Jälkikäsittelyä Nik Collectionissa

Kuvankäsittelyä, mitä vain
Vastaa Viestiin
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Jälkikäsittelyä Nik Collectionissa

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Kirjoitin tämän ensin vastauksena Mafferin viestiin tuolla Linkkejä kuviin ja gallerioihin foorumilla http://www.digicamera.net/keskus/viewto ... 83#1149483 mutta sitten totesin, että parempi varmaan postittaa tämä tänne kuvankäsittelypuolelle.

Kiitos Mafferille kuvausprosessin avauksesta. Kyllä noista kuvista voi oppia paljonkin, mutta ehkä se sitten riippuu siitä, miten pitkälle harrastus on kehittynyt. Minulle noissa riittää analysoitavaa ja pohdittavaa. Ehkä johtuen siitä, että osaamistasossani on paljon parannettavaa, olen kokenut Nik Collectionin erittäin hyödylliseksi. Pyrin toki kuvaamaan niin, että kuva olisi mahdollisimman valmis, mutta tarvitsen vielä jälkiprosessointia paikkaamaan tekniikkani virheitä. Lisäksi pidän jälkiprosessointia todella mielenkiintoisena ja luovana vaiheena.

Kuvaan RAW:na, käsittelen kuvat Aperturessa jossa Nik Collection ja Perfect Photo Suite 8 sekä sen pluginit. Pääasiassa käytän Nik:iä. Koska Aperture ei tue layereita, Perfect Photo Suite 8 auttaa silloin kun tarvitsen niitä, esim. jos rakennan maiseman useammasta valotuksesta. Käytän myös Aperturen omia säätöjä, aina tilanteen ja tarpeen mukaan.

Prosessini on tyypillisesti seuraava:

Ensin RAW esiterävöinti Sharpener Pro 3:lla. Kuvasta riippuen käytän tai en, tai sitten selektiivisesti johonkin osaan. Tässä Nik:in mielestäni paras yleisominaisuus, eli kontrollipisteet (Control Points) näyttää voimansa. Kontrollipisteistä Nik Collectionissa alempana hieman enemmän.

Tarvittaessa kohinanpoisto Dfine2:lla. Tällekin on enemmän käyttöä jos käsittelen 650D:llä tai iPhone 5S:llä otettuja kuvia. 6D ja nykyinen optiikkani siinä tuottaa hyvin kohinatonta jälkeä.

Tämän jälkeen Viveza2 ja tasot kuntoon. Tässä kontrollipisteet osoittavat voimansa. Ne rajaavat ympyränmuotoisen alueen, jonka kokoa voi muuttaa ja kohdistavat kulloisenkin säädön alueelle, joka on tuon ympyrän sisällä, mutta säädettävät asiat tuon ympyrän sisällä se laskee riippuen sävyistä, kontrasteista ja muista asioista. Seurauksena on minun silmääni todella älykäs ja huomaamaton säätö kuvassa, oli säädettävä asia sitten mitä tahansa.

Kontrollipisteillä voi joko lisätä jonkin muokkauksen jollekin alueelle kuvaa, poistaa sen joltakin alueelta, tai käyttää näitä molempia yhdessä. Kun vielä kontrollipisteen ja sen vaikutusalueen opasiteettia voi säätää, näillä päästään todella tarkkoihin ja hienovaraisiin haluttuihin säätöihin. Viveza 2:ssa säädöt ovat Brightness, Contrast, Saturation, Structure, Shadow Adjustment, Warmth, Red, Green, Blue, Hue. Nämä ovat säädettävissä joko globaalisti tai kontrollipisteittäin.

Esim. varjojen avaaminen tarkasti joltakin alueelta toimii tällä mainiosti.

Tämän jälkeen yleensä siirryn Color Efex Pro 4:een. Se on täynnä monenlaisia filttereitä joista suurinta osaa en tarvitse. Toiset taas ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi. Näissäkin kontrollipisteet ovat tärkeitä. Voin kohdistaa säädöt juuri sinne, minne haluan.

Kontrollipisteet ovat minun mielestäni Nik Collectionin kovin juttu. Ne toimivat todella hyvin ja laskevat älykkäästi valitun säädön vaikutusalueen siten, että säätö sulautuu luonnollisesti kuvaan. Kontrollipisteiden kohdalla on valinta, jolla voi näyttää mitä kontrollipiste 'näkee' ja mihinkä säätö kohdistuu. Tällä saa hyvän käsityksen siitä, miten fiksusti ne toimivat, ja tietysti auttaa hienovaraisessa säädössä.

Käytän yleisimmin seuraavia CEP4:n valikoimasta, tarpeen mukaan ja eri yhdistelmissä:

Detail Extractor. Saan tällä hieman avattua kuvista yksityiskohtia esiin. Pidän säädön hyvin maltillisena, esim. 8% ja ohjaan tarvittaessa kontrollipisteillä. Oletus 25% on yleensä aivan liian raju.

Graduated Neutral Density. Tällä saan säädettyä kuvan kontrasteja ja tonaalisuutta enemmän mieleisekseni, esim. etualalta tai taivaalta, riippuen kuvasta. Maltillisilla säädöillä mielestäni erinomainen filtteri. Voin syventää kontrasteja halutuilla alueilla, tuoda kuvaan syvyyttä ja vaikka kohdentaa katsetta haluttuun osaan kuvaa. Parempi kuvaaja tietenkin tekee tämän jo kentällä, mutta näen tällä ja muillakin Nikin filtterillä paljon hyötyä osaavimmissakin käsissä.

Pro Contrast. Minusta tämä toimii mainiosti. Nimenomaan Dynaaminen kontrastin säätö toimii hienosti ja tarvittaessa taas kontrollipisteillä voi rajata alueita pois, tai kohdentaa tarkasti. Useimmissa filttereissä on lisäksi säädöt varjojen ja highlightien suojaamiseksi. Maltillisella käytöllä näitä ei juuri tarvitse.

Jos kuvissa on mielestäni värihuntua johtuen vaikka ND-filttereistä tai optiikasta, joko Pro Contrastin Correct Color Cast tai sitten erillinen Remove Color Cast korjaavat tilanteen helposti.

Darken / Lighten Center on myös yllättävän näppärä monessakin tilanteessa, hieman samaan tapaah kuin Graduated Neutral Density.

Polarization on hyvä sopivasti käytettynä esim. maisemissa. Kontrollipisteillä tämän avulla voi tuoda esim. pilviä paremmin esiin, vaikuttamatta muihin osiin kuvaa.

Contrast Color Range on osoittautunut käyttökelpoiseksi paikoin, tosin sen käyttö vaatii maltillisuutta ja tarkkuutta.

Tämän lisäksi käytän joskus joitakin muita suotimia, esim. tässä kuvassa käytin Paper Toneria, koska se toi mielestäni paremman tunnelman kuvaan kuin Nik:in setissä oleva MV-konversioihin erikoistunut Silver Efex Pro 2.

KuvaClassy. by ImaginaryTime, on Flickr
Sapere aude.
---
flickr
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
eskolius
Viestit: 302
Liittynyt: Joulu 02, 2008 21 : 13
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja eskolius »

Hyvin kirjoitettu. Lisäksi NIK-layeria on helppo muokata, vaikkapa häivyttää halutuilta osin.
mremonen
Viestit: 9256
Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
Paikkakunta: itähelsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mremonen »

Hyvä stoori. Itsellä 95% käsittelystä tapahtuu Lightroomissa. Poikkeuksen tästä tekevät HDR-kuvat, jotka rakennan HDR Efex Pro:ssa ja osa IR-kuvista jotka viimeistellään joko Ps:ssä tai Silver Efex Pro:ssa.

Vedostettaville kuville teen lisäksi terävöityksen RAW Post Sharpener-toolissa (vai mikä se nyt on), muuten terävöitän Lr:ssä.

Mutta jokaisella on oma tapansa ja siitähän se oma tyylikin tulee ja muodostuu.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Arvelen että harrastuksen edetessä ja kokemuksen karttuessa myös kuvienkäsittelyprosessini tulee elämään. Nyt paikkaan sillä osin tekniikkani puutteita ja se on ehkä paikoin ylikorostunutta. Osin teen sitä siksi, että se on luovaa ja mielenkiintoista.

Edessä on mielenkiintoiset ajat, kun ilmeisesti Aperturesta on jonnekin siirryttävä Applen lopetettua sen kehittämisen, eikä korvaavasta Applen pro-tason ohjelmasta ole mitään tietoa. Joutunen siirtymään Lightroomiin jollakin aikavälillä.
Sapere aude.
---
flickr
nomad
Viestit: 20313
Liittynyt: Huhti 26, 2007 16 : 22

Viesti Kirjoittaja nomad »

Kryptos kirjoitti:Arvelen että harrastuksen edetessä ja kokemuksen karttuessa myös kuvienkäsittelyprosessini tulee elämään. Nyt paikkaan sillä osin tekniikkani puutteita ja se on ehkä paikoin ylikorostunutta. Osin teen sitä siksi, että se on luovaa ja mielenkiintoista.

Edessä on mielenkiintoiset ajat, kun ilmeisesti Aperturesta on jonnekin siirryttävä Applen lopetettua sen kehittämisen, eikä korvaavasta Applen pro-tason ohjelmasta ole mitään tietoa. Joutunen siirtymään Lightroomiin jollakin aikavälillä.
Lightroomissa NIK:n softista on paljon apua, mutta mielestäni kuitenkin tavalla jossa LR jäsentää työnkulkua. Aloitusviestiisi liittyen, minulle ei Lightroomin käyttäjänä tulisi koskaan mieleen alkaa aluksi poistaa kohinaa. Kohinanpoisto ja terävöitys tehdään sitten lopuksi. Ja tietty riippuu myös aika paljon tavoitellusta tunnelmasta, että millä tavalla.

Silver Efex on minulle hyödyllisin NIK:n tarjoomuksista. Viveza myös toisinaan. Dfine sensijaan... En suoraan sanottuna ole keksinyt sille mitään käyttöä enää nykyään. Ehkäpä se oli tarpeellisempi LR 2:n aikaan kun Adoben algoritmit olivat huonommat ja kameratkin kohisivat enemmän.
Maffer
Viestit: 21619
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Kyllä kohina kannattaa poistaa ihan ensiksi. Jos siis kyseessä on destruktiivinen editti, eli seuraava vaihe jatkuu peruuttamattoman vaiheen jälkeen.

Muuten käy niin, että suhinakohina moninkertaistuu riippuen säätämisestä.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Maffer kirjoitti:Kyllä kohina kannattaa poistaa ihan ensiksi. Jos siis kyseessä on destruktiivinen editti, eli seuraava vaihe jatkuu peruuttamattoman vaiheen jälkeen.

Muuten käy niin, että suhinakohina moninkertaistuu riippuen säätämisestä.
Näin minäkin sen olen ymmärtänyt, ja tätä Nik Collectioninkin työnkulku suosittaa. Terävöinnit, kontrastien säädöt ja muut editit vain korostavat kohinapikseleitä. Parempi editoida kuvaa mikä on lähtökohtaisesti mahdollisimman kohinaton.

Tein jonkin aikaa kuitenkin toisinpäin, enkä nyt osaa sanoa onko ero dramaattinen, mutta nykyään poistan kohinan ensin.

Sitten on vielä tämä kysymys terävöinnistä. Jos RAW esiterävöintiä käyttää - ja olen huomannut sen tehokkaaksi - pitäisikö sekin tehdä tällä logiikalla kohinanpoiston jälkeen? Ilmeisesti. Toinen terävöinti on sitten output sharpening, jota en vielä ole tarvinnut. Ehkä sen tarpeellisuus tulisi ilmeiseksi tulosteissa.

Edit: Nik workflow ehdottaa RAW presharpening tehtäväksi ensin.
https://support.google.com/nikcollectio ... 0890?hl=en
Viimeksi muokannut Kryptos, Elo 06, 2014 15 : 15. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Sapere aude.
---
flickr
mremonen
Viestit: 9256
Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
Paikkakunta: itähelsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mremonen »

Maffer kirjoitti:Kyllä kohina kannattaa poistaa ihan ensiksi. Jos siis kyseessä on destruktiivinen editti, eli seuraava vaihe jatkuu peruuttamattoman vaiheen jälkeen.
Tämä on hyvä pointti ja kannattaa muistaa jos ja kun Lightroomista poistuu toiseen ohjelmaan.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
nomad
Viestit: 20313
Liittynyt: Huhti 26, 2007 16 : 22

Viesti Kirjoittaja nomad »

Maffer kirjoitti:Kyllä kohina kannattaa poistaa ihan ensiksi. Jos siis kyseessä on destruktiivinen editti, eli seuraava vaihe jatkuu peruuttamattoman vaiheen jälkeen.

Muuten käy niin, että suhinakohina moninkertaistuu riippuen säätämisestä.
Niin, mutta Lightroom-käyttäjä suhtautuu näihin asioihin tietysti vapaamuotoisemmin :-) NIK:n structure tosin nostaa tehokkaasti kohinan esiin jos sitä on alkuunsa. Mutta ihan hyvä Lightroomin oma kohinanpoisto on nykyään, Dfine siksi aikalailla tarpeeton.

NIK:n plugareihin liittyen, melkein aina käytän niitä yhdessä LR:n kanssa. Esim Silver Efexillä tehtyä mv-käännöstä on kätevä viimeistellä sävyjen ja terävöityksen osalta LR:n puolella. SE:n vahvuudet ovat mm. paikalliset säätimet sekä erityisesti structure. Kurvaa siellä ei kuitenkaan oikeastaan voi säätää ja terävöityskin menee aikalailla structuren ehdoilla. Vai enkö ole huomannut jotain? Joka tapauksessa lähes aina teen loppuviimeistelyn vielä LR:ssä.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Jos olen ymmärtänyt oikein, Nik toimii sikäli paremmin LR:n kanssa kuin Aperturen, että LR:ssä edittejä voi muuttaa vielä jälkeenpäinkin, kun taas Aperturessa säädöt tallennetaan lopuksi itse kuvaan niin, ettei niihin jälkeenpäin pääse käsiksi. Onko termi 'smart objects' vai 'smart filters' tmv.

Aperturessa itsessään kaikki editit ovat ei-destruktiivisia ja alkuperäiseen kuvaan ei kajota. Plugarin tekemiä muutoksia sen sijaan ei voi enää palata säätämään, kun on poistunut plugarista takaisin Apertureen. Mikä on ns. huono juttu.
Sapere aude.
---
flickr
nomad
Viestit: 20313
Liittynyt: Huhti 26, 2007 16 : 22

Viesti Kirjoittaja nomad »

Kryptos kirjoitti:Jos olen ymmärtänyt oikein, Nik toimii sikäli paremmin LR:n kanssa kuin Aperturen, että LR:ssä edittejä voi muuttaa vielä jälkeenpäinkin, kun taas Aperturessa säädöt tallennetaan lopuksi itse kuvaan niin, ettei niihin jälkeenpäin pääse käsiksi. Onko termi 'smart objects' vai 'smart filters' tmv.
Jos noin on niin se toki jäykistää työnkulkua.
Kryptos kirjoitti:Aperturessa itsessään kaikki editit ovat ei-destruktiivisia ja alkuperäiseen kuvaan ei kajota. Plugarin tekemiä muutoksia sen sijaan ei voi enää palata säätämään, kun on poistunut plugarista takaisin Apertureen. Mikä on ns. huono juttu.
Sama Lightroomissa ei-destruktiiviset säädöt kunhan ei mennä plugarin puolelle. Onneksi NIK tekee plugarissa tallennuksen yhteydessä edit-version Lightroomin kuvasta joten alkuperäinen säilyy.
Maffer
Viestit: 21619
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Mulla menee ketju usein näin:

1) LR esiterävöitys, kohinanpoisto, lens profile, WB, exposure, camera profile, linear curve, shadow boost, black level
2) Export LR:stä pihalle
3) Photoshopilla käpistely (+ NIK layerit kokeilussa)
4) Kuvan koon säätö mediaa varten
5) Lopputerävöitys (NIK output sharpener on kingi!) ja väriavaruuden säätö
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Tämä on ollut hyödyllistä luettavaa. Mielenkiintoista lukea muidenkin kuvien jälkikäsittelyprosesseista. Arvelen tällaisesta olevan hyötyä muillekin, kuin vain minulle.

Yhtiömme kiittää.
Sapere aude.
---
flickr
nomad
Viestit: 20313
Liittynyt: Huhti 26, 2007 16 : 22

Viesti Kirjoittaja nomad »

Kryptos kirjoitti:Tämä on ollut hyödyllistä luettavaa. Mielenkiintoista lukea muidenkin kuvien jälkikäsittelyprosesseista. Arvelen tällaisesta olevan hyötyä muillekin, kuin vain minulle.
Asian vierestä... Sinulla on varmaan edessä Lightroomiin siirtyminen kun Aperturea ollaan nyt ajamassa alas?
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

nomad kirjoitti:Asian vierestä... Sinulla on varmaan edessä Lightroomiin siirtyminen kun Aperturea ollaan nyt ajamassa alas?
Mahdollisesti. Kenties todennäköisesti. Apple ei ole kummemmin avannut mitä Yosemiten Photos tulee pitämään sisällään. Migraatio iPhotosta ja Aperturesta siihen on tuettu. Photos tulee puolestaan olemaan hyvin avoin 3rd party laajennuksille, kuten plugineille.

Se, mitä tämä kaikki tarkoittaa pro/prosumer käyttäjien kannalta on täysi arvaus. Uusi Photos tulee olemaan edistyneempi kuin iPhoto, mutta ilmeisesti vähemmän edistynyt kuin Aperture. Tulevat kuukaudet kertovat.

Ellei Apple vedä ässää hihastaan, niin kyllä: seuraava polku on Lightroom/PS. Adobe sanoo tarjoavansa migraatiotyövälineen, ja löysin tänään white paperin Aperture-Lightroom migraatioprosessista manuaalisesti.

Pähkäilen, lataisinko LR/PS:n 30 päivän koekäyttöön.
Sapere aude.
---
flickr
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

No niin, viikko takaperin päätin kokeilla Adobe CC Ps+Lr yhdistelmää, ja latasin Macille 30-päivän kokeiluversiot.

Viikon intensiivisen käytön jälkeen on ilo todeta, että kyllä tämän paketin kanssa voi elää. Itse asiassa paketti on loistava. Nik ja Perfect Photo Suite toimivat Ps+Lr -yhdistelmässä erinomaisesti. Ilman niitäkin yhdistelmä on mainio.

Kun kokeilujakso päättyy, se näillä näkymin jatkuu tilauksena.

Mikä ilahduttavinta, 13" Mid 2013 Macbook Air 256SSD 8GB pyörittää sekä Lightroomia että Photoshoppia jouhevasti. Aperture oli raskas, nämä tuntuvat ripeämmiltä.

Kun vielä OS X tukisi 10-bittistä väriavaruutta.
Sapere aude.
---
flickr
Toivonen
Viestit: 750
Liittynyt: Maalis 24, 2003 17 : 53
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Toivonen »

Käytän itse myös kannettavaa (MBP) kuvien editointiin. LR5:ssä tuli hieno ominaisuus, jota tietääkseni muut vastaavat ohjelmat eivät hallitse.
Voit säilyttää kuvakirjaston läppärillä, mutta pitää kuvat tai osan kuvista verkko/USB/FW -levyillä. Kuvat ovat silti editoitavissa tien päällä, kun teet niistä SmartPreview:t. Mielestäni tämä on hienoin uusi ominaisuus pitkään aikaan.
Lightroom 5 Smart Previews
Tomi Toivonen
marvehni
Viestit: 352
Liittynyt: Touko 13, 2004 15 : 20
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja marvehni »

Maffer kirjoitti:Mulla menee ketju usein näin:

1) LR esiterävöitys, kohinanpoisto, lens profile, WB, exposure, camera profile, linear curve, shadow boost, black level
2) Export LR:stä pihalle
3) Photoshopilla käpistely (+ NIK layerit kokeilussa)
4) Kuvan koon säätö mediaa varten
5) Lopputerävöitys (NIK output sharpener on kingi!) ja väriavaruuden säätö
Kysymys tuosta järjestyksestä: Miksi eksportoit 2:ssa kuvan Lightroomista ennen PS käsittelyä etkä vain siirry Smart objektina PS:ään? Tuossahan teet häviöllisen version PS käsittelyyn vaikka ilman eksporttia suoralla Smart object -siirtymällä voisit käsitellä häviöttömästi.
kapa21
Viestit: 583
Liittynyt: Tammi 25, 2012 13 : 17

Viesti Kirjoittaja kapa21 »

marvehni kirjoitti:
Maffer kirjoitti:Mulla menee ketju usein näin:

1) LR esiterävöitys, kohinanpoisto, lens profile, WB, exposure, camera profile, linear curve, shadow boost, black level
2) Export LR:stä pihalle
3) Photoshopilla käpistely (+ NIK layerit kokeilussa)
4) Kuvan koon säätö mediaa varten
5) Lopputerävöitys (NIK output sharpener on kingi!) ja väriavaruuden säätö
Kysymys tuosta järjestyksestä: Miksi eksportoit 2:ssa kuvan Lightroomista ennen PS käsittelyä etkä vain siirry Smart objektina PS:ään? Tuossahan teet häviöllisen version PS käsittelyyn vaikka ilman eksporttia suoralla Smart object -siirtymällä voisit käsitellä häviöttömästi.
Tarviiko tuota muuttaa smart muotoon? Eikö se mene normaalina ihan komennolla edit in Photoshop? Vai onko se aina smart kun suoraan aukaisee lightroomista? Jos lightroom on auki niin säädöt päivittyvät suoraan kopioon siellä ps:ssä tallennettaessa.
Vastaa Viestiin