Lightroom - Kuvien, catalogin yms. varmuuskopiointi?

Arkisto-ohjelmia, selausohjelmia, kuva-albumeja webbiin tekeviä
pvais
Viestit: 43
Liittynyt: Syys 01, 2012 13 : 14

Lightroom - Kuvien, catalogin yms. varmuuskopiointi?

Viesti Kirjoittaja pvais »

Tervehdys

Lightroomin varmuuskopiontiin tarvii neuvoja. Eli kuvakansiot varmuuskopioin SyncToy ohjelmalla ja tarkoitus on varmuuskopioida jatkossa lr:n catalogit, collectionit, keyword list, presetit ja yms mitä vain tarvii. Nyt hakusessa tiedostot/kansiot, jotka pitää laittaa kopiointiin, jotta nuo edellämainitut varmistuu.

Lightroom tekee kyllä sen BackUpin, mutta riittääkö se? Ja mitä pitää kopioida ulkoiselle kovolle?

Kuvat on tallessa jos kone menee, mutta hirveä työ ja aikaa menee hukkaan jos noi Lightroomin jutut häviäisi. Myös tulevaisuudessa koneen päivituksen yhteydessä saisi nuo kaikki sitten uuteen koneeseen.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Kuvien varmuuskopiointi on se tärkeämpi asia. Lightroom ei ota tuohon kantaa muuten kuin tarjoamalla mahdollisuuden tehdä kuvista lisäkopio importin yhteydessä - saattaa riittääkin, jos kopio tehdään kunnolla muusta systeemistä erillään olevalle laitteelle. SyncToy muuttuneille tiedostoille on ihan yhtä hyvä.

Muuhun Lightroomin tiedon kopiointiin riittää käyttämiesi katalogien (.lrcat) kopiointi. Hakemistot riippuvat siitä, mihin olet nuo asettanut tallennettavaksi.

Ne .lrdata -tiedostot on esikatselukuvia. Niitä ei välttämättä tarvitse varmuuskopioida, LR generoi sitten niitä tarpeen mukaan.

Lightroomin oma backup tekee sillä hetkellä käytössä olevasta katalog-tiedostosta suoran kopion. Se on lähinnä sellaiseen käyttöön, että olet tehnyt jonkun mokan, jonka huomaat jonkin aikaa myöhemmin. Tällöin voi saada aiemmasta katalogista haettua tuon tiedon. Toinen käyttö on, jos katalogin tietokanta korruptoituu hitaasti, jolloin vanhasta versiosta voi pelastaa suuren osan tiedoista, jos koko kanta menee käyttökelvottomaksi.
pvais
Viestit: 43
Liittynyt: Syys 01, 2012 13 : 14

Viesti Kirjoittaja pvais »

Kiitos selkeästä vastauksesta :) eli jatkossa catalogi tiedostot kopiointiin kuvien kanssa. Esikatselu kuvista ei ole niin väliä, konehan ne tekee ku antaa sille vain aikaa
Experte
Viestit: 87
Liittynyt: Syys 07, 2011 11 : 02

Viesti Kirjoittaja Experte »

Jos olet muuttanut kuvat DNG-muotoon, niin valitsemalla Catalogin asetuksista Automatically write changes into XMP, jolloin sinulla on mahdollisuus palauttaa kuviin tehdyt muutokset vaikka katalogi olisi tuhoutunut koska muutokset ovat kirjoitettuna suoraan DNG-tiedostoon. Tämä asetus on oletuksena pois päältä.

Jos olet tehnyt omia presettejä, kannattaa Lightroomin asetuksista valita Store presets with this catalog, jolloin presetit tallentuvat kätevästi katalogin yhteyteen. Muuten ne presetit menevät jonnekin käyttäjäprofiilin syövereihin eivätkä tule mukaan varmistuksiin.
pvais
Viestit: 43
Liittynyt: Syys 01, 2012 13 : 14

Viesti Kirjoittaja pvais »

Kiitos, tuo olikin hyvä huomio tallentaa presetit catalogin matkaan. Muistan jostain kuulleeni, että XPM:n kirjoitus hidastaisi lightroomia merkittävästi. Onko tuosta kokemusta? Jos katalogista on varmuuskopio niin silloin ei ilmeisesti tuo ole välttämätöntä?
Experte
Viestit: 87
Liittynyt: Syys 07, 2011 11 : 02

Viesti Kirjoittaja Experte »

Käsittääkseni tuo asetus Automatically write changes into XMP ei enää hidasta toimintaa uudemmissa versioissa. Itse en ainakaan huomaa mitään eroa. Joissain tapauksissa Lightroom varoittaa sulkiessa, että kaikkea dataa ei ole vielä kirjoitettu.
Whig
Viestit: 828
Liittynyt: Elo 15, 2003 9 : 00

Re: Lightroom - Kuvien, catalogin yms. varmuuskopiointi?

Viesti Kirjoittaja Whig »

Minulla on sekä katalogi, että kuvat tylsästi PHOTOS nimisessä hakemistossa (toki siellä katalogi omassa hakemistossaan ja kuvat omissaan) mutta backuppina nappaan aina tuon PHOTOS:n sisällön talteen (tai kuten yleensä vain muuttuneet).
Huuto.net <- Objektiiveja yms. Canoniin yms.
Flickr
Instagram
Vastaa Viestiin