Tammikuu 2019

20.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Canon EOS R kokemuksia. 20.1.2019. Canon julkaisi oman näkemyksensä peilittömästä kinokoon järkkäristä alkusyksystä 2018. Tuore EOS R -runko sisältää uuden RF-kiinnityksen, joka on halkaisijaltaan selvästi suurempi ja rekisterietäisyydeltään lyhyempi aiempaan EF-kiinnitykseen verrattuna. Canonin uutukainen sopii kouraan erinomaisesti. Otekahva on riittävän syvä ja rungon muotoilu on yleisilmeeltään pyöreä. Isompia objektiiveja käytettäessä kahvan ja objektiivin välinen tila on ahdas. Esimerkiksi RF 50/1.2 L USM -objektiivin ja sormien nivelten väliin jää noin 1-2 mm tilaa omilla keskikokoisilla käsilläni.

 • Runko on speksattu pöly- ja kosteussuojatuksi, mutta Lens Rentals -blogin mukaan kameran suojaus vastaa Sonyn A7RIII-rungon suojausta. Napit ja rullat on tiivistetty, mutta muuten tiivisteitä ei liiemmin ole. Pohjasta löytyvä akkukahvan liitin sekä akkuluukku ovat molemmat kokonaan tiivistetty kumilla, mutta muistikorttiluukun kumitiiviste ei suojaa koko luukkua. Talvikeli ja noin -10°C lämpötila eivät vaikuta kameran toimintaan muutaman tunnin kuvauksen aikana pientä näytön päivitysnopeuden hidastumista lukuunottamatta.
 • Canonin uutukaisen sähköetsin (EVF) on erittäin vakuuttava. Se on kooltaan 0.5 tuumainen ja pikseleitä löytyy 1.2 Mpix (1280×960). Etsimestä näkee koko kuva-alan, sen suurennos on 0.76x ja siitä löytyy normaalit diopterisäädöt. EVF:n ruudunpäivitysnopeus on korkea ja se hidastuu ainoastaan säkkipimeissä olosuhteissa.
 • Maailman suurimman kameravalmistajan pelinavaus peilittömien kinokameroiden kentällä on laadukas, mutta siinä on vielä parantamisen varaa. EOS R:n parhaat ominaisuudet ovat sen upea sähköetsin, pimeässä erittäin hyvin toimiva kertatarkennus sekä uusi isoreikäisempi kiinnitys ja sen mahdollistamat uudet objektiivit. Canonin selkeimmät kehityskohteet ovat ovat videomoodin rajauskertoimen pienentäminen ja seurantatarkennuksen sekä sarjakuvausnopeuden parantaminen.
 • Canon EOS R -runko irtoaa EF-EOS R -adapterin kanssa noin 2400€ hintaan ja myyntipakkauksessa toimitetaan yksi akku, USB-latausjohto sekä erillinen akkulaturi.
 • harvinaisen pitkä ja perusteellinen artikkeli

Kamerakoulu.fi, Tulossa täydellinen kuunpimennys – vinkit kuun kuvaamiseen. 18.1.2019. Jos sääolosuhteet sallivat, Suomessakin nähdään lähes kokonaan täydellinen kuunpimennys eli harvinainen verikuu tulevan sunnuntain ja maanantain välisenä aamuyönä, 21. tammikuuta 2019. Vaikka kyseessä on kuunpimennys, kuu ei katoa näkyvistä, vaan muuttuu hohtavan punaiseksi.

Iltalehti, "Abivuonna löin vetoa, saako oravakuva enemmän tykkäyksiä kuin koulun bodaajan saliselfie” – näin Konstasta, 24, tuli Suomen kovin Instagram-ammattilainen. Konsta Punkka on Kimi Räikkösen jälkeen seuratuin suomalainen Instagramissa. Hänen kuvausosaamistaan himoitsevat jopa kansainväliset suuryritykset. Suomessa ja Pohjoismaissa luontokuvaajalla on mainiot oltavat. Metsiä riittää, eikä niiden käyttö ole vain maanomistajien etuoikeus. Instagram aloitti toimintansa lokakuussa 2010 ja vyöryi välittömästi varsinkin nuorison arkeen. Punkka, kuvista ja kuvauksesta innostunut lukiopoika, kuitenkin empi.

Yle Areena, Fotarit. 1.osa, Henkilökuvaus. Kesto 12 min. Suunnattu 10 - 13 -vuotiaille. 10 osaa, sunnuntaisin TV2 klo 9:23. Kuvataan puhelimella. Neljää nuorta opastaa Tiina Puputti. Tässä jaksossa seilataan Näsijärvellä Matti J. Kalevan 100 vuotta vanhalla Munter-purjelaivalla. Kunkin jakson lopussa katsojatehtävä. Nyt henkilökuvaus, Instagrammiin tai YouTubeen kuvat ja videot. Kuvauskopteria hyödynnetty. Ei ainakaan liikaa asiaa. Mutta tämä voi olla hyväkin asia...

HS, Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen. 20.1.2019. Maanantaiaamuna seitsemän aikaan voi nähdä harvinaisen täydellisen kuunpimennyksen. Se on lähes koko Suomessa hyvin havaittavissa elleivät pilvet tule eteen, mikä on hyvin mahdollista. Tähtitieteellinen seura Ursa kertoo pimennyksestä tiedotteessaan.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, 7 Easy Ways to be More Creative Every Day.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

The Online Photographer, Billingham Bags. Jos nyt tuollaisen ostaisi, niin varmaankin voisi käyttää vielä vuonna 2050. Ainakin ovat kestäviä. Ja se hintakin on vähän suhteellinen käsite.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

19.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård, Camera White Balance Explained. 18.1.2019. YouTube-video, kesto 10:26. In this video camera white balance is explained. With the help of this video to set the right White balance settings is easier.

 • Aluksi Uunisaaressa, talvi. Valkotasapainon teoriasta pitää tietää, jos haluaa värit mahdollisimman lähellä todellisuutta. Kaikilla valonlähteillä on värilämpötilansa, joka mitataan Kelvineissä. Päivänvalo 5500K. Filmiaikana filmit oli säädetty päivänvaloa varten. Jos kuvattiin keinovalossa, piti käyttää suotimia. Hehkulampun valossa kuvasta tuli keltainen. Korjaamiseen tarvittiin sininen suodin. Digikameroissa tämäkin on helpompaa, valkotasapainoa voi säätää monella tapaa. Automaattiasetus on usein helpoin ja paras. Välillä kannattaa käyttää joitakin valmiista asetuksista. Muuten auto-asetus voi muuttaa valkotasapainoa kesken kuvaamisen.
 • Olympus: WB Auto, Sunny, Shadow, Cloudy, Incandescent = Tungsten (hehkulamppu), Fluorescent, Underwater, WB Flash, Capture WB, Kelvin. Capture WB, otetaan kuva targetista (vaikka valkoinen paperi) ja kerrotaan kameralle, että tämä on valkotasapainoasetus. Ruudulla näkyy heti asetuksen vaikutus. Histogrammi (värit erikseen) voi näyttää, jos kaikki ei ole kunnossa. Silloin jonkin värin histogrammi voi olla erilainen.
 • Jpg-kuvaajilla pitäisi valkotasapaino olla kunnossa jo valmiiksi, sillä värien korjaaminen on paljon hankalampaa kuin raw-kuvassa. Videossa sama, jälkikäteen on hankala muuttaa värejä.
 • Lopuksi kokeillaan päivän muuttamista yöksi. Tungsten ja pari stoppia alivalotusta. Sekavalossa (jos henkilö on kuvassa) pyritään värit säätämään kasvojen värin mukaan. Valokuvaaja lopulta päättää, mitkä ovat ns. oikeat värit.
 • Harmaakortti (valkoinen ja harmaa puoli) samaan kuvaan kohteen kanssa, sitten Lightroomissa valitaan valkotasapaino harmaakortin (tai muun targetin) mukaan. Jos käyttää sinistä targettia, kuvaan tulee keltainen sävy. Tungsten-asetuksella taivaasta tulee intensiivisen sinistä.
 • Instagram, jpeterf

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Jatkuva muutos, sadan metrin jono torilla ja tuhat peräkkäistä saunapäivää. 18.1.2019.

Yle, "Auto putsataan lumilapiolla" – katso lukijoiden lumentuiskuisia kuvia. 17.1.2019.

Mynewsdesk.com, Tulossa täydellinen kuunpimennys. Lähde kuvaamaan kuuta! 18.1.2019. Jos sääolosuhteet sallivat, Suomessakin nähdään lähes kokonaan täydellinen kuunpimennys eli harvinainen verikuu tulevan sunnuntain ja maanantain välisenä aamuyönä, 21. tammikuuta 2019.

 • Photoepheris.com älylaitteille. iOS 10.99 euroa. Android 3.19 euroa.
 • Photopills.com älylaitteille. Kaikki mahdollinen koottu yhteen sovellukseen. iOS 10.99 euroa. Android 10.99 euroa.

Mynewsdesk.com, FUJINON GF100-200mmF5.6 R LM OIS WR. Suositushinta 2099 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

IR.

The Online Photographer, REVISED Camera Bags Brand Guide.

Kamera & Bild, Roger Brendhagen: Mer än ett porträtt. Haastattelu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Salasanan vaihto (Sana on melkein vapaa). Valtava tietovuoto jättää kaikki aiemmat katastrofit varjoonsa – 773 miljoonaa uhria, näin katsot oletko joukossa.
  • (suosittelen katsomaan uutissivua vähän alemmaksi, enemmän faktaa tapahtuneesta...).
 • Videokuvaamiseen 1000 € runko, mutta mikä? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Makrokuvausjuttuja (Digikuvaus). 12 viestiä.
 • Kuvien siirto ulkoiselle kovalevylle Lightroomissa (Kuvankäsittely). Ja vastauksiakin.
 • Sony FE 24 f1.4 GM (Optiikka). Sony FE24f1.4 vaikuttaa ihan toimivalta vehkeeltä. Ja talvikuva.
 • Sigma 105mm f1.4 (Optiikka). Sony versio Sigman FE 105f1.4. AF ja kuvan tarkkuus on omaa luokkaansa heti alkaen täydestä aukosta. Oli sitten ensimmäinen Stigma...
 • Sony α6400 (Järjestelmädigit).
 • Laatuongelmia (Järjestelmädigit). Kyse ei enää ole oikein siitä mihin tähtäät vaan siitä minkä kohteen kamera ottaa ja lukitsee. Sitten vain pidät kohteen etsimessä ja kuvaat. Alla esim A9 Wide Lock-On AF jossa Lunni tulee lujaa kohti no problem. Ja miten se on vielä kun uusi firmis tulee kuvioihin mukaa Aye-AF linnuille.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mikähän kummajainen näissä kuvissa esiintyy: ... Tuo on käyny meijän piharuokinnoilla koko talven, mutta tännää oli eka kertaa kamera hollilla. Mielikuva on, että nokka on kasvanu koko ajan, ja menny enemmän ristiin, mutta siitä en oo varma, ko tännää vasta näin sen telen läpi....
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). (Esillä olleet teksturoidut valokuvat ovat kyllä hienoja, sellainen oli ensivaikutelma muutaman sekunnin jälkeen. Eipä tullut valokuva ensimmäisenä mieleen, ajatukset siirtyivät muutama sata vuotta taaksepäin. Sitten huomasi, että vielä vähän on viimeisteltävää, terävöinti tulee turhan paljon näkyviin. Yhtäkaikki hienolta näyttää...).

Petteri Hautamaa, Telezoomipohdintaa. 17.1.2019. Harrastajahintaiset pitkiin telepituuksiin yltävät objektiivit ovat poikkeuksetta zoomeja. Vastaavasti ne henkilöauton hintaiset tötteröt kiinteitä. Näitä kiinteitä ns. supertelejä mainostetaan tinkimättömien ominaisuuksien lippulaivoina, niistä löytyy huikean hintalapun ja painon ohella valovoimaa ja moitteetonta piirtoa, tarkennuksenkin pitäisi olla parasta mitä löytyy.

 • Onko tällainen jotakuinkin kymmenen kertaa bulkkizoomia kalliimpi ratkaisu sitten kymmenen kertaa parempi? Ei ole. Kuvat eivät näytä kymmenen kertaa paremmalta, niiden kanssa ei tule kymmenen kertaa enemmän hyviä kuvia tai kuvat eivät niiden ilmiömäisellä osaamisella synny kymmenen kertaa paremmalla onnistumisprosentilla, saatikka kymmenen kertaa helpommalla. Ainoastaan hinta on kymmenkertainen.

Kamerakoulu.fi, Juhamatti Vahdersalo kertoo Holy roll -kuvan lavastuksesta ja valaisusta. 16.1.2019. Pitkään mielessä pyörinyt kuva pääsi vihdoin työn alle, kun oikea lokaatio ja rekvisiitta löytyivät samasta paikasta. Entisöijä Ville Lammen verstas on oikea aarreaitta ja hän vilpittömän avuliaana tarjoutui ei pelkästään malliksi, vaan myös lainaamaan verstaansa tiloja sekä esineitään kuvaa varten.

Kamerakoulu.fi, Neljä valokuvaaja kuvaa samaa mallia – aikaa kolme minuuttia per lokaatio. 17.1.2019. Hiljattain valokuvaajat Lauri Majamaa, Netta Malm, John Tackman ja Dante Mutashar järjestivät hauskan kuvauspäivän, jonka aikana kaikkien oli tarkoituksena kuvata samaa mallia neljässä eri lokaatiossa. Aikaa kuvan tekemiseen kaikilla oli ainoastaan kolme minuuttia. YouTube-video, kesto 14:55.

Mobiili.fi, Taas uusi raportti: Uusi iPad mini ja toinen uusi iPad-malli tulossa lähiaikoina. 17.1.2019.

HS, Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta. 17.1.2019. Kaikki mahdolliset tietovuodot koottu yhteen. Ja uuttakin on sellainen 20%. Kyse ei ole mistään email-luettelosta (vaikka sitäkin tämä tietenkin on). Näihin email-osoitteisiin (tai käyttäjätunnuksiin) on liitetty salasana (tässä aineistossa selväkielisenä). Suuri osa aineistosta on vanhaa, esim. Adoben massiivinen vuoto vuodelta 2013 (jos olit kirjautunut jollekin Adoben keskustelualueelle tai olit rekisteröinyt jonkin Adoben ohjelman, email-osoitteesi + salasanasi löytyy listalta. Sama koskee myös Linkedinin käyttäjiä. LindedIn v. 2012, 6.5 miljoonaa email-osoitetta. V. 2016, 100 miljoonaa email-osoitetta.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Story of a Landscape Ravaged by Wildfires, in Photos.

Digital Photography School.

IR.

 • Nikon Z7 Review: Does Nikon’s first full-frame mirrorless meet lofty expectations? 45.7 megapikselin täyskennoinen peilitön, sama megapikselimäärä kuin vuoden 2017 Nikon D850 -mallissa. Paljon pienempi kuin Nikonin perinteiset järjestelmakamerat, mutta paljon yhteistä toiminnallisuuden ja ergonomian suhteen. Tuntuu erilaiselta mutta tutulta. Optisen etsimen tilalla on elektroninen etsin, aivan erinomainen, voi olla markkinoiden paras. 3.2 tuuman kosketusnäyttö on myös erinomainen, mutta sitä ei ehkä täysin hyödynnetä. Jpg- ja raw-kuvat ovat erittäin hyviä. Sarjakuvaus 9 kuvaa sekunissa, bufferi ei ole yhtä iso kuin Nikon D850 -mallissa (urheilua kuvaavalle voi aiheuttaa ongelmia). Jatkuva tarkennus ja kohteen seuraaminen on ihan kohtuuhyvä, mutta ei vedä vertoja Nikonin parhaimmille perinteisille järjestelmäkameroille. 4K video 30fps, Full HD 120 fps. Automaattitarkennus ja kohteen seuraaminen toimivat hyvin myös videolla. Vähässä valossa ja vähän muutenkin automaattitarkennus ei aina kuitenkaan toimi. Kuvanvakaajan toiminnasta ei moitteita. Videota kuvattaessa elektroninen etsin on ylivoimainen verrattuna perinteiseen järjestelmäkameraan. Videon laatu ei ole ihan yhtä kuin Nikon Z6 -mallilla. Paljon hyviä puolia lueteltu lopun yhteenvedossa, mutta myös paljon huonompia puolia. Nikon Z6 on parempi valinta, jos 24 megapikselin kenno riittää.
  • Suomen hinta on alle 4.000 euroa, runko (hinnassa on mukana verot).
 • Enhancing eyes in Photoshop: Bringing out the best in any subject’s eyes. YouTube-video, kesto 8:12.
 • Nikon at CES 2019: A treasure trove of great photography presentations.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

 1. Turn a Broken Laptop’s Screen Into a View Camera Ground Glass.
 2. The New York Times’ Photographic Double Standard. Kyse oli siitä, että nyt näytettiin yksityiskohtainen kuva nimenomaan ulkomailla luoteihin kuolleesta. Jos tämä olisi tapahtunut USA:ssa, ei kuvaa olisi taidettu julkaista.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 12 Creative Ideas for “I Love You” Photos.

Fotosidan.se, GP har anställt fyra pressfotografer. No nyt ovat maailmankirjat kyllä sekaisin! Ja vielä kerran!

 • Göteborgs Post, rekrytointi päättyi. 1.3.2019 aloittavat. Aikaisemmin yksi lehtikuvaaja. Vaatimuksena oli, että kykenevät myös videoon ja että on kokemusta lehtityöstä (pystyvät itsenäiseen työskentelyyn).

Kamera & Bild, Uppdatering till Photoshop CC fixar 23 stora buggar.

Kamera & Bild, Coolpix A1000 och B600 – två nya långzoomande kompakter från Nikon.

Kamera & Bild, Fujifilm släpper ny telezom till GFX.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Manual Exposure explained in 7 min. 15.1.2019. Kesto 7:24. I'm going to explain the basics of manual exposure in this video. What it is, how to use it and why to use it. The link to the histogram video on Peter's channel.

 • Suljinaika, aukko, ISO (ei vaikuta kennolle tulevaan valon määrään). Manuaaliasetukset: kerran valitut arvot säilyvät, vaikka kamera suljetaan. Valotus kuvasta toiseen säilyy samana, voi tehdä samat muokkaukset kuviin, säästää aikaa. Valotusmittarit kertoo valotuksen, saman voi nähdä silmin elektronisesta etsimestä tai näytöstä. Histogrammi on mainio työkalu valotuksen arviointiin.
 • Sulanto näyttää esimerkkeinä f2- ja f11-kuvien ottamisen. Valotusmittari ei näytä aina oikeaa valotusta, esimerkiksi jos kuvassa on lunta. Silloin pitää kokeilla, mitkä ovat oikeita arvoja. Manuaaliasetuksille ja automaattiasetuksille on omat tilanteensa.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Olympus OM-D E-M5 MkII Best Settings. 15.1.2019. Kesto 6:09. I this video I will give best settings for Olympus Om-D E-M5 Mark II. Torstaina 24.1.2019 Forsgårdilta tulee sattuneesta syystä YouTube-video (24.1.2019 Olympus julkistaa...).

 • Aika monet suositeltavista asetuksista voi soveltaa toisiinkin kameroihin.

Päivälehden museo, Kertova kuva 5.12.2018 - 24.2.2019. Ludviginkatu 2 - 4, Helsinki. Ihan Rikhardinkadun kirjaston lähellä. Ma - su klo 11 - 17. Vapaa pääsy. Kertova kuva -näyttely on ainutlaatuinen kooste kuvitetun journalismin lajeista, mahdollisuuksista ja keinoista. Se rakentuu konkreettisten esimerkkien ympärille: Ville Tietäväisen kuvitusten kautta lukijalle valkenee, mitä kuvilla voi kertoa ja miten.

Ikinörtti, Aktiivisuusmittauksella reippautta arkeen. 16.1.2019. Minulla on ollut kaksi vuotta Polar Loop 2 aktiivisuusranneke.

 • Hyvinvointisovellukset -luentosarja.
  Rikhardinkadun kirjasto to 24.1.2019 klo 13 - 15
  Kallion kirjasto pe 25.1.2019 klo 13 - 15
  Oulunkylän kirjasto ke 30.1.2019 klo 13 - 15

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Photos of a Lonesome and Imaginary Salesman.

Nikonilta uutta.

 • Suomen Nikon, Esittelyssä Nikonin uudet Coolpix-superzoomit, jotka suorastaan janoavat tutustua uuteen. 17.1.2019. Lehdistötiedote. (uuteen?). Coolpix A1000, myyntiin 24.1.2019, sh. 469 euroa. Coolpix B600, myyntiin helmikuu 2019, sh. 379 euroa.
 • Suomen Nikon, Coolpix A1000. Pienikokoinen, 16 megapikseliä, 24-840mm f/3.4-6.9. 35-kertainen zoom. Tärinänvaimennus. Elektroninen etsin 1.166.000 pistettä, 98%. 4K video, Full HD 60fps. 3 tuuman kosketusnäyttö, kallistuu (ei kerrota milloin hinta muuttuu), 1.036.000 pistettä. Raw. Sisäinen salama. Wi-Fi. Bluetooth. Paino 330g.
 • Suomen Nikon, Coolpix B600. Bridge-kamera (ei niin pieni), 24-1440mm f/3.5-6.5, 60-kertainen zoom. Tärinänvaimennus. Video Full HD 1080p/30p (alempi hinta). 3 tuuma lcd-näyttö 921.000 euroa (ei kosketusnäyttöä (alempi hinta). Ei elektronista etsintä (alempi hinta)Wi-Fi. Bluetooth. Paino 500g.
 • Nikonrumors.com, Nikon announced two new Coolpix cameras: B600 and A1000.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Sony a6400 first impressions video. YouTube-video, kesto 9:19. Ylöskääntyvässa näytössä selfietä varten aikalaskuri. Mikrofoniliitäntä, ei kuulokeliitäntä. Samat akut kuin aiemminkin (eivät Sonyn täyskennoisten akkujen uutta tekniikkaa). 4K video erinomainen (mutta rolling shutter vaivaa: suorat esineet taipuvat). Sony a6500:ssa on runkovakaaja, Sony a6300:ssa ei.
  • Mutta prosessori on uusi. Liikkuvaan kohteeseen tarkentaminen on aivan erinomainen (tai voihan sitä kameraakin siirtää, kaikki toimii). Kuvaajalle tehty helpoksi. Automaattitarkennus on muuttumassa perinteisestä täysin uudeksi, jos niin halutaan. Jos tulevan päivityksen jälkeen eye-af toimii eläimillä yhtä hyvin kuin nyt ihmisillä (vaikkapa koirat ja kissa), niin luontokuvaajalle sopiva kamera. Kroppikennoisissa ei vain löydy Sonyltä oikein sopivia objektiiveja.
  • Videokuvauksessa ei paljon uutta, paitsi helposti tehty tarkentaminen. Timelapse jälleen.
  • Helmikuussa myyntiin, 1100 euroa.
 • Hands-on with the Sony a6400. Ulkoinen mikrofoni peittää ylöskääntyvän näytön. Säänkestävyyttä on jonkin verran parannettu. Kolmen tuuman kosketusnäytön 921.000 pistettä kuvasuhde edelleen 16:9, sopii videoon, mutta still-kuvissa mustat palkit kummallakin puolen. Kosketusnäyttöö toimii tarkennuksen valintaan myös elektronista etsintä käytettäessä. Kääntyy alaspäin 90 astetta ja ylös 180 astetta. Uutta imaging Edge -sovellusta voi käyttää kuvien siirtoon älypuhelimiin. Jos runkovakaaja on tärkeä, niin $200 kalliimmasta Sony a6500 -mallista sellainen löytyy.
 • Sony a6400 sample gallery.
 • Sony announces new Imaging Edge mobile app, updates desktop software. Korvaa PlayMemories -sovelluksen.
 • Sigma updates lens compatibility notice for Canon EOS R after further testing.
 • Fujifilm announces 100-200mm F5.6 lens for GFX system. Keskikokoa. Polttovälivastaavuus 79 - 158mm. Helmikuussa myyntiin, hinta $2000.
 • Adobe gives Behance a facelift with improved profile and project pages. Kyse lienee työryhmäsovelluksesta (jonka Adobe osti 2012, ei ole tainnut saada oikein tuulta siipien alle).

IR.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, Best Locations for Photography in Amsterdam.

Thom Hogan, Sony A6400. 15.1.2019. Vain speksit. Näyttää oleva Sony a6300:n korvaaja.

The Online Photographer, The Biggest Flaw I See in Pictures*. 16.1.2019. Henri Cartier-Bresson varmasti odotti kärsivällisesti oikealla paikalla tuntikausia sitä oikeaa hetkeä.

Fotosidan.se, Ny gatufotobok om Stockholm. (miksei Helsingistä?).

Fotosidan.se, Sony A9, A7R III och A7 III får förbättrad autofokus.

Kamera & Bild, Wildlife photographer of the year till Naturhistoriska riksmuseet. 23.2.2019 alkaen voittajakuvat esillä Tukholmassa. 23.8.2019 asti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 39. Vuoden Luontokuva -kilpailuun voi osallistua kuvilla, jotka on otettu Suomen luonnossa 1.1.2017–31.12.2018. Kilpailu on avoin kaikille asuinpaikasta ja kansalaisuudesta riippumatta.

-Kilpailussa on seuraavat sarjat:

A: Kasvit ja sienet
B: Linnut
C: Maisemat
D: Nisäkkäät
E: Muut eläimet
F: Sommittelu ja muoto
G: Luonto ja ihminen
H: Nuoret, v. 2001–2011 syntyneet
I: Teoksia luonnosta

- Kilpailukuvien viimeinen latauspäivä 31.1.2019.

-Osallistumismaksut:

 • Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenet: Jäsenen osallistumismaksu on 20 euroa.
 • Ei-jäsen: Osallistumismaksu on 40 euroa
 • Viimeinen maksupäivä on 4.2.2019.

Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina. Kilpailun kaikki tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Vuoden Luontokuva -tapahtumassa lokakuussa 2019.

-Palkinnot:

 • Pääpalkinto 10 000 euroa.
 • Muut sarjavoittajat á 1 000 euroa.
 • Sarjojen 2. sijat á 500 euroa.
 • Sarjojen 3. sijat á 300 euroa.
 • Yleisön suosikkikuva 500 euroa.
 • Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvat palkitaan kunniakirjalla (ja julkaistaan Vuoden Luontokuvat 2019 -kirjassa erillistä korvausta vastaan).
 • Kilpailussa voidaan jakaa myös muita palkintoja/erikoispalkintoja.

Kilpailun säännöt kokonaisuudessaan

Kaapelitehdas.fi, Kameraseura Galleria West: Vuoden luontokuvat 2018. Vuoden luontokuvat 2018 -näyttely on avoinna 1.–31.1.2019 joka päivä kello 8–21 Helsingissä Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1, B-rappu, 2. krs. Se Kameraseuran uusi galleria.

HS, Pertti Kekaraisen taide lumoaa ja hämmentää – tietokoneella muokattujen valokuvien toteutus on viileää ja kirurgisen tarkkaa. 15.1.2019. Kekaraisen taide on vahvasti formalistista ja käy keskustelua valokuvan olemuksesta. Lähes abstrakteina ja keinotekoisina se haastaa sekä dokumentaarisen valokuvan että valokuvan tarinallisuuden.

Jari Eklundin luennolla kurkistetaan ammattivalokuvaajan ja valokuvataiteilijan työn kulisseihin. Mitä on kuvien ja kuvaamisen kääntöpuolella? Eklund kuvaa valokuvaamisesta kiinnostuneen kasvua harrastajasta ammattilaiseksi ja pohtii mm. valokuvauksen merkityksen muuttumista tämässä prosessissa sekä kuvaajan eteen erilaisissa kuvaustilanteissa nousevia eettisiä kysymyksiä

 • Luento on kaikille avoin ja maksuton.
 • Paikka: Raahen vanha kampus, Rantakatu 7 E
 • klo 18-20
 • Raahen kameraseura, mutta kaikki ovat tervetulleita kuulemaan

HS, Kasvojentunnistuksella varmistettiin, onko oppilas koulussa – Suomalainen Tieto asensi kameran ruotsalaiseen luokkahuoneeseen. 15.1.2019. Anderstorpin lukion opettajat käyttävät opiskelijoiden läsnäolon seurantaan vuosittain yhteensä noin 17 280 tuntia, joka vastaa kymmenen kokopäiväisen henkilön työtä, Tieto kertoo hankkeesta julkaisemassaan raportissa. Kokeilu toteutettiin syys–joulukuussa 2018 luokassa, jossa oli 30 oppilasta.

Rajala Blogi, Samyang Cashback 15.1.-31.3.2019. 15.1.2019. Objektiiveja.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Moments of Splendor and Repose in Evelyn Hofer’s New York. New York, 1960-luku ja vähän uudempaankin.

Digital Photography School.

Sonylta uutta.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, The Nikon P1000 is the Most Fun I’ve Had with a New Camera in Years. Julkistettu 10.7.2018. Yli kymmenen vuotta ammattikuvaajana. Vekotinhulluusajat ovat takana. Mutta ei kokonaan. Viikonlopuksi käyttöön Nikon P1000, 125-kertainen zoom, 24-3000mm f/2.8-f/8. 16 megapikseliä, 4K video 30fps. Kuvanvakaaja 5 stoppia. Raw. Ulkoinen salamakenkä. Kääntyvä 3.2 tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. Elektroninen OLED-etsin 2.36 miljoonaa pikseliä, 99%. Paino 1.415kg (!). GPS. Pienen kennon kroppikerroin 5.58x. 24-105mm, f/2.8. 105-800, f/4. 800-1600mm, f/6.3. 2200mm, f/7. 2800-3000mm, f/8.

 • Runko tuntuu käytössä perinteiseltä järjestelmäkameralta, nappulat vähän huteria. Ei säänkestävyyttä. Toiminnot upotettu valikoihin. Ei kosketusnäyttöä. Ilman väreily aiheuttaa telepäässä ongelmia, samoin utu, niille ei Nikon ole voinut mitään. 3000mm:n polttovälillä käsivaralta kuvattaessa jää kaipaamaan jalustaa, pieninkin värähdys vie tarkennuksen jonnekin muualle kuin kohteeseen. Nikon P1000 -kameralla kuvaaminen on yksinkertaisesti sanoen hauskaa. Ihmetys valtaa mielen, kun lähtee zoomaamaan 24mm, eikö zoomaus ikinä lopu. Suomen hinta on vähän yli 1100 euroa (hinnassa on mukana verot).

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 35 Beautiful Pictures of Roses.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • #taide: Foorumille taidetta (Sana on melkein vapaa).
 • Edullinen näyttö (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Reput (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Läppäri kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely). Dell XPS 15 9570 lähti tilaukseen. Kyseessä siis i8750h/15.6/16/512ssd/1050ti/FHD. Aika monien testien kehuma kampe just kuvankäsittelykäyttöön. Katotaan mitä tuleman pitää. Mulla jää joka tapauksessa Dellin 27" näyttö sitä varten jos tulee isompaa näyttöä ja Adobe rgb:tä ikävä.
 • Adobe Photoshop 14 (Kuvankäsittely).
 • 20-70mm kinozuumi? (Optiikka). Uusi ketju. Olenko aivan yksin tämän toiveeni kanssa, vai onko joku muukin miettinyt, että joku laajemman pään omaava peruszuumi voisi olla aika nasta peli? Tarkoitan esimerkiksi 20-70mm kinovastaavaa objektiivia. 7 viestiä.
 • Nikkor Z 14-30mm f/4 (Optiikka). (Esituotantomallin jpg-kuvia. Vääristymät ainakin korjattu. Vaikea sanoa oikein mitään näiden kuvien perusteella. Kevyt. Paino 485g. Suodinkierre 82mm. Suomen hinta on 1500 euroa).
 • Olympus-kuvaajan arkea... (Olympus, Minolta).
 • Olympus OMD EM5 Näyttö pimeenä (Olympus, Minolta).
 • Laatuongelmia (Järjestelmädigit). Viimeksi tarkennuksesta, eye-af erityisesti. Useita viestejä.
 • Sony A6400 (Pallo hukassa?) (Järjestelmädigit). Uusi malli.
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Teema: Makrokuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hiutalekuvia.
 • The Arrival (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän erilainen lintukuva.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Valovuoto.fi, JPEGmini – parempaa kuvanlaatua pienemmässä koossa. 14.1.2019. Jos se on kuva, se on todennäköisemmin .jpg-tiedosto. Tämä pakattu häviöllinen kuvaformaatti on käytössä kaikkialla, mutta onko pieni tiedostokoko ja virheetön kuvanlaatu mahdoton yhtälö? Apuun syöksyy ohjelma nimeltä JPEGmini, joka lupaa pienempää tiedostokokoa ilman kompromisseja tutussa .jpg-muodossa. Testieni mukaan JPEGmini on parhaimmillaan löytämään hyvän kompromissin kuvanlaadun ja tiedostokoon välillä.

 • Täysi versio ohjelmasta 52 euroa. Artikkelissa linkki ilmaisiin vaihtoehtoihin.

Kamerakoulu.fi, Miksi filmikuvaus on taas suosiossa? 14.1.2019. Sosiaalisen internetin puolella yksikään filmikuvaaja ei voi olla törmäämättä hashtagiin #filmisnotdead. Se on viimevuosina vakiintunut eräänlaiseksi filmimaailman iskulauseeksi. Vielä kymmenen vuotta sittenhän näytti siltä, että filmikuvaus oli kuollut ja kuopattu, kunnes sitten sen suosio rupesi taas nostamaan päätään.

Yle, Syrjäisen koulun ainut oppilas ja viikon muita uutiskuvia. 14.1.2019. Viime viikolla opettaja opetti ainoaa oppilastaan vuoristokylässä Koillis-Kiinassa, Donald Trumpin kaavaileman muurin esimerkkikappaleita nähtiin Meksikon vastaisella rajalla Kaliforniassa ja tulva lainehti Hampurissa. Katso viikon uutiskuvat. 15 kuvaa.

Sttinfo.fi, Valokuvataiteilija Heikki Willamo Pohjanmaan museossa 19.1. Pohjanmaan museossa pidetään lauantaina 19.1. klo 14 taiteilijatapaaminen Heikki Willamon kanssa. Tapaamisessa tutustutaan Willamon johdolla Myyttinen matka –luontovalokuvanäyttelyyn.

Sttinfo.fi, Kuka tahansa äiti -valokuvanäyttely kertoo synnytysmasennuksesta ja, että siitä toipuu. 9.1.2019. Voimauttavan valokuvauksen keinoja käyttäen otettu kuvia. Näyttely esillä Sanomatalossa, Helsingissä 14.1.2019 - 20.1.2019. Ma - pe klo 7 - 20. La - su klo 9 - 20.

Tivi.fi, Microsoft haluaa epätoivoisesti välttää Windows 7:n kanssa XP:n kohtalon. 14.1.2019. Vuosi jäljellä tukiaikaa.

Yle, Etujärjestö tympääntyi kiinalaisen verkkokaupan vapaamatkustukseen – ei maksa alvia, kierrätyksen kulut suomalaisille. 14.1.2019. Kiinasta saapuu yhä enemmän verkkokaupan paketteja Suomeen. Arvonlisävero tulee pienille ostoksille parin vuoden päästä. Postille tulee pienistä lähetyksistä miljoonien tappiot.

 • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testasi viime vuonna 32 tuotetta kiinalaisista halpaverkkokaupoista. Lähes kaikki lelut, sähkötarvikkeet, korut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

 • Nikon Z6 Review. 23.8.2018 julkistettu peilitön järjestelmäkamera. 24.5 miljoonan pikselin sensori, suodin sensorin edessä. ISO 100 - 51200 (laajennettu 50-204800). 273 automaattitarkennuspistettä, sarjakuvaus 12 kuvaa sekunnissa. 3.69 miljoonaa pistettä elektroninen OLED-etsin (ei aivan parhaiden kilpailijoiden luokkaa). 2.1 miljoonaan pisteen kääntyvä kosketusnäyttö. Paino 675g. Uusi Z-bajonetti (mount, kiinnike) on läpimitaltaan isompi kuin Nikonin perinteisissä järjestelmädigissä. Mahdollistaa esim. tulevan f/0.95 objektiivin. Runkovakaaja 5-akselinen. Akut kestävät 310 kuvaa (CIPA, oikeasti paljon pitempään). Pieni OLED-näyttö päällä. Yksi XQD-korttipaikka, kortit kalliita. UHD 4K, 30p. SnapBridge Wi-Fi, Bluetooth. Kuvat älypuhelimeen ja ensimmäistä kertaa suoraan tietokoneelle. Video erinomainen, runkovakaaja toimii hyvin. Nikon Z6 on suunnattu kroppikennoisista täyskennoisiin siirtyvälle tai edellisen sukupolven täyskennoisista päivittäville. Arvosana 88%. Suomen suositushinta on 2.399 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • OPPO to announce 10x lossless smartphone zoom camera. 16.1.2019. Ei vielä tietoa, onko kyse prototyypistä vai jo valmistukseen menevästä.
 • SmugMug Films: An inspiring BTS look at photographing the autumn beauty of Slovenia. YouTube-videod, kesto 6:48. Yhteistyössä Fujifilm.
 • Timelapse+ VIEW Intervalometer now supports select Fujifilm, Panasonic cameras. $399.
 • 91 DPReview TV: The Yashica Y35 looks like a camera that would be fun to shoot.. until you try shooting with it. Ikoninen vanha kameramerkki (nimi ostettu) + joukkorahoituskampanja (runsas vuosi sitten). Melkein katastrofi. Kickstarter tuotti $1.28 miljoonaa. Indiegogo tuotti $1.52 miljoonaa. Ns. kaseteilla (asetukset) matkittiin digikamerassa filmiä. Myöhästyi yli puoli vuotta, asiakkaita ei paljoa informoitu. $142. Kaupoissa sitten $200.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

 • Nikon 500mm f/5.6E PF Lens Review. 13.1.2019. Julkistettu 14.6.2018. Pieni ja kevyt (!). Kestää hyvin lumisetkin olosuhteet. Sopi myös hyvin peilittömään Nikon Z7 -runkoon. Pituus 23.7cm. Paino 1.46kg. Kuvanvakaaja 4 stoppia. Säänkestävä. Suodinkierre 95mm. Nikonin MTF-kaaviot eivät ole mitattuja vaan tietokoneen tekemiä teoreettisia laskelmia (kuten muillakin valmistajilla). Voi kuvata ilman jalustaa. Voittaja, erittäin hyvä objektiivi. Jonotuslista on pitkä. Suomen hinta on 4.300 euroa.
 • Do You Buy DSLR Lenses Still? 12.1.2019. Ovatko Canon ja Nikon hylkäämässä perinteisten järjestelmäkameroiden objektiivit. No eivät ole.

ePhotozine.com.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 30 Beautiful Pictures of the Lofoten Islands, Norway.

The Online Photographer, Lowepro and the 'T' Bags. Mikella on haku päällä, kameralaukku. Lähinnä pieni olkalaukku.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Reput (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Edullinen näyttö (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Adobe Photoshop 14 (Kuvankäsittely). Photoshopin kuvan skaalaus. Kyseessä Photoshop Elements 14.
  • Ongelma on Adoben tuote tai tarkemmin heidän tapansa käyttää näytönohjainta grafiikan "kiihdytykseen". Kyseessä oleva kuvan skaalausongelma on ollut on/off Photoshopissa jo usean version ajan alkaen versiosta 11. Regressiolla se on tullut takaisin väliajoin kun testaus on jäänyt puolitiehen. ...
  • Joo, tämä ei tosiaankaan ole mikään uusi ongelma, mutta se voi ihan hyvin olla, ettei Adobe tuota edes korjaa Elementsiin. Lightroomin ja täyden Photoshopin saa kuukausimaksullisena jo n. 13e/kk ja ne pelaavat ainakin Macissa ok, Windowsista en osaa sanoa mitään.
 • Läppäri kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely).
 • Omat kokemukset Epson surecolor p600 (Printterit, skannerit).
 • Pohdintaa Fujin kameroista yökuvauksessa (Casio, Fuji).
 • Olympus-kuvaajan arkea... (Olympus, Minolta). ...Ristiäisreissussa yövyttiin Jyväskylän keskustassa, ja iltakävelyllä käytiin. Otin palttoon taskuun epl kutosen ja siihen olyn 17 millin primen, tässä linkki tuloksiin, jos ketä kiinnostaa:...
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit).
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
 • Laatuongelmia (Järjestelmädigit).
 • Kritisoin ihmiskuvasi !UUSI! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jaha. olli R vastasikin (tai kirjoitti kritiikin) nopeasti.
  • Jos haluaa näistä kriitikeistä saada kaiken hyödyn, niin voisi ihan rauhassa aluksi katsoa kuvaa. Miettiä mitä siitä tulee mieleen. Mitä hyvää, mikä voisi olla vielä paremmin. Mistä elementeistä kuva rakentuu. Ja vasta sitten lukea olli R:n tekstin.
 • Teema: Kaupunki, arkkitehtuuri, rakennukset ja rakenteet (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 4 lintukuvaa. Pikku-uikut ja karapönöt.
 • Vuoden valokuvasi 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Teksturoituja kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tekstuurien käytöstä kuvissa ollaan ilmeisesti montaa mieltä, ja sehän on vain hyvä, erilaiset näkemykset laajentavat tajuntaa. Tässä muutamia kuviani, joihin virittelin netin syövereistä löytämiäni tekstuureja, joiden tekijät mainitaan kuvien yhteydessä Flickrissä. Kommentteja aiheesta otan avoimin mielin vastaan, kiitos. Kaikkiaan 8 kuvaa.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Liukulumikengillä Kolin vaaramaisemissa. 13.1.2019. Perinteinen vuodenvaihteen retki idän tai pohjoisen hangille viivästyi tänä vuonna muutamalla päivällä. Suurin osa joululomasta kului kotona keittiötä remontoidessa, ja ulkoiluun oli varattu vain neljä päivää. Niin lyhyeksi aikaa ei kannattanut Lappiin lähteä, joten matkakohteeksi valikoitui Pohjois-Karjala.

Kamerakoulu.fi, Filmikuvauksen alkeet - miten aloittaa filmikuvaus? 13.1.2019. Filmikuvauksen aloittaminen on helppo juttu, vaikka se voikin digikuvaukseen tottuneelle vaikuttaa kovinkin eksoottiselta harppaukselta. Tarvitset käytännössä vain kameran, filmiä ja hieman taustatyötä

Iltalehti, Otoksissa piti olla Ruissalon kylpylä - ammattikuvaaja otti kymmenen ilmakuvaa Pansion sotasatamasta aluksineen ja sai tuomion. 12.1.2019. Teko sattui maaliskuussa 2017 Turussa. Turkulaisen valokuvaajan piti ottaa elämänkertateosta varten ilmakuvia. Kuvissa piti olla miehen itsensä mukaan Ruissalon kylpylä. Kuvissa oli kuitenkin myös jotakin muuta kuin saaristohotelli. Kymmenessä valokuvassa näkyi Pansion sotasatama sekä merivoimien aluksia. Pansion sotasatama sijaitsee linnuntietä runsaat kolme kilometriä itäkaakkoon Ruissalon kylpylästä.

 • Hovioikeudessa valokuvaaja selitti, ettei huomannut Ruissalon kylpylän taustalla ollutta sotilaskohdetta. Lentokoneesta käsin kuvaaminen on vaativaa, vahinkokohteen kuvaaminen on aina mahdollista.
 • Teko on kuitenkin sen verran lievä, ettei sitä hovioikeuden mukaan voi pitää erityisen moitittavana. Valokuvaaja selvisi sakoitta. 50 euron arvoisen korttinsa mies kuitenkin menetti vetoomuksestaan huolimatta. Samoin hänen pitää maksaa omat oikeudenkäyntikulunsa, ei valtion.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

 • Tips on How to Take Better Instagram Photos.
 • Fujifilm X-T3 versus Fujifilm X-H1: The Best Mirrorless Camera for You?
  • Fujifilm X-T3, julkistus syyskuu 2018. 26 megapikseliä, kroppikenno. 3.2 tuuman kääntyvä näyttö. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pikseliä. 20 kuvaa sekunnissa. Video 4096 x 2160. Langaton sisäänrakennettuna. Paino 539g. Sääsuojattu. Ei kuvanvakaaja rungossa. Suomen hinta runko alle ja päälle 1550 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • Fujifilm X-H1, julkistus helmikuu 2018. 24 megapikseliä, kroppikenno. Runkovakaaja. 3 tuuman kääntyvä näyttö. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pikseliä. 14 kuvaa sekunnissa. Video 4096 x 2160. Langton sisäänrakennettuna. Paino 673g. Sääsuojattu. Suomen hinta runko alle ja päälle 1800 euroa (hinnassa on mukana verot).
  • Mitkä ominaisuudet ovat toisessa mallissa toista parempi, mitkä yhteisiä. Hinta.

Dpreview.com.

 • Video: Shooting landscapes on the Fujifilm GFX 50R with Nigel Danson. YouTube-video, kesto 13:51. Keskikoon peilitön järjestelmäkamera (suunniteltu aika lailla perinteisen kaavalla), mittaetsintyyppinen. 51 megapikseliä. Kääntyvä 3.2 tuuman kosketusnäyttö, 2.36 miljoonaa pikseliä. Elektroninen etsin 3.69 miljoonaa pikseliä. Sarjakuvaus 3 kuvaa sekunnissa. Paino 775g. Yhdellä latauksella ottaa 400 kuvaa. Suomen hinta runko n. 4.500 euroa (hinnassa on mukana verot). Usein kuitenkin myydään objektiivin kanssa (ei mikään kittilinssi), silloin hintaluokka on 6.500 euroa.
 • First samples: Nikon's new Z 14-30mm F4 is shaping up nicely. Paino 485g. Suodinkierre 82mm. Suomen hinta on 1500 euroa (hinnassa on mukana verot). Ei vielä kaupoissa.

Diyphotography.net, The Black and White portrait – The Lighting Series #10.

ePhotozine.com, Perfect Your Indoor Flower Photography Skills With These Top Tips.

Earthboundlight.com, New Year's Resolution (Here's to Many More Happy Pixels).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.01.2019   (linkki)

Digicamera.net c-kirjaimella. Se ainut oikea osoite.

 • (...varoiksi aikanaan rekisteröimme myös digikamera.net-domainin, ettei joku toinen sitä varaa... Älä käytä digikamera.net-nimeä... Https:n käyttöönoton jälkeen k-nimen käyttö voi aiheuttaa varoituksen...(kun sille ei ole hankittu erikseen sertifikaattia...)).

Digicamera.netin Foorumilta.

Markku Könkkölä, Mielikuva-blogi, Vuoden luontokuva -kilpailun sääntöjen kummallisuus. 13.1.2019. Vuoden luontokuva 2018 sääntöjen ensimmäisessä versiossa olivat kameralla tehdyt pinot sallittuja kaikissa sarjoissa. Sääntöjä päivitettiin kesken kilpailun ja ne kiellettiin kasvi ja muut eläimet sarjoissa, mutta edelleen pinot sallitaan maisemasarjassa – kukahan siinä sarjassa mahtaa pinota. Vuoden luontokuva 2019 säännöissä on edelleen tuo kummallisuus.

Timo Suvanto, Vanhat valokuvat kertovat. 8.12.2018. Vanhoihin valokuviin liittyy monenmoista tarinaa. Mutta kun asioista vielä muistavat poistuvat, tällaisten kuvien merkitys putoaa lähes nollaan. Siksi lehtikuvaajan kuvankerronnan perustiedot kuvan takana auttavat sijoittamaan kuvan historiaansa. Kuka teki mitä, milloin, missä ja miksi. Harvoin niitä vain kuvien takaa löytää. Tässä minusta löytyneitä valokuvia 50-luvun alussa.

Yle, Moni avioliitto alkaa huomenlahjaksi annettavilla boudoir-kuvilla – Elina Pynnönen meni kuvauksiin avioeron jälkeen ja ripusti lopputuloksen seinälleen. 13.1.2019.

Tivi.fi, Viikon Softa: Sweatcoins. 12.1.2019. Hikoilemalla saa hikistä rahaa – sovellus maksaa askeleistasi. Virtuaaliset kolikot käytössä. Gps-paikannus, vain ulkona tehdyt askeleet huomioidaan. Android, iOS.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

 • Man’s $1,998 Camera Fried by Self-Driving Car Laser. Sony a7r II. Kuvasi autoa (laserit LIDAR), kysyi luvan, ei varoitettu. Auto oli paikallaan. Kameroiden kennot ovat tuhat kertaa herkempiä kuin ihmissilmä. Erilaiset laser-näytökset konserteissa jne. ovat vaarallisia peilikameroillekin. Peilittömät taitavat olla näille vahingoille paljon herkempiä, kenno on koko ajan esillä (paitsi Canon EOS R -mallissa). Perinteisessä peilillisessä järjestelmäkamerassa peili nousee kennon edestä vasta kun suljinta painetaan.
 • Petapixel.com, Capturing the Milky Way Over Yosemite National Park.

ePhotozine.com, 10 Quick Tips On Photographing Garden Birds.

Diyphotography.net, Stylized portrait, right out of camera – The Lighting Series #9.

Dpreview.com, DPReview TV: Looking back at the Nikon D1H and Canon 1D. Suorat linkit sisällysluettelosta videoon. YouTube-video, kesto 10:35.

 • Canon EOS 1D, 4 megapikselin CCD-kenno, kroppikerroin 1.3x. Julkistettu 25.9.2001. Kahden tuuman lcd-näyttö, pikseleitä 120.000. 8 kuvaa sekunnissa. 60.000mk. $5.500 euroa (alkuaan piti olla $6.500).
 • Nikon D1H, 3 megapikselin CCD-kenno, kroppikerroin 1.5x. Julkistettu 5.2.2001. Kahden tuuman lcd-näyttö, pikseleitä 130.000. 5 kuvaa sekunnissa. $4.500.

Kamera & Bild, Kicki Lundgren: »Tog bilder hela tiden då vi träffades«. Kolmas kirja. 30 vuotta kuvaamista.

Kamera & Bild, Husvagnen blir osynlig – med hjälp av kameror. Ranskalainen yritys Valeo. Kaksi kameraa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • nd suodin videokuvauksessa (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Filmikehitykset (Mikä tahansa muu valokuvausaihe...).
 • Läppäri kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely).
 • Adobe Photoshop 14 (Kuvankäsittely). Avatessani kuvan adoben ruutuun(show full screen) kuva ei ole niin tarkka kuin pitäisi....
 • Piirtopöydät PSCC:ssä (Kuvankäsittely). XP-PEN. Artist Display 22HD. 22 tuumaa, 1920 x 1080. Ladattava piirtokynä varusteena. Kääntyy joka suuntaan. Miten toimii Photoshopin kanssa? (tässä mainittu malli on jo muutaman vuoden takaa, hintaluokka $500, 72% SRGB (?). Uudempi sitten $700 - $800.) Ei taida olla Suomessa myynnissä).
 • Olympus-kuvaajan arkea... (Olympus, Minolta). Histogrammista ja muustakin. Hämärää, kirkossa.
 • Laatuongelmia (Järjestelmädigit). Pari päivää vanha ketju, paljon viestejä. Välillä laatu vaihtelee, merkistä riippumatta.
 • Canonin peilitön FF, EOS R (Järjestelmädigit). Jostain syystä tällä alueella tuodaan jatkuvasti esiin Sonya...
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
 • Räiskintää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Vuoden valokuvasi 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vuoden sykähdyttävin hetki oli kun ensimmäistä kertaa pääsin näkemään käen isäntäperheen ruokkimassa poikastaan. (tämä oli jo toissapäivänä). Uusin: Albanian reissusta jäi mahottomasti hyviä muistoja ja kuvia. Tähän reissuun päättyi myös yksi aikakausi, kun kameramerkki vaihtui.

Peter Forsgård, How To Use Negative Space In Photography? 11.1.2019. YouTube-video, kesto 6:50. In this video I go through what negative space means in photography and how to use negative space.

 • Negative space = white space (graafinen suunnittelu). Tyhjä tila. Silmälle tilaa levätä, kohde pääosaan. Toteutukseen voi käyttää vaikka syväterävyyttä, tausta pehmeä. Yleensä tyhjää tilaa tarvitaan 2/3 kuva-alasta. Kultainen leikkaus pääkohteelle. Usein käytetään laajakulmaobjektiivia. Mutta normaaliobjektiivi tai telekin käy.
 • Robert Capa: jos kuvasi eivät ole tarpeeksi hyviä, et ole tarpeeksi lähellä. Ihan hyvä ohje, jota voi soveltaa monella tapaa. Potrettikuvassa ollaan usein ihan lähellä. Mutta kuvan tunnelma muuttuu täysin, jos jätetään paljon tyhjää.
 • Tyhjän tilan käyttäminen hidastaa kuvaamista, panee miettimään enemmän. Näkemään kohteen uudella tavalla. Lopussa Forsgård pyytää lähettämään kuvia arviointia varten (kuvia joissa on käytetty tyhjää tilaa). Email-osoite on negativespace(at)peterforsgård.com. Aikaa on sunnuntaihin 20.1.2019. Ehtii silloin mukaan Forsgårdin tiistaivideoon. 2000 pikseliä riittää hyvin. Kameralla ei väliä, voi olla älypuhelimenkin kuva.
 • Instagram, jpeterf

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Vuoden ensimmäinen vauva, hyttitehdas ja historiallinen miekkailu. 11.1.2019. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa. 17 kuvaa.

Yle, 15-vuotias lennätti joululahjaksi saamansa dronen vahingossa naapurin pihalle – siitä alkoi poliisitutkinta, joka selvisi Facebookin avulla. 11.1.2019. 15-vuotias nuorukainen sai joululahjaksi dronen eli kauko-ohjattavan lennokin. Virroilla asuva poika oli 28. joulukuuta lennättämässä uutta dronea, kun hän menetti sen hallinnan. Drone katosi lennättäjältä ja päätyi naapurin pihalle. Facebookissa alettiin kysellä, kenen drone on kadoksissa. Myös poliisi alkoi tutkia somekeskustelujen jälkeen tapausta ja epäillä ilmatilarikkomusta.

 • Poliisi suoritti esitutkinnan asiasta, koska dronessa ei ollut siinä vaadittuja yhteystietoja. Selvisi, että lennokki oli 15-vuotiaan.
 • Dronejen määrä on kasvanut Suomessa voimakkaasti. Viime kesänä ammattikäytössä droneja oli jo lähes 2 700. Harrrastuskäytössä laitteita on arviolta ainakin kymmeniä kertoja enemmän.
 • Nämä pitää muistaa dronea lennättäessä: ... 13 kohtaa.
 • HS, 15-vuotiaan joululahjaksi saama lennokki harhautui naapurin pihalle Virroilla – poliisi tutkii ilmailurikkomuksena. 11.1.2019.
 • Droneinfo.fi Liikenne- ja viestintävirasto

Yle, Digitreenit: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen. Alkuaan julkaistu 23.3.2017. Päivitetty 26.10.2017. 1. Kuvan suoristaminen (straighten). 2. Kuvan rajaaminen (crop). 3. Kontrasti (contrast). 4. Värikylläisyys eli saturaatio (saturation). 5. Valotus (exposure).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, 19 Free Resources for Photographers.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR, How to Photograph Everything with ON1 and Tamara Lackey: Utilizing different lights in the studio. YouTube-video, kesto 8:50.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Jari Eklundin luento "Kurkistus kulissien taakse" keskiviikkona 16.1.2019. Luento on kaikille avoin ja maksuton. Paikka: Raahen vanha kampus, Rantakatu 7 E. Klo 18 - 20.

Luennolla kurkistetaan ammattivalokuvaajan ja valokuvataiteilijan työn kulisseihin. Mitä on kuvien ja kuvaamisen kääntöpuolella? Eklund kuvaa valokuvaamisesta kiinnostuneen kasvua harrastajasta ammattilaiseksi ja pohtii mm. valokuvauksen merkityksen muuttumista tämässä prosessissa sekä kuvaajan eteen erilaisissa kuvaustilanteissa nousevia eettisiä kysymyksiä.

Kimmo Rauatmaa, poimintoja.

 • Jalat maassa ilmassa, 10.8.2018. Hankin kohtuuhintaisen dronen ilmakuviin. Olen ollut vähän allerginen kuvauskoptereille, koska sitä ryöstöviljeltiin surutta kohtuuhintaisten koptereiden maihinnousun jälkeen.
 • Luovuus valokuvauksessa, 2.10.2018. Valokuvaus on suosittu harrastus. On laskettu, että ihmiset ottavat tänä vuonna 1,2 triljoonaa valokuvaa. Se on enemmän kuin ikinä ennen. Valokuvaus on kaikkien kännykän omistajien ulottuvilla, ja osaa puhelimista myydäänkin kameraominaisuudet edellä. (lat.huom. triljoona p.o. biljoona).
 • Pintaa syvemmältä, 26.11.2018. Ei, nyt ei ole kyse vedenalaisesta maailman valokuvauksesta tai kaivoskuvauksesta. Yritän hahmottaa tekstin kautta siitä, miten valokuvaus visuaalisena taiteena voi koskettaa sinua ja katsojaa.
 • Peilitön Nikon Z6 tositoimissa, 31.12.2018. Kun vanha sotaratsu D800E teki läheistä tuttavuutta asvaltin kanssa, ostoslistalle ilmestyi uusi runko. Kameralaukku sai muutama viikko sitten uuden Nikon Z6:sen, sen edullisimman uuden peilittömän. Suomessa Z7:skoja sai jo syksyllä, mutta tämän lehtityöhön paremmin sopivan Z6:sen jono taitaa olla vielä yhtä suuri kuin ämpäreitä himoitseva ihmismassa uuden marketin avajaisissa.

Petteri Hautamaa, Silikoni kamerarepun vetoketjuihin. 11.1.2019. Ison ja täyteen lastatun kamerarepun vetoketjut ovat kovalla koetuksella. Etenkin jos reppumallissa ei ole kiristyshihnoja avittamaan vetoketjuihin kohdistuvaa rasitusta. Vetoketjuja tulee availtua melkoiset määrät, ainakin jos aktiivisesti vaihtelee optiikkaa. Pienellä huoltopanostuksella niiden elinikää saa parannettua huomattavasti.

 • Suutari suositteli käyttämään kengänkiillotukseen tarkoitettua silikonisientä ajoittain. Sienellä silikonin saa tarkasti, nopeasti, sottaamatta ja näppärästi levitettyä, mutta myös silikonispraytä löytyy. Silikonisieni maksoi suutariliikkeessä 5 euroa, joten mistään kalliista investoinnista ei ole kyse.

Journalisti 15/2018. Ilmestynyt 21.12.2018. Seuraava nro 1/2019 ilmestyy 31.1.2019.

HS, Lukijoiden kuvissa sädehtii talvinen ihmemaa – Maisemat loi sääilmiö, jolla on ikävä kääntöpuoli. 10.1.2019.

Tivi.fi, Suosittu kuvapalvelu tuhoaa pian kuvasi – näin pelastat ne. 10.1.2019. Lokakuussa kuvapalvelu Flickr ilmoitti, että se aikoo lopettaa rajattoman kuvatallennuskapasiteetin tarjoamisen ilmaiskäyttäjille. Ilmaistilille mahtuu vastaisuudessa vain 1000 kuvaa. Aikaa on 5.2.2019 asti. Ensin kuvia ei näytetä katsojille, ne ovat edelleen tilillä, tätä kestää 2 viikkoa. Pro-tili maksaa $50 per vuosi.

 • Kuvat saa pelastettua kirjautumalla Flickriin ja menemällä asetuksiin eli Settings-sivulle. Sivun lopusta löytyy kohta ”Request my Flickr data”. Tämä lähettää käyttäjän sähköpostiin linkin, jonka takaa voi ladata tilin koko sisällön, mukaan lukien asetukset, profiilitiedot sekä kallisarvoiset videot ja valokuvat.
 • Palvelu pilkkoo tilin sisällön kätevän kokoisiin paketteihin, jotta ne olisi helpompi tallentaa hitaammillakin yhteyksillä.

Mobiili.fi, Vertailussa huipputabletit Apple iPad Pro ja Samsung Galaxy Tab S4. 10.1.2019. Tablettimarkkinat ovat laskeneet huipustaan eivätkä valmistajat ole enää panostaneet tabletteihin samaan tapaan kuin muutama vuosi sitten. Uusia tabletteja on nähty markkinoilla vähemmän – etenkin kalliimmissa hintaluokissa. Molemmat tabletit ovat huippuluokan tabletteja, mutta iPad Pro voittaa Galaxy Tab S4:n oikeastaan jokaisella osa-alueella. 909 euroa, Apple iPad Pro. 749 euroa, Samsung Galaxy Tab S4.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3 Oy, Espoo. Osa-aikainen valokuvaaja Espooseen asuntokuvaukseen. Still-valokuvaus järjestelmäkameralla, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus nelikopterilla. 10 - 20 tuntia viikossa, klo 8 - 18 arkipäivisin. Ajokortti (B), oma auto.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Inside the Curious World of Reborn Baby Dolls.

Digital Photography School.

Petapixel.com.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

 • Imaging Resource Lens of the Year 2018: Best Prime Lenses.
  • Best Overall Prime Lens - Nikon 500mm f/5.6E PF ED VR.
  • Best Wide-Angle Prime - Sony FE 24mm f/1.4 GM.
  • Lens of Distinction: Nikon Z 35mm f/1.8 S.
  • Best Standard Prime - Canon RF 50mm f/1.2L USM.
  • Lens of Distinction: Nikon Z 50mm f/1.8 S.
  • Best Portrait Prime - Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art.
  • Best Macro Lens - Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art.
  • Best Sports Lens - Fuji XF 200mm f/2 R LM OIS WR.
  • Best Wildlife Lens - Nikon 500mm f/5.6E PF ED VR.
 • Imaging Resource Lens of the Year 2018: Best Zoom Lenses.
  • Best Overall Zoom Lens - Canon RF 28-70mm f/2L.
  • Best Ultra-Wide Zoom - Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art.
  • Best Standard Zoom - Canon RF 24-105mm f/4L IS USM.
  • Lens of Distinction: Nikon Z 24-70mm f/4 S.
  • Best Telephoto Zoom - Panasonic 50-200mm f/2.8-4.0.
  • Best Value Lens - Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD.
  • Most Unique - Canon RF 28-70mm f/2L.
 • Lexar beats all competitors to market with highest capacity SD ever: 1TB. Nopeus ei ole ihan parasta luokkaa. Ei sovi kaikkeen 4K-videoon. Myynnissä. $400 (ennakkotilaushinta).

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, Winter Photography Tips for Landscape Photographers.

The Online Photographer, Warren Buffet's Principle (The Little Game, Part 3 of 3). Kolmas valokuvaukseen liittyvä osa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, Canon EF-M 11-22mm REVIEW -The BEST wide for M. 8.1.2019. Kesto 8:46. In this video I'm going to review the Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM wide angle zoom lens, which I think is the best super wide for the M.

 • Runkona Canon EOS M50 (peilitön 24 megapikselin järjestelmäkamera, kroppikerroin 1.6x). Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM. Julkistettiin 6.6.2013. Kuvanvakaaja teho 3 stoppia. Lähin tarkennus 14cm. Suodinkierre 55mm. Paras superlaajakulma Canon M-sarjaan. Paino 215g. Runko + objektiivi mahtuu takin taskuun. Ei sääsuojattu (harmi, sillä huono sää tarjoaa usein valokuvaajalle mahdollisuuden ottaa hyviä kuvia).
 • Ulkokuori muovia, tuntuma on silti laadukas. 18-35mm polttovälivastaavuus. Vaikka valovoima ei ole paras mahdollinen, niin kuvanvakaajan avulla voi ottaa kuvia pitemmillä suljinajoilla. Teho ainakin 3 stoppia, vanhemmiten kuvaajat joutuvat usein siirtymään lyhyempiin suljinaikoihin. Osa onnistuu ottamaan tärähtämättömiä kuvia yllättävän pitkilläkin suljiajoilla.
 • Automaattitarkennus on äänetön ja nopea. Manuaalitarkennukselle ei ole paljoa käyttöä. Kulmat ovat tietenkin vähän pehmeitä, mutta eipä se haittaa. Heijastumat pysyvät kurissa, kontrastikin säilyy vastavaloon kuvattaessa. Laajakulmapäässä tynnyrivääristymää, ei kuitenkaan kovin häiritsevästi. Sen huomaa, jos ihan reunassa on suoria linjoja. Vinjetoi aika paljon laajakulmalla ja täydellä aukolla. Objektiivin profiilia käytettäessä (Lightroom) vinjetointi katoaa ja kuvasta tulee paljon kirkkaampi.
 • Hinta on 400 euroa. Vaatimattoman maksimiaukon takia ei sovi tähtikuvaukseen tai hämäräkuvaukseen, jossa liike pitää pysäyttää. Sopii oikein hyvin vaikkapa videobloggaajalle.
 • Instagram, sulantoblog

Peter Forsgård, Is Your Camera Gear Holding You Back? 8.1.2019. Kesto 9:22. Do you think its your camera gear that is holding you back? In this video I will tell what to do about that and how to get rid of thoughts that its your gear thats holding you back. Tekstitys juoksee puheen rinnalla, in English.

 • GAS = Gear Acquisition Syndrome, vekotinhulluus. Joka vuosi uusia kameroita, joka vuosi uusia objektiiveja. Järkevämpää olisi intohimo itse valokuvaukseen, ei laitteisiin. Vanha kamera ei muutu miksikään, vaikka toisia ja parempia malleja tulee.
 • Sulanto näytti YouTube-videollaan 10 vuotta vanhoja kuvia, osa oli ällistyttävän hyviä. Samoilla vanhoilla laitteilla voisi kuka tahansa ottaa vastaavia kuvia, jos vain kyvyt riittäisivät.
 • Facebook-ryhmässä keskusteltiin jääkiekon kuvaamisesta. Väitettiin, että ei voi ottaa jääkiekosta kuvia jos ei ole kunnon teleä. Tässä oli kyse tilaavan asiakkaan ennalta asettamista vaatimuksista. Mutta itselleen kuvaavalla ei ole tällaisia rajoituksia. Ei tarvitse ottaa samanlaisia kuvia kuin ammattilaiset. Miksei voisi käyttää vaikka valovoimaista laajakulmaa. Harrastaja tekee asiat ihan omalla tavallaan.
 • On vähän surullista jos ensimmäisena asiana valokuvaajalla on harmitus puuttuvasta kalustosta. Tärkein tekijä valokuvauksessa on kameran takana. Upeat kuvat syntyvät näkemisestä ja ajatuksista.
 • Hyvä kuva saa alkunsa valokuvaajan mielessä, valokuvaaja rupeaa ajattelemaan parempia kuvia, valokuvaaja rupeaa ottamaan kalustollaan parempia kuvia. Uusi kalusto voi tehdä näistä kuvista vielä vähän parempia.
 • Potrettikuvaus ei ala siitä, että mennään kameraliikkeeseen ostamaan nimenomaan tähän kuvaukseen sopiva kalusto. Potrettikuvaus alkaa siten, että valokuvaaja ottaa kuvia kalustollaan. Kyse on henkilöstä kameran edessä ja henkilöstä kameran takana. Kun kuvittelee hallitsevansa vuorovaikutuksen mallin kanssa ja kun kuvittelee osaavansa ottaa potrettikuvia, silloin voi mennä kamerakauppaan.
 • 1. Keskity käytössä olevaan kalustoon. 2. Opettele tuntemaan kalustosi perin pohjin. 3. Ota valokuvia.
  • (Kirjoituskone vs. kamera -vertaus olisi saanut jäädä pois... Onhan siinä vähän tottakin, mutta... Kameralla on _vähän_ isompi osuus valokuvaan kuin kirjoituskoneella on tekstiin.)
 • Instagram, jpeterf

Yle, Ville Heikkinen pelasti nälkiintyneen pöllön hiihtoreissulla ja sai kuvata sitä kuukausia – koskettavan luontokuvan takana on usein tuuria. 9.1.2019. Kuhmon Iivantiirassa asuvan luontokuvaaja Ville Heikkisen ei tarvitse mennä kauas kotipihastaan kuvatakseen luontoa. Heikkinen voitti vuonna 2017 Vuoden luontokuva-kilpailun kotipihassaan kuvaamallaan kärppäkuvalla. Viime vuonna hän sai kilpailussa kaksi yleisöpalkintoa "Revontulikarhu"-kuvallaan. Luontokuvaaminen on muuttunut harrastuksesta kokopäiväkuvaamiseksi.

HS, Helsinki sai satumaisen lumiharson – Kuvat ja hidastevideot esittelevät valkoisiin pukeutunutta kaupunkia. 9.1.2019.

HS, Arvida Byström haluaa sinun kysyvän itseltäsi, miksi hänen kuvansa saavat sinut ajattelemaan seksiä. 27-vuotiaan taiteilijan näyttely Tukholman Fotografiskassa näyttää sen, millaista on olla nuori nainen juuri nyt. Osa valokuvateoksista riippuu katosta pleksille tulostettuna, osa on saanut veistosmuodon. Huone tuntuu kolmiulotteiselta Instagram-tililtä. On vaikea kuvitella teoksia, jotka olisivat tiukemmin kiinni tämän hetken visuaalisessa kulttuurissa.

 • Byström aloitti selfieiden ottamisen ja internetiin postaamisen esiteininä. 16-vuotiaana hän kuvasi jo kanadalais-amerikkalaiseen Vice-lehteen ja 17-vuotiaana keskusteli Ruotsin televisiossa selfiekulttuurista.
 • Arvida Byström: Inflated Fiction Tukholman Fotografiskassa 3.2. saakka.
 • Instagram, arvidabystrom. 238.000 seuraajaa.

Etelä-Saimaa, Kaakkois-Suomen valokuvakeskus lähtee Pihatosta — Kaupunki ryhtyy etsimään gallerialle uutta vetäjää, ja esimerkiksi Saimaan kameraseurassa asiaa harkitaan. 9.1.2019. Valokuvakeskus toimi Lappeenrannassa Pihatossa neljän vuoden ajan. Galleriatoimintaa hankaloittivat ainakin alituinen rahapula ja pienen porukan harteille kaatunut työmäärä.

Klo 11:09. Vuodenvaihteessa siirryttiin Digicamera.netissä https:// -aikaan. Eli liikenne kävijän selaimen ja Digicamera.netin välillä on salattua. Testasin heti Nebulan muutosten jälkeen Kortit-sivun korttien lähettäminen toimisen. Toimi silloin. Tein itse sitten vielä muutoksia htaccess-tiedostoon. Sen jälkeen en muistanut kokeilla Kortit-sivun toimivuutta. Ei toiminutkaan. Nyt toimii.

Alypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Thom Hogan.

 • The Need for DSLR Clarity. 9.1.2019. Joulukuu 2017 - Marraskuu 2018: 3.99 miljoonaa peilitöntä (37%), 6.8 miljoonaa perinteistä peilikameraa (58.6%). Yksikköinä laskettuna vuonna 2020 tai 2021 saavutetaan 50-50 -tilanne. Perinteiset eivät todellakaan katoa mihinkään. Mutta missä on Nikonin ja Canonin (reilusti yli 90% osuus) roadmapit tällä sektorilla? Mitä he ovat kertoneet tulevista peilimalleista?
 • Nikon News from CES. 8.1.2019. Laajakulmazoomi. Filmmaker's Kit. Videon tallennus ProRes Raw Nikon Z6 ja Nikon Z7, Atomos Ninja V ulkoinen tallennin. CFexpress-korteille tulossa tuki, samoin Eye AF. Lyhyt artikkeli.
 • Panasonic News From CES. 7.1.2019. Panasonicin S -sarja myyntiin maaliskuun lopulla 2019. Lyhyt artikkeli.

IR, Setting up a simple high key portrait with only a single light. YouTube-video, kesto 6:49.

Fotosidan.se, Fotograf då och nu - gäst Micke Berg. Poddradio 75. Kesto 50:22.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle Areena, Dronet tänään ja huomenna. 7.1.2019. Juuso Pekkinen. Kuuntele. Kesto 58 min. uuso Pekkinen selvittää jaksossa drone-maailman ajankohtaisia ja miehittämättömien ilma-alusten sovelluskohteita. Studiossa haastateltavina ovat Liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Jukka Hannola, sekä RPAS Finlandin puheenjohtajana toimiva ja Robots Expert Finlandissa vaikuttava Jonas Stjernberg. Poliisin RPAS-toiminnasta kertoo poliisin miehittämättömän ilmailun kokonaisuudesta vastaava ylikomisario Sami Hätönen.

Uusimaa, Toni Härkösen kuvia Laterna Magicassa. 8.1.2019.

Hämeen Sanomat, Terho Aalto on koukussa ihmisiin – Hämeen Sanomien kuvaajana hän sai tyydytettyä tämän tarpeensa kolmen vuosikymmenen ajan. 8.1.2019.

Yle, Luonto-Suomen luontokuvausillassa valitaan paras luontokuva – Äänestä omaa suosikkiasi. 8.1.2019. Kuvaehdokkaat valittu Yle Luonnon Instagram-tililtä. 5 kuvaa ehdokkaana. Tuloksia voi seurata reaaliajassa, aamulla äänestäneitä oli vähän yli 800.

Yle Areena, Luonto-Suomen luontokuvausilta, 9.1.2018. Alkaa kello 18.02. Kesto 48 min. Luonto-Suomen luontokuvausillassa annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä vinkkejä. Miten pääsee alkuun, miten voi saada erilaisia kuvia kuin muut, kannattaako olla rohkea? Studiossa kysymyksiin ovat vastaamassa luontokuvaajat Paavo Hamunen ja Seppo Pöllänen. Toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Juha Blombe.

Museokortti.fi, Museokortti-järjestelmän vaikutukset museoalaan: pääsylipputulot kasvaneet 56%, kävijämäärät 35%. 220.000 korttia, voimassa 160.000. Museokorttia käytettäessä aikuisen lipun hinnasta tilitetään museolle 90%. Lisäksi museokortin myynnistä provisio.

Suomen Nikon, Erittäin laajakulmainen NIKKOR Z ‑zoomobjektiivi. NIKKOR Z 14-30mm f/4 S. Paino 485g. Huhtikuussa myyntiin, sh. 1499 euroa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Lensrentals.com, blog, Nikon Z7 Review | A Portable Landscape Photography Workhorse. Ja nyt keskitytään hää- ja potrettikuvauksiin. Joissa Nikon Z7:n pitäisi olla vahvoilla. Nikkor Z 24-70mm f/4 S objektiivina. Aika uskottava käyttäjäarvio, ei mitenkään pelkkää ylistystä. Ihan oikeaa kenttäkuvausta. Vertailut kilpailijoihin.

 • (4K timelapse-videon jälkeen esimerkkikuva 100%. Nikon Z7, Nikkor 24mm f/1.8 G | 15 sec, f/2, ISO 3200, 100%, luulisi että kohinaa saisi enemmänkin pois... ).

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, The Little Game (Part 2 of 3). Liittyy valokuvaukseen.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Drone-kuvaus (Sana on melkein vapaa). Uutinen, Lontoo.
 • X-t20 vs 6300 vs joku muu? (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). nikon d7500 tai olympus?.. mutta jos joku on räplännyt otsikon molempia niin kokemuksia? onko linssit halvempia kuin sonyyn? ym.ym. tarkennusnopeus..
 • Minijärkkärin valinnanvaikeus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 9 viestiä.
 • Edullinen näyttö (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 21-24" ja hinnat alkaa noin 100€ ylöspäin, mikäli päätyy noin 300-350€ näyttöön niin onko tuossa hintaluokassa vielä mikään parempaa kuin halvimmissa, värit yms.? Kaarevasta näytöstä hyötyä/haittaa?
 • LR ja kokoelmat (Kuvankäsittely). Olen uusvanha LR 3 käyttäjä, eli vuosiin en ole sitä käyttänyt ja nyt sitten taas. Mahtaako täällä olijat tuota LR3:ta edes muistaa. Olen nyt luonut useita kokoelmia ihan onnistuneesti, mutta eräs asia ei onnistu. Kun olen importannut kuvat ja luonut sille oman katalogin ja tarkoituksena on siirtää kuvat tuohon katalogiin tein sen pari kertaa väärin.
 • Lowepro kamerareput Kiinasta??? (Ulkomailta ostaminen). Normaalia halvemmat reput on kopioita. Ainakin Flipside 400 AW reppu jonka tilasin oli fake. Ei mikään resu mutta vetoketjut olivat heikompitasoisia. Menee jos ei joudu kovaan käyttöön.
 • FotoTip ja kuitin puuttuminen (Ulkomailta ostaminen). Joillain myyjillä näyttää olevan tapana, että ostoksesta ei anneta kuittia. Esim. puolalainen FotoTip ei laita jalustasta ja objektiivista kuittia vaikka olen niitä pari kertaa pyytänyt.
 • Epsonin lataukset alhaalla, taas (Printterit, skannerit). Nyt toimii.
 • Laajakulmazoomia Nikonin D800:n nokalle (Optiikka). 6 uutta viestiä.
 • Nikon 500mm f/5.6E VR PF (Optiikka). Vähän yli 2 kuukautta käyttänyt ja tykkään ominaisuuksista ja toimivuudesta. Hyvin skulaa Z7:n nokalla, Tarkennus toimii.
 • Sony RX10 Mark IV vs ca 70d+Tamron SP 150-600mm (Optiikka).
 • HD Pentax-D FA 150-450mm f/4.5-5.6 kokemuksia ? (Optiikka).
 • Pohdintaa Fujin kameroista yökuvauksessa (Casio, Fuji). Uusi ketju. 19 viestiä.
 • Akut (Minolta, Olympus).
 • a6300/X-t20/d7500/olympus? (Nikon, Sony).
 • Nikonin peilittömät FF-rungot Z6 ja Z7 (Järjestelmädigit). Nikon to add Eye AF, Raw video and CFexpress support to Z-series ...ja vähän muutakin uutuutta tulossa 2019.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jossain Tromssan pohjoispuolella.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Torstaina lähettiin parin välikylän jepen kanssa Päihänniemeen tekemään vähän lumitöitä. Umpihankeen lapioitiin, kolattiin ja ajettiin tämmönen palju/telttasauna kylä. Palju on kaverin tekele, samaten sauna. 5 kuvaa.

HS, Leo Montosen kuva-aarre. 7.1.2019. Mikkelin valokuvakeskukseen tuotiin vanhassa pärekorissa satoja negatiiveja. Valokuvaaja Leo Montosen upea elämäntyö oli löytynyt. Kuvia oli paljon, noin 800, ja ne olivat peräisin 1920- ja 1930-luvulta. Ne olivat teknisesti taitavia ja aiheiltaan monipuolisia. Ilmaisu oli persoonallisempaa kuin tuon ajan kankeissa potreteissa yleensä. Niissä oli luontoa, ihmisiä, arkea ja juhlaa, yksityiskohtia, surua ja huumoria.

Rajala Blogi, Yksilöllinen sisustaminen on nousussa. 7.1.2019. Valokuvilla sisustamisesta.

HS, ”Tämä riistäytyi ihan hallinnasta” – Helsinkiläinen Aapo Puskala hankki neljä valvontakameraa: Videot näyttävät Helsingin, joka jää tavallisesti huomaamatta. 7.1.2019. Helsinkiläinen Aapo Puskala tallensi Kaisaniemen vuodenkierron 65 sekuntiin. Timelapse-tekniikalla toteutettu upea video on nopeutettu noin 440 000-kertaiseksi.

 • (Sellainenkin versio olisi voinut olla, jossa valo ei olisi niin paljon vaihdellut eri päivinä ja päivän aikana. Olisi vaikka jätetty päiviä ja hetkiä välistä pois. Nyt vähän haittaa kun video koko ajan välkkyy.)

Markku Könkkölä, Mielikuvia. Jyväskylän kameraseuran tammikuun ohjelmaa. 5.1.2019.

HS, Kriitikko arvioi Lux Helsinki -kohteet – Kiinnostavimmaksi nousee interaktiivinen teos. 7.1.2019. Tänään tiistaina klo 17-22. Ja sitten vielä keskiviikkoaamuna 9.1.2019 klo 7-9.

-HS, Lux Helsinki -tapahtuma keräsi jättiyleisön heti ensimmäisenä iltana – katso tästä reitti ja kuvat kaamosta kaatavista valoteoksista. 6.1.2019.

-Ilta-Sanomat, Lux Helsinki valaisee kaupungin laajempana kuin koskaan ennen – lumoavat teokset ovat vastavoima pimeydelle. 4.1.2019. 5.–9. tammikuuta pyörivä valofestivaali järjestetään Etu-Töölössä, jossa reitti kulkee noin 2,5 kilometrin matkan Kansalaistorilta Finlandia-talolle ja sieltä Kiasman ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle. Teokset ovat avoinna klo 17–22 välisenä aikana.

- Luxhelsinki.fi/info. Yhdestoista Lux Helsinki järjestetään 5.–9.1.2019, klo 17-22. Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali, joka levittäytyy Helsingin keskustaan aina tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi reitille valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sisäpihoja tai julkisivuja.

Yle Areena, Elokuvia ikuistamassa. Jakso 2: Patrick Zachmann. 7.1.2019. Kesto 6 min. Patrick Zachmann. Valokuvaajat kertaavat intiimejä muistojaan tunnettujen elokuvien kulisseissa ottamistaan otoksistaan.

Mynewsdesk.com, Esittelyssä Canonin pienin viiden erillisvärisäiliön PIXMA TS705 -mustesuihkutulostin. 7.1.2019. 350 arkin syöttölaite, automaattinen kaksipuolinen tulostusmahdollisuus, ääniohjaus (!). Viisi erillisvärisäiliötä. XL- ja XXL-värikasetit. Langaton yhteys. Helmikuussa myyntiin, 85 euroa (valmistaja hakee tuotot sitten musteista...).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

ePhotozine.com.

Thom Hogan.

 • Know Thy Camera. 7.1.2019. Loman aikana Hogan vastasi lukuisiin lukijakysymyksiin. Hyvin monessa tuli ilmi, että kysyjä ei oikein osannut käyttää kameraansa eikä ollut perehtynyt ominaisuuksiin.
 • The Sound of Silence. 1.1.2019. Äänettömien peilittömien järjestelmädigien yleistymisen myötä on ruvettu vaatimaan esim. lehdistö- ym. -tilaisuuksissa peilillisten järjestelmäkameroiden kieltämistä. Kolikon toisella puolella on sitten se, että kuvattava ei saa mitään tietoa kuvattavana olemista, kun peilien läiskettä ei enää kuulu.
 • What Nikon's Lens Choices Say About Mirrorless DX (APS-C). 1.1.2019.
 • A Style Note. 1.1.2019. Nikon Z6 ja Z7. Nikon Z 6 ja Z 7.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

 • Camera Review: Leica M10-P/D. Mittaetsin tyyppinen peilitön järjestelmäkamera. 24 megapikseliä, täyskennoinen. ISO 100-50000. Wi-Fi. Erikseen elektroninen etsin (GPS mukana), $575. Kolmen tuuman kosketusnäyttö, uusi sähköinen vesivaaka. $7995.
 • PDN Photo of the Day, Visual Literacy. 4 kuvaa ja teksti.

Thephotoargus.com, 40 Beautiful Examples of Abstract Photography. (Tietyllä tapaa näitä on helppo tehdä ja varioida, aika loputtomastikin. Ihan hyvältä kuitenkin näyttävät.)

The Online Photographer.

Earthboundlight.com, The RAW Truth. 6.1.2019.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Petteri Hautamaa, Kuuhulluutta. 3.1.2019. Täydenkuun kuvaaminen linnun taustalle onnistuneesti, ei ole ihan helppo juttu. Yksi parhaimpia aiheesta näkemiäni suomalaisia kuvia on Arto Juvosen komea täydenkuun siluettihuuhkaja, jota on käytetty muistaakseni ainakin Suomen luonnon artikkelissa isona. Moisen kuvan onnistumiseen liittyy monta hankalaa muuttujaa.

Miikka Pulliainen, Vuoden 2018 luontokuva? 2.1.2019. Yksi luontokuvaajan kalenterivuosi on taas saatu päätökseensä ja on tullut aika tutkia vuoden aikana tehtyä jälkeä. Kuvia läpikäydessä huomasin, että vuoden kuvailut painottuivat selkeästi lintukuviin. Vuoden aikana tuli opittua myös yhtä jos toista, kuten esimerkiksi se, miten luontokuvaaminen "vaikeutuu" sitä mukaa kun kokemusta kertyy.

HS, Lux Helsinki -tapahtuma keräsi jättiyleisön heti ensimmäisenä iltana – katso tästä reitti ja kuvat kaamosta kaatavista valoteoksista. 6.1.2019. Tänään ja huomenna klo 17-22. Ja sitten vielä keskiviikkoaamuna 9.1.2019 klo 7-9.

Yle, Jäisiä linnoja, uudenvuoden juhlintaa ja viikon muita uutiskuvia. 7.1.2019. Viime viikolla juhlittiin vuoden vaihtumista, kalastettiin paljain käsin Etelä-Koreassa ja ihasteltiin jäälinnoja Kiinassa. Katso viikon uutiskuvat. 12 kuvaa.

Tivi.fi, Viikon Softa: Iina1.0. 5.1.2019. Kohtaako paras mediasoitin voittajansa? Mac-käyttäjien kannattaa testata tämä haastaja. Macin mukana tulee edelleen Applen QuickTime Player videoiden toistoon, mutta se ei osaa toistaa kuin vain harvoja videotiedostomuotoja. VLC on suosittu valinta myös Maciin, mutta sitä ei ole varsinaisesti suunniteltu Macille. Iina on suunniteltu täysin Macille, ja se vieläpä toistaa lähes videon kuin videon. Open Source eli ilmainen.

Tivi.fi, Huikean tarkka kuva: 195 000 megapikseliä paljastaa valtavasti yksityiskohtia. 6.1.2019. Ja vielä kerran. Zoomaus nopea.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Thephotoargus.com, Simple Tips for Shooting in the Rain.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, Multiple lights, Multiple colors setup – The Lighting Series #8.

IR, How to add sun rays to your landscape images using Skylum’s Luminar 3. 69 euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Flickr (Sana on melkein vapaa). Eipä tarvitse pro-jäsenyydestä maksaa, vaikka lasku tulikin. Ilmaisjäsenillä kuvien raja 1000 kuvaa. Muutaman päivän päästä vanhimmista kuvista alkaen ruvetaan poistamaan yli 1000 kuvan.
 • Suosituksia seuraavaksi Nikoniksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Minijärkkärin valinnanvaikeus (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Olen aloittamassa valokuvausharrastusta, aiemmin kännykkäkameralla kuvaillut aktiivisesti. Budjettina 500 euroa. Olen netistä selvitellyt erilaisia vaihtoehtoja ja olen löytänyt kitti-tarjoukset seuraavista minijärkkäreistä hintaan noin 500 euroa: Fujifilm X-T100, Olympus OM-D E10 Mark II sekä Sony A6000. Canon M50 on myös ollut tutkinnan alla, mutta ylittää hieman budjettini. Liikkeeessä myyjä torppasi Sonyn sen huonon linssivalikoiman vuoksi....
 • Sony A7 III kielivalinnat (Ulkomailta ostaminen). Ei onnistu virallisesti. Mutta. OpenMemories: Tweak. Ja omalla vastuulla. (Tweak on ollut olemassa jo vuosia, Google-haulla tulee paljon osumia. Osalla asennuksessa ongelmia, osalla ei.)
 • Black & White Magazine (Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV). Ulkomailta lehden tilaamisesta.
 • Epsonin lataukset alhaalla, taas (Printterit, skannerit). Euroopan Epson-sivut olleet usean päivän ajan toimimattomia.
 • Sony RX10 Mark IV vs ca 70d+Tamron SP 150-600mm (Optiikka).
 • Akut (Minolta, Olympus).
 • Luontoputket ja m43 (Minolta, Olympus).
 • Fuji X-T3 (Järjestelmädigit).
 • Teema : Metsä (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Talvi tuli.

Peter Forsgård, Olympus 12-100mm f4 Review. 4.1.2019. YouTube-video, kesto 5:54. Olympus M.Zuiko 12-100mm f4 IS Pro lens is a very versatile zoom lens. In this review I will see how it performs.

 • Polttovälivastaavuus 24-200mm. Ei kovin valovoimainen (f4), mutta riittävästi valovoimaa. Sääsuojattu, vastavalosuoja. Kuvanvakaajat toimivat yhteistyössä (Olympus-runko + objektiivi). Paino 561g, pituus 11.65cm, suodinkierre 72mm. Hinta 1300 euroa.
 • Videokuvauksessa paljon käytetty. Tarkennus äänetön. Kuvanvakaajat (runko 5.5 stoppia, objektiivi 1 stoppi = yhteensä 6.5 stoppia). Manuaalitarkennukseen siirtyminen on vaivatonta. Objektiivissa kytkin, jonka voi kustomoida haluamalleen toiminnolle (kymmeniä vaihtoehtoja). Lähin tarkennus 12mm: 15cm ja 100mm: 45cm.
  • (Videolla kohdassa 4:54 melkein sanotaan v-alkuinen sana...).

Yle Areena, Fotarit. Esittely, kesto 35s. Tulossa valokuvausohjelma, joka innostaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella. Ensimmäinen jakso 20.1.2019. Sunnuntaisin klo 9:23. Kaikkiaan 10 jaksoa. Kunkin jakson lopussa katsojatehtävä. Neljää nuorta opastaa tuttu naisvalokuvaaja.

Yle, Kuluttajariitalautakunta: Microsoftin korvattava Windows 10 -järjestelmän "pakkoasennuksesta" kuluttajalle aiheutuneita vahinkoja. 5.1.2019. Windows 10 -käyttöjärjestelmä alkoi latautua miehen kannettavalle tietokoneelle yllättäen, kesken koneen käytön maaliskuussa 2016. Asennukselle ei pyydetty lupaa. Miehen mukaan hän ei ollut Windows 8 -käyttäjäehdoissa antanut Microsoftille oikeutta asentaa koneelleen täysin uutta käyttöjärjestelmää.

 • Mies käytti kannettavaa konetta toisella paikkakunnalla olevan kiinteistönsä kameravalvontaan. Koneella olleet valvontaohjelmat eivät enää toimineet.
 • Lautakunta suosittaa, että Microsoft maksaa miehelle korvauksia runsaat 1 100 euroa miehen vaatiman 3 000 euron sijasta. Yritykset yleensä noudattavat lautakunnan päätöksiä.

Etelä-Saimaa, Mies ja kamera ovat aina paikalla — luumäkeläinen Soini Hatinen ottaa vuodessa tuhansia valokuvia, ja jakaa osuvimmat kaikille luumäkeläisille sosiaalisessa mediassa. 5.1.2018. Valokuvausta Hatinen on harrastanut aina. Ensimmäisen kameransa hän sai kymmenvuotiaana poikana. Hatinen käytti aiemmin myös järjestelmäkameraa, mutta nykyään käyttöö vain puhelimensa kameraa. — Se on niin kätevä, kulkee taskussa mukana minne vain. Vuodessa Hatinen ottaa noin 3 000—4 000 kuvaa. Niistä osuvimmat hän haluaa jakaa sosiaalisessa mediassa myös muiden iloksi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

IR, Advanced color toning made simple. YouTube-video, kesto 15:38.

Petapixel.com.

ePhotozine.com, Basic Tips On Photographing Early Morning Landscapes Successfully.

Dpreview.com, DPReview TV: Sigma 70mm F2.8 Macro Art lens review. YouTube-video, kesto 7:56. Art-sarjan ensimmäinen makro. Ei kuvanvakaajaa. Eikä arviossa yhtään makrokuvaa. Paino 515g. Suodinkierre 49mm. Lähin tarkennusetäisyys 25.8cm. Canon, Nikon, Sigma, Sony FE. Vastavalosuoja mukana. Suomen hinta on alle ja päälle 550 euroa (hinnassa on mukana verot).

Kamera & Bild, Test: NIKON Z7. Kamera on ollut jo pitempään toiimtuksen käytössä, kokemusta ja käyttöä kertynyt. Nikon on onnistunut välttämään ensimmäisessä peilittömässä järjestelmäkamerassaan lastentaudit. Monet asiat ovat kuitenkin Nikon-kuvaajalle tuttua. Kuvausote muistuttaa Nikon D750, mutta ei ulotu yhtä alas. Kaikki kytkimet ja napit ovat oikeilla paikoilla. Ja niitä voi tietenkin kustomoida. Kalliimmassa luokassa testatuista peilittömistä tähän mennessä paras ergonomia. Objektiivissa on säädettävä toimintorengas, voi valita vaikka valotuksen kompensaation. Elektoninen etsin on erinomainen. 3.69 miljoonaa pistettä. Automaattitarkennus toimii yleisesti ottaen hyvin. Ei kuitenkaan peilittömien parasta. FTZ-adapterin avulla on käytettävissä kaikki Nikonin vanhatkin F-objektiivit (vuodesta 1959). Rungon kuvanvakaaja toimii jossain määrin yhteistyössä myös objektiivin vakaajan kanssa. Videon kuvaaminen sujuu myös. 4K UHD 30p, full-HD 1080/120p (hidastuskuvat). Yksi muistikorttipaikka, uudet XQD-kortit. Nikon D850 -testin kuvanlaatu sai täydet pisteet. Sama myös Nikon Z7, kuvanlaatu 100. Kokonaisarvosana 85.

 • (Isolla ruudulla lehden artikkelin kuvat näyttävät oikein hyvältä, ainakin kuvankäsittely on onnistunut, kai kamerallakin on joku osuus...).

- Julkistus 23.8.2018. 45.7 megapikselin peilitön täyskennoinen. Paljon kevyempi ja kompaktimpi kuin 45.7 megapikselin Nikon D850. Ei optista suodinta sensorin edessä. 3.2 tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, ylös alas. 493 vaihetarkennuspistettä. ISO 64 - 25.600 (102.400 laajennettu). CIPA:n mukainen akkujen kesto 330 kuvaa (15 vuotta vanha standardi, ei oikein enää vastaa nykypäivää). Rungon sisäinen vakaaja, 5 pykälää. Sarjakuvaus 9 kuvaa sekunnissa. 4K video ei kroppausta, 30p. 4K timelapsen teko kamerassa, 8K timelapsen teko softalla. Ei kuitenkaan täydellinen, esim. vähässä valossa tarkennus ei aina toimi odotetusta. XQD-korttipaikka. Isotkaan ISO:t eivät ole ongelma. Luonnon värit näyttivät hyviltä. AF-pisteet täyttävät 90% kuva-alasta. Hyvässä valossa tarkennus ei eroa Nikon D850:sta, vähässä eroaa huonompaan suuntaan. Natiiveilla objektiiveilla ei tarvittu minkäänlaista tarkennuksen hienosäätöä. Nikon D850 -kameralla piti käytännössä tehdä hienosäätö kaikille objektiiveillä. Liikkuvan kohteen 3D-seuranta jää paljon jälkeen Nikonin markkinoiden parhaasta seurannasta, selvästi myös kilpailijoiden (esim. Sony) AF-seurannasta. Säänkestävä. Suomen hinta on alle 4.000 euroa, runko (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamerakoulu.fi, Valokuvaus vuonna 2020 – Tekoälyä ja pienrautaa. 4.1.2019. Valokuvauskenttä elää jälleen kerran suurta myllerrystä. Vain viisitoista vuotta sitten koko ala teki siirtymän digikuviin ja kaikki muuttui viiden vuoden sisällä. Tuolloin voittajina myllerryksestä selvisivät kameravalmistajat, jotka yhtäkkiä saivat myytyä ensiksi hyväkatteisen digipokkarin jokaiseen talouteen ja myöhemmin yllättävän isoon osaan talouksista vielä digijärkkärinkin.

 • Viimeiset kolme vuotta ovat kuitenkin olleet selkeästi hiljaisempia kameravalmistajilla. Harva päivittää kuluttaja-järkkäriään uuteen vuosittain, tai edes kolmen vuoden välein. Puhelinten kuvanlaatu on ohittanut halpispokkareiden vastaavan ja pokkarimarkkinaa ei käytännössä enää ole. Samalla ammattitason kameroiden kehitys- ja tuotantokustannukset tekevät niistä melkein katteettomia tuotteita.
 • Kaikki artikkelin kuvat on kuvattu Huawein P20 pro puhelimella. Samalla kerron vähän kokemuksia puhelimesta kamerana puolen vuoden kokemuksella.
 • pitkä artikkeli

Yle, 15 upeaa kuvaa jäästä: Kuvaaja tallensi, millaista taidetta myrsky teki rantaan. 4.1.2019. Näsijärven rannassa Tampereella näkyi vaikuttava kerros ahtojäätä. Yle Tampereen mediatoimittaja Antti Eintola kuvasi torstaina Näsijärven rannassa miten uskomattoman hienolta jäätyminen näyttää luonnossa.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Jalat alta, kolme Pasia ja ennustus kahvikupin alta. 4.1.2019. Kuvatekstit ja 17 kuvaa.

Ilta-Sanomat, Lux Helsinki valaisee kaupungin laajempana kuin koskaan ennen – lumoavat teokset ovat vastavoima pimeydelle. 4.1.2019. 5.–9. tammikuuta pyörivä valofestivaali järjestetään Etu-Töölössä, jossa reitti kulkee noin 2,5 kilometrin matkan Kansalaistorilta Finlandia-talolle ja sieltä Kiasman ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle. Teokset ovat avoinna klo 17–22 välisenä aikana.

Museovirasto.fi, Kamera-lehdessä julkaistut Mennyttä valoa -sarjan artikkelit luettavissa verkkosivuilla. 4.1.2019. Museoviraston Kuvakokoelmat on kirjoittanut Kamera-lehteen sarjan artikkeleita vuodesta 2014 alkaen. Nyt myös vuoden 2018 artikkelit on julkaistu Kuvakokoelmien verkkosivuilla. Artikkelit käsittelevät tietenkin kuvia, mm. Suomen sisällissodasta 1918, Vienan-Karjalan runokylistä 1942–1943 ja Yhdysvaltain presidentinvaaleista 1964.

Yle, Kuvauskopteri laskeutui Tyksin katolle luvatta – poliisi pyytää havaintoja ensihoitolennot vaarantaneesta dronesta. 4.1.2019. Poliisi muistuttaa, että helikopterikenttien ympärillä saa lentää vain lentopaikan pitäjän luvalla 600 metrin säteellä.

Ilta-Sanomat, Kaikkien tuntemaan usb-porttiin tulee näkymätön, mutta tärkeä muutos. 4.1.2019. Usb-liitäntä saa turvallisuutta parantavan muutoksen. Sen on määrä suojella turvattomilta sähkölaitteilta sekä muistitikuilla tehtäviltä hyökkäyksiltä. Vain turvalliseksi sertifioiduille usb-lisälaitteille annettaisiin lupa sähkön- tai tiedonsiirtoon. Suunnitteilla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR, Nikon D3500 Field Test: Another solid entry-level DSLR from Nikon, but has enough changed? Julkistettu 30.8.2018. Nikonin pienin perinteinen järjestelmäkamera, paino 365g. 24 megapikseliä, kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Kiinteä 3 tuuman lcd-näyttö, 921.000 pistettä. Optinen etsin 95%. Sisäänrakennettu salama. Automaattitarkennuspisteitä 11. Sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa. Video Full HD. ISO 100 - 25600. Snapbridge-yhteys mobiililaitteeseen (Bluetooth). Yhdellä latauksella ottaa 1550 kuvaa. Kuvausote erinomainen. Suomen hinnat 400 euroa - 450 euroa, runko + halpa kittizoomi. Kalliimpi ja parempi objektiivi + runko, 800 euroa (hinnoissa on mukana verot).

ePhotozine.com, Improve Your Black & White Landscapes Instantly By Following One Simple Rule.

The Online Photographer, The Little Game (Part 1 of 3). Kyse on omien kuvien arkistosta.

Thephotoargus.com, 7 Cool Ideas for Crystal Ball Photography.

Kamera & Bild, Bilister som fotograferade tågolyckan bötfälls. Tanska. 8 ihmistä menetti henkensä junaonnettomuudessa. Poliisi kielsi ottamasta kuvia. Ohikulkevat autoilijat kuitenkin kuvasit. Sakot taisivat tulla siitä, että samanaikaisesti ei saa ottaa kuvia ja ajaa autoa.

Kamera & Bild, Hemligt fotojobb i Vidsel. Reportaasi. Ruotsi. Euroopan isoin armeijan harjoitus- ja koealue. Kaksi valokuvaajaa, ulkopuolisilla ei ilman lupaa asiaa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kuvajournalismikilpailu.fi. Finnish Press Photos 2018. Suomen kuvajournalistit ry:n järjestämä, merkittävin vuotuinen suomalaista kuvajournalismia palkitseva Kuvajournalismikilpailu järjestetään tammikuussa 2019. Osallistuminen on avoinna 2.-14.1. ja voittajat julkistetaan 18.3. Tänä vuonna kilpailussa palkitaan yhteensä kymmenessä sarjassa. Osallistuminen on avoinna yhdistyksen jäsenille. Uusi kuvajournalisti -sarja avoinna myös yhdistyksen ulkopuolisille.

 • Säännöt (pdf). Osallistumismaksu: Suomen Kuvajournalistit ry:n jäseniltä 55 euroa (sis. ALV 24%). Maksu sisältää osallistumisen kaikkiin kilpailun sarjoihin (myös Uusi kuvajournalisti). Uusi kuvajournalisti 2018 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistyksen ulkopuoliset henkilöt hintaan 50 euroa (sis. ALV 24%).
 • Kuvajournalismi 2018 -osallistumisohjeet (pdf)
 • Kuvajournalismi 2017 tulokset, 10 sarjavoittajaa

Kamera-lehti. Uusimmat.

Espoo.fi, Suunnista kaupungin tiloihin 360-ilmakuvan avulla. 3.1.2019. Ilmakuvat Espoon keskuksen ja Otaniemen alueelta näyttävät Espoon kaupungin toiminnot rakennuskohtaisesti. Kuvaa voi pyörittää hiirellä/sormella haluamaansa suuntaan.

Ilta-Sanomat, Essin kuvat Suomen Lapista lumoavat – näiden maisemien kauneuteen hän ei koskaan kyllästy. 3.1.2018. Essi Trautwein. Viimeiset neljä vuotta hän on asunut Saksassa, mutta muutti viime kesänä takaisin Rovaniemelle. Kaksi vuotta kuvannut.

Tivi.fi, Tuhositko Facebook-tilisi? Tietojasi käytetään silti hyödyksi, ja muut pelurit jatkavat samaan malliin. 3.1.2018. Moni myös lähtee Facebookista tiedostamatta, että Messenger, Instagram ja WhatsApp ovat kaikki Facebookin palveluita, ja datan keruu jatkuu sitä kautta.

Maaseudun Tulevaisuus, Pandat yllättivät Ähtärin eläinpuiston: Tulosta tehtiin viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa. 3.1.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

ePhotozine.com, The Absolute Beginner Guide To Camera Preset Shooting Modes.

Lensrentals.com, blog, The Great 400mm Teardown Comparison. Part II – The Sony 400mm f2.8 G. Suomen hinta on 12.500 euroa (hinnassa on mukana verot). Tässä luokassa kevein, 2.85kg. Hinta samaa luokkaa kuin Canonin vastaavalla (tähän mennessä Sony on ollut ainakin kymmeneksen kalliimpi kuin Canon). Aivan samaa luokkaa kuin Canonin vastaava, siis aivan erinomainen. Nyt ei testattu optisia ominaisuuksia. Canonin objektiivi oli 8. sukupolvi, Sonylla ensimmäinen. Siis aivan hämmästyttävä suoritus Sonylta.

Fotosidan.se, Snart kommer nytt från Olympus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Suosikkitapahtuma Lux Helsinki valaisee lauantaista lähtien Töölön kadut – Ainakin nämä kuusi teosta kannattaa bongata reitin varrelta. 3.1.2019. Pääkaupunkiseudulla monelle perinteeksi muodostunut valotaidetapahtuma järjestetään jo 11. kerran, ja tänä vuonna se kurottautuu Kansalaistorilta Etu-Töölön kortteleihin.

- Luxhelsinki.fi/info. Yhdestoista Lux Helsinki järjestetään 5.–9.1.2019, klo 17-22. Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali, joka levittäytyy Helsingin keskustaan aina tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi reitille valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sisäpihoja tai julkisivuja.

Ilta-Sanomat, Terroristin hymy ja natsilippuja Helsingin kaduilla – IS:n kuvaajat valitsivat vuoden otokset. 31.12.2018. Sähköposti IS:n valokuvaaja Seppo Solmela valitsi juttusarjassa omista kuvistaan kiinnostavimmat vuodelta 2018.

Iltalehti, Äiti, lataatko lapsestasi kuvia someen? Mieti, kannattaako sittenkään - ”Lasten kuvilla saisi tietenkin paljon lisää huomiota, mutta...”. 2.1.2019

Tekniikan Maailma, Hämmästyttävä 195 gigapikselin kuva Shanghaista levisi viraalisti. 2.1.2019.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Pdnonline.com.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Kamera & Bild, Fotohantverk från förr – på Tekniska museet. Reportaasi. 3000 valokuvausesinettä, 800.000 valokuvaa. Tekniikan museo.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.01.2019   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, LOW budget gear makes sense. 1.1.2018. YouTube-video, kesto 8:03. In this video I'm going to explain why used gear makes a lot of sense especially if you are a beginner.
- tekstitys in English kulkee nyt videon alalaidassa puheen mukana -
Aiheena käytetyt kamerat ja miksi voisi olla järkevää hankkia sellainen. Kuvia vanhoilla kameroilla otetuista kuvista (Canon 5D + EF 24-70mm f/2.8L, Nikon D700 + 24-70mm f/2.8 jne). Käytetty on aina halvempi kuin uusi. Erityisesti Micro 4/3 -systeemin kameroita voi saada käytettynä hyvin halvalla, samoin objektiiveja.

 • Jos täyskennoinen kiinnostaa, niin Canon 5D tai Nikon 700D ei maksa paljoa. Nikon 700D, melkein kaikki Nikon F -objektiivit käyvät, myös vanhat manuaaliobjektiivit.
 • Runsaat kymmenen vuotta sitten piti päivittää kamerarunkoa tiuhaan, sillä sensori- ja kamerateknologia eteni kovaa vauhtia. Mutta sitten tahti hiljeni. 10 vuotta vanhalla kameralla saa vieläkin oikein hyviä kuvia. Joissain tilanteissa uusimmista rungoista voi olla hyötyä, mutta kymmenisen vuotta vanhan kameran kuvat riittävät useimpiin tarpeisiin.
 • Aivan valtaosa kuvista katsotaan online, 10 megapikseliä riittää tähän hyvin. Samoin A2-printteihin. Jos on tarvetta usein kropata kuvia, niin silloin tekee jotain väärin.
 • Tarinan kertomiseen ei tarvita uusinta laitteistoa. Osalle kuvaajista laitteisto on kuitenkin isossa roolissa. Sulanto ei ole melkein 40 vuotta kestäneellä valokuvaajan urallaan vielä nähnyt, että jostakin olisi tullut parempi valokuvaaja pelkästään uusimman kameran tai objektiivin hankkimalla.
 • Miksei sitten tyydytä vanhaan kameraan. Monia kiehtoo uusi kalusto. Markkinointi on tehokasta ja älykästä. Kameratkin kuluvat, erityisesti ammattilaisilla jotka kuvaavat jo työnsä puolesta paljon. Kalustoon ei kuitenkaan kannata rakastua. Valokuvaamiseen ei tarvita paljoa rahaa. Jo älypuhelimenkin kamera voi riittää.

Peter Forsgård, Welcome To My Channel! 1.1.2019. YouTube-video, kesto 2:56. Forsgård kiittää menneestä vuodesta. Videot aina tiistaisin ja perjantaisin.

Tuomas Heinonen, Valokuvausvuoteni 2018. 1.1.2019. Viime vuoden tapahtumat koottuna, kuukausi kuukaudelta ja kuvat.

HS, Joulun säihkettä ja kaamoksen pimeyttä – kuvakoosteessa Helsingin Sanomien joulukuun hienoimmat otokset. 1.1.2018. Joulukuun kuvissa muun muassa Bangladeshin värejä, Nuorgamin pimeyttä ja joulupukin näköinen sähköliikkeen pitäjä Punavuoresta. 45 kuvaa.

Yle, Hyinen uinti, Pakkasukon partaa vetävä potilas ja viikon muita uutiskuvia. 31.12.2018. Viime viikolla Lontoossa järjestettiin uintikilpailu viisiasteisessa vedessä, maailmalla nähtiin jouluista tunnelmaa ja tsunami aiheutti tuhoa Indonesiassa. Katso viikon uutiskuvat. 17 kuvaa.

Yle Areena, Historia: Vietnamin sota valokuvissa. Kesto 50 min. Katseluaikaa jäljellä 5 päivää, päättyy 7.1.2019. Philip Jones Griffithsin valokuvat Vietnamin sodasta toivat maailman tietoisuuteen sodan inhimilliset kärsimykset. Hänen teoksensa Vietnam Inc on kuvajournalismin malliesimerkki, joka tekee yhä valtavan vaikutuksen. Uusinta.

Iltalehti, Lappi-kuvia julkaissut italialaiskaunotar jäi kiinni nolosta tempusta – kopioi oululaisen Lindan kuvan Instagramista. 2.1.2019. Italialainen malli ja koripalloilija nousi otsikoihin julkaistuaan upeita kuvia Lapin-lomaltaan. Pian useampi maisemakuvista paljastui muilta käyttäjiltä kopioiduiksi. Suosittu = 2 miljoonaa seuraajaa.

 • Ilta-Sanomat, Suomalaiset huippukuvaajat järkyttyivät nähdessään italialaismallin Lapin-kuvat – kun hämärä vyyhti alkoi selvitä, sometähti turvautui hätäratkaisuun. 1.1.2018. Vaikuttaa siltä, että italialainen Instagram-tähti varasti suomalaisten ammattikuvaajien valokuvia ja julkaisi niitä kahdelle miljoonalle seuraajalleen ominaan.
  • IS sai uudenvuoden aaton ja uudenvuoden päivän aikana useampia yhteydenottoja, joissa kerrottiin, että Vignalin maisemakuvat Lapista on varastettu muilta Instagram-tileiltä. Vignalin julkaisemista maisemakuvista saattoi arvata, että ne ovat ammattilaisen ottamia. Siksi kuvat keräsivätkin Instagramissa paljon tykkäyksiä ja huomiota, koska ne olivat todella upeita sarjassaan.

Photo.net, foorumi.

Diyphotography.net.

Thom Hogan.

 • Everything Canikon DSLR in 2018. Mitä tapahtuu perinteisille järjestelmäkameroille. Viime vuonna Canonilta ja Nikonilta edullisia runkoja ja pro-objektiiveja.
 • Where Mirrorless is Headed in 2019. Canon. Fujifilm. Nikon. Olympus. Panasonic. Pentax. Sony. Ja lopuksi yhteenveto (Canon ja Nikon eivät ainakaan kiirehdi. Sony hidastaa tahtia jonkin verran. Panasonic yrittää ottaa täyskennoisissa etumatkaa kiinni. Olympus oli ensimmäisiä peilittömissä, mutta kilpailijat ohittivat ja näyttävät menevän menojaan. Fuji on täysillä mukana peilittömien junassa, myös keskiko.)
 • The 2019 Mirrorless To Do List. Canon. Fujifilm. Nikon. Olympus. Panasonic. Pentax. Sony.

Earthboundlight.com, 2018: A Look Back in the Mirror - Or Mirrorless Now (if You Prefer). 30.12.2018. Top Ten 2018.

The Online Photographer, In 2018, SONY Moved the Cheese. TOP Camera of the Year 2018: SONY a7 III.

Thephotoargus.com, This New Year, Become a Better Photographer by Doing Less. Vähemmän voikin olla enemmän.

ePhotozine.com, New Year's Resolutions For Photographers. Neljä tavoitetta vuodelle 2019.

Dpreview.com, Review: Peak Design Travel Backpack 45L and 'Packing Tools' are pricey but versatil. Heinäkuussa Kickstarter-kampanja, yli 10-kertaisesti ylitettiin tavoite. Jos kaikki lisäosat mukaan, niin reppusysteemi maksaa $545. Pelkkä reppu $300.

Digital Photography School, Gear Review: Lensbaby Sol 45 Field Test. Valmistajan halvin tässä luokassa, $200. Sitä saa mistä maksaa (tai ei edes sitäkään kun kyse on Lensbabysta). Voi päästä taivutella, mielenkiintoisia bokeh-efektejä. Manuaalitarkennus (kuten aina Lensbabylla). (luulisi että saman voi tehdä helposti kuvankäsittelyä, silloin voisi kuvanlaatukin olla ihan toinen).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.01.2019   (linkki)

Eilen Digicamera.net siirtyi https-aikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki käyttäjän selaimen ja Digicamera.net-sivuston välinen liikenne kulkee salattuna. Selaimen puolella (eli käyttäjän) ei tarvitse tehdä mitään, osoite muuttuu automaattisesti http:// -> https://.

 • Avoimessa verkossa Foorumille kirjautuessa käyttäjätunnuksella myös salasana kryptataan. Kuten kaikki selaimen ja sivuston välinen liikenne.
 • Digicamera.net on viralliselta nimeltään Digicamera.net, ei digikamera.net (niinkuin jotkut edelleen luulevat tai ainakin kirjoittavat osoitteeksi).
 • Tämän vuoksi monta vuotta sitten rekisteröitiin myös k-kirjaimella varustettu versio (ja myös siksi, ettei joku toinen ota digikamera.net-domainia itselleen). Versioitu nimi digikamera.net unohtui ottaa mukaan ssl-salaukseen, lisäys on työn alla (katsotaan muutetaanko ollenkaan). Sen aikaa tuo nimi ei toimi, voi olla ettei jatkossa ollenkaan. Vielä kerran, se ainut _oikea_ nimi on Digicamera.net.
 • (pitäisiköhän rekisteröidä myös Tikikamera.net, Tigicamera.net, Tigikamera.net... Hm.)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mitä kuvaat ensi vuonna? (Sana on melkein vapaa). 22 viestiä.
 • Suosituksia seuraavaksi Nikoniksi (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). 10 viestiä.
 • Facebook (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Mistä johtuu kun Fb ryhmään laittaa esim 2-3 kuvaa, samalla latauskerralla. Kuvat ovat ipadilla katsottuna ”suttuisia”, mutta samoilla kuva kuvan säädöillä, yksitelleen lähetettynä normaalin teräviä.
 • Nikon D5100. / D3100 (Aloitteleva digikuvaaja kysyy). Tämä homma on edennyt sen verran, että tuli hommattua käytetty D5500. Objektiivinä tällä hetkellä Nikonin 35mm 1.8 ja Tamronin 18-200mm. Enimmäkseen maisemakuvausta mutta välillä myös macrokuvaus olisi mukavaa.
 • Luontoputket ja m43 (Minolta, Sony). ...Vaihtoehtona olen katsellut, siis kuvia ja tietoja, panan 50-200 paremmasta mallista, vähän kalliimpi vähän ulottuvampi, vähän ulkomitaltaan lyhyempi laajispäässä, vähän pimeämpi pidempänä. Samalle tontille pääsee olylla jatkeen kanssa, valovoima putoaa samaksi. Tuosta Pana-Leica 50-200:sesta on näkynyt niukasti juttua, onkohan kellään foorumilaisella siitä kokemukseen perustuvaa kommentoitavaa, vielä parempi jos on päässyt noita kahta vertaamaan?
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mikä sirkku?? Kuvattu 16.5.2017 Kuopiossa. (ja linkin takana täysikokoiset kuvat).
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Ois ollu hondalle käyttöä taas kun vieraspaikalla oli joku kirsikan kokone ja värinen pikkukökkö poikittain ruudussa. Murr. 2 uutta kuvaa.
 • Räiskintää (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kuvia tältä vuodelta. Kaikilta vuodenajoilta ja kaikista aiheista joita kuvaan(20 kuvaa).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 lintukuvaa.
 • Vuoden valokuvasi 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 12 viestiä.
 • Valtakunnan Tila 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Maffer. 7 kuvaa, erilaisia.

Luontohavaintoja kuvina, jarkko.1g.fi, 2018. Kuvia tältä vuodelta. Kaikilta vuodenajoilta ja kaikista aiheista joita kuvaan.

Mikael Rantalainen, Maiseman Lumo, Hyvää uutta vuotta 2019! 1.1.2019. Helsingin kaupunki järjesti perinteisen uudenvuoden vastaanoton taas vaihteeksi Senaatintorilla. Nyt ehkä viimeistä kertaa (vastaisuudessa ne järjestetään Kansalaistorilla), joten pitihän siellä käydä kuvaamassa ilotulitusta Tuomiokirkon yllä. Tällä kertaa olosuhteet olivat varsin hankalat, kuvaamista haittasi kovassa tuulessa ”pyörivä” räntä. Objektiivin etulinssiä saikin putsata jatkuvasti…

Kuvakoosteita.

Rajala Blogi, Rajala - Kuvaajien takana vuodesta 1919. 1.1.2019. Rajalan juhlavuosi on täällä. 100-vuotias Rajala on kulkenut pitkän matkan, muuttanut muotoaan aikojen saatossa ja kuitenkin pysynyt arvoilleen uskollisena. Mitä kaikkea Rajalan pitkään historiaan on sisältynyt? Historiaa.

Ilta-Sanomat, Guru lyttää yleisen wifi-myytin: ”Ei voisi olla kauempana totuudesta”. 1.1.2019. Hakkerin on helppo vakoilla sinua julkisessa wifi-verkossa, tietoturvaaja varoittaa. Esimerkiksi kahviloissa tai lentokentillä yleiset ilmaiset ja julkiset wifi-verkot eivät takaa tietoturvaa, vaikka verkkoon pääsisi vain salasanalla.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, The dPS Top Street Photography Tips of 2018. Linkit tutoriaaleihin.

Dpreview.com.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

 • How to Shoot Portraits in Dappled Light. Valoläikkiä siellä täällä. Ulkona kuvataan, häät. (jostain syystä ennen-kuvat näyttivät mielestäni paremmillta...).
 • 5 New Year’s Resolutions a Portrait Photographer Can Actually Keep.
  • #1. My Resolution: Take a Retouching Class
  • #2. Shoot a Single Street Portrait
  • #3. Photograph a Family Member Whom You Have Never Photographed Before
  • #4. Make a Cold Call to Promote Your Photo Business
  • #5. Add 3 New Images to Your Portfolio
 • A Brief History of B&H, The Largest Non-Chain Camera Store in the US. USA:n suurin kamerakauppa, joka ei kuulu mihinkään ketjuun. Mahdollisesti maailmankin suurin. B&H teki videon historiastaan, kesto 1:31. Syntyi vuonna 1973, aviopari Blimie ja Herman (B&H), lisäksi yksi työntekijä. Nyt yli tuhat työntekijää, 3-kerroksinen megakauppa NYC.
 • Ep. 308: Predictions for 2019…and 2018’s Hits and Misses – and more. Podcast kesto 43:24. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • Predictions for 2019, and 2018’s hits and misses
  • A defunct lens maker returns. (#)
  • Yet another camera store gets hit…in under a minute. (#)
  • A photographer is surprised when his photo actually sells. (#)
  • Sony urges users to update their camera’s firmware or potentially lose data. (#)
  • Loupedeck adds support for Photoshop, but is a dedicated keyboard the answer? (#)
  • Nikon drops two popular DSLRs. (#)

Diyphotography.net.

Photorumors.com, Capturing the Northern Lights – a photography tutorial.

Fotosidan.se, Länkar - här är 2018 i bilder. CNN. Reuters. National Geographic. BBC. ESPN. The Guardian. The Seattle Times. Magnum Photos. The Washington Post. Aftonbladet.

Fotosidan.se, Bättre fyrverkeribilder - 8 tips. Vuoden päästä taas tarpeen.

Kamera & Bild, Lars Tunbjörk – arvet efter en mästare. 1956 - 2015. Äkkikuolema. Reportaasi. Artikkeli lokakuun lehdessä. Viime syksynä kirja ja iso retrospektiivinen näyttely Fotografiskassa. Puoli miljoonaa negatiivia.

Kamera & Bild, Darktable 2.6 – kostnadsfri Lightroomkonkurrent uppdateras.

 • Darktable suomennos (Digicamera.netin Foorumi (Kuvankäsittely)). Darktablen version 2.6 julkaisu lähestyy ja siitä on nyt saatavissa esiversio. Siihen on sisällytetty suomeksi käännetty käyttöliittymä. Version 2.6 tuomat muutokset on käännetty testaamatta niitä käytännössä, joten siinä on varmasti useita virheitä. ...
  • lisätietoja esiversiosta, darktable 2.6.0rc2 released. Kannattaa huomioida, että versiolla 2.4 tehdyt muutokset siirtyvät uuteen versioon, mutta palaaminen aiempaan versioon ei ole päivityksen jälkeen mahdollista.
  • Skrolli.fi, 2017.2. Lehti, 76-sivuinen pdf. Sivut 20 - 24. Kuvat kuntoon. Paremmaksi valokuvaajaksi ohjelmistolla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Joulukuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

UutisetRauhallista Joulua!