Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Syyskuu 2001

  30.9.2001

Veikko Rinteen Valokuvaajan Niksikirja (kts. 26.9. 2001 diginews) osoitti eilen arvonsa. Otin ristiäisissä sisällä kuvia, valkoiset seinät ja valkoinen katto. Rinteen kirjan mukaan paras osoite valolle on takaseinän ja katon sauma, sinne suuntasin salaman (siis selän taakse). Minolta 5600HS:ssä riittää tehoa, valo oli pehmeää, vaikka olinkin unohtanut ottaa Lumiquestin Ultra Bouncen mukaan (Sto-Fenin vastaava lienee parempi). Vähän ihmetyttää, miten digikuvaajat selviävät ilman erillistä salamaa, iso ja tärkeä osa kuvista otetaan aina sisätiloissa.

A-Digital-Eye, 26.9.2001, InfoTrendsin mukaan v. 2001 myydään 17.7 miljoonaa digikameraa, 21% maailman kaikista myydyistä kameroista, v. 2006 ennustetaan osuuden nousevan 63%:iin. Pohjois-Amerikan osuus digikameramarkkinoista on tänä vuonna 47%, Japanin 25%. Sony, Olympus, Fuji, Kodak ja Canon ovat maailmanlaajuisesti markkinajohtajia, tänä vuonna Sony ottaa markkinajohtajuuden Olympukselta.

IR, ensimmäiset Canon EOS D1 -kuvat.

 

  29.09.2001  

Guenstiger.de löytää jo hinnan Canon EOS D1:lle, 15.599DEM 47.421mk.

22.11.2000 kerroin diginewseissä ostamastani Slik 88N -jalustasta (huuto.netin linkit säilyvät muuten vain muutaman kuukauden, kuva jalustasta). Helsingin Pantin panttihuutokaupassa 3.10. on samanlainen myynnissä, lähtöhinnaksi on laitettu 300mk. Lähtöhintaa alemmallakin voidaan myydä, 26.9. oli myynnissä Manfrotto 190 + kuulapää + iso laukku + pieni Slik 450G. Kävin tätä yhdistelmää katsomassakin, mutta olivat vähän turhan kuluneen näköisiä, Lähtöhinta oli 700mk, mutta lopullinen hinta oli 580mk. 5.9.: loppuhinta Slik-jalustalle 390mk

Rob Galbraith, perusteellinen arvio, Canon EOS-1D. Kameran mukana tulevat ohjelmat.

DCRP, Nikon 885 -arvio. Melkein kuin Nikon 995, hieman pienempi vain. Verkkokauppa.com 4.490mk.

Edelleen MBnetin Hintaseurannassa Minolta RD-3000:n hinta 6.027mk, vaikka lähetin varhain perjantai-aamuna emailin. 30.9. klo 9:49: edelleen korjaamatta...

Minoltan tuki ei oikein pelaa. Webbisivut on teetetty ulkopuolisella, lähetin maanantaina emailia osoitteeseen minolta@minolta.fi , mitään vastausta ei ole kuulunut. Torstai-aamuna sitten faksasin saman viestin, edelleenkään ei vastausta. Mielestäni yhden viikon aikana pitäisi jotenkin reagoida, edes vastaus tyyliin "olemme saaneet viestisi...". Ei mitään. Oikeastaan en odottanutkaan tämän kummoisempaa, nähtävästi pitää soittaa ensi viikolla. Ongelmana on se, että jossain vaiheessa olen onnistunut työntämään CF-kortin "ulostyöntäjän" sisään, vaikka itse kortti on edelleen sisällä. Voin kyllä ottaa Minolta 7:lla kuvia kortin täyteen, mutta CF-kortin vaihto ei onnistu. Kysymykseni oli, että mihin kamera pitäisi viedä, että se saataisiin korjattua. Viikkoon ei ole tullut vastausta emailiin, odottelen vielä toisen viikon, ennenkuin soitan puhelimelle. Mielestäni on aivan selvää, että Suomen Minoltalla kukaan ei vastaa/lue emaileja.... Olisiko kamera pitänyt ostaa Suomen sijasta Saksasta, niin voisi saada jotain palvelua...
03.10.: Eilen aamulla 2.10. soitettiin sitten puhelimella ja kerrottiin webbipalvelimen ongelmista, joiden takia ei oltu aiemmin otettu yhteyttä. Minulla on oikeastaan vähän huono omatunto, jos asialla olisi ollut vähänkään kiire, niin olisin tietenkin voinut soittaa webistä löytyvään puhelinnumeroon ja asia olisi ollut sillä hoidettu. Nyt ei ollut kiire, ja halusin testata tuen toimivuutta. Ihan kohtuullisesti toimi. Itse ongelmakin selvisi puhelimessa osittain: Minolta 7:n CF-kortin esiinnostovipu tai esillenostovipu (molempia nimityksiä käytetään manuaalissa, kumpikohan on virallinen?) on työnnetty sisälle ja kortti on edelleen kamerassa. Saranan päässä oleva esiinnostovipu ei ole kadonnut: siinä on uurteet ja kameran sisällä olevassa vivussa on myös uurteet. Pyydettiin tuomaan kamera huoltoon Espooseen, arveltiin, että ei ole iso ongelma, korttipaikan kotelon voi kyllä joutua purkamaan. Isommat remontit sitten joudutaan lähettämään Saksaan.

 

  28.09.2001  

Qimage Pro:n lisäksi vaihtoehdot kohtuuhintaiseen ICC-profiiliin perustuvaan värinhallintaan ovat olleet vähissä (vrt. IFI-Onlinefotot ja Photoshop). Yksi vaihtoehto voisi olla Picture Window Pro 3.1. Kuvankäsittelyohjelma, joka on suunniteltu alunpitäen valokuvaajille. Pitäisi tukea täysin icc-profiileja. Photoshop-pluginit eivät käy. Hintaa ohjelmalla on $89.95. (Matti: kovasti tekisi mieli tämäkin hankkia, mutta joku tolkku Visallakin ostamisessa olisi hyvä olla...).

Metrolehden sivu 8, koko sivun kodinkoneliike HOT:in ilmoitus. "Kaikki tarjoukset ovat voimassa vain viikonlopun ajan ja tuotteita on rajoitetusti"

  • Nikon Coolpix 990 5.990mk (8.490mk)
  • Canon EOS 3000, 38 - 76 mm objektiivi 1.590mk (1.995mk)
  • HP PhotoSmart 1100 mustesuihkutulostin 1.990mk (2.990mk)

IFI on heittäytynyt ihan hurjaksi:

  • 35cm * 50cm valokuvajuliste 39mk
  • 50cm * 75cm valokuvajuliste 59mk

Digicamera.net on päässyt Kolumbuksen etusivulle yhdeksi kolmesta Perjantain nettivinkistä (kiitoksia vaan... )

Lähetin eilen illalla 44 kuvaa, 53.5 MB, IFI:lle. HTV:n kaapelimodeemilla upload on rajoitettu vähän yli pariinkymmeneen kilotavuun sekunnissa, joten aikaa kului reilusti yli puoli tuntia. Lähellä loppua vielä yhteys katkesi (ensimmäisen kerran osui tällainen tapahtuma kohdalle). Tuli nyt sitten todennettua, että softa sujuvasti jatkaa siitä, mihin edellinen siirto katkesi. (Digikameran oston jälkeen - 3 vuotta sitten - ei ole kotiin kertynyt paperikuvia, ei niin ensimmäistäkään! Sukulaisille + työtovereille on kuvia teetetty. Yleensä ensimmäinen kysymys digikameran ostaneelle koskee paperikuvia, vaikka niistä eroon pääsemiseksihän digikamera usein ostetaan...).

MBnetin Hintaseurantaan oli pujahtanut virhe Minolta RD-3000:n kohdalle, 6.027mk, seuraavaksi halvin hinta olisi 19.945mk. Oikeasti ko. hinnan tulisi olla 25.549mk, halvempi hinta on laajakulmaobjektiivin hinta. (Lähetin tietenkin viestin, yleensä virheet on korjattu muutamassa tunnissa. Tuota Minolta RD-3000:a on näkynyt saksalaisilla saiteilla kolmasosahintaan. Kamera on muutenkin aika erikoinen: 2 ccd-kennoa, joiden tuottama kuva yhdistetään yhdeksi 3 megapikselin kuvaksi. Melkoisen painava mötikkä, isokin, valovoima taisi olla parhaimmillaan f6.7!). (Eipä oltu virhettä korjattu, 29.9., klo 1:11., email oli tietenkin aamulla lähetetty...).

Colormailer.com on mainittu neljä kertaa aiemminkin digicamera.netissä, ensimmäisen kerran yli 11 kk sitten. Nyt on jälleen 10 kuvan ilmaistarjouksia, postikulutkin ovat 0 markkaa. Kampanjakoodit ovat arvopaperi ja testi10. Näitä tarjouksia ei saisi käyttää kuin kerran taloutta kohti.

Luminous Landscape, Colorbyten ImagePrint, RIP-softan arvio.

 

  27.09.2001  

Eilen illalla Armi lisäsi pari kuvaa, Minolta 7-galleriaan. Muutama päivä sitten tuli lisää Praha-kuviakin, Praha-galleriat nro 7. Näitä viime heinäkuisen Praha-matkan Olympus 2000:lla otettuja kuvia tulee vielä lisääkin (ei ainakaan voi syyttää, että tuhannesta kuvasta valitaan muutama onnenkantamoinen...). Nyt lienee 277 kpl lomakuvia. Kuviinhaan pääsee vasemmalta ylhäältä etusivun kautta. Joku voi ihmetellä kuvien määrää, lähinnä ovat tarkoitettu omaan käyttöön, mutta samalla vaivalla nämä laittoi esillekin. Mielestäni käymällä kuvat läpi saa aika hyvän käsityksen kaupungista. Ei näitä olisi tullut siistittyä ja webbimuotoon tehtyä, jollei olisi kuitenkin ajatellut esillepanoa. Pikkukuvista voi valita mielenkiintoisen kuvan lähempään tarkasteluun, jokaista kuvaa ei tarvitse kahlata läpi. Itse olisin kaivannut ennen matkaa urlia, josta olisi löytynyt vähän enemmän ja vähän isompia kuvia Prahasta. Nyt sellainen löytyy.

Foto-Tapiossa(kin) myydään aika tuoreitakin digikameroita uusimpien mallien tieltä alennuksella (ei webissä kuitenkaan). Ricoh RDC-i700 maksaa nyt 7.495mk (9.995mk), alennuksia on odotettavissa muissakin malleissa. Foto-Tapion sivuilla oli oikein hienosti esitelty muutama Manfrotton jalusta hintoineen + kamerapäitä .

Internetissä on jo pitemmän aikaa toiminut laadukas verkkogalleria proArtists.com, itselleni oli puolet taitelijoista tuttuja, eturivin suomalaisia tekijöitä. Taidenäyttelyissä näkyy silloin tällöin digitaalikameralla otettuja ja digitaalisesti käsiteltyjä töitä. Eilen keskiviikkona avautui proArtists.com:issa uusi Ukko Heikkisen digitöiden näyttely. Takana on digikuvaamista ja digitaalista kuvankäsittelyä kymmenen vuotta, viimeisin kameran on Nikon 990. 40 * 30 cm kokoon tulostettuna työt varmaankin näyttävät aivan erilaisilta kuin pienenä ruudulla.

Steve Sanders, Olympus Camedia D-40 Zoom -arvio. 4 megapikseliä, 2.8 * optinen zoom, hyvin pienikokoinen, lokakuussa myyntiin, $799. (Matti: näkyi olevan myös kaukolaukaisin, sitä olen jäänyt kaipaamaan, kun myin Olympus 2000:n).

  • Macolinen sivuilla on pari riviä ja muutama kuva kamerasta, ei kuitenkaan ihan vielä myynnissä (ei ainakaan hinnastossa).

Erkki Lehmuskallio on laittanut Fototimeen lisää Dimage 7 -kuvia (taitaa Fototime vähän sotkea kuvanlaatua, kun pienennetään alle kolmasosaan alkuperäisestä koosta).

 

  26.09.2001  

HS, A8, Stockmannin puolen sivun ilmoitus, Pentax Optio 330, 3.34 megapikselin ccd, 3 * optinen zoom, Compact Flash, laturi + Litium-akku, erittäin pienikokoinen, 4.990mk. Kts. kuvia esim. DCRP.

Dpreview, ACDSee 4.0 on ilmestynyt. Vähän kevyemmän luokan arkisto-ohjelma kuin Canto Cumulus, lähinnä kuvien katseluohjelma. Uusia ominaisuuksia tullut paljon, $49.95. Kokeiluversiokin löytyy.

IR, Profile Prism, värinhallintaa eli profilointiohjelma (Matti: halvimmillaankin tämän tapaiset softat ovat maksaneet tuhansia markkoja. Kaipa tässä on tunnustettava, että tilasin ko. ohjelman pari päivää sitten, sen verran utelias olen. Digikameran lisäksi myös skanneri voi hyödyntää Profile Prismiä).

IR, Canto Cumulus, arkisto-ohjelman arvio (Matti: yksi harvoista Suomessa myytävistä kuvien arkisto-ohjelmista, joista löytyy myös usean käyttäjän versio).

Minolta Dimage Scan Elite II -filmiskanneri. USB/Firewire, 35mm:n lisäksi APS-kuvat. 2.820dpi, 4.8 dynaaminen alue, Digital ICE3 (naarmujen/pölyn poisto).

  • Steve Sanders news 25.9.2001

Minolta Dimage Scan Multi Pro -filmiskanneri. 4.800dpi (!), kaikki mahdolliset koot, isoimmat 580MB, paras kuvanlaatu testatuista, $2.999, sopii ammattilaiselle ja harrastajallekin, keskikoon filmeille erikoisesti.

Sfnet.harrastus.valokuvaus -ryhmässä kysellään aina silloin valokuvaajan niksikirjatällöin opaskirjoja valokuvaukseen. John Hedgecoen lisäksi tarjotaan useimmiten suomalaista Veikko Rinteen Valokuvaajan Niksikirjaa, WSOY, 1994, ISBN 951-0-18877-8, 224 sivua. Painos on kirjakaupoista loppunut vuosia sitten, uuden painoksen ottaminen vaatisi nähtävästi aika paljon editointia. Muutama viikko sitten hain pääkaupunkiseudun kirjastoista lähintä vapaata Rinteen kirjaa, soitin sitten Vallilan kirjastoon ja varasin. Olin aiemmin kuvitellut kirjaa jonkinlaiseksi vihkoseksi, mutta se on ihan oikea tietokirja, värikuviakin löytyy, kovakantinen eikä mitään pokkarikokoa. Sisältö onkin sitten varsinainen runsaudensarvi, on yritetty koota tiiivistetysti kaikki mahdollinen vuosikymmenten käytännön kokemus (niksit) valokuvauksesta. Erityisesti kolmisenkymmentä sivua salamakuvauksesta oli valaisevaa tekstiä. Moni kirjassa kirjoitettu asia on sellaisenaan sovellettavissa digikameroihin. Ostaisin heti tämän kirjan kirjakaupasta, jos löytyisi. Pitänee tyytyä kyselemään divareista...

Sfnet.tori.myydaan.atk.muut: Sony DSC-F505 4.300mk.

 

 25.09.2001  

Rajala Pro Shop Canon Power Shot G2 myynnissä (siis hyllyssä) 7.490mk (Matti: lukemani perusteella erinomainen kamera, aion suositella tämän mallin ostamista myös meille töihin...)

IFI:n "Digital Product Manager" Kimmo Virtanen vastaa ihan oikealla nimellään sfnet.harrastus.valokuvaus -ryhmän viestiin. Epätietoinen OnlineFotoon tiedostoja lähettänyt ihmetteli, kun kuvat olivat tulleet takaisin värit liian voimakkaina ja varjot liian tummina. Aikaisemmilla kolmella kerralla ei ollut mitään ongelmia. Vastauksessa arveltiin kuvien menneen IFI:n icc-profiilin läpi vahingossa useampaan kertaan (yksi vaihtoehto). Pre Press Studio huolehtii IFI:n laitteiden profiloinnista, densitometri / prosessitesti ajetaan kahden tunnin välein sekä jokaisen paperinvaihdon jälkeen. "Tämänkin on todettu olevan hätävarjelun liiottelua, koska prosessi on ollut vuosia erittäin stabiili". (Matti: Photoshoppia ja IFI:n icc-profiilia käyttävänä olen ollut tyytyväinen hinta-laatu -suhteeseen).

Gigantin mainos HS:n välissä, HP Photosmart 618 2.11 megapikseliä 3 * optinen zoom 2.890mk, Agfa E20 -skanneri 495mk. Tarjoukset voimassa 29.9. asti.

Canon EOS-1D virallinen julkistus. Ammattilaisille tarkoitettu malli (Canon D30:n rakenne ei riittävän kestävä, ei kunnon sarjakuvausta jne). Joulukuussa myyntiin, hintaluokka $6.500. 4.06 pikseliä käytetään kuvaan, ei-lehtikuvaajien pettymykseksi ccd eikä cmos, 1.3-kerroin objektiiveille, kamerassa hyvin paljon samat ominaisuudet kuin Canon EOS-1V:ssä, maksiminopeus 8 kuvaa sekunnissa. (Canonin mukaan cmos ei olisi ollut riittävän nopea)

Adobe Illustrator 10 julkistettu, myyntiin vuoden viimeisellä neljänneksellä, täysversio $399, päivitys $149.

DCRP, Olympus C-4040Z -arvio. Uutta mahdollisuus toimimattomien pikselien mappaukseen sekä kohinan poisto, SmartMedia-korteilla kokorajoitus, valovoimainen, menuvalikot monimutkaisia. Suomen hinta alle ja päälle 6.500mk:n, ollut myynnissä jo melkein kaksi viikkoa.

 

  24.09.2001  

Mike Chaney (Qimage Pro, vert. IFI:n icc-profiilit) on saanut valmiiksi profilointisoftansa Profile Prism (ICC-profiilien teko digikameroille ja skannereille), $69. Maksutapa on vähän hankala, joko PayPal (muistaako joku vielä Canonin Lensmaten) tai vähän yksinkertainen systeemi Clickbankin kautta, joka vaatii vielä lopuksi emailin lähettämisen Mike Chaneylle (jossa kerrotaan osoite, jonne lähetetään). Suomeen tilattaessa saa vielä varautua maksamaan parikymmentä prosenttia lisää (taitaa tulliraja ylittyä).

Macmaailma 7/2001, aika paljon digikameroihin liittyvää

  • 8 sivun testi, digikameroiden valiojoukko, Canon G-2, Fuji 6900, Minolta 7, Nikon 995, Olympus E10, Sony S85. Toimituksen valinta osui kolmikkoon Olympus, Fuji, Canon. Ihan osuvaa tekstiä, vähän ihmetytti Fujin elektronisen etsimen arvottaminen selvästi paremmaksi kuin Minoltan heikoksi haukuttu elektroninen etsin. Ensimmäisen kerran osui eteen tällainen testitulos... "Erot ovat pieniä ja käteen jää lähinnä se, että mikä miellyttää yhtä, ei sovikaan toiselle." Netistäkin on luettavissa osa testistä
  • ColorBlind Matchbox, "värinhallintaa pienimuotoisesti", Pro-versio 36.000mk, Plus-versio 11.000mk
  • Digital Wallet pikatestissä, ei paljoa moitittavaa
  • Polaroid SprintScan 120 -filmiskanneri pikatestissä, 32.805mk. Harvoja skannereita, joihin käyvät rullafilmit. Diojen ja m/v-negojen skannaus sujuu, mutta värinegojen skannaus on ongelmallista
  • Olympus Camedia P-400 -sublimaatiotulostin, 11.000mk. CF- ja SM-kortinlukijat sisältyvät, yhden A4:n hinnaksi tulee 25mk. Ammattimaiseen käyttöön, kun mustesuihkujen vedoslaatu ja säilyvyys ei riitä. Erittäin nopea, A4 parissa minuutissa, sävyntoisto loistava
  • Color Managementtia käytännössä, Macmaailman kansikuvan teko kerrotaan vaihe vaiheelta, luettavissa myös netistä

Tekniikan Maailma 15/2001, 19.9.

  • TM-vertailu, kuvanlukijat 3.000mk - 4.100mk
  • Canon Canoscan D2400U, 3.000mk, kuvanlaatu 10, lukunopeus 9, käyttöliittymän selkeys 7. Asennus ja käyttöönotto 7, varustelu 7. Yleisarvosana = 8.6
  • Heidelberg Linoscan 1200, 4.100mk, 9, 6. 7. 8, 9. = 7.9
  • HP Scanjet 7400c 3.200mk, 9, 6, 8. 9, 9. = 8.2
  • Mikrotek ScanMaker 5700, 4.100mk, 9, 9, 7. 8, 7. = 8.3
  • Sony Mavica MVC-CD300 (Jukka Tikkanen)

Minulla on vähän yli 2 vuotta vanha pc ja alkuperäinen Windows 98. USB-siirrot Minolta Dimage 7:llä ovat olleet suunilleen 8 megaa minuutissa eli 128MB:n CF:n kortin siirto on vienyt noin 15 minuuttia. Tällaistakaan aikaa ei oikein jaksaisi odotella, akkujenkin latausta kuluu siirtoihin. Siksi kävin perjantaina ostamassa halvimman CF-lukijan Stockmannilta, Sandiskin ImageMaten 290mk. Vähän ounastelin ongelmia, Wacomin A6 -piirtotabletin USB-versiota en aikanaan saanut toimimaan uudessa koneessa, piti vaihtaa sarjaporttiversioon. Logitechin USB-hiiressä ei ole ollut ongelmia, samoin Minoltan USB-siirrot ovat aina toimineet. Kokeilin pariakin ImageMaten ajuriversiota, molemmat kaatoivat heti lukijan liittämisen jälkeen Windowsin. Microsoftilta ei käsittääkseni ole tullut mitään USB-päivitystä, joitain emolevykohtaisia päivityksiä lienee olemassa. Olin aiemmin kirpputorilta ostanut kolme vuotta vanhan rinnakkaisporttiin liitettävän Datafabin CF-lukijan, virta otetaan näppäimistöjohdon väliin laitettavasta liittimiestä. Tämän kanssa ei sitten ollut ongelmia, 128MB:n CF-kortin (jonne mahtuu noin 121MB) siirto kesti 3.5 minuuttia. Pitänee kysyä, ottaako Stockmann ImageMaten takaisin (yleensä Stockmannin palautuspolitiikka on ollut erittäin joustava...). Tai sitten pidän ImageMaten seuraavaa konetta varten.

 

  23.09.2001  

Dpreview, Minolta Dimage 5 -arvio. (Eipä paljoa uutta verrattuna isoveljen arvioon, Phil Askey ei ole kovin ihastunut Minoltaan, kehuu vain kohtuullisesti kameraa).

Kamera-lehti 9/2001 tuli perjantaina tilaajille.

  • pikkuilmoituksia riittää, Digi-Myy -palstallakin on 7 ilmoitusta. Yhä useammalla liikkeellä on ilmoittaa myös www-osoite
  • kuuden sivun juttu Helsingin Sanomien kuvaajasta Hannes Heikurasta (Alivaltiosihteeri-Heikuran veli), lopussa vajaan sivun verran digikameroistakin
  • Sakari Mäkelän ja Timo Suvannon neljän sivun juttu värienhallinnasta, aivan käytännön tasolla. Itse jutusta vei tehoa aika paljon ristiriitaiset näytekuvat, joiden olisi pitänyt esitellä värihallinnan vaikutusta. Monaco Ezcolor -systeemin (nähtävästi aivan kevytversio) tuottama kuva olisi tekstin mukaan pitänyt olla hyvä, mutta painettuna ko. kuva näyttää hädin tuskin värilliseltä. Kuvatekstissäkin jo ennakoidaan ongelmia...
  • Matti Hyyppä on kolmen sivun verran seurannut Kodakin 16 megan digiperän käyttöä tositoimissa
  • Itäkeskuksen Midorin ilmoitus (midor@dlc.fi, 09-32 39 510), Canon G-1 5.999mk, Nikon Coolpix 995 6.999mk
  • Suomen Kameraseurojen Liiton koulutussuunnitelma pitäisi löytyä verkkosivuilta www.sksl.net, itse en ainakaan vielä mitään tällaista löytänyt. Kameraseura ry, Helsinki, lokakuun kokous Digikerho 17.10. klo 18:30
  • Seuraava Kamera-lehden numero 10/10 19.10., vertailutestissä 4 - 5 miljoonan pikselin digikamerat

Rob Galbraithin vertailussa Nikon D1X ja Kodak DCS 720X, kuvaus ISO 1600:lla ja vieläkin isommalla ISO-arvolla. ISO 1600 on aivan käyttökelpoinen, ISO 3200:lla Nikonin kohina lisääntyy, Kodakilla ei ongelmia. Kodak turhan painava. Nikon D1X $5.500, Kodak DCS 720X $7.500.

 

  22.09.2001  

Helsingin Pantin huutokaupassa 19.9.2001 myytiin Fuji Finepix 40i, 16MB + 32MB, kuulokkeet, kaukosäädin, johdot, softa, ei laturi 2.000mk (2.500mk).

Fred Miranda, Breezebrowser v1.1 -arvio. (Canonin digikameroille, sharewarea $35, kaikki päivitykset maksaneille jatkossa ilmaisia, demoversio näyttää kustakin hakemistosta vain 12 tiedostoa).

Canon S20 -kuvia, kokoa kuvilla 400 - 500 kilotavua, latautuvat nopeasti (Suomessa). Aika hyvä havaintoesitys, minkä tasoisia kuvia ko. kameralta voi odottaa. Kuvia 42 kpl.

Canon EOS 1D, ranskalainen fotolehti julkaisee tarkat yksityiskohdat, dpreview:n foorumin viesti (Altavistan käännös englanniksi, yllättävänkin luettava...).

Valokuvan käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin ilman kuvattavan lupaa, kts. Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vuodelta 1989 (23.9.2007: linkki ei toimi enää). Valokuvaaja oli ottanut kerrostalon pihalla alaikäisestä pojasta kuvan v.1979, kuva oli myyty kuvatoimistolle ja sieltä se oli joutunut pankin 120-vuotismainoksiin ja lehtimainontaan. Vanhemmilta ei oltu kysytty lupaa. Raastuvanoikeus 20.8.1987 oli tuominnut lasten vanhemmille korvaukseksi 2.000mk + korot ja oikeudenkäyntikulut 2.000mk + korot. Hovioikeuden tuomio 4.11.1988: Valokuvaaja oli myöntänyt, että hänen olisi pitänyt pyytää lupa valokuvan kaupalliseen hyödyntämiseen. 7-vuotiaasta lapsesta otettua kuvaa oli käytetty 3 vuotta myöhemmin myönteisessä merkityksessä eikä lapsi enää ollut tunnistettavissa. "...sen joka vaatii korvausta henkisestä kärsimyksestä aiheutuneesta vahingosta, on esitettävä näyttö vahingon syntymisestä.". Ei minkäänlaisia korvauksia. Korkein oikeus 26.5.1989: luvattomattomasta käytöstä 2.000mk:n korvaus, vain Korkeimman oikeuden kulut korvataan, 1.700mk.

Microsoft TV Photo Viewer, näyttää kuvia tv:n kautta, käyttää diskettejä, yhdelle disketille mahtuu 40 kuvaa. Yksinkertaisella softalla kuvia voi rajata, lisätä tekstiä, järjestellä. Myynnissä heti, listahinta $159.

Pentax Optio 430, maailman pienin 4 megapikselin digikamera (pienempi kuin Olympus C-40 Zoom), speksit muuten samat kuin Optio 330:lla. 3 * optinen zoom, 38mm - 117mm, f2.6 - f4.8. Compact Flash. Marraskuussa myyntiin, 2.000DEM.

  21.09.2001  

Minolta Dimage 7 -sivut, paljon linkkejä, esim. Brock Nevermanin sivut, joilta löytyy mm. 2.6 megainen zipattu Minolta 7:n pdf-manuaali. Kts. myös Bryan Biggers.

Viikko sitten perjantai-iltana lähetin kuvia IFI:lle, olivat tulleet vasta tänään, siis viikon toimitusaika. Väreissä ei ollut yllätyksiä, kun olin muuntanut Photoshopissa kuvat IFI:n icc-profiiliin Timo Autiokarin ohjeiden mukaan (suomenkieliset). Vähän ihmetytti vain, kun kurkistin icc-profiilin sisälle: päivämäärä oli 13.6.2001. Macmaailma 7/2001 värihallinta-artikkelin mukaan tulostimen profilointi pitäisi tehdä parin kolmen kuukauden välein, kalibrointi sitten vähintään kerran viikossa mustesuihkulla harvemmin. Joko tämä created-pvm ei ole se miksi sitä luulen tai sitten IFI:n www-sivuille ei vain ole päivitetty uudempaa tiedostoa. 28 kpl 10 cm * 15 cm -kokoisille kuville riitti lähetyskuluiksi 9.95mk, siis yhteensä 64.60mk.

Luminous Landscape, Michael Reichmann kertoo lyhyesti varmistusmenettelystään.

IR, MaHa Powerbank, ulkoiset akut (Litium-ioni 1.400mAh $69.95 tai NiMh 1.800mAh $59.95), liitäntä digikameran ulkoiseen virtalähteeseen.

IR, Nikon CoolPix 885 -arvio.

USA:n Olympus on julkistanut viikkoa Euroopan Olympusta myöhemmin Olympus E-20N:n.

  20.09.2001  

Armi lisäsi neljännen lomapäivän Praha-kuvat. Kuvia on kaikkiaan 209 kpl. Suositellaan Prahan matkaa harkitseville tai siellä jo käyneille!

Kuvagalleria.net (Olympus 2020) on uudistunut aika lailla ja sisältöäkin on tullut lisää. Jos jaksaa vähän tutkiskella sivustoa, niin löytää kymmeniä kuvia Pikku Huopalahdesta. Pikku Huopalahti on erikoinen episodi suomalaista arkkitehtuuria, näin ei ole aiemmin rakennettu eikä enää rakenneta. Usean tuhannen asukkaan asuinalueella jokainen talo on erilainen, pelkkää betonia ei näy missään, pastellivärejä löytyy joka sävyyn. Yleisilmeestä voi olla montaa mieltä, mutta harmaasta lähiöstä ei ainakaan tarvitse kärsiä.

Canon EOS D1 -digikamerassa lienee ccd-kenno, virallinen julkistus lokakuun 5. (mahdollisesti aiennettu syyskuun 25.), myyntiin joulukuun lopulla. Kts. Dpreview:n viesti.

Mbnetin hintaseurantaan oli lisätty Epson Perfection 1250 Photo -skanneri, 970mk.

Pro-digikuvaajille suunnattu DigitalPro on edennyt beta-testaukseen. Valmiin version hinta tulee olemaan $98. Kts. tarkemmin.

Euroopan Nikonilta löytyvät NikonD1X:n ja Nikon D1H:n manuaalit. Samasta urlista löytyvät lisäksi kaikkien muidenkin Nikonin laitteiden manuaalit.

 

  19.09.2001  

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (28.9.):

  • Agfa ePhoto 1280, 2.000mk, Toijala (24.9.)
  • Agfa ePhoto CL-34, 1.200mk, Vaasa (26.9.)
  • Agfa CL20, 64MB, 1.400mk, Jämsä (28.9.)
  • Agfa Photo CL18, 450mk, Hollola (19.9.)
  • Canon D30, Propack-lisälaitteet, 1GB + 16MB, 15.000mk, Lahti (24.9.)
  • Canon Digital Ixus, 64MB, kortinlukija, 3.900mk, Joensuu (24.9.)
  • Canon Digital Ixus, 2 * 8MB, vyölaukku, 2.500mk, Lahti (19.9.)
  • Canon G1, 340MB microdrive, 5.800mk, Vantaa (24.9.)
  • Canon G1, 5.490mk, Tampere (25.9., 28.9.)
  • Canon Powershot Pro 70, Speedline 380EX -salama, 2 akkua, laturi, 4.500mk, Lahti (25.9.)
  • Canon S10, 2.200mk, Tampere (24.9., 26.9.)
  • HP Photosmart C500, 2 * 16MB, 2.00mk, Hki (26.9.)
  • Kodak DC240, 3.200mk (!), Tampere (27.9.)
  • Nikon 990, 16MB + 64MB, 5.000mk, Kuopio (21.9.)
  • Olympus E-10, 9.000mk, Jyväskylä (24.9.) (myös muistikortit CF128MB ja SM 64 tarjolla)
  • Olympus salama FL-40, 2.600mk, Jyväskylä (24.9.)
  • Olympus C900Z, 4MB + 16MB, verkkolaite, 1.700mk, Hki (24.9.)
  • Olympus C-860L, 1.500mk, Seinäjoki (20.9.)
  • Olympus C-820L, 1.200mk, Vaasa (26.9.)
  • Olympus C-3040Z, 5.500mk, Kuusankoski (27.9.)
  • Olympus C-3040Z, 16MB + 128Mb, laukku, akut + laturi, 7.750mk, Kuusankoski (19.9.)
  • Olympus 128MB SmartMedia, 1.000mk, Kuusankoski (27.9.)
  • Sony DSC-P1, 8MB + 64MB, pehmeä laukku, 4.900mk, Vantaa (21.9.)
  • Sony DSC-P1, 4.500mk, Tampere (20.9.)
  • Sony DSC-P50, 3.500mk, Lieto (19.9., 20.9.)
  • Sony DSC-S75, 5.500mk, Porvoo (26.9.)
  • Sony DSC-S75, 8MB + 64MB, 2 akkua, suodatinadapteri + suodattimia, Sonyn laukku, 5.250mk, Porvoo (28.9.)

Dpreview, Nikon D1H, alkuaan julkistettu jo helmikuussa, käyttää vanhaa Nikon D1:n ccd-kennoa, 2.74megapikseliä. Paljon isompi bufferi + paljon nopeampi, 5 kuvaa sekunnissa 40 sekuntiin asti, kohinaa vähennetty paljon. Ammattilaisen työkalu ammattilaiselle, "Highly Recommended". Huonojen puolien lista harvinaisen lyhyt: ccd:n puhdistus kotikonstein mahdotonta, 1.5 * polttoväli objektiiveille, resoluutiota voisi olla vähän enemmän (vaikka riittääkin moneen käyttötarkoitukseen). $4.500, Scandinavian Photo 46.995SEK 28.787mk, NYC 9.498DEM 28.874mk.

Suomen valokuvahistoriallisen yhdistyksen palstalla jäsenet vastailevat kysymyksiin, jotka koskevat ennen vuotta 1980 valmistettuja laitteita.

Timo Autiokari (aim-dtp.net) on jälleen aikaansaanut polemiikkia Photoshop-yhteisössä.

Digitalkamera.de, Nikon Coolpix 5000. Taittuvasta rakenteesta on luovuttu, mutta sen ansioista kamerassa on varusteluisti (lienee oikea nimi, englanniksi hot shoe). Ei vieläkään RAW-tallennusta. Suuresta pikselimäärästä huolimatta pitäisi olla nopea, tallentaa myös ääntä, omat litium-ioni -akut mukana, lisävarusteena akkupaketti, jossa 6 AA-kokoista akkua/paristoa. 1.600 euroa, 3.100DEM, mukana Photoshop Elements, myyntiin vasta tammikuussa (koskee nähtävästi Eurooppaa?).

  18.09.2001  

Nikon Coolpix 5000, 5 megapikseliä 3 * optinen zoom, 28mm - 85mm, varusteluistiin suoraan kiinni Nikonin Speedlight-salamoihin (ainakaan esituotantomallissa ei kuitenkaan salaman zoomaus toiminut). Ei enää taittuvaa runkoa, 1.8 tuuman lcd taittuu. Marraskuussa myyntiin, $1.099.

(Janne Turunen)
Hintatietoja Tokiosta "Runsaastihan täällä kameroita on tarjolla, mutta valikoima on käytännössä sama kuin Suomessa. Demokappaleita (tai muuten uudenveroisia tehtaan paketissa) saa paikoin varsin halvalla (näissä käytännössä aina valikot japaniksi). Muutama esimerkiksi:

Canon G1 JPY 56800 (FIM 3100)
Canon Pro90 93800 (5100)
Fuji 6800Z 59800 (3250)
Fuji 6900Z 79800 (4350)
Nikon 880 44800 (2450)
Nikon D1 228000 (12450)

Englanninkielinen Canon D30 maksaa noin FIM 15000, eli saman kuin halvimmillaan Saksasta tilattuna.

Muistikorttien hinnat ovat suunnilleen amerikkalaista postimyyntitasoa (CF 128MB halvimmillaan FIM 440), Microdrivea yms. ei ole oikein tarjolla. Huomenna alkavat messut (http://expo.nikkeibp.co.jp/wpc/e/index.html), katsotaan mitä hauskaa sieltä löytyy..."

Matsushita (Panasonic) ja Leica yhdistävät voimansa, LUMIX-digikamerat. DCM-LC5, 3 * optinen zoom, 4 megapikselin ccd, 4 kuvaa sekunnissa 8 kuvan verran, 2.5 tuuman lcd, 90.000JPY $763. DCM-LC7, 2 * optinen zoom, 2.1 megapikselin ccd, 1.5 tuuman lcd. Japanissa myyntiin lokakuun 27.

Steve Sanders, Casio QV-4000 -arvio. Kovasti taas ylistellään kameraa (Eilen tullut What-Digital-Camera lähinnä kehui tekstissä, mutta antoi kuitenkin vain 7/10. Oletettavasti tulee irtonumeromyyntiin vajaan kahden viikon päästä. Uudenkin lehden digikameroiden arviot voi lukea kokonaisuudessaan netistä pdf:inä).

Silicon Film -yhtiön loppuhetket (kuinkahan monta eri messupalkintoa on tullut ja kuinkahan monta kymmentä lehtijuttua on kirjoitettu tuotteesta, jota ei koskaan edes ollut)

  17.09.2001  

DCRP, Minolta Dimage 7 -arvio. Euroopassa kameran mukana ei tule laajempaa manuaalia printattuna. Vähän kevyen luokan arvio, mutta perusasiat käydään suunnilleen läpi. (Matti: en ymmärrä, miksi kaikki aina moittivat tätä kameraa muovisen tuntuiseksi. Lukemani perusteella kamera kestää erinomaisesti koville pinnoille pudottamista, runko lienee metallia - magnesium-sekoitusta. Hintakin on jo laskenut alkuperäisestä ja laskee varmasti edelleenkin. DCRP ei nähtävästi osannut ottaa minkäänlaista kantaa tehdasasetusten virheellisyyteen).

Macolinen MacoDigiSummer 2001 -kilpailun tulokset on julkistettu. 1. sijan voitti Olympus C-2020Z:lla otettu kuva, 2. sija Olympus C-2100UZ, 3. sija Nikon 990 ja 4. sija Canon S20. Kilpailun galleria-sivut ovat erinomaisen havainnolliset: niiltä voi tutkailla monen eri digikameran aikaansaamaa jälkeä. Yksittäisiä kuvia on 143kpl, samalta kuvajaalta yksi tai kaksi kuvaa. Kilpailun voittajasta voi olla montaa mieltä, mielestäni palkittujen lisäksi olisi löytynyt parempiakin kuvia. 3. sijoittunut kuva on ainakin minuun makuuni liian voimakkaasti terävöitetty. Tällaiset kuvat näyttävät aina luonnottomilta, "digitaalisilta". Vihreän nurmikon kuvaaminen on digikameroille yleensäkin vaikea tehtävä.

Tietokone-lehden www-sivujen uutinen, Micrografx julkaisi uuden Picture Publisherin.

Toivottavasti tähän uutiseen loppuvat kysymykset "digitaalisesta filmistä" eli Siliconfilm.com (sivujen viimeinen päivitys 27.7.). Lue uutinen (toiminta jäissä, jollei välitöntä lisärahoitusta, niin konkurssi).

Sunnuntain Helsingin Sanomat C10, Rajala Pro Shopilla puolen sivun ilmoitus. Canon digipäivät ke 19.9., Canonin edustajat paikalla Lauttasaarentie 7. Ensiesittelyssä 19.9. Canon PowerShot G2, Canon XL-1s (digivideo) ja Canon MVX1 (digivideo). Avajaistarjouksia (voimassa 23.9.):

  • Canon PowerShot A20 2.990mk
  • Canon Digital Ixus 300 4.490mk
  • Canon PowerShot G1 5.990mk
  • Canon Eos D30, etusi?, pyydä tarjous

Sunnuntain Helsingin Sanomat C6, tarjoukset vain Akateemisesta Kirjakaupasta, voimassa 23.9. saakka:

  • Photoshop 6 - Kuvankäsittely (...Bible) 285mk (355mk)
  • Kuvankäsittely & digitaalikuvaus - Kuvankäsittelyn peruskirja (Petri Miettinen) 200mk (255mk)
  16.09.2001  

Armi lisäsi taas galleriaan lomakuvia Prahasta (Olympus 2000). (Kolmeviikkoisen loman 3. ja 4. päivä. Tähän mennessä on siis kertynyt 173 kuvaa Prahasta + ympäristöstä...).

WTC:n tuhosta selviytyneen New York Daily Newsin valokuvaajan tarina.

Kävin eilen Kallion kirjastossa kameran kanssa ottamassa kuvia ruotsalaisen Foto:n ja englantilaisen Practical Photography:n sivuista. Paljon parempi tulos olisi tietenkin tullut, jos olisin lainannut kaikki puolisensataa lehteä kotiin. Kotona olisi sitten voinut ottaa kuvat jalustalta ja lehdet olisi saanut painettua litteäksi. Nyt laitoin summanmutikassa arvot: ISO 200, suljinaika 1/15s. Kuvia tuli kaikkiaan parisen sataa. Kotona nauhoitin sitten Photoshopilla yksinkertaisen actionin, jonka sai batch-toiminnolla kohdistumaan jokaiseen 200 kuvaan. Leveyden ja korkeuden pienensin puoleen, kooksi jäi kullekin sivulle vähän yli 200 kB. Tässä esimerkki jäljestä (FOTO-lehden numero 1/1998, 11 sivun jalusta-testi).
(FOTO Toppklass -maininnan saivat

  • Gitzo Mountaineer 1349 7.350SEK 4.625mk
  • Stabil resväskestativ 2.300SEK 1.416mk
  • Gitzo G320 3.200SEK 1.970mk
  • Gitzo G500 4.300SEK 2.648mk
  • Berlebach Report 2142 3.000SEK 1.847mk
  • Stabil snabb, mellan 2.300SEK 1.416mk
  • Berlebach Uni 17 6.900 SEK 4.249mk
  • Optifix 4.500SEK 2.771mk)

IR

  • Adobe Photoshop Elements, omia actioneja (makroja) ei voi kirjoittaa, ei curveseja, ei kanavia (CMYK-tarvetta ei monella muutenkaan ole). Ohjeet ohjelman käyttämiseen ovat hyvät, ei kuitenkaan oltu kovin innostuneita ohjelmasta
  • Minolta Dimage 5, pienempi ccd, mutta muuten melkein sama kuin isoveli Minolta Dimage 7. Värisaturaatiota muutettu oletuksena isommaksi, värit paremmat, hinta vielä vähän liian iso tässä luokassa, $999 listahinta
  • Andromeda VariFocus Plug-in, dof:in eli syväterävyyden ohjelmalliseen muuttamiseen (asteittainen gaussian blur). Andromedalta löytyy demo, hintaa on $44

Fred Miranda, parannettu versio ilmaisesta Photoshop-makrosta EdgeSharpen (16- ja 8-bittiset versiot). Kts. Digital Outback.

John Cowley (Lonestardigital) on siirtymässä Canon D30:sta Nikon D1H -digikameraan, ensimmäiset kokeilut.

Luminous Landscape, Is Large Format Really “Best”?

 

  15.09.2001  

Tietokone 9/2001

  • 3 suomennettua Photoshop 6 -kirjaa, kaikissa kirjoissa komennot on esitetty sekä suomeksi että englanniksi, mutta ohjelmakuvakkeet ovat vain englanniksi
  • Photoshop Wow! 360s., 335mk Bol.fi:ssä. Oletuksena aikaisempi kokemus, loistokkaat kuvat innostavat kokeiluihin, erityisesti mainosgraafikoille ja digitaalitaidevalokuvaajille. (Matti: kuvitus on hienoa ja sitä on paljon, 6-versiosta puhutaan kirjan alussa paljon, mutta myöhemmin se kyllä sivuutetaan. Teos ei ole käsikirjamainen, pikemminkin sen lähtökohta on tehtäväkohtainen)
  • Photoshop 6 Kuvankäsittely, 920s., 319mk Bol.fi:ssä. Alkuperäinen nimi Photoshop 6 for Windows Bible. Kattaa kaiken, mitä Photoshopista haluaa tietää. Myös vähemmän hyvin toimivista ominaisuuksista kerrotaan. Suuri osa kuvista mustavalkoisia. Kirjan vahvuus ehtymätön perusteellisuus, mukana monipuolinen cd. (Matti: pakkohankinta Photoshop-käyttäjille, välillä tekijä kyllä kertoo vähän turhankin laveasti, kotoa löytyy sekä 5- että 6-raamatut)
  • Photoshop 6 (Paginan kirja) 420s., 216mk Bol.fi:ssä. Asiallinen opas tehtäväharjoituksineen. Sopii oppikirjaksi ja itseopiskeluun. Kuvankäsittelyyn opastetaan kädestä pitäen harjoitustehtävien avulla. (Matti: tästä kirjasta ei ole havaintoja, mutta Paginan kirjat ovat ilmiasultaan yleensä aika masentavia, painettu harmaalle makulatuuripaperille + taitto melko ikävä)
  • Adobe Photoshop Elements pikakokeessa, helpompi Photoshop. Photoshop koetaan liian työlääksi oppia, Elements korvaa aiemman LE:n, tarkoitettu kuvaohjelmaksi vakavasti harrastaville ja yrityskäyttöön. Muokkaustoiminnot löytyvät helposti, lisätoimintoja, erityissuotimia, panoramakoosteet. Suositellaan puoliammattimaista kuvaohjelmaa tarvitsevalle. Täyttöpää, n. 750mk. (Matti: ei tue esim. icc-profiileja vrt. IFI, verkkokauppa.com:in hinta 630)
  • Sony DSC-S75 pikakokeessa, enemmän kuvia yhdellä akulla. Ominaisuudet lähellä vastaavaan käyttöön tarkoitettuja kinofilmikameroita, 432g, tukeva rakenne ja pitkäkestoinen akku. 3.3 megapikseliä, 34mm - 102mm, herkkä kenno hämäräkuvaukseenkin, lcd-näyttö näkyy kirkkaassa auringonvalossakin, myös suuri optinen etsin. Vain Memory Stick, täydelliset käsisäädöt. Sony.fi, 6.995mk. Smartit.fi 6.052mk
  • Kodak DX3500 pikakokeessa, helppokäyttöinen peruspokkari. Optinen etsin ja pieni lcd-näyttö, runsas 2 miljoonaa pikseliä, kuvasuhde 3:2, Compact Flash, vakiona ladattava akkupaketti (2 * AA). Ei optista zoomia, keskinkertainen kamera. Huono herkkyys, sisätiloissa ei voi käytännössä kuvata ilman salamaa. Mukana telakointiasema (oma virtalähde), joka liitetään USB-vaylään, helppokäyttöinen. Myös kamerassa on USB-liitäntä yksinäänkin. Helppokäyttöinen peruspokkari. Kannattaa miettiä, kuinka paljon on valmis tinkimään ominaisuuksista edullisemman hinnan takia. Kodak.fi, 3.395mk
  • 10 sivun vertailu 21-tuuman näytöistä, 16 eri mallia. Toimituksen valinta: Samsung 1100p Plus 5.350mk, Hitachi MC828ET 6.900mk, Sony GDM-F520 10.990mk

Dpreview:n foorumin viestin mukaan NYC:n hinta Olympus E-100RS:lle ei ollut/ole virhe, siis 998DEM 3.034mk. Saksalainen hintavertailu Guenstiger.de näytti eilen E-100RS:n halvimmaksi hinnaksi 980DEM ja paikaksi Der Camera-Discount, mutta itse www-sivustolla hinta olikin 3.110DEM. Tänään sitten sivustollakin oli hinta muuttunut eli siis 980DEM, ulkomaille lähetyskulut ovat 100DEM ja paikasta löytyy email-osoitekin (toisin kuin Foto Brinkeristä). Kaipa Guenstigeriin on tämän jälkeen sitten luottaminen (ehdin jo eilen lähettämään emailinkin, jossa ihmettelin, heittävätkö muutkin hintatiedot yhtä paljon).

HS, D2, Aleksin Veikon Koneessa videokameroiden suurtyhjennys vain tänään (myös digikameroita), suuri varastontyhjennys, myydään esittelykoneet, vanhat mallit, yms., normaalit takuut. Postiennakolla kaikkialle Suomeen, tilauspuhelin (09) 700 16 500 (puh.vaihde 010 80181). Aleksanterinkatu 21, Stockmannin pääove vastapäätä, 10-20, la 10-18

  • Sony DCR-PC5 DV-kamera 7kpl 8.995mk (12.995mk)
  • Sony MDC-CD1000 CD-Mavica 4kpl 7.995mk (12.995mk)
  • Sony DSC-S70 digital still-kamera 5kpl 6.995mk (3.995mk)
  • JVC GRD-VX9 DV-kamera 15kpl 8.995mk (10.995mk)
  • JVC GRD-F1 DV-kamera 9kpl 5.995mk (2.995mk)
  • JVC GRD-VL109 DV-kamera 5kpl 4.995mk (7.490mk)
  • Canon Powershot S10 digital-still 5kpl 2.995mk (4.995mk)
  • Panasonic NV-SD150 DV-kamera 2kpl 5.995mk (8.495mk)
  • Sony DCR-TRV20 7.995mk (13.995mk)
  • Sony CCD-TR728 3.595mk
  • Sony MVC-FD85 Digital Mavica digitaalikamera 1.999mk (5.995mk)
  14.09.2001  

Canonin digikameroita käyttäville: Chris Breezeltä on ilmestynyt uusi versio Downloader v1.3, ilmainen, paljon parempi kuin Canonin oma ZoomBrowser.

World Trade Center -kuvia

Creativepro.com, Setting Up Color Management in Photoshop 6.

Digitalkamera.de, uusia ComputerFoto-testikuvia, Casio QV-2400UX, Fujifilm FinePix 4800 Zoom, Minolta Dimage 7 ja Toshiba PDR-M81.

 

  13.09.2001  

Tilasin Teknofokuksesta polarisaatiofiltterin, 49mm, tuli eilen postitse hyvin pakattuna. Polarisaatiofilttereiden hintoja, lineaaripolarisaatiosuotimien toimitusaika on pari viikkoa (maahantuoja ei pidä niitä hyllyssä ollenkaan). Pyöröpolarisaatiosuotimien toimitusajat ovat pari kolme päivää. Teknofokuksen sivuilta löytyy vähän etsimällä kaikenlaista digikameroihin liittyvää...

Sfnet.tori.myydaan.atk.muut, Sony DSC-S50, 2.1 megapikseliä, Sonyn laukku, 2.400mk. Kts. ilmoitus.

Photobit, 4 megapikselin CMOS teollisuuden ja tiedemaailman tarpeisiin. 240 kuvaa sekunnissa, 1GB/s, alle $1.000, hintaluokka sama kuin alle 50 kuvaa sekunnissa ottavien CCD-kennojen. Yksinkertaisempi rakenne ja rajapinta ulospäin kuin CCD-kennoissa. PB-MV40 Megapixel CMOS.

Olympus E-20 P/N (P/N = PAL/NTSC), 5.24 megapikseliä, SmartMedia/Compact Flash + tuki microdrivelle. Alle 2.5 megapikselin suljinaika entisestä 1/640 s:sta 1/18.000 s:iin. Uutta myös optisessa etsimessä erillinen tarkennusnäyttö. Edelleen 4 * optinen zoom, 35mm - 140mm, pixel mapping toimimattomiin pikseleihin, 1.050g painoa, $1.900.

  12.09.2001  

Steve Sanders, Digital Photo of the Day, September 11, 2001 - Day of Terror (siluettikuva palavasta World Trade Centeristä, Kodak DC4800). 13.09.: kuva vaihtuu päivittäin, tässä pysyvä linkki Day of Terror -kuvaan.

Digitalkamera.de, 11.9., ranskalainen fotolehti julkaissut Canonin uusimman digitaalisen SLR-kameran speksit, EOS 1v. Malli julkistetaan virallisesti lokakuun 5. päivä, lisää www-sivuilla muutaman päivän päästä.

  • Canon EOS-1D, pitäisi olla vastaus Nikon D1 -sarjan digikameroille (Matti: päivitys, näyttääkin mielenkiintoiselta, aiemmin mainittiin CCD, mutta kenno voi olla myös CMOS? Canon julkistanee lokakuun 5. kaksi mallia, toinen CCD ja toinen CMOS)
  • linkki ranskaksi
  • ranskankielinen artikkeli, pdf
  • Dpreview:n forumin thread
    • EOS 1V:een pohjautuu
    • 4.15 megapikseliä, 4.6 megapikselin CCD (vai CMOS?)
    • 1.3 kerroin objektiiveille
    • 3200 ISO
    • 30s - 1/16.000s
    • 8 kuvaa sekunnissa, 20 kuvaa, jpg
    • lcd 124.000 pikseliä, 5cm
    • voice memory 30s/kuva
    • joulukuussa myyntiin
    • 7.500 euroa

Digitalkamera.de, Ricoh RDC-7:n seuraaja, 4 megapikselin Ricoh Caplio RR1, syyskuun lopussa myyntiin, 3 * optinen zoom, 35mm - 105mm, f2.6 - f3.4, 1cm:n makro, 2 tuuman lcd-näyttö (yli 200.000 pikseliä) 1.000 euroa. Kts. myös LetsGODigital.

Steve Sanders news 11.9.2001, Kodak Professional DCR Pro Back Plus, 16 megan digitaaliperää tehty yhteensopivaksi useampaan malliin. Listahinta $21.995. Kts. myös Dpreview.

Samuli Vahonen on laittanut menneen kesän satoa nettiin, Canon G1 -kuvia, ihmiskuvat jätetty tarkoituksella pois. Kts. viesti.

 

  11.09.2001  

Gigantin mainos HS:n välissä, Sony DSC-P1 4.990mk (hinnat voimassa 15.9. asti).

MBnetin hintaseurannasta löytyy jo Netssonin hinta Canon G2:lle, 6.945mk. Kamera ei siis ole vielä myynnissä. (Suomen listahinta ko. mallille lienee näiden hintojen pohjalta 7.995mk).

Fujifilm FinePix 2800Z, 2.11megapikseliä (ei Superccd), 6 * optinen zoom, 38mm - 228mm, elektroninen etsin (110.000 pikseliä), 1.8 tuuman lcd, SmartMedia, 1/2s - 1/1.500s, siis aivan kuluttajatason kamera. Lokakuussa myyntiin, $449.

Digitalkamera.de, Sanyo IDC-1000Z (auf deutsch, varmasti pian myös englanniksi). 1.5 megapikseliä, optiset 730MB:n kiekot, 3 * optinen zoom, 38mm - 114mm, 16s - 1/2.000s, f2.4 (f4.4) - f8.0 (f14.7). 1.8 tuuman lcd, elektroninen etsin, sama kokoluokka kuin Olympus 2100UZ. 3.000DEM, kiekot 100DEM.

IBM ilmoitti ihan virallisesti laskeneensa microdriven hintoja (Matti: lisääkin hinnat varmasti laskevat, CF-kortit ovat jo varteenotettava vaihtoehto, kilpailijoilta tulee microdriveja jne.). Alennukset ovat suurimmillaan 32%. Listahinnat 1GB $379, 512MB $259, 340MB $199.

(Jani Vertasen email, Olympus E100RS) "Katselin viime viikolla hintoja osoitteesta guenstiger.de ja kahtena peräkkäisenä päivänä halvin hinta oli alle 1000DM ja vieläpä eri paikoista (Foto Brinker ja toinen, jota en nyt muista). Pistin postia juuri sinne toiseen mestaan (Foto Brinkeriltä en sähköpostiosoitetta löytänyt) ja sain myös vastauksen. Hinta oli 989DM ja se piti täysin paikkansa. Suomeen tilattaessa tietysti tulee postikuluja noin 14DM. Aika suuri ero verrattuna halvimpaan Suomen hintaan."
(Matti: kävin äsken tarkistamassa Foto Brinkerin hinnan 989DEM eli NYC:in hinta on kuin onkin ihan oikea. Foto Brinkerilla ei näytä olevan minkäänlaista email-osoitetta. Luokassaan Olympus E100RS:lla ei ole kilpailijoita. Se luokkahan on ottaa 15 kuvaa sekunnissa, 10 * optinen zoom, kuvanvakain. Tekniikka ei ole ihan tuoretta, kamera kuuluu 1.5 megapikseliluokkaan).

Jani Vertanen on saanut jo aika pitkälle valmiiksi Canon PowerShot Pro 90IS -sivunsa. Sivuilta löytyy omakohtaisia kokemuksia kamerasta, kuvia, jne. Erittäin ilahduttavaa, että löytyy suomalaisiakin käyttäjäsivuja!

 

  10.09.2001  

Suomenkielellä (ja jo alkuaan suomeksi kirjoitettuna) rupeaa löytymään kirjoja. Uusin (heinäkuussa ilmestynyt) tutustu kirjaan!kuvankäsittelystä kertova alan kirja on Petri Miettisen "Kuvankäsittely & Digitaalikuvaus". Kustantaja on atk-kirjoihin keskittynyt Docendo (ex-Teknolit). Webissä kirja näyttää olevan tarjouksessa 199mk (päälle tietenkin postikulut), kirjakaupoissa normaalihinta on 255mk. (Päivitys 06:56: esim. Akateemisessa hintaa on alennettu eli 200mk. Päivitys 17:19: Akateemisen verkkosivuilla hinta on 200mk, mutta myymälässä 255mk. Verkkosivuilta tilatut tuotteet voi hakea myymälästä, kun ilmoitus on tullut. Postin kautta 1 - 2 kpl kirjoja toimituskulut ovat 24mk, 3 kpl ja enemmän ei toimituskuluja). Sivuja kirjassa on 306 (www-sivujen mukaan 350). Sinällään www-sivut ovat hyvin tehty, Miettisen kirjasta löytyy pdf:nä sisällysluettelo + muutama esimerkkisivu.

Kuvankäsittely & Digitaalikuvaus sopii erinomaisesti yleisteokseksi ja johdatukseksi bittien maailmaan, erityisesti niille, joille tämä maailma on uusi. Kaikki mahdollinen ja mahdoton käsitellään, väriteoria, resoluutiot, fontit, kuvien värisymboliikka, monitorin säätäminen, IFI Onlineen kuvien lähettämisestäkin on 5 sivua, digikameroista vähän alle 40 sivua, skannereista ja skannaamisesta yli 20 sivua, painot, icc-profiilit. Lisäksi käsitellään yksittäisiä ohjelmiakin monta sivua: Freehand 9, Paint Shop Pro 7, Photoshop 6, Corel Draw 10 ja Corel Photo-Paint 10. Teksti on aika usein omakohtaisen tuntuista, näin montaa aluetta käsittelevä teos ei tietenkään kovin perusteellisesti ehdi mitään käsitellä. Tarkasti lukemalla löytyi aika paljon hyödyllisiä vinkkejä. Kirjan kieliasu on huolellisesti tarkastettu eikä kirjoitusvirheitä juuri ole. NiMH-akkuja nimitetään ...hybridi-akuiksi (usein tehty virhe). Hybridi liittyy käsittääkseni lähinnä kasvitieteeseen, vedyn yhdisteet (joita akuissa käytetään), ovat hydridejä. Oppilaitoksille erinomainen valinta, tiedot ovat tuoreita ja ajan tasalla.

(Matti J:n email) "NY-Cameran "special offer" on ollut hetken aikaa: Olympus E100RS alle 1000 DEM!"
(Matti: tätä malliahan ei muissa saksalaisissa nettikaupoissa enää näy. On siis mahdollista, että ko. hinta ei olisi virhe. MBnetin hintavertailun halvin hinta on 9.845mk (kuudesta nettikaupasta). Itse uskon kuitenkin vahvasti, että ko. hinta on NYC:n virhe).

Verkkokauppa.com myy 128MB:n Verbatim-merkkisiä Compact Flash -kortteja huippuhalvalla, 500mk. Niitä olikin jo tilattu äsken (17:56) 16kpl. Muistikortit eivät enää löydy digitaalikameroista, vaan kohdasta "muistit compact flash".

Finlandia-kuvalla on 12.9.2001 keskiviikkona klo 10 - 19 Suomen Moottori- ja Autorheilumuseossa, Töölönkatu 51 b, ns. Eltsu-halli Pro Digi -päivä. Ennakkoon voi varata ajan henkilökohtaiseen opastukseen.

  • Imacon, esittelemme Imacon-digiperän FlexFrame 3020:n. Digiperää demotaan sekä muotokuvauksessa että mainoskuvauksessa. Kiperiin kysymyksiin paikalla vastaamassa valmistajan edustaja Morten Søndergaard. Ensiesittelyssä Imacon "virtuaalirumpu" -skanneri Flextight Precision III
  • Elinchrom, uusinta tekniikkaa. Uudet Digital-salamalaitteet antavat tarkkoja, samantehoisia peräkkäisiä välähdyksiä
  • Hasselblad, 555ELD digitaalikuvaukseen modifioitu moottorirunko
  • Olympus, nähtävänä laaja digitaalikameramallisto, sublimaatiotulostin ja 3D-skanneri

Aiemmin jo useampaan kertaan mainittu "K.O.Varto" myy CompactFlash-kortteja 128MB 399,-, 256MB 899,-. Kts. ilmoitus. (klo 15:12: jo 17.8. oli diginewseissä vähän enemmän juttua K.O.Varton kauppatavoista: ei kuittia, maksu etukäteen jne. Joillekin tällainen kauppatapa sopii, joillekin ei. Sfnet.harrastus.valokuvaus -ryhmään kirjoittavaa nimimerkki "Arskaa" ei kauppatapa miellytä. K.o. nimimerkin vihjailuja voi lukea esim. tästä viestistä. Vähän jäi epäselväksi, mitä "Arska" oikein yritti vihjailla.)

Toisaalta ymmärrän hyvin "Arskaa", pienyrittäjät ovat ahtaalla, kun nettikaupat myyvät pienillä katteilla tavaraa halvemmalla kuin nämä pienet firmat itse saavat Suomesta tukusta ostettua. Lisäksi he joutuvat vielä maksamaan kaikesta veron (versus "K.O.Varto"). Mielelläni olisin tältä "K.O.Vartolta":kin kortteja halvemmalla ottanut, mutta ostamistani kahdesta kortista olen maksanut tasan viesteissä pyydetyn hinnan. Mielelläni ottaisin kaikkea mahdollista ilmaiseksi tai ainakin halvemmalla. Alennusta en ole saanut mistään (en sen puoleen ole pyytänytkään). Ilmaiseksi olen saanut seuraavaa (ihan kuin olisin jollekin "Arskalle" näistä tilivelvollinen...):

  • runsaat puoli vuotta maksoin Keltaisen Pörssin online-palvelun maksuja ihan itse, tämän vuoden alusta pyysin ilmaista aikaa ns. "mainostuksen" vastineeksi, tähän suostuttiin
  • Raahen Kuva Lenitasta olen saanut yhden soviterenkaan ilmaiseksi, Minolta Dimage 7 -digikamerasta ja Minoltan salamastakin maksoin ihan listahinnan (joka näillä sivuilla on kerrottu)
  • yhden digikameroita yms. käsittelevän kirjan olen saanut lahjaksi
  09.09.2001  

Armi laittoi esille Karlovy Vary -kuvat (teimme sinne päivämatkan, kuvia on 34 kpl ja kamerahan oli silloin Olympus 2000).

(email) "Minulla on ollut Canon PowerShot Pro90 IS -digikamera vajaan kuukauden. 10-kertainen optinen zoom, kuvanvakain jne. Kuitenkin on tullut huomattua, että oli vähän ylimitoitettu hankinta omiin käyttötarpeisiin (lähinnä suurehkon koon takia..). Tässä olisi tarjolla uuden karhea. Ohjehintahan tuolle taitaa olla jossain 10kmk pinnassa, voisin sen myydä vaikkapa 8900 mk sis. alv 22% normaalein muistikortein ym varustein."
Emailitse voivat kiinnostuneet ottaa yhteyttä.

DigIT.no (norjalainen sivusto):

  • Yodobashi Cameran (Japanin suuri fotoketju) elokuun myyntiluvuissa Canon valtasi ensi kertaa 3 ensimmäistä paikkaa (aiemmin Fuji on ollut kärkisijoilla), mallit olivat Canon Digital Ixus v, Canon Digital Ixus 300 ja Canon Powershot A20, kts. tarkemmin
  • Japanissa digikameroiden myynti on ylittänyt tavallisten kameroiden myynnin. Viime kesäkuussa myytiin 400.000 digikameraa ja vain 200.000 tavallista kameraa. Vientimarkkinoilla trendi on samansuuntainen, kesäkuussa 2001 tavallisten kameroiden hyväksi suhde oli vielä 60/40, kts. tarkemmin

(Erkki Lehmuskallio, aiemmin mainitut Minolta Dimage 7 -kuvat)
"Löysin Lyypekistä kesällä UNOMAT:in laturin, joka lataa 2 tai 4 kpl joko AA- tai AAA-kennoja: latausaika oli kennojen lukumäärästä ja kapasiteetista riippuen max. 4 h. Siinä on purkutoiminto sekä mahdollisuus ladata myös auton tupakansytyttimestä kuten Maha:ssakin näytti olevan. Voi ladata sekä NiMh että NiCd. Hintaa taisi olla 50 DEM. Kuvakin löytyy: ja kun ottaa akut pois, niin voi kääntää kannen siististi päälle."

(Kuvagalleria.netin pitäjä) Olympus C-2020 Zoom + 1.45 telekonvertteri, kts. kuvia. (Olympuksen oma TCON-14 telelisäke).

TopShotin Käytetyt-sivulla on myynnissä Nikon D1 16.900mk.

 

  08.09.2001  

Kolmen viikon Prahan lomastamme Armi on laittanut lähinnä yhden päivän kuvia esille. (Kuvat 1-12 sekalaisia kuvia ensimmäiseltä lomapäivältä; kuvat 13-104 toisen lomapäivän kävelykierrokselta: Kaarlen silta, Mala Straná ja Linnavuori ...). (Olympus 2000)

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (17.9.):

  • Canon A20, 3.000mk (!), Oulu (7.9.)
  • Canon A20, 2.800mk, Oulu (14.9.)
  • Canon Digital Ixus, 64MB, 3.250mk, Oulu (17.9.)
  • Canon G1, 340MB microdrive, 5.800mk, Vantaa (17.9.)
  • Canon S10, vara-akku, 16MB, laukku, 2.900mk, Tampere (7.9.)
  • Compact Flash -kortti, 32MB, 300mk, Kirkkonummi (14.9.)
  • Fuji 4700 Zoom, 4.500mk, Jyväskylä (10.9.)
  • Kodak DC210, 1.300mk, Hämeenlinna (10.9.)
  • HP 200, 500mk, Jyväskylä (7.9.)
  • HP C-500, 2.000mk, Mikkeli (11.9.)
  • Olympus C-900 Zoom, 1.700mk, Vaasa (14.9.)
  • Olympus C-860-L, 1.500mk (!), Seinäjoki (7.9.)
  • Olympus C-820L, 1.300mk, Vaasa (14.9.)
  • Olympus E-100 RS, 4.400mk, Mietoinen (11.9.)
  • Olympus E-10, 192MB, 10.500mk, Tampere (10.9.)
  • Sony DSC-S70, 4.000mk, Vantaa (14.9.)
  • Sony DSC-P1, 5.500mk (!), Hki (10.9.)
  • Sony DSC-P1, 4.800mk, Tampere (13.9.)

Pekka Saarinen on lisännyt Canon D30 -kuvagalleria -sivuilleen selostuksen kuvien synnystä. Lisäksi löytyy "What's in my camera bag and why" (Gear notes). Kuvia on ladattu syyskuun alusta 62115 kertaa.

Luminous Landscape (Reichmann), High Pass Sharpening (Photoshop).

LetsGoDigital, yhteenveto eri valmistajien kortinlukijoista.

Dpreview, 256MB:n SmartMedia tulossa ensi vuonna. Hinnan pitäisi olla $80 - $160. Vielä ei tietoa, tunnistavatko nykyiset kamerat isomman kortin.

IR, tuotearvioita

  07.09.2001  

Dpreview, pelkkien PIM-driverien päivittäminen ei riitä. Tarvitaan myös itse Film Factoryn/PhotoQuickerin päivitys, jotta uudet printterit käyttäisivät PIM:iä. Ohjelmaa ei puolestaan voi laittaa julkiseen levitykseen. Ainut tapa päivittää tietyt Epsonin printterimallit PIM-kelpoisiksi on tilata cd suoraan Epsonilta.

Digitalkamera.de, Hp Photosmart 318 ja 715. 2.13 megapikseliä ja 3.3 megapikseliä. 318-malli tulee myyntiin muutaman päivän päästä, 715-malli vasta lokakuun alussa.

DCRP, Sony DSC-P5 -arvio, pienennetty versio P1:stä, $599.

Halvalla ei saa hyvää. AA-kokoisten akkujen laturiksi ei mielestäni kannata ostaa halpaa 16 tunnin laturia, vaan ennemmin ostaa sitten 300mk - 500mk maksava 4 tunnin pikalaturi. Halvemmissa latureissa ei usein ole minkäänlaista automatiikkaa. Espoossa Martinsillantiellä kodinkoneliike HOT:in vieressä ovat Biltema ja Tarjoustalo.

  • Biltema: 1.200mAh, 4 * AA, 44.90mk (eivät kovin kauaa kestä). 59.90 maksaa plug-in -malli, NiMH-akuille, 5 hours, Fast Charger. Toinen on sitten kannellinen malli, myös NiCD-akuille, erillinen akkujen testaustoiminto, merkkivalot, nopeudesta ei mainintaa, mutta lienee hidas, 64.90mk. Molemmista löytyvät netistä tiedot (pdf, Konttoritarvikkeet...)
  • Tarjoustalo: UniRoss NiMH/NiCD-akuille laturi, Tester, Charger, Discharger, 16 tunnin latausaika, 75mk. 2 * 1.300mAh:n AA-kokoista akkua 29mk
  • digicamera.netissä on aiemmin juttua latureista ja akuista esim. 1.8.2001, 14.12.1999

Keltaisen Pörssin pienempää kilpailijaa Palsta.fi:tä kannattaa myös välillä vilkaista. Usein ilmoitukset ovat molemmissa samanaikaisesti. Palstassa ovat hinnat maksuttomia, mutta yhteystiedoista pitää erikseen maksaa (toisin kuin Keltaisessa Pörssissä).

 

  06.09.2001  

Lönnrotinkatu 31:ssä sijaitseva Fimeko lienee ammattilaisten suosiossa. Siellä on ollut jo pitkään www-sivujen mukaan tarjouksena Canon EOS-D30, 17.500mk, yrityksille vuokralle 710mk/kk.

Rajala Pro Shopilla puolen sivun ilmoitus HS:ssa, C2, uuden Lauttasaaren myymälän avajaiset ym.

TopShot, Digital Wallet (Malminkartano/Kontula, Hki) 6GB, 300gr, 3.950mk.

Netsson jatkaa edelleen "häiriköintiään" Mbnetin hintaseurannassa.

  • Nikon Coolpix 995, 6.945mk
  • Olympus Camedia C-4040 Zoom 6.445mk

Rob Galbraith, The Digital Journalistin syyskuun numero keskittyy fotojournalismin tilaan, 2-osainen sarja. Lisäksi kerrotaan New Jerseyläisen the Star-Ledger -lehden foto-osaston renesanssista (kaikilla kuvaajilla 2kpl Nikon D1 -digikameraa, kannettava, kuvaajat mukana jutun teossa alusta alkaen jne.).

Epsonilta uusi www-sivusto, joka on keskittynyt PIM:iin (Print Image Matching). Epson UK:sta voi imuroida päivitetyt ajurit, joiden ansiosta Epson Stylus Photo 780-, 890- and 1280- (Euroopassa 1290) malleihin lisätään PIM-tuki. Japanissa nämä ajurit ovat olleet imuroitavana jo useamman kuukauden, ainakin USA:ssa voi ilmaiseksi tilata cd-rommin, jossa on ko. päivitys.

  05.09.2001  

Photoshop 6:n virallisesta julkistamisesta on kulunut jo yli vuosi, beta-version testaus lienee jo pitkällä, mitään huhuja ei vielä ole osunut eteen. Ehkä nyt olisi aika hypätä versionumeroissa suoraan numeroon 7? Adobe aiheutti itselleen (ja käyttäjille) paljon harmia, kun testaajajoukko oli hyvin rajoitettu. Aivan itsestäänselviä verkkokäytön ongelmia ei 6.0:n betatestauksessa tullut eteen, tuote piti päästää maksavien asiakkaiden betatestaukseen. Toivottavasti Adobe on jotain tästä episodista oppinut ja tällä kertaa laitettaisiin jonkinlainen esiversio (preview, trial) kokeiltavaksi ennen virallista julkistamista.

Paint Shop Pro:hon on ilmestynyt Virtual Painter -plugin. 12 erilaista maalausta muistuttavaa efektiä, $45.

Dpreview, Sony DSC-F707 -arvio päivitetty, nyt tuotantomallia käyttäen. Vihreä vivahde kuvista poissa, liian voimakkaita väreitä on laimennettu ja kamera on kuvanottovalmiudessa kolmessa sekunnissa. "Highly Recommended".

Työkaverin Nikon 995:n mukana tuli Fotostation 4.5, valikoiden suomennokset ovat aika hauskoja, tyyliin "Merkiste tagitetut kuvat"... Kts. näytöltä otettu kuva ko. kohdasta.

Netssonilta tuli asiallinen vastaus nopeasti:
"...Tuo keskustelupalstalle huudellut kaveri ei vastannut, kun kysyin suoraan hänen meiliosoitteestaan, että mistä asiasta lienee kyse. Sama henkilö ei ole ikinä ollut Netssoniin yhteydessä.. .

...Pääsääntöisesti kuitenkin tilanne on niin, että valmistaja hoitaa huollot, ei myyjäliike. Canonin, Sonyn, Olympuksen ja Agfan osalta on kokemusta: asiakas postittaa valmistajan huoltoon Suomessa ja huolto pelaa. Takuu on useimmiten vähintäänkin Euroopanlaajuinen, joskus maailmanlaajuinen.

...Minusta tuo käsite "harmaatuonti" on Kekkosen ajalta. Vuodesta 1995 Suomi on EU:n jäsen ja EU:ssa on vain yksi markkina, jolla tavara liikkuu vapaasti. Tuomme siis tarpeen mukaan tavaraa itse maahan, mutta käytämme kyllä Suomessakin olevia tukkuja jos niiden hinta on kohdallaan."

Mbnetin Hintaseurannassa Minolta Dimage 7:n hinta tuntuu laskevan päivittäin, tällä kertaa halvin noteeraus on Nettsonilta 8.645mk (Netssonin omilta sivuilta ei ko. mallia löydy, kyseessä on tarjous vain Mbnetin Hintaseurannan kautta. Päälle tulee vielä Netssonin omilta sivuilta löytyvien kameroiden hinnoista poiketen postikulut. Olisi hauska tietää, hoidetaanko esim. tämän mallin mahdolliset korjaukset Suomessa vai pitääkö kamera lähettää esim. Saksaan?). (Lähetin emailin Netssoniin ja kysyin heidän myymiensä kameramallien takuuhuollosta, hoidetaanko kaikki takuuasiat Suomessa jne.).

Sfnet.harrastus.valokuvaus, Canon G1, 64MB + 16MB + USB-kortinlukija, ostettu Saksasta, takuuta 10kk, 5.200mk. Kts. ilmoitus.

Dpreview, uusia digikamera-arvioita

  • Minolta Dimage S304, 3.3 megapikseliä, 4 * optinen zoom, $750. Suora kilpailija Nikon 995, Minolta kuitenkin halvempi, eikä aina välttämättä huonompi. "Recommended", korkein suositus jäi puuttumaan AF:n ailahtelun, tasaisten pintojen kohinan ja sen takia, että kuvat pitäisi aina ajaa Minoltan Image Viewer Utilityn kautta
  • Nikon Coolpix 885, pienempi version 990-mallista, mukana paljon ominaisuuksia 995-mallista. 3.3 megapikseliä, 3 * optinen zoom, $600. Pisteet hyvät, mutta kuitenkin vain "Recommended". Monet kuvat punavoittoisia, purppurareunaisuus (chromatic aberration) vaivaa myös

Ari Lindholmin sivuilta löytyy kaikenlaista kuvankäsittelyyn liittyvää yleistä asiaa (nimi lienee monelle tuttu eri messuilta Adoben ohjelmien asiantuntijana ja esittelijänä). Kohdassa Printtimedia on selvitetty icc-profiilien käyttöä. Sivuille Flash-intron kautta tai suoraan. (Tämä flash ei ärsyttänyt mitenkään, mutta muutaman katsomisen jälkeen suurin osa flasheista ei palvele niin yhtään mitään. Odotat vain, että animaatiot loppuisivat ja pääsisit katsomaan sitä tietoa, jonka takia jollekin sivulle menit).

"Rajala Pro Shop avaa Sanomatalon myymälän rinnalle toisen myymälän Lauttasaarentie 7 (Lauttasaareen). Rajala Pro Shop toiminta laajentuu uudessa pisteessä digitaalisen kuvan tulostuspalveluun periaatteella aidot valokuvat jopa tunnissa (DIGIKUVAPALVELU TOIMINNASSA ENSIVIIKON KULUESSA). Lisäksi tulemme tarjoamaan asiakkaillemme laajan valikoiman kotiteatterilaitteita. esim. 6.9 ensiesittelyssä SONY kotiteatterijärjestelmiä. Avajaisten 6-8.9 aikana tarjoamme erittäin hyviä etuja. 6.9 mennessä nähtävillä joitakin avajaistarjouksia

Rajala Pro Shop, Lauttasaarentie 7, 00200 Helsinki, puh. 09/478 00 018, fax. 09/478 01 077, proshop.lauttis@rajalacamera.fi

Sanomatalo, Postikuja 2, 00100 Helsinki, puh. 09/478 00 888, fax. 09/478 00 887, proshop.sanomatalo@rajalacamera.fi"

 

  04.09.2001  

Phototime.comista löytyy Erkki Lehmuskallion Minolta Dimage 7 -kuvia (välillä voivat yhteydet Atlantin taakse takkuilla). Casio 3000-kuvia Linnanmäeltä.

Sfnet.harrastus.valokuvaus, Photoshop Elements. (Matti: jos icc-profiilien käyttömahdollisuus vs. kuvien lähettäminen Ifille on tärkeää, niin itse suosittelisin Qimage Pro:ta. Rekisteröinti maksaa $35, sisältää kaikki myöhemmät päivitykset + tuen. Ohjelmasta tulee uusia versioita lähes joka kuukausi, erityisesti tulostamiseen kätevä, suositellaan!).

Helsingin Sanomien Kuluttaja-sivuilla C14 oli palstalla "Kuluttavaa Elämää" juttu Biteiksi jäivät! Puolitotuuksien lisäksi jutussa oli mielenkintoista faktatietoa. "Valokuvausalan yrittäjät ovat arvioineet, että tänä vuonna myydään noin 50 000 digikameraa. Siitä jäädään, sillä alkuvuonna niitä myytiin vain 14 000. Vielä viime vuonna myynnin kasvu hipoi sataa prosenttia, mutta tänä vuonna digipokkareita on käynyt kaupaksi vain viidennes enemmän kuin vuosi sitten."
Digikameroille näyttää käyneen kuten muillekin digihankkeille: vouhotuksesta huolimatta homma ei lähde käyntiin. (Matti: vahvennus on omani, jokainen tietää lähipiiristään, että digikameroita ostavat aivan tavalliset ihmiset ja että yhä useammalla sellainen on. Tämä edelläoleva virke ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa!). Juttu jatkuu vielä:
"Suomen Fotokauppiaiden toiminnanjohtaja Lea Herttua kehottaa jopa maltillisuuteen: 'Digikameroiden hinta-laatusuhde ei ole vielä sellainen, että suosittelisimme sitä yksityiselle kuluttajalle. Olemme neuvoneet kauppiaita, etteivät he suin päin lähtisi myymään digikameroita, vaan kyselisivät asiakkaalta, millaiseen käyttöön hän kameran haluaa', Herttua opastaa."

Sfnet.harrastus.valokuvaus, Casio QV-7000sx, 1.3 megapikseliä, 2 * 8Mb, akut + laturi, 1.800mk, Helsinki, kts. ilmoitus.

Kommentteja Pekka Saarisen D30 -galleriaan, rec.photo.digital (17kpl), sfnet.harrastus.valokuvaus (8kpl), klo 5:50.

Digital Outback, Photoshop Corner.

Kiitokset Jarmolle vinkistä, kävin eilen ostamassa Asematunnelin Fotoykkösestä viimeisen Manfrotton sinisen hihnan puoleen hintaan eli 60mk:aan.

 

  03.09.2001  

Huuto.netin tarjontaa digikameroidenkin osalta kannattaa jatkuvasti seurata. Tällä hetkellä mielenkiintoisin kohde on Canon G1 + 340MB:n IBM:n microdrive, päättyy 17.09.2001 13:43:51. (Välillä hintavaraukset ovat järjettömänkin korkeita. Syytä on myös muistaa, että tässä tehdään kauppaa yksityishenkilöiden kesken. Ostaja sekä myyjä ovat aika suojattomia, mutta terveen maalaisjärjen käyttö on sallittua. Itselläni on muutama huono kokemus, mutta olen toivottavasti niistä ottanut oppia. Juridisesti tarjouksen teko on sitova, käytännössä lienee kuitenkin harvassa myyjät, jotka olisivat lunastamattomien huutojen perään lakimiehiä laittaneet).

Norjalainen DigIT on mitannut ja koonnut 17 tavallisen ja 3 SLR -digikameran käynnistys-, kuvanotto- jne. aikoja taulukkoon. Canon G2:n pitäisi Norjassa tulla myyntiin lokakuun 15., 11.995NOK 8.862mk, kts. tarkemmin (Norjahan ei ole EU-maa).

A-Digital-Eye, Sony F707 -kuvia (melkein lopullinen tuotantomalli).

 

  02.09.2001  

Pekka Saarinen on julkaissut Canon D30 -kuvia 89 kpl, lue viesti ja katso kuvat http://photography-on-the.net/ . Kannattaa muistaa kuvia ihastellessa, että välineet eivät vielä kuvaa tee, kuvaaja on edelleen tärkein yksittäinen tekijä. Pekan Canon G1 -kuvia on tammikuusta katsottu 565.269 kertaa!

  • Canon D30 -kuvasivut ovat vielä kaiken lisäksi käyttäjäystävällisiä, aloitussivulla on pakosti tietenkin kokoa melkein puoli megaa, mutta yksittäisiä kuvia katsottaessa on mahdollista valita viidestä eri koosta (alle 50kB:stä lähes 500kB:een). Muutenkin galleriassa liikkuminen on tehty käyttäjäystävälliseksi, koko ajan ovat näkyvissä linkit, joista pääsee eteenpäin, taaksepäin, pikkukuvasivulle tai tekstitaulukkoon (jossa kuvia voi lajitella nimen, maan, aukon jne. mukaan)
  • kuvat käyvät myös oppitunniksi rajauksesta, on keskitytty pääasiaan ja uskallettu rajata tarpeeksi
  • kohderyhmä lienee osaksi Suomen ulkopuolella, siksi sivut ovat englanniksi ja siksi sijaitsenevat USA:ssa. Ihan kohtuullisen nopeasti kuvat Suomeenkiin latautuvat ja ainahan voi valita pienemmän kokoisen kuvan...

Stockmannin Basementin eilisiä hintoja (nettifirmojen hinnat ovat alempia, mutta omat kokemukseni Stockmannista ovat aina olleet hyviä. Tavaran saa heti mukaansa, mahdollisiin palautuksiin suhtaudutaan joustavasti, palvelu on aina ollut hyvää jne. Mitään tietoa halvimpien nettifirmojen myymistä digikameroista minulla ei ole, mutta voisi kuvitella olevan mahdollista, että ainakin joihinkin malleihin ei ole maahantuojan virallista tukea. Tällöin voi kameran takuuasioissa joutua lähettämään vaikka Saksaan, kameran myynyt yritys on voinut lopettaa toimintansa jne...). Näistä hinnoistahan voi aina yrittää tinkiä toisin kuin nettifirmojen hinnoista.

  • Canon Powershot Pro 90IS 10.990mk
  • Canon Powershot G1 6.990mk
  • Canon Digital Ixus 300 4.990mk
  • Canon Digital Ixus V 4.490mk
  • Canon CP-10 sublimaatiotulostin 2.790mk
  • Nikon CoolPix 880 5.990mk
  • Nikon CoolPix 995 8.990mk
  • Ricoh RDC-I700 9.990mk
  • Sony Mavica FD75 3.990mk
  • Sony DSC-D770 5.490mk
  • Sony Mavica CD-1000 9.999mk
  • Sony DSC-P1 5.590mk
  • Sony DSC-P50 3.790mk
  • Sony DSC-F505V 8.490mk
  • Sony DSC-S75 6.590mk
  • Samsung Digi Max 210 3.210mk

Suomalaiset aktiivisesti ylläpidetyt digikameroita käsittelevät sivut ovat harvassa. Yleensä tehdään kuvagalleria ja siinä se. Alan klassikoiksi ovat muodostuneet Canon G1 -kameraa käsittelevät Samuli Vahosen G1 -sivut ja Jouko Leskisen G1 -sivut. Toinen on käsitellyt aihetta englanniksi, toinen suomeksi. Molemmat niin perusteellisesti, että vaikea kuvitella, mitä muuta enää olisi voinut kirjoittaa. Arto Juvosen digiscoping-sivuja ylläpidetään aktiivisesti, "Lintukuvia Digikameralla Kaukoputken läpi kuvattuna". Kaupan päälliseksi pääsee rivien välistä tutustumaan lintuharrastajien suljettuun maailmaan.

Olympus C-40 Zoom (Euroopassa Olympus D-40 Zoom), ensimmäinen 4 megapikselin digikamera, joka on taskukokoa. 4.1 megapikselin ccd, 35mm - 98mm, 2.8 * optinen zoom, f2.8 - f8.0, 16s - 1000s, pakkaamattomana talletus, SmartMedia. 1.8 tuuman lcd, kaukosäädin mukana, APMCC (Automatic Pixel Mapping Camera Circuitry, toimimattomien pikselien mappaus tarvittaessa, ei siis tarvitse enää käyttää huollossa, miksei kaikissa kameroissa ole käytetty samaa tekniikkaa?). Pitemmillä valotusajoilla dark frame -tekniikka eli kohina pienenee huomattavasti. 2 * AA NiMH-akut. Printatessa voidaan käyttää uutta tekniikka, jonka avulla saadaan 3.200 * 2.400 pikselin kokoisia kuvia, apuna käytetään älykästä interpolointia suoraan ccd:n raakadatasta. Alustava myyntiintulo on lokakuussa 2001, $799.

Muutama vertailukuva samasta kohteesta, otettu Olympus C-2000 Zoomilla ja Olympus C-3030 Zoomilla. Rec.photo.digital -ryhmän viestiketju. Yllättävän hyvin vanha Olympus selviytyy...

 

  01.09.2001  

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (6.9.):

  • Canon A20, 3.490mk, Rovaniemi, 3.490mk (!) (3.9.)
  • Canon G1, 5.000mk, Vantaa (3.9., 5.9.)
  • Canon S10, 16MB, vara-akku ja laukku, 2.900mk, Tampere (3.9.)
  • Canon S20, 16MB, 4.300mk, Hki (5.9.)
  • Canon Digital Ixus, 2 * 8Mb, 16MB, 3.300mk, Lahti (3.9.)
  • Canon Digital Ixus, 3.500mk, Hyvinkää (5.9.)
  • Canon Digital Ixus, 3.300mk, Espoo (31.8.)
  • Canon Digital Ixus, 2.900mk, Espoo (4.9.)
  • Olympus C-900, 1.700mk, Jyväskylä (5.9.)
  • Olympus C-820L, 2MB + 8Mb, 1.500mk, Vaasa (31.8.)
  • Sony Memory Stick 128MB 1.500mk (!), Hki (4.9.)
  • Sony DSC-P50, uusi, 3.500mk, Hki (5.9.)
  • Sony DSC-P50, 3.300mk, Iisalmi (6.9.)
  • Sony DSC-F505, 3.500mk, Mikkeli (3.9., 5.9.)
  • Sony DSC-P1, 128MB, 6.000mk, Hki (31.8.)

IR, erilaisia arvioita:

  • Epson Stylus Photo 1280 (Euroopassa 1290), $499
  • Andromeda Lensdoc, PS-plugin tynnyri-ja tyynyvääristymän korjaukseen, $89
  • Pictographics iCorrect Pro, $139, PS-plugin, erittäin suositeltava hankinta, iho, taivas jne.
  • nik Sharpener, USM-plugin Photoshopiin, $129 standard version, $329 pro version, $199 versio, jota voidaan käyttää mustesuihkulla printatessa. Standard vähän turhan paljon riisuttu. (Matti: erilaisten digikamerasaittien pitäjien suosikki, kun ei vaadi mitään säätämistä. Omien kokeilujen pohjalta olen vähän ihmetellyt innostusta)

Kävin HOT Kodintekniikka, Martinsillantie 10, Espoo, puh. 09-8676 750 ostoksilla, vaihteeksi ostin jalustan, Manfrotto 390B, 395mk, kts. kuva. Pieni pikakiinnityslevy oli paketissa mukana, mutta Manfrotton oma hihna kuuluu lisävarusteisiin (mistäköhän sellaisen Suomesta saisi, Scandinavian Photossa "Bärrem 102" maksaa 210kr, ihan hyvin voisin maksaa 132mk?). Painon puolesta juuri ja juuri kulkee mukavasti mukana, lienee Manfrotton halvin kolmijalka. Tämä yksilö oli Espoon viimeinen, valikoimaa kuulemma vähennetään. Tässä jalustojen ja suotimien eli filttereiden hintoja:

  • Hama Gamma 79 499,-
  • Hama Traveler 299,-
  • Star 9 279,-
  • Star 21 349,-
  • Hama Omega Pro II 695,- (vaikutti todella tukevalta ja hyvältä jalustalta, ei mikään matkamalli)
  • Slik Pro 500DX 995,-
  • Slik U7700 395,-
  • Hazooka Ik12y 549,-
  • Giottos Vt806 199,-
  • Giottos Vt809 399,- (?)
  • Hama 49mm +2 lähilinssi 79,-
  • Hama 49mm lähilinssisetti (+1, +2, +4) 199,-
  • Hama UV-filtteri 49mm 44,-
  • Hama Sky UV-filtteri 49mm 79,-
  • Hama HTMC (coated) antireflex Pol Circular
    • 49mm 279,-
    • 52mm 299,-
    • 55mm 349,

Syyskuun megapixel.net:

  • Sony DSC-S85. 4.1 megapikseliä , 34mm - 102mm, 3 * optinen zoom, f2 (2.5) - f8, 8s - 1/1.000s. Ccd-kennoa lukuunottamatta samanlainen kuin S71. Pakkaamattomana talletus, ääni, Memory Stick. Erinomaiset värit + kuvat, ulkoinen salama (vain Sony oma), tynnyrivääristymää, varjoissa kohinaa. Käytettävyys 7.8, kuvanlaatu 8.6. Smartit.fi 7.876mk
  • Olympus D-510Z. (C-200 Euroopassa). 2.1 megapikseliä, 35mm - 105mm, 3 * optinen zoom, f2.8 (f4.4) - f5.6 (f8.6), 1/2s - 1/1.000s, SmartMedia. Kuvanlaatu erinomainen, pakkaamattomana talletus, yksinkertainen käyttää, asetukset eivät talletu. Käytettävyys 7.6, kuvanlaatu 8.6. Verkkokauppa.com 4.350SEK 2.732mk
  • Kyocera Finecam S3 (Yashica Euroopassa). 3.3 megapikselin CCD, 38mm - 76mm, f2.8 (f3.5) - f6.2 (f8), 2 * optinen zoom, 8s - 1/2000s. Kamera erittäin pieni, ei USB:tä, mutta mukana tulee pieni USB-lukija. Kuvan kovin pehmeitä, värit heikot, akut eivät kestä kauan. Käytettävyys 6.4, kuvanlaatu 5.8. $580.
  • Sony MVC-CD300. 3.4 megapikselin ccd, 34mm - 102mm, 3 * optinen zoom, f2 (f2.5), 8s - 1.1000s. Tallennusväline pieni cd-kiekko. 2.5 tuuman lcd-näyttö, ei muuta etsintä, mutta Sonylta saa laitteen, jolla lcd-näyttöä voi käyttää kirkkaassa auringonvalossakin. Sama linssi kuin Sony S75:ssä ja S85:ssä. Kuvat erinomaisia, mutta kamera on hidas käyttää ja kallis. Käytettävyys 7.4, kuvanlaatu 8.4. Smartit.fi 8.629mk
  • perusteellinen artikkeli digikameroissa käytettävistä filttereistä, lyhyt arvio $159.99 Argus DC2200 -digikamerasta, nelisenkymmentä makrokuvaa

Steve Sanders, Nikon 885 -arvio, 3.2 megapikseliä, 38mm - 114mm, 3 * optinen zoom, PIM, $599, syyskuussa myyntiin.

Canon D30:n omistajille löytyy pari Photoshop makroa, $4.50/kpl (PayPalin kautta tapahtuvasta maksusta on ollut juttua aiemminkin digicamera.netissä...):

  • Dynamic Range Increase (DRI), otetaan jalustalla kaksi kuvaa, toisen valotus varjoisan, toisen kirkkaan kohdan mukaan, kuvat sitten yhdistetään. Normaalisti digikameran kuvassa on dynamiikkaa 5 aukon verran, teoriassa siis saataisiin 10 aukkoa, luonnollisen vaikutelman takia ei kannattaisi ylittää 8 aukkoa
  • Digital Velvia (DV), värisaturaation nosto, mutta ilman kohinan lisääntymistä

 

| Sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset