Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info

 

saNppa: Canon G10 järkkärin kaveriksi (kevytrevikka), 21.2.2009

Syksystä saakka mielessä on pyörinyt pokkarin hankinta. Kun on tottunut järkkärin kuvanlaatuun ja nopeuteen, eikä niistä haluaisi luopua, tilanne tuntui hankalalta. Etukäteen oli tiedossa, että monia kompromissejä on edessä. Viimeinen tiukka taisto käytiin Panan LX-3:n kanssa, kun Nikonin Coolpix P6000 putosi taistosta jo ensi metreillä. Entuudestaan löytyvät Canonin salamat ja LX3:n lyhyt telepää (60mm) toimivat tasaisen taiston ratkaisijana.

Panan selvimpinä etuina olivat 24mm:n laajis ja aukon verran vahvempi valovoima. Nähtyjen kuvien perusteella, LX3:lla on kohinat paremmin kurissa.

Tässä omat näkemykset kahden kuukauden käytön jälkeen. Kesä ja maasto tuonee varmaan lisää ajatuksia, mutta siihen mennessä G10 onkin jo varmaan menneen talven lumia ja uusi malli on tullut tilalle.

Perspektiivi: Järkkäriin (1D2N), varsin tilannekohtaisiin kakkuloihin ja salamoihin tottunut.
Mitä haettiin ja miksi?: Taskuun mahtuvaa kameraa, koska järkkäriä kakkuloineen ei viitsi pitää mukana joka paikassa.

Vaatimukset: 2Xmm:n laajis, kelvollinen iso400, laajat säätömahdollisuudet, salamakenkä, mahdollisimman suoraa säädettävyyttä ja mahd. vähän hitaita valikkosokkeloita.
_______________________________________________________________

Ensin ruusut:
+ Joka osa-alueella säädettävyyttä ja kaikki mahdolliset kombinaatiot käytössä, kuten järkkärissäkin.
+ Kaikki oleellinen on käsillä ja erittäin nopeasti säädettävissä: herkkyys, valotuskompensaatio, ohjelma (av/tv/m/p), makro, salama (päälle/pois), manuaalitarkennus ja wb.
+ Canonin omat salamat ja ST-E2 toimivat kuten järkkäreissäkin (paitsi af-valot, kamera käyttää koko ajan omaansa).
+ Järkkärin jälkeen helppo ottaa käyttöön. Ei tarvitse manuskaa lukea. Valikot ja säädöt fiksusti rakennettu.
+ Jos ei rajaa kuvaa, iso 400 kelvollinen. Vähentää salaman tarvetta merkittävästi. Iso 800 nippanappa menettelee, mutta iso1600 on jo erittäin heikkolaatuista. Nettikoon kuvissa kasisatasestakin saa usein kelvollisen.
+ Pieni koko. Optiikka menee kokonaan sisään ja kamera mahtuu aidosti taskuun. Ei ihan kauluspaidan rintataskuun, mutta verkkareiden housutaskuun ja povariin kevyesti.
+ Pienestä koosta huolimatta leiska on pääosin hyvin ja loogisesti toteutettu. Yläosan säädöt ovat loistavat, takaosan jotkut napit tosin hieman liian pieniä. Pienimmätkin säädöt on kuitenkin rakennettu niin isoiksi kuin kameran koko antaa myöden. Pääosin käyttö helppoa ja nopeaa - jopa pimeässä. Pienten nappien suurentaminen edellyttäisi kameran koon kasvattamista tai lcd:n pienentämistä.
+ Huikean hyvä vakaaja!
+ AWB toimii erinomaisesti ja nopeasti.
+ 28millistä vastaava laajakulma. 28-140mm on muutenkin varsin kattava polttovälialue suurimpaan osaan fotoista.
+ Zoomi liikkuu ripeästi (päästä päähän n.1,7s)
+ Jalustakiinnike metallia.
+ Laajispäässäkin ca:t erittäin vähäisiä.
+ Erinomainen kuvanlaatu ja detaljirikas.
+ Sisäinen harmaasuodin (ND4).
+ Pienestä koosta huolimatta, kamerasta saa hyvän otteen yhdelläkin kädellä.

...ja sitten risuja:
- Kuvakulmavastaavuutta @35mm (tai edes reaalipolttoväliä) ei näe kuvatessa. Näkyy vain download-tyylinen palkki.
- Jos haluaa rajata kuvia raa'alla kädellä, iso200:n kohina on jo näkyvää. Onneksi kuitenkin yksiväristä.
- Kun on järkkärin kanssa tottunut 3:2 rajaukseen ja pokkareista pukkaa natiivina ulos 4:3. Joku voi tykätä toisinkinpäin.
- Kun on järkkärin kanssa tottunut hyvään syväterävyyskontrolliin, pokkarin kanssa se on varsin mennyttä kalua. Ainoastaan lähikuvauksessa aukon muuttamisella saa näkyvää vaikutusta.
- Takaruutu tarjoaa kuvista reilusti saturoituneemman version. Totuus valkenee vasta ruudulla.
- Hämärässä chimpatessa kirkkaat valopisteet heittää LCD:lle viivoitusta.
- Salamakompensaation säätö valikoiden takana. Onneksi kuitenkin nopeasti tavoitettavissa ja neljän aukon skaala kolmasosa-aukon välein.
- Salama liian lähellä objektiivia -> tulee helposti punasilmiä. Pop-up -mallinen olisi auttanut hieman asiassa.
- Järkkäriin verrattuna optinen etsin lähinnä vitsi. Vaatii totuttelua.
- Canonin oma muovinen sovite tarkoitettu vain telelisäkkeelle. 58millin kierteisiin saa filsut kiinni, mutta laajiksella vinjetoi. Lensmate'n (kolmiosainen ja metallia) sovite hoitaa homman, kuten pitääkin. (kierteet 58mm ja 72mm)
- Lähikuvauksessa (kohde erittäin lähellä) kameran oman salaman käyttö usein miten ainoastaan haittana. Objektiivi peittää osittain salamaa.
_______________________________________________________________

Lisäsalaman käyttö G10:n kanssa:
- Lisäsalaman kanssa (ex-580 tai ex-550) yhdistelmästä tulee varsin kiikkerä, mutta mitä voi odottaa järkevyyden rajoissa, kun salama on kameraa painavampi? Pienellä totuttelulla komboon saa kuitenkin kelvollisen tuntuman.
- ST-E2 peittää herkkyysrullan näkymän. Lukeman näkee sittemmin takaruudusta.
- 550EX:n pyöritettävä kiristys erittäin ikävä käytettävä G10:n kanssa.
+ 580EXII:n pikakiristys erittäin toimiva, mukava ja nopea G10:n kanssa.
Jos haluaa lähikuvauksessa käyttää salamaa, tilanne muuttuu varsin hankalaksi. Lisäsalama yksinään ei auta, koska kohde erittäin lähellä kameraa ja välähdyspää ulottuu suhteessa liian ulos. Kelvollista jälkeä sain syntymään ainoastaan TTL-välipiuhalla (Canon OC-E3) tai ST-E1 -salamaohjurilla ja lisäsalamalla... ja silloinkin mielellään softboxin kanssa. Käytettävyydeltään kombo tuntui ensitesteissä käytettävyydeltään erittäin viheliäiseltä. Tämä ei kuitenkaan jää tähän! Jonkinlainen diy-rakaisu tähän on kehitettävä. Varteenotettavan vaihtoehdon tarjonnee Lensmate'n sovite, 72C-sovite ja makrosalama. Kunhan saan nuo sovitteet hankittua sitten nähdään toimivuus.

Loppukommentti: Kokonaisuus erittäin positiivinen ja jopa odotettua parempi monilta osin. Etukäteen pelätyt kompromissit jäivät odotettua huomattavasti pienemmiksi. Nyt kamera tulee useammin mukaan. Eniten odotan innolla maastokauden alkua, jolloin nähdään, miten lähikuvaus sujuu käytännössä. Kaikki muu on turhaa!
_______________________________________________________________

Lisäyksiä:
Kameran oman salaman ja vallitsevan valon yhdistäminen:
- AV-tilassa rajoitukseksi voi muodostua valotusaika, joka sallitaan välille 1/60-1sek.
- M-tilassa pahimpana rajoituksena on salaman säädettävyys - vain kolme asentoa.
- TV-tilassa aukkoa ei voi säätää, mutta valotusajan ja salaman säätö onnistuvat parhaiten. Hämärässä aukko säätyy käytännössä aina f/2.8:aan, joten siitä on helppo lähteä liikkeelle.

Lisäsalaman ja vallitsevan valon yhdistäminen:
- Lisäsalaman kanssa M-tilassa salaman saa säädettyä kolmasosa aukon välien välillä 1/128-1/1 ja lyhin valotusaika on 1/250. Salama laukeaa vain kerran, jolloin studiosalamia pystyy ottamaan käyttöön (tätä en ole vielä testannut).
- M-tilassa salama laukaisee vain kerran
- Lisäsalaman kanssa AV-tilassa lyhin valotusaika on edelleen 1/60sek.
_________________
objektiivinen puoliharrastelija
saNpan saitti

(kirjoittajan luvalla kopioitu teksti Digicamera.netin foorumilta)

Ketjun ensimmäinen viesti: Digicamera.netin Foorumi, alue Canon, saNppa: Canon G10 järkkärin kaveriksi (kevytrevikka) (lukeminen vaatii rekisteröitymisen).