Canon 6D salamakuvauskysymys

Canon 1300D, Canon 1200D, Canon 700D jne.
jrouvali
Viestit: 3
Liittynyt: Touko 09, 2003 8 : 14

Canon 6D salamakuvauskysymys

Viesti Kirjoittaja jrouvali »

Olen pohtinut kamerani salamavalotukseen liittyvää juttua, ja nyt haluaisinkin kokeneemmilta vahvistusta ettei mikään ole pielessä...
Esimerkin kautta: Canon 6D ja salamakengässä kiinni Speedlite 430EXII salama ETTL moodissa ja salamapää käännettynä kohti kattoa.
Sisäkuvaustilanne, käännän ajan esivalinnasta 1/80 suljinajan (auto ISO päällä), ja tarkennan kohteeseen...
Siinä vaiheessa kamera kääntää aukon ja ISO:n tappiin, mikä on tässä tilanteessa on F4 ja ISO400. Ja etsimessä vilkku tuo aukkoluku F4. Noh, jos tässä tilanteessa olisin ilman salamaa ottamassa kuvaa niin alkaisin ruuvaamaan ISOa suuremmaksi, koska tuo vilkkuminenhan on ns. varoitus(?) alivalotuksesta...???

Tuleeko tässä vaihessa sitten ETTLlän kautta kompensointi salaman kanssa tuohon valotukseen niin että lopulta kuvan valotus onkin OK?

Kuviin olen kuitenkin ihan tyytyväinen mutta pelästyn aina tuota aukkoluvun vilkkumista näytössä... onko se turhaa?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Jos kerran annat kameran valita kolmesta valotusparametrista kaksi ja lisäksi salama säätää itse itseään, niin miksipä et uskoisi valotusautomatiikan toimivan? Uskotaanhan jumaliinkin?
jrouvali
Viestit: 3
Liittynyt: Touko 09, 2003 8 : 14

Viesti Kirjoittaja jrouvali »

Olli näköjään oli vähän liian fiksu vastaamaan minun tyhmään kysymykseen, mutta jos joku muu voisi hieman selostaa tuota ETTL salaman sielunelämää. Eli miten ETTL arvioi tarvittavan salaman tehon? Väläyttääkö se jonkin esisalaman ja siinä silmänräpäyksessä päättää tarvittavan tehon? Kun se ei ilmeisesti sitä osaa etukäteen mitenkään ottaa huomioon siinä valotuksen arvioinnissa...
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

ETTL väläyttää pienitehoisen esisalaman suunnilleen sillä hetkellä kun painat laukaisinta. Kamera mittaa tämän välähdyksen vaikutuksen näkymässään ja ohjaa sitten salamalle oikean kokoisen välähdyksen muutamaa sekunnin kymmenesosaa myöhemmin.

Mutta se ei todennäköisesti enää muuta kameran asetuksia, jotka on jo asetettu vallitsevan valon mukaan. Käytännössä tuolloin kuvataan salama täytteenä, eli kuva pyritään valottamaan vallitsevan valon mukaan ja salama vain lisää valoa pääkohteeseen. Tosin hämärässä käy niin kuin sinulla, että asetukset eivät riitä ja ympäristö jää alivalottuneeksi. Mutta et pysty sanomaan, kuinka alivalottuneeksi.

Kannattaa myös tajuta, että suljinaika ei vaikuta salaman vaikutukseen kuvaan. Salaman välähdys on niin lyhyt, että se joka tapauksessa antaa kuvaan valonsa. Aukko ja ISO toki vaikuttavat. Niinpä noin periaatteessa kun Aukko ja ISO on asetttu, säädätkin valotusajalla ympäröivän valon määrää kuvassa.

Itse tykkään hallita tilannetta enemmän. Usein menen kokonaan manuaaliasetuksiin valotuksessa, mutta salama jää automaatille. Tällöin manuaallilla hallitsen kokonaan sen minkälainen valotus ympäristöön tulee. Aukolla syväterävyys, valotusajalla ja ISO:lla vallitsevan valon määrä ja salaman automatiikka sitten hoitaa pääkohteeseen oikean valotuksen. Jos ympäröivä valo pysyy samana, niin ei asetuksiin tarvitse koskea ensimmäisten asetusten jälkeen. Ja esimerkkitilanteessasi sinulla on jo kaikki kolme arvoa jumittuneena.

Ja sitten tästä lisää:

http://digifaq.info/digi_omat/rsalama/index.html
http://digifaq.info/digi_omat/salama/index.html
http://digifaq.info/digi_omat/salama/pikkuflash.html

http://photonotes.org/articles/eos-flash/
http://strobist.blogspot.fi/2006/03/lighting-101.html

http://www.docendo.fi/kirjailijat/matti ... uvaus.html
tai kirjastosta "Mikko Niemelä: Välähdyksiä - parhaat vinkit salamakuvaukseen"
jrouvali
Viestit: 3
Liittynyt: Touko 09, 2003 8 : 14

Viesti Kirjoittaja jrouvali »

Kiitos "valaisevasta" vastauksesta! Tuo vallitseva valo on nyt tuo avainsana, jota en ihan käsittänyt tässä tapauksessa. Eli kamera vilkuttaa aukkonumeroa sen takia, että sen mielestä vallitsevan valon määrä on liian pieni.
Minun tapauksessani siis pitäisi ottaa Auto-ISO pois päältä ja nostaa sitä manuaalisesti niin ylös että aukkoarvo lopettaa vilkkumisen (koska aukko oli jo maksimilla, ja salamavalotuksessa AutoISOn max arvo 400).
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Vallitsevalla valolla siis tarkoitetaan sitä valoa, mikä valaisee näkymää ilman salamaa.

Kamera ei huomioi salamaa ennen kuvausta. Mittari näyttää siis tilannetta, joka olisi, jos kuvaisit ilman salamaa.

Vilkkuminen tarkoittaa, ettei valo riitä asettamiisi arvoihin ilman salamaa. Salaman kanssa asetusten tekeminen riippuu siitä, miten haluat nähdä kuvassa sen alueen, jonne salaman valo ei riitä tai pääse. Sinänsä, jos olet tyytyväinen lopputulokseen, niin hyvä.
Vastaa Viestiin