YLI- VAI ALIVALOTUS?

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
tany
Viestit: 102
Liittynyt: Touko 14, 2006 9 : 36
Paikkakunta: Siilinjärvi

YLI- VAI ALIVALOTUS?

Viesti Kirjoittaja tany »

Kumpi on oikeampi tapa digikuvauksessa, yli- vai alivalotus?
Foorumeilla ja oppaissa suositaan molempia.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
OskuK
Viestit: 34028
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Re: YLI vai ALIVALOTUS

Viesti Kirjoittaja OskuK »

tany kirjoitti:Kumpi on oikeampi tapa digikuvauksessa, yli- vai alivalotus?
Foorumeilla ja oppaissa suositaan molempia.
Itse suosin oikeaa valotusta, ts. sitä jota olin hakemassa -kameran mittarin antamaa arvausta siis korjaten. Se miten huonosti kenno kohtelee huippuvaloja, tai miten varjo kohisee, niistä annan muiden kohista, minä en jaksa polttaa päreitäni edes digin naurettavista huippuvaloista.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
Hannu KH
Viestit: 7835
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

Kumpikin on pahasta.

Mieluummin ylälaitaan niin ettei kovin tärkeät kohdat valotu yli. RGB-histogrammi on monesti välttämätön.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
kalpaha
Viestit: 117
Liittynyt: Marras 23, 2006 8 : 33
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kalpaha »

Vanha neuvo taitaa olla Exposure to the right eli niin lähelle oikeaa reunaa, kuin mahdollista ilman että mikään oleellinen kohta palaa puhki. Tätä neuvoa käsitelty tarkasti esim. täällä:

http://www.luminous-landscape.com/tutor ... ight.shtml

Käytännössä nimenomaan tuo "ilman että kuva palaa puhki" ehto tarkoittaa, että välillä kuvaa joutuu valottamaan nimenomaan niin, että histogrammi painottuu tummaan päähän jos kuvassa on yhtä aikaa huippuvaloja ja varjoja.

Alivalottaminen on ainakin Pentaxin K-5:llä paljon pienempi synti kuin mitä se oli esimerkiksi vielä K10D:llä. Kennot ovat kehittyneet niin paljon, että tummasta päästä saa kaivettua sävyjä joita ei vielä joku vuosi sitten olisi sieltä löytynyt. Kun vielä otetaan huomioon, että alivalotusta voi yleensä aina korjata jos ei se ole erittäin voimakasta, mutta kun kuva palaa puhki niin siinä ei auta yhtään mikään, niin usein käytännössä on järkevää alivalottaa hieman.

Toisaalta minusta tuntuu että ainakin K-5 tekee kuvista oletuksena hieman tummia. +0,5 aukkoa tekee usein kuville hyvää, kunnes se sitten polttaakin kuvan puhki ja sitten kiukuttaa.

Eli ei taida olla hyvää yleispätevää sääntöä, useimmiten joutuu taiteilemaan joko suljinaikojen tai huippuvalojen (puhkipalamisen) kanssa. Jos nyt pitäisi yhdellä lauseella sanoa, niin valota niin oikealle (yli) kuin pystyt.
Simon Weli
Viestit: 805
Liittynyt: Kesä 12, 2009 9 : 43

Viesti Kirjoittaja Simon Weli »

kalpaha kirjoitti:Vanha neuvo taitaa olla Exposure to the right eli niin lähelle oikeaa reunaa, kuin mahdollista ilman että mikään oleellinen kohta palaa puhki.

Eli ei taida olla hyvää yleispätevää sääntöä, useimmiten joutuu taiteilemaan joko suljinaikojen tai huippuvalojen (puhkipalamisen) kanssa. Jos nyt pitäisi yhdellä lauseella sanoa, niin valota niin oikealle (yli) kuin pystyt.
Ja näin saadaan tasaisen tummasta kohteesta tasaisen vaalea...
Mtl74
Viestit: 56
Liittynyt: Syys 27, 2010 21 : 07

Viesti Kirjoittaja Mtl74 »

Mutta eikös tuo oikeaan reunaan valotus toimi vaan Raw-tiedostoja kuvatessa jotta saadaan kohinat mahdollisimman pieneksi.
Ville^K
Viestit: 2366
Liittynyt: Syys 14, 2009 16 : 05
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville^K »

Mtl74 kirjoitti:Mutta eikös tuo oikeaan reunaan valotus toimi vaan Raw-tiedostoja kuvatessa jotta saadaan kohinat mahdollisimman pieneksi.
Juuri näin. Tämä oli hyvä tarkennus.
Henkka_H
Viestit: 2
Liittynyt: Loka 05, 2011 9 : 32

Viesti Kirjoittaja Henkka_H »

Varmaan kannattaa tosiaan siihen oikeaan valotukseen tähdätä, mutta parikin ammattilaista on opettanu, että hieman ylivalottuneita kuvia on helpompi korjata siihen haluttuun valotukseen. RAW tai JPEG, sillä ei kuulemma ole niin väliä.
Mutta kaikkihan kuvaa automaattisesti RAWina ;)
ossipena
Viestit: 4834
Liittynyt: Helmi 27, 2009 13 : 21
Paikkakunta: Jkl

Viesti Kirjoittaja ossipena »

Henkka_H kirjoitti:Varmaan kannattaa tosiaan siihen oikeaan valotukseen tähdätä, mutta parikin ammattilaista on opettanu, että hieman ylivalottuneita kuvia on helpompi korjata siihen haluttuun valotukseen. RAW tai JPEG, sillä ei kuulemma ole niin väliä.
Mutta kaikkihan kuvaa automaattisesti RAWina ;)

yhtä helppoa se korjaaminen on, tummasta kuvasta vaan paljastuu kohinaa kun sitä vääntää kirkkaammaksi...

..ja jos joku väittää että jpegin kanssa kannattaa valoitella pieleen niin huh huh... yleisenä ohjeena ihan älytön mutta joillain kameramalleilla varmasti hyvä neuvo. harmi vaan että joillain toisilla neuvo keittää kasaan katastrofin ainekset...
Vastaa Viestiin