Filmikuvan valotus

Pipoa voi löysätä, mutta aiheen tulee liittyä jotenkin valokuvaukseen.
JL Anttola
Viestit: 1231
Liittynyt: Loka 17, 2021 10 : 39

Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Eilen kameraseuran kuvainkatselmusillassa yks seuralainen kertoi hankkineensa sellasen filmikameran, missä ei oo mitään valotusmittaria. Testikuvauksissa oli kännyn kameralla kattonu valotusarvot - kännyssä kiinteäaukkonen kamera, mutta automatiikan valitsema aika nähtävissä. Ja siitä suoralla kaavalla laskenut haluamalleen aukkoarvolle ajan.

Miun muistista putkahti, että aika äsken täällä oli jossain keskustelussa sivuttu kyseistä aihetta, ja muistaaksein veli Maffer oli laittanu linkin sellaseen artikkeliin, missä käsiteltiin suoraan laskentaan tarvittavasta kertoimesta; oliko se niin, että aukon muuttuessa suora muunnin alkaa tehdä virhettä, ja siihen on kohtuu simppeli korjaus olemassa?

Lupasin laittaa kaverille linkin siihen artikkeliin, mutta en nyt sitä enää löytänyt, kun ei ole oikein mitään muistikuvaa, missä yhteydessä ja millä palstalla se oli. Eilen tuli vielä esille, että jos kyseinen artikkeli on hyvä, voisi linkin lisätä kameraseuran nettisivuillekin tietolinkkiosastoon.

Eli nyt kaipaisin tukea tuon muistelemani artikkelin tai siihen liittyvän linkin löytymiseen.

Mikkelin Kameraseura muuten on viimeinkin saanut omat nettisivut aikaiseksi: https://mikkelinkameraseurary.kuvat.fi/ETUSIVU/
Saap kattoo, jos ketä kiinnostaa!

Jaakko
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Maffer
Viestit: 21648
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Niin siis se oli Portra 160 resiprookkivirhe pitkällä valotuksella:
https://www.flickr.com/groups/477426@N2 ... 197694957/

Mut filmin valotus negatiivifilmillä varjojen mukaan ja huippuvalot menee minne menee. Diafilmillä sitten kirkkaat palaa tyyliin heti jos vähänkin sählää ja dyny on jotain 6 aukkoa. MV-filmillä valotetaan vähän kuin negafilmi mut siinä voi käyttää zone-systeemiä eli kohteen mukaan valitaan sopiva yli-alivalotus sen mukaan kuinka kirkasta mustaa tai valkoista tarvitaan.

Luurilla ei kannata edes yrittää valotusmittaritouhua. Pistemittarilla tai muutoin sopivalla valotusmittarilla onnistuu aina parhaiten.
aikaarska
Viestit: 12037
Liittynyt: Joulu 06, 2004 6 : 41

Re: Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja aikaarska »

Maffer kirjoitti: Huhti 04, 2024 10 : 48
Luurilla ei kannata edes yrittää valotusmittaritouhua. Pistemittarilla tai muutoin sopivalla valotusmittarilla onnistuu aina parhaiten.
Mutta olisikohan luureille tehty jotakin auttavaa appia tähän hommaan? Lukemiahan voisi tarkistaa valotusmittarilla, että miten hyvin se appi toimii milläkin luurila.

EDIT: kokeilin paria android appia, ja vertailin niitä digijärkän antamiin tuloksiin. Aika hyvin rimmas, ainakin tämä:

https://play.google.com/store/apps/deta ... r&hl=en_US

ja tämäkin pienen säätelyn jälkeen:

https://play.google.com/store/apps/deta ... e&hl=en_US

Järkkärillähän voi helposti kokeilla auttavia testejä...

'Why should I feel lonely ? is not our planet in the Milky way?'
Maffer
Viestit: 21648
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Ei voi. Jos ei käytä pistemittaria. Ja järkkien pistemittarit eivät ole pistemittareita enää vaan jotain hemmetinmoisia pallukoita mitkä ole pistettä nähneetkään. Toki joku Sonin ritsa saattaa heittää matriisimittauksen et joo valota tällee, mut lopputulos on negalla todnäk. alivalottunu kökkö tai dialla puhkipalanut kuva varsinkin jos yhtään vastavaloon laitetaan.
aikaarska
Viestit: 12037
Liittynyt: Joulu 06, 2004 6 : 41

Re: Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja aikaarska »

Maffer kirjoitti: Huhti 04, 2024 13 : 29 Ei voi. Jos ei käytä pistemittaria. Ja järkkien pistemittarit eivät ole pistemittareita enää vaan jotain hemmetinmoisia pallukoita mitkä ole pistettä nähneetkään. Toki joku Sonin ritsa saattaa heittää matriisimittauksen et joo valota tällee, mut lopputulos on negalla todnäk. alivalottunu kökkö tai dialla puhkipalanut kuva varsinkin jos yhtään vastavaloon laitetaan.
Entäs vähän kehittyneemmän filmirungon valotusautomatiikka? Silläkin vois kokeilla miten eroaa digijärkän, android appin jne tuloksista. En puhu nyt mistään ultratarkoista mittauksista, vaan sinnepäin.

'Why should I feel lonely ? is not our planet in the Milky way?'
©pjm
Viestit: 6038
Liittynyt: Huhti 30, 2015 10 : 08

Re: Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja ©pjm »

Pistemittarin kannalla oon mie kanssa. Tutuilla niitä ollu käytössä, tiiä vieläkö filmille miten kuvaavat.
Onnistu kuvat monesti laatikkokameralla ilman mitään mittauksia, oli vaan joku ohje hämärälle ja aurinkoiselle säälle.
temama
Viestit: 10041
Liittynyt: Maalis 13, 2008 9 : 12

Re: Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja temama »

Nonniish höpönassut.Jos nyt ei idioottivarmaa lukemaa tartte (filmihän joustaa enempi kuin digi, yleensä), niin ihan järkeviin arvoihin pääsee esim. kokeilemalla digijärkällä,
Koeilin ite just huvikseen Sony A7Ärr Kakosella vs. Minoltan filmijärkkä (jossa automaattinen valotus), ja testasin molemmissa samaa manuaalista objektiivia (keskustapainotteisella mittauksella), niin kummassakin tapauksessa antoi melko tarkkaan samaa valotusaikaa (1/45sec tässä tapauksessa), ja testasin vielä Arskan yllä linkkaamia android valotusmittareita, niin nekin antoi aika hyvin samantyylistä arvoa, vähän nopeempaa kylläkin - semmoista 1/60sec.
Elämä on valokuvaajan parasta aikaa! Vîta est tempus optimum homini
JL Anttola
Viestit: 1231
Liittynyt: Loka 17, 2021 10 : 39

Re: Filmikuvan valotus

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Kiitokset vastanneille, välitin linkkejä ja tietoja.

Näkkyy sillon tällön sellasia meikäläiseen verrattuna aika nuoren polven ihmisiä höynähtävän filmitouhuihin. Siis sellasia, ketkä ei oo ollu filmien kanssa missään tekemisissä aiemmin, kenen omassa maailmankuvassa filmi on muinaisjäänne. Ja mikäpäs siinä, perinteistä saattaa joskus löytyä jonkun uuden siemeniä? Kun ihmisen omin aistein kokemia asioita muutetaan numeeriseen muotoon, niin satavarmasti asioita yksinkertaistetaan, jotain jää pois. Oli sitten kyse äänentoistosta tai kuvasta, tai mistä muusta hyvänsä. Sitä numeeristakin esitysmuotoa voi aina jalostaa lähemmäksi "aitoa", mutta jos kaikki analoginen työnnetään pois, voi joku luulla tähän asti kehitettyä numeerista esitystä täydelliseksi, pitää sitä kaiken sisältävänä ja "aitona". Siksi paluu juurille voi auttaa myös uuden teknologian kehityksessä, tai pikemminkin potkia kehitystä, ettei pysähdytä ensimmäiselle askelmalle.

Tälläisiä pähkäilyjä tällä kertaa.

Jaakko
Vastaa Viestiin