosta löytyi ikävä piirre – ”kannattaa vaihtaa palvelua”. 2.3.2021. Suosituimpia salasanamanagereita. LastPassin Android-sovelluksesta on löytynyt peräti seitsemän erilaista jäljitysohjelmaa. Näistä neljä on Googlen ohjelmia, joiden tarkoituksena on kerätä analytiikkatietoja ja vikaraportteja. Sen lisäksi sovelluksessa on esimerkiksi Segmentin jäljitin, joka kerää tietoja kohdennettuun mainontaan.

 • Kannattaa siirtyä ehkä toisiin vastaaviin ohjelmiin. 1Password tai KeePass. Näissä sovelluksissa ei ole havaittu olevan jäljittimiä.
 • Moni LastPassin käyttäjä pohtii palvelun vaihtoa jo valmiiksi, sillä yhtiö kertoi hiljattain merkittävästä muutoksesta palveluun. 16. maaliskuuta alkaen ilmaiskäyttäjät voivat käyttää LastPassia vain yhdellä laitetyypillä eli joko työpöytä- tai mobiililaitteella.

Tivi.fi, Nikonin mullistava kuvakenno tallentaa tuplasti 4k-tarkkuutta parempaa videota 1 000 ruutua sekunnissa. 2.3.2021. Kenno 17,84 megapikseliä. Ehkä käyttö on kuitenkin vain teollisissa sovelluksissa.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, The Rule of Odds in Photography (An Easy Trick for Better Compositions).

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

 • The DJI FPV is an all-in-one solution to first-person-view drones. Juuri julkistettu. First Person View. Juuri julkistettu. 12 megapikselin sensori. 4K/60p, 1080/120p. Samalla lennätyksellä still-kuvia ja videota. Kantosäde jopa 10km. Eri ohjaustiloja aloittavasta kokeneeseen. Huippunopeus vain 140km/h (manuaalitila, kokeneille piloteille). Peruskitti $1.299. Nyt myynnissä. Virtuaalilasitkin.
 • Review: DJI's FPV drone combines DJI features with the fun of a racing drone. Painio 795g. Polttovälivastaavuus 35mm. 20 minuutin lentoaika. Heti valmis lennätettävksi. Lähinnä tämä drone (ehkä) hankitaan lentoelämyksen takia... Äänekäs, kuuluu yli sadan metrin päähän, kimeä ääni.
  • kuori ei kestä samalla lailla törmäyksiä kuin tavalliset dronet... Jos törmäys, pitänee usein lähettää tehtaalle korjattavaksi...
 • Laowa announces five new manual lenses: three full-frame, one APS-C and one MFT. Ei vielä hintatietoja.

Featureshoot.com, Photographing Natural Disasters: Ideas & Ethics.

Thephotoargus.com, Pictures of Bremerton, Washington by David Albright.

Diyphotography.net.

Kamera & Bild, Test: Synology DS1520+: NAS med prestanda för seriösa fotografer. Skaalattavuus. Aina 240 teratavuun asti. Eikä kyse ole varsinaisesta backup-laitteesta (vaikka tämän käyttöönoton jälkeen voinee nukkua yönsä rauhassa). 9000 kruunua. Pelkät kuoret, mutta monta monia ominaisuuksia ja liitäntöjä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.03.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Elämää kaupungissa, Liito-orava perheen seikkailut – Paul Stevens. 1.3.2021. Uusi tarina julkaistu. Kuvia ja tekstiä.

Yle, Uhanalainen muuttohaukka asettui asumaan Oulangan ja Rukan kallioille – pesimärauha turvataan rajoittamalla retkeilijöiden liikkumista. 1.3.2021.

HS, Helsingin merialueilla näyttäytyi merkillinen kangastus – ”Meinasin lentää selälleni hämmästyksestä”. 1.3.2021. Sunnuntaina Helsingin rannoilta saattoi ihailla Tallinnan valoja. Meteorologin mukaan kyseessä oli kangastus.

Iltalehti, Tekoäly herättää vuosia sitten kuolleet ihmiset eloon kuvissa. Sukututkimusalusta MyHeritage tarjoaa työkalua, jonka avulla vanhoissa kuvissa esiintyvät sukulaiset voi herättää henkiin tekoälyn avulla. Kuvien animoimiseksi vaaditaan MyHeritage-tili. Ilmaiseksi pääsee tekemään tietyn määrän kuvia.

Teknavi.fi, Canon esitteli sisällöntuottajille suunnatun EOS M50 Mark II -kameran. 1.3.2021. Peilitön kamera sekä valo- että videokuvaukseen. 24 megapikselin kroppikenno, järjestelmäkamera.

Avplus.fi, Tehokas ja helppokäyttöinen editointikonsoli luovan työn tekijöille. 1.3.2021. Lehdistötiedotteessa vähän turhan paljon adjektiiveja ja ylisanoja... Kaikki tehdään nuppia kääntämällä, yksikössä. Joitain muitakin painikkeita pienessä laatikossa on. Kuvankäsittelyn lisäksi sopii myös videoon. TourBox NEO. Svh. 179 euroa.

Tekniikkatalous.fi, Maailman vanhin valokuvauslehti julkaisi lähes koko arkistonsa ilmaiseksi nettiin – vuodesta 1853 alkaen yli 30 000 sivua. 1.3.2021. Brittiläinen valokuvauslehti The Royal Photographic Society Journal (RPSJ). Viimeinen vuosi 2018. Yli 30.000 sivua. Lehden vuosikerran kanteen valokuva painettiin ensimmäistä kertaa 1941 ja pysyvästi 1970 alkaen.

Newsroom.com, Takaisin juurille, uusi analoginen kamera lfordilta. 2.3.2021. Focus Nordic, lehdistötiedote. Ilford Sprite 35-II on edullinen uudelleenkäytettävä 35 mm analoginen kompakti filmikamera, joka kunnioittaa alkuperäistä 1960-luvun Sprite 35 -kameraa. Sisäänrakennettu salama. Retromuotoilu.

 • Ilford Sprite 35-II toimitukset alkavat maaliskuussa ja sen suositeltu myyntihinta on 52,90 euroa.
 • Fotosidan.se, Ilford Sprite 35-II – ny analog kamera. 31mm. 1/120s. F/9. Salama latautuu 15 sekunnissa. Kiinteä tarkennus.

HS, Irlantilainen hevosvalmentaja vahvisti hämmentävän valokuvan aitouden: valmentaja istuu kuolleen hevosen päällä ja puhuu kännykkäänsä. 1.3.2021. Kuva olisi ollut kiva yllätys.

 • Suomiurheilu.com, Kuvottavaa! Tämä kuva kuolleen hevosen päällä poseeraavasta huippuvalmentajasta aiheutti hurjan kohun – ”Totuus ei voisi olla enempää toisenlainen”. 1.3.2021. Tässä sitten kuva Daily Mirrorista.

Älypuhelimista.

Digital Photography School, Choosing Lenses: When to Use Which Lens and Why. Kertaus vuosien takaa.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

 • Latest Strange Sayings. 28.2.2021.
  • "Pretty much almost as fast." [reviewer comment about GFX100S autofocus]
  • "Just stop down the lens a bit more so DOF covers the eyeball." [serious comment about Eye AF by a reviewer]
  • "We think that [the division between] stills and movies is less and less, nowadays." [dpreview interview with Sony's Masaaki Oshima]
 • Nikon Quiet at CP+. 28.2.2021.
 • Sony Takes on the BMD Pocket Cinema. 11.2.2021.

The Online Photographer, Digital Dreams. Millaisesta kamerasta Mike näkee unta.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.03.2021   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen valokuvataiteen museo, podcast-sarjaa, 16: Katuvalokuvaus. 26.1.2021. Valokuvataiteilija Jouko Leskelä ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Max Fritze keskustelevat katuvalokuvauksesta. Kesto 37:46.

Kameraseura.fi. Se suurin ja kaunein. Monenlaista toimintaa. Luulisi löytyvän itseä kiinnostavaa... Ja kokoontumisissa tietenkin "etäyhteydellä virtuaalinen kokous".

Helsingin Uutiset, Helsinkiläiset innostuvat, kun Yehia Eweis, 45, saapuu kameransa kanssa paikalle – työskentelee kuin legendaarinen Signe Brander 100 vuotta sitten. 28.2.2021. Helsingin kaupunginmuseon valokuvaaja Yehia Eweis, 45, tekee sananmukaisesti historiaa: hän tallentaa alinomaa muuttuvaa Helsinkiä valokuvin.

 • Yehia Eweisin korona-aikaa dokumentoivia valokuvia voi nähdä Helsingin taidemuseon verkkonäyttelyssä Outo arki, joka on avoinna syyskuun loppuun saakka.
 • Hamhelsinki.fi, Outo arki. Verkkonäyttely • 16.2.2021-30.9.2021. Ensin videotaidetta. Sitten kun sivua vieritetään alaspäin, Hiljainen kaupunki. otofinlandialla vuonna 2016 palkittu Yehia Eweis, ryhtyi dokumentoimaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan näkymistä kaupunkikuvassa maaliskuussa 2020. Kuvat on jaettu kolmeen teemaan: poikkeustila, avautuminen ja toinen aalto.
 • Fotofinlandia 2016. Fotofinlandia 2016 -valokuvakilpailun 20 000 euron pääpalkinnon voitti Yehia Eweis kuvakokonaisuudellaan “Älä pelkää”. Kaikki 15 finalistia samalla sivulla. Voittaja sitten viimeisenä.
 • HS, Kuvat omien lastensa arjesta toivat Fotofinlandian voiton Yehia Eweisille.
 • Yle, Fotofinlandia lapsuuden iloista ja salaisuuksista puhuvalle "Älä pelkää" -kuvasarjalle. 4.3.20216.
 • Yle, Fotofinlandia-voittaja Yehia Eweis yllättyi menestyksestään. 12.3.2016. Valokuvaaja Yehia Eweis on yllättynyt Fotofinlandia-voitostaan. Palkitut kuvat on alunperin koottu valokuvaajan kotikylässä Lohjan Sammatissa pidettyyn kesänäyttelyyn. Yehia Eweis kertoo nyt kuuden kuvan nimet ja tarinat niiden takaa. Alkuperäisessä, 20 000 euron Fotofinlandia-palkinnon saavuttaneessa kuvasarjassa on 19 otosta
 • Cargocollective.com, Yehia Eweis portfolio. Recent. Early work. Info.

Olli Kanerva, Saturday morning at home yard bird feeder. 28.2.2021. Saturday morning at home yard bird feeder. I put a lightweight pop-up hide near the feeder and at last I got a few decent pics of bullfinch.

 • Gear: E-M1X + M:Zuiko 300/4, Walimex pop-up hide.

Polku.net, Maaliskuun jäsenilta ja sääntömääräinen kevätkokous. ke 17.3.2021 klo 18.00 alkaen verkossa.

Iltalehti, Kirkas tulipallo valaisi Itä-Suomen taivasta: Petri sai kuvan ”hyvällä tuurilla”. 28.2.2021. Tulipallo nähtiin eri puolilla Itä-Suomea lauantai-iltana.

 • Martikainen jakoi kuvansa Ursan Taivaanvahti-palveluun. Siellä tulipallosta oli jo lähemmäs 20 havaintoa. Kartalla havainnot painottuvat Kuopio-Joensuu-Lappeenranta -akselille.

Ilmonet.fi. Kansalais- ja työväenopistot Helsinki Espoo Vantaa .

 • Opistojen opetus jatkuu toistaiseksi verkossa. 27.1.2021. Espoon, Helsingin ja Vantaan opistojen opetus jatkuu etänä toistaiseksi. Samalla opistojen tilat pysyvät asiakkailta suljettuina.
 • ---Etäluentoja. Kaikille avoimia.
 • Luennot Apple Mac-, iPad- tai iPhone -käyttäjille. Ja linkit lopussa jo menneillekin luennoille.
  • 12.1. Mitä uutta iOS ja iPadOS 14 ohjelmistoissa?
   19.1. Näytön ja äänten säädöt itselle sopiviksi
   26.1. Kosketusnäytön kommervenkit ja näppärät apuapit
   2.2. iPhone/iPad pääsykoodi ja päivitykset
   9.2. Kamera
   16.2. Kuvat
   23.2. Talvilomaviikolla ei luentoa
   2.3. Apple ID ja iCloud
   9.3. Apple ID ja AppStore
   16.3. Apple ID: laitteiden paikannus ja salasanojen hallinta
   23.3. Siri ja sanelu
   30.3. Safari ja tiedonhaku Internetistä
   6.4. Muistuttavat apurit
   13.4. Pages, Numbers ja Keynotes
   20.4. iMovie
   27.4. Osallistujien toiveluento
 • Kuva-analyysi taiteen katselun apukeinona. Starts Tue 20.04.2021 at 17:00 - 18:30. Linkki myöhemmin.
 • Valokuvien kertomaa ja niiden tulkintaa. Starts Tue 13.04.2021 at 17:00 - 18:30. Linkki luennolle nähtävissä myöhemmin.
 • Haku: valokuvaus. Paikkoja jäljellä tai sitten ilmoittaudu jonoon.

Journalisti 2/21. 11.2.2021.

 • Pikaopas kielipulmiin. Jäikö jokin askarruttamaan? Kokosimme linkkilistan jutun sisältöön liittyvistä Kielitoimiston ohjeista: ...linkit...

Journalisti 1/21. 7.1.2021.

 • Journalismin seuraavat sata vuotta. Sankarikuvaaja väistyy - tai sitten ei. Sivu 16. ... Se, minkä tunnemme kuvajournalismina, on pitkälti valkoisten varakkaiden miesten tuottamaa. Sankarivalokuvaajamyytti on ollut voimissaan kuvajournalismin alusta asti - sankarikuvaajia ovat miehet, jotka matkustavat ympäri maailmaa monta kameraa kaulassa roikkuen...
  • ... Toinen iso asia on, että deepfake-teknologian tultua valokuvalta on mennyt uskottavuus täysin. ...
 • Kuolleita. Henkilökuvauksen lordi ja velho. Sivu 40. Aikakauslehtikuvaaja isolla K:lla. Valokuvaaja Kari Kaipainen 28.9.1952 Mikkeli - 2.11.2020 Espoo. ...Vuoden lehtikuvat -kilpailussa 2006 hän voitti henkilökuvasarjan ja vuonna 2007 Aikakauslehtien liitto valitsei erityisesti henkilökuvaajana loistaneen Karin Vuoden 2006 aikakauslehtikuvaajaksi....

Journalisti 10/20. 17.12.2020.

 • Lauri Rotko, Älä luule pärjääväsi yksin. Sivu 9. ...Minulla on ollut onni löytää itselleni työpari, jonka kanssa päädyimme perustamaan myös yhteisen yrityksen. Teemme yrityksille videotuotantoja, valokuvausta, tekstituotantoa, animaatioita, graafista suunnittelua ja kokonaisuuksia, jotka sisältä tätä kaikkea.
  • On asiakkaan näkökulmasta täysin eri asia tilata töitä pieneltä selkeältä yritykseltä kuin yhden miehen narikalta. Sellaiselta, jossa sama monisählä vastaa puhelimeen, pitää Teams-palaverit, suunnittelee, käsikirjoittaa, kontaktoi, hoitaa kuvausjärjestelyt, kuvaa, valaisee, äänittää, editoi, pyörittää kommenttikierroksia, neuvottelee, korjaa, toimittaa, riitelee lisätöiden hinnoista, laskuttaa ja jälkimarkkinoi.
  • Yksi omakohtaisesti toteutunut kumppanuuden etu on ylilaadun karsinta. Monesti yksinään pakertava jää korjailemaan esimerkiksi jonkun valokuvan naaman magentan häivähdystä, vaikka asiakas ei edes villeimmissä laaduntarkastuksissaan kiinnittäisi asiaan huomiota.

Ilta-sanomat, Painaako stressi päälle? Google tarjoaa minuutin pysähtymisniksin. 28.2.2021. Googlen hakukoneessa on hetken kestävä hengitysharjoitus hektistä arkea eläville. Eikä muuta kuin kirjoittaa hakukenttään breathing exercise(s). Kikka ei toiminut puhelimen Google-sovelluksessa. Easter egg = piilotettu yllätys.

Helsingin Uutiset, Verkkokauppaan iso muutos – tulee voimaan keskellä kesää. 26.2.2021. Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat verkkokauppaostokset on tullattava heinäkuusta alkaen, tiedottaa Tulli. Muutoksen myötä myös korkeintaan 22 euron arvoisista EU:n ulkopuolelta toimitettavista sekä EU:n tullialueella verorajan ylittävistä lähetyksistä on maksettava arvonlisävero ja tehtävä tullaus. Tällä hetkellä veroa ei tarvitse yleensä maksaa pienistä verkkokauppaostoksista, joiden arvo on 22 euroa tai sen alle.

Tekniikan Maailma, Katso kuvagalleria Arctic Lapland Rallyn upeista maisemista – Lunta ja henkeä salpaavia maisemia. 28.2.2021. Siis autoja.

Älypuhelimista.

 • Muropaketti.com, Huawei julkisti edullisemman P40 4G -puhelinmallin. 28.2.2021. Kiinassa Huawei P40 4G 8 / 128 gigatavun muistilla maksaa 3998 juania eli noin 510 euroa. Puhelimen mahdollisesta kansainvälisestä saatavuudesta ei ole vielä tietoa.

Digital Photography School.

Petapixel.com, Great Reads in Photography: February 28, 2021. Mielenkiintoisia linkkejä viikon varrelta. Plussaa linkkien esittelystä. Laidasta laitaan aiheita. Vie aikaa, vaikka ei avaisi erikseen yhtäkään aihetta.

ePhotozine.com, 17 Top Tips On How To Photograph Daffodils. Narsistit, selfieitä kuvaamaan.

Dpreview.com, Adobe Camera Raw vs. Olympus Workspace: Which app should you use? Olympukseltahan saa kameran hankkimisen yhteydessä ilmaisen softa. Tarvitaan maksullista Adoben softaa. Ihan kohtuullisen perusteellinen artikkeli.

 • Olympuksen softa ihan kohtuuhyvä. Välillä joutuu odottelemaan, kun ohjelma hidatelee (ainakin jos esikatselu on käytössä). Ali/ylivalottuneiden kohtien käsittely ei Adoben luokkaa (highlight/shadow).

The Online Photographer, Best Viewfinder, Continued. Zeiss ZI 25/28mm OVF.

Earthboundlight.com, What to do with Old Camera Equipment. 28.2.2021.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Helmikuun 2021 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset