lumen ja tulen kuvaus

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
Milikku
Viestit: 7
Liittynyt: Loka 16, 2012 16 : 37

lumen ja tulen kuvaus

Viesti Kirjoittaja Milikku »

minkälaista värilämpötilaa pidätte kun kuvaatte tulta tai lunta?
Ja toisekseen, miksi luminen vuori häviää taivaaseen, vaikka sen silmällä erottaa oikein hyvin?
Asiallisia ja nopeita vastauksia, kiitos:)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Itse kuvaan Raw-kuvaa, jolloin säädän värilämpötilan vasta jälkikäsittelyssä kuvaan halutun tunnelman mukaan. Muuten yleisesti sanoisin tuleen päivävaloasetuksen ja lumeen joko aurinkoisen tai pilvisen päivänvalon riippuen säästä ja halutusta "kylmyydestä".

Mutta toisesta kysymyksestäsi päättelisin, että ongelmasi ei ole värilämpö vaan valotus.

Kameran automaattivalotus pyrkii valottamaan näkemänsä keskiharmaaksi. Tällöin lumisesta maisemasta tulee helposti liian tumma, alivalottunut. Usein kuvattaessa lumista maisemaa pitääkin ns. automaattivalotuksen korjausta säätää ylöspäin, jotta lumi vaikuttaisi valkoiselta eikä harmaalta. Tämä säätö löytyy yleensä plus-miinus kuvakkeesta.

Tulen kanssa voi olla sama ongelma, kuva jää tummaksi. Liekkien valoisuusvaihtelu on kutenkin suurta. Kannattaa hiukan kokeilla ja katsoa otetun kuvan histogrammista, miten kuva käyttäytyy.

Taivaan ja lumihuippujen erottumisen ongelma on useimmiten taas taivaan ja lumen ylivalottuminen, varsinkin hiukan pilvisellä säällä. Tumma maasto nostaa valotusta liikaa. Kameran automatiikka antaa kuvan ylälaitaan hiukan enemmän varaa, siellä kun on usein aurinko, joka palaa puhki kuitenkin. Ongelma näkyy todennäköisesti kuvan histogrammissa piikkinä oikeassa laidassa. Tuollaisessa kuvaustilanteessa voi sitä valotuksen korjausta laskea.

Tästä hiukan lisäinföa:
http://www.digifaq.info/digifaq/3_ecomp.html
bomba
Viestit: 356
Liittynyt: Kesä 02, 2008 7 : 51
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja bomba »

olli R kirjoitti: Taivaan ja lumihuippujen erottumisen ongelma on useimmiten taas taivaan ja lumen ylivalottuminen, varsinkin hiukan pilvisellä säällä. Tumma maasto nostaa valotusta liikaa. Kameran automatiikka antaa kuvan ylälaitaan hiukan enemmän varaa, siellä kun on usein aurinko, joka palaa puhki kuitenkin. Ongelma näkyy todennäköisesti kuvan histogrammissa piikkinä oikeassa laidassa. Tuollaisessa kuvaustilanteessa voi sitä valotuksen korjausta laskea.
Toinen nopeakäyttöinen korjaus ongelmaan on käyttää valotuksen lukitusta. Järkkäreissä lienee kaikissa (?) siihen erillinen painike. Eli ensin osoitat kameralla valoisaa taivasta ja painat valotuksen lukituspainikkeen pohjaan. Pidä nappi pohjassa, ja hae etsimeen kohde johon haluat tarkentaa. Paina laukaisin puoliväliin tarkentaaksesi. Valotusnappi pohjassa ja laukaisin puolivälissä rajaat sitten vielä kuvan kuten haluat. Painamalla laukaisinta saat kuvan, joka on tarkennettu haluamaasi kohteeseen ja niin, että valotus on laskettu valoisan taivaan mukaan. Jos ongelma johtui Ollin arvelemalla tavalla taivaan ylivalotuksesta, tällä menetelmällä asia korjaantunee.
Vastaa Viestiin