Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
Yksi vuosi, 200 museota, rajoittamaton määrä museovierailuja = 54 €

Museokortti
Myynnissä 5.5.2015 alkaen

MUSEOKORTTI on suomalaisten museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. 54 euroa maksavalla Museokortilla pääsee lähes 200 museokohteeseen eri puolilla Suomea. Lipulla voi vierailla museoissa niin monta kertaa kuin haluaa. Lippu on henkilökohtainen.

Mukana ovat Suomen suurimmat taide- ja kulttuurihistorialliset museot, merkittävimmät erikoismuseot, alueelliset museokeskukset sekä paljon paikallisia museokohteita. Lue lisää


Valokuvanäyttelyitä

Galleria-näyttelyt ovat ilmaisia. Museoihin on pääsymaksu, mutta moniin museoihin on vapaa pääsy tiettynä päivänä ilta-aikaan - tosin erikoisnäyttelyihin joutuu yleensä aina maksamaan. Museokortilla pääsee lähes 200 museoon.

Paikkakunta: A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Å Ä Ö

- Harjavallassa

Valokuvan tanssi
Kuva: Aarne Pietinen..27.9.2015 asti

Valokuvan tanssi -näyttely johdattaa katsojan tanssin ja tanssivalokuvan maailmaan. Näyttely on kuopiolaisen Victor Barsokevitsch-valokuvakeskuksen ja Riitta Raatikaisen tuottama kiertonäyttely, joka luo läpileikkauksen suomalaisen tanssivalokuvauksen historiaan viimeksi kuluneiden sadan vuoden ajalta.

Kuva: Aarne Pietinen.

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1, Harjavalta
ti ja ke 12-16, to 12-18, su 12-16
8/5/3/1/0€
Sisäänpääsy Museokortilla.

- Helsingissä

Appu Jasu, Viivan poetiikka
Kuva: Appu Jasu.30.8.2015 asti

Viivan poetiikka -näyttelyn keskiössä on kysymys siitä, millainen suhde muodostuu ihmisen ja tätä ympäröivän maailman välille. Appu Jasun näyttelyn rakentama maailma jäsentyy henkilökohtaisten kokemusten ja teoreettisten kokeiden, käytännössä tekstien, valokuvan ja videoteosten, kautta.

Appu Jasu (s. 1987) on Turussa asuva kuvataiteilija, joka käyttää töidensä materiaalina valokuvaa, tekstiä ja videota. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Turun Taideakatemiasta 2014.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Merja Hannikainen, The Waterfall
Kuva: Merja Hannikainen.30.8.2015 asti

Hippolyte Studiossa on esillä Merja Hannikaisen kaksikanavainen videoinstallaatio The Waterfall, joka kertoo matkasta Kravicen vesiputouksille Herzegovinassa.

Merja Hannikainen (s. 1982) valmistui taiteen maisteriksi Berliinin taideyliopisto UdK:n Art in Context -ohjelmasta vuonna 2014. Hän suorittaa mediataiteen ja kokeellisen elokuvan jatko-opintoja UdK:ssa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Kai Kuusisto 2015
Kuva: Kai Kuusisto.30.8.2015 asti

Osana Kiasman URB-festivaalia järjestettävä näyttely "Kai Kuusisto 2015" tarjoaa välähdyksiä niin katutyyleistä kuin hetkessä elämisen kauneudesta.

Kai Kuusisto on itseoppinut helsinkiläinen valokuvaaja. Kuusiston valokuvaaminen alkoi aikoinaan pitkäaikaisen bmx-freestylepyöräilyn tiimoilta ja muuttui siitä pikkuhiljaa työksi. Noin kahdeksan vuotta sitten Kuusisto sanoi hyvästit insinöörin työlle ja ryhtyi freekuvaajaksi.

Kuusiston kuvissa ystävien ja sosiaalisten verkostojen rooli on merkityksellisessä asemassa.

RUPLA
Helsinginkatu 16, Helsinki
ma ja ti 15-20, ke-pe 11-20, la ja su 12-17


Nita Vera: Needles of Love
Kuva: Nita Vera.30.8.2015 asti

Nita Veran omaelämäkerrallinen valokuvausprojekti Needles of Love on irtiotto perinteisestä perhealbumikuvauksesta ja pyrkimys tuoda esiin perheen sisäisessä maailmassa vallitsevat suhteet.

Nita Vera opiskelee valokuvausta Royal Academy of Art -oppilaitoksessa Hollannissa.

Näyttely on esillä valokuvataiteen museon Projekti-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Helsinki 1908 ja nyt - aikamatkalla I.K.Inhan valokuviin
Helsinki 1908 ja nyt - aikamatkalla I.K.Inhan valokuviin -näyttely.5.9.2015 asti

Helsinki kasvoi 1900-luvun alussa nopeasti. Matkailijoille kaupunki oli vielä melko tuntematon. Niinpä valokuvaaja I.K. Inhalta tilattiin valokuvia ensimmäiseen suomalaiseen matkaoppaaseen, joka esittelisi nopeasti kasvavaa ja komistuvaa Helsinkiä. Varhaisina aamuina ja valoisina iltoina Inha kuvasi kesäisen kaupungin historiallista keskustaa, komeita uusia rakennuksia, rantoja ja puistoja.

Runsaat 100 vuotta myöhemmin, keväällä 2015, Kontulassa sijaitsevan Helsingin yhteislyseon lukion opiskelijat lähtivät kulkemaan ja kuvaamaan Inhan reittejä Helsingin ydinkeskustaan, Katajanokalle, Eiraan ja Ullanlinnaan ja tekivät niistä omia tulkintoja.

Näyttely on osa I.K.Inhan 150–vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Valokuvataiteen museo on julkaissut I.K.Inhan Helsinki-kuvia Flickr-kuvapalvelussa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä ilman tekijänoikeusrajoituksia.

Galleria Kontupiste
Kontupiste, Kontulatalo
Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4, Helsinki
ti–pe klo 9–18, la klo 12–17


Tuula Heikkinen & Aija Lehtonen:Elämää Kuva: Elu trammis -näyttely.ratikoissa - Tallinna Helsinki
7.9.2015 asti (Café Aalto)
30.9.2015 asti (ratikka nr 9, vaunu 98)

Valokuvaajat Tuula Heikkinen Espoosta ja Aija Lehtonen Helsingistä ovat työstäneet yhteisnäyttelyn "Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki" yhteistyössä Tallinnan Fotomuuseumin kanssa. Näyttelyn ensimmäinen ripustus oli keväällä 2015 Fotomuuseumin galleriassa.

Näyttely tutustuttaa raitiovaunukulttuuriin Suomenlahden molemmin puolin. Heikkinen ja Lehtonen kuvasivat raitiovaunuja ja niissä matkustavia ihmisiä eri vuorokauden aikoina. Valokuvissa tapahtumat esitetään kuten ne kuvaushetkillä olivat.

Näyttely on esillä Café Aallossa 7.9. asti ja lisäksi 27.8.-30.9. Länsiterminaalin ja Helsingin rautatieaseman välillä liikennöivässä linjan 9 ratikassa, vaunussa 98.

Café Aalto, Akateeminen kirjakauppa, 2. krs,
Pohjoisesplanadi 39, Helsinki
ma-pe 9-21, la 9-18, su 12-18


World Press Photo 15
Kuva: Mads Nissen.10.9.2015 asti

Maailman arvostetuimman kuvajournalismin kilpailun World Press Photon parhaimmistoa esittelevä kiertonäyttely on esillä Helsingissä, Sanomatalon Mediatorilla.

Vuoden lehtikuva on tanskalaisen Mads Nissenin intiimi otos venäläisestä homoparista Jonista ja Alexista. Kuva valittiin myös ajankohtaisten asioiden sarjan voittajaksi. Valokuva on osa Scanpixille kuvattua projektia, joka käsittelee venäläistä homofobiaa.

Sanomatalo, mediatori
Töölönlahdenkatu 2 Helsinki
ma-pe 7-20, la ja su 9-20


Tuula Heikkinen & Aija Lehtonen:Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki
30.9.2015 asti

Valokuvaajat Tuula Heikkinen Espoosta ja Aija Lehtonen Helsingistä ovat työstäneet yhteisnäyttelyn "Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki" yhteistyössä Tallinnan Fotomuuseumin kanssa. Näyttelyn ensimmäinen ripustus oli keväällä 2015 Fotomuuseumin galleriassa. Näyttely tutustuttaa raitiovaunukulttuuriin Suomenlahden molemmin puolin. Heikkinen ja Lehtonen kuvasivat raitiovaunuja ja niissä matkustavia ihmisiä eri vuorokauden aikoina. Valokuvissa tapahtumat esitetään kuten ne kuvaushetkillä olivat. näyttelyn nettigalleria

Robert Mapplethorpe
Kuva: Robert Mapplethorpe13.9.2015 asti

Kiasma on avannut ovensa puoli vuotta kestäneen remontin jälkeen. Avausnäyttelynä nähdään yhdysvaltalaisen Robert Mapplethorpen (1946–1989) valokuvanäyttely.

Retrospektiivi tarjoaa laajan katsauksen taiteilijan uran merkittävimpiin vaiheisiin 1970-luvun Polaroid-kuvista 1980-luvun lopun muotokuviin.

Mapplethorpen valokuvissa kohtaavat kauneus, erotiikka, tuska, nautinto ja kuolema. Mapplethorpe kuvasi myös kuuluisia ystäviään, kuten Patti Smithia , Andy Warholia ja Richard Gereä.

Esillä on kaikkiaan noin 250 teosta.

Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2 , Helsinki
ti 10-17, ke-pe 10-20.30, la 10-18, su 10-17
12 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Museoon vapaa pääsy aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina.
Sisäänpääsy Museokortilla.

Pimiö – Darkroom
Kuva: Jaakko Markkanen.31.1.2016 asti

Suomen valokuvataiteen museon syksyn suurnäyttelyssä yli 60 valokuvaajan teokset 1800-luvulta vuoteen 2015 esittelevät pimiötyöskentelyä ja vedostamisen tekniikoiden monipuolisuutta.

Digitaalisuuden uutuudenviehätyksen kadottua moni nuori taidevalokuvaaja on palannut pimiöön, takaisin käsillä tekemiseen ja kuvausprosessiin, jossa lopputulosta ei näe heti.

Näyttely haastaa katsojan miettimään, mikä arvo käsin tekemisellä on nykypäivän digitaalisessa maailmassa.

Kuva: Jaakko Markkanen.

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Hämeenlinnassa

Sibelius valokuvassa
Kuva: Jean Sibeliuksen muotokuva. Kuva Yousuf Karsh, reprokuva Taneli Eskola.13.12.2015 asti

Sibeliuksen syntymäkodin pienoisnäyttely esittelee valokuvatun Sibeliuksen. Näyttelyssä on esillä joitain perhekuvia pääpainon ollessa taiteilijamuotokuvissa.

Näyttelyssä valokuvia avataan päiväkirjamerkinnöin, kirjesitaatein ja liittämällä yksittäisiä otoksia valokuvauksen yleisempään historiaan.

Näyttelyn on kuratoinut valokuvataitelija Taneli Eskola.

Kuva: Yousuf Karsh.

Sibeliuksen syntymäkoti
Hallituskatu 11, Hämeenlinna
ma-su 12-16
2.5. - 31.8. ma-su klo 10-16
5/4/2€
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Kotkassa

Se toinen Kotka
30.8.2015 asti

eli herätysmissio tuohivirsujen kärkiin tuijottajille.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16
2 €

-Kuopiossa

A GROOVY KIND OF LIFE From Obscurity to Fame - Tuntemattomuudesta kuuluisuuteen
30.8.2015 asti

Kuvat: Mark Haywardin kokoelmat

VB-valokuvakeskus esittelee pop- ja rock-kulttuurin henkilöhahmojen kehitystarinoita 1940-luvulta 1980-luvulle. Näyttely on VB-keskuksen omaa tuotantoa ja kuvat ovat peräisin kansainvälisesti tunnetun keräilijän, Mark Haywardin, laajasta arkistosta.

Lontoon pop- ja rock-genren ytimessä 1960-1970-luvuilla varttunut Hayward on kerännyt kuvia usean vuosikymmenen ajan. Pääpaino on ollut epätavallisisissa tai historiallisesti merkittävissä valokuvissa. Näyttelyn pääteema on ennen – jälkeen.

Mukana ovat mm. Beatles, Bon Jovi, David Bowie, Bob Dylan, Elvis Presley, Jimi Hendrix, Buddy Holly, Led Zeppelin, Madonna, Nirvana, Ozzy Osborne, Queen, Rolling Stones, T.Rex ja Who. Rock-legendojen lisäksi henkilögalleriassa on myös elokuvamaailmasta tuttuja nimiä, esimerkiksi Brigitte Bardot ja Marilyn Monroe.

VB-valokuvakeskuksen puutarhassa:
Anssi Männistö: Maiseman voimat
30.8.2015 asti

Kuva:Kuva: Anssi Männistö.

VB-valokuvakeskuksen piha-aitassa on kesän ajan esillä Anssi Männistön panoraamakuvia.

Näyttelyn kantavana teemana on maiseman vaikuttavuus (Powers of landscape). Mustavalkoiset kuvat on käsitelty siten, että ne näyttävät infrapunafilmille otetuilta.

Kuvat on otettu kolmen vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Mukana on niin luontokuvia kuin suurkaupunkinäkymiäkin. Ihminen on läsnä kuvissa lähinnä viittenomaisesti.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ma-pe 11-18, la ja su 11-16
8/6€

-Lappeenrannassa

Kalevatron: Varastettava näyttely (Steal This Exhibition)
29.8.2015 asti

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus osallistuu elokuun näyttelyllään Lappeenrannassa järjestettävään uuden taiteen festivaaliin, Kalevatroniin. Varastettava näyttely (Steal This Exhibition)

Galleria Pihatossa nähtävä "Varastettava näyttely" herättää pohtimaan taideteoksen omistajuutta ja hintaa: Millä tavoin teoksen hinta määräytyy? Miten esittämiskonteksti vaikuttaa teoksen arvoon ja hinnan muotoutumiseen?

Näyttelyyn on ripustettu ylihinnoiteltujen teosten sarja, jota valvoo liikkeestä aktivoituva kamera. Teokset ovat tilassa täysin vapaasti varastettavissa, ja jos ja kun teos katoaa paikaltaan, sen tilalle ripustetaan valvontakamerakuva itse anastustapahtumasta.

Näyttelyn taiteilijat: Petri Eskelinen, Ville Färsaaret, Maaria Jokimies, Maila Kaikkonen, Tuomas Karjalainen, Teemu Keisteri, Teemu Mäki, Aapo Rapi, Samppa Törmälehto ja Ilari Vanhatalo.

Kalevatron-festivaalin ajaksi koko vanhan pappilan alue on valjastettu taidekäyttöön.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15

-Lapualla

Weston-kuvia
Kuva: Edward Weston30.8.2015 asti

Amerikkalaisen, mustavalkokuvauksen mestarin Edward Westonin ja hänen lastensa ja lastenlastensa kuvaamia, kehittämiä ja vedostamia kuvia esillä Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa. Esillä on kuvia muun muassa Edward, Brett, Cole, Kim ja Zach Westonilta.

Edward Weston (1886-1958) syntyi Illinoisissa Yhdysvalloissa ja sai ensimmäisen kameransa 16-vuotispäivänään. Hänen uransa oli pitkä ja tuottelias. Viimeiset kuvansa Weston otti vuonna 1948. Westonin neljästä pojasta kaksi jatkoi valokuvaajan uraa.

Brett Weston (1911-1993) aloitti kuvaamisen 14-vuotiaana asuessaan Meksikossa isänsä Edvard Westonin kanssa. Hänen tunnetuimpiin kuviinsa kuuluu surrealistiseen tyyliin otetut mustavalkokuvat.

Cole Weston (1919 - 2003) oli Edward Westonin nuorin poika. Hän omisti elämänsä valokuvaukselle ja teatterille. Hän jatkoi isänsä kuvien vedostamista tämän kuoleman jälkeen 1958.

Cole Westonin kuudesta lapsesta Kim Weston (s. 1953) ryhtyi valokuvaajaksi. Hän on tunnettu "Fine art nude"-kuvistaan. Hän jatkoi isänsä kanssa Edward Westonin kuvien vedostamista.

Zach Weston (s. 1990) kulkee isoisoisänsä viitoittamalla tiellä. Hän kuvaa 6x7 mustavalkofilmille ja on keskittynyt maisemakuvaukseen ja abstraktien muotojen esittämiseen.

Kuva: Edward Weston.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

-Lemillä

Juha Metso: Venäjä lähellä
Kuvassa: Juha Metso ja Kauiko Röyhkä-15.9.2015 asti

Lemin näyttelytilaksi kunnostetun vanhan pappilan avaa Juha Metson valokuvanättely Venäjä lähellä.

Näyttelyn pohjana ovat Metson ottamat kuvat Kauko Röyhkän kirjoittamiin Ville Haapasalon Venäjän seikkailuista kertoviin kirjoihin. Lisäksi mukana on muitakin kuvia Juha Metson Venäjälle tekemiltä matkoilta 15 vuoden ajalta. Yhteensä esillä on satakunta teosta.

Juha Metso (s. 1965) on kotkalainen valokuvataiteilija, joka on viime vuosina kuvannut eri puolilla maailmaa. Metso valittiin vuonna 2000 Vuoden lehtikuvaajaksi, hän on ollut Fotofinlandia-finalistina kolme kertaa. Ville Haapasalo -kirjojen lisäksi Metso on kuvannut useita muita kirjoja.

Lemin vanha pappila
Toukkalantie 5, Lemi

-Mikkelissä

Lauri Nykopp: Valo
Kuva: Lauri Nykopp.31.8.2015 asti

Lauri Nykopp on kuvannut kotonaan Hirvensalmella samaa maisemaa vuoden kierrossa ja löytänyt samasta näkymästä lukemattomia eri versioita. Vuosina 2001-2009 otoksia tuli paljon. Kovan karsinnan jälkeen teossarjaan VALO jäi 45 valittua hetkeä.

GalleriAri, Ullakkogalleria
Kasarminkatu, Mikkeli
ti-pe 10-17, la 10-13

-Naantalissa

"Liikkumatta, olkaa hyvä!" Valokuvauksen historiaa ja kuvia Naantalista
"Liikkumatta, olkaa hyvä!" Valokuvauksen historiaa ja kuvia Naantalista30.8.2015

Naantalin museon kesänäyttelyssä esitellään museon lähes sadan vuoden aikana kertynyttä valokuvakokoelmaa. Näyttelyssä kerrotaan valokuvan keksimisestä ja eri menetelmien kehityksestä, esimerkkeinä toimivat museon oman kokoelman 1800-luvun varhaiset valokuvat. Kävijä saa myös tietoa siitä, mitä ovat käyntikortti- ja kabinettikuvat, miten valokuvaajalla käytiin ja millaisissa yhteyksiä kuvia on otettu. Naantalilaista valokuvaamista valotetaan sekä kaupungissa toimineiden valokuvaajien että valokuvaamojen kautta.

Näyttely on avoinna museon Humppi-kiinteistössä.

Naantalin museo
Mannerheiminkatu 21, Naantali
ti-su 11-18
4/3/2€
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Oulussa

Nanna Saarhelo: How to Imitate Gray Weather
Kuva: Nanna Saarhelo.13.9.2015 asti

How to Imitate Gray Weather -näyttelyn valokuvissa seikkailee kuvitteellinen naishahmo, joka reagoi ja yrittää mukautua ympäristöönsä. Kuvien tunnelma on samaan aikaan sekä surumielinen että hauska.

Saarhelon työtapa on preformanssimainen ja improvisaatioon perustuva. Kuvat lainaavat tietoisesti toisista kuvista, maalaustaiteen historiasta ja nykyvalokuvataiteesta.

Näyttelyn teokset ovat vuosilta 2014-2015 ja tässä näyttelyssä ensimmäistä kertaa esillä julkisesti.

Nanna Saarhelo on Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007 valmistunut helsinkiläinen valokuvataiteilija ja kuvatoimittaja.

Eija Timonen: Jäisiä Unia
Kuva: Eija Timonen.13.09.2015 asti

Taiteilija Eija Timosen Jäisiä Unia käsittelee teoksissaan jäätä, sen eri olomuotoja ja symboliikkaa. Kuvat ovat peräisin pääosin järven jäältä Saimaalta, mutta Timonen käyttää jäätä ja sen tuomia optisia keinoja myös studionomaisissa olosuhteissa.

Eija Timonen toimii mediatieteen professorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa sekä dosenttina Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella.

Eija Timonen on valittu Oulunsalo Soi - Oulun seudun XVII musiikkijuhlien vuoden kuvataiteilijaksi vuonna 2015.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

- Porissa

Porin taidemuseon suurnäyttely esittelee taiteilijaduo Daniel & Geo Fuchsin. Daniel Fuchs (s. 1966) ja Geo Fuchs (s. 1969) syntyivät silloisessa Länsi-Saksassa. Vuodesta 1995 lähtien he ovat työstäneet yhdessä käsitteellisiä valokuvataideprojekteja.

DANIEL & GEO FUCHS: TOYGIANTS
Kuva: DANIEL & GEO FUCHS.17.01.2016 asti

Näyttelyn jättimäiset valokuvamuotokuvat ja -asetelmat esittelevät fantasia-, action-, ja elokuva-aiheisia figuureita, keräilyhahmoja ja leluja.

DANIEL & GEO FUCHS: FORCES & EXPLOSIONS
Kuva: DANIEL & GEO FUCHS.13.09.2015 asti

Forces and Explosions -sarjan valokuvat tarkastelevat armeijaa ja sotavoimia kulttuurisena ja visuaalisena ilmiönä.

Valokuvat leikittelevät katsojan kyvyllä lukea mediakuvastoja. Ne viittaavat asioihin, jotka ovat meille tuttuja joko ympäröivästä todellisuudesta tai television ja/tai elokuvien maailmasta. Näyttelyn kuvissa toden ja fiktion raja on häilyvä, ja kuvat myös sekoittavat niitä. Sotavoimien pullisteleva mahtipontisuus ja näyttävyys sekä kuvien kiehtovuus yhdistyvät tavalla, joka saattaa esittämänsä kohteet kriittiseen valoon.

DANIEL & GEO FUCHS: STASI - SECRET ROOMS
Kuva: DANIEL & GEO FUCHS.13.09.2015 asti

STASI - SECRET ROOMS vie Itä-Saksan valtiollisen turvallisuuselimen Stasin aikanaan salassa pidettyihin tiloihin, arkistoihin ja kuulusteluhuoneisiin.

Daniel ja Geo Fuchs kutsuttiin tammikuussa 2004 taiteilijaresidenssiin Berliiniin. Residenssissä viettämänsä ajan he tutustuivat Itä-Saksan perintöön. Muurin sortumisesta oli kulunut jo yli 15 vuotta, mutta taiteilijat löysivät huoneita, joissa säälimättömän vainon ja sorron kulissit ja symbolit olivat säilyneet ennallaan.

Tarkat, suurikokoiset valokuvat todistavat yli 40 vuotta jatkuneesta totaalisesta valvontajärjestelmästä.

Muita näyttelyitä Porin taidemuseossa:

CHI MODU & ERKKI VALLI-JAAKOLA: KUVIA LAVAN TAKAA JA LAVALTA PORI JAZZ 50 VUOTTA
13.9.2015 asti

MILJA VIITA: AFRIKKA-AIHEISIA VIDEOITA
13.9.2015 asti

ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: SOUL
Im Heung-soon: Memento (2003)
13.9.2015 asti

Porin taidemuseo
Eteläranta, Pori,
ti, to-su kello 11–18, ke 11–20
10/5/2,50€
Sisäänpääsy Museokortilla.

- Raaseporissa

 

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.
galleriZEBRA
Keskuskatu 90, Karjaa
ti 10-14, ke ja to, pe 10-17, la 12-16

-Turussa

Milja Laurila / Magneettinen uni
6.9.2015 asti

Kuva: Milja Laurila.

Näyttelyn nimi ”Magneettinen uni” on psykiatrian historiaan liittyvä termi. Se oli ennen hypnoosin keksimistä käytetty hoitomenetelmä, jonka uskottiin paljastavan tietoisen minän alla olevan toisen tietoisuuden.

Magneettisen unen tavoin myös valokuva voi tehdä näkymättömästä näkyvää.

Milja Laurila käyttää teoksissaan vanhoja, anonyymien kuvaajien ottamia valokuvia. Erityisesti Laurilaa kiinnostaa vanhojen lääketieteellisten kirjojen kuvat ihmisistä. Niissä on usein mystinen, jopa pelottava tunnelma.

Näyttelyssä vanhat, tieteelliset kuvat yhdistyvät Laurilan ottamiin uusiin kuviin. Laurila yhdistelee teoksissani erilaisia valokuvatekniikoita: digitaalista kuvaa, polaroideja, negatiivi- ja diapositiivifilmiä sekä ilman kameraa tehtäviä, fotogrammeja muistuttavia kuvia.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Jacques Henri Lartigue: RIVIERA
Kuvassa: Jacques Henri Lartigue20.9.2015 asti

Mustavalkovalokuvan grand old man Jacques Henri Lartigue (1894-1986) löysi Ranskan Rivieran kameroineen jo lapsena ja ikuisti siitä lähtien sen glamouria ja lumoa. Itseoppinut kuvaaja näki ympärillään aina vauhtia, iloa ja kauneutta, katoavia onnen hetkiä, jotka hän säilöi huolellisesti lukuisiin albumeihinsa ja päiväkirjoihinsa.

Näyttelyn lähes kaksisataa valokuvaa ajoittuvat pääosin 1920–50-luvuille Rivieran kulta-aikaan, jota leimasivat yläluokkainen joutilaisuus, seurapiirien säihke, urheilullinen rantaelämä ja aamuun asti jatkuvat juhlat.

Lartigue oli ensisijaisesti taidemaalari, jolle valokuvaus oli intohimoinen harrastus. Valokuvaajana hänet löydettiinkin vasta hänen ollessa jo 68-vuotias.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Jacques Henri Lartiguen ystäväyhdistyksen ja Ranskan kulttuuriministeriön kanssa.

Turun taidemuseo
Aurakatu 26, Turku
ti-pe 11-19, la ja su 11-17
8/5/0 € Museoon maksuton sisäänpääsy perjantaisin klo 16-19.
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Vaasassa

Caius Bruun: Female Diversity
Kuva: Caius Bruun.30.9.2015 asti

Caius Bruunin valokuvanäyttely Female Diversity sisältää portrait-tyyppisiä valokuvia suomalaisista ja ruotsalaisista naisista. Kuvissa on haettu vaikutteita mm. piktorialismista, joka oli laajalle levinnyt maalauksellisuutta korostava valokuvauksen suuntaus 1800- ja 1900-luvukujen vaihteessa. Piktorialismin lisäksi kuvista voi löytää Film Noir -vaikutteita ja vanhojen Pin up -kuvien glamouria.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ke-pe 12-18, la-su 12-16

 

 

Lähetä näyttelyvinkki:Armi Hölttö(armi.holtto(at)digicamera.net)

Arkisto:
Päättyneet näyttelyt 2015
Päättyneet näyttelyt 2014
Päättyneet näyttelyt 2013
Päättyneet näyttelyt 2012
Päättyneet näyttelyt 2011
Päättyneet näyttelyt 2010
Päättyneet näyttelyt 2009
Päättyneet näyttelyt 2005-2008

 

 

 

 


Hae Google:sta

Uutiset


 

 

Mitä muuta Digicamera.netissä?

Digicamera.net Foorumi
valokuvausfoorumi
kaikille kuvauksesta kiinnostuneille

Uutiset-sivu
Tuoreita valokuvaukseen liittyviä uutisia heti aamusta viikon jokaisena päivänä!
Kilpailut
Meneillään olevia valokuvauskilpailuja

Tapahtumakalenteri etusivulla:
Valokuvaukseen liittyviä ajankohtaisia tapahtumia, tv-ohjelmia, luentoja tms.

E-kortit
Laaja valikoima sähköisiä postikortteja

Linkit
Laaja valokuvausalan linkkilista

Kirjat
Kuvaus- ja kuvankäsittelyoppaita Vinkit-osiossa