Tekijänoikeusrikkomus, neuvoa kaivataan...

Mikä tahansa kuvaukseen liittyvä, häät, koulukuvaukset, tekijänoikeudet, kuvaajan/kuvattavan oikeudet jne. jne.
Holden
Viestit: 2659
Liittynyt: Heinä 25, 2007 7 : 07

Viesti Kirjoittaja Holden »

Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Matti_JH
Viestit: 12067
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/all.html

...

Eri asia on, jos tehdään valokuvaan perustuva maalaus tai piirros. Periaatteessa kyseessä voi tällöin olla
valokuvan kappaleen valmistaminen, joka on valokuvaajan määräämisvallassa, ellei kyse ole yksityisestä kopioinnista
valokuvaan pohjautuva oma teos, joka tulkitaan valokuvan muunnelmaksi ja jonka käyttöön tarvitaan myös valokuvaajan lupa
itsenäinen teos, johon sen tekijällä on yksinomainen tekijänoikeus.

Oikeuskäytännössä ja muun muassa tekijänoikeusneuvoston lausunnossa 2004:3 on kallistuttu siihen, että yleensä kyse on itsenäisestä teoksesta, ellei kyse ole hyvin kaavamaisesta valokuvan jäljentämisestä.
mremonen
Viestit: 9185
Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
Paikkakunta: itähelsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mremonen »

Hel_NiS kirjoitti:Oikeuskäytännössä ja muun muassa tekijänoikeusneuvoston lausunnossa 2004:3 on kallistuttu siihen, että yleensä kyse on itsenäisestä teoksesta, ellei kyse ole hyvin kaavamaisesta valokuvan jäljentämisestä.
Lainasin tämän jo pari sivua sitten. Enivei, tuohon ei saa selvyyttä kuin lakituvan kautta. Jos "taitelija" olisi niin varomaton, että jäljentäisi kansainvälisen kuvatoimiston kuvan, niin saatettaisiin saadakin se ennakkopäätös.

Tai jos erehtyy lainaamaan jonkun suomalaisen valokuvausta harrastavan lakimiehen kuvan.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

mremonen kirjoitti:
Hel_NiS kirjoitti:Oikeuskäytännössä ja muun muassa tekijänoikeusneuvoston lausunnossa 2004:3 on kallistuttu siihen, että yleensä kyse on itsenäisestä teoksesta, ellei kyse ole hyvin kaavamaisesta valokuvan jäljentämisestä.
Lainasin tämän jo pari sivua sitten. Enivei, tuohon ei saa selvyyttä kuin lakituvan kautta. Jos "taitelija" olisi niin varomaton, että jäljentäisi kansainvälisen kuvatoimiston kuvan, niin saatettaisiin saadakin se ennakkopäätös.

Tai jos erehtyy lainaamaan jonkun suomalaisen valokuvausta harrastavan lakimiehen kuvan.
Pskat ne kuvatoimistot mitään tee, sehän nähtiin jo hera bellin tapauksessa. Laittavat ainoastaan uhkauskirjeen ja laskun postiin. Osa saattaa sen hätäpäissään maksaakkin.
Hissi
Viestit: 166
Liittynyt: Heinä 02, 2006 18 : 03

Viesti Kirjoittaja Hissi »

Onkohan maailma hieman muuttunut sitten ennakkopäätösvuoden 1979?
tinkinen
Viestit: 185
Liittynyt: Tammi 12, 2003 22 : 01
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja tinkinen »

Mielipidesivu maailmalta: http://500px.com/photo/55314620
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

tinkinen kirjoitti:Mielipidesivu maailmalta: http://500px.com/photo/55314620
Kansainvälisesti tunnettu kuvataiteilija Reijo Viljanen! :D

..
tinkinen
Viestit: 185
Liittynyt: Tammi 12, 2003 22 : 01
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja tinkinen »

Holden kirjoitti:Suomen oikeuslaitoshan sen päättää. Reijo on useasta minunkin valokuvasta tehnyt öljyvärimaalauksia ja myy niitä usean tuhannen euron hintalapulla. Lähestyin Reijoa asiasta ja sain vastauksen:
Käytän valokuvia inspiraationani ja maalaan niiden aiheita mallina käyttäen. Etsin internetistä kuvia, jolloin olen joskus sinunkin valokuvasi löytänyt.
Olen tietoinen, että valokuvilla on tekijänoikeudet. Teokseni eivät ole suoria kopioita valokuvastasi, vaan uusia teoksia, jotka olen maalannut kankaalle öljyvärein. Totta on, että ne muistuttavat valokuviasi, koska tyylini on fotorealismi, jossa valokuvaa jäljitellään.
Tähän asiaan liittyen on oikeuden ennakkopäätös vuodelta 1979, josta oli myös laittamassasi linkissä (Timon poikkitieteellinen). Asia on siis sinulle tuttu. Olen myös tiedustellut asiaa Kuvastolta, ja hekin mainitsivat ko. oikeustapauksen. Valokuvista otettu aihe on luvallista maalata.
RV taidevedokset taasen on vedostettu minun maalauksistani, ei valokuvastasi. En siis jälleenmyy valokuvaasi, kuten kirjoitit.
Sinulla on upeita valokuvia, joista olen maalannut mitään pahaa ajattelematta. Miten haluat että asian kanssa tehdään? En haluaisi riidellä asiasta. Voin laittaa sivuilleni tiedot valokuvastasi. En mitenkään peittele asiaa, että maalaamani aiheet haen valokuvista.
Tervetuloa näyttelyihini keskustelemaan.
Mielenkiintoista! Eli päätin kirjoittaa Reijolle minäkin: :-)

"Terve,
Jatkona aiempaan kysyn oletko yhtään ajatellut toimiesi aiheuttamaa mielipahaa, kun olet kopioinut suoraan eri valokuvaajien alkuperäisteoksia näihin öljyvärimaalauksiisi? Tästä sinulle esimerkiksi viimeisin reaktio maailmalta (http://500px.com/photo/55314620), joka ei suinkaan ylistä taituruuttasi öljyvärien kanssa vaan pikemminkin vaatii “päätäsi pölkylle” kuvaannollisessa mielessä. Tämäkö se oli tavoitteesi taiteilijana eli haluatko todellakin tulla muistetuksi verkossa/reaalielämässä kuten se toinen kopiotaiteilija eli Hera Bell tässä taannoin?

Olen nyt tehnyt tuosta metsotaulustasi tutkintapyynnön sekä Tekijänoikeusneuvostoon että poliisille.
Tällaisen pienen kypsyttelyajan jälkeen kysynkin sinulta oletko valmis poistamaan verkosta (kotisivultasi, Facebookista, galleria.fi:stä yms. sijainneista) ja kivijalkaliikkeistäsi (kuten taidegalleriastasi) kaiken tekijänoikeusmielessä tulkintoja aiheuttavan materiaalin ja asettamaan tämän jutun odottamaan tuota tekijänoikeusneuvoston tulossa olevaa lausuntoa/päätöstä? Samalla voisit tiedottaa omilla verkkosivuillasi tästä täyskäännöksestä ja nöyrtyä pyytämään anteeksi kaikilta valokuvaajilta aiheuttamaasi mielipahaa, minkä olet saanut aikaan omilla toimillasi. Lisäksi tässä olisi oivallinen tilaisuus nostaa esiin sitä todellista “alkuperäismateriaalia”, mihin et ole tarvinnut muiden ottamia valokuvia pohjaksesi!

Tämä toimintamalli on käsittääkseni ainoa tapa hillitä tätä “pullosta esiin päästettyä henkeä”, mikä vaanii nyt Internetissä virtuaalisesti omaa päänahkaasi... "


Tarjosin siis kunniallista peräytymistietä ja liennytystä/aselepoa. Jos näin tulisi oikeasti tapahtumaan noilla sivuilla (yllätys, yllätys!), niin sitten uutisoin tietenkin tästä kehityksestä myös omilla www-sivuillani ja välitän tiedon ympäri maailman niille valokuvaajille, joihin olen ollut yhteydessä. Saataisiin puolenvuoden-vuoden miettimistauko tällekin pelleilylle...

Olen myöskin ollut aktiivisesti yhteydessä Kuvat.fi palveluun, joka hostaa tätä Reijon "toista" kuvasaittia. Tässä siis ohjeet englanniksi kuinka tuolta saa Copyright epäilyjä aiheuttavat kuvat pois: (kirjoitin tämän ohjeen ulkomaiselle valokuvaajalle)

"To remove copyrighted photos from http://viljanenreijo.galleria.fi/kuvat/ you have to do this:
=========================================================================
1.) http://www.finlex.fi/fi/laki/kaannokset ... 020458.pdf (page 9 out of 11, chapter 5 – section 20)
This is part of Finnish law, which tells us how someone can ask a photo site to remove photos from the site.
You must do all what the section 22 in the act tells there.

2.) After this Reijo Viljanen can deny that he has no infringing copyrighted material on his http://viljanenreijo.galleria.fi/kuvat/ site.

3.) After this you have to rise a case with a lawyer and sue Reijo into court here in Finland. This costs lots of money and the result is unsure.

4.) If you win, you Reijo must remove your photos from his page http://viljanenreijo.galleria.fi/kuvat/. BUT he does not have to remove other photographer’s photos from the same www-site. They ALL have to do the same procedure 1-4."



Kuvat.fi viittaa tähän lakiin ja lausuntoon: (tässä lainauksia tuesta saamastani vastauksesta ja sen "pykäläosuudesta")

"Laki tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta"
"Kuvat.fi tarjoaa käyttäjilleen vain tallennuspalvelua, eikä toimi sisällön tuottajana.
Kyseinen laki määrittää tarkasti, kuinka tallennuspalvelun tarjoajalle voidaan tehdä pyyntö tekijäinoikeutta loukkaavan materiaalista (kyseisen lain Luku 5, Ilmoitusmenettely, löytyy esim tästä http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020458."


Kysyin tässä välissä osoitetta, minne tuo lain vaatima ilmoitus tulee toimittaa.

Rekisteriselosteen yhteydessähän se osoite on saatavilla, mutta meille riittää siis ihan sähköpostitse tähän samaan osoitteeseen toimitettu skannattu asiakirja.
Tallennuspalvelun tarjoajana emme voi ottaa kantaa siihen, kumpiko osapuoli on oikeassa, vaan voimme ainoastaan toimia tuon lain määrittelemän prosessin mukaan.
Prosessissa on toki huomattava se, että voimme sen perusteella estää sisällön saannin vain, mikäli toinen osapuoli ei kiistä asiaa - ja jos kiistää, niin sen jälkeen sisältö on palautettava heti nähtäville. Sitten aikanaan lainvoimasella oikeuden päätöksellä tai nopeammin asiaa tutkivan viranomaisen määräyksellä voimme poistaa/estää pääsyn sisältöön. Se siis edellyttää että ilmoituksen tekijä vie asian Suomessa viranomaisille.
Ilmoituksessa on myös kiinnitettävä huomiota siihen annettavaan omaan vakuutukseen, jolla vakuutetaan että tekijäinoikeuksia rikotaan ja siihen, että pyyntöä on ensin yritetty saada perille suoraan - koska ilmoittajalla on samalla vastuu mahdollisesti aiheettomasta poistopyynnöstä aiheutuneista kuluista."
Macc
Viestit: 117
Liittynyt: Joulu 04, 2003 15 : 36

Viesti Kirjoittaja Macc »

Olisipa mielenkiintoista kuulla Jukka Kemppisen (http://kemppinen.blogspot.fi/) näkemys tähän asiaan, hän kun on käsittääkseni yksi parhaiten tekijänoikeuksiin perehtyneistä lainoppineista Suomessa.
Matti_JH
Viestit: 12067
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

Miksei muuten hemmo ota itse valokuvia..?
grafia
Viestit: 1413
Liittynyt: Kesä 01, 2005 22 : 10
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja grafia »

Hel_NiS kirjoitti:Miksei muuten hemmo ota itse valokuvia..?
Jos ei ole luovuutta tarpeeksi havaita maalauksellisia kohteita ja osata maalata "omasta päästä", tuskin sitä silmää löytyy kameran kanssakaan :-)
"Stay on the bus. Stay on the f**king bus."
Arno Rafael Minkkinen
Matti_JH
Viestit: 12067
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

Mut eikse ollut taiteilija?
Iago
Viestit: 44
Liittynyt: Kesä 09, 2008 7 : 53

Viesti Kirjoittaja Iago »

Se on taidemaalari. Eli se maalaa taidetta.
jari_jkl
Viestit: 1199
Liittynyt: Marras 11, 2006 21 : 46
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja jari_jkl »

Eiväthän nuo työt ole oikeaa fotorealismia, kun niihin ei ole maalattu kuvatoimistojen ym. vesileimoja malleina käytetyistä kuvista.
cpalermo
Viestit: 1
Liittynyt: Joulu 20, 2013 16 : 20

Re: Tekijänoikeusrikkomus, neuvoa kaivataan...

Viesti Kirjoittaja cpalermo »

niemeka kirjoitti:Hei.

Keskustelin aiheesta erään taidejärjestöaktiivin kanssa viime kesänä ja hänestä koko asia oli turha "eihän _valokuvalla_ ole taiteellista arvoa, nehän vaan räpsitään". Taiteilija kokee ja tuntee aiheensa ja tekee luovaa työtä. Kysyin mitä kokemista on toisen työn kopionnista, mutta hymähteli. Kysyin myös entä jos valokuvaaja kuvaa maalarin maiseman 1:1 ja laittaa kuvan myyntiin. Silloin asia on selvä, se on rikos -oli komenntti.
Oikeus näemmä nyt toimii vain yhteen suuntaan?

Tekijänoikeusneuvosto ei ole viranomaistaho ja sen lausunnot ovat suosituksia. Neuvostossa on perinteisesti ollut hyvin vahva taidemaalareiden edustus.

t. Kari
Olisiko kopiomaalariin suhtautuminen erilaista, jos hän käyttäisi töittensä pohjana maalauksia?
Googlen kuvahaku osoittaa, että osa maalauksista pohjautuu myös tavallisiin öljyväritöihin. Kuvittelisin etteivät ne ainakaan ole kenenkään "räpsimiä ja siksi arvottomia" töitä?
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

Viljanen on näemmä löytänyt uuden genren:
Keski-Suomen kopiokoneuutiset kirjoitti:Reijo Viljasen seuraava näyttely "äkäiset miehet ja naiset" on saanut inspiraationsa Viljasen käymistä videopuheluista kansainvälisten valokuva-ammattilaisten kanssa. "Videorealismi on se kaikista omin juttuni", kertoo taiteilija Viljanen, jolla riittää nyt materiaalia useampaankin maailmankiertueeseen...
..
Iago
Viestit: 44
Liittynyt: Kesä 09, 2008 7 : 53

Re: Tekijänoikeusrikkomus, neuvoa kaivataan...

Viesti Kirjoittaja Iago »

niemeka kirjoitti: Keskustelin aiheesta erään taidejärjestöaktiivin kanssa viime kesänä ja hänestä koko asia oli turha "eihän _valokuvalla_ ole taiteellista arvoa, nehän vaan räpsitään".
Tuollaisilla aktiiveilla en näe valtavasti arvoa.
tinkinen
Viestit: 185
Liittynyt: Tammi 12, 2003 22 : 01
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja tinkinen »

Macc kirjoitti:Olisipa mielenkiintoista kuulla Jukka Kemppisen (http://kemppinen.blogspot.fi/) näkemys tähän asiaan, hän kun on käsittääkseni yksi parhaiten tekijänoikeuksiin perehtyneistä lainoppineista Suomessa.
Vihjatkaapa vain tuonne tästä asiasta, jos vaikka Jukka Kemppinen olisi kiinnostunut aiheesta. Oma nopea käväisy tuossa blogissa nosti esiin tämän linkin:
https://www.doria.fi/bitstream/handle/1 ... es.273.pdf
(Digitaaliongelma - Kirjoitus oikeudesta ja ympäristöstä)

Ehtisi vain lukemaan tuonkin ja sulattamaan olennaisen...
Ai niin, kävin kuittaamassa Petri Simanaisen kommentin (kiitos) täältä:
http://ylojarvenuutiset.fi/2013/07/05/k ... -kuulunut/
...ja luin sivun oikeasta sivupalkista lisää näitä Reijon kuolemattomia "viisauksia":
"Öljyvärimaalaus on eri työ kuin valokuva, eikä riko tekijänoikeuksia, Viljanen sanoo tyynen rauhallisesti.
– Minun mielestäni vastakkaiset näkemykset kertovat vain ahneudesta ja kateudesta."
Matti_JH
Viestit: 12067
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

Öljyvärimaalaus on eri työ kuin valokuva, eikä riko tekijänoikeuksia, Viljanen sanoo tyynen rauhallisesti.
– Minun mielestäni vastakkaiset näkemykset kertovat vain ahneudesta ja kateudesta."
Ahneet valokuvaajapaskiaiset haluavat omistaa ottamansa kuvat. Pöyristyttävää.
Munt
Viestit: 9998
Liittynyt: Joulu 31, 2008 3 : 23

Viesti Kirjoittaja Munt »

Yksi asia ei muuten ole tullut vielä lainkaan esiin tässä ketjussa ja se on tämä:

1)
REIJO VILJANEN
Syntynyt 1950, Pori

http://www.reijoviljanen.com/cv.html

http://www.ilmari-rautio.com/proartists ... n_cv_.html

------------------------------------------

2)
Kuvataiteilija, muotokuvamaalari Reijo Viljanen
s. 1954

http://reijoviljanen.fi/esimerkkisivu/

Toinen on aito taiteilija ja toinen entinen automyyjä.

edit: korjaan, toinen ON automyyjä:

http://www.tori.fi/pirkanmaa/Mb_vito_10 ... 216136.htm

http://www.tori.fi/pirkanmaa/CRYSLER_Vo ... 210322.htm

http://www.tori.fi/pirkanmaa/MB_A_160_h ... 208713.htm

..
Vastaa Viestiin