Kotistudioon salamat

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
kotistudio
Viestit: 10
Liittynyt: Tammi 08, 2017 11 : 05

Kotistudioon salamat

Viesti Kirjoittaja kotistudio »

Olisin kiinnostunut kuvaamaan ihmisiä ja tavaroita sisätiloissani ja tarvisin nyt hyvän setin millä pärjää kauaksi tulevaisuuteen.
Budjetti vaikka 400euroa koko setille vai piisaako?

Eli voisitteko suositella minulle kahta tai kolmea salamaa eli 1 pääsalama isoin, ja yksi tai kaksi orjasalamaa,ei tarvi olla niin tehokkaita kuin tuo pääsalama. Voi myös ehdotella näihin jotain isoja softboxejako ne taitaa olla? vai käykö pelkät sateenvarjot.

Haluaisin että ne toimisivat ilman johtoja ja muita virityksiä eli langattomasti.

Nikonin kameraan tulisi.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Tuolla budjetilla kannattanee lähteä liikkeelle käsisalamalaitteilla. eBaysta tilaamalla 3x YongNuo YN560 IV käsisalamalaitteita, sekä YongNuo YN560-TX lähetin. Näihin saa edullisesti erilaisia valonmuokkaimia sateenvarjoista käsisalamiin sovitettaviin softboxeihinkin, ynnä muuta. RogueGridin hunajakennotkin ovat tutustumisen arvoisia.

Joka tapauksessa, eBaysta saa nuo YongNuo:n laadukkaat salamat puoleen hintaan siitä, mitä kotimaisista putiikeista, eli kannattaa katsoa sieltä. Sama valonmuokkaimien kanssa.
Sapere aude.
---
flickr
kotistudio
Viestit: 10
Liittynyt: Tammi 08, 2017 11 : 05

Viesti Kirjoittaja kotistudio »

Mutta haluaisin sellaisen paketin mitä ei tarvi päivittää sitten kun tästä hommasta alkaa tajuamaan jotakin eli siellä saisi olla myös hss ja ttl tuki salamalla. Luulisi nyt tuon budjetin riittävän vaikka 2 salamaan? Myöhemmin voi päivittää aina lisää.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

400 euroa ei kyllä riitä juuri mihinkään, jos haluat studiosalamalaitteita jotka riittävät pidemmälle, varsinkaan jos budjettiin pitää mahtua vielä valonmuokkaimet, jalustat jne. Nuo käsisalamat sen sijaan riittävät jo vaikka mihin, jopa ammattilaiskäyttöön ja kalustoksi vielä siinäkin vaiheessa, kun studio on laajentunut kunnollisilla studiosalamalaitteilla.

Niiden teho ei pärjää kunnon studiosalamalaitteille ja suurissa tiloissa voi tulla valotehon kanssa ongelmia, mutta henkilökuvauksessa ja tuotekuvauksessa niillä pääsee jo pitkälle, kohtuullisella budjetilla. Kompakteja, helposti kuljetettavia, virransaanti on helppo järjestää -- akkukäyttöiset studiosalamat maksavat maltaita -- ja monipuolisia.

Käsisalamalaitteista puuttuu myös ohjausvalo, joka on hyödyllinen muotokuvissa ja muutenkin, kun valon muotoa voi seurata reaaliajassa. Käsisalamilla täytyy ottaa kuva ja muokata valoa sen perusteella, mutta sekään ei ole suuri ongelma. Jos kuvaa ns. "tethered" Lightroomissa, kuvan näkee isolla ruudulla heti sen ottamisen jälkeen ja valon muokkaus on helppoa.

Harkitsisin ainakin vakavasti tätäkin vaihtoehtoa, budjettisi huomioiden.

Edit: Jos lontoo taipuu, niin esim. täältä löytyy hyvää tietoa käsisalamalaitteilla kuvaamisesta:
http://strobist.blogspot.fi

Suosittelen myös Matti Sulannon kirjaa Käsisalamakuvaus. Siitä näkee, miten monipuolisia käsisalamalaitteet itse asiassa ovat.
Sapere aude.
---
flickr
Hannu KH
Viestit: 7835
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

Kaikki 3 studiosalamaa saman merkkisiä ja mallisia.
Silloin ohjausvalot ja välähdystehot on synkassa keskenään ja ohjausvaloilla voi luoda valo/varjomaailman joka tulee välähdyksellä kuvaan.
kalvoilla sitten vähennetään tehoja tarpeen mukaan.

Elinkan D-Lite piisaa pidemmällekkin.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Digitarvikkeelta Elinchrom D-Lite RX To Go setti sateenvarjoilla €549.
Sapere aude.
---
flickr
kotistudio
Viestit: 10
Liittynyt: Tammi 08, 2017 11 : 05

Viesti Kirjoittaja kotistudio »

Kryptos kirjoitti:400 euroa ei kyllä riitä juuri mihinkään, jos haluat studiosalamalaitteita jotka riittävät pidemmälle, varsinkaan jos budjettiin pitää mahtua vielä valonmuokkaimet, jalustat jne. Nuo käsisalamat sen sijaan riittävät jo vaikka mihin, jopa ammattilaiskäyttöön ja kalustoksi vielä siinäkin vaiheessa, kun studio on laajentunut kunnollisilla studiosalamalaitteilla.
Tähän budjettiin ei tarvitse laskea kuin salamat. Muut hommat sitten erikseen. Mites nuo yongnuot toimii sitten ulkokuvauksessa jos myöhemmin innostuu kantelemaan kamaa metsään saakka? Riittääkö niissä tehot ulkona vai onko lähinnä sisätilahommiin?

Ei tullut muuten mieleen että näihin myydään jotain valmissettejäkin. Pitääpäs katsoa tarkemmin tätä digitarvikkeen omaa.
Guzmo
Viestit: 2041
Liittynyt: Joulu 14, 2005 20 : 25
Paikkakunta: Narnia

Viesti Kirjoittaja Guzmo »

Tuolla budjetilla et saa hyvää settiä jos haussa on laadukkaat valot, boxit ja lähettimet. 1-2 valolla pääsee hyvin liikkeelle ja mainittu Elinkan setti on mainio alotuspaketti. Tuotekuviin haluat kyllä valoteltat, sateenvarjo tekee kiiltävään pintaan häiritsevän heijastuksen.

Pikkusalamat riittää ulkona kunhan ei ole kovin suuri kohde mitä kuvata tai ei tarvitse kilpailla aurinkoa vastaan. Pikkusalamien suurin etu on että voit kuvata niillä sekä sisällä että ulkona. Ulkokäyttöön tarkoitetut laadukkaat studiovalot maksavat ja painavat paljon enemmän.

Olli, Hannu ja muut. Tästä kysytään jatkuvasti, olisiko jonkunlainen sticky topic paikallaan missä perusteet studio- ja pikkusalamakuvauksen aloittamiseen?
kotistudio
Viestit: 10
Liittynyt: Tammi 08, 2017 11 : 05

Viesti Kirjoittaja kotistudio »

Kryptos kirjoitti:Digitarvikkeelta Elinchrom D-Lite RX To Go setti sateenvarjoilla €549.
Tuossa kun googlettelin noita valmis settejä niin tälläinen näytti olevan aika suosittu myös:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... diopaketti

Onko kokemuksia? Miten nuo salamat eroaa vaikka tuosta Dliten setistä?

Juu,arvelinkin että tätä on varmaan kysytty sataan kertaan mutta tuo haku nyt on joku ihan *sensuroitu* niin...Voisi vaikka laittaa kuntoon näin 2017 kunniaksi.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Elinchrom on tunnettu valmistaja ja siihen löytyy loputtomasti valonmuokkaimia. Falcon Eyes on ymmärtääkseni harrastajille suunnattu. Minullakin on joitakin FE:n sateenvarjoja ja jalkoja, joissa ei sinänsä ole ollut mitään vikaa.

Tuossa Falcon Eyesin paketissa salamat ovat teholtaan 150Ws, mikä ei ole paljon. Pienessä studiossa ja läheltä kuvattaessa se riittänee, mutta pelivaraa ei ole paljon. Elinkan setissä voi valita esim. 2+4 jolloin toinen salamista on 200Ws ja suurempi 400Ws. Näistä valitsisin varmasti Elinkan paketin. Toistaiseksi olen kuvannut käsisalamalaitteilla, mutta tuo paketti on harkinnassa.
Sapere aude.
---
flickr
Hannu KH
Viestit: 7835
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

Einchrome D-Liteä käyttää monet ammattilaisetkin, on turvallinen valinta.

Itsellä on käytössä Elinkan Style RX 300 salamoita joissa tehot riittää kohtuullisesti kun nykykameroiden herkkyyttä voidaan nostaa. Ulkokäytössä auringon kanssa kilpaillessa EL 500 näyttää kyntensä, mutta kun menee pilveen niin pieni tehonsäätöalue haittaa.

RX 300:ssa oli niiden hankkimisen aikaan suurin tehonsäätövara Elinkan kompakteista.
Itse pidän edelleenkin tärkeänä että STUDIOKÄYTÖSSÄ ei sekoitella eri tehoisia ja -mallisia salamoita keskenään.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
kotistudio
Viestit: 10
Liittynyt: Tammi 08, 2017 11 : 05

Viesti Kirjoittaja kotistudio »

Kryptos kirjoitti:Digitarvikkeelta Elinchrom D-Lite RX To Go setti sateenvarjoilla €549.
Onko tuota mahdollista saada ulos toimimaan? Tyyliin joku akku tai virtalähteestä. Minkähän hintasia semmoset lisäpalikat olis.
Rockford
Viestit: 7275
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rockford »

kotistudio kirjoitti:Onko tuota mahdollista saada ulos toimimaan? Tyyliin joku akku tai virtalähteestä. Minkähän hintasia semmoset lisäpalikat olis.
Varmaan mahdollista, mutta väistämättä tulee hintaakin aika paljon lisää ja raahattaavaa toki myös. Tämmöstähän täällä joku myi rikkinäisellä akulla: https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... invertteri


Jos ulkokäyttö on tärkeä juttu niin ite ehkä lähtisin kattomaan alunperinkin akkusalamaa, noissa on nykyisin sentään jonkinverran valikoimaa, mutta ei 400-500€ budjetti kovin pitkälle riitä.

https://www.digitarvike.fi/smdv-briht-3 ... ikkasalama
https://www.digitarvike.fi/godox_witstr ... _kiinnitys

Itellä ollut pari vuotta käytettynä kohtuuhintaan hommattu Jinbei HD600 -akkusalama ja viimekesänä pääsin vasta sen kanssa tosissaan testaileen auringossa kuvailua. Eipä sitä tehoa liikaa ole jos yrittää vielä jotain softboksia tms. pehmemmintä käyttää, joka kuitenkin hajottaa valosta suuren osan muualle kuin kohteeseen.
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Guzmo kirjoitti:Olli, Hannu ja muut. Tästä kysytään jatkuvasti, olisiko jonkunlainen sticky topic paikallaan missä perusteet studio- ja pikkusalamakuvauksen aloittamiseen?
Tuolla Digikuvaus-osiossa on stickynä studiosalamoista linkkilista.

Pikkusalamoista riittänee yksi linkki:
http://strobist.blogspot.fi/

Minulla on pikkusalamoista pari valmista juttua:
http://www.digifaq.info/digi_omat/salam ... flash.html
http://www.digifaq.info/digi_omat/rsalama/index.html

Studiovalaisusta en ole isosti valmista kirjoittanut, koska:
- parempien tekemiä kirjoja löytyy
- olen vähän sitä mieltä, että paras tapa oppia studiovalaisua, on mennä kurssille (työväenopisto tms). Näyttäen kädestä pitäen ja itse kokeilemalla (toisten vehkeillä) välttää niin paljon pään seinään hakkaamista, että se kyllä kannattaa. Pelkästään se, että kurssin jälkeen tietää, mitä kannattaisi ostaa, on jo sen kurssin hinnan arvoista. Omaa aikaa tietty menee. Ja kurssi auttaa myös pikkusalamavalaisun sisäistämiseen.

Alkuperäiselle kysyjällekin ehdottaisin jotain tapaa, jolla pääsisi ennen hankintaa kokeilemaan valojen käyttöä oikeassa kuvauksessa. Jos tähän ei ole mitään mahdollisuutta, niin sitten pikkusalamoilla pääsee halvemmalla ja ne on helpompi raahata myös paikkoihin, jossa ei ole verkkovirtaa.

Ohjausvalon puute on hankaluus, koska vasta kuvasta näkee mitä on tulossa. Mutta salamoiden kanssa tuo on vähän joka tapauksessa ongelmana, ja pelkastään omilla kokeilulla on vähän vaikea saada kiinni omien tarpeiden toteuttamisesta.
Hannu KH
Viestit: 7835
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

Kunnollinen salamavaloa mittaava valotusmittari on hyödyllinen hankinta.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Kiistatta on, mutta on myös melko kallis. Ajattelen taas alkuperäisen kysyjän budjettia. Hyvä valotusmittari maksaa jo yli €400. Valotuksen kuitenkin näkee myös histogrammista, vaikkakin retrospektiivisiesti, eli kuvan ottamisen jälkeen.

Kotistudiollani kuvaan Lightroomissa "tethered" tilassa. Niille, joille termi ei ole tuttu, tämä tarkoittaa kameran kytkemistä johdolla Lightroomiin ja Lightroomissa valitaan "Tethered Capture", jolloin kuvan näkee heti sen ottamisen jälkeen tietokoneen näytöltä Lightroomissa, samoin kuin tietenkin raakakuvan histogrammin. Näistä näkee heti, miten valotus osui kohdalleen ja sitä voi muuttaa tarvittavasti. Varsin kätevää.

Kameran oma histogrammikin kertoo jo paljon, vaikka perustuukin jpg-kuvaan, eikä raakakuvaan. Magic Lantern yhteensopivan Canonin omistajat voivat nauttia raakahistogrammista.
Sapere aude.
---
flickr
Rockford
Viestit: 7275
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rockford »

En ole koskaan digiaikana kaivannut salamavaloa mittaavaa valotusmittaria kokonaisvalomäärän hallintaan, mutta jos haluaa tutkailla salamojen keskinäisiä tehosuhteita niin siihen sitä ymmärtääkseni voisi tarvita. Kameran histogrammi ei taas tähän taida oikein soveltua, mutta tethered-kuvaamisella näkee jo tietysti paljon lopputuloksesta verrattuna kameran omaan näyttöön.
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
Hannu KH
Viestit: 7835
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

Jos ottaa ihmisestä kokovartalokuvan suhteellisen tummassa studiossa, ei kameran histogrammista näe kasvojen osuutta koska ne ovat kuvan pinta-alasta niin pieni osa. Lisäksi ylivalottuneen ihon sävyjen säätö on suhteellisen työlästä.
Miljöökuvissa salamavalon mittaaminen kuvan tärkeimmästä kohdasta, kasvoista on mahdollista ainoastaan mittarilla. Jos kuvassa on muitakin vaaleita elementtejä niin kuvan onnistumista on hyvin hankala kameran histogrammista arvioida.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Hyviä asiantuntijan huomioita Hannulta. Tämäkin on hyvä ottaa harkintaan. Vaikka histogrammillakin kuvan saa kohdalleen, on valotusmittarista tietenkin merkittävää apua ja se joka tapauksessa nopeuttaa prosessia. Jos en olisi niin saita, olisin jo sellaisen hankkinutkin.

Varmasti hankinkin ennen pitkää.
Sapere aude.
---
flickr
Jovala
Viestit: 615
Liittynyt: Marras 19, 2010 13 : 26
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Jovala »

Kun ammatikseen tekee hommia, on työn sujuvuus ensiarvoisen tärkeää. Harrastajalle saattaa ongelmat olla monasti se suola, joka tekee hommasta maukasta:) (Minulla erityisesti tuntuu poikivan projektien laajennuksia ja välillä uusia harrasteprojektejakin:)

Mä hommasin valotusmittarin Sekonic flashmete L-308S ja hintakin vielä säädyllinen alle 200€. Sen varsinainen tarkotus on tukea kuvaamista keskiformaatin kameran kanssa, jossa ei ole elektroniikkaa. Mutta YouTube:a selaillessa huomasin valotusmittarista hyötyä myös tavallisessa digikuvauksessa.

Luulisin tämän mallin sopivan myös salamakuvaukseen, jos aikataulut ei anna periksi tarkistaa valotusta PC-näytöltä, tai sellaista ei ole käytettävissä.

Eikö PC-näytöltä voi katsoa naaman kirkkaimmat kohdat pipetillä ja varmistaa että signaalissa on säätövaraa (tai ettei se ole saturaatiossa .. ainakaan kauttaaltaan).
Viimeksi muokannut Jovala, Tammi 09, 2017 8 : 05. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Satunnainen kuvailija. Järki järkeistää käyttäytymistäni kuin lobbari.
Negatiiveista positiiveja: VMP Värillisen Maskin Poistaja.
Vastaa Viestiin