Ryhmäkuvaus salamalla?

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
tiirola
Viestit: 27
Liittynyt: Loka 08, 2006 13 : 45

Ryhmäkuvaus salamalla?

Viesti Kirjoittaja tiirola »

Hei!

Minua pyydettiin kuvaamaan joulukuussa oleviin yo-juhliin saapuvat seurueet tuoreen ylioppilaan kera. Ts. tiedossa on monta ryhmäkuvaa samanlaisissa olosuhteissa. Heti alkuun mainittakoon, että kukaan ei odota pro-tason onnistumista, mutta tavoitteenani on saada parempia kuvia kuin kännykällä. Salamakuvaus ei ole vahvuusalueitani, joten olisin iloinen, jos kokeneemmat kuvaajat antaisivat vinkkejä hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. Alla joitakin ajatuksia / kysymyksiä.

Käytettävissä oleva kalusto: Canon 90D, Canon 17-55/2.8, Canon Speedlight 430EX, jalusta.
Tila: Ominaisuuksia (koko, korkeus, valaistus, värimaailma) en vielä tunne. Hämärää / pimeää kuitenkin varmasti on. Jos tilassa on luonnonvaloa, muuttuu senkin määrä ja luonne päivän mittaan (vieraat ovat tulossa kahdessa erässä klo 15 ja klo 17).

Kameran säädöt:
Saanko tehtyä tarvittavat valotuksen / värilämpötilan yms. säädöt kuvankäsittelyssä massa-ajona, jos kuvaan kaikki kuvat samoin asetuksin manuaalitilassa? Olisiko F5.6 - F8 sopiva riittävään syväterävyyteen? Kuinka pitkän valotusajan rohkenee laittaa tuollaiseen poseerauskuvaan, jotta liike ei aiheuta ongelmaa? 1/100 s? ISO 200-400?

Salama: Ajattelin suunnata salaman suoraan ylöspäin ja laittaa salamaan valkoisen pahvin heijastamaan hiukan valoa kohteeseen muutoinkin kuin katon kautta. Ja voimakkuus manuaalisäädöllä kokeilun perusteella. Toimisiko?

Jalusta: Kannattaako käyttää jalustaa vai kuvata käsivaralta?

Olisiko jollakin hankinnalla ratkaiseva vaikutus hankkeen onnistumiseen? Ja mitähän en ole osannut edes kysyä?

Terv Tipi
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Guzmo
Viestit: 2041
Liittynyt: Joulu 14, 2005 20 : 25
Paikkakunta: Narnia

Re: Ryhmäkuvaus salamalla?

Viesti Kirjoittaja Guzmo »

Kameran säädöt:
Saanko tehtyä tarvittavat valotuksen / värilämpötilan yms. säädöt kuvankäsittelyssä massa-ajona, jos kuvaan kaikki kuvat samoin asetuksin manuaalitilassa? 
Jos vallitseva valo ja muut asetukset eivät muutu kuvien välillä merkittävästi, massakäsittely toimii. Valkotasapaino kannattaa asettaa manuaalisesti esim. Flash-tilaan. Tällöin on vähemmän säädettävää jälkikäteen.
Olisiko F5.6 - F8 sopiva riittävään syväterävyyteen?
Riippuu ryhmän koosta ja siitä, miten he ovat asemoituneet, mutta varmasti riittävä. Jopa F2.8 tai suurempi aukko voi toimia pienellä ryhmällä
hyvin.
Kuinka pitkän valotusajan rohkenee laittaa tuollaiseen poseerauskuvaan, jotta liike ei aiheuta ongelmaa? 1/100 s? ISO 200-400?
Salama auttaa pysäyttämään liikkeen. Käytä kameran nopeinta synkronointiaikaa oletuksena, ja sitten hitaampaa aikaa, jos haluat enemmän vallitsevaa valoa kuvaan. ISO-arvoksi suositeltava kameran pienin arvo, esim. ISO 100. Nosta sitä vain, jos salama joutuu tosissaan työskentelemään ja välähtämään täydellä teholla. Lisää tästä alla.
Salama: Ajattelin suunnata salaman suoraan ylöspäin ja laittaa salamaan valkoisen >pahvin heijastamaan hiukan valoa kohteeseen muutoinkin kuin katon kautta. Ja voimakkuus manuaalisäädöllä kokeilun perusteella. Toimisiko?
Jos on vaalea katto ja se ei ole kovin korkealla, katon kautta heijastettu salama toimii usein hyvin. Parempi vaihtoehto olisi laittaa salama irti kamerasta jalustalle, hankkia siihen läpiampuva sateenvarjo ja radiolähetin salaman laukaisuun kamerasta erillään. Yhtenä pakettina nämä voi maksaa halvimmillaan noin 100-150 euroa. Tämä mahdollistaa monipuolisemman valaisun ja paremmat lopputulokset, mutta vaatii enemmän harjoittelua verrattuna suoraan katon kautta ammuttuun valoon. Tehonsäätö on hyvä pitää manuaalisena, jotta tiedät, missä mennään. TTL-automaatilla voi myös kuvata, mutta salamaa on tunnettava hyvin, ettei se tuota yllätyksiä.
Jalusta: Kannattaako käyttää jalustaa vai kuvata käsivaralta?
Miten itse parhaiten tykkäät työskennellä, mutta salama auttaa pysäyttämään liikkeen.
Olisiko jollakin hankinnalla ratkaiseva vaikutus hankkeen onnistumiseen? Ja mitähän >en ole osannut edes kysyä?
Harjoittele salamalla kuvaamista pari kertaa ennen H-hetkeä. Ota kaveri, sukulainen tai vaikka kissa harjoitusmalliksi. 

Säädä kameran asetukset niin, ettei salama välähdä täydellä teholla. Tämä mahdollistaa nopeamman kuvaamisen, sillä sinun ei tarvitse odottaa salaman latautumista sekuntien ajan kuvien välillä. Jos esimerkiksi asetuksilla 1/200, F5.6, ISO 100 salama joutuu toimimaan täydellä teholla, harkitse aukon suurentamista arvoon F2.8 tai ISO-arvon nostamista arvoon 400. Tämän jälkeen voit laskea salaman tehoa vastaavasti kahdella aukolla, esimerkiksi täydestä tehosta (1/1) neljäsosaan tehosta (1/4), mikä yleensä nopeuttaa salaman varautumisaikaa merkittävästi.

Hanki kaksi sarjaa tuoreita paristoja, jotta virta ei lopu kesken kuvaussession.
SeppoK
Viestit: 72
Liittynyt: Helmi 10, 2007 23 : 39

Re: Ryhmäkuvaus salamalla?

Viesti Kirjoittaja SeppoK »

Minulla 430EXii:ssa Sto-Fen -hajoitin, joka on kätevän kokoinen, vaikka ei salaman säilytyspussiin mahdukkaan.

Salamalla kuvatessa säädän aukon/ajan/ison niin, ettei tausta jää täysin mustaksi.
habannaama
Viestit: 5166
Liittynyt: Helmi 12, 2008 21 : 35

Re: Ryhmäkuvaus salamalla?

Viesti Kirjoittaja habannaama »

Jos aiot heijastaa salaman katon kautta, se ei ole yksiselitteinen, että valo heijastuu tasaisesti ryhmään. Hyvin paljon sidoksissa katon muotoon, etäisyyteen ja sen väriin.
Erityisesti jos tilassa sävymaailma eri pinnoissa erilainen, niin sen näkee lopputuloksessa, kun salamavalo heijastuu eri pinnoista.

Joten käytä mieluummin salamaa varjon tai softboxin kautta suoraan valaistavaan kohteeseen.

Vuokraa toinen salama ja triggeri. Sen lisäksi joko ostat tai vuokraat 2 kpl läpiammuttavia varjoja (halvin ja myös ihan hyvä vaihtoehto) ja niillä valaiset ryhmän tasaisesti kummaltakin puolelta, etuviistosti.

Jollei tila anna kokonsa puolesta mahdollisuutta kahdelle salama-varjo yhdistelmälle, sitten yksi ISO varjo. Joko läpiammuttava, tai sitten heijastava.

Itse olen kuororyhmän valaissut ahtaassa tilassa (olivat rappusilla eri korkeustasoissa) niin, että hopeinen iso heijastava varjo ja sillä hieman kauempaa, jotta sain levitettyä valon sopivasti reunasta reunaan. Vaati hieman poweria salamalta.

Kun kerran sinulla ei tietoa tilasta, niin ehdottomasti mene ensimmäiseksi ja osta läpiammuttava varjo. Ryhmäkuvalle joku 85cm halkaisijaltaan, joka minimi isossa ryhmäkuvassa. Toki vaatii lisänä triggerin ja sen varjojalustan.
Se antaa kauniin pehmeän valon koko kohteeseen, eikä tarvitse miettiä eri pintojen heijastuksia sävyvaihteluineen, eikä sitä, että valaistavan kohteen osa ihmisistä ovat ylivalottuneita ja osa alivalottuneita.

Jos haluat ns. tasaista laatua rajausten suhteen ja samalla käytön helppoutta, ettei tarvitse joka ryhmän kohdalla sihdata uudelleen, niin kamera vakiokohtaan jalustalle. Tällöin kun kamera ja salama koko ajan samassa paikassa, voi pelkästään ohjata kuvattavat kohteet oikeille paikoilleen.
Miksi ajaa BMW:llä, kun voi lentää LSD:llä.
tiirola
Viestit: 27
Liittynyt: Loka 08, 2006 13 : 45

Re: Ryhmäkuvaus salamalla?

Viesti Kirjoittaja tiirola »

Kiitos kaikille vastaajille - olen saanut paljon ajatuksia. Kaiken tämän innoittamana olen tehnyt erilaisia kokeiluja nykykalustollani, ja onnistumisen edellytykset edellä mainitun tapahtuman kuvaamisessa ovat kasvaneet melkoisesti. Hauskaa oli oppia, miten saan ohjattua nykyistä salamaani langattomasti, mutta toki ymmärrän optisen ohjauksen rajoitteet. Ostoslistalle olen laittanut salamatriggerin sekä läpiammuttavan varjon - kiivaan googletuksen perusteella olen päätymässä Godox X2T:hen ja siihen sopivaan vastaanottimeen.

Terv Tipi
Vastaa Viestiin