550D tarkennuksen hienosäätö

Canon 1300D, Canon 1200D, Canon 700D jne.
lelukamera
Viestit: 23
Liittynyt: Helmi 12, 2007 0 : 26
Paikkakunta: Kauhajoki

550D tarkennuksen hienosäätö

Viesti Kirjoittaja lelukamera »

Onko mahdollista säätää otsikon kameran tarkennusta ohjelmallisesti, ruuvimensselillä tai moukarilla? Kaikilla linsseillä tilanne on se, että tarkennus asettuu aavistuksen tarkennettavan kohdan etupuolelle ja isoilla aukoilla tämä jo häiritsee.

t. make
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
decypher
Viestit: 312
Liittynyt: Joulu 19, 2005 19 : 46
Paikkakunta: Koria

Viesti Kirjoittaja decypher »

Eipä taida olla tuossa mallissa mahdollistaa hienosäätää tarkennusta itse, joten ainoa järjellinen ratkaisu taitaa olla kiikuttaa kamera objektiiveineen huoltoon.
lelukamera
Viestit: 23
Liittynyt: Helmi 12, 2007 0 : 26
Paikkakunta: Kauhajoki

Viesti Kirjoittaja lelukamera »

Kiinnostaisi tietää, että miten ne sen siellä huollossa tekevät ja tuumata sitten, josko alkaisi näpräämään. Runko on kuitenkin sen verran käytetty ja kovia kokenut, että kovin kalliita huoltoja siihen ei enää kannata tehdä.

Jos säätö tehdään mekaanisesti, niin ehkä laitetaan simmilevyjä objektiivin kiinnitysrenkaan tai kennon ruuvien alle?

t. make
decypher
Viestit: 312
Liittynyt: Joulu 19, 2005 19 : 46
Paikkakunta: Koria

Viesti Kirjoittaja decypher »

No siinä tapauksessa ei varmaan ole suuri menetys, jos itse yrittää ja menee vain huonommaksi, mikä on hyvin mahdollista. Ihan ruuveja kääntämällä sitä AF-moduulia yleensä säädetään, samoin kuin itse asiassa kennoakin. Tässä yksi video, jossa potilaana tosin on Nikon, mutta periaate lienee sama Canonissakin:

https://www.youtube.com/watch?v=bt_EUkbgd2k

Kannattaa merkata ihan vaikka paperille, paljonko on kääntänyt mitäkin ruuvia, niin ei mene ihan sekaisin, ja testikuvia joutuu tietysti ottamaan paljon. Nimimerkki tonskulus osaa luultavasti neuvoa tarkemmin, jos sattuu näkemään ketjun.
tonskulus
Viestit: 3426
Liittynyt: Marras 29, 2006 17 : 00
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tonskulus »

Tehtaalla kameroiden kokoonpanon yhteydessä tehdään "raaka" säätö fyysisesti eli tarkennussensori (sekä kuvakenno) ruuvataan tarkoin oikeaan kohtaan referenssitestien mukaisesti.
Tämä kuitenkin jättää jonkinverran vielä toleransseja joten hienosäätö tehdään vielä ohjelmallisesti, jokaiselle tarkennuspisteelle erikseen. Tätä metodia käytetään myös Canonin huollossa tarvittaessa, eli tuikataan runkoon vaan töpseli ja Canon huolto-ohjelmistolla säädetään kohdalleen. Yleensä runkoa ei kuitenkaan tarvitse säätää, sensijaan säätö kohdistetaan objektiiviin jossa ilmenee hutitarkennusta.

Itse tarkennussensorissa ei sinänsä yleensä ole mitään hienosäätöruuvia muuhun kuin kohdistamiseen. Eli sensorin paikka säädetään siten että tarkennuspisteet ovat etsimen pisteisiin nähden samassa paikassa.
Kuvakennoa sensijaan voi siirtää eteen tai taaksepäin, yleensä kiinnityskorvakkeiden alla olevilla eripaksuisilla aluslevyillä. Joissakin rungoissa säätö tapahtuu suoraan kiinnitysruuveista, jos korvakkeiden alla on jouset. Tällä säädetään kenno tarkalleen oikealle etäisyydelle bajonetin tasosta sekä suoraan kulmaan.

Jos on ihan pakko sitä tarkennusta säätää itse, niin parhaiten se onnistuisi kennoa siirtämällä ja kun tarkennus tahtoo osua aina liian eteen niin tämä olisi jopa järkevin metodi.
550D:ssä kenno on muistaakseni shimmisäätöinen, eli voisit ottaa sieltä vaikka yhdet liuskat pois jokaisen kolmen kiinnityskorvakkeen alta. Shimmejä on usein muutama / kiinnityspiste, eripaksuisina eli katsottava tarkasti että tulee ottaneeksi jokaisesta pisteestä pois samanpaksuiset shimmit. Muuten kenno jää vinoon.

Huolto-ohjelmistoja:
http://www.spt.info/sptstore.php?crn=33 ... how_detail
*etelä-karjalan VALOKUVAPRIKAATIKENRAALI spegen armollisella ylennyksellä*
http://tonskulus.kuvat.fi/
Singforhel
Viestit: 31
Liittynyt: Marras 26, 2007 18 : 42

Re: 550D tarkennuksen hienosäätö

Viesti Kirjoittaja Singforhel »

Täällä taas tarkentaa eri objektiiveilla reippaasti taakse tarkennussensorilla, mutta hitaalla liveview kennotarkennuksella se osuu kohdilleen. MIkähän kamerassa on naksahtanut? Tuskin tuollaisenaan on tehtaalta lähtenyt.
Singforhel
Viestit: 31
Liittynyt: Marras 26, 2007 18 : 42

Re: 550D tarkennuksen hienosäätö

Viesti Kirjoittaja Singforhel »

Jos runko on ohjelmallisesti kalibroitu, häviääkö kalibrointi firmware-päivtyksessä? Ongelmä esiintyy erityisesti 24mm STM pannukakulla.
JoeSupreme
Viestit: 291
Liittynyt: Touko 07, 2011 7 : 26
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Re: 550D tarkennuksen hienosäätö

Viesti Kirjoittaja JoeSupreme »

Singforhel kirjoitti:Täällä taas tarkentaa eri objektiiveilla reippaasti taakse tarkennussensorilla, mutta hitaalla liveview kennotarkennuksella se osuu kohdilleen. MIkähän kamerassa on naksahtanut? Tuskin tuollaisenaan on tehtaalta lähtenyt.
Liveview tarkennus ei käytä tarkennus sensoreita, vaan tarkentaa vain kennoa käyttäen (siitä johtuen hidas), joten periaatteessa sen suhteen mikään ei ole naksahtanut. Mutta, toki tarkennuksen hienosäätö voisi olla asiallinen vaihtoehto jollain tavalla jotta tarkennus osuisi ihan automatiikallakin kohdilleen.
Vastaa Viestiin