kuvat ja www

 
sisältö
 

 

 

 

Monikehyskuva-ominaisuus gif 89a -formaatissa antaa mahdollisuuden tehdä animaatioita. Animoidut kuvat tehdään upottamalla useampi yksittäinen gif-kuva samaan gif-tiedostoon. Liikevaikutelma syntyy, kun kuvat näytetään nopeasti peräkkäin. Kuvat voidaan määritellä seuraamaan toisiaan eripituisilla viiveillä (delay) eli määritellään sekunnin sadasosina kuinka kauan yksittäinen kuva pysyy ruudulla. Lisäksi animaatiolle voidaan määritellä toistokerrat (loop); animaatio voi olla päättymätön, jolloin se jatkuu loputtomiin tai se voi päättyä toistuttuaan vaikkapa kolme kertaa, minkä jälkeen ruudulle jää näkyviin staattinen kuva (animaatioon upotetuista yksittäisistä kuvista viimeinen).

Animaatiota voi käyttää kaikkein yksinkertaisimmillaan erilaisten kuvien perättäiseen näyttämiseen ilman, että kuvien välille syntyy varsinaista liikeilluusiota (näytetään eism. kolme erirotuista koiraa). Varsinainen liikevaikutelma syntyy silloin, kun animaatiokuvaan upotetut yksittäiset kuvat poikkeavat vain hieman toisistaan.

Yleensä animaation yksittäiset kuvat tehdään jollain kuvankäsittelyohjelmalla, tallennetaan kukin gif-muodossa ja yhdistetään lopuksi yhdeksi gif-kuvaksi erillisellä animaatio-ohjelmalla. Gif-animaation tiedostokoko kasvaa helposti suureksi, sillä sen koko on siihen käytettyjen yksittäisten gif-kuvien summa. Kovin montaa kuvaa ei animaatioihin kannata upottaa, jos haluaan sivujensa latautuvan suhteellisen nopeasti. Jo 50 kilotavun kokoinen animaatio on iso. Animaatio lisätään sivulle kuten tavallinen gif-kuva <img src="animaatio.gif">. Animoitujen gif-kuvien esittämiseen selaimissa ei tarvita erillisiä plug-in -lisäosia.

Tämän sivuston etusivun yksinkertainen animaatio (tekijänsä ensimmäinen) on tehty Paint Shop Pro 5 -kuvankäsittelyohjelmalla. Ensimmäinen kuva on tehty tekstityökalua hyväksikäyttäen vihreälle pohjalle. Kuva on tallennettu gif-muodossa (kuva1.gif), ja sen jälkeen siitä on tehty kolme variaatiota tallentamalla se ensin kolmeen kertaan uudella nimellä (save as: kuva2.gif, kuva3.gif, kuva4.gif)) ja tekemällä kuhunkin uuteen kuvaan pieni muutos valintatyökalun ja image-valikon rotate-toiminnon avulla. Tämän jälkeen kaikki neljä gif-kuvaa on yhdistetty Paint Shop Pro 5:n Animation Shopissa yhdeksi monikehyskuvaksi. Delay-arvoksi on annettu 60 ja loop-arvoksi 15. Lopuksi kuva on tallennettu gif-muodossa (esim. animaatio.gif).

Verkosta löytyy monia sharewareohjelmia animaatioiden tekoon; Paint Shop Pron viitosversioon sisältyvän Animation Shopin lisäksi kannattaa kokeilla ainakin Gif Construction Set -nimistä sharewareohjelmaa.

 


 

 

 

 

 

animaatiokuva 1

animaatiokuva 2

animaatiokuva 3

animaatiokuva 4

linkkejä lähteet videokuva gif-animaatiot klikattavat kuvat kuvan lisääminen mistä kuvia? taustakuva kuvien koko kuvaformaatit kuvituksen suunnittelu tekijänoikeudet etusivu