Elokuu 2020

06.08.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuviin tulee valokaistale (Digikuvaus). ...Sulkimen lamellia itsekkin mietin, näkyykö millä/muilla valoitus ajoilla? Sillä kysyin muuta esimerkkikuvaa, että voiko tuo olla joku heijastus? Itsekiin joskus ikkunan läpi kuvannut ja voi oudoistakin suunnista ottaa heijastuksia esim valkeista pinnoista ulkona tai takana olevasta ikkunasta..
 • 610d nokalle jokapaikan zoom? (Optiikka). Muutama päivä vanha ketju. 18 viestiä.
 • Kuvien tuonti kamerasta tietsikkaan (Minolta, Olympus). 7 uutta viestiä. Tässä nisitä ensimmäinen (alkuosa). Latasin koneelle tuon FastStone Image Viewer -ohjelman. Olen nyt muutaman rullan kuvannut sen jälkeen. Nyt en ole poistanut kamerassa mitään, vaan laittanut kortin tietsikan korttiluukkuun, ja avannut tuolla ohjelmalla kuvat suoraan kortilta, tuomatta niitä mihinkään. Esikatselu siinä on siis vastannut kameran takatöllöltä tehtyä esikatselua, mutta vaan isommalta ja parempiresoluutioiselta ruudulta. Sutut ja ohilaukaukset olen poistanut tässä vaiheessa tuolla FastStone Image Viewer -ohjelmalla suoraan kortilta ja tuonut sitten loput kortilta Light Roomiin; tässä kyllä on riskinsä jos sormi tai ajatus hoplaa, tulee korjaamaton vahinko. On isolta ruudulta kyllä aika paljon helpompi tehdä valintoja, mutta itse ne on kuitenkin tehtävä, kuten pjm tuolla sanoikin. Ja nopea on tuolla FastStonella selata, siinä ei koe olevan odottelua ollenkaan.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Taas vaihteeksi kymmeniä uusia viestejä.
  • ...Nyt on otsikon kamera mullakin tilauksessa. Toivon sen tulevan ennen marraskuuta, mutta myyjäliike ei voinut vahvistaa toimitusaikaa......
  • Oon kyllä samaa mieltä kuin joku tuossa ylempänä mainitsi että kuumenemisongelmat on saanut tosi kovan huomion siksi että juutube arvostelijat kuvittelevat "kaikki" että koska niitten elanto tulee videoiden tekemisestä niin kaikki tekevät niitä pelkästään.
   • Kuitenkin ylivoimasesti suurin osa tämänkin kameran ostajista käyttää tätä, yllätysyllätys kuvien ottamiseen. Ja sillontällöin voi ehkä 30 sekunnin videopätkän jostain ottaa. Niitä ei tuskin haittaa pätkääkään nämä lämpö'ongelmat'. Tietty sampalle ja muille jotka etsivät videon tekemiseen kameraa niin eihän tämä niille oikea ole....
  • Näille tubehörhöille kaikki uudet julkistukset ovat epäkelpoja tai susipaskoja. Kaikki jutut perustuvat odotuksiin jotka milloinkaan eivät todeudu. Kuvaaminen näille hemmoille on täysin sivuseikka. Loppujen lopuksia äärettömän lapsellista touhua.
  • Tänään sain kameran käsiini. Ensituntumalta tämä on paljon 5D4:ää muovisemman oloinen. Vajaan sentin korkeampi kun olisi, niin ote olisi aika täydellinen. On tämä kuitenkin paljon RP:tä mukavampi ja jämäkämmän tuntuinen käsissä. Katsottava tottuuko tähän kokoon, vai pitääkö kuitenkin hommata jotain levyä pohjalle tai akkukahvaa. Tämä siis 5D4:n kokoon tottuneelle.
   • Reilu tunti meni asetusten säätämisessä pääosin itselle sopivaksi. Ihan kaikkea en vielä saanut kohdilleen. Esim. miten rullat asettaisin, kun nyt on kiekko ajalle, aukolle, isolle ja valotuksen korjaukselle (auto isolla olen yleensä kuvannut riippumatta kuvaustilasta).
   • Tarkennus RF 70-200mm f/2.8:lla on ihan jotain käsittämättömän nopeaa. RP:llä oli jo nopea, mutta tämä on jotain ihan muuta. Tämä ihan perstuntumalta, mitään rinnakkain tehtyjä vertailuja en tehnyt. Kisut vaan makoilee sohvalla, joten vielä en ole tositoimissa tarkennusta ehtinyt kokeilemaan.
   • Vanhan akun, jonka varauskyky näyttää yhtä palkkia, kamera on syönyt tässä vajaan parin tunnin aikana puolilleen. Tämän perusteella akkukesto vaikuttaa tämän suurimmalta heikkoudelta. Uusi akku alkaa olla kohta täynnä, joten pitää lähteä sen latauduttua kävelylle kokeilemaan millaisia kuvia tällä oikein saa.
   • Kamera veti itsensä myös täysin tilttiin, kun yritin liittää sitä puhelimen kautta canonin image palveluun. Piti irrottaa akku, jotta pääsi etenemään. Ei ihan ollut sellainen aiempien Canonin kameroiden ensikosketus, jossa kaikki vaan toimii heittämällä. Tästä lisää vaahtoa suupieliin kamerasotureille :)
   • Jatkoa seuraa...
   • 10/10 vehje mun käyttöön, ihan sama mitä miinoja tulee vastaan. Tämä reilun kahden tunnin kävelyn jälkeen ja kuvia vain takatöllöstä katsoneena. Kamerassa pääosin kiinni tuo RF 70-200mm.
   • Eniten järkytti tuo automaattitarkennus. Puoli ysiltä varjon puolella ja laiturilta hieman alaviistoon pääskyä kuvaten, AF pysyi siinä kiinni ja kuvat on teräviä. Ei mitään jakoa palata enää peilivehkeisiin eläinkuvausten osalta.
   • (sori, en lukenut vielä aiemman viestini jälkeisiä juttuja, tää oli vaan pakko saman tien kommentoida kun kotio pääsin)
   • En jaksanut koneelle kuvia enää tänään alkaa siirtämään. Löin kameran kotiverkkoon ja se uppasi kuvat image.canon palveluun. Sieltä sitten otin yhden kuvan muokattavaksi pädille. Kuva 2400px leveästä kropista pädillä pienennettynä 1200px leveäksi.
   • Kaukana täydellisestä, mutta koskaan en saanut 5D4:llä vastaavassa tilanteessa lähellekkään tämän tasoisia kuvia.
  • (2020 - ) Sony A7 ja A9 sarjan uudet kinopeilittömät (Järjestelmädigit).
  • Pelto ja pylväät (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Muutama uusi versio kuvasta.
  • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.

Olli Kanerva, Varanger, part I. 5.8.2020. On July I had a few days holiday trip in Varanger, Norway. This first photoset is mainly birds in summer night lights.

 • Bodies: E-M1X and E-M1 Mark II Lenses: M.Zuiko 300/4 and 40-150/2.8, extenders MC-14 and MC-20

HS, New York 1970 vai New York 2020? 5.8.2020. Tilaajille. Kumpi kiinnostaa enemmän: New York nyt vai New York puoli vuosisataa sitten? Kaupunkia kuukauden ajan kesällä 1970 kuvannut Pekka Salo kertoo näkemyksensä.

Wwf.fi, Luontoliven kamerassa todistettiin erikoista tilannetta – sääksiperheen seuraan tupsahti yllättäen vieras poikanen. 5.8.2020. WWF:n Luontolivessä on hämmästelty sääksien pesällä viihtynyttä vierasta poikasta, joka on osallistunut yhteisiin ruokailuhetkiin. Kysyimme sekä sääksikamerakollegalta että lintuharrastajalta, mistä poikanen on voinut tulla ja kuinka se on pesälle päätynyt.

(kertaus) Yle, Valheenpaljastaja: Näin tunnistat kuvahuijauksen ja jäljität valokuvia verkossa. 2.2.2020. Verkossa liikkuva disinformaatio on suurelta osin visuaalista. Valheenpaljastajan vinkeillä opit jäljittämään valokuvien alkuperän ja tarkistamaan, esittävätkö ne oikeasti sitä, mitä niiden väitetään esittävän.

Turun Sanomat, Paluumuuttaja taltioi Varissuon maahanmuuttajien tarinoita kuviin. 6.8.2020. Varissuo on Suomen monikulttuurisin lähiö. Alueella asuu 80 eri kansallisuuden edustajaa, ja siellä puhutaan yli 60 kieltä. Lähes puolet asukkaista puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia. Vuoden 2019 lopussa Varissuon koulun oppilaista lähes 90 prosenttia puhui äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea.

 • Saarinen on valokuvannut muotokuvia kahden kulttuurin välillä elävistä ihmisistä heidän kodeissaan. Kuvista syntynyt Kahtaalla-valokuvanäyttely on esillä Turun pääkirjaston toisen kerroksen tieto-osastolla.
 • Valokuvaaja Sanni Saarinen kiinnostui Varissuosta eri kulttuurien ja kielien kohtaamispaikkana muutettuaan vuosien jälkeen takaisin Turun seudulle 2014. Monikulttuurisuus ja siirtolaisuus ovat kiinnostaneet häntä aina.
 • Valokuvataiteen maisteriopinnot syksyllä Aalto-yliopistossa aloittanut Saarinen on työskennellyt pitkään freelancetoimittajana ja valokuvaajana, mutta viime aikoina hän on halunnut keskittyä taiteelliseen dokumentaariseen valokuvaan. Kuten ensimmäisen näyttelynsä Juuret, myös Kahtaalla-kuvat hän on kuvannut filmille. Uusimmissa kuvissaan Saarinen käsittelee pyhyyttä niin uskonnoissa kuin arkisena kokemuksena.

Kokkola-lehti.fi, Manu Kerola on ikuistanut Polaroid-kuviinsa unohdettuja ja katoavia maisemia Kokkolasta – "Filmikasetille mahtuu vain kahdeksan kuvaa, joten otoksien suhteen täytyy olla valikoiva". 5.8.2020. Manu Kerola pitää Polaroid-kuvien tunnelmasta. –?Polaroid-kuvien virheet luovat niihin inhimillisyyttä. Kuvien ei tarvitse olla täydellisiä. Kerola valokuvaa 80-luvulla valmistetulla Polaroid SuperColor 635 CL -kameralla, jonka hän löysi käytettynä. –?Kuva tulee ulos saman tien ja kehittyy pimeässä paikassa noin 15 minuutissa. On aina jännä nähdä miten otos on onnistunut. Kokkola Polaroid -näyttely on esillä kaupunginkirjastossa 31. elokuuta saakka.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Creatively Using the New Lightroom Hue Control.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan, 5.8.2020. Sonylta huhtikuu - kesäkuu tulokset. Pandemia huomioiden kohtuuhyvä tulos. Kameroiden osuus on piilotettu aika hyvin kaiken muun elektroniikan joukkoon. Still-kamerat ja pro-videopuoli vielä samassa. Sen verran tuolta saa tietoa esiin, että vähän yli puolella vähentynyt myynti.

 • Ja sitten Olympus, sama ajanjakso. Viisi viimeistä peräkkäistä neljännestä kunnon tappiot kuvauspuolella. Vuosi sitten Olympus myi samalla neljänneksellä 70.000 Micro 4/3 -systeemin kameraa, nyt sitten 50.000 kpl.

Lensrentals.com, blog, MTF Tests of the Tamron 17-28mm and 28-75mm f/2.8 Di III RXD Lenses. Roger Cicalan testipenkissä. Molemmat Sony E -versioita. Kohtuuhintaista optiikkaa Sonyyn. Hintaluokka puolet Sonyn omista versioista. Mutta yleensä joutuu yhdestä kohdasta tinkimään (hinta, koko, kuvanlaatu). Ja kannattaa pitää mielessä, että nyt mitattiin vain optiikan erotuskykyä.

 • Vertailut Canon 16-35mm f2.8L III USM, Sony 16-35mm f2.8 GM
 • Vertailut Canon 24-70mm f2.8 L II USM, Sony 24-70mm f2.8 GM

Kamera & Bild, Apple uppgraderar 27-tums iMac med bättre prestanda.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.08.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Kuviin tulee valokaistale (Digikuvaus). 11 viestiä. Omakohtainen kokemus jopa viime keväältä (tyhmyyttäni unohdin etsimen peittämisen) on että kyllä kuvia piloilla etenkin jos valo tulee takaa. En oo muutes ainoo sen jutun kokenut....
  • Mikäli alue on useammalla objektiivilla samanmuotoinen niin ekana tulee silloin mieleen valovuoto jostain raosta, tässä tapauksessa rungon vuoto. Peili, prisma tai verho, viisaammat osaa ehkä sanoa voiko olla vakio se vaiva jos niissä vika?
  • ...Piti sitten testata, paljonko tuollainen wanha EOS400D vuotaa etsimen läpi. No joo, vuotaahan se, mutta tämän testin perusteella vasta tosiaan tuolla pimeä/tähtikuvauksessa.
  • Sulkimen lamellit saaneet osumaa?
  • Tämä. Tuon kaistaleen muoto on sellainen, että sanoisin sulkimen olevan tiensä päässä.
  • Oisko mahdollista, että tuolta olisi jostain lähtenyt musta pinnoite, ja heijastaa obiskasta tulevaa valoa tuohon kulmaan?
 • Gizfrotto (Digikuvaus).
 • 610d nokalle jokapaikan zoom? (Optiikka). 9 viestiä.
 • Zenitar 60mm f/2.8 FE macro (Optiikka). Itänaapurista.
 • 2x (Minolta, Olympus).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Useita kymmeniä uusia viestejä. Puolustuksella on puheenvuoro.
  • YouTube-video, Canon EOS R5 PHOTOGRAPHY review (Res, Noise, DR, AF, IBIS, LE, GPS). Gordon Laing. Kesto 28:29.
  • Pidän uskottavampana sitä, että halusivat vain antaa kokeilumahdollisuuden kameran ylikuormittaviin videomoodeihin ja saada myytyä muutaman laitteen speksien ostajille, mutta eivät arvanneet, että reaktio on kielteinen kun ihmiset kuvittelevat olevansa proota, jotka kuvaavat 8 K:ta aamusta iltaan. Minusta tuollainen olisi hieno homma, että vähän reviteltäisiin mutta tehtäisiin selväksi, että ei tämä ole varsinaisesti tarkoitettu tällaiseen. Voisi antaa vaikka vakavat speksit ja koespeksit erikseen. Canon on ennenkin harrastanut sitä Magic lanternin kautta.
  • Kyseessä on still kamera jolla voidaan tarvittaessa kuvata lyhyitä videoklippejä, Ei se muuksi muutu vaikkei lämpiäisikään. Työkseen videoiden ja elokuvien parissa työskentelevät käyttävät toisenlaisia vehkeitä. Jälleen yksi kuriositeetti härpäke ,jonka odotetaan taipuvan aivan kaikkeen.
  • Ei se kamera kuvia ottaessa kuumene vaan videota. Onko missään muussa "hybridikamerassa" edes yritetty 8K-videota?
  • Tosin isoja videokameroita on jo olemassa ja käsittääkseni hybridikameran keskeinen idea on pieni koko. Kun 8 K vakiintuu meidän persaukisten puusilmien keskuuteen, tuossa tulee tapahtumaan jonkinlainen eriytyminen pieniin nykypeilittömien kokoisiin, joiden video on rajoitettu 4K-kompromissiin, ja isojen järkkärien kokoisiin, jos ei keksitä mitään mullistavaa jäähdytysratkaisua. Ja vaikka keksittäisiin, niin ne toimivat vain kun kamera on kiinnitetty isoon ulkoiseen jäähdytysripaan, joten eivät tule olemaan "pieni ja näppärä" -koulukunnan mieleen.
  • Tänään tuli postin seurantanumero, joten kameran pitäisi kaiken järjen mukaan saapua omiin käsiin jo tällä viikolla. Pitää kirjoitella viikonloppuna /ensiviikolla tavallisen harrastajan kommentteja kamerasta.
  • Jos joku ihan oikeasti käyttää ansaitsemismielessä 8K videota, eiköhän henkilö ole aivan pätevä arvioimaan tämän laitteen käyttökelpoisuuden itselleen. Ihan turhaa spekulaatiota, koska spekseissä on ilmoitettu rajat.
  • Hyvin monissa ihan tavallisissa työkaluissa ja kodinkoneissa on rajoitettu käyttöaika ja asia kerrotaan manuaalissa. En usko että tuolla perusteella saa Canonia vastaamaan tuotevirheestä. Tuskin ne 8K ominaisuudetkaan ovat huonommat kuin siinä pois vaihdetussa kamerassa. Jos joku nyt vaintaa perheauton hintaisen ja mikroaaltouunin kokoisen elokuvakameran muovirimpulaan odottaen parempaa suoristuskykyä, viranomaiset pohtivat ennemmin holhouksen tarvetta kuin kuluttajansuoja-asioita.
  • Näissä yli 40 Mpix still kameroissa videopuoli on aina haastava, senhän olemme tienneet jo pitkään. Kysymys onkin että jos R5 video-ominaisuudet eivät riitä, mikä toinen yli 40 Mpix kamera olisi parempi vaihtoehto? Mikä 40 Mpix kamera kuvaa pidempään 4k ylinäytteistettyä kuvaa koko kennon leveydeltä? Mikä yli 40 Mpix kamera kuvaa pidempään 4k 60p tai 4k 120p videoa? Vaikka valitusta tulee aika paljon, niin taitaa se R5 kuitenkin olla se kamera joka tekee tuon homman parhaiten noista yli 40 Mpix still kameroista, rajoitteistaan huolimatta.
 • (2020 - ) Sony A7 ja A9 sarjan uudet kinopeilittömät (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Albino hirvi Vaskio Salo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.

Yle, Kasperi Kropsu kuvaa ihmisiä, kun he vähiten sitä odottavat – "En kutsu tätä salakuvaamiseksi, mutta en myöskään kysy kuvattavilta lupaa". 4.8.2020. Kropsu käyttää sateenvarjoa maastoutuakseen katukuvaan ja rajatakseen kuvista pois epäoleellisen. – Sade luo dokumentaarista tunnelmaa ja näyttää ihmiset aidoimmillaan. Juuri hetkien aitous on se, mitä niin monet katukuvaajat haluavat työssään taltioida. Siksi he työskentelevät muiden huomaamatta.

 • – En kutsu tätä salakuvaamiseksi, mutta en myöskään kysy kuvattavilta lupaa. Kuvaan ensin, ja jos kohde näyttää siitä ärsyyntyvän, käyn sitten kertomassa, mitä olen tekemässä. Toisenlainen marssijärjestys ei käy. Kun ihmiset huomaavat, että heitä kuvataan, he alkavat näytellä, ja kuva on pilalla.
 • Katuvalokuvaaja Kropsun kuvissa on menneiden aikojen nostalgiaa. Hän innostuu kauniista autoista, kesämekoista, tulppaaneista ja lierihatuista. – Vanhoista herroista ja rouvista tyyli oikein hehkuu. En kiinnitä huomiota nykyajan pussihousukansaan. Se ei näytä hyvältä valokuvissa.
 • Kropsun esikuvat, kuten Ernst Haas, Fred Herzog tai Saul Leiter, kuvasivat kinokoon Leica-kameroilla, kehittivät kuvansa pimiössä, ja julkaisivat aikakauslehdissä. Kropsu jäljittelee samaa varhaisen värifilmikuvan estetiikkaa, mutta kuvaa pienellä digijärjestelmäkameralla, käsittelee kuvat tietokoneella ja julkaisee vähintään kahdesti päivässä Instagramissa.
 • Kropsu kuvaa joka päivä. Joskus hän kävelee kaduilla kamera kädessään vain kilometrin – toisinaan kymmenen. Edes lähikauppaan hän ei lähde ilman kameraa. Samaa hän suosittelee meille lajin parissa aloitteleville. – Kamera käteen ja kadulle! Sisällä istuskelemalla ja mietiskelemällä ei synny kuvia.
 • Katukuvaus yleistyi toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa. Markkinoille tuli pieniä ja nopeita kameroita, joilla saattoi kuvata kenenkään huomaamatta. Katukuvaajat julkaisivat kultakauttaan elävien Lifen ja Lookin kaltaisissa aikakauslehdissä, mutta raivasivat tiensä myös gallerioihin.
 • Museonjohtaja Heika (p.o. Heikka) vilkaisee Kasperi Kropsun kuvia, ja näkee niissä genren klassisia piirteitä. – Tulee mieleen Vivian Maier väreissä. Kuvista näkee, että sekä kuvaaja että kohteet ovat liikkeessä. Kuvissa on myös vahvaa tarinallisuutta. Tiedän, mitä on tapahtunut juurin ennen kuvaushetkeä, ja osaan aavistaa, mitä tapahtuu seuraavaksi, hän sanoo.
 • Helsinki-kuvista kiinnostuneita Kasperi Kropsu eli @kasperikropsu suosittelee seuraamaan Instagramissa ainakin seuraavia katukuvaajia:

  Taru Latva-Pukkila / @tarulp
  Adam MacKintosh / @mackintosh.adam
  Jari Pulkkinen / @travelerjari
  Satu Söderholm / @satusod
  Henri Tuovinen / @hnxcam
  Jukka Vehmas / @jukkavehmas_

Sarjassa foorumilaisten kuvia: miun.otokset.fi/kuvat.

JAS Blogi, Tummissa vesissä. 4.8.2020.

Mobiili.fi, Apple päivitti iMac-pöytätietokonemallistonsa – 27-tuumaiseen iMac-malliin useita uudistuksia. 4.8.2020. Applen tulee jatkossa ottamaan käyttöön Mac-tietokoneissaan omat piirinsä, ensimmäisessä laitteessa jo tänä vuonna, mutta ennen sitä Mac-mallit uudistuvat vielä Intelin suorittimilla varustettuna.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Ikävä huhu: Applen uudet iPhonet tuottamassa pettymyksen näytössä – virkistystaajuus jäämässä pahasti jälkeen kilpailijoista. 4.8.2020.
 • Mobiili.fi, Google julkaisi Androidin nopean lähijaon – tulee ensimmäisenä Pixel- ja Samsung-puhelimiin. 4.8.2020. Google tiedottaa julkaisseensa Androidin uuden Nearby Share -jaon ensimmäisille älypuhelimille. Uusi pikajako tuotiin ensin Googlen Pixel-älypuhelimille ja Samsung-älypuhelimille.
  • Nearby Share lisätään Androidin tuttuun jakovalikkoon, josta lähipikajaon voi aloittaa helposti yhdellä kosketuksella. Saatavilla olevien laitteiden joukosta valitaan haluttu vastaanottaja, joka saa Bluetooth-jaoistakin tutun saapumisilmoituksen älypuhelimeensa. Jaon voi joko vastaanottaa tai peruuttaa niin halutessaan.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

Earthboundlight.com, Relationship, Range, and Reflectivity. 2.8.2020.

The Online Photographer, Updates. Dpreview, Japanin kamerateollisuuden tulevaisuus ei näytä hyvältä. Chicagon Central Camera.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.08.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Gizfrotto (Digikuvaus). Manfroton ja Gitzon omistaa sama lafka. Tuotteiden laatu on näköjään yhdistynyt samaksi kuraksi, mutta toisesta joutuu maksamaan reippaasti preemiota. Klikkaamalla video pyörimään.
  • Tässä lerppatautinen 055CXPro3: ...
  • Tässä Gitzon kuulapää jonka kitkaruuvissa ei ole kitkaa (YO DAWG!). Siitä arvailemaan kuinka hemmetin hyödyllinen laite on kyseessä kun pusikossa ryynätään. Ton Gitzon kitkaruuvin saa kovaa puhaltamallakin kääntymään. Ja kun se sitte löystyy ja hieman on itse lukkoruuvi löysällä, kolisee kamera ja lasi niin ihanasti räminällä alas jos hiemankin etupainoa systeemissä - eli kaikki peilittömät ja kilikalikilolasit.
  • Yhteensä tänä päivänä paketti maksaa 750-800€. Yksi nolla pois hinnasta olisi oikea taso. Lerppatauti iskee frottoihin kun niitä väännetään mahdollisimman matalaan asentoon tarpeeksi monta sataa kertaa. Ei enää sen jälkeen auta mikään kiristys jos ei vaihda osia / koko jalkaa.
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus).
 • Kuviin tulee valokaistale (Digikuvaus). Lisää esimerkkejä kaivattaisiin.
 • 610d nokalle jokapaikan zoom? (Optiikka). Useampia ehdotuksia.
 • Canon RF 600mm f/11 DO IS STM ja Canon RF 800mm f/11 D (Optiikka). (YouTube-video, Saturnuksen renkaita kotipihalta kuvaamaan...).
 • Mikä vika S90 kamerassa (Canon). Juu, lukituksella tarkoitin, et kun napin pitää puoleen väliin painettuna niin tarkennus pysyy lukittuna, sit kun napin painaa pohjaan saakka niin tarkentaa uusiksi, se tässä on vika. Toki kamera on yli 10v vanha ja kuvia on otettu paljon, joten vikaantuminen ei ole ihme.
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). ... Mielenkiintoista nähdä onko tämä pysyvämpi muutos, että Sony on ottanut Canonille aikaisemmin kuuluneen konservatiivisen roolin ja Canon alkoi hurjastella spekseillä. Ainakin minä olisin odottanut, että homma menee päin vastoin. Kenties Canonilla on painettu jotain paniikkinappia, kun perinteisten tuotteiden myyntikäyrät näyttävät lehmän hännältä.
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). Ylikuumenee suorassa auringonpaisteessa (mihinköhän se lämpö johtuisi?). Mutta myös jäähtyy nopeasti varjossa ja tuulenvireessä.
 • Canon EOS R6 (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkän kuvista kommentointia.
 • Lähtö! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Stigell).
 • Numerot (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Taivas ja heijastus.
 • Surullinen sieni (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (...siis mitä pursuaa...).
 • Albino hirvi Vaskio Salo (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tällainen harvinaisuus osui silmiin kun olin kuvaamassa peuroja
 • Pelto ja pylväät (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Petteri Hautamaa, Mukavat makroilun ensiaskeleet. 3.8.2020. Jahas, taas käsillä on se lintukuvaajan näkökulmasta tylsän hiljainen ajanjakso. Eräs kokenut kuvauskaveri jopa löi lintukuvaushanskat naftaliiniin toistaiseksi. Pisti teleputket vaihtoon ja osti tilalle pelkän makroputken.

 • Itse en noin radikaaliin ratkaisuun uskaltaisi, vaikka joskus jurppiikin alati kasvavat kuvaajamäärät tai lintupoliisikomentelijat kuvausmestoilla. Halusin kumminkin kokeilla makrokuvauksen mahdollisuuksia, sillä saralla kun riittää uskomattoman paljon kokeilukentää ja ”ottamattomia valokuvia”. Varsinaista makro-objektiivia en ole koskaan omistanut, mutta jotain makrokokeiluja on tullut pokkarikameroilla kokeiltua.
 • Kotimetsissä ravatessani olen liian usein pettynyt niukkaan lintutarjontaan. Makrotouhuista saisi hyvän syyn kiertää metsiä, mikäli eteen sattuisi hyvä lintukohtaaminen, niin sehän olisi pelkkää plussaa.

Tuomas Heinonen, Canonin julkaisukierros – mitä RF-objektiivejä lisäksi julkaistiin? osa 2. 3.8.2020. Canon julkaisi myös kolme RF-objektiivia ja kaksi telejatketta. Millaisia ajatuksia ne herättävät itsessäni ja miten itse näen ne markkinoille ja ennen kaikkea suomalaiseen käyttöön. Aiemmasta artikkelista tuli kommenttia, että maailmalla f/11 telet toimivat paremmin, kun pitkiä huippuvaloja ei niinkään ole Suomen kaltaisesti auringon laskiessa ja noustessa nopeammin. Luonnollisesti ajattelen bloggauksissa asioita omaan käyttöön sekä lähtökohtaisesti suomalaiseen luontokuvaukseen sopiviksi.

 • Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM
 • Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
 • Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
 • Extender RF 1.4x & Extender RF 2x

HS, Tällainenkin on Helsinki: Katukuvaajat pysäyttävät tavallisen arjen taianomaisiksi hetkiksi. 4.8.2020. Katukuvauksesta on tullut ilmiö Helsingissä. Ennen valokuvia näki kirjoissa ja näyttelyissä, mutta nyt kuvavirtaa seurataan Instagramissa. Helsingin katukuvaajien paratiisi sijaitsee Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa.

 • Tuuli iskee yhdeksän metriä sekunnissa, mutta se ei haittaa valokuvaaja Naser Bayatia ja @igershelsinki-nimisen Instagram-tilin ylläpitäjiin kuuluvaa tekstiilisuunnittelija Taru Latva-Pukkilaa.

Suomen Canon, Luovaa makrokuvausta: vesipisaroista heijastuvien kukkien kuvaaminen. 19.7.2020. Glyseriiniä ja makro-objektiivi sekä mielellään jalusta ja kaukolaukaisin.

HS, Palkitun valokuvaaja Olli Jaatisen ensimmäinen keikka oli kahdeksanvuotiaana – sen jälkeen kaikki elämässä on liittynyt kuvaamiseen. 4.8.2020. Olli Jaatinen on johtanut perustamaansa Mikkelin valokuvakeskusta neljännesvuosisadan ajan. Nyt Olli Jaatinen täyttää 60 vuotta. Hän on kuvaamiseen ohella opettanut, ohjannut ja kuratoinut, ollut läänintaiteilija ja osallistunut tiivisti järjestötoimintaan sekä toimittanut tai tehnyt kuusitoista kirjaa – ja johtanut neljännesvuosisadan perustamaansa Mikkelin valokuvakeskusta. Se on museon statuksen viime keväänä saanut taidekeskus, jonka viidessä eri galleria­tilassa on järjestetty yli 250 näyttelyä.

Aamuset.fi, Turun Kamerat ry:llä 90-vuotisjuhlanäyttely Brinkkalan galleriassa. 3.8.2020. Turun Kamerat ry:llä on 90-vuotisjuhlanäyttely Brinkkalan galleriassa 7.8.-13.9. Näyttelyssä on esillä kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa menestyneitä valokuvia. Samalla se on otos nykypäivän harrastajavalokuvaajien taidoista.

HS, Pelon loppu. 4.8.2020. Viisi vuotta sitten Ulla Keituri seisoi yksin keskellä pilkkopimeää metsää ja katseli syksyistä tähtitaivasta. Keituri oli lähtenyt kokeilemaan yökuvausta. Kameran lisäksi mukana oli vain koira Kitka, joka toi turvaa metsässä samoilemiseen.

 • Innostus on johtanut jo niin pitkälle, että Keituri jätti päivätyönsä ja lähti opintovapaalle opiskelemaan valokuvaajaksi. Vanhaan asiakaspalvelutyöhönsä Keituri ei usko enää palaavansa. ”Ei toimistotyö oikein ole minun juttuni.”
 • Kunnianhimo ja taidot eivät ole jääneet huomaamatta. Keituri on voittanut useita valokuvakilpailuja ja kerännyt Instagramissa uskollisen seuraajakunnan.
 • Retkipaikka.fi, Yökuvien taikaa: haastattelussa valokuvaaja Ulla Keituri. 1.10.2016.
 • Instagram, #wednesdayisforcamping
 • Instagram, Ulla Keituri
 • Flickr, Ulla Keituri
 • Facebook, Ulla Keituri

Blog.e-ville.com, 4K WiFi drone eläkeläisen testissä – ZLRC SG907. 4.8.2020. 139.95 euroa. Ostaja kirjasi kokemuksiaan.

Petteri Järvinen, Bittimittari, Kerrostalon pihassa kuuluu 135 wifi-tukiasemaa. 3.8.2020. Kuinka monta wifi-tukiasemaa näkyy ja kuuluu kerrostalojen pihassa? Asensin wifi-kartoitusohjelman puhelimeen ja menin hetkeksi istumaan espoolaisten kerrostalojen keskellä olevalle leikkipaikalle.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Google julkisti vihdoin keskihintaluokan Pixel 4a -älypuhelinmallinsa – vihjasi samalla jo tulevista 5G-puhelinmalleistaan. 3.8.2020. Piti julkistaa jo 12.5.2020. Ei Suomessa virallisesti myyntiin. Eurooppa-hinta on 389 euroa. 5.81 tumaa. USB-C- ja 3,5 mm -liitännät. Takana Pixel 4a:ssa on yksi 12,2 megapikselin kamera optisella kuvanvakaimella ja sormenjälkilukija. Etupuolen kamera on 8-megapikselinen ja kuvakulmaltaan 84-asteinen – käytännössä ennallaan viime vuoden Pixel 3a -mallista.
  • Tuttuun tapaan kameroiden tai megapikselien lukumäärän Google on pyrkinyt hyvään kuvanlaatuun erityisesti ohjelmistopuolen ratkaisuilla ja edistyneellä kuvankäsittelyllä, joita on aiemmissa Pixel-puhelimissa kiitelty. Hintaluokassaan myös takakameran optista kuvanvakainta voi pitää vahvuutena.
 • Puhelinvertailu.com, Heinäkuun myydyimmät puhelimet: Huawei P Smart koululaisten suosikki, Galaxy A -sarja myös vahvoilla. 3.8.2020.
 • Mobiili.fi, Tässä heinäkuun myydyimmät puhelimet Suomessa – listaukset paljastavat kaksi älypuhelinmarkkinoiden tämän hetken trendiä. 3.8.2020. Myydyimpien puhelinten listoille nousevien valmistajien määrä on kasvunut. Ja 5G-puhelinten myynnin määrä.
 • Iotech.fi, Uusi artikkeli: Testissä Xiaomi Redmi Note 9 Pro. 3.8.2020. Suositushinta 329 euroa.
 • Yle, Koronasovelluksen koekäyttö alkaa huomenna – ensimmäiset testaajat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin työntekijöitä. 3.8.2020. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.
  • Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjää.
  • – Yksityisyyden suoja on ollut todella tärkeänä kehittelyssä. Sovellus ei kerää mitään henkilötietoja, se ei paikanna ketään. Tässä liikkuu satunnaisnumeroita, jotka tallentuvat puhelimen omaan muistiin.
   • (edesmenneelle Totti-koiralle terveisiä...).

Olympukselta uutta.

 • Suomen Olympus, Olympus E-M10 Mark IV. Pieni, kevyt ja helppokäyttöinen. Selfiekuvaukseen: alas taittuva kosketusnäyttö. Kateutta herättävä kuvanlaatu. Hinta alkaen svh. 849 euroa.
 • Suomen Olympus, M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS.
 • Tekniikan Maailma, Pieni ja edullinen järjestelmäkamera Olympus OM-D E-M10 Mark IV – Monipuolisella uutuudella saa hienoja kuvia niukassakin valossa. 4.8.2020. Tänään julkistettu Olympus OM-D E-M10 Mark IV ja siihen kiinnitetty litteä zoom painavat saman verran kuin puolen litran juomapullo. Vaikka kamera on pieni, sitä voi taitojen karttuessa hallita samaan tapaan kuin vaativan harrastajan järjestelmäkameraa. Alkuun pääsee aiempaa kehittyneemmän automatiikan avulla.
  • Neljänteen sukupolveen edennyt OM-D E-M10 tarjoaa 700 euron hintaan paljon uusia ominaisuuksia. Kennon tarkkuus on nyt 16:n sijaan 20,3 megapikseliä, eli sama kuin micro four thirds -huippumalleissa. Näyttö kääntyy selfieitä ja vlogeja varten alaspäin, mikä on joidenkin mielestä toimivampaa kuin kaikkiin suuntiin kääntyvä näyttö kameran sivulla.
  • Kennoa liikuttava kuvanvakain on yksi Olympuksen suurimmista vahvuuksista. Sen teho on kasvanut 4:stä valotusaskeleesta 4,5:een, joten käsivaralta saa hienoja kuvia myös niukassa valossa.
  • Kennoa liikuttava kuvanvakain on yksi Olympuksen suurimmista vahvuuksista. Sen teho on kasvanut 4:stä valotusaskeleesta 4,5:een, joten käsivaralta saa hienoja kuvia myös niukassa valossa.
  • Videot tallennetaan 4k uhd -tarkkuudella ja nopeudella 30p, 25p tai 24p ruutua sekunnissa. Full hd -videoita saa nopeudella 60p ja 50p. Kennoa liikuttavan vakaimen tehoa parantaa videokuvauksessa myös digitaalinen vakautus.
  • Micro four thirds -järjestelmää voi laajentaa eri tilanteisiin sopivilla ja eri hintaisilla objektiiveilla. Koska objektiivit ovat pieniä ja keveitä, ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa pienen ja helposti kuljetettavan rungon kanssa.
  • Myyntiin elokuun puolivälissä.
  • Rungon hintaluokka: 700 euroa.
  • Runko ja litteä zoom: 850 euroa.
  • Runko ja 100-400 mm tele: 1300 euroa.
 • Dpreview.com, Olympus's new E-M10 IV has a selfie-friendly screen and 20MP sensor. 20 megapikselin päivitetty kroppisensori, kroppikerroin 2x. Alaspäin kääntyvä 3 tuuman kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä, sopii hyvin selfie-kuviin. Jatkuva tarkennus on päivitetty. USB-lataus on nyt mahdollista. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä. Sisäänrakennettu salama. Myös ulkoisen salaman mahdollisuus. Sarjakuvaus 15 kuvaa sekunnissa. USB 2.0. Wi-Fi, Bluetooth. Ei sääsuojattu. Yhdellä latauksella ottaa 360 kuvaa. Paino 383g. Runko $699. Runko + 14-42mm F3.5-5.6 EZ, $799. (USA-hinnoissa ei ALV:ia).
 • Dpreview.com, Olympus OM-D E-M10 Mark IV initial review. Yksinkertainen käyttöliittymä, helppo käyttää. Kamera on helppo ottaa mukaan kaikkialle. UHS-II sd-kortteja käytettäessä kirjoitusnopeudet on oikein hyviä. Olympus tarjoaa nyt selfiekuvaajille astetta paremman kameramallin. Lähimmillä kilpailijoilla - Canon EOS M50, Fujifilm X-T200 ja Sony a6100 - oli jo kääntyvät selfie-näytöt. Kamera ohjaa itse tarvittaessa kokematonta kuvaajaa. Hyvin suunniteltu kamera. Objektiivalikoima on vaikuttava. Kuvanvakaaja toimii erinomaisesti sekä videossa että still-kuvissa.
 • Dpreview.com, Olympus E-M10 IV sample gallery.
 • IR, Olympus unveils the OM-D E-M10 Mark IV: We have gallery images, video samples, First Shots and more.
 • IR, Olympus E-M10 Mark IV Preview -- First Impressions. Paljon parannuksia. Otettakin on parannettu.
 • IR, Olympus E-M10 IV Gallery.
 • 43rumors.com, Olympus E-M10IV and 100-400mm lens officially announced.
 • ePhotozine.com, 20mp Olympus OM-D E-M10 Mark IV Announced.
 • Kamera & Bild, Olympus OM-D E-M10 Mark IV: Snabb & enkel instegskamera. OM-D -sarjan pienin ja yksinkertaisin, nyt versioon IV. Edeltävään malliin verrattuna uusi Micro 4/3 -systeemin sensori ja parantunut automaattitarkennus. Versio III tuli markkinoille vuonna 2017. 4K video. Sisäänrakennettu 5-askelinen kuvanvakaaja. Sekä still-kuvissa että videossa toimivan kuvanvakautuksen teho on 4.5 askelta. Myyntiin elokuun puolivälissä, 4790 kruunua.
 • Dpreview.com, Olympus 100-400mm F5-6.3 II arrives in September for $1500. Polttovälivastaavuus 200-800mm. Roiske- ja pölysuojattu. Paino 1.12kg. Lähin tarkennus 1.3m.
 • Dpreview.com, Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5-6.3 IS sample gallery.
 • IR, Olympus announces new compact, lightweight super-telephoto zoom lens: M.Zuiko 100-400mm f/5-6.3 IS. Kompakti, kevyt, ulottuu pitkälle. Luontokuvaajan unelma. Mutta valovoimaa saisi olla enemmän...
 • ePhotozine.com, Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5.6-6.3 IS Review. Arvosana 4.5 * / 5 *.
 • Kamera & Bild, M.Zuiko Digital ED 100–400mm F5,0-6,3 IS: Lätt supertelezoom.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

ePhotozine.com.

Digita Photography School, Sony Announces the a7S III, With 4K/120p and a 9.44M-dot EVF.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Personal Lens Roadmap. Oma suunnitelma optiikan hankkimiseksi.

Fotosidan.se, Gatufoto med Canon Eos R5 och R6. Nyt kamerat mukaan kaupungille ja eikun kuvaamaan. Testibloggaus.

 • (Siis onko tässä tapahtunut jokin ihan perustavanlaatuinen virhe? Eihän Canonin uusia malleja voi käyttää mihinkään muuhun kuin kymmeniä minuuttia kestäviin yhtämittaisiin videokuvauksiin - jotta saataisiin kamerat ylikuumenevaan. Ei jatkoon.)

Fotosidan.se, Varför jag älskar små kameror. Kolumni. Emma Svensson.

Fotosidan.se, Nya väskor från Lowepro. Päivityksiä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.08.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). ...Snapseed on todella hyvä kuvankäsittelyohjelma mobiililaitteissa. En juuri muuta kuvankäsittelyohjelmaa enää kännykässäni käytä.
  • ...Vaikka todella nautin nykyisen Huawei p20pro luurini kameraominaisuuksista, tarkastelen sivusta suurellla mielenkiinnolla miten Sony on pitänyt päänsä oman android-kännykkä linjansa suhteen. Uskoisin, että Sony ei kännyköissä edes yritä taistella suurten kiinalaisten (ja korealaisten) valmistajien kanssa, vaan pitää tuotannon sellaisena kuin se nyt on. Ja se on hyvä...Nimittäin jos googlen, amerikkalaisten ja kiinalaisten selkkaus jatkuu vielä pitkään niin voin hyvinkin valita seuraavaksi puhtaan android-kokemuksen tarjoavan Sony-luurin.
 • Kuviin tulee valokaistale (Digikuvaus). Tänään Canon 70D kameran kuviin alkoi tulla valokaistale, mikä voi olla syynä?
 • Sony 12-24mm F2.8 GM (Optiikka).
 • 610d nokalle jokapaikan zoom? (Optiikka).
 • Mikä vika S90 kamerassa (Canon). Mikähän vika olisi Canon S90 kamerassa, kun painikkeen painaa puoleenväliin tarkentaa ja lukitsee tarkennuksen, kun kuvan ottaa niin tarkentaa uudestaan?
  • ...Jäin ihmettelemään mitä tarkoitat lukituksella: Minulla Canoneissa toimii niin, että puoleen väliin kun painaa, niin tekee tarkennuksen ja sen jälkeen sormi pitää pitää siinä napilla ja napin pysyä puolessa välissä. Kuvan ottaa kun napin painaa pohjaan. Jos nappi pääsee palaamaan yläasentoon, niin tarkennus tehdään uudestaan nappia painettaessa.
 • 2x (Minolta, Olympus).
 • Sony A7SIII (Järjestelmädigit). ...Eli se Sonyn kehittämä passiivinen jäähdytyssysteemi toimii hyvin sisällä, missä oletettavasti on viileämpää kuin kameran sisällä. Silloin jäähdytys toimii ja lämpö kiertää ulos. Sen sijaan jos on ulkona lämmintä eikä tuulen virettä, se systeemi sakkaa ja kamera lämpiää. Tosin toisin kuin R5:n kanssa, A7SIII:n kanssa tuulettaminen helpottaa todella nopsaan, koska ilman on suunniteltukin kiertävän....
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A7RIV, A9, A9II (Järjestelmädigit).

Sulantoblog, Better street photos. 31.7.2020. YouTube-video, kesto 9:07.

 • YouTube-kanavalla 19.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Sulantoblog, Best Lumix SUPERtelezoom -Leica 50-200mm vs 100-400mm. 26.7.2020. YouTube-video, kesto 12:03.

 • YouTube-kanavalla 19.700 tilaajaa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus E-M1 MKII 12-40mm f2.8 PRO KIT - [Great deal with a Discount code]. 29.7.2020. YouTube-video, kesto 9:39. Offer is valid from July 30th to August 3rd, 2020.

 • YouTube-kanavalla 34.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

Peter Forsgård, Olympus 25mm F1.2 Pro Vs. 25mm F1.8 - [7 Things about Standard lenses]. 26.7.2020. YouTube-video, kesto 12:17.

 • YouTube-kanavalla 34.000 tilaajaa.
 • Instagram, jpeterf

HS, Muotikuvan provokaattori. 2.8.2020. The Bad and the Beautiful -dokumentti­elokuva kertoo mehukkaasti Helmut Newtonin urasta ja valokuvista. Gero von Boehmin pitkä dokumenttielokuva Helmut Newton: The Bad and the Beautiful on tehty Newtonin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Valokuvaaja kuoli auto-onnettomuudessa Los Angelesissa 2004, 83-vuotiaana. Kriittisiä äänenpainoja ei dokumentissa juuri kuulla, mutta se antaa kyllä kiintoisan kuvan Newtonista ihmisenä ja valokuvaajana.

Meriharakka.net.

 • Itä-Suomen parhaat. 31.7.2020. Kesän Suomi-roadtrippimme suuntautui tänä vuonna Itä-Suomeen. 1563 kilometriä, 5 täyttä päivää, 4 yötä, 3 hotellia/huvilaa. Kilometrejä emme olisi kaivanneet yhtään lisää, mutta päiviä olisi kyllä voinut olla pari lisääkin.
 • Karhuja Suomen luonnossa. 2.8.2020. Osittainen mainos. Nurmeksen ja Lieksan rajalla sijaitseva Otsan karhukoppi. Mutta tänä kesänä aikoja on vain muutamia enää jäljellä. Perehdytyksen jälkeen lähdemme kävelemään Ollin tukikohdasta karhukopille ensin kaunista metsätietä pitkin ja lopuksi kapeaa polkua. Pienen lammen rannalla, kallion päällä, on karhukoppi. Koppiin mahtuu mukavasti ainakin 4 henkeä, mutta kuvaushuppuja kameroille on kaksi. Etenkin näin korona-aikaan koko koppi on omassa käytössämme, eli tänä kesänä kopissa oleilee kerralla vain toisilleen tuttuja ihmisiä.
  • Karhunkatselukoppeja on arvioitu olevan Suomessa parikymmentä ja niiden eettisyydestä ja tilasta erityisesti poronhoitoalueilla käydään jatkuvaa keskustelua, mutta ainakin Otsan karhukopin omistajan, Olli Saastamoisen, kanssa keskustellessamme vakuutuimme siitä, että täällä karhut ovat edelleen jokseenkin villejä ja vaikka niitä ruokitaan iltaisin, niin ne eivät elä pelkästään sen varassa. Ollin sanoja lainatakseni: karhut saavat kojun edustalla illallisen, mutta aamiaisen ja lounaan ne saavat hankkia ihan itse.

Focus Nordic, Kolme Lowepro Fastpack- ja Slingshot-laukkua syksyn seikkailuihin. 3.8.2020. Lehdistötiedote. ...Nyt LowePro julkaisee kolme päivitettyä versiota Fastpack Pro BP 250 AW III, Fastpack BP 250 AW III ja Slingshot SL 250 AW III -laukuista. Toimtukset alkavat elokuussa.

 • Fastpack Pro BP 250 AW III - Uusista malleista vahvin, tämä ammattikäyttöön tarkoitettu reppu on suunniteltu kantamaan ammattilaiskäyttöistä peilitöntä tai peilillistö järjestelmäkameraa kiinnitetyllä objektiivilla tai kokoon taittuvaa droonia, sekä 2-3 ylimääräistä objektiivia, sekä jopa 15 tuuman kannettavaa tietokonetta ja henkilökohtaisia varusteita. Saatavana harmaana. Svh. 179 euroa.
 • Fastpack BP 250 AW III - Pienikokoisempi Fastpack-malli tarjoaa tilaa peilittömälle tai peilillisille järjestelmäkameralle kiinnitetyllä objektiivilla tai kokoontaittuvalle droonille, 2-3 lisäobjektiiville, sekä jopa 13 tuuman kannettavalle tietokoneelle ja tabletille ja henkilökohtaisille varusteille. Saatavana mustana tai harmaana. Svh. 159 euroa.
 • Slingshot SL 250 AW III - Turvallinen, ohut ja suojaava, uudistettuun Slingshotiin mahtuu peilitön tai peilillinen järjestelmäkamera kiinnitetyllä objektiivilla tai kokoon taittuva drooni, lisälinssi ja salama, sekä jopa 12 tuuman tabletti ja henkilökohtaisia varusteita. Saatavana mustana. Svh. 119 euroa.

Iltalehti, Katso kuvakooste festareilta: Näin Turussa juhlittiin odotettuja Aura Festejä. 2.8.2020. Turun Kupittaanpuistossa juhlittiin festareita tavallista väljemmissä oloissa.

Tekniikkatalous.fi, Ensimmäiset tulostimet olivat nimensä mukaisesti piirtureita – tulostuksesta tuli 30 vuodessa arkea. 2.8.2020. Kotitulostinten hinnat ovat parissa vuosikymmenessä kutistuneet tuhannesosaan.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The First-Ever Print Swap Photo Book.

Digital Photography School, Step-by-step Guide to Long Exposure Photography.

ePhotozine.com, 8 Top Ways To Use A Telephoto Lens For Photography.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com, Elderly Couple Shoots Fashion Photos with Clothes Left at Their Laundromat. Olisi ollut hauska nähdä vertailun vuoksi tämän vanhemman eläkeläispariskunnan (83v ja 84v) oikeat arkivaatteet. Taiwan. Idea ja toteutus oli 31-vuotiaan pojanpojan.

 • Jokainen keski-ikäinen ja keski-iän ylittänyt voisi katsoa garderoobiaan vähän sillä silmällä. Miksei voisi repäistä ja ruveta pukeutumaan edes hieman värikkäämmin? Ulkoinen uudistuminen voisi antaa sisäisellekin elämälle virikkeitä.

The Online Photographer, Random Excellence: Victor Keller. Pool-hallit.

Fotosidan.se, Nytt objektiv från MS Optics. Japanilainen nyrkkipaja MS Optics. Leica M-mountti. 55mm, f/1.2. Lähin tarkennus 1 metri. Suodinkierre 49mm. Paino 180g. Hinta $1200.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.08.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Nikon käyttöongelma (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Minulla on Nikon D5300 -kamera. Kun yritän katsoa viimeksi ottamaani kuvaa, sen päälle tulee asetusikkuna, jossa on mm. ISO -moodi, linssi, aukko yms. tiedot. Olen näköjään painanut jotain väärää painiketta. Miten saan sen suljettua? Ohjekirja on kovin ylimalkainen. Siitä en löydä vastausta. Kiitos etukäteen.
  • Mahtaisiko olla sama, kuin esim. D500 kamerassa, että nelisuuntaohjaimen ylös/alas painikkeella saat valittua mitä tietoja kuvan yhteydessä näytetään?
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus). Useita uusia viestejä.
 • Mikä jalusta (Digikuvaus).
 • ND filttereistä videossa (Videokuvaus).
 • Millä saan parhaiten calibroitua ulkoisen näytön ja läppärin (Kuvankäsittely).
 • 2x (Minolta, Olympus).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit).
 • (2020 - ) Sony A7 ja A9 sarjan uudet kinopeilittömät (Järjestelmädigit).
 • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit). Minulla on ollut K.5 monta vuotta enkä ole edes kaivannut muuta. Kuvan laatu on erinomainen, kenno on erittäin vähäkohinainen. Kenno pitäisi vaan putsata, siellä on yksi musta pallukka, joka ei tunnu lähtevän puhalluspallolla.
  • Eikös ole muuten hyvä, että markkinoilla on vastarannan kiiski? Kun muut myyvät tuotannon tai siirtyvät peilittömiin, Pentax ilmoittaa edelleen julkisesti keskittyvänsä DSLR-kameroihin. Strategia joko ei toimi tai toimii. Laskevat sen varaan, että DSLR-kameroilla on vannoutunut kannattajakunta.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Yksi on tutusta tammesta.

Tuomas Heinonen, Canonin julkaisukierros peilittömien kameroiden ja RF-optiikan suhteen herätti huomiota osa 1. 1.8.2020. Alkuun pitää heti mainita, että en ole nähnyt enkä käyttänyt mitään seuraavista objektiiveista eli kaikki perustuu luettuun, pääteltyyn, arvattuun, tulkittuun – oikein tai väärin. Ei ole olemassa oikeaa mielipidettä, mutta pyrin kasaamaan faktoja omien ajatusteni rinnalle, joten tiedätte mihin ne perustuvat.

 • Isoimman huomion keräsivät ehdottomasti RF 600 mm ja 800 f/11 teleobjektiivit, mutta lisäksi julkaistiin myös Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, Canon RF 85mm F2 macro IS STM sekä telejatkeet Extender RF 1.4x ja Extender RF 2x. Ensimmäisessä osassa käyn läpi kiinteä polttovälisiä ja himmentimisiä objektiiveja.

HS, Ystäväni ahma. 1.8.2020. Tilaajille. Kun pihapiiriin tallusti suurpeto, luontokuvaaja Antti Leinonen ei voinut aavistaa, että siitä alkaisi hänen elämänsä ihmeellisin ystävyyssuhde. Kuukausiliite 8/2020.

 • ...Antti Leinonen ehti jo kuvitella, että hän oli päässyt irti ahmahulluudestaan, mutta vielä mitä. Vuonna 2016, kymmenen hiljaisen ahmavuoden jälkeen, hänen päähänsä putkahti uusi kuvaidea. Mielessä oli kuva, jossa ahma poseeraa kuhmolaisessa kelopuussa ja taustalla hohtaa kirkas tähtitaivas....
 • Teksti ja kuvat. Lisäksi artikkelin voi kuunnella, kesto 30:01.

Timo Suvanto, Facebook, Kuva Oriveden opiston vuosikertomuksesa vuodelta 1916. 2.8.2020. Kuva on väritetty rasterikuvan päälle, minkä näkee selvästi rasteripisteistä.

Älypuhelimista.

 • Tivi.fi, Salasanat turvallisesti hallintaan – eikä maksa mitään. 1.8.2020. Softa-arvio. Salasanojen muistaminen on nykyään mahdottomuus, varsinkin jos käyttää tietoturvallisia vaikeasti murrettavia salasanoja. Onneksi salasanojen hallintaan on tarjolla erilaisia sovelluksia ja palveluja. Myki on ratkaisu varsinkin, jos ei halua salasanoja pilveen.
  • Myki on monipuolinen sovellus kaikkien tärkeiden tietojen, kuten salasanojen ja luottokorttien tietojen tallentamiseen. Käyttöönotto tehdään rekisteröitymällä puhelinnumerolla, muita tietoja ei tarvita.
  • Kaikki tiedot tallennetaan salatussa muodossa suoraan laitteen muistiin. Salasanan hallintaohjelmasta ei olisi paljoa hyötyä, jos tietoihin ei pääse kaikilla laitteilla. Myki synkronoi tiedot mobiililaitteiden ja tietokoneiden välillä käyttämällä välityspalvelinta. Varsinaiset salasanat eivät tallennu kuitenkaan koskaan pilveen.
  • Tietokoneeseen asennetaan yhteysohjelma ja selainlaajennukset. Ne ovat saatavana niin Maciin, Windowsiin kuin Linuxiin ja kaikkiin suosittuihin selaimiin.
  • Henkilökohtaiseen käyttöön Myki on ilmainen, tiimikäyttöön tarjolla on kuukausi- tai vuosimaksullinen versio.
 • Ilta-Sanomat, Google Mapsissa piilee erikoinen apukeino – yhdistää kartat ja musiikin. 2.8.2020.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Posing Guide: 21 Sample Poses to Get You Started with Photographing Men.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.08.2020   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mikä jalusta (Videokuvaus). Alle neljä päivää vanha ketju. 34 viestiä.
 • Huawei kännykkäkamerat 2018-2019 (P20 Pro jne) (Digikuvaus).
 • 4x (Minolta, Olympus). Uusi ketju. Asia nousi esiin tuolla 2x-keskustelussa. Nyt tein testiä, ja avasin sille oman langan. Siis tekeekö kameran 2x-digitaalisella telejatkeella mitään? Olen olettanut, että se on sama, jos kroppaa jälkeenpäin; pikselit putoavat neljäsosaan, kun kuvan rajaa. Eilen sitten totesin alustavassa testissä, että kuvan koko säilyy; miten se on mahdollista? Etsin tietoa, ja joku ainakin arveli, että käsittely interpoloi eli lisää arviolta omia pikseleitä kuvaan saadakseen sen kooltaan samaksi. Päätin testata tarkemmin. ... ....
  • Suuri kiitos Jaakko testistä, ja komentokeskukselle myös sallivasta asenteesta! Rakoonia unohtamati! Hyvin näyttäisi riittävän tigitsuumin pikselit näyttökäyttöön. Ja nyt sitten kovaa konkreettista käyttöä tigitsuumille, pikselinyhvääjiltä kommentteja odotellen... Noilla näytöillä minulle tigitsuumi riittää nettikäyttöön. Asentoa korjataan tarvittaessa.
 • Millä saan parhaiten calibroitua ulkoisen näytön ja läppärin (Kuvankäsittely).
 • Canon EOS R5 (Järjestelmädigit). Canonin uutuuksien takaisinvetämisestä.
  • Ilmeisesti kaikki eivät muista sitä että se on ollut tiedossa maaliskuulta saakka että R5 saatavuus tulee olemaan rajallinen.
   • "According to online publication Canon Rumors, production of the EOS R5 is currently running at only a quarter of the capacity, leaving Canon with just two choices: either delay the official announcement – which was expected around June/July – or postpone the shipping date to much later in the year."
   • "If Canon chooses to stick to schedule and release the EOS R5 in a few months' time, there will likely not be enough units to ship out. However, Nikon has officially pushed the shipping date of the D6 from April to May, setting a precedent that Canon could follow. Although, as per Canon Rumors' report, the delayed shipping date could be as late as October 2020."
   • https://www.techradar.com/news/canon-eos-r5-shipping-date-could-be-delayed-significantly Canon EOS R5 shipping date could be delayed significantly. 11.3.2020.
  • Eli ihan ennakkotiedon mukaa tässä käsittääkseni mennään, mitä näihin toimituksiin tulee. Ihmisillä näyttää vain nyt toi mielikuvitus tekevän tepposen, kun taustatiedot ovat ilmeisen puutteelliset. Ja voipa olla että jopa tahallaan levitetään virheellistä tietoa.
  • Pienissä erissä niitä tulee. Tämä oli tiedossa jo ennen 8k kauhkoamista. Yllättävän innokkaita nämä Sony -miehet on kommentoimaan täällä R5 ketjussa. Toki se on vaihtelua, kun ennen ne oli Nikon -miehiä ;)
  • ...Joo, näin tekee (lämpenee) jos asetukset ovat sellaiset että tulisi parempilaatuista kuvaa kuin muilla kameroilla, esim Sony A7S iii kameralla. Jos vähänkin heikompilaatoinen käy, niin sitten ei aikarajoja lämpenemisen osalta HDMI :n kautta. Muistaakseni joku tälläisen testin jo teki esim. 4k 60p :llä. Ja onko tässä nyt jokin oikea ongelma, parempaa laatua ja tod näk pidempää tällä R5 kameralla saa HDMI kautta kuin esim Sony A7r iv :lla, ja jonkun mielestä sekin on ihan mahtava hybrid kamera.
   • Ton YouTube videon pointti oli se että R5 ei sovellu pääasialliseksi 8k videotuotantotyökaluksi, ja tuon asian selvittämiseksi ei edes mitää testejä edes tehdä, senhän voi lukea jo suoraan speksistä, kylmällä kameralla voi nauhoittaa vain 20 min max 8k laatua. Mutta eipä taida mikään muukaan FF still kamera moiseen täysipäiväiseen 8k videotuotanto soveltua, eli parempiakaan vaihtoehtoja ei vielä ole.
  • Sony A7SIII (Järjestelmädigit).
  • Matti Haapoja, Sony A7S III REVIEW // The Perfect Camera? 31.7.2020. YouTube-video, kesto 21:19. Yli satatuhatta katselukertaa. Äärimmäisen innostunut video-ominaisuuksista. Näissä Haapojan videoissa on aika lailla ns. löysää, mutta omat kokemukset menevät yleensä aina ihan asian ytimeen. Tekniikka ei kovin (eli speksejä), mutta niitäkin löytyy. Kaikille taitaa olla tähän mennessä selvää, että Sony A7S III on videokamera.
   • Haapojan mukaan hämäräominaisuudet ovat erinomaiset, kuulemma jokainen sensorin pikseli on paljon isompi kuin muissa kameroissa. Dpreview kirjoitti aiheesta näin: "Suuri osa hämäräkuvauksen ns. hyvyydessä ei ole tässä mallissa tulosta isoista sensorin pikseleistä vaan syynä 'dual-gain sensor design'."
  • Pentaxilta uusi APS-C runko (Järjestelmädigit).
  • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Sivusta salamalla, jossa Pringles purkista väsätty diffuusori ilmanvaihdon suodatinkankaalla. Viirivehka, kukinnan lopulla.
  • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 5 kuvaa. Kaakkurin pikaset on edelleenlammella... eikä vielä hetkeen lennä...
  • OS-SI #1 - #3 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 kuvaa. Vanhan Rouvan vieressä. Työmiehen hylätty varasto.

Amusa.fi, Museokortti vinkui Helsingissä! 1.8.2020. Lähdin junalla Kouvolasta Helsinkiin ja olin hyvissä ajoin, että ihan varmasti ehdin. Niinpä rautatieasemalta lähdin reippain mielin kävelemään kohti Kaapelitehdasta, todetakseni, että olin ihan liian ajoissa. Museot aukesivat vasta klo 11. Kaikille muille tiedoksi, että se ravintola siellä toisella puolella aukeaa aikasemmin.

Yle, Poliisi on saanut rikollisia kiinni kasvoja tunnistavan tekoälyn avulla ja haluaisi laajentaa valtuuksiaan – testasimme, miten kone toimii. 1.8.2020. Tutkija on huolissaan valvonnan lisääntymisestä sekä väärinkäytösten mahdollisuudesta. Suomen poliisi on toukokuun alusta lähtien käyttänyt tekoälyä rikollisten kiinniottamisessa. Poliisin apuna on kasvojentunnistusohjelma, joka etsii epäiltyjen kasvoja esimerkiksi valvontakameravideoilta.

Ilta-Sanomat, Android-laitteet saivat uuden kätevän toiminnon – parantaa myös turvallisuutta. 1.8.2020. Google Playssa on mahdollista suodattaa hakutuloksia muun muassa tähtien ja maksullisuuden perusteella.

Yle, Riku Pyrrö ja Jani Kovasiipi lainaavat työkseen rahaa ihmisten aarteita vastaan – näiden tiskien takana nähdään, kuinka koronatilanne kurittaa kotitalouksia. 31.7.2020. ...Riihikuivaa saa sitä sun tätä vastaan: kultakoruja, rannekelloja, tietokoneita, metsästysaseita, kameraobjektiiveja, sähkökitaroita, design-lasiesineitä ja timanttisormuksia....

 • (Panttilainaamon ainoa etu on se, että rahat saa heti. Eikä kannata jättää tavaraa kuukausiksi ja antaa sitten mennä huutokaupattavaksi. Säilytyskulut ja korot ovat isoja. Miksei voi sitten heti suoraan jättää tavaraa huutokaupattavaksi? Helsingin Pantin sivuja kannattaa seurata, välillä saa kohtuuhintaan kaikenlaisia salamia, objektiiveja, kameroita. Pantin saajan etu on tarkistaa, että tavara on kunnossa (eli siis Helsingin Pantti: tämä tarkoittaa, että esim. kameroiden pitäisi olla kunnossa. Aina voi itse käydä varmistumassa paikan päällä, toimiiko).
 • Helsingin Pantti
  • haku, kamera. Ruksi ruutuun kohtaan päättyneet huutokaupat. Tuote poistunut myynnistä: tarkoittaa, että panttaaja on viime tipassa lunastanut pantin kuluineen.
  • perinteisissä huutokaupoissa on otettu käyttöön melkein neljänneksen suuruinen maksu, jonka maksaa huutaja vasarahinnan pälle. Melkein neljänneksen maksaa myös tavaran myyjä. Ja sitten on päälle vaikkapa huutomaksu 7 euroa kultankin kohteelta (ostaja maksaa). Panttihuutokaupoissa ei näitä maksuja (paitsi että myyjä maksaa enemmän korkoa ja säilytysmaksua yms.). Huutaja eli ostaja ei joudu vasarahinnan päälle maksamaan mitään.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Dpreview.com.

 • DPReview TV: Canon EOS R5 review. YouTube-video, kesto 16:19. Kuvatessa olosuhteet huomattavan kuumat. Ergonomia erittäin kunnossa. Kaikenlaiset suojaukset kunnossa (sää-, pöly- jne.). Paras täyskennoinen kamera, joka on ollut kokeilussa. Ja vanhat EF-objektiivit toimivat uuden runkovakaajan kanssa. Parhaimmillaan kuvanvakaajan teho vanhoilla laseilla 6 stoppia.
  • 2.5 miljoonaa pistettä takanäytössä riittää. Joka suuntaan kääntyvä. Mutta suorassa kirkaassa auringonvalossa, hm. 5.76 miljoonaa pistettä, elektroninen etsin. Voi vaihtaa 120 sekunnin päivitystahdista hitaampaan. Ei blackouteja.
  • Automaattitarkennus on erinomainen. Silmät, kasvot löytyvät nopeasti ja helposti. Joystickillä on helppo siirtää tarkennuspistettä. Kohteen seuranta on erinomainen. Myös vaikka lemmikin silmään tarkentaminen onnistuu. Ja seuranta.
  • Tähän asti Canon on sensoreidensa suhteen ollut kilpailijoita jäljessä. Ei enää. Canonin värit ovat edelleen erinomaiset. Lämpimät, silmää miellyttävät värit. Automaattinen valkotasapaino toimii hyvin.
  • Kuvanlaatu on erinomainen, hämäräkuvaaminen on erinomainen. AA-suodin kennon edessä vähän heikentää absoluuttista tarkkuutta, mutta muoti- ja hääkuvaajat osaavat arvostaa AA-suodinta (ei moiretta). Sensorin lukunopeus on markkinoiden parasta. Elektroninen suljin eli äänetön kuvaaminen, ei siis ongelmia.
  • Sitten se äärimmäisen tärkeä asia, joka menee kaiken muun edelle: videon ylikuumentuminen!!!!!!!
  • 24 astetta kotona, 8K -video. 19 minuutin jälkeen ylikuumenemisvaroitus. 20 minuutin jäähtymisen jälkeen kamera kertoi, että 5 minuuttia voi kuvat 8K -videota. Vaikeaa. Ongelmaa voi kiertää käyttämällä ulkoista tallenninta. Yli tunnin yhtäjaksoista kuvaamista, ei ylikuumentumista. Mutta sääli kaikesta huolimatta. Raw-video, 64 GB:n CFexpress-kortille mahtuu 3 minuutin verran materiaalia. Viereistä sd-korttipaikkaa kannattaa käyttää 4K-videoon. Backup-mahdollisuutta ei ole (siis että tallennettaisiin molemmille korteille yhtaikaa).
  • Kaikessa video-tallennuksessa on edelleen 29 minuutin 59 sekunnin rajoitus. Siis yhtämittaa (!) (onneksi ylikuumeneminen tulee väliin usein jo tatä ennen :-)).
  • Dual Pixel -tarkennus on erinomainen. Kuvanvakautus on erinomainen. Isosta sensorista huolimatta rolling shutter ei ole mitenkään erityisen paha.
  • Canon on markkinoinnissaan hypettänyt uutta Canon EOS R5 -järjestelmäkameraansa ultimaattisena 8K-videon työkaluna. Jos pitkiä otoksia ei tarvita, niin tulokset ovat uskomattaman hyviä. Äärimmäisen tarkka video. 4K-videokin näyttää erinomaiselta. Mutta. Ylikuumeneminen. Video-ominaisuudet tuntuvat tällä hetkellä lähinnä erikoisuuksilta. Kuvien ottaminenkin vähentää jäljellä olevaa videokuvaamisaikaa. Minkäänlaista ongelmaa ylikuumenemisen suhteen ei ollut still-kuvia otettaessa (kuumissakaan olosuhteissa). Miten isoa osaa videokuvaaminen edustaa pro-kuvaajan työnkuvasta? Jos tärkeä, niin...
  • Canonwatch.com, Canon EOS R5 Review (best IBIS tested on FF camera, DPReview).
 • Canon EOS R5 sample gallery (DPReview TV).
 • Canon says 'first set' of EOS R5 units shipped out this week, quieting rumors over delays. Canon USA. Ensimmäinen erä uusia kameroita on toimitettu. Seuraavista toimituksista: aikatauluun mukaan, ei viivästyksiä (mikähän se aikataulu sitten on...).
 • Study: smartphone camera use on the rise among pro photographers. 881 ammattikuvaajaa USA ja Eurooppa. 11% käyttää ammattikuvauksiin puolet ajasta älypuhelinta. Ja tietenkin vapaa-ajalla käyttö on kasvanut huomattavasti. iPhone on jostain syystä pro-kuvaajien suosikki, 86%:n osuudella (taitaa olla USA yliedustettuna). Maksullinen raportti ja tutkimus (jos haluaa tutkia tarkemmin).
 • MS Optics reveals its latest lens, the Elnomaxim 55mm F1.2 for Leica M-mount cameras. $1.200. Pienet erät.
 • Film Fridays: Are premium 35mm compact cameras a waste of money? Jostain syystä kuvassa on Olympus mju Stylus Epic (mju-II).
 • MegaX ultra-slow-motion 4D camera records pulse of light bouncing between mirrors.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • 3 Basic But Essential Tips On Using Creative Apertures For Portraiture.
 • Sony ZV-1 Review. Arvosana 4 * / 5 *.
  • Kamera-lehti. Vloggaajille suunnattu kamera Sonylta. 30.6.2020. Sony ZV-1 on taskukokoinen (105,5 × 60,0 × 43,5 mm), kevyt (294 g) “all-in-one” -tyyppinen kamera, joka on suunniteltu alusta alkaen sisällöntuottajille ja vloggaajille. ZV-1 yhdistää helppokäyttöisiä ominaisuuksia nykyaikaiseen kuvaustekniikkaan. Sony Vlog Camera ZV-1 maksaa noin 850 euroa.
  • Avplus.fi, Sony ZV-1 VLOG-kompaktikamera jossa huippunopea tarkennus ja suuntaava mikrofoni. 30.6.2020. Sonyn uusi ZV-1 kompaktikamera on suositun ja suorituskykyisen RX100 -sarjan rinnalle kehitetty kompaktikameramalli, jossa erityistä huomiota on kiinnitetty video-ominaisuuksiin. ZV-1 on suunniteltu erityisesti nykyaikaiseen sisällöntuotantoon. Siinä on selfieiden kuvaukseen sopiva kääntyvä LCD-näyttö, rungon kädensija ja kuvausvalo. Kolmen kotelon suuntamikrofoni ja mukana toimitettava tuulisuoja takaavat selkeän äänentallennuksen ilman kohinaa. Käyttämällä bokeh-sumennusta ja Product Showcase -asetusta, videoista on helppo tehdä näyttäviä jotka kiinnittävät huomion.
   • Suositushinta: 850 euroa. GP-VPT2BT -kuvauskahvan suositushinta: 200 euroa'
  • Suomen Sony, ZV-1-videoblogikamera.
  • Dpreview.com, DPReview TV: Sony ZV-1 review. YouTube-video, kesto 18:11. Videobloggaajille suunnattu. Sony on nähnyt paljon vaivaa suunnitellessaan tätä kameraa. Jotenkin vähän väliinputoajamalli. Älypuhelimet ovat aina mukana ja niillä voi heti kuvata ja siirtää kuvat someen. Sony ZV-1 -kameralla enemmän vaivaa ja vie vähän enemmän aikaa. Toisaalta sitten ns. oikeat videobloggaajat osaavat arvostaa ns. oikeita kameroita eli vaihdettavan objektiivin systeemeitä.
   • Helppo käyttää, sopii jos haluaa kotoaan myydä eri tuotteita. Tai studiossakin. Bokeh-efekti, ei näytä liikaa ympäristöä. Silmääntarkennus toimii, myös liikkuvaan kohteeseen. Striimaussoftakin tulossa (vain Windows).
   • (kertaus) Suomen Sony, ZV-1-videoblogikamera. Yhden tuuman sensori, 20 megapikseliä. 24-70mm, F1.8 - 2.8. Lähin tarkennus 5cm. 4K video, mahdollisuus S-Log3- ja S-Log2-gammakäyriin. Kamerassa voi poimisa yksittäiskuvia videosta. Moneen suuntaan kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö 921.600 pistettä. Avauskulma: noin 176 astetta, kiertokulma: noin 270 astetta. Reaaliaikainen tarkennus. Sisäänrakennettu harmaasuodin. Ei omaa salamaa. Product Showcase, tarkennus nopeasti kasvoista esiteltävään tuotteeseen. Sisäinen salama. Tuulisuoja mikrofoniissa. Raw. Edge Mobile -sovellus + videomuokkauslisäosa. Imaging Edge desktop-sovellus. Mikrofoniliitäntä 3.5mm. Lisävarustesovitin (mikrofoni, salama jne.) Paino 294g.
   • Manfrotto Gimbal MVG220 MVG460 And GimBoom Announced. £350 ja £185.
   • How To Rescue Media Files From Loss Or Damage. Stellar Photo Recovery Premium. Melkein mainos. Ja vuoden hintakin vain £55.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Testet av Canon Eos R5 och R6 har börjat. Ällistyttävää. Jotain muutakin kuin 8K-videon ylikuumenemista. Onko mahdollista tehdä mukamas jotain muuta kuin testata kameran videon ylikuumenemista. Tämä testi on täyttä soopaa, says me. Mielestäni kameratestiin riittää ihan mainiosti, jos kokeillaan, miten kauan voi yhteen menoon kuvata videota. Erityisesti tämä on tärkeää niille kameramalleille, jotka keskittyvät still-kuvaukseen.

 • Elekroninen etsin on kärsinyt siitä, että kamera on haluttu mahdollisimman kompaktiksi. Etsinkuvaa ei näe yhtä hyvin, lisäksi siinä on tyynyvääristymää.

Fotosidan.se, Stadsmuseet i Stockholm öppnar igen. Kuvia Tukholmasta, Lars Epstein ja Ulf Lundin. Lars Epstein, 40 vuotta Dagens Nyheter. Näyttely avautuu 11.8.2020. Fotografiska avautui jo aiemmin.

Kamera & Bild, Sony släpper minneskort av CFexpress-kort Typ A-modell. Markkinoiden ensimmäiset CFexpress-kortit. Pienempi koko. Tough-sarjaa. 80GB, 3.200 kruunua. 160GB, 5900 kruunua. Kortinlukija 2100 kruunua. Myyntiin syyskuussa 2020.

Kamera & Bild, Panasonic Lumix S1H får ProRes RAW via HDMI.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Heinäkuun 2020 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset


!