Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
31.01.2005  

Viikon 5 kuva: Kaartuvat kiskot.

Viikon 5 manipuloitu kuva: Muistoja sinisestä talosta.

Rajala Pro Shopin laajennus on valmis (Sanomatalo, Hki). Avajaisviikolla Sanomatalon kaikki vaihtolaitteet -20%. Rajala Pro Shopin etusivulla on pitkä lista tarjouksista (ihan oikeita tarjouksia eli hinnat ovat halpoja). Tarjoukset ovat voimassa 5.2.2005 asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää.

Jouko Vierumäki on nyt asunut kahdeksan kuukautta Tallinnassa. Kuvia uudesta kotikaupungista. Katso myös Viro Summer 2003, kuvia (Pasi Lehtinen).

(Jippiin Foorumilta) Halogenize your Life, Osramin valokuvauskilpailu valoista. Kuvausaihe voi olla mikä tahansa, kunhan kuvassa on valoa tai valovoimaisuutta. Kilpailu päättyy 31.3.2005.

  • palkintoja on 12, voittaneen kuvan ottaja saa Sony MiniDV DCR-PC350 -digivideon, 1.495 e, toiseksi tullut Krupsin espressokeittimen 899 e ja vielä kolmaskin saa Nokia 7610, 435 e. Rekisteröityneet äänestäjät äänestävät voittajat (kerran kuukaudessa voi äänestää maaliskuun loppuun).
  • sääntöjen mukaan "...käyttää niitä ilman tekijänoikeusrajoituksia koko kilpailun ajan" ja "...käyttää kuvaa kilpailun päättymisen jälkeen". Ei hyvä, ihan periaatteen kannalta.
  • kuvagalleriasta voi katso lähetettyjä kuvia (ja rekisteröitymisen jälkeen äänestää), kunkin kuukauden parhaat kuvat pääsevät loppuäänestykseen. Kuvia on jo nyt melkein puolituhatta

Viikon aikan Korkeasaaressa on pidetty kolme jäänveistokisaa. Kaikkiaan yleisön nähtävillä on nyt 45 jääveistosta. Korkeasaaren aukioloaikaa on pidennetty iltakuuteen joka päivä 6. helmikuuta saakka.

LetsGoDigital, Fujifilm FinePix S3 Pro -arvio.

Dcviews.com, Picasa 2, ilmainen kuva-albumiohjelma (tuki myös raw-kuville).

Photo.net, Rapid Grip For LEICA M-series Rangefinders. Rapidgrid $110, rapidwinder $425.

Rob Galbraith, Noise Ninja plug-in for Photoshop, release candidate (eli melkein valmis).

Fotosidan.se, Piezography från Cone Editions. Vuoden käyttökokemukset. Epson 1200:lle aloituskitin hinta on 270 dollaria.

Fotosidan.se, haastateltavana Athina Strataki.

 

30.01.2005  

Su 30.1. TV 1 klo 13.55 Kosmos: Minä kuvassa. Videotaiteilija Tellervo Kalleinen ja valokuvaaja Aino Kannisto. Ohjelman pituus 20 min. Uusinta viime torstailta

Top Shottiin tulee viikon alussa erä Canon 300D -järjestelmädigejä, 787 euroa, ostajalle vielä Sigman objektiiveja erikoishinnoin.

  • Eilen mainittua Pentax *ist D 18-55 mm Kittiä on saatavana hintaan 997 euroa

Korkeasaaressa valitaan eilen alkaneen kansainvälisen jääveistokilpailun voittajat. Ks. Korkeasaaren viralliset sivut.

  • viime viikonlopun SM-kilpailujen veistokset ovat esillä Karhulinnan edessä
  • sunnuntaina 30.1.2005 veistäminen alkaa klo 10 ja päättyy klo 16.30. Palkintojen jako on 17.25.

Racingimages.fi, ihan tuoreitakin kuvia (Barcelonan F1-testit). Ks. myös teemu.net (jos F1-kuvat kiinnostavat).

(Foorumilta) Belgialaisen Entysoftin ilmainen Crop It! muuntaa kerralla kaikki hakemiston kuvat 3:2 -suhteeseen (sekä vaaka- että pystykuvat).

(Foorumilta) Saksalainen Fotomagazine-lehti (Suomessakin myynissä) oli testannut helmikuun numerossaan kittiobjektiiveja.

- Canon EF-S 18-55: optiikka 82/100, mekaniikka 63/100
- Nikon AF-S DX 18-70: optiikka 78/100, mekaniikka 74/100
- Konica Minolta AF 17-35 D: optiikka 78/100, mekaniikka 78/100
- Olympus Zuiko Dig. 14-45: optiikka 83/100, mekaniikka 76/100
- Pentax DA 18-55: optiiikka 76/100, mekaniikka 71/100

Jarnell.com, Peleng 8mm F/3.5-16 Fisheye Lens.

  • USA:ssa Pelengiä on hankittu KievCamerasta
  • Foorumin ttv:n vertailukuvat, hauska kropattu kuva
  • foorumilaiset ovat tilanneet Pelengiä Venäjältä, rugift.com (maksu Visalla onnistuu, liike on kuulemma hidas, mutta luotettava. Hintaan tulee vielä alv + tulli)

A-digital-eye.net, Konica-Minolta A200 -arvio. Suomen keskihinta on 799 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

c|net, Nikon Coolpix 8800 -arvio. Suomen keskihinta on 1.074 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photographyblog.com, Photobloggers Find Permanence in Pages of Full-Color Photography Magazine.

Computer-darkroom.com, Soft Proofing -tutoriaalia on päivitetty.

Photo-i-co.uk, Canon EOS 1Ds MkII -arvio on nyt kokonaan valmis.

PMA's U.S. Photo Industry 2005. Digital Prints by Method. Online/Retail/Home. Kotona tulostamisen prosentuaalinen osuus odotetusti laskee vuosi vuodelta. Vuoden 2005 arvio: Online 8%, Retail 39%, Home 52%.

 

29.01.2005  

Helsingin Sanomat A16, FOTOYKS mainostaa ilmoituksessaan "Säästä 1000e varaamalla..."

  • "maailman pienin ja kevein Digitaalinen järjestelmäkamera Pentax *ist D + Pentax SMC-DA 18-55mm/3.5-5.6 AL. Nyt erä vain 999 euroa (1.999 euroa). Ks. tarkemmin."
  • kyse on siis tästä vanhemmasta Pentax-mallista, melkein kaksi vuotta sitten julkistetusta Pentax *ist D -mallista
  • viime vuoden loppupuolella myyntiin tullut Pentax *ist Ds on oikeasti se maailman pienin ja kevein Digitaalinen järjestelmäkamera (ei siis Pentax *ist D)
  • Pentax *ist Ds on monessa suhteessa parempi kamera kuin nyt tarjouksessa oleva Pentax *ist D, vaikka sen hinta onkin ollut paljon halvempi. Huonompaa Pentax *ist Ds -mallissa lienee vain synkkaliitännän, peilin lukitsemisen ja pystykahvan puuttuminen.
    • (K.W. email: *ist Ds:ssä toimii peilin lukitseminen 2 s:n vitkaa käytettäessä. Sarjakuvauksen tarkennuksessa on myös eroa, *ist D:ssa on hyperprogman-toiminto).
  • esim. Top Shot (Malminkartano, Hki) myy Pentax *ist Ds -mallia ja samaa objektiivia samaan 999 euron hintaa

Pakkasen yllättämälle Léman-järven rannoille olisi pitänyt päästä kuvaamaan, jotkut kuvat ovat aivan surrealistisia. Ks. Vent et glace sur Genève. (K.W. emai: Lac Léman = Genevenjärvi).

DCRP, Olympus Stylus 500 -arvio. (Euroopassa Olympus mju 500 Digital). Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105, f3.1 - f5.2, xD-kortit, 2.5 tuuman lcd-näyttö, ei ollenkaan etsintä. Vettähylkivä, nopea kamera, kuvat eivät oikein tarkkoja, histogrammi näkyvissä jo kuvaa otettaessa. Litiumioni-akut kestävät vain parinsadan kuvan verran. Top Shotin hinta on 377 euroa.

Moose Peterson's (and) Wildlife Research Photography:

Barrier Carter, Nikon D70 Manual Focus Aids. Kulmaetsimiä, lcd-näyttöjä (monitoreita) jne. Sivuja vielä päivitetään.

Michael Reichmann kertoi Bangladeshin matkallaan kokemistaan ongelmista Hitachin 4 GB:n microdrive -korttien kanssa. Ongelma taitaa kuitenkin olla Canon 1Ds MK II -kamerassa, ks. esim. Rob Galbraithin foorumilta. Lienee parasta välttää yli 2 GB:n kortteja, ennenkuin Canonilta tulee firmware-päivitys.

Digital Photography Blog, Canon Q4 profit up 17 %. Ks. myös Digitalcamerainfo.com.

Infotrends, USA:n internet-käyttäjistä 20%:lla on kamerakännykkä (vuosi sitten luku on 3%).

 

28.01.2005  

Top Shotissa on jo jonkin aikaa ollut Panasonicin nopea (High Speed Pro) 512 Mt:n muistikortti, 89 euroa. Yhden gigan kortti on tulossa lähiaikoina.

  • myöhässä ollut uutuus Epson PhotoPC P-2000 on vihdoin hyllyssä (ks. etusivu)

Sakari Mäkelällä on työkiireitä ja työmatka, tammikuun kuvakilpailun kuvien arvostelut ovat ensi viikolla html-muodossa netissä. Hätäisimmät voivat katsoa kuvia ja lukea niistä tehtyjä luonnehdintoja pdf-muodossa.

Remontti on ohi, Suomen valokuvataiteen museo (Kaapelitehdas, Ruoholahti, Helsinki) avaa perusnäyttelynsä syksyn kiinniolon jälkeen. Perusnäyttely KATSOA VAI NÄHDÄ – VALOKUVAN MERKITYKSIÄ ETSIMÄSSÄ on esillä 28.1. - 11.12.2005. Monien museoiden tapaan ovet ovat maanantaisin kiinni.

Rupuranta.net, blogityyppiset sivut, paljon kuvia ja jonkin verran tekstiä. Kuvat kertovat elämästä rannikolla ja sen ympäristön tilasta. Reposaari, Pihlava, Karvia, Tahkoluoto jne.

Jippiin keskustelualueella oli linkki säikeeseen, jossa käsiteltiin yhtä Suomessa toimivaa ns. mallitoimistoa ja tämän mallistoimiston ns. kuvia.

Digitoday.fi, Kodakin digikasvu kohdallaan.

Eipä tullut meikäläisestä keikkasalamasetin omistajaa, ks. Huuto.netin päättynyt huutokauppa, KEIKKASALAMASETTI Bowens Esprit 500Ws.

IR, Canon EOS-1D Mark II -arvio.

Cleaningdigitalcameras.com, nimi kertoo kaiken (kyse on järjestelmädigien kennojen puhdistuksesta).

Luminous Landscape, Bangladesh What Worked – What Didn't. Mitä kameroista ja objektiiveistä tuli parin viikon matkalla käytettyä eniten, miten sujuivat lennot, oliko muistikorttien kanssa ongelmia, aiheuttiko pöly hankaluuksia, minne kaikki kuvat talletettiin, kestivätkö akut, oliko jalustalle käyttöä.

Digitalkamera.de, Fujifilm FinePix S3 -arvio.

Digit.no, Konica Minolta Dynax 7D -arvio.

Pcmag.com, Konica Minolta Maxxum 7D (Euroopassa Konica Minolta Dynax 7D).

Digitalcamerainfo.com, Kodak EasyShare Z700. Neljä megapikseliä, viisinkertainen zoom, 35 mm - 175 mm, helmikuussa myyntiin, $399.

Photo.netissä on käyty keskustelua aiheesta eos 1D vs. 20D (siis Canon). .

Japanilaisessa digikameralehdessä on ilmestynyt yli 20-sivuinen raportti helmikuun 25. kauppoihin tulevasta Nikon D2X -järjestelmädigistä.

 

27.01.2005  

TV 1 tänään klo 21.55 Kosmos: Minä kuvassa. Videotaiteilija Tellervo Kalleinen ja valokuvaaja Aino Kannisto kääntävät kameran itseensä.

  • Uusinta sunnuntaina 30.1.2005, tv1 klo 13:55. Ohjelma kestää 20 minuuttia.

Viime syksyisiä kuvia Hietaniemen hautausmaalta.

Hietaharju.net, kohta valokuvaus, Nikon D70 -järjestelmädigeistä + muusta. (Viime kuussa uutisissa oli linkki Nikonin salamaan).

Museovirasto etsii nyt verkkosivuillaan tunnistustietoja valokuvista. Lokakuussa v. 2000 oli Helsingin rautatieasemalla Tuhat tuntematonta -näyttely, yleisöltä pyydettiin apua kuvien tunnistamiseen. Toisen kerran kuvat olivat esillä Suomen kansallismuseossa maalis-huhtikuussa viime vuonna. Valokuva.netin keskustelualueen viestin mukaan Sirkku Dölle oli kertonut, että ainakin yhdellä kerralla oli tuhannesta kuvasta tunnistettu toista sataa. Nyt nämä kuvat ovat siis esillä netissä, tietoja kaivataan edelleen. Lisäksi pyydetään tunnistusapua 41 kuvaan (postikortteja kotoa ja Amerikasta).

Helsingin Sanomat C9, Risto Jarva ohjasi myös valokuvia, puolen sivun juttu näyttelystä. Kuvia kotikaupungista Helsingistä ja Euroopan-matkoista. Jarvan negatiiveista ja dioista kuvat on valinnut ja vedostanut valokuvaaja Jussi Aalto. Jarvalokuvia. Risto Jarvan valokuvia ja elokuva "Yhdeksän runoa" 20.2. saakka Kameraseuran galleriassa, Lastenkodinkuja 1. Ti-su 12-18.

  • Jarva kuoli 17.12.1977 Jäniksen vuoden kutsuvierasnäytännön jälkeen auto-onnettomuudessa 42-vuotiaana
  • ks. kameraseura.net

Tutka on media-alan verkkolehti. Tekijöinä ovat Diakonia-ammattikorkeakoulun Turun yksikön medianomiopiskelijat.

Lidl myy tänään torstaina neljän megapikselin digiä hintaan 249 euroa. (Näillä Lidlin myymillä digeillä on perinteisesti ollut vähän huono maine, vaikka tässä nimenomaisessa mallissa ei luultavasti olekaan mitään vikaa. Samaa kameraa voidaan myydä monellakin eri nimellä. Lidlillä on ollut lisäksi ongelmana tavaran riittävyys).

Digitoday.fi, Panasonic tuplasi muistikorttiensa nopeuden, laski hintoja.

Digitoday.fi, LG:ltä nollatoleranssi vaaleille kuvapisteille.

Megapixel.net, Olympus D-590 -arvio (Euroopassa Olympus C-470Z). Pienikokoinen, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, ei optista etsintä, 1.8 tuuman lcd-näyttö, aloittelijalle sopiva malli. Käytettävyys 9. Kuvanlaatu 7.2. Suomen keskihinta on 290 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Sony Cyber-shot DSC-W5 (DSC-W1:n seuraaja). Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom. Pieniä ulkoisia muutoksia, lcd-näytön resoluutio on alhaisempi, sisäistä muistia on 32 MB. Hinta on $350.

News.com, HP focuses on paparazzi-proof cameras. Tästä oli juttua diginewseissä jo 10.12.2004.

(Foorumilta) Australian Olympus 17.1.2005

  • "2005 will see Olympus building on the success of the E-1 and E-300 cameras with the launch of several new DSLR bodies and seven more digital lenses".

Photoreview.com.au, 6-megapixel DSLR or 8-megapixel Digicam – Which Should You Buy?

Photoreview.com.au, Colour fringing explained.

Dcviews.com, Konica Minolta's online Color Knowledge Seminar.

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-T33 -ensikokemukset. Maaliskuussa myyntiin, $450 ($50 halvempi kuin edeltäjä Sony Cyber-shot T3).

IR, DxO Aperture:n avulla kamerakännyköiden aukko saadaan f/2.8 -> f/1.4. Ks. myös Digitalcamerainfo.com.

 

26.01.2005  

Kesällä 2004 otettuja kuvia Sarajevosta.

Terowester.net, etusivulla on linkki Canon EOS-300D vs. Canon EOS-20D. Omakohtaisia kokemuksia siirtymisestä mallista toiseen. Perusteellinen ja hyvin kirjoitettu artikkeli.

Artur Gajewskin (Valokuvauksen päiväkirja) MySimpleGallery on ehtinyt jo versioon 3. Ohjelman avulla tekee kätevästi gallerioita nettiin. Exif-bugi on korjattu, nyt voi työstää useampaa galleriaa (asetukset talletetaan eri tiedostoihin), thumbnailien eri kokoja on lisätty. Ohjelmaa kokeilleet ovat olleet tyytyväisiä. Kehitystyö jatkuu edelleen. MYSimpleGallery on ilmainen.

  • Arturin AG Bounceriinkin on oltu tyytyväisiä, salamavalon hajoitin, hyvä hinta/laatusuhde

Pekka Pura kertoo sivuillaan (pekkapura.com) sarjansa voittajakuvan tarinan, Liron tarina. Teksti on jo aiemmin julkaistu Kamera-lehdessä. Kyse on kilpailusta International Wildbird Photographer 2004.

Vajaan viikon päästä näkee päivänvalon suomalainen musakuviin erikoistunut kuvapankki. Enemmän sitten ensi viikon alkupuolella...

Vastavalo.fi on hitaasti (välillä nopeammin) ja varmasti kasvattanut suosiotaan. Kuvien taso on noussut alkuajoista. Idea on tarjota ihan tavallisille kuvaajille paikka, jossa myydä kuviaan. Kuvien lisäksi tarjolla on keskustelualue.

Jotkut yrittävät päästä mahdollisimman halvalla ja hankkivat ns. raksavaloja eli halogeeneja kotistudiokuvaukseen. Nämä valot kuumentavat huoneen nopeasti, lisäksi pitää aina muistaa tulipaloriski.

Thetechzone.com, Canon S1 IS -arvio.

Digit.no, Norjassa myytiin viime vuonna 429.000 kameraa, joista digejä oli 94%. 4.000 järjestelmädigiä myytiin v. 2003, viime vuonna luku oli noussut 14.800:aan, tämän vuoden arvio on 25.000 kpl.

EE Times, Taiwan consortium readying new memory card format. M1/4, sd-kortin kanssa yhteensopiva, yli kaksinkertainen nopeus USB 2.0:een verrattuna, hinnan pitäisi olla alhainen.

ePhotozine.com, Cardmedia Super X USB OTG. USB Brigde -laite (voi kopioida suoraan digikamerasta, kortinlukijasta, suoraan yhdestä usb-laitteesta toiseen). Tiedostosäilön kapasiteetti 20 GB - 80 GB, mukainen ulkoiset akut (4xAA, 1.5 h). 20 GB £125 (180 e), 80 GB £169 (243 e). Ks. myös dp-now.com.

 

25.01.2005  

MikroPC nro 1, 20.1.2005

  • pikku-uutinen, Varo mustavalkoisia värikalvoja. Esim. Samsungin CLP-500 -sarjan pikkuvärilasereilla voi tulostaa värikalvoja, jotka kankaalle heijastettuna kuitenkin näkyvät mustavalkoisina. HP:n mukaan ilmiö oli tavallinen kymmenkunta vuotta sitten, jolloin käytettiin paljon paksumpia värikerroksia. Nykyisin suurin osa värilasereista pystyy värikalvojen oikeanlaiseen tulostukseen (oma huomioni töistä on, että Xeroxin värivahakirjoittimilla värit tulostuvat heijastettuna aika oikein. Uusillakin värilasereilla värikalvot heijastettuna muuttavat keltaisen värin vaikkapa ruskeaksi)
  • Testissä vaativan käyttäjän FOTOmustesuihkut, kahdeksan sivua. PictBridge-yhteys toimii hyvin uusien digikameroiden kanssa, jos sellainen tulostimesta löytyy. Monessa mallissa on oma kortinlukija, jolloin kuvan tulostamiseksi ei tarvitse käynnistää mikroa ollenkaan. Tällöin ei kuitenkaan ole käytössä paras tarkkuus. Canonin Pixma-malleissa ei ole ollenkaan kortinlukijaa. HP käyttää kolmivärikasetteja, joissa tulostuspää vaihtuu kasetin myötä. Lexmarkilla on samanlainen tekniikka. Tällöin kasettia vaihdettaessa kaikki värit eivät useinkaan ole lopussa. Epsonissa ja Canonissa on yksi kerrallaan vaihdettava värisäiliö ja kiinteä tulostuspää, joka vaihdetaan vain tarvittaessa. Canonin värikaseteissa ei ole älyä toisin kuin Epsonin ja HP:n väripatruunoissa.

    - Automaattiasetuksillakin tuli hyvää jälkeä. Ajuriohjelman avulla voi värisävyjä korjata, suoraan kamerasta tulostettaessa on luotettava automatiikkaan. Valmistajakohtainen kiiltävä fotopaperi tuottaa parasta jälkeä, mutta mattapintaisessa semiglossyssakaan ei ole vikaa. Väriainepohjaiset musteet imeytyvät tehokkaammin ja tuottavat paremmat sävyt. Pigmenttipohjaisilla musteilla saa paremman väripeiton, ne käyvät paremmin huokoiselle materiaalille. Parhaimmillaan tulosteille luvataan sadan vuoden säilyvyys, Lexmark lupaa jopa kahden sadan vuoden säilyvyyden. Vain tietyt mustetyypit toimivat parhaiten tietyilla paperityypeillä.

    - Kustannusten suhteen ei tehty tarkkoja testejä. Kymppikuvien hinnaksi tulee helposti itse tulostettuna papereineen 30 - 40 senttiä, A4-koko maksaa vajaat kaksi euroa. Paperin osuus on valmistajasta riippuen noin kolmannes.

    Canon Pixma iP4000R, 260 e, 23/30 p
    Canon Pixma iP8500, 449 e, 25/30 p, mPC-voittaja
    Epson Stylus Photo R300M, 239 e, 22/30 p
    Epson Stylus Photo R800, 419 euroa, 20/30 p
    HP Photosmart 8150, 199 e, 21/30 p
    HP Photosmart 8450, 349 e, 23/30 p
    Lexmark P915, 179 e, 19/30 p
  • Tulostustekniikat, Parempia kuvia aitoudesta tinkimällä, aukeama. Esim. HP on panostanut tutkimuksiin, joissa selvitellään kuluttajaa eniten miellyttävää kuvaa. Oheistuotteet (esim. musteet) tuottavat paljon paremmin kuin tulostimet, yksi litra mustesuihkarien väriä voi maksaa $2.100. Kuvan kirkkautta, kontrastia ja värikylläisyyttä korostamalla luodaan silmää miellyttäviä kuvia. Eri maanosiin myytäviä printtereitä säädetään eri tavalla. Aasialaisia miellyttävät voimakkaat ja värikylläiset värit, amerikkalaiset pitävät lämpimistä sävyistä. Eurooppalaiset suosivat mahdollisimman neutraalia ja todenmukaista värintoistoa.
  • Softapankissa esitellään ilmainen CDBurnerXP Pro 3.0.166. Cd-levyt, dvd-levyt, ääniraidat. Helppokäyttöinen, mp3, ogg, wav ja wma. Levykansiin siirtyvät automaattisesti kappaleiden nimet ja pituudet.
  • Pikatestit, Digalogue Flybook 3G Mininote, 1.445 e, verkkokauppa.com myy. Transmetan prosessori, painoa minikannettavalla on vain 1.2 kg ja kokoa vajaan 9 tuuman näytön verran. Akku kestää käyttöä vain alle kaksi tuntia, verkkoyhteydet ovat loistavat (wlan, gprs, bluetooth, sisäinen verkkokortti + modeemi). Yhdeksäntuumainen näyttö on kirkas kosketusnäytöksi, pikseleitä on 1024 x 600, heijastukset vaivaavat. Yhden gigahertsin suoritin jää jälkeen kilpailijoista, Windowsin käynnistys kestää reilut puolitoista minuuttia. 3*/5*.
  • Pikatestit, Quato Intelli Color 19 Pro, Ammattilaisherkkua, 1.817 euroa (pelkkä monitori 1.281 euroa). Quaton 19-tuumainen lcd-näyttö häviää alkusyksystä testatulle 21-tuumaiselle Quato Radonille, joka on tältä osin paras MikroPC:ssä testattu näyttö. Testiyksilössä oli muutamia kuumia pikseleitä, vasemmalla puolella oli vähän hämäryyttä ja yläreunan keskikohdalla värisiirtymä. Muilta osin Intelli Color on parempi kuin Radon (värintoisto, sävyala, kontrasti ja nopeus). Katselukulma ei vaikuta kuvaan mitenkään. Fyysinen tarkkuus on 1280 x 1024, mutta näyttö tahdistuu hyvin 1600 x 1200 -resoluution, kuva on käyttökelpoinen. Kolorimetri ja kalibrointiohjelmisto huolehtivat väripuhtaudesta. 4*/5*. Cmykit.fi.

Digicamera.netin Foorumilla ja muuallakin on keskusteltu Vuoden luontokuva 2005 finalisteista. Kuvien vastaanotto on ollut lähinnä ristiriitainen. Tässä aukea.netin keskustelua aiheesta.

Luminous Landscape, IMatch Digital Image Manager. Ohjelma, josta ominaisuudet eivät lopu, kuvien arkistointiin. $49.95.

LetsGoDigital, Nikon Coolpix 8800 -arvio. Suomen keskihinta on 1.071 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(via Photographyblog.com) Searchenginewatch.com, Google Picasa 2 Vs. Adobe Photoshop Album. Picasa 2 on freeware-ohjelma.

Photofocus.com, HP DesignJet 130 -arvio. Suomen keskihinta on 1.637 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photoxel.com, Olympus Camedia C-7000 -arvio. Digital Photography Blog, koottu arvioita. Euroopassa C-70 Zoom. Suomen keskihinta on 557 euroa (MBnetin HIntaseuranta).

Pocket-lint.co.uk, Konica Minolta Dimage Xg -arvio. Digital Photography Blog, koottu arvioita. Suomen keskihinta on 281 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dcviews.com, Western Digitalilta kuuden gigan pikkukovalevy, cf II -kokoa, sopii vaikkapa digikameroihin. Myyntiin vuoden toisella neljänneksellä. (Toivottavasti tämä kestää lattialle tipahtamisen. Microdrive on entinen, jos se sattuu kädestä lipsahtamaan...).

 

24.01.2005  

Viikon 4 kuva: Piha.

Viikon 4 käsitelty kuva: muotokuvasarjan viimeinen kuva on Oona.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (26.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon D2000, 450 e, Vihti (24.1.)
  • Canon EF 1.4x extender, 200 e, Espoo (24.1.)
  • Canon EOS 10D, 1 GB, 790 e, Espoo(24.1.)
  • Canon G3, 340 e, Kerava (25.1.)
  • Canon Ixus 400, 400 e, Espoo (21.1.)
  • Canon Powershot S60, 256 MB, 399 e, Eura (23.1.)
  • Elinchromen keikkasetti, 2x500Ws, laukut, johdot, sateenvarjot, jalustat, 650 e, Hki (25.1.)
  • Epson Perfection 4870, skanneri, 450 e, Tampere (25.1.)
  • Fuji Finepix A303, 100 e, Parkano (24.1.)
  • Hasselblad 503CX, Planar 2.8/80, Sonnar 4/150, Distagon 4/40, vastavalos., A12 kas., pakettina ja huollettuna, 4.860 e, Hki (21.1.)
  • HP Photosmart 320, 55 e, Imatra (25.1.)
  • HP Photosmart 433, 80 e, Vantaa (25.1.)
  • hP 433, 80 e, Kuopio (26.1.)
  • HP Photosmart 945, 512 MB, 350 e, Hki (25.1.)
  • Kattovalaisujärjestelmä, kiskot n. 85 m, hissit, genisvaunut, kiinnikkeet, helikopterit ym. nippuna, 2.200 e, Hki (21.1.)
  • Kodak EasyShare DX6340, 130 e, Nastola (24.1.)
  • Mamiya RB67 Pros, 90 mm optiikka kuiluetsin ja kasetti, 600 e, Lahti (21.1.)
  • Nikon F90X, paljon oheislaitteita, 1.350 e, Seinäjoki (24.1.)
  • Nikkor 16mm 2.8 fisheye, 600 e, Kuopio (24.1.)
  • Nikkor AF-S DX 18-70/3.5-4.5G, 350 e, Kirkkonummi (26.1.)
  • Nikkor AF 180/2.8ED, 420 e, Kirkkonummi (26.1.)
  • Nikkor AF 300 F/2.8 IF-ED, 1.950 e, Haukipudas (21.1.)
  • Nikon D1X, päivitetty versio, puskurimuistia lisätty. Sis. 3 akkua, laturi, verkkovirtajohto, h. 1.850e. Nikon AF-S ED IF 17-35/2.8 D, h. 1.300e. Nikon AF-S ED IF 80-200/2.8 D, h. 1.300e. Sis. alv, 4.450 e
  • Nikon D1X, + AF 35-70mm 1:2.8D + AF 80-200mm 1:2.8D + Speedlight SB-80DX, 2 kpl akk. + laturi, 4.200 e, Hki (21.1.)
  • Nikon F 3 HP, 16 mm Fishey + 85/1.4 + TC 201 2X + Sigma 21-35 Zoom Metz 45/5 salama, 1000 e, Kuopio (23.1.)
  • Nikon SB-15 salama, 100 e, Kuopio (21.1.)
  • Nikon SB-15 salama, 99 e, Kuopio (24.1.)
  • Nikon SB 26 salama, 250 e, Lahti (21.1.)
  • Nikon SB-80DX salama, 339 e, Hki (24.1.)
  • Olympus C-4000Z, 128 MB, 250 e, Ikaalinen (25.1.)
  • Olympus C-8080W, 256 MB, 600 e, Hämeenlinna (21.1.)
  • Olympus E-10, FL-40 salama, 512 MB, 500 e, Järvenpää (23.1.)
  • Pentax Optio S5I, 350 e, Kerava (21.1.)
  • Profoto Pro-2, toimiva Genis 1200 Ws littein liittimin, 3 kpl välähd.päitä heijastinkuv. ja johdoin, 750 e, Hki (21.1.)
  • Profoton Genikset, PRO-6 2 kpl 2400Ws ja 1 kpl 1200Ws, PRO-5 2 kpl 2400 Ws ja 1 kpl 1200 Ws, 1 kpl PRO-3 2400 Ws, 10.250 e, Hki (21.1.)
  • Sigma EX 15-30, Nikoniin, 490 e, Hki (23.1.)
  • Sinar P2 palkkikamera, täydellisenä pakettina + Sinaron 72 -ast., 1:5,6 f=210 mm, Copal-suljin 4-45 ja vastavalosuoja, 3.400 e, Hki (21.1.)
  • Sony DSC-P43, 256 MB, 260 e, Tampere (26.1.)
  • Sony DSC-V1, 512 MB, VCL-DEH07V-laajakulmalinssi, VCL-DEH17V-telelinssi. HVL-F32X -salama, 900 e, Vantaa (25.1.)
  • Sony Mavica CD500, 10 x cd-rw, 300 e, Orivesi (23.1.)
  • Sony MVC-CD1000 Mavica, 200 e, Hki (21.1.)
  • Studiojalustat, Foba h=270 cm, 2 kameraa, h. 2.800e. Szabad h=270 cm, 1. kamera, h. 1.400e,e rik. tai yhd 4.200 e, Hki (21.1.)

Valokuvanäyttelyitä Helsingissä

Valokuvatoukka, Lenke Szilágyin (s. 59) valokuvia
28.1.2005 saakka

Teatteri- ja lehtivalokuvaaja Lenke Szilágyi on vanginnut melankolissävyisiin kuviinsa ihmisiä ja eläimiä absurdeissa tilanteissa - naisia, lapsia, taiteilijoita, mustalaisia, asunnottomia, kissoja ja koiria.

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus
Kaisaniemenkatu 10
00100 Helsinki


Jokien ja Vienan jäähyväislaulu -valokuvanäyttely, mm. Petri Niikko, Marrigje de Maar, Pekka Punkari
28.1. saakka

Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus Caisa, käytävägalleria
Mikonkatu 17 C, 00100 Helsinki
ma-pe 10-18


Leikki on lapsen työtä, Jari Kivelän valokuvia
29.1. saakka

Jari Kivelän valokuvia Beninin, Ecuadorin, Sierra Leonen ja Vietnamin työtätekevistä lapsista on esillä Helsingin Pääpostisalissa. Kivelä on kuvannut paljon mm. kehitysyhteistyöjärjestö Planille.

Pääposti
Mannerheiminaukio 1 A, 00100 Helsinki
ma-pe 9-18, la 11-16


Heidi Wikströmin valokuvia
30.1. saakka

Pirkko-Liisa Topelius
Uudenmaankatu 40, 00120 Helsinki
ke 11-18, to-pe 11-17, la-su 12-16


Täällä alkaa ikuisuus, Kirsi Marja Metsähuoneen valokuvia meksikolaisilta hautausmailta
30.1.saakka

Metsähuoneen monikerroksiset kuvat lämpöä hehkuvine väreineen, heijastuksineen, valoineen ja varjoineen vaikuttavat hämäävästi digitaalisella kuvankäsittelyllä koostetuilta. Metsähuone onkin aiemmissa näyttelyissään esittäytynyt nimenomaan valokuvakollaaseilla. Nyt esillä olevat kuvat meksikolaisilta hautausmailta ovat kuitenkin täysin manipuloimattomia. Kuvaaja on vanginnut meksikolaisten hautausmaiden tunnelman runsaine muistoesineineen, kukkineen ja koristeineen jännittäviksi ja monitasoisiksi kuviksi.

Pitkään Yhdysvalloissa asuneella ja työskennelleellä Metsähuoneella on ollut useita näyttelyitä sekä Yhdysvalloissa että Suomessa.

Lasipalatsin näyttelytila
Mannerheimintie 22-24, 00100 Helsinki
ti-su 12-18


Eric Henchozin valokuvia
30.1. saakka

Café Engel, Pianohuone
Aleksanterinkatu 26, 00170 Helsinki
ma-pe 8-23, la 9.30-23, su 11-22


Lost in between - landscapes, Minna Kurjenluoman valokuvia
6.2. saakka

Minna Kurjenluoma on kuvannut pohjoisnorjalaisessa Vesisaaren kaupungissa pakolaiskeskuksen asukkaita Jäämeren karussa maisemassa. Kurjenluoma on halunnut esittää kuvattavansa eräänlaisessa epävarmuuden ja hämmennyksen leimaamassa välitilassa - tulokkaina, jotka vasta odottavat lupaa sopeutua uuteen maisemaan.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B
ti-pe 12-17, la-su 12-1


Camera & Camera, Matti Kivekkään valokuvia
6.2. saakka

Valokuvaaja Matti Kivekäs on dokumentoinut lavastaja Kaj Puumalaisen työskentelyä viime keväänä ensi-iltansa saaneen Veren häät –näytelmän tekovaiheissa.

Teatterimuseo
Tallberginkatu 1G, Helsinki
ti-su 12-19
liput museoon 2,5 e ja 5,5 e, vapaa pääsy yhdelle alle 15-v. aikuisen seurassa


Solarigrafioita, Tarja Tryggin aurinkovalokuvia Helsingistä, muualta Suomesta ja maailmalta
12.2.2005 saakka (huom. näyttelyaikaa on jatkettu)

Tarja Tryggin solarigrafioita esittelevä näyttely on osoittautunut suosituksi, yleisön pyynnöstä näyttely on saanut jatkoaikaa helmikuun puolelle.

Trygg sai kipinän solarigrafioiden tekemiseen Puolassa kansainvälisessä valokuvauksen työpajassa PROFILE´02.ssa, jossa teemana oli solarigrafia. Aihe ja kokeilut menetelmällä imaisivat Trygin mukaansa, tekeillä on väitöskirja solarigrafiasta analogisen ja digitaalisen valokuvauksen murroksessa. Tryggin solarigrafisten kokeilujen tuloksia on nyt nähtävillä Rauhankadulla Kuununhaassa.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15


Luontomuseo ja kuutio, Ilkka Halson valokuvia ja video
13.2.2005 saakka

Halson suurikokoisissa valokuvissa kohtaavat villi luonto ja ihmisen mittavat rakennelmat. Aiemmin Halso pystytti todellisia fyysisiä rakennelmia luontoon, esim. Restauraatio-sarjassaan. Nyt keskelle luontoa istutetut konstruktiot - kuten vuoristorata tai kennomainen valtava kattorakennelma - syntyvät tietokoneella mallintamalla. Tietokoneen myötä työ ei kuitenkaan ole helpottunut, aikaa menee huomattavasti enemmän kuin ennen. Yhden teoksen valmistuminen kestää noin puolitoista kuukautta.

Galerie Anhava
Mannerheiminaukio 3, Helsinki (Sanomatalo)
ti-pe 11-17, la-su 12-16


Jarvalokuvia, Risto Jarvan valokuvia
20.2. saakka

Valokuvaaja Risto Jarva harrasti valokuvausta 50-luvun loppupuolella opiskellessaan kemiaa Teknillisessä Korkeakoulussa Otaniemessä. Jarvan töissä näkyvät tuon ajan eurooppalaisen valokuvauksen modernistiset virtaukset.

Kameraseuran Galleria
Lastenkodinkuja 1, Helsinki
ti-su 12-18


Tietokone-lehti, nro 1/2005

  • Pikakokeet, Konica Minolta Magicolor 5430 DL, Edullista väriä työryhmälaserilla, 1.200 e. Värien ja sävyjen toisto on erinomainen, yritysgrafiikasta laite selviää erinomaisesti, liukuväritkin näyttävät melkein portaattomilta. Värilaserien kompastuskivi eli valokuvatkin tulostuvat kohtaisen hyvin. Tumma pää on värilaserien tapaan tukossa. "Kohtuuhintainen laite on samalla sekä tehokas työryhmän mustavalkotulostin että laadukas väritulostin".
  • Pikakokeet, Archos Gmini 400, Monitoiminen mediatoistin, 459 e. Tavallisen mp3-soittimen ja videotoistimen välimuoto, 2.2 tuuman näyttö ja 20 gigatavun kiintolevy. Sisäänrakennetun mikrofonin avulla voi myös äänittää (tai sitten sovittimen avulla linjatasoista liitäntää käyttäen). Divx/xvid-videoitakin voi katsoa, ainakin muunnoksen jälkeen. Cf-korttipaikan avulla voi siirtää kuvia kiintolevylle, muutkin korttityypit käyvät, jos hankkii lisävarusteena myytävän sovittimen. Neljän tunnin lataus antaa musiikin kuunteluun aikaa kaksitoista tuntia, videoiden katseluun selvästi vähemmän. "Archos Gmini 400 täyttää mainiosti tehtävänsä musiikkisoittimena, jolla voi myös katsella lyhyitä videoita ja käyttää kiintolevytilaa kameran muistikortin jatkeena".
  • Pikakokeet, Quato Intelli Color 19, Väreistään tarkka, 1.281 e (värikalibrointilaitteen kanssa 1.525 e, värimittarin + värikalibrointiohjelman kanssa 1.817 e). Cmykit.fi on ruvennut tuomaan maahan saksalaisen Quatographic Techonologyn ammattilaisnäyttöjä. Arvostelussa oleva 19 tuuman paneelinäytön on sarjan halvin. Kunkin osavärin sävytoisto on tehtaalla säädetty vastaamaan tiettyjä värilämpötila (D65/D50)- ja gamma-arvoja (1.8/2.2). Gammatoisto ei kuitenkaan käytännössä ole ihanteellinen, vaan sitä joudutaan jonkin verran korjaamaan. Kalibroinnin jälkeen sävytoisto on lähellä täydellistä, kontrasti on erinomainen ja mustan taso on lähellä kuvatputkien arvoja. "Väritarkkaan työhön suunnattu ammattilaisnäyttö, jonka ohessa voi hankkia värimittarin ja kalibrointiohjelmiston".
  • Tehokäyttäjän vinkit, Näin luot kuva-arkiston, sivun juttu. Perusasiat käydään läpi, esimerkkiohjelmana on Acdsee.
  • Hyvät kysymykset, Kuinka teen kuvagallerian? Lyhyessä vastauksessa käydään läpi vaiheet, ohjelmana on kotikäytössä ilmainen Irfanview. Kehittyneemmäksi php-pohjaiseksi ohjelmaksi suositellaan Dalbum -albumiohjelmaa (ilmainen).
  • Kirja-arvioissa Timo Suvanto ja Sakari Mäkelä Henkilökuvaus digikameralla, Vinkkejä parempiin kuviin, 48 e. Suuri osa kirjan ohjeista pätee kaikkeen kuvaukseen. Kuvausympäristön valinnasta, sommittelusta ja valosta siirrytään perus- ja edistyneempään kuvankäsittelyyn. Virheitä on helpointa korjata kuvausvaiheessa, mutta jälkikäsittelyssäkin voidaan loppututulosta parantaa. Esimerkein näytetään runsaiden kuvien avulla tekstissä käsitellyt asiat. Ks. myös Armin arvio kirjasta.
  • Kirja-arvioissa Juha Kaukoniemi Photoshop CS Visual, Kuvankäsittelyä tyvestä puuhun, 34 e. 144-sivuinen kirja antaa kaikille perusteet Photoshopin käyttöön. Kirja jakautuu kolmeen osaan: perusteet, kuvan manipulointi ja muut ominaisuudet. Raw-kuviakin käsitellään. Kirjan mukana tulevalla cd:llä on kirjan esimerkkikuvat ja Photoshopin kokeiluversio.
  • Seuraava numero ilmestyy 9.2.2005, aiheina mm. DVD-aihiot testissä.

www.pasisalminen.com, skate, snow, nature jne. Kohdassa Topshots on julkaistut kuvat, melkein viisikymmentä kappaletta. (aamulla: nimenkääntö ei äsken jostain syystä toiminut, muutin linkin suoraksi osoitteeksi)

The-digital-picture.com, kaikenlaista kuvaamiseen liittyvää. Erityisesti Canonin objektiiveista on tiivistettyä tietoa.

(Foorumilta) The-digital-picture.com, How Old Is That Lens? Canonin objektiiveissa on eri kirjainkoodit valmistusvuoden mukaan (vähän kuin hopealeimoissa).

DCRP, Konica Minolta Maxxum 7D -arvio. Euroopassa nimi on Konica Minolta Dynax 7D. Anti-shake eli järjestelmädigi, jossa on sisäänrakennettu kuvanvakaaja. Kuusi megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö.

Anandtech.com, AnandTech Guide to Better Photos: Portraits.

Shutterbug.com, Future Report A Look At What’s Ahead For Photography In 2005…And Beyond.

  • kaikenlaista muutakin mielenkiintoista löytyy tammikuun numerosta
  • 24 numeron tilaus Eurooppaan maksaa $62.95 eli 48 euroa

EOS Documentation Project, Manuals. Uutta sisältöä on tullut, erittäin hyödyllinen linkki kanonisteille, sekä filmi- että digipuolta.

ShotKeeper, ilmainen kuva-arkisto -ohjelma.

 

23.01.2005  

Korkeasaaressa on jäänveistokilpailu, Suomen mestaruuskilpailu 22.1. - 23.1.2005, klo 10 - 18. Korkeasaari on poikkeuksellisesti auki klo 18 (kilpailu päättynee jo aiemmin).

Helmikuun PC Pro -lehdessä oli 14 mustesuihkarin testin lisäksi arvioitu tulostustuskustannuksia ja kokeiltu tulosteiden kestävyyttä. Netistä näitä tuloksia ei (vielä?) löydy, lehti on ollut jo muutaman viikon myynnissä lehtipisteissä. Canonin tulosteiden kestävyys ei osoittautunut hyväksi, haalistumiseen ei auttanut lasikaan. Tämä koski myös Canonin kalleimpia musteita ja kalleimpia paperilaatuja. Epsonin R800 -printteri (UltraChrome) osoittautui kestävimmäksi, haalistumista ei tapahtunut ollenkaan, kestävyys on parempi kuin kuvalaboratorioiden tulosteilla. Lexmarkin aikaisempien mallien printit eivät ole kestäneet haalistumatta oikeastaan ollenkaan, mutta uuden Lexmark P915:n printit ovat huomattava parannus aikaisempaan. HP 7960:n printit (musteina 57, 58 ja 59) haalistuivat vähän. Kodakin ja Ilfordin mustesuihkupaperit selvisivät haalistumistestistä erittäin huonosti.

10 x 15 kuvien tulostuskustannukset (1 punta = 100 penceä = 1.437 euroa). Listan neljä ensimmäistä ovat onlinetulostajia

12 p (17 s), Pixum
12 p (17 s), Bonusprint
19 p (27 s), PhotoBox
24 p (34 s), Ofoto
24 p (34 s), Epson C84
29 p (42 s), Epson C66
33 p (47 s), Dell J740
36 p (52 s), Epson R200
36 p (52 s), Epson R300
39 p (56 s), HP Gen 2 Bundle (344 patruuna, 130 kpl paperia/348 patruuna)
39 p (56 s), Epson 950
40 p (57 s), Boots Digital Service
46 p (66 s), Canon i455
46 p (66 s), Canon i560
48 p (69 s), Lexmark P707
48 p (69 s), Canon iP3000
49 p (70 s), Boots Kodak Kiosk
49 p (70 s), Jessops
50 p (72 s), Canon iP4000R
50 p (72 s), Canon i865
51 p (73 s), Epson R800
51 p (73 s), Canon iP1500
51 p (73 s), Canon iP5000
58 p (83 s), HP Gen I (57 ja 58 patruunat)
59 p (85 s), Lexmark P915
61 p (88 s), Canon iP8500
62 p (89 s), HP 7960
68 p (98 s), HP Gen 2 highcap (344 ja 348 patruunat)
68 p (98 s), Canon i905d
68 p (98 s), Canon i965
69 p (99 s), HP 3845
70 p (1.01 e), Canon iP5000
73 p (1.04 e), HP Gen 2 lowcap (343 ja 348 patruunat)
89 p (1.28 e), Snappy Snaps

Ns. tarvikemusteiden valonkestävyys osoittautui erittäin huonoksi, muutenkin niiden laatu valmistajien omiin musteihin verrattuna ei ollut PC Pro -lehden mukaan tyydyttävä.

Arto Juvonen, vanhalle adapterille Swarowski 80D:hen löytyi käyttöä, Canon 300D + Canon EF 50mm f/1.8. Ensimmäisen päivän kokemukset, ks. Using adapters when digiscoping with Canon D300.

Dcviews.com, Pentax *ist Ds -arvio.

Dcviews.com, Sigmalta kaksi uutta objektiivia. Sigma 28-70mm F2.8 EX DG ja Sigma 24-70mm F2.8 EX DG Macro.

LetsGoDigital, PMA Report 2005. Perinteisesti PMA-messuilla on ollut eniten julkistuksia, vähän ennenkin. Orlando, Florida 19.2. - 23.2.2005.

Digital Outback Photo, HP Designjet 30/130 Experience Report.

  • HP Designjet 30 Suomen keskihinta on 766 euroa (MBnetin Hintaseuranta), siis Epson 2200/2100:n kilpailija
  • HP Designjet 130 Suomen keskihinta on 1.637 euroa (MBnetin Hintaseuranta), siis Epson 4000:n kilpailija

c|net, Konica Minolta Dimage Z10 -arvio. (Tälle mallillehan juuri julkistettiin seuraaja Z20). Topshot.fi:n hinta on 247 euroa.

 

22.01.2005  

Tänään tai huomenna päättyviä valokuvanäyttelyitä (Helsinki)

Kuvia sanomalehdessä
Lehtikuvia ja sivuja
Hufvudstadsbladet 140 vuotta
23.1.2005 saakka

Hufvudstadsbladet täytti joulukuun alussa 140 vuotta. Juhlan kunniaksi on Amos Andersonin taidemuseoon koottu Kuvia sanomalehdessä -niminen näyttely. Näyttelyn ensimmäinen osa kertoo miten kuvia on käytetty Hbl:ssä vuosien varrella. Esillä on noin 50 lehtisivua kertomassa kuvajournalismin kehityksestä. Toinen osa koostuu Hbl:n nykyisten lehtikuvaajien, Evy Nickströmin, Mikael Nybackan, Hans Paulin, Cata Portinin, Niklas Tallqvistin ja Leif Weckströmin kuvista. Alkuperäisestä yhteydestään irrotettuina kuvien luonne itsenäisinä taideteoksina korostuu.

Amos Andersonin taidemuseo
Yrjönkatu 27 / 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 14 / 00101 Helsinki
ma-pe 10-18, la-su 11-17


Solarigrafioita, Tarja Tryggin aurinkovalokuvia Helsingistä, muualta Suomesta ja maailmalta
(22.1.2005 saakka) Yleisön pyynnöstä jatkoaikaa 12.2. saakka

Trygg sai kipinän solarigrafioiden tekemiseen Puolassa kansainvälisessä valokuvauksen työpajassa PROFILE´02.ssa, jossa teemana oli solarigrafia. Aihe ja kokeilut menetelmällä imaisivat Trygin mukaansa, tekeillä on väitöskirja solarigrafiasta analogisen ja digitaalisen valokuvauksen murroksessa. Tryggin solarigrafisten kokeilujen tuloksia on nyt nähtävillä Rauhankadulla Kuununhaassa.

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15


Kashmirin kasvot - Faces, Saku Soukan valokuvia
Valokuvia ydinasevaltojen rajamailta
Photographs from Kashmir between nuclear powers India and Pakistan
22.1.2005 saakka

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15


Sakari Mäkelän järjestämän kolmannen kuvakilpailun digicamera.netin foorumilaisille (ja muillekin) määräaika päättyi eilen perjaintaina. Aiheena oli Työ. Kuvia tuli vähän yli kolmekymmentä, ne ovat esillä osoitteessa kolumbus.fi/i/makela.sakari/tammikuu/. Arvovaltainen kolmihenkinen raati kokoontuu ja tulos julistetaan aivan lähipäivinä.

Finnfoto.fi, vähän enemmän aiheesta Finnfoto-palkinto lehtikuvaaja Rashid Nasretdinille.

Digitoday.fi, Digikuvien käsittely nousee Euroopassa. Ks. alkuperäinen IDC:n artikkeli.

Dpreview.com, Konica Minolta DiMAGE Z5, uusi malli. Z3:n seuraaja, viisi megapikseliä, kaksitoistakertainen zoom, 35 mm - 420 mm, F2.8 - F4.5, sisäänrakennettu kuvanvakain, ulkoinen salamakenkä, Z3-mallia isompi 2 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin. Sd-kortit, AA-akut. Ks. IR. Helmikuussa myyntiin, 500 euroa, ks. Digitalkamera.de (auf Deutch).

Dpreview.com, Konica Minolta DiMAGE Z20, uusi malli. Z10:n seuraaja, viisi megapikseliä, kahdeksankertainen zoom, 36 mm - 290 mm, F3.2 - F3.4, 1.5 tuuman lcd-näyttö. Sd-kortit, AA-akut. Ks. IR. Helmikuussa myyntiin, 300 euroa, ks. Digitalkamera.de (auf Deutch).

Digitalcamerainfo.com, Kodak EasyShare Z740 -ensiarvio. Viisi megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 38 mm - 380 mm, 32 MB sisäistä muistia, sd-kortit, helppokäyttöinen. $499.

Nikon Pro -online-lehden uusin numero on ilmestynyt. Aiheina mm. W-Fi (langaton systeemi), suosikkiobjektiivit, Nikon Capture ja pieni juttu pian myyntiin tulevasta Nikon D2X -järjestelmädigistä..

 

21.01.2005  

Kamera-lehti 1/2005 , sivuja 100.

  • (Välähdyksiä) Börje ja Dagmar Söderholmin rahasto jakaa tutkimusapurahoja, valokuvataiteen museossa. 5.000 euroa, 3.400 euroa ja 900 euroa. Apurahaan sisältyy työtilan ja tietokoneen käyttöoikeus museolla. Hakuaika päättyy 30.1.2005.
  • www.onevision2005.org, eurooppalainen valokuvakilpailu 2005. Kyse on pyrkimyksestä auttaa HIV-positiivisten ja AIDSia sairastavien ihmisten elämää. Kilpailukuvien teema on HIV and AIDS, Images of Life. Kilpailun takaraja on 15.3.2005. Isoimmat palkinnot ovat 5.000 euroa.
  • Valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry on myöntänyt lehtikuvaaja Rashid Nasretdinille Finnfoto-palkinnon. "Nasan" tunnetuin kuva on Helsingin olympialaisista vuodelta 1952, Paavo Nurmi on juuri sytyttänyt olympiatulen. Nimenomaan tuosta hetkestä ei ole toista valokuvaa. Tämä kuva ei tekijänoikeusneuvoston kiistanalaisen päätöksen mukaan täytä määriteltyä teoksen kriteereitä, ks. pdf.
  • www.luova.fi, Luovan valokuvauksen työpaja. Kyseessä on yritys, joka yhteistyössä kamera-lehden kanssa toteuttaa eriaiheisia työpajoja. Opettajia on toistakymmentä, tuttuja nimiä. Työpajojen kesto on kaksi päivää tai vähän enemmän. Hinnat alkavat 120 eurosta.
  • Ilkka Jaakolan yhdeksänsivuinen kuvareportaasi kertoo matkasta Tansaniaan. Kaksi matkalaista kuvasi yhteensä parikymmentä tuhatta kuvaa.
  • Jari Tikka Burn it up! -kuvasalkussa on aihee nykyajan fiftarit, neljä sivua.
  • Mikä tekee valokuvauksesta taidetta? Kuusi sivua.
  • Klassisset Kamerat lauantaina 19.2.2005 klo 10-15, Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, Hki. Välineiden myynti- ja vaihtotapahtuma. Pääsymaksu on neljä euroa.
  • Olympus Finlandilla on talviale, valokuvaustuotteiden tyhjennysmyynti. 21.1.-28.2.2005. Elinchrom, Hasselblad, Ianiro, Lastolite ja Manfrotto.
  • Vuoden Matkakuva -kilpailu esitellään seuraavassa numerossa, yhteistyössä Matkalehden kanssa.
  • Kamera-lehti ja KUVA 2005 -messutapahtuman järjestäjä Sevent Oy järjestävät kilpailun matkapuhelimille otetuille kuville. Voittajakuvat esitellään messuilla, seuraavassa numerossa tarkemmat ohjeet.
  • Jussi Aalto on kirjoittanut neljän sivun jutun, Risto Jarva oli myös valokuvataiteilija. Jarvalokuvia on esillä 21.1.-20.2.2005 Kameraseuran galleriassa, Lastenkodinkuja 1, Hki, ti-su klo 12 - 18.
  • Vuoden lintukuvaaja taas Suomesta, Jari Peltomäen kaakkurikuva on esillä sivun jutussa. Pekka Puran Iirokuvaa esitellään puolen sivun verran.
  • Vuoden Kuvaaja 2005 -kilpailu 1/5, "Hiljainen", 30 kuvaa. Seuraava aihe on "Rakas, rakkaampi, rakkain". Aikaa on 29.3.2005 saakka. Kuvat lähetetään Kamera-lehteen, kuvaan oma nimi, osoite sekä kuvan nimi. Kuoreen tunnus "Vuoden kuvaaja 2/5".
  • Nuorisokisan tuloksia esitellään kuusi sivua.
  • Seppo Saves on jututtanut yhdeksän sivun verran Pentti Koskista, Lehtikuvaaja tarvitsee uutisnenää. Herkullista luettavaa ja herkullisia kuvia.
  • Rolleiflex 75 v., seitsemän sivun historiikki.
  • Oma apu paras apu - tee itse maisemakamera, kaksi sivua. 75 millinen laajakulma ja laakafilmi. Käytettynä ostettu palkkikameran takalauta maksoi muutaman kymmenen euroa.
  • Seitsemän sivua apuja projektorin valintaan, tähtikaartivertailussa 2.000 euron projektorit. Kyse on siis tästä uudemmasta tekniikasta.
  • Neljän sivun vertailussa Canon EOS 300X ja KonicaMinolta Dynax 60, filmikameroita.
  • Käytetyn osto-ohjeita aukeaman verran, kolme mallipakettia.
  • seuraava numero 2/05 (miksi takasivulla on 1/05?) ilmestyy 16.02.2005, aiheina mm. 3X Digijärkkäri: harrastajalle, aktiivikuvaajalle, ammattilaiselle. Epäterävä maski. Maisemaa etsimässä: luonto/city/Suomi/maailma. Finlandia 2005 Vuoden Luontokuvat. Valkokangas digi- ja diaprojektorille. Profantasia. Digit turvaan. Digisuurkisan parhaat.
  • Takakannessa mainostetaan KUVA_05, Visuaalisen viestinnän erikoistapahtuma. Wanha Satama, pe 22.04. klo 9.00 - 17.00, la 23.4. klo 10.30 - 16.30. Tarkempi ohjelma ja näytteilleasettajat julkaistaan 16.03.2005 www.sevent.fi/kuva2005.

Linkki runsaan vuoden takaa, Aukea.netin keskustelua silloisesta Vuoden Luontokuva -kilpailusta. Finlandia Vuoden Luontokuvat 2004.

Eilinen Helsingin Sanomat (20.1.2005): Terveyskeskuksen tiloissa kuvanneelle valokuvaajalle luettiin syyte Tampereen käräjänoikeudessa. Tampereen Hatanpään päivystysaseman odotustiloissa oli kuvattu potilaita. Syyttäjän mukaan kotirauhan suojaamassa paikassa tai yleisöltä suljetussa julkisrauhan piirissä olevassa tilassa ei saa kuvata. Valokuvaajan asianajaja Wuoren mukaan terveyskeskuksen odotustilat eivät ole rikoslain tarkoittaman julkisrauhan piirissä.

Helsingin Sanomat, C5, Anttilan kokosivun mainos. Alalaidassa myydään Konica-Minolta Dimage X31 -digikameraa hintaan 129.90 (vain Plussa-kortilla, normaalihinta on 249 euroa). Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, sd-kortit. Kaupan päälle nahkalaukku.

  • Hyvinkääläinen Fotoman.fi myy tätä mallia hintaan 110 euroa. Hintatietoja sivuille ei ole taidettu päivittää, sillä MBnetin Hintaseurannan mukaan Fotoman myy mallia juuri tuohon 110 euron hintaan.
  • klo 16:46 aikaisempi hinta (aamulla) Fotoman.fi:n sivuilla oli 199 euroa, mutta nyt hinta on päivitetty oikeaksi eli 110 euroon. Sivuillahan kyllä on tästä mainintakin "HUOM!! Hinnat voivat olla muuttuneet edellisestä päivityksestä, pyydä päivänhinta"

Dpreview.com, Canon PowerShot A510. Canon A75:n seuraaja. Kolme megapikseliä, nelinkertainen zoom (A75 kolminkertainen), vähän pienempi kooltaan. Cf-kortti on vaihtunut sd-korttiin, neljä AA-akkua kahteen AA-akkuun. Kamerassa on zoomiin mukaan vaihtuva sisäinen salama. Uusi lisävaruste on orjasalama. Myyntiin kamera tulee tammikuun lopussa/helmikuun alussa, $199.99. Ks. Digitalkamera.de, 230 euroa, dcviews.com.

Photo-i-co.uk, Canon EOS 1Ds MKII -arvion ensimmäiset sivut ovat esillä.

Digital Outback Photo, Why Focus-Recompose Sucks. Erityisesti muotokuvia ottavien kannattaa lukea kirjoitus.

Earthboundlight.com, Curves (and Other Goodies) for Photoshop Elements (3).

Rob Galbraith, Data Rescue posts CF Card build quality comparison.

Norman Koren on käynyt Intiassa.

BBC News, Web photo storage market hots up.

Creativepro.com, Canon i9900 Photo Printer. Euroopassa ei myynnissä tällä nimellä.

Creativepro.com, Photoshop How-To: Lens Blur with Alpha Channels.

Creativepro.com, Framed and Exposed: Rightly Writing Copyright.

Creativepro.com, Photoshop How-To: Editing a Drop Shadow.

 

20.01.2005  

Pienen tauon jälkeen Armi aloitti taas viikon käsiteltyjen kuvien teon.

Viikon 3 käsitelty kuva: Jaska
Viikon 2 käsitelty kuva: Jonatan
Viikon 1 käsitelty kuva: Natalie

Komi Oy:n Ammattilaitemyynnissä on hyllyssä Fujifilm S3 Pro 2.490 e ja Epson RD-1 3.490 e, molemmissa alv sis.

(linkki esiintynyt jo aiemmin) Pelle Pelottomille ns. räjäytyskuvia Canonin laitteista, huollolla lienee näille käyttöä.

(email Tapani) Tom's Hardware Guide, Versalaser - Now That Is A Laser Printer. $9.995. "Printtaa" lasipinnalle, metallille, nahalle, mille vain.

PrePress Center, uutuus on kannettavan tietokoneen profilointi Itäkeskuksen palvepisteessä, Apple tai Pc. Profilointiin sisältyy näytön puhdistus, kalibrointi ja profilointi, mittauksen verifiointi, raportti ja gamutin vertailu. Kesto on 1h, hinta on 80 e + alv.

(email) Viime keväänä julkistettu Kowa TD-1 (kolmen megan digikamera + kaukoputki yhdistettynä), ks. IR. 10 - 30 -kertainen suurennos, 450 mm - 1.350 mm, sd-kortit. Myynnissä esim. warehousexpress.com £1.499, 2.157 e. Ks. myös Kowascope.com (language packin asentamisen voi kuitata painamalla muutama kerta cancelia).

Dpreview.com, Sigma announces Konica Minolta DC lenses. Neljä uutta mallia tulee pian myyntiin, 18-50 mm F2.8 EX DC, 18-50 mm F3.5 - F5.6 DC, 18-125 mm F3.5-F5.6 DC ja 55-200 mm F4.0 - F5.6 DC. Ks. myös IR.

Photo.net, Portable LCD Display/TV. Liitetty Canon 10D:n video-outiin, USA:ssa seitsemän tuuman pikku-LCD-tv maksoi $129. Kuvista saa paljon paremmin selvää isommassa koossa.

Megapixel.net, Pentax Optio 750Z. Seitsemän megapikseliä, viisinkertainen zoom, 37.5 mm - 187.5 mm, 1.8 tuuman kääntyvä lcd-näyttö, optinen etsin. Käytettävyys 9.2. Kuvanlaatu 8.8. Suomen keskihinta on 677 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Fotosidan.se, Att köpa sin kamerautrustning från utlandet.

LetsGoDigital, Olympus C-7070 Wide Zoom, ensikokemukset. Tammikuussa myyntiin.

Bobatkins.com, Measuring Focal Length.

Photomatix, kuvan dynaamisen alueen kasvattamiseen. Ilmainen versio + maksullinen pro-versio. Eipä taida olla kovin kummoinen ohjelma...

Dcviews.com, Digital Super Bundle - Rolleiflex 6008 AF with PhaseOne db20p back.

Digitalcamerainfo.com, Ricoh Pro G3, uusi digi, jossa GPS-valmiuksia. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom. Perusmalli maksaa $870, GPS cf-kortin kanssa hinta on $950, GPS-Photo Link Ricoh Edition vielä lisänä hinta on jo $1.149. Malli on jo myynnissä.

(via Digicamreview.co.uk) Hindustantimes.com, Fuji Photo sees 2005-06 digital camera sales up 21%. Viidenneksi isoin digikameravalmistaja Fuji tähtää 8.5 miljoonan digikameran myyntiin vuodessa alkaen huhtikuun alusta. Voittomarginaali on koventuneen kilpailun myötä kaventunut, Fujikin laskee myytävien mallien määrää nykyisestä 16:sta kymmeneen.

Nikon Coolpix 3200 firmware Update 1.2.

 

19.01.2005  

Fotonetin asiakkaille tuli eilen emailin välityksellä uutiskirje, jossa kerrottiin viiden päivän ajan voimassaolevasta tarjouksesta. 20x27 cm ja 20x30 suurennokset maksavat 0.88 euroa, määrää ei ole mitenkään rajoitettu. Tarjousta voi käyttää hyväksi vain viestissä kerrotulla koodilla.

  • 20.1.2005: toinen uutiskirje, jonka mukaan asiakkaiden lukuisten yhteydenottojen jälkeen on lisätty myös 15x20 cm suurennos edellisten lisäksi. Tämän hinta on 0.79 euroa.

Ihmetyttää, miksei kukaan ole aiemmin tuonut maahan op/techin valmistamia kamerahihnoja. Tuotelapun mukaan kamerat ja kiikarit tuntuvat hihnaa käyttäen 50% kevyemmiltä. Pitkäaikaista kokemusta minulla ei ole, mutta ensivaikutelma oli juuri tällainen. Leveä muotoiltu neopreeniosa jakaa painon niskan puolelta tasaisesti. Hihnan molemmissa päissä on nopeat pikakiinnitykset, joilla varsinaisen hihnaosan saa irti esim. jalustalta kuvattaessa. Hihna kestää pesun. Canon 300D:n hihna on surkea eikä 10D:n ole paljoa parempi ja 1D:n hihna on samaa tasoa. Meillä on siis nyt käytössä Pro Strap -malli.

(Uusinta vajaan kolmen viikon takaa) Sakari Mäkelä järjestää jo kolmannen kilpailun digicamera.netin foorumilaisille. Nyt alkaneessa Tammikuun kilpailussa on aiheena Työ. Tiedoston maksimikoko saa olla 600 kB. Kilpailuaika päättyy tammikuun 21. päivä (Ks. tarkemmin). Erityisen tarkasti kannattaa lukea Peter Forsgårdin kommentit joulukuun kilpailun kuvista. Peter Forsgård on kirjoittanut lyhyet ohjeet, miten kuvista saisi parempia.

Revontulia on lähiöinä jälleen odotettavissa, ks. Pinseri.com. Linkkejä:

Tampereen kaupungin kuvaviestipalvelu, voi lähettää multimediaviestejä eli kamerakännykkäkuvia suoraan. Kuvat ja viestit säilytetään, pyritään keräämään talteen tamperelaisten arkea ja juhlaa. Tänä aamuna oli esillä 136 kuvaa ja viestiä.

Tähtikuvausta web-kameralla, Timo-Pekka Metsälä.

(email Tapani) HP:n uusien 94-sarjan printterien mustekasetit on aluekoodattu, jenkeistä tilattu (halpa) patruuna ei toimi Euroopassa.

Googlen ostamasta kuvaohjelmasta Picasa on ilmestynyt versio 2. Ks. Blog News Channel, picasa.com. Erittäin monipuolinen, aiemmin maksullinen, nyt ilmainen. Kuvankäsittelyä, kuvien katselua ja arkistointia.

World Photo Day 2005, 1.6.2005: tapahtuman tarkoituksena on, että yhtenä päivänä ihmiset eri puoilla maailmaa ottaisivat kuvia jokapäiväisestä elämästä, ks. worldphototoday2005.com. Kuvat tulee ottaa ja lähettää juuri tuona päivänä, worldphototoday2005-sivuille tulee ennakkoon rekisteröityä, jotta lähettäminen onnistuisi. Lähetettävän kuvan maksimi tiedostokoko on 250 kB, pisin sivu ei saa olla 800 pikseliä pitempi.

Fotosidan.se, Funktionsmakron i Photoshop.

Firefox-selaimeenkin saa nyt ns. exif-pluginin. Ks. ViewEXIF. (Chinese Language packia ei tarvitse asentaa: tätä kysytään sivulle mentäessä...).

Leonard Foo, Nikon-based digital SLRs.

Steve Sanders, Fujifilm Finepix S3 Pro -ensiarvio.

Northlight-images.co.uk, Noise Ninja - Removing Image noise.

Steve Sanders, Pentax *ist Ds -arviota on täydennetty.

Shuttertalk.com, Review of the Kata R-102 Photo Rucksack. $135.

Rob Galbraith, Think Tank Photo, reppuja yms. valokuvaajille. Tuotteet myyntiin helmikuussa.

IR, DO Labsin DxO on päivittynyt. Tuki Adoben DNG-formaatille + lisää kameroita ja objektiiveja. Saataville päivitys tulee tämän vuoden alussa.

Photographyblog.com, kirja-arvio, Color Confidence by Tim Grey. Kirja löytyy myös bookplus.fi:stä (BookPlus joka on juuri avannut oman myymälän Sanomataloon Helsingiin).

 

18.01.2005  

Digitarvike.fi, uusia tuotteita on tullut myyntiin tai tulee juuri myyntiin.

  • Lastoliten heijastimet
  • Flexhoodin tuotteet, pidentävät vastavalosuojia järjestelmädigeille sopiviksi. Vastavalosuojathan on suunniteltu filmikameroille, ei sellaisille digeille, joiden polttovälikerroin/muuntokerroin on esim. 1.5 tai 1.6. Hinta näille pidennyksille on 6.5 euroa.
  • ExpoDiscejä saa sitten nyt Suomestakin. Pringles-purkin kannella voi kokeilla, olisiko tällaiselle systeemille käyttöä. Teho on usein vähän turhankin voimakas eli ei aina silmää miellyttävä. Raw-kuvien käyttäjät eivät tätä systeemiä periaatteessa tarvitse. ExpoDisc on alkuaan suunniteltu käytettäväksi filmikameran kanssa eikä ollenkaan valkotasapainon asetukseen.
  • ExpoDiscin syväterävyyskiekko, yksiköt eivät ole metrijärjestelmää, luvut ovat lähinnä suuntaa-antavia
  • Hoodmanilta on monenlaista lcd-näyttöihin liittyvää vempainta myynnissä
  • Salamatarvikkeissa on mielenkiintoisia tuotteita, Sto-Fenin heijastimia, samoin LumiQuestin, Lastoliten 14x20 cm softbox, salamakisko sekä kamera-kallistin ja salamakisko

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi, Silica(tms.) geeli?

Pekola.net, Tare vähän vertailee kokemuksensa perusteella Canon 20D vs. Canon 10D.

F-securen weblog, Camera phone images stolen by a hacker. Hakkerilla oli melkein vuoden ajan mahdollisuus imuroida julkisuuden henkilöiden kamerakännykkäkuvia. Ks. myös Digitoday.fi.

Digitoday.fi, Kymmenen gigaa ilmaista varastointitilaa verkossa.Kuukaudessa maksimilatausmäärä kuitenkin vain 100 megaa. Jos maksaa 10 dollaria kuukaudessa, niin rajoituksia on vähemmän. Streamload.com.

Digitoday.fi, Kodak esittelee digikameran langattomalla sähköpostilla.

Digitoday.fi, Vedenalainen digikuvaus yleistyy.

Digitoday.fi, Kingston kutisti muistikortteja.

Dpreview.com, Konica Minolta Maxxum 7D -arvio. Mitä mieltä Phil Askey oli järjestelmädigi 7D:n sisäänrakennetusta kuvanvakaimesta? Loppuarvio: Highly Recommended. Ks. Suomen Minolta.

  • Topshot.fi:n hinta on 1.490 euroa (taitaa olla hyllyssäkin)

Photographyblog.com, Vosonic IC Drive VP3610 -arvio. Kuvapankki, 20GB, mp3, USB 2.0, akut kestävät vain vähän yli tunnin. £199.99, 285 euroa.

DCRP, Pentax Optio SV -arvio. Suomen keskihinta on 499 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kolumin The K-1000 of Digital SLRs. Pentaxin järjestelmädigistä.

IR, Kanadan Nikon on alentanut joidenkin Coolpix-mallien suositushintoja.

Digit.no, Olympus E-300 -arvio.

Anandtech.com, Nikon Coolpix 8400 -arvio. Suomen keskihinta on 957 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalcamerainfo.com, Sony Cyber-shot DSC-P200 -ensiarvio. Helmikuussa myyntiin USA:ssa ja Euroopasssa, hinta on $399.

Fotosidan.se, Grundkurs i fototeknik. Viisi oppituntia perusteita.

Digital Outback Photo, Why Use the ProPhoto RGB Color Space?

Pcworld.com, Olympus EVolt E-300 vs. Pentax *ist DS.

Dpnow.com, Sekonic L-308S Light Meter. £139.99, 200 euroa.

Dpreview.com, Konica Minolta Dimage E50. Vain Euroopassa myynnissä, hinta on £199, 284 e. Ks. myös IR.

Capture One 3.6, uusi versio, tuki Canon 20D:lle.

Steve Sanders, Jobo Digital Giga Vu PRO -arvio. Kuvapankki, 3.8 tuuman näyttö, 320 x 240 pikseliä, 40GB/60GB. Mp3, mpeg1-mpeg4, divx:t. $549.

Steve Sanders, Epson L-500V -arvio. Viisi megapikseliä, 2.5 tuuman lcd-näyttö, kolminkertainen zoom, $399. Ks. Suomen Epson. Suomen keskihinta on 342 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Olympus C-7070 Wide Zoom -ensiarvio. Ensi kuussa myyntiin.

IR, Pentax Optio 750Z -arvio. Seitsemän megapikseliä, viisinkertainen zoom, 37.5mm - 187.5mm, optinen etsin, kääntyvä lcd-näyttö, sd-kortit, litiumioni-akut. Suomen keskihinta on 677 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Nikon D70, firmware B 1.03.

 

17.01.2005  

Viikon 3 kuva: Puistonäkymä Györistä.

Viikon 2 kuva: Budapestin Parlamenttitalo aamu-usvassa.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (20.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon 300D, 720 e, Tampere (17.1.)
  • Canon EF 20mm/f2.8 USM, 380 e, Tampere (20.1.)
  • Canon EOS 300D, EF-S 18-55/3.5-5.6, 830 e, Turku (17.1.)
  • Canon A70, 256 MB, 200 e, Oulu (17.1.)
  • Canon PS A70, 64 MB, 320 e, Hki (17.1.)
  • Canon D60, EF22-55 mm, 850 e, Espoo (10.11.)
  • Canon Digital Ixus V, 64 MB, kortinlukija, 150 e, Äetsä (10.1.)
  • Canon EF-S 18-55MM, 90 e, Hankasalmi (15.1.)
  • Canon Ixus V2, 200 e, Seinäjoki (12.1.)
  • Canon Ixus2, 164 MB, 250 e, Espoo (17.1.)
  • Canon Ixus V3, 512 MB, 210 e, Turku (12.1.)
  • Canon EF 1.4x extender, 220 e, Espoo (10.1.)
  • Canon EOS 1D MarkII, 3.400 e, Hki (14.1.)
  • Canon Copy Stand, 900 mm korkeus, planssikamerateline, 200 e, Hki (17.1.)
  • Canon Ixus 40, 320 e, Hki (11.1.)
  • Canon Ixus 40, 310 e, Hki (17.1.)
  • Canon Powershot Pro1, 750 e, Kirkkonummi (12.1.)
  • Canon Powershot S1, 256 MB, 520 e, Hki (12.1.)
  • Canon Powershot S1 IS, 350 e, Hollola (10.1.)
  • Canon Powershot S1 IS, Canonin vedenalainen kotelo, 650 e, Ylitornio (19.1.)
  • Canon Powershot S60, 256 MB, 409 e, Eura (13.1., 17.1.)
  • Canon Speedlite 380 EX salama, 160 e, Jyväskylä (19.1.)
  • Casio Exilim EX-Z40, 270 e, Kemi (10.1.)
  • Epson Perfection 4870 skanneri, 450 e, Tampere (11.1., 14.1.)
  • Fuji F700, 64 MB, 365 e, Kuusankoski (12.1.)
  • Fuji Finepix A205S, 70 e, Oulainen (18.1.)
  • Fuji S7000, 500 e, Valkeakoski (17.1.)
  • Fuji S7000, 450 e, Valkeakoski (19.1.)
  • Fuji S2Pro, 1.280 e, Tampere (11.1., 14.1.)
  • HP Photosmart 320, 55 e, Imatra (18.1.)
  • HP 433, 60 e, Hki (14.1.)
  • HP Photosmart 433, 95 e, Kuopio (17.1., 19.1.)
  • HP 435, 70 e, Kuopio (15.1.)
  • Hp Photosmart R707:n suomenkielinen käyttöohjekirja, A4-kokoinen (uusi), 7 e, Tampere (19.1.)
  • HP 720, 100 e, Vantaa (11.1.)
  • HP 945, 350 e, Tampere (15.1.)
  • HP Photosmart 945, 512 MB, 350 e, Hki (17.1., 19.1.)
  • JVC WR-DVP7 Marine Case, videokameralle, 30 e, Hki (10.1.)
  • Konica Minolta DiMAGE X31, 120 e, Hki (19.1.)
  • Leica CL + 40/2 + 90/4, 800 e, Hki (19.1.)
  • Leica R6.2, 1.480 e, Tampere (14.1.)
  • Lowe Pro Pro Trekker AW II, 200 e, Jyväskylä (10.1.)
  • Lowe Pro Pro Trekker AW II, 180 e, Jyväskylä (20.1.)
  • Mamiyarz67, Mamiya-Sekor 50mm, 90mm ja 180mm, loittorenk. kuilu, prismaetsin, 3 filmikasettia, polaroidkas. moottoriperä, 2.500 e, Vaasa (18.1.)
  • Manfrotto 0.55 (55?), kinopää 128 rc, 89 e, Vantaa (11.1)
  • Manfrotto 190 kolmijalka, 70 e, Hämeenlinna (10.1.)
  • Microtek ArtixScan 4000 skanneri, 550 e, Tampere (14.1.)
  • Minolta Dimage 7Hi, 690 e, Espoo (11.1.)
  • Nikkor AF 300 mm /2.8, 2.100 e, Hamina (14.1.)
  • Nikkor AF 300/2,8 IF-ED, 2.100 e, Oulu (11.1.)
  • Nikkor AF-S VR 24-120/3.5-5.6G, 600 e, Jyväskylä (10.1.)
  • Nikkor AF-S VR 24-120/3.5-5.6G, 550 e, Jyväskylä (20.1.)
  • Nikon AF 24-120/3.5-5.6 D, 450 e, Iisalmi (18.1.)
  • Nikon Coolpix 3100, 128 MB, 200 e, Sipoo (15.1., 20.1.)
  • Nikon Coolpix 4200, 300 e, Vantaa (17.1.)
  • Nikon Coolpix 4200, 259 e, Vantaa (20.1.)
  • Nikon 5200, 256 MB, 330 e, Espoo (17.1.)
  • Nikon 5200, 256 MB, 300 e, Espoo (19.1.)
  • Nikon D70, DX18-70/3,5-4,5G ED, muistikortti Ultra2, 1.100 e, Hki (17.1.)
  • Nikon D70, DX18-70/3,5-4,5G ED, muistikortti Ultra2, 850 e, Hki (19.1.)
  • Nikon ML-3 infra kaukolaukaisin, Hki (19.1.)
  • Nikon SB-80DX salama, 349 e, Hki (16.1.)
  • Nikoniin makrokääntörengas, 50 mm objektiivi 1:1 makroksi, Circ.pol.suodin, 20 e, Vaasa (13.1)
  • Olympus C-350, 64 MB, 180 e, Vantaa (13.1.)
  • Olympus C-450, 64 MB, 210 e, Joensuu (16.1.)
  • Olympus C-725 Ultra Zoom, 170 e, Vantaa (11.1.)
  • Olympus C-4000Z, 128 MB, 250 e, Ikaalinen (17.1.)
  • Olympus C-5050 Zoom, Ikelite sukelluskotelo, Inon laajakulma, 128 MB, 1.200 e, Hki (12.1.)
  • Olympus C-8080W, 600 e, Hämeenlinna (17.1.)
  • Olympus C-8080WZ, salama FL-50, akkukahva ja 2.akku, laukku, jalusta, 1300 e, Jyväskylä (15.1.)
  • Olympus mju-II filmikamera, 45 e, Vantaa (18.1.)
  • Olympus mjuu-II filmikamera, 30 e, Hki (19.1.)
  • Panasonic FZ3, 512 MB, 480 e, Vantaa (10.1.)
  • Panasonic Lumix DMC-FZ10, 2 x 256 MB, 460 e, Kotka (12.1.)
  • Pentax 645 Pro, 45 mm f2.8, 75 mm f2.8 ja 150 mm f3.5, 1.500 e (18.1.)
  • Polaroid Srintscan 35/LE, filmiskanneri, Tekram DC-315U SCSI 2-kortti, 150 e, Jyväskylä (17.1.)
  • Sigma EOS 70-200/2.8, 740 e, Kauniainen (14.1.)
  • Sony DSC-F717, 128 MB, 400 e, Kuopio (16.1.)
  • Sony DSC-V1, 128 MB, 500 e, Rautjärvi (12.1.)
  • Sony Mavica CD500, 10 kpl cd-rw-levyä, linssiadapteri, 350 e, Orivesi (19.1.)
  • Sony MVC-CD1000, 250 e, Hki (13.1.)
  • Sony P10, 350 e, Hki (18.1.)
  • Tamrac 5749 , Velocity 9 Pro Sling Pack, 75 e, Hki (18.1.)
  • Toshiba PDR-M4, 50 e, Sipoo (18.1.)

Jan Alanco ja Riitta Pakarinen: Signe Brander, Helsingin valokuvaaja. Helsingin kaupunginmuseo. 176 s. Hinta 36 e. (Loppuunmyyty...).

Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut Narinkka-sarjassa teoksen Signe Brander, Helsingin valokuvaaja.

Helsinki kasvoi 1900-luvun alussa huimaa vauhtia. Korkeita kivimuureja rakennettiin entistä enemmän matalien puutalojen tilalle. Katoavaa puukaupunkikuvaa tallentamaan perustettiin Muinaismuistolautakunta ja sen valokuvaajaksi pestattiin kokenut kuvaaja Signe Brander (1869-1942). Brander kuvasi Muinaismuistolautakunnan tiliin vuosina 1907-13. Kaikkiaan Helsinki-kuvia kertyi n. 900 kappaletta. Niistä on valittu 100 nyt julkaistuun teokseen.

Branderin kuvat ovat sekä taiteellisesti että teknisesti korkeatasoisia. Muinaismuistolautakunta valitsi aiheet, mutta Brander sai toteuttaa ne omaa näkemystään noudattaen. Brander ei tyytynyt pelkkään arkkitehtuurin tallentamiseen, vaan dokumentoi eloisaa kaupunkielämää ihmisineen, eläimineen ja kulkuneuvoineen. Kuvausohjelma ulottui ydinkeskustasta työväestön asuttamaan laitakaupunkiin.

Linkkejä

MBnetin Hintaseurannan TOP-5

1. Canon Digital Ixus 40, 343 e
2. Nikon D70 Kit, 892 e
3. Canon PowerShot A85, 246 e
4. Canon PowerShot A95, 333 e
5. Canon EOS-300D Kit 914, e

Pinseri.com, runsaan viikon takaisesta myrskystä kuvalinkkejä.

Suomen Viron-instituutti, Vanemuise 19, Tartto. Selle küla fotod - Tämän kylän kuvia - Photos of this Village 10.-31.01.2005. Markku Könkkölän valokuvaunäyttely, ks. tarkemmin.

Megapixel.net, HP Photosmart R607 -arvio. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom. Käytettävyys 8.4, Kuvanlaatu 8. Suomen keskihinta on 255 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Fujifilm Finepix S5500 -arvio. Tavallinen neljän megapikselin ccd, 10-kertainen zoom, 37mm - 370mm, elektroninen etsin, raw. Loppuarvio Recommended. Suomen keskihinta on 349 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Olympus Mju mini Digital -arvio. Suomen keskihinta on 327 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Fuji FinePix A330 -arvio. Kolme megapikseliä, ei zoomia kolminkertainen zoom, optinen etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö, xD-kortit, AA-akut. Suomen keskihinta on 191 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Olympus E-300 EVOLT -arvio. Loppuarvio Recommended. Suomen keskihinta on 924 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Olympus EVOLT E-300 -arvio.

Digicamreview.co.uk, Konica Minolta Dimega E40 -arvio. Mallia myydään monella eri nimellä.

Rob Galbraith, A look back at the NC2000. 1.3 megapikseliä, $17.950, ei lcd-näyttöä.

Rob Galbraith, Nikon USA, UK set price and delivery date for the D2X. Helmikuun 25. päivä tulee myyntiin ja listahinta $4999.95 / £3499.99. Ks. myös dpreview.com.

Photo.net, arvio, Tamron SP AF28-300/3.5-6.3 XR Di LD Aspherical (IF) Macro. Suomen hinta on alle ja päälle 400 euron.

Dpreview.com, Panasonic vahvistaa sitotumisensa Olympuksen 4/3-järjestelmään. Ks. myös dpnow.com.

Rob Galbraith, CompactFlash Performance Database updated. Seagate ST1 5GB putosi pöydälle viiden senttimetrin matkan, hajosi. Kyse on microdrive-tyyppisestä pikkukovalevystä. GS Magicstor 2.2 GB ei toiminut kaikissa kortinlukijoissa eikä kaikilla kameramalleilla.

 

16.01.2005  

Suomalaisen DigiFAQ:in tekijä Olli Rinne kirjoitti vähän kokemuksistaan Vantaan aikuislukion ulkomaan kurssista Kyproksella pari vuotta sitten. Tänä vuonna järjestettävillä kurssimatkoilla lienee vielä muutama vapaa paikka.

Maitolaituri.tv, monenlaista mielenkiintoista on tullut myyntiin.

Pinseri.com, Valokuvia aurinkokunnan toiselta laidalta.

(Foorumilta: linkki alkuaan peräisin dpreview.comista) Ei heikkohermoisille: A Workaround for Nikon D70 Focusing Problems (kuvat latautuvat hitaasti, mutta teksti tulee nopeasti).

 

15.01.2005  

Talviloma päättyi, Canon 1D + akut + laturi + pari objektiivia yms. painoivat joltisestikin. Yhdessä lentokoneeseen mahtuvassa repussa kaikki tavarani kuitenkin kulkivat, painoa taisi olla vähän alle 12 kg. Kuvien ottaminen ei talviseen aikaan ole yhtä yksinkertaista kuin kesällä, mutta kyllä se suljinkin rasahteli. Tämä viikonloppu kuluu rattoisasti, kun yrittää päästä kaikesta tapahtuneesta ajan tasalle.

Suomen kameraseurojen jäsenlehti Klik 2-3/2004 jäi viimeiseksi painetuksi jäsenlehdeksi. Lehdessä oli satakunta kuvaa Romantiikka-teemanäyttelystä. Jatkossa liiton jäsenlehtenä on Finnfoton jäsenlehti Foto. Lisäksi on tietenkin (ainakin vielä) kaikille avoin Verkkoklik.

  • ks. Romantiikka-teemanäyttelyn kuvia (satoja)

Sri Lanka 24.12.2004 ->, suomalaisen ottamia kymmeniä kuvia ennen ja jälkeen katastrofin, myös tekstiä.

Pekola.net voi lukea Taren viimeisiä kuulumisia (valokuvaamisen tiimoilta).

Artur Gajewski (Valokuvauksen päiväkirja), MySimpleGallery, nettikuvien esillelaittoon.

Nelonen.fi, Finlandia - Vuoden Luontokuva 2005, seitsemän kuvaa esillä, 400 x 400 pikselin kokoisia. Yleisö voi äänestää suosikkinsa 14.1. - 13.2.2005, esittelyssä kuvat ovat Nelosella 14.1. - 20.1.2005, klo 14.30 - 18.30.

(Foorumilta) Leicasta ja sen kestävyydestä.

(Foorumilta) Digital Journalist, Tsunami.

 

05.01.2005  

Talviloma alkaa illalla. Uutisia päivitetään seuraavan kerran vähän yli viikon päästä. Foorumilla käymme satunnaisesti. Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Rajala Pro Shopissa on käynnissä laajennus. Etusivulla on vaihtuva lista remonttitarjouksista.

  • verkkolaite (Ixus II/IIs verkkolaite), 19 e
  • Canon CP-400 suoratulostin, 129 e (179 e)
  • laajakulmalisäke (Canon MVX10i), 99 e (184e )
  • Erä Tamrac laukkuja -30%
  • paljon muuta

Valokuvanäyttelyitä Helsingissä

Valokuvatoukka, Lenke Szilágyin (s. 59) valokuvia
28.1.2005 saakka

Teatteri- ja lehtivalokuvaaja Lenke Szilágyi on vanginnut melankolissävyisiin mustavalkokuviinsa ihmisiä ja eläimiä absurdeissa tilanteissa - naisia, lapsia, taiteilijoita, mustalaisia, asunnottomia, kissoja ja koiria.

Szilágyillä on ollut useita näyttelyitä niin kotimaassaan Unkarissa kuin ulkomaillakin.

Transmitting, Andrea Bátrorfin (s. 67) valokuvagrafiikkaa
21.1.2005 saakka (Käytävägalleria)

Andrea Bátrorfin teosten lähtökohtana on puiden lehvästöstä tai oksistosta otettu valokuva. Alkuperäisiä kuvia on muokattu siten, että kuvan osia on liitetty yhteen ja tiettyjä osia kuvassa on toistettu useaan kertaan. Lehvästön seasta hahmottuu mandala-tyyppisiä kuvioita tai hahmoja. Teokset ovat syntyneet tietokonetta apuna käyttäen, mutta sitä ennen taiteilija on tehnyt kuvahahmotelmat käsin piirtäen.

Teosten kuviot ovat taiteilijan mukaan jatkuvasti läsnä luonnossa, vaikkakin aistiemme tavoittamattomissa. Bátrorfi pitää taiteellisena tehtävänään tehdä teoksillaan näkymätön näkyväksi jonkinlaisen käännöksen (transmitting) muodossa.

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus
Kaisaniemenkatu 10
00100 Helsinki


Solarigrafioita, Tarja Tryggin aurinkovalokuvia Helsingistä, muualta Suomesta ja maailmalta
22.1.2005 saakka

Trygg sai kipinän solarigrafioiden tekemiseen Puolassa kansainvälisessä valokuvauksen työpajassa PROFILE´02.ssa, jossa teemana oli solarigrafia. Aihe ja kokeilut menetelmällä imaisivat Tryggin mukaansa, tekeillä on väitöskirja solarigrafiasta analogisen ja digitaalisen valokuvauksen murroksessa. Tryggin solarigrafisten kokeilujen tuloksia on nyt nähtävillä Rauhankadulla Kuununhaassa.

Kashmirin kasvot - Faces, Saku Soukan valokuvia
Valokuvia ydinasevaltojen rajamailta
Photographs from Kashmir between nuclear powers India and Pakistan
22.1.2005 saakka

Laterna Magica
Rauhankatu 7
00170 Helsinki
ma-pei 10-18, la 10-15

(alla olevat näyttelyt on jo aiemmin mainittu uutisissa)


Kuvia sanomalehdessä
Lehtikuvia ja sivuja
Hufvudstadsbladet 140 vuotta
23.1.2005 saakka

Hufvudstadsbladet täytti joulukuun alussa 140 vuotta. Juhlan kunniaksi on Amos Andersonin taidemuseoon koottu Kuvia sanomalehdessä -niminen näyttely. Näyttelyn ensimmäinen osa kertoo miten kuvia on käytetty Hbl:ssä vuosien varrella. Esillä on noin 50 lehtisivua kertomassa kuvajournalismin kehityksestä. Toinen osa koostuu Hbl:n nykyisten lehtikuvaajien, Evy Nickströmin, Mikael Nybackan, Hans Paulin, Cata Portinin, Niklas Tallqvistin ja Leif Weckströmin kuvista. Alkuperäisestä yhteydestään irrotettuina kuvien luonne itsenäisinä taideteoksina korostuu.

Amos Andersonin taidemuseo
Yrjönkatu 27 / 00100 Helsinki
Postiosoite: PL 14 / 00101 Helsinki
ma-pe 10-18, la-su 11-17
Poikkeavat aukioloajat: 23.12 10-17, 24-26.12 suljettu, 31.12 10-17, 1.1 suljettu, 5.1 10-17 ja 6.1 11-1


GRAVITEST+, Minna Havukainen
09.01.2005 saakka

Hippolyte-galleriassa on esillä synnytyksen arkea. Havukainen on itse kolmen lapsen äiti ja Gravitest + -sarjan lähtökohdat ovat vahvasti kiinni hänen omassa arjessaan. Hän aloitti Gravitest+ -sarjan työstämisen vuonna 1999 olleessaan synnytyslaitoksella. Tavoittaakseen syntymään liittyvän ainutlaatuisen tunnelman Havukainen pyrkii kuvaamaan äidit lapsineen mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Sairaalan esineistö ja tutkimusvälineistö sekä tekstiilit ovat olennainen osa kuvasarjaa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18B
ti-pe 12-17, la-su 12-16
s Suljettu: 24.-26.12.2004 ja 31.12.2004-01.01.2005


A portrait of Kraziai, Mindaugas Kavaliauskasin valokuvia
16.1.2005 saakka

Kaapelitehtaalla Jukka Male -museossa on esillä Mindaugas Kavaliauskasin kuvia nykypäivän elämästä liettualaisessa kylässä Kraziaissa.

Jukka Male Museo
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1
00180 HELSINKI
Porras ja kerros: B 2


Huumorimielellä on toteutettu Aukea.net/valokuvaus emulaattori. Emulaattori hyväksyy vain jpg-muotoiset kuvat (ei liian isoja). Kuvat siirretään selaimen avulla palvelimelle, josta ne emulaattorin analyysin jälkeen tuhotaan. Kuvan prosessointiin käytetään kehittynyttä kuvantunnistustekniikkaa, kuvan aihealue analysoidaan automaattisesti, pääkohteiden tasapaino tutkitaan, samoin värijakauma. Pienen miettisen jälkeen emulaattori antaa usein oikeaan osuneen perusteellisen arvion kuvasta.

Nelonen.fi, Vuoden Luontokuva 2005 finalistit esitellään Nelosella 15.1.2005 alkaen, yleisö äänestää viime vuoden tapaan oman suosikkinsa.

Aukea.nettiin on laittanut kuviaan esille Asko Kallonen (Idols-tuomari). Kuvia on peräti 11 kpl.

Dpreview.com, Nikon Coolpix 8800 -arvio. Se kuvanvakaajamalli. Loppuarvosana: Recommended. Suomen keskihinta on 1.077 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Nikon Coolpix 8400 -arvio. Loppuarvosana: Recommended. Suomen keskihinta on 974 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digitalkamera.de, Olympus C-7070 Wide Zoom (auf deutch), uutuusmalli, tullee myyntiin helmikuun puolivälissä, noinhinta 700 euroa. Seitsemän megapikseliä, nelinkertainen zoom, 27mm - 110mm. Vaikka mallia ei olekaan vielä myynnissä, niin Digitalkamera.de on tehnyt jo kunnon arvion.

(Foorumilta) Leica Gold Sultan of Brunei 50mm F2 Summicron. Brunein sulttaani tilasi näitä aikanaan 125 kpl. Viimeisenä vierailupäivänä sulttaanin luona vierailleiden yöpöydälle ilmestyi vaatimaton lahja.

Rob Galbraith, Photo Mechanic 4.3. $150. Photo Browser.

Dpreview.com, Ricoh Caplio R1V. R1:n seuraaja, viisi megapikseliä, 28 mm, 4.8-kertainen zoom, erittäin ohut kamera (25 mm). Helmikuussa myyntiin.

Dpreview.com, Pentax OptioWP. Vedenpitävä 1.5 metriin asti. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom. Voi palauttaa vahingossa poistettuja kuvia (jollei ole ehditty tallettaa päälle uutta kuvaa). Huhtikuussa myyntiin. Ks. myös IR.

Plugin Site, LightMachine. Shadow/higlight, virtual lightning, color-based correction. 8- ja 16-bittiset kuvat. $69.95.

Dcviews.com, Sanyo VPC-C4 (USA:n esittely CES-messuilla). Neljän megapikselin digikameran ja MPEG-4 -digivideon yhdistelmä.

 

04.01.2005  

Foorumin puolella pyörii banneri, jossa kerrotaan Suomen Kameraseurojen liiton ja Vantaan aikuislukion järjestämistä digitaalisen kuvauksen kursseista ja kurssimatkoista. Ensi keväänä ja alkukesästä järjestetään kuvausmatkat ja kurssit Portugalissa 9.4.- 16.4.2005 sekä Slovakiassa 5.-11.6.2005. Ks. tarkemmin.

  • viime kevään Transsylvanian matkaan osallistuneiden määrä antanee viitteitä kurssimatkojen hinta/laatusuhteesta, ks. yhteiskuva

Arthur Gajewskin sivuilla (Valokuvauksen päiväkirja) tapahtuu kaikenlaista. Viimeksi on haastateltu Vesa Kuusavaa.

Suomalaisen kirjakaupan ale on 27.12.2004 - 16.1.2005, myymälöissä ale alkaa 3.2.2005. Pari kirjaa:

Digi 2004 Suurkisa (Kamera-lehti ja Docendo Oy).
Kamera-lehden ja Docendo Finland Oy:n yhteistyönä järjestämä Digi 2004 Suurkisan deadline lähenee. Kilpailun aihe on vapaa. Arvostelussa kiinnitetään huomiota kuvien kertovuuteen ja omaperäisyyteen. Osallistumisaikaa on vajaa viikko, 10. päivä tammikuuta saakka.

  • kilpailun säännöt
  • palkinnot
    • palkinto: Fujitsu-Siemens Lifebook S7010 Ultrakevyt kannettava tietokone
    • palkinto: Sony Cyber-shot DSC-F828 digitaalikamera
    • palkinto: HP Photosmart 7960 valokuvatulostin
    • - 30: Henkilökuvaus digikameralla - kirja

Tekniikan Maailma 1/2005, 5.1.2005.

Digitaaliset järjestelmäkamerat 1.000 - 1.300 euroa, kahdeksan sivun vertailu. Järjestelmäkameran ostaja voi laajentaa systeemiään uusia objektiiveja ostamalla, valovoimaisen etsimen avulla voi rajata kuvan tarkasti. Yhdessäkään testin neljästä kamerasta ei ole x-synkronipistukkaa tavallista salamatäsmäysjohtoa varten. Yhdessäkään kamerassa ei ollut merkittävää laukaisuviivettä, peilikamerassa kuitenkin kuluu aina tietty aika peilin kääntämiseen ja sulkimen avautumiseen.

Nikon D70 (1.300 euroa) tuli markkinoille kevättalvella 2004. Melkein kaikki Nikon-kiinnitteiset objektiivit käyvät ainakin mekaaniselta kiinnitykseltään, vanhemmissa objektiiveissa valotusautomatiikka ei tietenkään toimi. Nikon on ainoa kamera, jossa aukko ja aika valitaan omalla pyörösäätimellään. Ainoana on myös tarkennuksen apuvalo. Nikonissa voi valita oikean pistetarkennuksen. Valikon kielivalintoja on kymmenen, meitä lähinnä ruotsi. Kamera on heti kuvausvalmis virtakytkimen kääntämisen jälkeen. Nikonista puuttuu kokonaan ISO-arvo 100, studiokuvaajat voivat tätä kaivata. Tasapainoinen kokonaisuus, vertailun kameroista eniten työkalun oloinen. Arvosana 5*, 9.1.

Canon 300D (1.000 euroa) tuli myyntiin jo yli vuosi sitten ja ehti saavuttaa vankan aseman halvimpana järjestelmädiginä. Jokin aika sitten hopeanharmaan värin vaihtoehdoksi tuli musta väri. Canon on liukaspintainen, mutta pysyy kuitenkin hyvin kädessä. Lisävarusteena voi hankkia isomman akkukahvan. Ajan, aukon, valkotasapainon ja herkkyyden voi asettaa menemättä valikoihin. Kamera on käynnistyksestä valmis kuvanottoon kolmessa sekunnissa. Valikoihin saa suomenkieliset tekstit. Cmos-kenno on vähäkohinainen. Sarjakuvaominaisuudet eivät ole testin kärkeä. Arvosana 4*, 8.4.

Olympus E300 (1.000 euroa) on huokea loppuvuodesta myyntiin tullut kahdeksan megapikselin järjestelmädigi. Objektiivikiinnitys on Olympuksen oman ns. 4:3-standardin mukainen. Olympuksen kuvasuhde on muista poiketen 4:3 (muilla se on perinteinen 3:2). Olympus käynnistyy nopeasti. Olympuksessa on automaattinen pölynpoisto, ultraäänellä poistetaan kennon edestä pölyä. Valikkokieliä on neljä, ei suomea eikä ruotsia. Normaaliherkkyydet ovat 100 - 400, 800 ja 1600 löytyvät vasta valikoista. Kuvausohjelmia on peräti 14 kpl. Objektiivin tarkennuskierän suunnan voi valikoista asettaa haluamakseen. Syväterävyyden tarkistusta ei voi tehdä, sillä esihimmenysnappula puuttuu. Objektiiveja voi valita yhdekstä mallista. Kohina vaivaa ISO-arvoja 800 ja 1600. Sarjakuvaominaisuudet eivät ole testin kärkeä. Arvosana 4*, 8.3.

Pentax *st DS (1.000 euroa) tuo toisella mallillaan hinnat kilpailijoiden tasolle. Objektiivien kiinnitystapa on K-bajonetti, valikoima on siis varsin suuri. M42-kierteen avulla vaihtoehdot kasvavat entisestään, valotusautomatiikka ei tietenkään toimi. Voi kokeilla myös Cosina-, Chinon- tai Ricoh-objektiiveja. Pentax on testin kameroista pienikokoisin. Virtalähteenä käytetään AA-akkuja, mutta kamerassa voi käyttää myös alkaliparistoja. Haittapuolena on sitten, että muihin vertailun kameroihin verrattuna akut kestävät selvästi vähemmän aikaa. Kamera on alle sekunnissa käyttövalmis, virtakytkimen oheen on liitetty aukon himmennyskytkin. Valikoiden kieliä on kymmenen, mutta ei suomea eikä ruotsia. ISO-arvot voi valita väliltä 200 - 3200. Pentaxissa ovat ainoana käytössä sd-kortit. "Pentax on sympaattinen, hyvin suunniteltu ja pienikokoinen kamera". Arvosana 4*, 8.4.

Rob Galbraith, Nikon D2X:n myyntiintulopäivä ja suositushinta olivat vähän aikaa esillä USA:n Nikonin sivuilla. Kyseessä oli kuitenkin erehdys ja tiedot otettiin pois. Myyntiintulopäiväksi kerrottiin tuossa poistetussa tekstissä 25.2.2005 ja hinnaksi $4999.95.

Michael Weber, AF-S VR Nikkor 300/2.8 G N ED.

Steve Sanders news 3.1.2005. Vuonna 2004 digikameroiden myyntiin kasvoi 25.1 miljoonaan kappaleeseen, 67% kaikesta kameramyynnistä. USA:n kotitalouksista 40%:lla on digikamera (v. 2003 luku oli 30%). Ks. PMA.

Jhead v.2.3, exif-tietojen käsittelyyn. Ei graafista käyttöliittymä, käytetään komentoriviltä. Ilmainen.

 

03.01.2005  

Viikon kuva: Postikortti Pohjoisrannasta (II)

Top Shot (Malminkartano, Hki), suuren suosion vuoksi Olympus E-1 Academic Offeria on jatkettu tammikuun loppuun.

Rajala Pro Shopin etusivulta, tarjous voimassa 5.1.2005 asti:

  • Nikon D70 + 18-70/3.5-4.5 + 70-300/4-5.6G + 1GB muistikortti 1.399 euroa

Birds.fi, Vesa Huttunen, alkutalven satoa Helsingin Viikistä.

Muistutus: 13.12.2004 oli diginewseissä tekstiä kevään työväenopistojen kursseista. Ilmoittautumisethan alkavat kurssista riippuen jo tänään.

Akateemisessa kirjakaupassa on alkanut ale, kirjoja voi tilata ennakkoon 22.1.2005 asti (netissä 24.1.2005), noutaa voi kymmenen päivän päästä tilauksesta. Postipakettien toimittaminen alkaa 10.1.2005, myymälöiden kirja-ale käynnistyy 3.2.2005 klo 7.00. Mielenkiintoisia kirjoja (numeroa voi käyttää hakuun):

  • 1657 Michel Frizot, THE NEW HISTORY OF PHOTOGRAPHY 19.90 e (36.50 e)
  • 1343 Russell Hart, VALOKUVAUS KELTANOKILLE 13.90 e (27 e)
  • 1180 Tim Daly, DIGIKUVAAJAN TIETOKIRJA 12.90 e (29 e)
  • 1297 Mika Rokka, VIHREÄ HELSINKI - THE GREEN SPACES OF HELSINKI 5.90 e (39 e)
  • 1284 Hannu Hautala et al, MESTARIT LUONNOSSA Wildlife photography in Finland by the Finnish Masters 16.90 e (45.90 e)
  • 1285 Hannu Hautala, Lasse Lehtinen, Lassi Rautiainen, MINUN METSÄNI 28.90 e (38 e)

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (4.1.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus). (Yksityishenkilöt pyytävät välillä käytetyistä digeistään enemmän kuin liikkeet uusista takuulaitteista, mutta ainahan voi yrittää tinkiä...).

  • Canon 50 mm f2.5 Compact Macro, 250 e, Kuopio (31.12.)
  • Canon 50 mm f2.5 Compact Macro, 245 e, Kuopio (4.1.)
  • Canon D60, EF22-55mm f/4-5.6 USM, 850 e, Espoo (4.1.),
  • Canon Digital Ixus 430, 256 MB, 300 e, Hki (1.1.)
  • Canon EF 1.4x extender, telejatke, 240 e, Espoo (4.1.)
  • Canon EF 28-135 IS, 72 mm, 399 e, Kuopio (31.12.)
  • Canon EF 85/1.2 L USM, 1.380 e, Viitasaari (1.1.)
  • Canon EOS 1D, 1.500 e, Hki (3.1.)
  • Canon EOS 10D + akkukahva + 1GB, 950 e, Himanka (3.1.)
  • Canon Ixus V3, 250 e, Turku (2.1.)
  • Fuji Finepix F420, 128 MB, 240 e, Seinäjoki (3.1.)
  • Gitzo G1412 jalusta, 500 e, Rauma (31.12.)
  • HP Photosmart 320, 55 e, Imatra (2.1.)
  • HP Photosmart 320, 120 e, Simo (1.1)
  • HP Photosmart 433, 70 e, Espoo (1.1.)
  • HP Photosmart 433, 109 e, Hki (2.1.)
  • Manfrotto 141RC, kamerapää, 40 e, Orivesi (4.1.)
  • Minox 35 GT-E + salama Minox MF 35 ST, 170 e, Toijala (2.1.)
  • Nikon AF Nikkor 35-70/2.8 D, 425 e, Hyvinkää (31.12.)
  • Nikon Coolpix 4500, 512 MB, 395 e, Kankaanpää (4.1.)
  • Nikon Coolpix 5000, 295 e, Hki (31.12.)
  • Nikon D1X, 1.690 e, Hki (31.12.)
  • Olympus C-360 Zoom, 119 e, Seinäjoki (1.1.)
  • Olympus C-450 Zoom, 64 MB, 220 e, Joensuu (1.1.)
  • Olympus C-4000Z, 128 MB, 250 e, Ikaalinen (3.1.)
  • Olympus mjuII filmikamera, 25 e, Joensuu (1.1.)
  • Sigma EX 14 mm/F2.8 HSM, Nikoniin, 750 e, Kuopio (1.1.)
  • Sigma EX 15-30, Canoniin, 590 e, Hki (31.12.)
  • Sony DSC-P12, 128 MB, 450 e, Hki (2.1., 3.1.)
  • Sony DSC-P12, 128 MB, 320 e, Hki (4.1.)
  • Sony DSC-P50, 64 MB, 90 e, Tampere (31.12.)
  • Sony DSC-V1, 128 MB, 500 e, Espoo (31.12.)
  • Sony DSC-V1, 512 MB, VCL-DEH07V-laajakulmalinssi, VCL-DEH17V-telelinssi, HVL-F32X -salama, 900 e, Vantaa (4.1.)
  • Sony MVC-CD1000 Mavica, 300 e, Hki (1.1.)

MikroBitti nro 1/2005.

  • sivuja on yhteensä 124
  • Muistikorttivalmistajan Kingstonin sivuilta voi hakea monen erilaisen digilaitteen käyttämää muistia, myös suomenkielellä.
  • Kuuden sivun testissä 17 tuuman lcd-televisiot, viisi mallia, Jokapaikan yleisnäytöt. Hinnat vaihtelivat 600 euron ja 1.100 euron välillä.
  • Viisi sivua, digikameroiden muistikortit nopeustestissä, Turboahdetut digifilmit. Muistikortinlukijoidenkin nopeudet eroavat, testissä ollut FireWire-lukija siirsi tiedostoja nopeammin kuin USB 2.0 -kortinlukija, PQI:n kortti ei toiminut FireWire-lukijassa ollenkaan, kortti vain kuumeni. FireWire-lukijaa pitkin tietoa siirtyi kortilta parhaimmillaan 11 MB/s, kirjoitusnopeuskin oli yli 7 MB/s. Canon G6 ja Nikon 8400 kirjoittivat cf-kortille dataa vain alle megatavun verran sekunnissa.
  • Neljä sivua, Koosta omat videot dvd-levylle.
  • Kokeiltua, yksi sivu, Canon 20D, Vikkelä digijärkkäri, rungon hinta 1.600 euroa. 20D:n myyntihinta on esittelystä alkaen ollut alempi kuin 10D:n alkusyksyn hinta. Isoimmat erot 10D:hen ovat 8.2 megapikselin cmos-kenno, yhdeksän pisteen uusi tarkennusjärjestelmä sekä Digic II -kuvasuoritin. Sisäinen salama nousee aiempaa korkeammalle ja käytössä on E-TTL II -salamanohjausjärjestelmä. Kohina on vähentynyt, vaikka yksittäisten kuvapisteiden koko on pienentynyt. Canon 10D on heti toimintavalmis virran päällelaiton jälkeen, sarjakuvauksen nopeus on nyt viisi kuvaa sekunnissa. Kamerassa voi kokeilla erilaisia mustavalkokuvausohjelmia. Runko myydään erikseen tai sitten Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 -objektiivin kanssa. Sadan euron hinnan noususta huolimatta ns. kittiobjektiivi lienee kannattava hankinta. Canon julkisti 20D:n yhteydessä kaksi uutta objektiivia, Canon EF-S 10-22 mm/f3.5-4.5 USM maksaa 900 euroa, Canon EF-S 17-85 mm/f4-5.6 IS USM -kuvanvakainmalli maksaa noin 750 euroa.
  • Kokeiltua, puoli sivua, Adobe Premiere Elements, Kevyempää videoeditointia, 99 euroa. Englanninkielisessä käyttöohjeessa on 177 sivua, ohjelma on englanninkielinen. Mukana on yksinkertainen ja toimiva dvd:n kokoamisohjelma, jota voi käyttää myös dvd:n polttamiseen. Hintaluokassaan erinomainen ohjelma, jolla voi kotona tehdä ammattimaisen näköisiä videoita.
  • Kokeiltua Apple iMac G5, Litistetty monitaituri, 1.739 euroa. 17 tuuman laajakuvanäyttö, 1.8 gigahertsin prosessori, puoli gigatavua muistia ja kirjoittava dvd-asema. Johtojen kytkemisen jälkeen kone on muiden maccien tapaan heti käyttövalmis. Pc-mikroon verrattuna Apple on hiljainen. Koko kone on pakattu vähän tavallista littunäyttöä paksumpaan ulkokuoreen. Suomenkielisen käyttöjärjestelmän lisäksi tulee toimistopaketti sekä ohjelmat videoeditointiin ja musiikin tekoon. "Tyylikkäisiin kuoriin on paketoitu kotitietokone, hyvä näyttö ja reilu ohjelmistopaketti".
  • Kokeiltua kolmasosa sivua, Henkilökuvaus digikameralla, Tallenna ihminen, Sakari Mäkelän ja Timon Suvannon kirja maksaa 48 euroa. "Henkilökuvaus digikameralla on innostavaa ja sujuvaa luettavaa, joka auttaa näppäilijää matkalla muotokuvaajaksi". (Ks. mitä mieltä Armi oli kirjasta).
  • Kokeiltua puoli sivua Adobe Photoshop Elements 3, Digikuvaajan täyspakki, n. 100 euroa. Syksyllä julkistettiin Paint Shop Pro 9, jonka rinnalla Elements 2 näytti vanhentuneelta. Kuukautta myöhemmin tuli sitten Elements 3, joka korjasi tilanteen. Mukana tulee nyt myös aiemmin erikseen myyty arkistointiohjelma Photoshop Album. Lisäksi Elements 3:ssa on vähän kevennetty versio Adobe Raw -ohjelmasta. Käyttöliittymää ja toiminnallisuuttakin on uudistettu. Uutta ovat kohinapoistosuodatin, punasilmien korjaus, shadow/highlight, Healing Brush. Suomenkielistä versiota ohjelmasta ei ole.
  • Kokeiltua puoli sivua Philips Key Ring 010 Digital kamera, Kaulakamera, 149 euroa. Kahden megapikselin digikamera sekä 128 MB:n usb-muisti. Kuvia mahtuu muistiin yli 300 kpl. Kuvien laatu on surkea, sisällä kuvat eivät onnistu, ulkona kirkkaassa valossa kuvista tulee vähän parempia. Laukaisimen painamisen jälkeen ei tiedä, ottiko kameran kuvan vai ei, sillä äänimerkki on niin hiljainen ja laukaisunapin tuntuma huono. "Kamera jää kalliin lelun tasolle. Siihen kyllästyy nopeasti".
  • Ilmaisohjelmat. Web Album Generator, helppokäyttöinen ilmaisohjelma webbialbumien tekoon. 3D Photo Browser Light, Kuvat järjestykseen, ilmainen/maksullinen versio.
  • Tulossa. Testissä akut ja laturit, AA-kokoa. Isot litteät näytöt, 19-tuumaiset. Kahden kerroksen polttimet, kaksikerros-dvd-levyä kirjoittavat asemat laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Digital Outback Photo, Color Correction using a Gray Card. Mitä hyötyä on harmaakortin käyttämisestä?

Digitalkamera.de, Raynoxin 185 asteen kalansilmälinssi. Raynox DCR CF 185 PRO maksaa 500 euroa, nyt myynnissä.

Thom Hogan, Nikon New Year Resolutions. Monenlaista parannettavaa tämän vuoden aikana, jos Nikon aikoo vielä pysyä huipulla.

 

02.01.2005  

Rajala Pro Shopin etusivu:

  • "Rajala Proshop Sanomatalo laajentuu! Tarvitsemme ammattitaitoista henkilökuntaa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä 2.1.2005 mennessä. " (3.1.2005 Edit: aikaa jatkettu...)

Sakari Mäkelä järjestää jo kolmannen kilpailun digicamera.netin foorumilaisille. Nyt alkaneessa Tammikuun kilpailussa on aiheena Työ. Tiedoston maksimikoko saa olla 600 kB. Kilpailuaika päättyy tammikuun 21. päivä (Ks. tarkemmin). Erityisen tarkasti kannattaa lukea Peter Forsgårdin kommentit joulukuun kilpailun kuvista. Peter Forsgård on kirjoittanut lyhyet ohjeet, miten kuvista saisi parempia.

IFI:llä alkoi vastaveto Eirin tarjoukselle: vähintään 100 kuvaa tilaavat saavat 10x13 tai 10x15 -kuvat 0.09 euroa kappaleelta. Postikulut 2.50 euroa/tilaus, ei koske PRO-kuvia (ei siis ICC-profiilin käyttömahdollisuutta). Voimassa 16.1.2005 saakka.

Kulttuuridokumentti TV 1 Su 2.1. kello 13.05 Muisti, kuvia. Dokumentti valokuvaaja Elina Brotheruksesta. Uusinta maaliskuulta v. 2004.

Laite.org, ilotulituskuvia Turuusta, 1, 2, 3.

Eitod.com, Torniosta ja Haaparannasta ilotulituskuvia .

Muropaketin perinteinen Piparkakkutalokilpailu 2004 on päättynyt.

Digicamerareview.co.uk, HP Photosmart R507 -arvio. Suomen keskihinta on 271 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Bobatkins.com, Digital Sensor Size - Why Size Matters.

Rob Galbraith, keskikoonkin kamerakennojen puhdistusta, Visible Dust.

 

01.01.2005  

Kameraseuran jäsenlehti 1/2005 Tammikuu on jaettu jäsenille.

  • Kameraseuran Galleriassa on Jarvalokuvia, Risto Jarvan valokuvia esillä 21.1. - 20.2.3005, tiistaista sunnuntaihin klo 12 -18. Jarvan elokuvauran ensimmäisiä kokeellisia lyhytfilmejä näytetään myös.
  • Melkein kaikki alkukevään kurssit ovat jo täynnä, suosituimmat kurssit järjestetään uudestaan. Tilaa on vielä 5.-6.2.2005 Kuvankäsittelyn jatkokurssi sekä 12.-13.2.2005 Omat valokuvat nettisivuksi.
  • Kerhot ja kuukausikokoukset jatkuvat, mielenkiintoisia aiheita
  • Valokuvataiteen museossa järjestetään keväällä yleisöluentoja, Näkökulma - valokuvan merkityksiä etsimässä, Luennot. Tiistai-iltaisin, klo 17.30 - 18.30. Ti 1.2. Valokuvaaja, FT Leena Saraste, ti 1.3. Professori Janne Seppänen, ti 5.4. Kuvataiteen tohtori Jan Kaila, ti 3.5. Yliopistonlehtori Leena- Maija Rossi

Suomalaisella digivideo.fi -sivustolla ylittyi miljoonan kävijän raja jo joulukuun alussa, viestejäkin on kirjoitettu yli satatuhatta. Digivideoyhdistys on julistanut kaikille avoimen elokuvakilpailun, Vuoden Videontekijä 2005. Aihe on vapaa, kilpailutyön maksimikesto on 12 minuuttia. Töiden viimeinen postituspäivä on 1.3.2005. Parhaat elokuvat esitetään ja tekijät palkitaan Kuva2005-messuilla 21.4 - 23.4.2005.

Ilotuskuvia Herttoniemestä, 1, 2.

Ilotulituskuvia, Jyväskylästä Tuomiojärven rannasta.

Ilotulituskuvia, Porista, mirigi.net, Heidi Valtonen.

Ilotulituskuvia, Vantaan Myyrmäki, Tuomas Ursin.

Ilotulituskuvia 2005, uusi vuosi 2005, Jyrki Salonen. Heurekan ilotulitus. Ks. etusivu. Kameroina Minolta Dimage 7Hi ja Canon Digital Ixus V.

Uusivuosi 2005, ilotulitus, www.enroos.com.

Luminous Landscape, What's in the Bag - And Why? Mitä Reichmann ottaa mukaan 13 päivän matkalle Bangladeshiin?

Luminous Landscape, Canon Lenses A Personal Selection. Päivitetty.

CES 2005 pidetään Las Vegasissa 6.1. - 9.1.2005. LetsGoDigital on jo avannut CES 2005 -sivut. (CES = Consumer Electronics Show).

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-L1 -arvio, päivitetty. Suomen keskihinta on 327 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Portnanet.com, Teaching professional fine portraiture online. Täysi jäsenyys maksaa $1.500 vuodessa, pelkkä lukuoikeus $949. Ks. tarkemmin.

Zuga.net, general photography. Vuoden jäsenyys oikeuttaa kaikkien opetusvideoiden katseluun, $79.95.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset