Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Yksi vuosi, 200 museota, rajoittamaton määrä museovierailuja = 54 €

Museokortti
Myynnissä 5.5.2015 alkaen

MUSEOKORTTI on suomalaisten museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. 54 euroa maksavalla Museokortilla pääsee lähes 200 museokohteeseen eri puolilla Suomea. Lipulla voi vierailla museoissa niin monta kertaa kuin haluaa. Lippu on henkilökohtainen.

Mukana ovat Suomen suurimmat taide- ja kulttuurihistorialliset museot, merkittävimmät erikoismuseot, alueelliset museokeskukset sekä paljon paikallisia museokohteita. Lue lisää


Valokuvanäyttelyitä

Galleria-näyttelyt ovat ilmaisia. Museoihin on pääsymaksu, mutta moniin museoihin on vapaa pääsy tiettynä päivänä ilta-aikaan - tosin erikoisnäyttelyihin joutuu yleensä aina maksamaan. Museokortilla pääsee lähes 200 museoon.

Paikkakunta: A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Å Ä Ö

- Harjavallassa

Valokuvan tanssi
Kuva: Aarne Pietinen..27.9.2015 asti

Valokuvan tanssi -näyttely johdattaa katsojan tanssin ja tanssivalokuvan maailmaan. Näyttely on kuopiolaisen Victor Barsokevitsch-valokuvakeskuksen ja Riitta Raatikaisen tuottama kiertonäyttely, joka luo läpileikkauksen suomalaisen tanssivalokuvauksen historiaan viimeksi kuluneiden sadan vuoden ajalta.

Kuva: Aarne Pietinen.

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1, Harjavalta
ti ja ke 12-16, to 12-18, su 12-16
8/5/3/1/0€
Sisäänpääsy Museokortilla.

- Helsingissä

Hannele Rantala: Ihanien aikojen loppu
Kuva: Hannele Rantala.2.8.2015 asti

Taiteilija Hannele Rantalan (s. 1952) retrospektiivinen näyttely Ihanien aikojen loppu tarjoaa kattavan kokonaiskuvan Rantalan 40-vuotisesta urasta taiteilijana. Monet näyttelyn teoksista ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Osana kokonaisuutta on Rantalan tuotantoa teemoittain esittelevä samanniminen kirja. Yhdessä näyttelyn kanssa se on synteesi Rantalan työstä ja ajattelusta.

Rantalan tuotannon läpäisee ajatus valokuvan muutoksesta ilmaisumuotona. Kuvaaminen on muuttunut ratkaisevaa hetkeä odottavasta sivustatarkkailusta käsitteelliseksi ajatteluksi ja prosesseiksi.

Näyttelyssä on esillä teoksia vuosilta 1975–2015. Rantalan taiteen teemoja ovat olleet kodittomuus, pakolaisuus ja siirtolaisuus. Niitä käsittelevät myös performanssit, joita taiteilija esittää näyttelynsä yhteydessä.

Keskiviikkona 29.4. näyttelyssä saa ensi-iltansa Hannele Rantalan elämästä ja urasta kertova dokumentti.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Ismo Kajander: Vintage
Kuva: Ismo Kajander.2.8.2015 asti

Ismo Kajander (s. 1939) tunnetaan monipuolisena taiteilijana, kirjoittajana, opettajana ja Valokuvagalleria Hippolyten perustajana. Hänen taiteeseensa on nyt mahdollista tutustua kahdessa samanaikaisesti järjestettävässä retrospektiivisessä näyttelyssä.

Suomen valokuvataiteen museo esittelee Kajanderin Vintage-näyttelyssään nimenomaan valokuvaajana. Näyttelyssä on esillä Kajanderin keskeiset valokuvasarjat, pääosin vintage-vedoksina.

Samaan aikaan Valokuvataiteen museon näyttelyn kanssa Kiasmassa nähdään Anartisti -näyttely, jossa pääosassa ovat Kajanderin esinekoosteet.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Nita Vera: Needles of Love
Kuva: Nita Vera.30.8.2015 asti

Nita Veran omaelämäkerrallinen valokuvausprojekti Needles of Love on irtiotto perinteisestä perhealbumikuvauksesta ja pyrkimys tuoda esiin perheen sisäisessä maailmassa vallitsevat suhteet.

Nita Vera opiskelee valokuvausta Royal Academy of Art -oppilaitoksessa Hollannissa.

Näyttely on esillä valokuvataiteen museon Projekti-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Helsinki 1908 ja nyt - aikamatkalla I.K.Inhan valokuviin
Helsinki 1908 ja nyt - aikamatkalla I.K.Inhan valokuviin -näyttely.5.9.2015 asti

Helsinki kasvoi 1900-luvun alussa nopeasti. Matkailijoille kaupunki oli vielä melko tuntematon. Niinpä valokuvaaja I.K. Inhalta tilattiin valokuvia ensimmäiseen suomalaiseen matkaoppaaseen, joka esittelisi nopeasti kasvavaa ja komistuvaa Helsinkiä. Varhaisina aamuina ja valoisina iltoina Inha kuvasi kesäisen kaupungin historiallista keskustaa, komeita uusia rakennuksia, rantoja ja puistoja.

Runsaat 100 vuotta myöhemmin, keväällä 2015, Kontulassa sijaitsevan Helsingin yhteislyseon lukion opiskelijat lähtivät kulkemaan ja kuvaamaan Inhan reittejä Helsingin ydinkeskustaan, Katajanokalle, Eiraan ja Ullanlinnaan ja tekivät niistä omia tulkintoja.

Näyttely on osa I.K.Inhan 150–vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Valokuvataiteen museo on julkaissut I.K.Inhan Helsinki-kuvia Flickr-kuvapalvelussa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä ilman tekijänoikeusrajoituksia.

Galleria Kontupiste
Kontupiste, Kontulatalo
Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4, Helsinki
ti–pe klo 9–18, la klo 12–17


Robert Mapplethorpe
Kuva: Robert Mapplethorpe13.9.2015 asti

Kiasma on avannut ovensa puoli vuotta kestäneen remontin jälkeen. Avausnäyttelynä nähdään yhdysvaltalaisen Robert Mapplethorpen (1946–1989) valokuvanäyttely.

Retrospektiivi tarjoaa laajan katsauksen taiteilijan uran merkittävimpiin vaiheisiin 1970-luvun Polaroid-kuvista 1980-luvun lopun muotokuviin.

Mapplethorpen valokuvissa kohtaavat kauneus, erotiikka, tuska, nautinto ja kuolema. Mapplethorpe kuvasi myös kuuluisia ystäviään, kuten Patti Smithia , Andy Warholia ja Richard Gereä.

Esillä on kaikkiaan noin 250 teosta.

Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2 , Helsinki
ti 10-17, ke-pe 10-20.30, la 10-18, su 10-17
12 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Museoon vapaa pääsy aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina.
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Hämeenlinnassa

Sibelius valokuvassa
Kuva: Jean Sibeliuksen muotokuva. Kuva Yousuf Karsh, reprokuva Taneli Eskola.13.12.2015 asti

Sibeliuksen syntymäkodin pienoisnäyttely esittelee valokuvatun Sibeliuksen. Näyttelyssä on esillä joitain perhekuvia pääpainon ollessa taiteilijamuotokuvissa.

Näyttelyssä valokuvia avataan päiväkirjamerkinnöin, kirjesitaatein ja liittämällä yksittäisiä otoksia valokuvauksen yleisempään historiaan.

Näyttelyn on kuratoinut valokuvataitelija Taneli Eskola.

Kuva: Yousuf Karsh.

Sibeliuksen syntymäkoti
Hallituskatu 11, Hämeenlinna
ma-su 12-16
2.5. - 31.8. ma-su klo 10-16
5/4/2€
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Kotkassa

Se toinen Kotka
30.8.2015 asti

eli herätysmissio tuohivirsujen kärkiin tuijottajille.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €

-Kuopiossa

A GROOVY KIND OF LIFE From Obscurity to Fame - Tuntemattomuudesta kuuluisuuteen
30.8.2015 asti

Kuvat: Mark Haywardin kokoelmat

VB-valokuvakeskus esittelee pop- ja rock-kulttuurin henkilöhahmojen kehitystarinoita 1940-luvulta 1980-luvulle. Näyttely on VB-keskuksen omaa tuotantoa ja kuvat ovat peräisin kansainvälisesti tunnetun keräilijän, Mark Haywardin, laajasta arkistosta.

Lontoon pop- ja rock-genren ytimessä 1960-1970-luvuilla varttunut Hayward on kerännyt kuvia usean vuosikymmenen ajan. Pääpaino on ollut epätavallisisissa tai historiallisesti merkittävissä valokuvissa. Näyttelyn pääteema on ennen – jälkeen.

Mukana ovat mm. Beatles, Bon Jovi, David Bowie, Bob Dylan, Elvis Presley, Jimi Hendrix, Buddy Holly, Led Zeppelin, Madonna, Nirvana, Ozzy Osborne, Queen, Rolling Stones, T.Rex ja Who. Rock-legendojen lisäksi henkilögalleriassa on myös elokuvamaailmasta tuttuja nimiä, esimerkiksi Brigitte Bardot ja Marilyn Monroe.

VB-valokuvakeskuksen Barson kellarissa:
ADÈLE - rakkaani
20.08.2015 asti

Kuva: Barsokevitschien yksityiskokoelma

VB-valokuvakeskuksen Barson kellarin kesänäyttely on omistettu Victor Barsokevitschin puolisolle Adélelle (1857-1944).

Adélen lapsuuden ja nuoruuden lisäksi näyttely kertoo mm. Barsokevitschien lähipiiristä, kodista ja perhe-elämästä.

Muutettuaan Rautavaaralta Kuopioon Adéle (os. Sallinen, taiteilijanimeltään Sallin) sai kauppaporvarin oikeudet vain 22-vuotiaana ja toimi aluksi vaatetusalalla. Oman valokuvaamon hän avasi Puijonkadulla vuonna 1881. Kolme vuotta myöhemmin Adéle meni naimisiin konttoristi Victor Barsokevitschin kanssa, jolloin valokuvaamo siirtyi aviomiehen nimiin. Victorin maineikas elämäntyö valokuvaajana sai siis alkunsa Adélen yrittäjäkokokemuksella, ammattiopilla ja rahoilla.

Näyttely pohjautuu tohtori Tuulikki Kärkkäisen tekemään tutkimustyöhön sekä Barsokevitschien sukulaisilta saatuunn kuvamateriaaliin.

VB-valokuvakeskuksen puutarhassa:
Anssi Männistö: Maiseman voimat
30.8.2015 asti

Kuva:Kuva: Anssi Männistö.

VB-valokuvakeskuksen piha-aitassa on kesän ajan esillä Anssi Männistön panoraamakuvia.

Näyttelyn kantavana teemana on maiseman vaikuttavuus (Powers of landscape). Mustavalkoiset kuvat on käsitelty siten, että ne näyttävät infrapunafilmille otetuilta.

Kuvat on otettu kolmen vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Mukana on niin luontokuvia kuin suurkaupunkinäkymiäkin. Ihminen on läsnä kuvissa lähinnä viittenomaisesti.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 11-18, la ja su 11-16
8/6€

-Lappeenrannassa

Vesa Tyni: Valokuvia
1.8.2015 asti
Kuvassa: Vesa Tyni.

Vuoden muotokuvaaja 2015 Vesa Tynin valokuvia on esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15

-Lapualla

Weston-kuvia
Kuva: Edward Weston30.8.2015 asti

Amerikkalaisen, mustavalkokuvauksen mestarin Edward Westonin ja hänen lastensa ja lastenlastensa kuvaamia, kehittämiä ja vedostamia kuvia esillä Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa. Esillä on kuvia muun muassa Edward, Brett, Cole, Kim ja Zach Westonilta.

Edward Weston (1886-1958) syntyi Illinoisissa Yhdysvalloissa ja sai ensimmäisen kameransa 16-vuotispäivänään. Hänen uransa oli pitkä ja tuottelias. Viimeiset kuvansa Weston otti vuonna 1948. Westonin neljästä pojasta kaksi jatkoi valokuvaajan uraa.

Brett Weston (1911-1993) aloitti kuvaamisen 14-vuotiaana asuessaan Meksikossa isänsä Edvard Westonin kanssa. Hänen tunnetuimpiin kuviinsa kuuluu surrealistiseen tyyliin otetut mustavalkokuvat.

Cole Weston (1919 - 2003) oli Edward Westonin nuorin poika. Hän omisti elämänsä valokuvaukselle ja teatterille. Hän jatkoi isänsä kuvien vedostamista tämän kuoleman jälkeen 1958.

Cole Westonin kuudesta lapsesta Kim Weston (s. 1953) ryhtyi valokuvaajaksi. Hän on tunnettu "Fine art nude"-kuvistaan. Hän jatkoi isänsä kanssa Edward Westonin kuvien vedostamista.

Zach Weston (s. 1990) kulkee isoisoisänsä viitoittamalla tiellä. Hän kuvaa 6x7 mustavalkofilmille ja on keskittynyt maisemakuvaukseen ja abstraktien muotojen esittämiseen.

Kuva: Edward Weston.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

-Lemillä

Juha Metso: Venäjä lähellä
Kuvassa: Juha Metso ja Kauiko Röyhkä-15.9.2015 asti

Lemin näyttelytilaksi kunnostetun vanhan pappilan avaa Juha Metson valokuvanättely Venäjä lähellä.

Näyttelyn pohjana ovat Metson ottamat kuvat Kauko Röyhkän kirjoittamiin Ville Haapasalon Venäjän seikkailuista kertoviin kirjoihin. Lisäksi mukana on muitakin kuvia Juha Metson Venäjälle tekemiltä matkoilta 15 vuoden ajalta. Yhteensä esillä on satakunta teosta.

Juha Metso (s. 1965) on kotkalainen valokuvataiteilija, joka on viime vuosina kuvannut eri puolilla maailmaa. Metso valittiin vuonna 2000 Vuoden lehtikuvaajaksi, hän on ollut Fotofinlandia-finalistina kolme kertaa. Ville Haapasalo -kirjojen lisäksi Metso on kuvannut useita muita kirjoja.

Lemin vanha pappila
Toukkalantie 5, Lemi

-Naantalissa

"Liikkumatta, olkaa hyvä!" Valokuvauksen historiaa ja kuvia Naantalista
"Liikkumatta, olkaa hyvä!" Valokuvauksen historiaa ja kuvia Naantalista30.8.2015

Naantalin museon kesänäyttelyssä esitellään museon lähes sadan vuoden aikana kertynyttä valokuvakokoelmaa. Näyttelyssä kerrotaan valokuvan keksimisestä ja eri menetelmien kehityksestä, esimerkkeinä toimivat museon oman kokoelman 1800-luvun varhaiset valokuvat. Kävijä saa myös tietoa siitä, mitä ovat käyntikortti- ja kabinettikuvat, miten valokuvaajalla käytiin ja millaisissa yhteyksiä kuvia on otettu. Naantalilaista valokuvaamista valotetaan sekä kaupungissa toimineiden valokuvaajien että valokuvaamojen kautta.

Näyttely on avoinna museon Humppi-kiinteistössä.

Naantalin museo
Mannerheiminkatu 21, Naantali
ti-su 11-18
4/3/2€
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Oulussa

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

-Punkalaitumella

Risto Vuorimies: Väkeväisellä vieraana
Kuvassa: Risto Vuorimies.9.8.2015 asti

Vuonna 1974 helsinkiläinen Risto Vuorimies (s. 1948) vietti toukokuun vieraana Väkeväisen perheen tilalla Vaaran kylässä Punkaharjulla. Hän asui pienessä mökissä ja auttoi tilan töissä, mutta pääasiassa hän keskittyi dokumentoimaan perheen ja kylän arkea kameralla.

Punkaharjun vanhalla asemalla näistä kuvista nähdään nyt kolmenkymmenen kuvan sarja.

Risto Vuorimies (s. 1948) valmistui Christer Strömholmin valokuvakoulusta Tukholmasta vuonna 1972. Vuorimies on tullut tunnetuksi Hurriganesien hovikuvaajana 1970-luvulla ja Papá Monterona, joka aloitti säännölliset viikoittaiset kuubalaisen musiikin ohjelmat Radio Cityssä vuonna 1987.

Punkaharjun Vanha asema Luston vieressä
ma-su klo 11–17

- Raaseporissa

 

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16

-Turussa

Christian Langenskiöld: Shelter
9.8.2015 asti

Jotta voimme suojella itseämme pelolta ja hädältä, turvaudumme mielikuvitusmaailmoihin ja kehiteltyihin toimintatapoihin. Ne eivät muuta tuhoisia käyttäytymismallejamme, mutta saavat meidät vakuuttuneiksi yhdestä asiasta: lopulta kaikki järjestyy.

Näyttely ja installaatio koostuvat Maarianhaminassa Ahvenanmaalla sijaitsevasta västönsuojasta otetuista valokuvista ja suojassa olevista varusteista ja tarvikkeista.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Jacques Henri Lartigue: RIVIERA
Kuvassa: Jacques Henri Lartigue20.9.2015 asti

Mustavalkovalokuvan grand old man Jacques Henri Lartigue (1894-1986) löysi Ranskan Rivieran kameroineen jo lapsena ja ikuisti siitä lähtien sen glamouria ja lumoa. Itseoppinut kuvaaja näki ympärillään aina vauhtia, iloa ja kauneutta, katoavia onnen hetkiä, jotka hän säilöi huolellisesti lukuisiin albumeihinsa ja päiväkirjoihinsa.

Näyttelyn lähes kaksisataa valokuvaa ajoittuvat pääosin 1920–50-luvuille Rivieran kulta-aikaan, jota leimasivat yläluokkainen joutilaisuus, seurapiirien säihke, urheilullinen rantaelämä ja aamuun asti jatkuvat juhlat.

Lartigue oli ensisijaisesti taidemaalari, jolle valokuvaus oli intohimoinen harrastus. Valokuvaajana hänet löydettiinkin vasta hänen ollessa jo 68-vuotias.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Jacques Henri Lartiguen ystäväyhdistyksen ja Ranskan kulttuuriministeriön kanssa.

Turun taidemuseo
Aurakatu 26, Turku
ti-pe 11-19, la ja su 11-17
8/5/0 € Museoon maksuton sisäänpääsy perjantaisin klo 16-19.
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Vaasassa

Kirmo Wilén: Kohtaamisia
Kuvassa: Kirmo Wilén.26.7.2015 asti

Kirmo Wilén on tehnyt lukuisia matkoja kiinalaiselle Hanain saarelle, jossa hän on kuvannut samoja ihmisiä ja samoja kyliä sekä seurannut maaseudun ja kaupunkien muutosta jo lähes kahdeksan vuoden ajan.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-16

 

 

Lähetä näyttelyvinkki:Armi Hölttö(armi.holtto(at)digicamera.net)

Arkisto:
Päättyneet näyttelyt 2015
Päättyneet näyttelyt 2014
Päättyneet näyttelyt 2013
Päättyneet näyttelyt 2012
Päättyneet näyttelyt 2011
Päättyneet näyttelyt 2010
Päättyneet näyttelyt 2009
Päättyneet näyttelyt 2005-2008

 

 

 

 


Hae Google:sta

Uutiset


 

 

Mitä muuta Digicamera.netissä?

Digicamera.net Foorumi
valokuvausfoorumi
kaikille kuvauksesta kiinnostuneille

Uutiset-sivu
Tuoreita valokuvaukseen liittyviä uutisia heti aamusta viikon jokaisena päivänä!
Kilpailut
Meneillään olevia valokuvauskilpailuja

Tapahtumakalenteri etusivulla:
Valokuvaukseen liittyviä ajankohtaisia tapahtumia, tv-ohjelmia, luentoja tms.

E-kortit
Laaja valikoima sähköisiä postikortteja

Linkit
Laaja valokuvausalan linkkilista

Kirjat
Kuvaus- ja kuvankäsittelyoppaita Vinkit-osiossa