IR-kuvaus ja kuvien käsittely

Kuvankäsittelyä, mitä vain
Simasuu
Viestit: 54
Liittynyt: Touko 08, 2010 11 : 50

IR-kuvaus ja kuvien käsittely

Viesti Kirjoittaja Simasuu »

Tuossa iltapäiväkahvin (tummapaahtoinen Kulta Katriina) lomassa mietiskelin, että olisi mukava kokeilla IR-kuvausta.

Ajattelin laittaa tilaukseen obiskan nokalle laitettavan 720 nm:n suotimen ja katsoa, mitä sillä voisi saada aikaiseksi.

Hieman askarruttaa kuvien käsittely. LR ja PSE käytettävissä, perusasiat jokseenkin hallinnassa.
Olen ymmärtänyt, että tuosta suotimesta tulee läpi punaisen valon aallonpituus hyvinkin voimakkaasti. Milläs tuo poistettaisiin?

Olisko kuulolla joku prosessin läpikäynyt, joka ystävällisesti antaisi rautalankaohjeet, että pääsis jollain tasolla alkuun!

Kiitos etukäteen!
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
kimce
Viestit: 144
Liittynyt: Syys 16, 2007 10 : 06

Viesti Kirjoittaja kimce »

Tulee joo hyvin punaista. Yleensä ir-kuvista tehdään väärävärikuvia, jolloin punainen ja sininen kanava vaihdetaan. Lisäksi voi säätää muutenkin värejä sen jälkeen tietysti. En usko että onnistuu Pse:llä tai lr:lla. Varteenotettava vaihtoehto jota myös yleisesti tehdään, on mv-kuvan tekeminen tuosta noilla työkaluilla.

*edit*
Viimeksi kun pse:n olen vuosia sitten nähnyt, ei muistaakseni ollut channels-palettia tai channel mixeriä. Jos nykyään on, niin niillä onnistuu. Voihan tuohon temppuun käyttää sitten vaikka gimppiä tai jotain muuta ilmaisohjelmaa ja jatkaa pse:ssä jos käyttää mieluiten sitä.
mvuori
Viestit: 2725
Liittynyt: Marras 29, 2003 13 : 50

Re: IR-kuvaus ja kuvien käsittely

Viesti Kirjoittaja mvuori »

Simasuu kirjoitti:Olen ymmärtänyt, että tuosta suotimesta tulee läpi punaisen valon aallonpituus hyvinkin voimakkaasti. Milläs tuo poistettaisiin?
Yleensä se kannattaa poistaa jo kamerassa, jotta jo kuvatessa saa tolkkua siitä, miltä kuva "oikeasti" näyttää. Kameroissa on yleensä sellainen valkotasapainon (WB) asetus, jolla kameralla otetaan kuva maisemasta ja pyydetään sitä säätämään kuvat siten, että vastaava näkymä on jatkossa keskimäärin harmaa.

Jos kuvaat RAW-kuvia, kannattaa joko pyytää RAW-ohjelmaa käyttämään kameran asetusta tai sitten voi ohjelmassa kertoa klikkaamalla, että jonkin kohdan kuvassa pitäisi oikeasti olla harmaa. Jälkimmäinen toimii tietysti JPEG-kuvillakin.
Matti Vuori
kimce
Viestit: 144
Liittynyt: Syys 16, 2007 10 : 06

Viesti Kirjoittaja kimce »

Noissa ei vaan tahdo säätövarat oikein riittää ainakaan Adoben ohjelmissa.. Ja pitää muistaa, että periaatteessa tuossa koitetaan tuoda kolmeen värikanavaan mukaan neljäs väri. Ehkä vähän hölmösti sanottu, mutta kuitenkin ollaan tekemässä värikuvaa, jota ei ihmissilmä normaalisti näe, joten lopputulos väreissä on luonnottoman oloinen eli WB on toisaalta abstrakti käsite ir-kuvien kanssa.
Vastaa Viestiin