Kuvien siirto tietsikkaan

Kuvankäsittelyä, mitä vain
Vastaa Viestiin
JL Anttola

Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Meillä vaihtu tietokone; sattuneesta syystä (onneks myyjä oli kolme ja puol vuotta sitte ylipuhunu ostamaan entiseen neljän vuoden takuu-vakuutuksen, eli nyt hyvitti vanhasta täysmääräsesti siitä melkein neljä vuotta sitten maksetun hinnan...). Kuvia oon aikasemmin käsitelly ja tuonu kamerasta tietsikkaan Olympuksen ohjelmalla, mutta viimiset puolisen vuotta Lightroom CC:llä. Ja aina niin, että kortti kamerasta kortinlukijaan, kortinlukija USB-reikään ja ulkonen kovalevy toiseen usbiin. Ja kuvat kortilta suoraan LR:n kanssa tuonne ulkoselle kovalevylle, läpikattelemisen ja kiipereiden valintojen jälkeen.

Eile siirsin ensimmäisen kerran tällä uudella koneella (HP pöytäkone). Tässä on nyt oma reikä muistikortille, eli ei tarvi erikseen kortinlukijaa. Eli muistikortti siihen kortin reikään, ja ulkonen kovalevy etupaneelin siniseen usbiin. Konneessa on tosin kahen teran hdd 256:n ssd:n lisäks, että ulkoset kovalevyt vois vaikka jättää varmuuskopio käyttöön...

Kuvia oli kortilla reilu sata. Katoin ne ensin kameran takatelkkarissa läpi, ko joukossa oli jonkunverran vaikeissa paikoissa otettuja, ja roksin totaaliset tarkennushutit jo siinä pois, eli tuo reilu sata jäi siirrettäviä. Kun kuvat oli tietsikassa, niistä puuttu viistoista! En ois varmaan ees huomannu, jos en ois just kattonu tuota esivalintakierrosta läpi. Tyrkkäsin kortin uuvestaan korttireikään konneen etupaneelissa, ja LR:lle ohjeet hakea uudet kuvat. Tällä uudella yrittämällä se löys ne puuttuvat lampaat.

Eli sitä, että onko miulla syytä huoleen? Nythän ei käyny mitään, eikä miun kuvien kanssa 98%:ssa tapauksista kävis mitään, vaikka niitä kuvia ei toisellakaan siirrolla enää löytys, mutta tietysti on mahollista, että just se kerrankin kohalleen osunu kuva jäis pois. Haluaisin iha ite päättää, mitkä on kiippereitä...

Tuo ongelma voip olla joko kortissa, kortin lukureijässä tai ohjelmissa. Onkos muilla kokemuksia tälläsestä, onks se merkki kortin käyttöiän loppumisesta vai pelkkä sattuma?

ihmettellee pappa Anttolassa
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
lateksi
Viestit: 17
Liittynyt: Kesä 15, 2004 10 : 19

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja lateksi »

Mulla on kanssa jäänyt Lightroom importoimatta ekalla kerralla joitain kuvia.
Se on kyllä aina ilmoittanut ongelmasta jolloin tiesin tarkastaa tilanteen.
JL Anttola

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Täytynee yrittää muistaa jatkossa toimia niin, että katsoo aina kuvien lukumäärän kamerasta, ja vertaa lukuja lightroomiin ilmestyneisiin, ennenkuin formatoi kortin kamerassa...

Minulla on sellainen hämärä muistikuva, että olisin joskus kaivannut jotain erityistä muistaakseni ottamaani kuvaa tietsikalta? Eilen kone ei kuitenkaan herjannut mistään ongelmasta, ja minut herätti nytkin vain juuri sen tietyn kuvan puuttuminen, mitä aioin ensimmäiseksi katsoa... mitähän helmiä, voittajia ja kuvaajansa kuuluisaksi saattaneita onkaan kadonnut bittien taivaaseen?

JL
Pan
Viestit: 1456
Liittynyt: Elo 23, 2004 17 : 13

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Pan »

Millä toiminnolla teet importin, Auto Import vaiko Import Photos? Tarkista myös onko ruksi File handling kohdassa Don't import suspected duplicates? Noilla saattaa olla vaikutusta.

Itse lopetan muistikortin käytön heti, jos sillä ilmenee ongelmia.
JL Anttola

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Tuota importtaamisen moodia en nyt päässykkään kattomaan; enkä muista ees missä kohtaa tuo autoimport tai import photos valitaan? Luulisin jälkimmäistä... mutta sen sijaan nyt kyllä muistan, että jonkun opastuksesta - käin yhen LR-kurssinkin kevättalvella - olin ottanu sen duplicate jutun ruksin pois. Ja kun se vanha tietsikka jumahti tyystin toimimattomaks, jouduin tietysti lataamaan LR:n kokonaan uudelleen uuten tietsikkaan. Eli oliskin nyt muistettava kaikki asetukset, miten ne oli... Ainakin tuo duplicatekuvien vahtaaminen oli nyt oletuskohassaan, eli luultavasti ruksi ruuvussa, ja se on yksinäänkin voinu tuon joidenkin kuvien poisjäämisen aiheuttaa; siellä oli just sellasia samassa kohassa hieman eri kameran säädöillä otettuja.

Kiitokset Pan papan opastuksesta!

Jaakko
Pan
Viestit: 1456
Liittynyt: Elo 23, 2004 17 : 13

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Pan »

JL Anttola kirjoitti:Kiitokset Pan papan opastuksesta!Jaakko
Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä eikä tyhmistä vastauksista ei ole puutetta.
Hyvä, jos auttoi.

t. Pekkavaari
Jovala
Viestit: 615
Liittynyt: Marras 19, 2010 13 : 26
Paikkakunta: Espoo

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Jovala »

JL Anttola kirjoitti:Täytynee yrittää muistaa jatkossa toimia niin, että katsoo aina kuvien lukumäärän kamerasta, ja vertaa lukuja lightroomiin ilmestyneisiin, ennenkuin formatoi kortin kamerassa...JL
Pisti silmään tämä "ennenkuin formatoi kortin kamerassa".
Kuinka ihmiset yleensä tekee tämän? Formatoi kamerassa, poistaa kuvat kamerassa vai poistaa kuvat tietokonneella?

Mun pähkäilyni tuloksena päädyin käyttämään aina kameraa kuvien poistoon; en siis formatoi korttia.
Syy: Kameraa käytän tähän, koska aikoinaan jotkin kortit alkoivat oikuttelemaan, jos niihin kirjoitti, poisti tai formatoi ne tietokoneessa.
Ja kuvien poisto mieluummin kuin kortin formatointi, koska kyseessä on flash muisti, jolla on rajallinen määrä kirjotuksia per muistipaikka. Tämän jälkeen muistipaikka ei toimi enään luotettavasti. Tällaisia flash muistit oli ainakin ennen.
Formatoinnin jälkeen _luulen_ kortin varaavan talletustilaa aina alkaen samasta kohdasta, jolloin siinä sijaitsevat muistipaikat "kuluvat" (nehän tulee aina ensimmäisinä varatuiksi uusille kuville).
Sen sijaan kun tiedostot vain deletoi, menee tuo vapautunut tila paikkaan, jossa se otetaan viimeksi käyttöön.
Satunnainen kuvailija. Järki järkeistää käyttäytymistäni kuin lobbari.
Negatiiveista positiiveja: VMP Värillisen Maskin Poistaja.
Rockford
Viestit: 7275
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Rockford »

Jovala kirjoitti:Kuinka ihmiset yleensä tekee tämän? Formatoi kamerassa, poistaa kuvat kamerassa vai poistaa kuvat tietokonneella?
Formatoin aina kamerassa. Luulisin, että ainakaan mun käytössä yhden muistikortin olettavasti alle 10 vuoden eliniän aikana tulee kovinkaan montaa sataa formatointia, joten flash-muistin kulumisen en usko olevan ongelma. Ainakaan toistaiseksi en ole saanut yhtäkään korttia rikki 14 vuoden kuvailujen aikana.

Jotain aiheesta: https://havecamerawilltravel.com/photog ... -wear-out/" onclick="window.open(this.href);return false;
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Kortti kannattaa aina formatoida kamerassa ja formatointi on parempi tapa, kuin kuvien poistaminen. Formatointi, so. alustaminen varmistaa sen, että kortin tiedostojärjestelmä on kunnossa. Se ei lyhennä kortin käyttöikää käytännössä merkityksellisellä tavalla.

Kortti kannattaa alustaa kamerassa sen takia, että kameran käyttämä alustusalgoritmi varmistaa, että tiedostojärjestelmä on DCF-kompliantti (Design rule for Camera File system) ja noudattaa JEITA CP-3461 määrittelyä.
Sapere aude.
---
flickr
Whig
Viestit: 828
Liittynyt: Elo 15, 2003 9 : 00

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Whig »

Jovala kirjoitti:Pisti silmään tämä "ennenkuin formatoi kortin kamerassa".
Kuinka ihmiset yleensä tekee tämän? Formatoi kamerassa, poistaa kuvat kamerassa vai poistaa kuvat tietokonneella?
Kortti kortinlukijaan -> Kuvat lightroomiin
Kortti kameraan -> Kortin alustus sen jälkeen, kun kuvien siirron onnistuminen on tarkistettu

Kortin alustus aina kamerassa
Viimeksi muokannut Whig, Loka 12, 2017 7 : 11. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Huuto.net <- Objektiiveja yms. Canoniin yms.
Flickr
Instagram
JL Anttola

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Paitsi olympuksen jäätymisongelmaan - em1 rungoissa joillakin ilmennyt, että kamera jäsähtää paikalleen, eikä tottele mitään nappia - on auttanut, kun formatoi kortin tietokoneella; voip olla legenda eli sattumaa. Akuutisti hoituu kuulemma akun irti käyttämisellä, mutta ei pitäs ilmetä jos kortti on formatoitu muualla ko kamerassa. Formatointi kait kirjottaa kortille jotain, ja bugi ohjelmassa tai kortin ongelma vois jättää kameran jossain tilanteessa ikuiseen looppiin ihmettelemään, mitä pitäs tehä. Ohjelman pitäs tuommosessa kohtaa ite aika noppeesti uskoa olevansa loopissa, sammuttaa kone ja ilmottaa ongelma. Ei oo itellä vielä tullu vastaan tuollaista jäätymistä (koputtaa nuppiaan), kortin alustan kamerassa niiko moni muukin. Ko joku täällä aikasemmin perusteli jotenkin, että näin kannattaa toimia...
JL

Edit: sen verran vielä omasta toimintamallista, että usseimmiten en alusta korttia heti, vaan vasta sen jälkeen kun kuvat on katottu ja käsitelty. Ikäänkuin varmistus, että jos siinä vaiheessa käyp kämmi, ni ovat vielä olemassa. Jos pyörittäs koko ajan kahta korttia vuoroon, tuo ois simppeli malli toteuttaa.
JL Anttola

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Vanhan nuppi vähän hidas. Miun turistikamerassa on vihviyhteys muistikortilla. Sitä korttia ei voi ainakaan kamerassa alustaa, ja jos vois, tuo yhteys kait katoais. Siinä kamerassa vaan tyhjennän kuvat kortilta, mitä vaihtoehtoa kamera tarjookin. Ja ilman ongelmia on tähän asti toiminut sekin...
JL
Rockford
Viestit: 7275
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Rockford »

JL Anttola kirjoitti:Edit: sen verran vielä omasta toimintamallista, että usseimmiten en alusta korttia heti, vaan vasta sen jälkeen kun kuvat on katottu ja käsitelty.
Sama täällä, pyrin formatoimaan vasta kun kuvat on tsekattu ja tärkeämpien kuvausten kohdalla (tai no oikeasti, mikään mun kuvaus ei varmaan ole oikeasti niin tärkeä) jos ei ole pakottavaa tarvetta niin formatoin kortit vasta kun kuvat on myös varmuuskopioitu. Usein tämä onnistuu kun on tällä hetkellä 4 kpl kortteja käytössä, missä on kyllä puolet liikaa, eli mieluummin ottaisin vähemmän isompia kortteja. Mutta koska uusissa rungoissa ollaan siirtymässä XQD-kortteihin niin ei huvita enää ostaa kovin kalliita SD-kortteja.
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
Pan
Viestit: 1456
Liittynyt: Elo 23, 2004 17 : 13

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja Pan »

Kun 7D2ssa on sekä SD että CF kortit, niin SD:lle tallentuvat jpgt ja CF:lle rawit. Pyöritän kolmea korttiaparia (16GB SD ja 32GB CF). Vaihdan aina molemmat ja formatoin kortit kamerassa vasta kun otan ne uudelleen käyttöön. Rawit menee LR:ään ja jpgt vain kopioin talteen toisesssa rakennuksessa olevalle serverille. Sinne kopioituu myös muutkin backupit automaattisesti.
jopisalo
Viestit: 938
Liittynyt: Joulu 02, 2016 17 : 04

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja jopisalo »

tervehdys.
Harrastusveli Anttolalta kysyisin: Oletko saanut tuosta LR-ohjelmasta omasta mielestäsi kuviisi merkittävää kohennusta verrattuna Viever 3 - mahdollisuuksiin? Hyvää aivojumppaa tietysti...
Itse kokeilin rawtherapeeta edellisellä (Win7) koneella, siinä oli tämmöiselle vähemmän nörtille toivottoman paljon säätöjä ja sitten se tykkäs kaatua jos hätäsesti ruuvasi jotain säätönappulaa jos edellinen toimi oli vielä pikkasen kesken- hylkäsin.
Joskus (harvoin) voisi semmoisesta ominaisuudesta , jolla saa osakuvan kirkkautta säädettyä, olla merkittävääkin iloa. Vieveristä en ole semmoista kekannut.
Kuvat olen siirtänyt olympuksen kaapelilla suoraan resurssienhallintaan C.asemalle kansioon tyhjennykset, sitten tuoduista kopio D:asemalle.Sitten kortilta tärähtäneet(reilusti)ja ylimääräiset -omat varvas- ym vastaavat kuvat pois. Kun kortti alkaa olla täynnä se kopioidaan eri rakennuksessa olevalle kiintolevylle ja sitten arkistoidaan paloturvakaappiin. Kameraan uusi kortti.Josta siis seuraa: kortti laitetaan kameraan kerran ja otetaan kerran pois. Käytän vähän niinkun filmiä...
Olen järkeillyt niin että kaapeliliittimet on tehty aktiivikäyttöön, kortin ehkä ei niinkään.
Mitä olen noihin kamerakamppeisiin höynähtänyt eläketuloa tunkemaan on korttien osuus siitä sangen pieni. (mahdollisille kommentoijille: en juurikaan käytä sarjakuvausta).
Laitetaan tähän perään vielä toinenkin kysymys tekniikasta enemmän ymmärtäville:
Pitäisikö noita muistikortteja käyttää välillä kortinlukijassa vai säilyykö tieto niissä miten kauan ilman sähköherkistystä, ja sama koskee kait tikkuja?
JL Anttola

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Miun kokemuksen mukkaan LR on Olympuksen View kolmoseen vai mikä se nyt oli, verrattuna noin kolminkertainen kuvien käsittelyohjelma.

Kun käytin OV3:sta, minulta meni kuvien käsittelyyn noin 25% valveillaoloajasta. Nyt kun minulla on Lightroom, menee noin 75%. Ennen istuttiin rouvan kanssa sohvalla illat ja kateltiin televisiota, ja kommentoitiin. Nyt mie istun työhuoneessa tietokonneen ääressä, rouva istuu yksin olohuoneen sohvalla ja kattoo televisiota. Ja kommentoi.

Oikeesti on LR monipuolisempi, oon jo löytäny paljon hienoja toimintoja ja vielä enemmän on varmaan löytymättä. Opittavissa on käyttö vanhemmallekin nörtille, aikaa vaatii niiko kaikki nykysin. Valotusta pysty kyllä muistaakseni Olympuksenkin käsittelyssä sellasella vinoviivalla vetelemällä - samanlainen mikä löytyy ainakin EM1-kamerasta, korjailemmaan eri kohista. LR:ssa jakaantuu kuva valosuutensa mukkaan neljään eri alueeseen, joita voip erikseen nostaa tai laskea. Perussäädöt tekkee LR:lla aika nopsasti, mutta jos ruppee maskeja rakentamaan ja eri kohtia niitten kanssa käsittelemään eri lailla, on aikaa vievää puuhaa. Mutta mahollista. Laitan yhen esimerkin:

Ens lättähattu sellasena, ko LR sen konvertoi RAWista JPG:ksi ilman mitään käsittelyä:
https://drive.google.com/open?id=0B0J8A ... mpOZmZRemM" onclick="window.open(this.href);return false;

Ja tässä melko nopean rajauksen, vähän kontrastin ja valotuksen ja värien ruuvaamisen jälkeen:
https://drive.google.com/open?id=0B0J8A ... W9WNmdvcDQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Panoraamojen tekkoon on kätevä LR. Otetaan käsivaralta vaikka kuvia niin, että kameraa käännetään suunnilleen puol kuvan mittaa joka välissä. Kun kuvat on imastu LR:ään, valitaan nuo sarjan kuvat, däksäytettään Photo Merge, katotaan esikatselu, komennettaan yhistämmään, ja se on siinä. Nyt panoraama on oma kuvansa LR:ssä, mitä voip sitte rajailla ja muokata etteenpäin. Siitäkin yks esimerkki; Jokijärven rannalta (Päätalon maisemista) aamusumuiselle järvelle otettu EPL6:lla pannarizoomi nokalla (eli kolmensaan euron hintanen yhistelmä uutena), ja LR:ssä muistaaksein kuudesta kuvasta tehty panoraama:
https://drive.google.com/open?id=0B0J8A ... 3hjOW9uZU0" onclick="window.open(this.href);return false;

LR:n käyttö on meille ikäihmisille mukavaa aivojumppaa. Toisaalta aina välillä nään unta sellasesta valokuvauksesta, että meen kaluston ja jalustan kanssa maisemaan, käytän runsaasti aikaa miettimisseen, tähtäimen läpi sihtaamisseen, sommittelluun ja sellaseen. Ja sitten laitan kamerasta kaikki kohalleen, sommittelun lopulliseks, mietin valastukset, mahollisesti käytän HDR:ää tai jopa kameran SCN-malleja. Ja otan yhen kuvan, mille ei tarvi tehä kotona mittään...

Siihen jopisalon kysymykseen: Kyllä LR:llä on kiva tehä kuvia, ja aika paljon sellasia mahollisuuksia, mitä OV3:sta ei löyvy. Mutta harrastus muuttuu kuvaamisesta konneen kanssa leikkimiseks; on se tosin sadepäivinä mukavampaa..

analysoi Jaakko; uskokoon ken lystää...

PS. Miulla on LR:n pilviversio, ja sen mukana tuli myös Photoshop. Jos opettelis vielä senkin alkeet, niin vois päästä jo reilusti yli sadan prosentin tuossa valveillaoloajan käytössä.
jopisalo
Viestit: 938
Liittynyt: Joulu 02, 2016 17 : 04

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja jopisalo »

kiitos kommentoinnista.
Vaikka käyttäisinkin kohtuu isoprosenttista "savosuodatinta" niin saatan hyvin uskoa tuon koukuttumisen. Esti kaikki on yhtä takkua mutta sitten kun joku alkaa luonaamaan niin tekijää viedään...
Taidan pitäytyä toistaiseksi vieverissä, sitä sävykäyrää olen kyllä ahkerasti käyttänyt, molempia: rawin puolella olevaa ja sitä millä saa jeepekkiäkin muokattua vieläpä kanava kerrallaan. Tuossa juna-esimerkissä en näe mitään mitä ei vieverilläkin riittävästi saisi tehtyä. Semmoisia on joskus tullut otettua missä on tumma metsä taustana ja etualalla jotain kiinnostavaa jota haluaisi vähän kirkastaa niin ettei tausta kirkastu. -Junasta senverran ohi aiheen: eikös lättähatut tavanneet olla parittain: moottorivaunu ja ilman ja pareja kytkettiin tarpeen mukaan. Oliko tuossa 2 vai 3 moottorivaunua ?
Panoraamat ei oikein ole mun juttu, 12 f2:kosen ostin käytettynä , sekin on niin laaja ettei juuri tule käytettyä muutakun taivaanilmiöihin. 45-60 mm on eniten käytössä (M-1) ja penissä 30 sigma.
Tuohon unennäköösi olen jonkunaikaa pyrkinyt- siis hereillä ollessa- laatua määrän kustannuksella, senverran tässä oppinut ettei paljollakaan määrällä tahdo tulla sattumahyvää kuvaa. Rawia kuitenkin kuvaan, SCN:ssä mulla on mysetti 2 makrokuvauksen pinontaan (ART:ssa my1 kaukoputkikuvaukseen ja siinä ruudukossa my3 mikroskooppikuvaukseen)
Kommentti vielä tuohon ajankäyttöön: Ne kaverit jotka laatukuvaa säännöllisesti kuvat osioon lähettävät näyttävät usein saaneen ne valmiiksi joskus 2 tai 4 yöllä, ehkä käyttävät LR:n lisäksi sitä photosoppia ? ja nukkuvat senverran kuin ennustit...
JL Anttola

Re: Kuvien siirto tietsikkaan

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Aika samat on mietteet. Maksoin LR-lisenssin vuodeksi; ainakin niin kauan opettelen sillä. Saattaa muutenkin uudelleen riehahtanut kuvaamisinto siiheksi asettua... Nuo maskaamismahdollisuudet on LR:ssä olemassa, mitä ei taida vieweristä löytyä. Jos kuvaisi jiipekkiä, osaisi käyttää kaikki tai edes ison osan EM1:n tarjoamista mahdollisuuksista, ja keskittyisi siihen kuvaushetkeen enemmän, niin aika vähän taitaisi tarvita edes vieweriä...

Lättähatusta: Tuo kuva on Savon radan päivänä eli viime lauantaina otettu tuossa Mikkelin asemalla. Ajoivat pari kertaa Pieksämäen ja Mikkelin - tai tarkemmin Otavan - väliä tarjoten kyytiä maksua vastaan. Juna on Keiteleen museon omistama ja ylläpitämä, asustaa kait Suolahdessa. Minun ymmärrykseni mukaan siinä oli keulasta (vasemmalta) lukien moottorivaunu, moottoriton, moottoriton, moottorivaunu ja ylimääräinen moottorivaunu. Harrastajaporukan ylläpitämä museojuna, niin saattoi olla se kolmas moottorillinen ylimääräinen varmistus, kun noinkin pitkään matkaan läksivät? Vaikka itse olen hyvinkin lättähattu-ikäpolvea, en muistaakseni ole koskaan tuollaisen kyydissä ollut. Siihen olisi ollut hyvä tilaisuus, esimerkiksi käydä Mikkelistä Otavassa - reilun puolen tunnin reissu vain. Heräsin vähän myöhään siihen ideaan, jäi toteuttamatta. Meidän rouva sensijaan on opiskeluaikoinaan kotona käydessään kulkenut riittävän monta kertaa loppumatkan lättähatussa: kuulemma tiisseli haisee ja vaunuissa aina kamalan kuuma!

Tuonne kuvat-osioon laitoin jo alkuviikosta linkin kokonaiseen kuvasarjaan Savon rata -tapahtumasta. Yksi pyrki vapaamatkustajaksikin lättähattuun niissä kuvissa. Jos pupu jää lättähatun alle, niin onko silloin kysymyksessä ns. pehmeä jänis?

JL

PS. Pysyinköhän mie nyt topiikissa?

Edit: Unohtu tuo panoraama: Silloin se on hieno mahollisuus olemassa, jos on vaikka turistina ja vaikka sen turistiräpsyn eli epelin keulalla kiinteä opiska eikä muuta mukana, ja tulleekin vastaan paikka, mikä ois vaatinut laajakulmasempaa lasia. Ainakin yhteen suuntaan voip korjata ottamalla sarjan ja tekemällä käsittelyssä laajemman kuvan, ja samalla tullee kuvaan pikseleitä enemmän ko uudempien vehkeitten pikselisihteillä. Tosin hyvässä valossa pääsee vielä helpommalla ko ottaa sampsunkilla panoraama-toiminto päällä sellasen heittolaukauksen; tullee kerralla laajakuva.

Muisti palautuu pätkittäin: LR:stä piti olla puhe. Yksi asia siinä on minusta loistava; se on just minun mieleinen arkistointiohjelma! Siinä toteutuu just sellanen ajatus, että kuvat on ikäänkuin yhessä isossa pahvilaatikossa, mutta jos oot niihin jaksanu laittaa oikeat täkit, saat haluamasi nipun pois laatikosta yhellä kauhasulla yhtään penkomatta!
Vastaa Viestiin