Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Valokuvanäyttelyitä

www.valokuvataiteenmuseo.fi

www.valokuvataiteenmuseo.fi

Galleria-näyttelyt ovat ilmaisia. Museoihin on pääsymaksu, mutta moniin museoihin on vapaa pääsy tiettynä päivänä ilta-aikaan - tosin erikoisnäyttelyihin joutuu yleensä aina maksamaan.

Paikkakunta: A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Å Ä Ö

-Espoossa

Veli Granö: Esineiden valtakunta - kokoelma keräilijöitä
Kuva: Kuva Veli Granö.6.1.2015 asti

Valokuvaaja, ohjaaja ja taiteilija Veli Granön (s. 1960) Esineiden valtakunta - kokoelma keräilijöitä -näyttely tuo näkyviin luovan harrastuksen kautta omaa maailmaansa rakentavia ihmisiä. Granö tarkastelee kuvaamiensa keräilijöiden kokoelmia omakuvina ja heidän oman maailmanjärjestyksensä ilmentäjinä.

Näyttely on osa Suomen taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlavuoden interventioita erikoismuseoihin.

Helinä Rautavaaran museo
Ahertajantie 5, WeeGee-talo, Espoo
ti 11-18, ke 11-20, to ja pe 11-18, la ja su 11-17
12/0 €

- Helsingissä

Erkki Kukkonen: Valokuvia
Kuva: Erkki Kukkonen.13.12.2014 asti

Erkki Kukkonen on kuvannut purjelaivoja ja -purjelaivasatamisa 1980-luvun alusta lähtien mm. Intiassa, Sri Lankassa ja Kiinassa.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15

Juha Peissu: Lumottu maa
Kuva: Juha Peissu.13.12.2014 asti

Juha Peissu on kuvannut sukutilallaan, Peissunniemellä, vanhoja koneita ja rakennuksia, lapsien leikkiä ja aikuisten työtä.

Kaikki näyttelytyöt ovat baryyttipaperille filmiltä vedostettuja hopeagelatiinikuvia.

Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe 11-17, la 11-15


Mikko Lagerstedt: Atmosphere
18.12.2014 asti

Kuva: KMikko Lagersteadt

Mikko Lagerstedtin tunnelmallisissa valokuvissa valo ja pimeys kohtaavat unenomaisella tavalla.

Mikko Lagerstedt (s. 1982) on lähtöisin Pohjanmaalta ja asuu tällä hetkellä Keravalla.

Kulttuurikeskus Caisa
Caisan galleria
Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14 , Helsinki


Marja Helander: SILENCE - Jaskes eatnamat
Kuva: Marja Helander.21.12.2014 asti

Valokuvataiteilija Marja Helander (s. 1965) kuvannut kaivoksia, tehtaita ja patoja vanhoilla saamelaisalueilla Kuolassa ja Pohjoiskalotilla. Työtä on ohjannut halu näyttää, minkälaisia jälkiä raskas teollisuus jättää maastoon, ja ehkä myös sieluun.

Aihettaan taiteilija on lähestynyt romanttisen maisemamaalauksen tradition kautta.

Näyttelyssä on esillä valokuvien lisäksi myös videoinstallaatioita.

Helsingissä asuva, saamelaissyntyinen Marja Helander (s.1965) on valmistunut Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 1999.

Forum Box
Ruoholahdenranta 3, Helsinki
ti-pe 11-17, la-su 12-16.


Martti Jämsä: Neljä sarjaa
Kuva: Martti Jämsä.21.12.2014 asti

Valokuvataiteilija Martti Jämsä (s.1959) esittää näyttelyssään neljä erilaista mustavalkoisten valokuvien sarjaa, jotka hän on kuvannut perinteisellä filmikameralla. Tuttuun tapaansa Jämsä on myös vedostanut, pohjustanut ja kehystänyt kuvat itse.

Kuvasarja Sydän ja luoti koostuu Jämsän vuonna 1977 opiskelukavereistaan ottamista passikuvista. Snap shot -kuvasarjan innoittajana ovat olleet pyöreät, snap shoteiksi jo 1800-luvulla lanseeratut kuvat. Pojat-kuvasarjassa Jämsä esittää seitsemän ennen julkaisematonta kuvaa perheensä kesänviettoa kuvaavasta Kesä-sarjasta. Neljäs kuvasarja Lähimetsä sisältää joukon tunnelmallisia kuvia Helsingin Keskuspuistosta.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirjat Sydän ja Luoti (Sémiosquare 2014) ja Snap shot (Musta taide 4/2014) sekä taiteilijakirja Lähimetsä (2014) ja portfolio Pojat (2014), joka sisältää uusien kuvien lisäksi jo loppuunmyydyn valokuvakirjan Kesä (Musta taide 3/2003) sekä Antti Nylénin kirjoittaman esseen.

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16-20, Helsinki
ti-pe 11-1,7 la ja su 12-16


Matti Häyrynen - Flow - Tanssikuvia ja mielikuvia
Kuva: Matti Häyrynen.21.12.2014 asti

Näyttely tuo esille valokuvan ja videon keinoin nykytanssin liikettä, ilmaisua ja tanssin estetiikkaa. Mukana on kuvia tanssiteoksista, näytöksistä sekä henkilökuvia tanssijoista.

Matti Häyrynen on valokuvannut tanssia 1970-luvulta lähtien.

Galleria Contempo
Lönnrotinkatu 23, Helsinki
ti-pe 11-17, la ja su 12 - 16


Kenneth Bamberg: Koteka Impressions
Kuva: Kenneth Bamberg.21.12.2014 asti

Kotekaa eli peniskoteloa tai -suojaa käytetään Melanesian, Etelä-Amerikan ja Afrikan heimokulttuureissa. Peniskoteloiden ulkomuoto ja merkitys vaihtelevat eri alueiden ja heimojen välillä.

Valokuvaaja Kenneth Bamberg halusi nähdä, mitä tapahtuu kun kotekan siirtää nykypäivän länsimaiseen kulttuuriin - millaisia muotoja moderni koteka saisi?

Joukko eri-ikäisiltä ja -taustaisilta ahvenanmaalaisilta miehiltä suostui projektiin. He loivat kukin oman tulkintansa falloksesta, ja kotelot kasvoivat kehon ulkopuolisiksi sisäisen miehisen minäkuvan ilmentymiksi.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Kuvapareja
6.1.2015 asti

Kuva:  Harald Rosenberg.Pohjoismaiden vanhin toimiva valokuvauskerho, Amatörfotografklubben i Helsingfors rf, täyttää 125 vuotta. Yhä aktiivisesti toimivassa AFK:ssa on nykyään noin 130 jäsentä, ja se lienee Pohjolan vanhin toimiva valokuvauskerho.

Kuva:  Harald Rosenberg.Juhlavuoden kunniaksi pidettävässä näyttelyssä AFK:n arkistosta on valittu valokuvia 1890-luvulta 1970-luvulle, ja kerhon jäsenet ovat saaneet ehdottaa niille pareiksi itse ottamiaan kuvia.

Kuvapareja yhdistää esimerkiksi aihe, paikka, tunnelma tai jokin yksityiskohta. Kaikista ehdotetuista kuvapareista näyttelyyn valittiin 20 kuvaajan otoksia, yhteensä vajaat 80 kuvaa.

Kuvat (ylhäältä alaspäin): Johan Sundström. Harald+Rosenberg.

Helsingin kaupunginmuseo, Lyhytsali
Sofiankatu 4, Helsinki
ma-pe 9-17, la ja su 11-17
Kaikkiin kaupunginmuseon kohteisiin on vapaa sisäänpääsy.


#Snapshot
Aarne Lehto / Helsingin kaupunginmuseo.
18.1.2015 asti

Suomen valokuvataiteen museon #snapshot-näyttely päivittää näppäilyvalokuvan käsitteen. Näyttely koostuu pääosin tavallisten ihmisten kuvaamista valokuvista, internetkuvista, historiallisista näppäilykuvista ja selfieitä. Mukana on myös teemaa kommentoivia nykytaideteoksia kansainvälisiltä taiteilijoilta.

#snapshot-näyttely esittää muuttuneen teknologian vaikutuksia tapoihin käyttää valokuvia. Samalla se kuitenkin osoittaa, että teknologian muutoksista huolimatta monet tarpeet ja toiveet ovat sekä valokuvien ottajilla että katsojilla samanlaisia kuin sata vuotta sitten.

Näyttely on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Futurice Oy:n, Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön (CMT) sekä Aalto-yliopiston Mediatekniikan laitoksen kanssa.

Kuva: Catherine Balet.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


Jonathan Hobin: Lastenhuoneessa
Kuva: Jonathan Hobin.18.1.2015 asti

Jonathan Hobinin Lastenhuoneessa-näyttelyn kuvat muistuttavat siitä, että lapset elävät aikuisten rakentamassa maailmassa ja kohtaavat jatkuvasti uutisia ja ilmiöitä, joita he käsittelevät omalla tavallaan muun muassa leikkien kautta.

Kuvissa nähdään lapsia leikkimässä esimerkiksi syyskuun yhdennentoista päivän terroristi-iskua ja toisintamassa Abu-Ghraibin kidutuskohtausta.

Teokset ovat herättäneet huomiota ympäri maailmaa ja saaneet paljon kiitosta, mutta nostattaneet myös ristiriitaisia tunteita ja paheksuntaa.

Näyttely on osa yhteiskunnallisen taiteen ja elokuvan festivaalin Lens Politican ohjelmistoa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.


Kotialbumeista: Merenneito, grammari ja silakkamarkkinat
'Pieni Merenneito'
Kuvalähde: Eeva Liisa Tenhunen; Kuvausaika: 1960; Osoite: Hietalahden ranta18.1.2015 asti

Galleria Kontupisteen ja Suomen valokuvataiteen museon yhdessä toteuttamassa näyttelyssä katsotaan näppäilykuvia albumikulttuurin näkökulmasta. Esillä olevat kuvat on valittu kotialbumikuviin perustuvasta Albumit auki -arkistosta, johon on kerätty helsinkiläisten kotialbumikuvia yli sadan vuoden ajalta.

Näyttelyn teema peilaa samaan aikaan Valokuvataiteen museossa olevaa #snapshot-näyttelyä, joka esittelee nykyistä jakamiseen perustuvaa näppäilykuvakulttuuria. Kuvien aiheet ovat molemmissa näyttelyissä yllättävän samanlaisia – suurimmat erot perinteisten kotialbumien ja nykyisen snapshot-kulttuurin välillä on kuvien määrän valtava kasvu ja se, että nykyään perhekuvat ovat internetissä usein kenen tahansa nähtävillä.

Kuva: Eeva Liisa Tenhunen 1960.

Galleria Kontupiste
Kontulatalo (Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4)
ti-pe klo 9-18, la klo 12-17

-Hämeenlinnassa

Sibelius valokuvassa
Kuva: Jean Sibeliuksen muotokuva. Kuva Yousuf Karsh, reprokuva Taneli Eskola.13.12.2015 asti

Sibeliuksen syntymäkodin pienoisnäyttely esittelee valokuvatun Sibeliuksen. Näyttelyssä on esillä joitain perhekuvia pääpainon ollessa taiteilijamuotokuvissa.

Näyttelyssä valokuvia avataan päiväkirjamerkinnöin, kirjesitaatein ja liittämällä yksittäisiä otoksia valokuvauksen yleisempään historiaan.

Näyttelyn on kuratoinut valokuvataitelija Taneli Eskola.

Kuva: Yousuf Karsh.

Sibeliuksen syntymäkoti
Hallituskatu 11, Hämeenlinna
ma-su 12-16
2.5. - 31.8. ma-su klo 10-16
5/4/2€

-Inarissa

Jan-Eerik Paadar: Veden kuvia – Inarinsaamelainen sielunmaisema valokuvassa
Kuva: Jan-Erik Paadar.8.2.2015 asti

Jan-Eerik Paadarin valokuvanäyttelyssä inarinsaamelainen sielunmaisema näyttäytyy tulkitsijalleen ennen kaikkea veden kautta: puroina, jokina ja järvinä. Tummasävyiset maisemakuvat henkivät vuodenaikojen dramatiikkaa. Suuria maisemia rytmittävät ympäristön pienipiirteiset yksityiskohdat.

SIIDA
Inarintie 46, Inari
ti-su 10-17
10/8/5€

-Jyväskylässä

 

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
ti-su 11-18
6 / 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, perjantaisin kaikki ilmaiseksi

-Kotkassa

SUURSAARI - Kotkan Valokuvakeskuksen 100. juhlanäyttely
Kuva: Juha Metso.1.2.2015 asti

Kotkan Valokuvakeskuksen 100. näyttely on omistettu Suursaarelle. Saari sijaitsee Suomenlahden leveimmällä kohdalla, Kotkaan on matkaa runsaat 40 km ja Viron rannikolle noin 55 km.

Suursaari menetettiin Moskovan rauhassa 1940 Neuvostoliitolle, joka teki siitä suljetun sotilasalueen. Ennen sotia saari kuului suomalaisten taiteilijoiden suosikkikohteisiin. Neuvostoliiton romahdettua saareen järjestettiin erityisluvin muutamia retkiä. Valokuvaaja Juha Metso pääsi kuvaamaan saarelle 2000-luvulla seitsemän kertaa.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

-Kuvolassa

Raakel Kuukka - Mistä tulen, minne menen?
Kuva: Raakel Kuukka.18.1.2015 asti

Kouvolan kuvataiteilijaksi kolmivuotiskaudelle 2014–2016 valittu Raakel Kuukka vie katsojan kolmen sukupolven pituiselle matkalle rajantakaisesta Karjalasta globaalistuvan maailman monikulttuuriseen todellisuuteen.

Kuvat omista vanhemmista, sisaruksista, sukulaisista ja lapsista, erityisesti tyttärestä Rebekasta, pohtivat identiteettiä ja muistojen ja menneisyyden merkitystä.

Näyttelyssä on esillä teoksia Kuukan koko tähänastisen uran varrelta.

Raakel Kuukka (s.1955 ) valmistui valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1988. Hänellä on ollut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Kuukka sai valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2013.

Näyttelyyn liittyvän julkaisun artikkelit on kirjoittanut kriitikko Otso Kantokorpi ja Poikilo-museoiden ts. intendentti Sanna Ojanne. Amanuenssi Anna-Kaarina Kippola on kirjoittanut esipuheen.

Poikilo-museot, Kouvolan taidemuseo
Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola
ti-pe 11-18, la ja su 12-17
6/4/0 €, erikoisnäyttelyt 8/5/0€

-Kuopiossa

NOBUYUKI KOBAYASHI: Portrait of Nature -Myriads of Gods
Kuva: Nobuyuki Kobayashi14.12.2014 asti

”Myriads of Gods” eli ”lukemattomia jumalia” on termi, joka kuvaa muinaista japanilaista tapaa kohdata ja käsitellä luontoa ja elämää. Termi kumpuaa ajatuksesta, että jumalia ja jumalattaria on kaikessa ja kaikkialla.

Tämän teossarjan inspiraatio on syntynyt halusta tutkia ihmisen ja luonnon mahdollisuuksia tulla toimeen yhdessä sekä toiveesta välittää muinaisia opetuksia ja perinteitä eteenpäin.

Näyttely kiertää valokuvakeskuksissa eri puolilla Suomea.

KAISU HÄKKÄNEN: Tummaa valoa - kuvia neulanreikäkameralla
14.12.2014 asti

Kuva: Kaisu Häkkänen.Kaisu Häkkänen tummanpuhuvat, outoutta henkivät teossarjat on kuvattu neulanreikäkameralla itäsuomalaisessa hiljalleen autioituvassa teollisuuskaupungissa ja Pohjois-Norjassa.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ke 11-19, to ja pe 11-17, la-su 11-15
7/6€

-Lahdessa

Markus Henttonen & Kim Simonsson: Valokuvia - veistoksia
Kuva: Markus Henttonen.18.1.2015 asti

Markus Henttosen valokuvia ja Kim Simonssonin veistoksia nähdään Lahden taidemuseon yhteisnäyttelyssä. Näyttelyssä Simonssonin figuratiiviset ihmis- ja eläinhahmot yhdistyvät Henttosen tulkintaan ihmisestä ja hänen elinympäristöstään.

Näyttely on tähän mennessä laajin katsaus Henttosen tuotantoon.

Lahtelaissyntyinen, tällä hetkellä Berliinissä ja Lahdessa asuva ja työskentelevä valokuvaaja Markus Henttonen (s. 1976) on opiskellut valokuvausta Turun taideakatemiassa ja valmistumisensa jälkeen kiertänyt valokuvaamassa eri puolilla maailmaa. Hänet tunnetaankin erityisesti suurkaupunkien kuvistaan, jotka pureutuvat ihmisen ja ympäristön suhteisiin.

Kim Simonsson (s. 1974) yhdistää teoksissaan japanilaisen sarjakuvan kuvastoa ja perinteistä länsimaista kuvanveistoa.

Lahden taidemuseo
Vesijärvenkatu 11 A, Lahti
ti-pe 9-16, la-su 11-17
7/6/3 €

-Lappeenrannassa

Sari Poijärvi: Kasari
Kuva: Sari Poijärvi.1.3.2015 asti

Sari Poijärven Kasari-näyttely esittelee värikkään 1980-luvun tapahtumia ja ilmiöitä valokuvauksen opiskelijan, lehtikuvaajan ja valokuvataiteilijan silmin. Kokonaisuus sisältää henkilökuvia 80-luvun julkkiksista, dokumenttivalokuvia, julisteita, lehtileikkeitä, musiikkivideoita.

Katsottavissa on myös Sari Poijärven henkilöhaastattelu sekä ensimmäistä kertaa esillä oleva Poijärven ja Kjell Westön käymä dialogi Kasari- näyttelyn avajaisissa Virka Galleriassa vuonna 2011.

Näyttelyn päätyttyä Poijärven valokuvat huutokaupataan ja tuotto lahjoitetaan paikalliselle hyväntekeväisyyskohteelle. Asiakkailla tulee olemaan mahdollisuus vaikuttaa hyväntekeväisyyskohteen valintaan.

Etelä-Karjalan museo
Kristiinankatu 15, Lappeenranta
ti-su 11-17
5/4/0 €

-Lapualla

Vuoden Luontokuvat 2014
Kuva: Matti Pukki.11.01.2015 asti

Vuoden Luontokuvasta on kilpailtu jo 34 kertaa, alkaen vuodesta 1981. Kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä.

Kilpailu keräsi tänä vuonna kaikkien aikojen kuvamäärän, yhteensä 12857 kuvaa kahdeksaan eri sarjaan. Suosituimmat sarjat olivat Linnut (2582 kuvaa) ja Maisemat (2388 kuvaa). Kilpailun pääpalkinnon arvo oli tänä vuonna 5000 euroa.

Vuoden Luontokuva 2014 on kotkalaisen Matti Pukin maalauksellinen ”Lokkien taidelento”.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

-Mikkelissä

Pauli Vanhala: Sali ja Studio
Kuva: Pauli Vanhala.12.12.2014 asti

Pauli Vanhala on valinnut näyttelyynsä itselleen tärkeitä valokuvia. Sarja koostuu pääosin arkisista hetkistä. Vanhin otoksista on vuodelta 1979.

Mikkelin valokuvakeskus
Puistokatu 3, Mikkeli
ma-ke klo 11-16, to klo 11-18, pe klo 11-16

-Mäntässä

Ville Lenkkeri: Kivettynyt metsä
Kuva: Ville Lenkkeri.4.1.2014 asti

Mäntässä varttunut valokuvataiteilija Ville Lenkkeri on kuvannut kotikaupunkiaan viimeisen viiden vuoden aikana aina, kun hän on palannut sinne.

Paluu kotikaupunkiin on merkinnyt paluuta lapsuusmaisemiin ja -muistoihin. Kotikaupunki esiintyy hänen kuvissaan sellaisena kuin se on hänelle aina ollut, mutta samalla sellaisena kuin se ei koskaan tule olemaan.

Lenkkerin valokuvissa mielikuvat ja todellisuus yhdistyvät. Kotikaupunki herättää hänessä ristiriitaisia tunteita. Hän tietää kaupungin sykkivän elinvoimaa ja hamuavan kohti muutosta. Silti hänen kuvissaan aika pysähtyy ja tehtaan piippu edustaa muuttumattomuutta.

Serlachius-museo Gösta (Göstan paviljonki)
Joenniementie 47, Mänttä-Vilppula
ke-pe 12-17, la ja su 11-18
8 € lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn Gösta ja Gustaf-museoihin.

-Oulussa

Lasse Lecklin: Expedition
Kuva: Lasse Lecklin.11.01.2015 asti

Lasse Lecklinin näyttely Expedition on tutkimusmatka pohjoisen arktisille alueille kantavana teemanaan ihmisen ja luonnon välinen suhde. Leckliniä kiinnostavat ihmisen jäljet luonnossa ja ihmisen toiminnan vaikutus ympäristöön. Kuvat on otettu kahden viime vuoden aikana Suomen ja Norjan Lapissa sekä Huippuvuorilla.

Näyttelyn teokset on toteutettu osin yhteistyössä luonnontieteilijöiden kanssa hyödyntäen tieteellistä ajattelua valokuvateoksissa niin, että taide ja tiede kohtaavat.

Lasse Lecklin (s. 1982) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka viimeistelee valokuvataiteen maisteriopintojaan Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

- Raaseporissa

Kenneth Bamberg: Lions among us
20.12.2014 asti

Ekenäs Fotoklubb: /Visioner/Visioita
31.12.2014 asti

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16

- Rovaniemellä

 

 

-Salossa

Salo vanhoissa valokuvissa
Valokuvaaja Paula Axelsson-MartelinSalon Uudessa Valokuvaamossa noin. 1904-190918.1.2015 asti

Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä museon omaa tuotantoa oleva 170 mustavalkoisen valokuvan suurnäyttely, aiheena oman kaupungin menneisyys.

Näyttely on aikamatka muuttuvaan kaupunkikuvaan, sillä ajallisesti näyttely sisältää valokuvia 1880-luvulta 1950-luvulle.

Näyttelyn valmistamisen yhteydessä Salon taidemuseossa kartoitettiin ja digitoitiin kaksi tuhatta lasinegatiivia lähinnä Salo-Uskelan Seuran arkistosta, kaupungin omasta arkistosta sekä joistakin yksityiskokoelmista. Kuvia on myös Turun museokeskuksesta ja museovirastosta.

Aineistosta valmistettiin näyttelyyn lisäksi kaksi videota, joissa käydään läpi salolaisen valokuvauksen sekä Salon keskustan ja jokivarren historiaa. Lisäksi näytetään Salon seutu -lyhytelokuvaa vuodelta 1961.

Salon taidemuseo
Veturitalli Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la ja su 11-17
5 €/3 €, joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina vapaa pääsy

Andréa Vannucchi ja Kai Fagerström: Ajantilat
Kuva: Andréa Vannucchi ja Kai Fagerström.18.1.2014 asti

Salon taidemuseo esittelee tornitilassaan studionäyttelynä kahden salolaisen valokuvaajan yhteistyönä toteuttaman näyttelyn Ajantilat.

Vannucchi ja Fagerström herättävät teoksissaan hylätyt talot eloon tuoden eri aikakerroksia ja heijastumia tiloihin. Näyttely kokoaa mietteitä ajasta, pysyvyydestä ja muistoista sekä elämäntavasta, jota ei enää ole. Kaikki valokuvat on toteutettu yhdessä.

Kai Fagerström (s. 1964) on tullut tunnnetuksi luontokuvaajana ja Vannucchi valokuvausta hyödyntävänä yhteisötaiteilijana. Molemmat opiskelevat parhaillaan Turun AMK:n taideakatemiassa.

Salon taidemuseo
Veturitalli Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la ja su 11-17
5 €/3 €

-Savonlinnassa

Proomusta uittotukkiin – vedenalaista kulttuuriperintöä Saimaalta
Proomusta uittotukkiin – vedenalaista kulttuuriperintöä Saimaalta -näyttely14.12.2014 asti

Proomusta uittotukkiin -näyttely tarjoaa kurkistuksen sisävesien vedenalaiseen kulttuuriperintöön. Näyttelyyn on kuvattu Saimaalle tyypillisiä jäännöksiä, proomuja ja losseja sekä tukinuittoon ja puolustautumiseen liittyviä rakenteita.

Näyttelyn toteutus: Pintafilmi Oy.
Maija Huttunen, vedenalaiskuvaaja, FM, merigeologi Eveliina Salo, valaisija, FM. meriarkeologi.

Savonlinnan maakuntamuseo, Kongi-galleria
Riihisaari, Savonlinna
ti-su 10-17
kesä-elokuussa avoinna päivittäin klo 10-17
5/3/0€

Savonlinnan Fotokerho 40 vuotta -juhlanäyttely
Savonlinnan Fotokerho 40 vuotta -juhlanäyttely22.03.2015 asti

Savonlinnan valokuvakuvakerho juhlii 40-vuotista toimintaansa Riihisaaressa näyttelyllä, johon jokainen kerholainen on saanut itse valita kuvansa ja kuviensa esillepanon. Kerhoon kuuluu tällä hetkellä yli 50 jäsentä, joista 44 on edustettuina näyttelyssä. Ennen niin miesvaltainen kerho on viime aikoina saanut runsaasti uusia jäseniä myös naisista.

Savonlinnan maakuntamuseo
Riihisaari, Savonlinna
ti-su 10-17
kesä-elokuussa avoinna päivittäin klo 10-17
5/3/0€

-Tampereella

Shared Reality / Jaettu todellisuus
Kuva: Gohar Dashti: Today's Life and War, 2008.4.1.2015 asti

Backlight-valokuvatriennaalin kutsunäyttelynä nähdään viiden valokuvataiteilijan Jaettu todellisuus, joka kuvaa erilaisten yhteisöjen arkea ja elämää sodan keskellä tai sen jälkimainingeissa. Näiden Lähi-Idän alueella toimivien tai sieltä lähtöisin olevien valokuvataiteilijoiden teoksia ei ole ennen esitelty Suomessa.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, Tampere
ti-pe 9-17, la ja su 10-18

-Turussa

Atelieri O. Haapala: Aikamatka
4.1.2015 asti

Kuva: Atelieri O. Haapala.

Atelieri O. Haapala on kahden valokuvaajan tulkinta sadan vuoden takaisesta historiasta. Kuvien aiheet on valittu ilmiöistä jotka olivat tuolle ajalle jollain tapaa omaleimaisia.

Atelieri O. Haapalan keskushahmoina ovat kuvaamon perustaja rouva Onyxei Haapala sekä Helmut Schweinstein joita esittävät Saara Salmi (1981) ja Marco Melander (1968). Kaksikko kiertänyt kuuden vuoden ajan kuvaamassa yleisöä erilaisissa tapahtumissa maalatun taustakankaan edessä. Mutta keitä olivat rouva Haapala ja herra Schweinstein? Mikä heidän tarinansa on?

Jos Haapalan ja Schweinsteinin seikkailuista tehtäisiin elokuva, Aikamatka-näyttelyn teokset olisivat pysäytettyjä kohtauksia tästä elokuvasta. Heidän tarinansa on fiktiivinen mutta tapahtumilla on yhteys todellisuuteen.

Näyttelyn teoksista noin puolet on kuvattu vuosina 2009–2010 ja toinen puoli kuluneen vuoden sisällä.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18

-Vaasassa

Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorteissa
SURREALISMIA JA SILMÄNLUMETTA 1900-luvun alun valokuvakorteissa8.3.2015 asti

Suomen valokuvataiteen museossa vuonna 2013 nähty Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorteissa -näyttely on nyt esillä Tikanojan taidekodissa Vaasassa. Näyttelyn on kuratoinut dosentti Harri Kalha.

Näyttely esittelee huvattomia valokuvapostikorttieja 1900-luvun alun teollisen valokuvan kultakaudelta.

1890-luvun lopulla Eurooppaan syntyi joukko tehtaita, jotka tuottivat valokuvakortteja aitoina valokuvina, ns. kilometrivalokuvana. Toiminnasta kehkeytyi muutaman vuosikymmenen ajaksi mittava teollisuudenhaara, joka ehti tuottaa miljoonittain valokuvia.

Kuvarinnastukset, kuvan ja piirroksen yhdistäminen sekä päällekkäisvalotus olivat teollisen valokuvan keinoja sata vuotta ennen Photoshoppia. Teollista värivalokuvaa ei oltu vielä kehitetty, joten kortit väritettiin käsin.

Korttien kultakausi alkoi hiipua ensimmäisen maailmansodan myötä, mutta korttien käyttämät ilmaisukeinot jäivät elämään myöhemmin syntyneissä taidesuuntauksissa.

Näyttelyyn liittyy Kalhan kirjoittama kirja Ihme ja kumma. Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorttitaiteessa (WSOY 2012).

Tikanojan taidekoti
Hovioikeudenpuistikko 4, Vaasa
ti-su 10-16
7/5/0 €


Ville Wikstedt: Hidden Personality
31.12.2014 asti

Kuva: Ville Wikstedt.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-17

-Valkeakoskella

Jorma Kytölä: Panoraamoja Valkeakoskelta, Syksystä kesään
21.12.2014 asti

Kuva: Jorma Kytölä.

Jorma Kytölältä on esillä 31 panoraamakuvaa Myllysaaren museossa. Näyttelyn kuvat on otettu pääosin syksyn 2013 ja 2014 aikana.

Jorma Kytölä aloitti valokuvauksen 1960-luvulla. Hän liittyi Kameraseura -74 Valkeakoski ry:n jäseneksi vuonna 1978 ja on toiminut seuran puheenjohtajana vuodesta 1987 alkaen. Hän on toiminut myös Suomen Kameraseurojen Liiton puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Myllysaaren museo
Kanavanranta 3, Valkeakoski
ma.pe 10-16, su 12-16


 

Lähetä näyttelyvinkki:Armi Hölttö(armi.holtto(at)digicamera.net)

Arkisto:
Päättyneet näyttelyt 2014
Päättyneet näyttelyt 2013
Päättyneet näyttelyt 2012
Päättyneet näyttelyt 2011
Päättyneet näyttelyt 2010
Päättyneet näyttelyt 2009
Päättyneet näyttelyt 2005-2008

 

 

 

 


Hae Google:sta

Uutiset


 

 

Mitä muuta Digicamera.netissä?

Digicamera.net Foorumi
valokuvausfoorumi
kaikille kuvauksesta kiinnostuneille

Uutiset-sivu
Tuoreita valokuvaukseen liittyviä uutisia heti aamusta viikon jokaisena päivänä!
Kilpailut
Meneillään olevia valokuvauskilpailuja

Tapahtumakalenteri etusivulla:
Valokuvaukseen liittyviä ajankohtaisia tapahtumia, tv-ohjelmia, luentoja tms.

E-kortit
Laaja valikoima sähköisiä postikortteja

Linkit
Laaja valokuvausalan linkkilista

Kirjat
Kuvaus- ja kuvankäsittelyoppaita Vinkit-osiossa