Elokuu 2018

19.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Kuvia Suomesta osa 34. Lapin kesä. Ennen Lappi heräsi eloon kesällä. Kuka muka olisi halunnut talven pimeään? Nyt turistivirrat ovat kääntyneet. Valokuvaaja Akseli Valmunen kiersi autioita turistikohteita sesongin jälkeen.

Tekniikan Maailma, TM-niksi: Ilmaista ja helppoa – Uudistunut Windows 10:n OneDrive tallentaa tärkeimmät tiedostot automaattisesti pilveen. 18.8.2018. Käyttöjärjestelmään sisältyvä, ilmainen OneDrive basic tarjoaa viiden gigatavun verran tallennustilaa, mutta kahden euron kuukausihinnalla saa jo 50 gigatavua.

Apu.fi, Valokuvaaja Irmeli Jung: "Olen hakenut isän hyväksyntää".

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Think More Creatively With A One Colour Photo Challenge.

Dpreview.com.

IR, Landscape photography camera settings: Metering, exposure, focus and shooting with Atillio Ruffo. YouTube-video, kesto 12:30.

Petapixel.com, Lightroom Sucks: An Open Letter to Adobe. Päivityksiä päivitysten perään, huonommaksi vain menee. Lightroom on mahtava ohjelma silloin kuin kaikki toimii. Osa ohjelmakoodista kannattaisi uudistaa ihan alusta alkaen. Adoben mukana 4GB RAM-muistia on minimi. Kaikenlaisia pieniä viiveitä ohjelmaa käyttäessä. Vanhan katalogin sulkeminen ja uuden avaaminen vaatii usein voimatoimia. Photoshop käynnistyy Lightroomista oudon näköisenä 75% kerroista. Lightroom hidastelee usein. Kuvien importtauksen jälkeen uuteen katalogiin pitää Lightroom sulkea (muuten ohjelma toimii luvattoman hitaasti). Facebook-ryhmässä kyseltiin muiden ongelmista. Vastauksia tuli liuta. Osalla ei ollut mitään ongelmia, näillä käyttäjillä RAM:in määrä vaihteli 32GB:n ja 64GB:n välillä.

Diyphotography.net, Top 3 Tips for Better Underwater Photos. Teksti ja kuvat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

18.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Professori Merja Salo on kuollut – ”Hän oli täysin keskeinen suomalaiselle valokuvaukselle”, sanoo työtoveri Hanna Weselius. 17.8.2018. Suomalaisen valokuvataiteen suuriin nimiin kuulunut Merja Salo on kuollut. Salo oli kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professori Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. 65-vuotias Salo kuoli torstaina pitkäaikaiseen sairauteen. ”Hän oli suomalaiselle valokuvataiteelle täysin keskeinen henkilö”, sanoo puhelimessa valokuvaaja ja kirjailija Hanna Weselius, joka oli Salon läheinen kollega ja ystävä 25 vuoden ajan.

YouTube, Valoaalloilla. Näin kuvankäsittelyaika puolittuu!!! 17.8.2018. Kesto 8:12. Tässä jaksossa Matti kertoo keinot, joilla kuvankäsittelyyn käytetty aika kutistuu murto-osaan. Meillä on myös kamerakokeilu tekeillä ja noudamme laitteet sitä varten. Ja kyse ei ole ihan joka pojan tai tytön kamerasta.

YouTube, Sulantoblog. How to cut your workflow time in half. 17.8.2018. Kesto 3:23. How to cut your workflow time in half or even less. Just follow the instructions I give you on this video.

Turun Sanomat, Viikon kuvat: Vastakuoriutunut tipu, lööppivene ja metsäpalokesän jäljet. 17.8.2018. Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

Mikrobitti.fi, Houkuttaako uuden ssd-levyn hankinta? Malta vielä hetki, massiivinen hintaromahdus tulossa. 15.8.2018. Ssd-levyjen hinnat saattavat laskea jopa 75 prosenttia. Mitä suurempi kapasiteetti levyssä on, sitä halvemmaksi sen suhteellinen hinta tulee.

Seura.fi, Lentääkö tonttisi ilmatilassa epämääräinen drone? Kun lennokista on harmia, toimi näin – tai edessä voi olla muhkeat vahingonkorvaukset. ”Suomessa ilmatilan omistus ei ole liitetty tontin omistukseen. Tontin omistaja ei voi rajoittaa oma-aloitteisesti oman maa-alueensa ylilentämistä”, Trafin ilmailun johtava asiantuntija Jukka Hannola toteaa. Tavallisella kansalaisella ei siis ole lupaa puuttua toisen henkilön lennättämään droneen fyysisesti, vaikka se omaan pihapiiriin ilmestyisikin. Tämä tarkoittaa sitä, ettei lennokkia saa tökkiä puusta, heittää kivillä tai ampua alas. ”Yksityishenkilöllä ei ole oikeutta ruveta tiputtamaan droneja taivaalta edes oman tontin yllä”, Hannola tiivistää.

 • ”Mikäli drone käyttäytyy selkeästi kotirauhaa häiritsevällä tavalla tai on syytä epäillä mahdollista rikollista toimintaa, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin”, Hannola sanoo.
 • Jos dronesta häiriintyvä päättää säännöistä huolimatta puuttua tilanteeseen fyysisesti, on hänellä myös vahingonkorvausvelvollisuus. Konkreettiset seuraukset ja korvaussummat riippuvat tapauksesta.

Tivi.fi, "Vakaampi ja nopeampi nettiyhteys" – Telia tuo Suomeen uudentyyppisen laajakaistan. 17.8.2018. Telia on tuonut Suomessa ensimmäisenä operaattorina kuluttajamyyntiin hybridilaajakaistaliittymän, joka yhdistää kiinteän laajakaistan ja 4g-yhteyden yhdeksi kodin liittymäksi. Telian mukaan kiinteä liittymä lisää yhteyden vakautta ja 4g antaa lisänopeutta. Yhteydet jaetaan kotona muille laitteille tavalliseen tapaan esimerkiksi wlan-verkon avulla. Esimerkiksi 50 megabitin hybridiyhteys voisi koostua 24 megabitin adsl2-yhteydestä ja sitä riittävästi täydentävästä 4g-yhteydestä. Sen hinta on 31,9 euroa sisältäen vaaditun modeemin kuukausivuokran.

Mikrobitti.fi, Ei ollutkaan vielä valmista: Microsoft veti odotetun Your Phone -sovelluksen jakelusta lähes samantien. 17.8.2018. Microsoft on vetänyt Your Phone -sovelluksen laajemmasta jakelusta. Tällä hetkellä Android-laitteen ja Windows 10:n yhteiseloa helpottava Your Phone on ainoastaan Windows Insider -beetatestaajien kokeiltavissa.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Petapixel.com.

 • Canon IS vs Sony IBIS: Which Image Stabilization is Better? YouTube-video, kesto 6:39. Runkoina Canon 5DS R ja Sony a7R III. Canonin mukaan kuvanvakaajasta saadaan tehokkaampi kun se suunnitellaan kunkin objektiivin erityisominaisuudet huomioonottaen. Sonyssa taas kuvanvakaaja on rungossa, sensoria liikutellaan. Tämän testin mukaan eroja ei kuitenkaan ole, jos niitä eroja onkin, niin Sonyn hyväksi.
  • (aika olematon testi, 24mm ja 85mm, tulos olisi ollut toinen, jos olisi testattu 200mm:n polttovälistä eteenpäin... ...kommenttien perusteella tuli vahingossa testattua Sonyn värejä, jotka eivät välttämättä miellyttäneet useimpia... toisaalta Canonin mantra on jo vuosien takaa, ajalta, jolloin rungon sisäiset kuvanvakaajat eivät olleet vielä kunnolla kehittyneet... ).
 • How to Photograph Bugs in Front of a Sunrise. Kuvat ja teksti.
 • A Beginner’s Step-by-Step Guide to Shooting Long Exposure Photos. Kuvia ja teksti.
 • Festival: Don’t Want to Be in Photos? Put a Red Dot on Your Forehead. Hollanti. 70.000 kävijästä 3 laittoi otsaansa punaisen tarrapisteen.
 • Be Wary of the Wellcome Photography Prize. Wellcome Trust, varallisuudeltaan maailman toiseksi isoin hyväntekeväisyysrahasto, $30 miljardia. Viimeiset 20 vuotta valokuvakilpailun nimenä on ollut Wellcome Image Awards, nyt nimi vaihtui Wellcome Photography Prize. Kilpailun ehtoja analysoidaan hyvin tarkasti. Eivät ole ihan niin huonoja.
 • Ep. 294: Nikon’s Z6, Z7 or Zwhatever – and more. Podcast kesto 38:31. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.
  • Rumored names and details of Nikon’s upcoming full-frame mirrorless bodies. (#)
  • Tamron unveils its 17-35mm f/2.4-4 for Canon and Nikon. (#)
  • A popular lens maker runs into difficult times. (#)
  • Lensbaby announces the Sol 45 and Sol 22. (#)
  • The business world takes notice of Sony’s mirrorless dominance. (#)
  • Samsung wants everyone to have affordable SSDs. (#)

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, More About Variety in the Marketplace. Valinnan varasta.

Kamera & Bild, Sony A7 III – Riktigt bra på mycket. Julkistettu 27.2.2018. 24 megapikselin täyskennoinen peilitön. 93%:n automaattitarkennuksen peitto (693 vaihetarkennuspistettä, 425 kontrastitarkennuspistettä). 4K 24p video (ei 4K 60p). 120 kuvaa sekunnissa toteutus onnistunut. Runkovakaaja, Sonyn mukaan 5 stoppia (Sony A9 5.5 stoppia). Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä (saisi olla enemmän). Automaattitarkennukselle ohjaustappi. Kosketusnäyttö (saisi olla vähän parempi, ei paljoa käyttöä), kääntyy ylöspäin 90 astetta ja alaspäin 45 astetta. ISO 51.200. Yhdellä latauksella ottaa 710 kuvaa. Kaksi SD-korttipaikkaa (vain toinen UHS-II). USB 3.1 Type C. Säänkestävyys ei yhtä hyvä kuin kilpailijoilla. 4K ja HD video erinomaisia. Paljon kustomoitavaa. Erinomainen kuvanlaatu, erinomaiset värit, erinomainen dynaaminen alue, erinomainen ISO-herkkyys, vähän kuvausviivettä. Erinomainen 4K video. Valikkosysteemissä on paljon kehitettävää, kaikkeen kylläkin tottuu. Valikoissa ei ole helppiä (Sonyn ihan omat termit käytössä ja vielä lyhenteinä). Viisi välilehteä, ensimmäisessä 14 sivua. (Kosketusnäyttöä ei voi käyttää valikoissa liikkumiseen). Välillä vähän kryptisiä lyhenteitä, esim. Disp. cont. AF area). Ei pakkaamatonta raw-tiedostoa. USB-lataus (ei oikein riitä, pitää ostaa erillinen laturi: halpoja). Kuuloke- ja mikrofoniliitäntä. Akkukahva kannattaa hankkia, jos vähänkään isompia objektiiveja käyttää, muuten kuvausote surkea. Kompromisseja on tehty, kuuluu tässä luokassa Sonyn edullisempaan tarjontaan. DxOMark.comin rankingissa tässä luokassa ykkönen. Arvosana 82.

Fotosidan.se, Åke dokumenterar de oönskade. Yhdeksän vuoden projekti, kirja Non Grata. Romaaneja ympäri Eurooppaa. Ruotsissa Åke Ericsson nimettiin Vuoden kuvaajaksi 2008.

Kamera & Bild, Polis slog ner drönare med batong – pilot får ersättning. Karnevaalit. Poliisi huusi kuvauskopterin lennättäjälle, että alueella oli lennätyskielto. Toimi poliisin mielestä liian hitaasti. Poliisi vielä potki maassa olevaa kuvauskopteria.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

17.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Kamera-lehti 7/2018. Ilmestynyt 16.8.2018. Osa lehden artikkeleista netissä.

Yle Areena, Valokuvaaja, Shukri Carabey. Kesto 8 min. Instagramista tiensä valokuvaajaksi löytänyt Shukri sai ensimmäisen kameransa sisaruksiltaan. Yhteisöllisyys ja huumori saa hänen mielestään näkyä myös kuvissa. Suomi.

Yle, Seniori somessa, uhka vai mahdollisuus? 17.8.2018.

Ikinörtti.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Otherworldly Photos from the World’s Largest Salt Flat. Bolivia.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Top Tips On Shooting Stunning Summer Silhouettes.

IR.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, How to Get Started Shooting Nighttime Landscapes.

The Online Photographer, Wealth of Choice? Really? Paljon on valinnanvaraa. Mutta joitakin asioita ei vain ole.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pndonline.com, PDN Photo of the Day, Once Upon a Time in the City of Mumbai. 10 kuvaa ja teksti. Kirja. Omakustanne. Tarina ja 98 iPhonella otettua kuvaa.

Fotosidan.se, Fotografiska startar fotomässa. 9.11.-11.11.2018 uudet pohjoismaiset messut Fotografiskassa. Kameroita, tekniikkaa, inspiraatiota. PhotoMarket. Fotografiska on kätevästi Viking Linen laivojen Tukholman satamapaikkaa lähellä, keskustaan päin mennessä matkaa vähän yli puoli kilometriä.

Kamera & Bild, Filmade med bilkamera – åtalad för brott mot skyddslagen. Pitäisi osata ymmärtää ottaa autokameroiden tallennus pois päältä tietyillä alueilla. Laki on aika tiukka. Ruotsi.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

16.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

EISA-awards 2018-2019, photography. Best Product. Esittelyekstit suomeksi.

-Ja sitten muutama lehdistötiedote tms.:

YouTube, Peter Forsgård. YouTube-videoita.

 • Broken iPhone X screen. 14.8.2018. Kesto 4:22. This is my first video in the About me and Photography playlist. Today I talk about my broken iPhone X screen.
 • Hasselblad X1D - My First Impression. 15.8.2018. Kesto 4:04. Today I talk about my first Impressions on the Hasselblad X1D. Check out the video and find out how Hasselblad X1D performs and what I thought about it.

Tuomas Heinonen, Valokuvausta kelluvasta kojusta Naglin kylässä Latviassa. 15.8.2018. Huhtikuun viimeinen viikko vierähti Naglin kylässä Latviassa MrJan Gearin järjestemällä kelluvien kojujen workshopin pilotissa. Lähdimme Suomesta Latviaan Markus Varesvuon kanssa, minne saapui Norjasta Tom Dyring ja Belgiasta Misjel Decleer. Järjestäjänä toimi Dabas Tures Latviasta sekä MrJan Gear itse.

Suomen Canon, Canon Professional Services. CPS. Ilmainen. Tasot: punainen (0 pistettä), hopea (500 pistettä), kulta (1000 pistettä), platina (1600 pistettä). Rekisteröi kaikki Canon-tuotteesi, niin saat selville pisteesi. Pisteidesi kokonaismäärä määrittää jäsentasosi ja -etusi. (Edut voivat vaihdella maittain.)

 • Oma tukipalvelu: suora puhelin- ja sähköpostituki CPS Priority Support.
 • Nopeat korjaukset ja lainaukset: Fast Track -huolto korjaa tai huoltaa tuotteesi jopa 2 päivässä CPS-huoltokeskuksissamme, ja voit tarvittaessa lainata varalaitteiston ilmaiseksi.
 • Kansainvälinen tuki: Matkustaessasi ulkomailla saat apua paikallisista huoltokeskuksista ympäri Eurooppaa, Lähi-itää ja Afrikkaa. Nopea erikoistuki valtuutetuille kuvaajille suurimmissa urheilu- ja viihdetapahtumissa kaikkialla maailmassa.
 • Ainutlaatuisia tapahtumia ja kokemuksia: Eksklusiiviset tapahtumat, työpajat, Canon-kokemukset ja erikoistarjoukset pitävät sinut ajan hermolla.

Suomen Canon, CPS usein kysyttyjä kysymyksiä. CPS on tarkoitettu ammattilaisille sekä lähes ammattimaisille valo- ja videokuvaajille. CPS on täysin ilmainen palvelu. Myös käytetyt laitteet voi rekisteröidä. Myös muualta ostetut Canonin tuotteet kuuluvat palvelun piiriin (joitain rajoituksia voi olla). (Ei kerrota ollenkaan, mitä vaaditaan millekin tasolla. Vain rekisteröimällä sarjanumeronsa saa tason ja pisteet selville).

 • Digicamera.netin Foorumi, Uudet Canonin CPS ehdot (Kuvaus yleinen). Canon Professional Services pisteytys ja palvelut päivittyi pari päivää sitten. Uusilla ehdoilla korkeammille tasoille voi päästä myös ilman 1-sarjan runkoja ja pisteitä saa lähes kaikista Canonin kameroista, objektiiveistä ja tarvikkeista. Minulla taso nousi hopeasta kultaan muutaman rungon, useiden objektiivien ja parin salaman kanssa. Nyt tällainen edistynyt harrastaja-amatoori saa myös nopeat korjaukset mahdollisissa vikatapauksissa ja jos eivät saa vikaa korjattua ajoissa, niin saa ilmaisen lainalaitteen. ...
 • (10 vuotta sitten piti omistaa kaksi pro-luokan runkoa ja kolme L-sarjan objektiivia, lisäksi piti kaiketi olla pressikorttikin...).

HS. Mielipide. Kolumni. Hullun vuoden 1968 pelasti yksi valokuva.

Iltalehti, Matkalla 1920-luvun Suomessa - tältä tutut paikat silloin näyttivät. Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 25.12.2016. Saksalainen Carl Simon (1873-1952) oli valokuva-alan uranuurtaja, jonka työ oli vähällä jäädä kokonaan unholaan. Hän rakensi kameroita sekä kuvaprojektoreja, sekä kokosi laajan arkiston kuvista eri puolilta maailmaa. Näitä kuvia Simon esitteli yleisölle dianäytöksissä. Värikuvia.

Finafterdawn.com, Google Drive korvautuu Google Onella – Tämä on muuttumassa. Google One ja Google Drive tarjoavat molemmat verkkotallennustilaa, mutta palveluiden ero on siinä, että Onea voi käyttää myös osana Googlen Gmail- ja Kuvat-palveluita. Aluksi USA.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Stockmann Oyj Abp, Tuusula. We are now looking for a Photographer to our Studio in Jussla Distribution Center. The position is with fixed term, starting in August 2018 and ending at the end of December 2018. Please fill in the application form including your CV and salary request by the latest 24.08.2018.

 • Työpaikan osoite 04360 TUUSULA
 • Työ alkaa 27.8.2018
 • Työaika kokoaikatyö
 • Työn kesto 3 - 6 kk
 • Haku päättyy 24.08.2018 klo 23:59

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Alex Prager’s Sunny Scenes of Los Angeles Noir.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

 • Why We Need Some Perspective on Landscape Photography in the Instagram age.
 • Object of Desire: HP DesignJet Z9+ Wide-Format Inkjet Printer. 2.5-kertainen nopeus edeltäjään verrattuna. $3.495.
 • Canon EOS M-50 Camera Review. Julkistettu 26.2.2018. 24 megapikselin kroppikenno, 1.6x kroppikerroin). 2.36 megapikselin erinomainen elektroninen etsin, salamakenkä. Joka suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, 1.04 miljoonaa pistettä. Dual Pixel -automaattitarkennus käytössä still-kuvissa ja videossa (ei kuitenkaan aina), toimii hyvin. Uusi Digic 8-prosessori. 4K video (mutta 1.7x kroppi, pehmeämpi jälki kuin kilpailijoilla). 1080/60p, 720/120p HD videot. Tarkennus lukittuna sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa, muuten 7.4 kuvaa sekunnissa. Yhdellä latauksella 235 kuvaa (!). Paino 390g. Uusi CR3 raw. Pienempi tiedostokoko valittavissa, ei vaikuta paljoa kuvanlaatuun. M-sarjaan käy suoraan tällä hetkellä vain 7 M-sarjan objektiivia. M-sarja = Canonin peilittömät, EF/EF-S vaatii adapterin. Wi-Fi, Bluetooth (helppo yhteys älypuhelimeen), NFC. Ei ensimmäistä kertaa, mutta nyt ensimmäistä kertaa automaattinen kuvatiedostojen lähetys vaikkapa älypuhelimeen tai tietokoneeseen suoraan. 3.5mm mikrofoniliitäntä, tämän luokan kamerassa harvinaisuus. Mikro-HDMI ja Micro-USB (ei latausta). Ulkoisen mikrofonin liitäntä. Rungon sisäinen salama, voi sormella siirtää osoittamaan myös kattoon. Neuvovasta kosketusnäytöstä on apua. Uusi äänetön kuvausasetus (ei voi säätää tällöin manuaalisesti valotusta). Videota on hankala käynnistää. Suomen sh. 729 euroa, mukana 15-45mm yleisobjektiivi.
  • Matti Sulanto, Why I Switched from Sony to Canon. 8.6.2018. YouTube-video, kesto 4:00. On this video I'll tell you why I switched from Sony A7RII to Canon EOS M50. (melkein 20.000 näyttökertaa).
 • PDN Photo of the Day, No Ordinary Femininity. 10 kuvaa ja teksti. 17 naiskuvaajaa. Näyttely, Etelä-Afrikka.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Thom Hogan, What's Up with DX? 12.8.2018. Kroppikennoiset. Nikon D3400 on USA:n myydyin Nikon-runko. Lähinnä kyse on peilittömistä. Ja kaikesta muustakin. Kulissien takana.

Thephotoargus.com, How to Get Started Shooting Nighttime Landscapes.

YouTube.com, Nikon D850 vs Sony a7R III: Mirrorless vs DSLR ultimate fight. Kesto 10:54. 4.8.2018. Northrupit asialla. Aika paljon latauskertoja ja aika paljon kommentteja.

Kamera & Bild, Blev bestulen på bild – kräver 150000 kronor. Puutarhabloggari huomasi, että asunnonvälitysfirma oli mainoskampanjaansa napannut luvatta kuvan. Kyse on Ruotsin suosituimmasta tämän alan blogista, 300.000 - 400.000 sivunlatausta kuukaudesta. Blogi tuottaa elannon. Yhteydenotto mainostoimistoon, ei reagointia. Yhteydenotto asunnonvälitysfirmaan, ei kuulemma ollut aiheuttanut bloggaajan liiketoiminnalle vahinkoa. Kuvia oli aiemminkin käytetty luvatta, mutta nyt oli poikkeuksellinen tapaus. Asuntoja välittävä yritys oli käyttänyt luvatta kuvaa bloggaajan kodista ja puutarhasta.

Fotosidan.se, Åsa vinnare i EISA Maestro. 1000 euroa. Teemana Luonto.

Kamera & Bild, Lexar tillverkar åter minneskort. Toiminta ajettiin alas, Lexar lopetettiin. Nyt samalla tuotemerkillä kiinalainen omistus ja toiminta jatkuu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Ensimmäinen sana/käsite joka tulee mieleen, osa 2 (Sana on melkein vapaa).
 • Galaxy S9+ vai Huawei P20 Pro? (Digikuvaus). Pitäis päivittää puhelin ja ajattelin samalla panostaa sellaiseen mistä olisi iloa hätätapauksissa ns. varakamerana.
 • Uudet Canonin CPS ehdot (Kuvaus yleinen). Vanhoistakin laitteista saa pisteitä: EF 1200MM F/5.6L USM tuottaa 80 poitsia... Tuo jo edellä todettu huollon nopeus on hieno juttu. Laitoin Lappeenrannasta Helsinkiin rungon kuriirikuljetuksella maanantaina ja saman viikon keskiviikkoiltana runko oli jo takaisin tuotu korjattuna. Kuinka moni pääsi yli 10.000 poitsin?
 • Bakuppi NASsi (Muut).
 • Kuukauden klassikko 06-08/ 2018 : Peruszoomit (Optiikka).
 • Sigman tele... (Optiikka). Mitähän mahtaa kuulua Sigman 500/4 uusimmalle teleobjektiiville? Ei liioin myymälöiden hyllyissä näy, eikä käytöstä ja kokemuksista ole kerrottu.
 • XT-1 ja tähtikuvaus (Casio ja Fuji). Samyangin 12 millisen kanssa tuolla tuli taivaallekin osoiteltua. Kroppikennoiseksi varsin ok IMHO. Pari esimerkkikuvaa.
 • Nikonin peilitön FF (Järjestelmädigit). 370 viestiä.
 • SONY A7II takuu- ja kennonpuhdistus-gate (KENNO VINOSSA) (Järjestelmädigit). Jätin vinokennoisen Sonyn kuukaudeksi myyjäliikkeen huoltoon odottamaan ja ajattelin hakea sen pois, kun lakkaa ottamasta päähän. Ei lakannut, mutta hain kuitenkin ja otin koekuvat. Ja nyt terävyysalue on suorassa. Ylimääräiset pallukan kuvissa kyllä häiritsee. Kameraan siis vaihdettiin mechadevice, eli uuden kennon, sulkimen ja bajonetin sisältävän palikka...
  • (Urhea suomalainen kukisti ruotsalaiset takuukorjaajat pitkän ja uuvuttavan asemasodan jälkeen. Pieni ajatusleikki: mitäs jos takuukorjaus olisi tehty jo ensimmäisen yhteydenoton jälkeen? Sonyn maine lienee tässä saanut monikymmenkertaisesti takuukorjauksen hinnan verran miinusta. Varsinkin kun korjaustarve takuun piikkiin oli jo ihan alusta asti päivänselvä. Hm. Suomalainen sisu. Suomalaista sisua osoittaa myös se, joka jaksaa lukea ketjun 1177 viestiä).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit).
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mahtaako tämä olla pajulintu?
 • Kelon Kertomaa +tupajumispesiaali (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kirjanpainajan toukilla on joku tärkeä viesti ihmiselle. Kuka kykenee tulkitsemaan koukerot.
 • JÄLJET (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tarina. Ja kuvat.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.
 • Sivuraiteille? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kaakkurilampi löytyi... 3 kuvaa.

Kamera-lehti.fi, Vuoden parhaat kuvaustuotteet palkittu. 15.8.2018. EISA Awardien, valokuvausalan palkittavien tuotteiden, valintakokous kerää hyvin yhteen vuoden kohokohdat. Valintojen takana ovat eri maiden valokuvausalan lehtien testitulokset ja vankka ammattitaito. Ehdokkaiksi pääsee ainoastaan tuotteita, jotka on testattu useassa EISA-lehdessä. Tänä vuonna kolmipäiväisessä kokouksessa valittiin 18 palkinnon saajaa. Lehtien edustajat keskustelivat ja äänestivät lopullisista tuloksista.

 • Eisa.eu, Awards, Photography, Best Product 2018-2019. 18 luokkavoittajaa. Sony, 5 4 kpl. Canon 4 kpl. Nikon 2 kpl. Fujifilm 1 2 kpl. Tamron 2 kpl. Panasonic 1 kpl. Sigma 1 kpl. Huawei 1 kpl. Cewe 1 kpl.

Pallopanoraamablogi, Sigma 14mm f/1.8 ja pallopanoraamat. 15.8.2018. Vaikka Sigman ja Samyangin 14-milliset superlaajikset myydään ja markkinoidaan samalla millimäärällä, on niiden kuvakulmassa pieni mutta joissain tilanteissa merkittävä ero. Eroa ei ole suuresti, Huginin pallopanoraamaa varten ottamista kuvista laskema kuvan lyhemmän sivun kuvakulma on Korean ihmeen tapauksessa 82,5 astetta, Sigman taas ollessa samalta kuvakulmaltaan 79,1 astetta — siis reilun kolmen asteen ero. Korealaiset olisivat voineet oikeastaan hyvillä mielin myydä objektiiviaan 13-millisenä, koska sitä se on — ainakin lähelle tarkentaessa. Ehkä numero 13 on edelleen liian tabu kaupallisia tarkoitusperiä ajatellen.

HS, Heinäkuun parhaat kuvat. 4.8.2018.

Yle, Surffauskilpailu Tahitilla ja viikon muita uutiskuvia. 13.8.2018. 13 kuvaa.

Menaiset.fi, Helsingin keskustaan nousi vaivihkaa Instagram-edelläkävijöiden uusi pyhiinvaelluspiste – testasimme, miltä se näyttää kuvassa. Amos Rex -taidemuseo ei ole vielä auennut, mutta museon kattopiha on jo Instagram-tähti.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. Kuviani ja tekstejäni saa jatkossakin käyttää opetustoimessa. Kopioston maksullisella luvalla koulut voivat käyttää opetuksessa netistä kopioitua aineistoa, mutta lupa koskee vain koulujen sisäistä käyttöä. Kopioitua aineistoa ei edelleenkään saa jakaa verkossa (esim. julkaisemalla oppilastöitä julkisella verkkosivulla -- tapaus, josta EU-tuomioistuin antoi alussa mainitun päätöksen).

 • En ole varma, onko Kopioston myymä "kopiointilupa" (miten voi antaa luvan sellaiseen, mitä ei omista?) koulujen kannalta hyvä asia. Ainakin se totuttaa oppilaat ajatukseen, että netistä saa vapaasti kopioida omiin töihin melkein mitä vain. Tämä erikoisasema koskee vain opetuskäyttöä, ei työelämää (joskin kopiointi yksityiseen käyttöön on taas sallittu muista syistä).

HS, Hajosiko tietokone? Laki voi suojata kuluttajaa vielä takuun umpeutumisen jälkeen, vaikka myyjät joskus ”unohtavat” kertoa siitä. 14.8.2018. Gigantin chat-asiakaspalvelija antoi seuraavan vastauksen tiedusteluihini: ”Eli Apple yleensä myöntää tuotteelle tuon yhden vuoden takuun. Ja tuo oli ostettu 11.12.2016. Eli takuun ei pitäisi olla enää voimassa, mutta meille voi toki aina tuoda huoltoon tuon koneen, jos kone tarvitsee huoltoa”, chatissa vastattiin.

 • Applehan ei aluksi suostunut edes korjaamaan vuoden käytön jälkeen rikkoutuneita laitteita, vaikka EU:n sisällä on kahden vuoden virhevastuu. Viime vuosina on tilanne sentään muuttunut kuluttajariitalautakunnan puututtua asiaan. Edelleen Apple kuitenkin myy tuotteilleen yhden vuoden takuun lisäksi toiselle vuodelle "takuuta".

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

The Online Photographer, Should the New Nikons Succeed? Kuinka moni haluaa, että Nikonin ja Canonin uudet peilittömät menestyvät.

IR.

Petapixel.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com, Four Artists Picture Mental Illness. 10 kuvaa ja teksti. Näyttely.

Fotosidan.se, Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA. Monta luokkaa. Luokkavoitto on kuitenkin jonkinlainen laadun tae.

Kamera & Bild, Dubbla planketutställningar till helgen. Göteborg ja Tukholma.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Tuotteiden laskutus (Aloitteleva digikuvaaja).
 • konevalintaa kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely). 22 viestiä.
 • Contax T2 sonnar muokkaus digiin? (DIY eli Tee-Se-Itse).
 • Kuukauden klassikko 06-08/ 2018 : Peruszoomit (Optiikka). Elokuun puolessa välissä mennään. Vielä reilu 2 viikkoa mennään tätä "klassikko" ketjua, sitten keksitään uusi aihe Syyskuun klassikoksi. Eli nyt olisi vielä hyvä laittaa omia kokemuksia näistä peruszuumeista. Miten esimerkiksi kesän lomakuvaillut yms. Oliko minkälainen peruszoomi käytössä ja ajoiko asiansa paremmin kuin hyvin? Samalla voisi miettiä ja laittaa ehdotuksia Syyskuun klassikon aiheeksi...
 • XT-1 ja tähtikuvaus (Casio, Fuji). Kun lievä innostus aiheesta, soveltuuko XT-1 runko tähtukuvaukseen kennon puolesta ja minkälainen linssi olisi hyvä jota ei kovin kauheasti tarvitse korjata jälkeenpäin? Fuji linssejä ei ole kuin 23/1.4 ja sit läjä Olympus OM Zuikoja (filmiajalta).
 • Nikonin peilitön FF (Järjestelmädigit). 354 viestiä.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • Kelon Kertomaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Veden pinta alhaalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Petterin luontokuvat (lintukuvat) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • "Häveliäs" (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).
 • teema: kukkia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). "Kotitekoinen" lumme
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Menikin ekalla kertaa aivan väärään ketjuun joten kokeillaanpa uudestaan. Elikkäs pari kuvaa lauantain ja sunnuntain väliseltä yöltä meteorijahdista. Ensimmäisessä tulipallo josta myös URSAn sivuilta löysin useamman havainnon. Oli komeampi luonnossa, vihreän hohtoinen ja pyrstö jäi hetkesi hehkumaan. Revontuliakin änkesi taustalle himmeänä.

HS, Valokuvaajat tallensivat Flow-festivaalin hienoimmat hetket – Jättimäinen kuvakooste loppuunmyydyiltä musiikkijuhlilta. 13.8.2018.

Valovuoto.fi, Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art | Sony FE. 13.8.2018. Sigman kolmevitonen on painoltaan noin 740 g, mikä on yli 100 g enemmän kuin 35/1.4 ZA (630 g). Suurehkon painonsa takia objektiivia on miellyttävin käyttää akkukahvan kanssa. Objektiivin nokalle voi kiinnittää 67 mm kierteellä varustettuja suotimia. Myyntipakkauksessa toimitetaan tulppien lisäksi jämäkkää muovia oleva vastavalosuoja sekä pehmustettu suojakotelo. Sigman kolmevitonen on jonkin verran etupainoinen 50 mm Art -objektiivin tapaan, mutta hyvän sormitilan ansiosta sitä on hyvä käsitellä kun runkoon kiinnittää akkukahvan.

 • Sigman ensimmäinen taidelasi laulaa Sonyn rungossa erittäin kauniisti. Lasi on rakenteeltaan asiallinen ja optisesti hyvä, mutta testatun objektiivin epäsymmetrisesti aaltoileva tarkennustaso syö hiukan laatuvaikutelmaa. Automaattitarkennus osuu hyvin, mutta se voisi olla hiukan nopeampi ja hiljaisempi.
 • Sonyn järjestelmään on saatavissa tällä hetkellä kolme 35/1.4 objektiivia. Sonyn oma 35/1.4 ZA, Sigman 35/1.4 Art sekä Samyangin AF 35/1.4 joiden hinnat ovat noin 1550€, 800€ ja 550€, vastaavasti. Sigma on hinnaltaan noin puolet Sonyn objektiivista, mutta optisesti aavistuksen parempi. Sony puolestaan tuntuu enemmän työkalulta tankkimaisen rakenteen sekä nopeamman ja äänettömän tarkennuksen ansiosta. Samyangin objektiivista ei ole vielä kokemusta.

Gotech.fi, Viihde-elektroniikka, kodinkoneet ja älypuhelimet kiinnostivat kuluttajia vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. 14.8.2018. Kamerakaupan lasku jatkui alkuvuonna 15,7 prosentin vauhtia. Eniten laski peilietsimellä varustettujen järjestelmäkameroiden (27,5 %), action-kameroiden (27,2 %) ja kiinteäobjektiivisten pokkareiden (7,1 %) suosio. Peilittömien järjestelmäkameroiden myynti sen sijaan kasvoi 5,1 prosenttia, ja niiden osuus kaikista järjestelmäkameroista oli kappalemäärissä mitattuna 46,9 ja myynnin arvosta laskettuna 44,1 prosenttia.

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 3 914 kpl. Vähennystä -7.12%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 11,049 miljoonaa euroa. Vähennystä -8%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 354 euroa. Kasvua 1%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 6 969 kpl. Vähennystä -8.5%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 5,973 miljoonaa euroa. Kasvua -5.1%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 857 euroa. Kasvua 14.9%7%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 7 891 kpl. Vähennystä -27.5%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 7 891 miljoonaa euroa. Vähennystä -32.8%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 958 euroa. Kasvua 7.8%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 17 447 kpl. Vähennystä -14.2%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 25,949 miljoonaa euroa. Vähennystä -17.4%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 673 euroa. Kasvua 3.9%.
 • Action-kamerat, myytiin 12 545 kpl. Vähennystä -29.9%.
 • Action-kamerat, myynti 3,035 miljoonaa euroa. Vähennystä -27.2%.
 • Action-kamerat, keskihinta 531 euroa. Kasvua 7.2%.
 • Muut video-kamerat, myytiin 2 280 kpl. Vähennystä -9.84%.
 • Muut video-kamerat, myynti 1,136 miljoonaa euroa. Vähennystä -2.4%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 498 euroa. Kasvua 8.2%.
 • Tulostimet, myytiin 91 747 kpl. Vähennystä -9.9%.
 • Tulostimet, myynti 10,267 miljoonaa euroa. Vähennystä -4.7%.
 • Tulostimet, keskihinta 112 euroa. Kasvua 5.8%.

Yle, Montako tähdenlentoa löydät? Näin syntyi upea kuva perseidien parvesta – Katso näyttävät otokset eri puolilta maailmaa. 13.8.2018. Viitisen vuotta valokuvausta harrastanut Mika Wist yhdisti kuvankäsittelyllä samaan kuvaan 38 ruutua. Harvinaista ilmiötä on kuvattu viikonloppuna eri puolilla maailmaa.

Tivi.fi, Google seuraa sinua, vaikka kieltäisit sen ja estäisit sen asetuksista – näin poistat hakuhistorian oikeasti. Oletko estänyt Googlen sijaintihistorian toiminnan Android-puhelimesi asetuksista? Tuore tutkimus osoittaa, että luulosi saattaa olla väärä.

Sttinfo.fi, Miten ehkäistä blogien piilomainonta - Mainonnan eettisen neuvoston lausunnoista löytyy vinkkejä. 13.8.2018.

HS, Mielipide. Lasten ottamia kuvia ja videoita käytetään väärin. 14.8.2018.

Älypuhelimista.

(Varhain tänä aamuna, ennen klo kahdeksaa, sessions-taulu crashasi. Repair auttoi ja Foorumi oli jälleen toiminnassa vähän ennen klo yhdeksää).

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Dpreview.com.

Thephotoargus.com, 60 Breathtaking Fall Images For Your Inspiration. Syksykuvia. Suuri osa ruskakuvia.

The Online Photographer, New Nikon Mirrorless System Will be Medium Format! No It Won't!

Fotosidan.se, Ljusskolan: Låt dioderna leda dig rätt.

Kamera & Bild, Stockholm Fotomaraton firar fem år – med ny kortare klass. 18-19.8.2018. 24 aihetta, 24 tuntia. Nyt myös lyhyempi 12 tunnin versio.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Mitenkäs säädät? (Värinhallinta, ICC-profiilit). Kohina kuvasta pois.
 • konevalintaa kuvankäsittelyyn (Kuvankäsittely).
 • Uudet Canonin CPS ehdot (Kuvaus yleinen). Canon Professional Services. Nyt helpommin jäseneksi.
 • Nikonin peilitön FF (Järjestelmädigit).
 • Kelon Kertomaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • TEEMA: Mikä lintu? (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit.
 • Veden pinta alhaalla (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kommentit. Salamakuvaan tykästyin itsekkin . Kerrankin oli hieman myös tuuria matkassa, ei ollut salamatriggeriä käytössä, mutta kylläkin 15sec valotus jonka aikana salama iski...Muissa kuvissa 6 otoksen monivalotus (sonyn smooth reflection appi).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
 • Pentalan Saaristomuseolta (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Käytiin perjantaina Pentalan Saaristomuseossa. Vierailun arvoinen paikka, vaikka rakennukset onkin nähty nopeasti. Silti mukava kesäpäivän vierailukohde. Pentalassa on myös kirkasvetinen sisäjärvi.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. 3 uutta kuvaa ja tekstit.
 • Luontohavaintoja (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 2 uutta kuvaa.
  - 1: Viikonlopouna tuli Taivaanvahti tripla. Lauantai päivänä osittainen auringonpimennys. Sunnuntain vastaisena yönä komeat valaisevat yöpilvet ja muutaman minuutin näkyvissä ollut revontulikaari.
  - 2: Lauantai-sunnuntai-yön bongailuja. Meteori by P.erseid, kevyitä revontulia ja valaisevia yöpilviäkin sopivasti ylivalotettuna. Kaikki samassa ruudussa.
 • Teema: Drone-kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Uusi kuva. Salamakin mukana.
 • Lapin hiekkaa. (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Raja-Joosepille johtavan tien varrelta.

Petteri Hautamaa, Hellettä "pakoon" Varangille. 12.8.2018. Alkumatkan +30 asteessa pyörivää pätsikeliä yritin helpottaa pakastamillani 1,5 litran vesipulloilla, joita painelin kroppaa vasten ajellessa. Tietty ikkunat piti pitää autossa apposellaan ja juoda yhtä kyytiä. Jääpullot sulivat kokonaan jo Jyväskylään mennessä!

Tomi Muukkonen, Flow Festival Helsinki 11.8.2018. Setä kävi festareilla.

Mikko Lagerstedt, Head of the Storm. 6.8.2018. Heart of the Storm is a vision I created by combining three of my images to create this surreal looking seascape view.

Yle, Tähtiesiintyjät kieltävät kuvaamisen jopa yleisöltä. 12.8.2018. Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaaren mukaan tämä on mahdollista, koska esiintyjä saa valita ehdot joilla hän lippuja myy. Festarijärjestäjien, kuten suomalaisen Flow:n mukaan mukaan rap-esiintyjä Lamar ei anna esityksillensä kuvauslupia koko vuonna. Yleensä suuret tähdet kieltävät mediaa kuvaamasta itseään, mutta nyt siis kuvauskiellon kerrottiin koskevan tuhansia ihmisiä. Tämä on harvinaista.

Ikinörtti, Nettiä ikä kaikki - siis mitä? 6.8.2018. Ylen koordinoima kampanja, jossa haastetaan kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Wedding Photography Tip – 3 Ways to Tame a Bridezilla.

ePhotozine.com, How To Make Sure Your Subject Is The Main Point Of Interest.

Diyphotography.net, How to improve your composition using lines.

Dpreview.com, DPReview TV: understanding 4K and 6K photo modes on your camera. YouTube-video, kesto 7:57.

Earthboundlight.com, Reflections on Reflections. 12.8.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilmonet.fi, pääkaupunkiseudun yhteinen kansalais- ja työväenopistojen kurssihaku ja ilmoittautuminen. Helsinki ja Vantaa, ilmoittautumiset alkavat maanantaina 13.8.2018. Espoon kursseille ilmoittautuminen on alkanut keväällä ja jatkuu edelleen. Kun löytää itselle sopivan kurssin, niin vasta sitten pankkitunnistautumisen avulla kirjaudutaan järjestelmään ja annetaan perustiedot (tai sitten omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jos tunnuksen on pankkitunnistautumisen avulla jo aiemmin luonut). Nämä kurssit ovat hinta/laatusuhteeltaan ylivoimaisia, opetushinta tunnilta maksaa kurssilaiselle pari euroa. Ilmoittautua voi myös puhelimen avulla.

-Hakea voi monella tapaa (hakupuu ei näytä tuloksia suoraan kaksoisklikkaamalla, ensin valitaan sopiva kohde ja sitten painetaan Etsi-painiketta). Aineet, Media ja tietotekniikka, Valokuvaus. 133 kurssia. Sieltä sitten:

-Media ja tietotekniikka, Kuvankäsittely, kaikkiaan 111 kurssia (peruskurssit, jatkokurssit, skannaus ja arkistointi). Ilmoittautumiset ma 13.8.2017, alkaen klo 10, 11, 12, 13 (kurssista riippuen). .

-Media ja tietotekniikka, Video ja elokuva, kaikkiaan 50 kurssia (videon ja elokuvan syventävät kurssit, videoeditointi, videon ja elokuvan peruskurssit). Ilmoittautumiset ma 13.8.2017, alkaen klo 10, 11, 12, 13 (kurssista riippuen).

-Media ja tietotekniikka, Sosiaalinen media, kaikkiaan 72 kurssia. Ilmoittautumiset ma 13.8.2017, alkaen klo 10, 11, 12, 13 (kurssista riippuen)..

-Pääkaupunkiseudun kansalais- ja työväenopistoissa on tarjolla 7.512 kurssia. Voit osallistua minkä tahansa opiston kursseille asuinpaikastasi riippumatta.

 • Ohjeet ...Syksyn kursseille ilmoittautuminen alkaa ma 13. elokuuta. Tarkka ilmoittautumisen alkamispäivä ja -aika löytyy kunkin kurssin kohdalta. Ajat vaihtelevat opistosta ja aineryhmästä riippuen.

Kansalaisopistot.fi, Opistojen yhteystiedot. Listasta löydät kaikki Suomen kansalaisopistot, linkit opistojen kotisivuille, Facebook-sivuille ja mahdollisten opistolaisyhdistysten kotisivuille.

Sttinfo.fi, Työväenopisto tuo väriä syksyyn: yli 2 500 mahdollisuutta harrastaa. 9.8.2018. Helsinki.

Vantaa.fi, Opi uuttaa aikuisopiston syksyn kursseilla. 10.8.2018.

Valovuoto.fi, Peilitön sota. 10.8.2018. Kameraharrastajat elävät nyt jännittäviä aikoja. Nikon on ilmoittanut julkaisevansa uuden peilittömän järjestelmänsä tämän kuun 23. päivä ja Mirrorless Rumors uutisoi varmana tietona, että Canon seuraa perässä 4. syyskuuta. Mutta mitä kaikkea tämä nyt sitten tarkoittaa?

Pallopanoraamablogi. Tältä näytti osittainen auringonpimennys. 11.8.2018. Elämme Auringon aktiivisuuden minimiaikaa, siksi Auringon kiekko tämänpäiväisen osittaisen auringonpimennyksen aikana oli täysin piirteetön. Harmi sinällään, muutama iso auringonpilkkuryhmä tuossa päivätähden kiekon keskellä olisi näyttänyt ihan kivalta, jopa kuvaukselliselta.

Kauppalehti.fi, Kauppalehden testissä 798 euron Mavic Pro -drone – lento katkesi toisena päivänä, kun laite törmäsi puuhun. 11.8.2018. Toimittaja testasi Mavic Pro -kopteria kesän ajan ja jäi täysin koukkuun. Dronella lentäminen on vaikuttava kokemus. Teknologian kehitys on ollut niin nopeaa, että aiemmin vaikeasti hallittavista laitteista on tullut sopivia sekä tavallisten kuluttajien kukkaroille että taidoille.

MTV, Hiiden opistossa tarjolla Tylsän valokuvauksen työpaja, jossa luvassa on tympeitä ja tylsiä aiheita – opettaja kertoo, miksi betoniseinän kuvaus kannattaa. 11.8.2018. Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella toimivan Hiiden opiston kurssitarjotinta tarkkaileva voi joutua hieraisemaan kahdesti silmiään. Syyskuussa alkaa nimittäin kurssi, joka kulkee nimellä "Tylsän valokuvauksen työpaja". Kurssin ilmoittautuminen avautui torstaina, ja vain kuudessa minuutissa ja 48 sekunnissa koko osallistujamäärä, 12 paikkaa, meni täyteen.

Yle, Katso taivaalle maanantain vastaisena yönä – Jokavuotinen perseidien tähdenlentoparvi syntyy, kun komeetta leikkii Hannua ja Kerttua. 12.8.2018. Heinä-elokuussa esiintyvän tähdenlentoparven näkee parhaiten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Kickstart Your Creativity With An A - Z Photo Project.

Dpreview.com, Looking back on 10 years of Mirrorless. Micro 4/3 -systeemi. Panasonic ja Olympus julkistivat 10 vuotta sitten.

Thephotoargus.com, 40 Intriguing Examples of City Light Photography.

Petapixel.com, Street Photography and Photographing Children.

Diyphotography.net, How to shoot, edit and deliver 6 videos in a single day.

Kamera & Bild, Johan Wessel: Lägg inte tillbaka kameran. Kolumni.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa).
 • Ensimmäinen sana/käsite joka tulee mieleen, osa 2 (Sana on melkein vapaa).
 • Pilvipalvelut tänään (Aloitteleva digikuvaaja kysyy).
 • Uudet Canonin CPS ehdot (Kuvaus yleinen). Canon Professional Services pisteytys ja palvelut päivittyi pari päivää sitten. Uusilla ehdoilla korkeammille tasoille voi päästä myös ilman 1-sarjan runkoja ja pisteitä saa lähes kaikista Canonin kameroista, objektiiveistä ja tarvikkeista. Minulla taso nousi hopeasta kultaan muutaman rungon, useiden objektiivien ja parin salaman kanssa. Nyt tällainen edistynyt harrastaja-amatoori saa myös nopeat korjaukset mahdollisissa vikatapauksissa ja jos eivät saa vikaa korjattua ajoissa, niin saa ilmaisen lainalaitteen.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit).
 • Kiviholvisillat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Mustavalkokuva. Pukkilan Naarkoskea keväällä. Nyt taitaa olla aika kuiva.
 • Kelon Kertomaa (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hieman ennen Kiilopään turistikeskusta Saariselällä on alue nimeltä Kiiloselkä jonka uumenissa majailee satoja vuosia vanhoja keloja aarteineen. Vietin illan tutkimassa puun tarinoita menneiltä ajoilta. Ja kommentit.
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tavoitteena oli saada salama kuvaan tänä kesänä ja se onnistui, ei ehkä ihan niin dramaattisesti kuin olin toivonut mutta kuitenkin sain: ...

Valoaalloilla. Väärään aikaan väärässä paikassa! 10.8.2018. YouTube-video, kesto 5:35. Tällä viikolla Matti ja Peter ovat Väärään aikaan väärässä paikassa. Miten käy kun arvotaan satunnainen paikka ja siellä pitää tehdä valokuva? Katso mihin Matti ja Peter päätyivät , millaisilla välineillä he kuvaavat ja millaisia olivat valokuvat.

 • Matti Sulanto ja Peter Forsgård

Antti Haataja, uusi kirja juuri ilmestynyt, Pohjoinen – Jälkemme maailman laidalla. Kirja saatavilla heti kovakantisena ainakin Akateemisessa, Suomalaisessa ja Prismassa. Pohjoinen on tietokirja, joka käsittelee pohjoisten eläinten vaelluksia ja ilmastonmuutoksen sekä eläinlajiston biologisen annihilaation vaikutusta maisemaan. Jos haluat tietää, miksi ja miten pohjoinen monimuotoisuus muuttuu, tämä on se kirja.

HS, EU-tuomioistuin linjasi, että netissä julkaistua kuvaa ei saa julkaista uudelleen edes koululaisten esitelmissä – Ota nämä asiat huomioon, kun käytät kuvia verkossa. 10.8.2018, päivitetty. Toinen kummallinen piirre on, etteivät saksalaiset ole saaneet käsiteltyä tapausta kansallisella tasolla. ”Tämän pitäisi olla juristien näkökulmasta aivan peruskauraa. Kun oikeudet on annettu yhdelle verkkosivulle tai medialle, ei myöskään yksityishenkilö saa valokuvaa julkaista verkossa ilman lupaa.”

 • Googlen kuvahaussa on työkalu, jolla voi suodattaa hakemiaan kuvia käyttöoikeuksien perusteella. Esimerkiksi hakemalla kuvia, joita saa käyttää muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin, löytää helposti kuvia kouluesitelmään.
 • Kuvaajan oikeudet omaan kuvaan muuttuvat, kun hän antaa kolmannelle osapuolelle luvan kuvien käyttöön. Tässä on asia, joka voi tuoda monelle sosiaalisen median käyttäjälle ikävän yllätyksen. Yleisimmät alustat, kuten Facebook, Instagram ja YouTube ovat kaikki palveluita, joissa käyttäjä luovuttaa oikeudet kuviin sekä palveluntarjoajalle että muille käyttäjille.
 • Instagramissa julkaistun kuvan saa periaatteessa kuka tahansa julkaista upottamalla omalle verkkosivulleen. ”Kun kirjaudut käyttäjäksi, hyväksyt ehdot, joilla annat luvan kuvien käyttöön”, Hietanen kertoo.
 • Kuvien ja videoiden upotukseen on otettu kantaa oikeudessa. Vuonna 2014 EU-tuomioistuin päätti, että valmiiksi YouTubessa sijaitsevat videot saa upottaa omalle verkkosivulle. ”Jos julkaiset upottamalla esimerkiksi jalkapallovideon, joka on ladattu YouTubeen ilman videon tekijän lupaa, voi kyseessä olla tekijänoikeusrikos”, Hietanen opastaa.
 • Linkkejä uutisiin ja kuviin saa jakaa vapaasti, kunhan alkuperäinen sisältö on julkaistu luvallisesti.
 • Herkko Hietanen on osakas lakiasiaintoimistossa, joka on erikoistunut tekijänoikeuskysymyksiin. Vuodessa eteen tulee satoja tapauksia, joista useimmat sovitaan. ”Kolmesta neljään juttua on edennyt oikeuteen asti”, Hietanen kertoo. Yleensä kiistaa tulee yritysten ja valokuvaajien välillä. ”Eräällä asiakkaalla on tuhansia kuvia Wikipediassa. Sitten niitä on tullut vastaan Wall Street Journalissa ja Forbesissa ilman, että tekijää mainitaan.”

Petteri Hautamaa, Klassikkoesittelyssä Eero Murtomäen Musta lintu. 6.8.2018. Blogissani on tullut tätä ennen esiteltyä muutamia Eero Murtomäen merkkiteoksia peräti kuusi vuosikymmentä kestäneen pitkän uran eri vaiheilta. Mustaan lintuun tutustuin erikoisella tavalla – sain siitä nimittäin vinkin kuvasivujeni kommenttikenttään, esiteltyäni Murtomäen ”Kameramme luonnon rippeillä” –kirjan. ”Rajuimpia kirjallisia luontokuvausta käsitteleviä kokemuksia oli nuoruudessa Murtomäen Musta lintu”, kuvaili nimimerkki T.T.

Aamulehti, Suomessa on nyt astronominen megaviikonloppu, kun taivaalla näkyy auringonpimennys, perseidejä ja 4 planeettaa – tässä vinkit katseluun. 10.5.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Digital Photography School.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Diyphotography.net.

IR, Firmware Friday: Sony and Panasonic fix bugs for professional video cameras and gear.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Stockholm fotomaraton firar 5-årsjubileum. Viikon päästä. 24 tuntia, 24 aihetta. Uutuutena 12 tunnin versio. 18.2018 - 19.8.2018.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Sulantoblog, I switched from Canon to Nikon –for a day. 9.8.2018. YouTube-video, kesto 4:36. I found a Nikon Coolpix S510 when I was moving and used it for a couple of days. Here's what I found out of this 11 year old camera.

Tuomas Heinonen, Heinäkuu 2018 – Supikoiran pennuista hirvieläimiin. Hiljalleen alkaa tuntumaan että lintukuvaus on jäänyt taka-alalle kuvauksissa, kun kaikki kuvaukset kohdistuu tällä hetkellä nisäkkäisiin. Heinäkuun alussa pääsin kuvaamaan nuoria supikoiria useamman päivän ajan. Nuoret supit eivät kauheasti poikenneet ketuista, ne olivat uteliaita tutkijoita. Ihan samalla tavalla eivät peuhanneet kuin ketunpojat – ainakaan läsnä ollessani.

Tomi Muukkonen, Jalohaikara on uusi pesimälajimme. 7.8.2018. BirdLifeSuomen mukaan jalohaikara on pesinyt onnistuneesti Porvoossa. Pesä oli suuressa harmaahaikarayhdyskunnassa. Pesästä lähti heinä-elokuun taitteessa neljä poikasta.

Demokraatti.fi, Luontokuvaaja Heikki Willamo haaveilee karhun kohtaamisesta: ”Tiedän luonnosta niin paljon, etten koe pelkoa”. Viime vuonna valmistunut kirja- ja näyttelyprojekti Myyttinen matka kalliomaalauksista ja niiden takana olevista myyteistä on ollut Willamolle suuritöisin tähänastisista. (Artikkeli vain osittain netissä).

Ilta-Sanomat, Tekijänoikeuskiistassa ratkaisu: Netistä kopioiduille kuville tiukka ehto. Internetissä tekijänsä luvalla julkaistua valokuvaa ei saa julkaista muualla internetissä pyytämättä kuvaajalta lupa uudestaan. Näin katsoo Euroopan unionin tuomioistuin tuoreessa päätöksessään Reutersin mukaan. (näin se on ollut koko ajan).

HS, Laulaja Manna menetti uuden albuminsa aihion ja psyko­terapeutti Maaret Kallio kolmen kuukauden tehdyt työt – Näin huolehdit varmuus­kopioinnista oikein. 9.8.2018. Nykyajan ihmisen pahin pelko on, että tietokone tai puhelin on yhtäkkiä tyhjentynyt. Tiedostoja ei ole. Kuvat, muistiinpanot, yhteystiedot, kaikki menetetty.

Hel.fi, #HelsinkiLiikkuu -valokuvakisa, voita 10 kerran liikuntakortti. 10.8.2018. Instagramiin kuvat ja videot. 30.9.2018. Itse pitää tarkistaa, voittiko ja ottaa sitten yhteyttä.

Tekniikan Maailma, Ilmainen LibreOffice 6.1 -toimisto-ohjelmisto on täällä – Kokeile vaikka heti: uusimmassa versiossa tulee paljon parannuksia.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR.

Dpreview.com.

Lensrentals.com, blog, 3-2-1 Backup Best Practices using Cloud Archiving. By Blackblaze staff.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Women in Photography: 1839 – Present. 7 kuvaa ja teksti. Georg Eastman Museum. 14.10.2018 asti.

Thom Hogan, Sunk Costs and Mature Markets. Nämä termit sopivat hyvin kamearmarkkinoihin. Thom Hogan on käyttänyt melkein vuoden samanaikaisesti kahta kameraa: Nikon D850 (perinteinen järjestelmäkamera) sekä Sony A7Rm3 (peilitön järjestelmäkamera). Isoimmat erot kuvissa johtuvat käytetystä optiikasta, ei kameroista. Sekä siitä miten sujuvasti (ergonomia) kameran käyttö onnistui.

Kamera & Bild, Med kameran på resande fot. Vinkkejä. Miten ottaa lomalla parhaat mahdolliset kuvat.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, EU-tuomioistuin linjasi tekijänoikeuksista: internetissä julkaistuja kuvia ei saa julkaista uudelleen – edes koululaisten esitelmissä. 8.8.2018. EU-tuomioistuin antoi päätöksensä tapauksessa, jossa valokuvaaja Dirk Renckhoff antoi matkasivustolle oikeuden julkaista ottamansa kuvan verkkosivullaan. Myöhemmin saksalaisen yläkoulun opiskelija latasi kuvan ja käytti sitä kouluesitelmässään. Tämän jälkeen esitys julkaistiin koulun verkkosivulla.

 • Se, että tekijä on antanut yhdelle verkkosivulle luvan julkaista teoksen tarkoittaa, että tekijä on antanut luvan antaa teoksen julki tämän verkkosivun ylläpitäjälle ja käyttäjille, ei toisten verkkosivujen ylläpitäjille tai käyttäjille, tuomioistuin täsmensi. (jaa, eikös tämä ole ollut aina ihan päivänselvää... Toivottavasti koululaisten lisäksi laitetaan myös lehdet kuriin. Ja nythän oli kyse koululaisen esitelmästä, joka laitettiin nettiin kaikkien katsottavaksi).
 • Petapixel.com, Online Photos Can’t Be Used Without Permission, EU Court Rules.
 • Diyphotography.net, You can’t republish a photo even if it’s freely accessible online, EU court rules. (Otsikko kirjoitettu tahallaan tällaiseksi). Oppilas piti esitelmän, jossa käytti ilman lupaa kuvaa. No problem. Mutta koulu laittoi tämän kuvan internettiin. Problem.

Toni Ahvenainen, Year of the Alpha. Varma ja vahva valinta – testissä Sony FE 16-35 2.8 GM OSS. 9.8.2018. Vaikka ammattikuvaajien tarpeet voivat vaihdella paljonkin, pidetään valovoimaisia standardi-zoomeja (16-35mm, 24-70mm & 70-200mm) aivan perustellusti minkä tahansa ammattijärjestelmän selkärankana. Niiden toteuttaminen on kuitenkin vaativa ponnistus monille valmistajille, sillä valovoimaiset zoomit ovat optiselta rakenteeltaan erittäin monimutkaisia objektiiveja, eikä haastetta ainakaan vähennä se, että kovassa kilpailutilanteessa niiden suorituskyvyltä vaaditaan paljon. ...G Master -sarja edustaa Sonyn katalogissa lähinnä ammattilaisille ja vakaville harrastajille tarkoitettuja premium-luokan objektiiveja. ...

 • FE 16-35 GM on mekaaniselta rakenteeltaan selvästi ammattilaistason tuote. Halvalta vaikuttavia ratkaisuja ei ole, vaan kokonaisuutena objektiivista välittyy hyvin huoliteltu vaikutelma. Objektiivin runko on valmistettu teksturoidusta magnesiumista ja sopii hyvin yhteen a7- ja a9-runkojen kanssa. Kuten muissakin G Master -sarjan objektiiveissa, myös FE 16-35 GM:ssä on tuttu AF/MF-kytkin, josta tarkennustilaa saa nopeasti vaihdettua sekä ylimääräinen ’focus hold’ -nappi, johon voi ohjelmoida haluamansa toiminnon (esim. Eye-AF:n).
 • ...Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin sanoa, että kyseessä on myös verraten kallis ja pääasiassa ammattilaisille suunnattu objektiivi (Rajalassa 2 799 e). Useimpien harrastajien kohdalla se jää ymmärrettävistä syistä vain haaveeksi. Onneksi Sonylla on sentään muitakin hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi maisemakuvaajien laukkuun sopii mielestäni paremmin FE 16-35 F4 OSS, joka sekin on erinomainen objektiivi ja yli tuhat euroa halvempi vaihtoehto. ...

Yle, Valokuvaaja joutui onnettomuuteen ja lamaantui – valkoinen fasaani houkutteli hänet takaisin luontoon. Petteri Kauppiselle luonnossa liikkuminen ja kuvaaminen on henkireikä. Harrastus johdatti jopa kuvaamaan harvinaista sateenkaarta, joka näkyy vain kerran vuodessa. Sitä Kauppinen ei tiennyt, että valokuvaa käytetään myös terapiakeinona ammattimaisesti.

Rajala Blogi, Veikkausliigan heinäkuun futiskuva: Yksi ohjeistaa, muut seuraavat.

Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta. Varo lippuhuijausta netissä. 8.8.2018. Sain jokin aika sitten sähköpostia henkilöltä, joka oli ostanut kaksi online-lippua festivaaleille (ilmeisesti netin kautta yksityishenkilöltä). Lipuissa oli nimeni ja sähköpostiosoitteeni, joten hän halusi varmistaa, että liput olivat aitoja.llä tavalla ja oikoo niihin kohdistuvaa väärää tietoa ja ennakkoluuloja. Kuvista käy esille, että hanhet ovat ilmeikkäitä ja eloisia.

Sttinfo.fi, Hanhen muotokuva - valokuvanäyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 15.8.-30.9.2018. Susanne Jacobsonin ja Veli-Matti Järvisen valokuvanäyttely tuo valkoposkihanhet esille myönteisesti. Naamakuviointi paljastaa kunkin hanhen olevan oman itsensä näköinen.

 • Villa Elfvikin luontotalo on avoinna ma-pe klo 9-16 ja la-su klo 10–16. Café Elfvik on avoinna viikonloppuisin talon aukioloaikoina. Luontotaloon ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

HS, Muistot, Atte Matilainen 1924–2018. Valokuvaaja. Vuonna 1947 Matilainen pääsi Linnan juhlien kuvaajaksi. Kekkosen tultua valituksi presidentiksi vuonna 1956 juhlien kuvaaminen jatkui tämän presidenttikauden loppuun. Myös valtiovierailujen kuvaamiset tulivat Matilaisen tehtäviksi. Käytännössä hän oli presidentin kanslian kuvaaja. Tamminiemestä saattoi tulla soitto: ”tarvitsemme kuvaajaa”, ja Matilainen oli oitis matkalla sinne.

 • Hänen merkittävin projektinsa oli Etyk vuonna 1975. Etykistä tehtiin 35 valokuvakansiota konferenssin tärkeimmille osanottajille. Jo aikaisemmin Matilainen oli kollegoittensa kanssa perustanut Olympia-kuvan ja saanut kuvausluvan Helsingin vuoden 1952 olympialaisiin.
 • Poika Jarmo Matilainen seurasi isänsä jälkiä ja oli Helsingin Sanomien valokuvaajana 40 vuotta.

TE-palvelut, Fotomyyjä/valokuvaaja, 2 paikkaa, Mikenova Oy, Munkkivuori ja Kalasatama, Helsinki, Helsinki. Haetaan itsenäiseen työskentelyyn tottuneita henkilöitä Kuvatapion myymälöihimme Munkkivuoren Ostoskeskukseen ja uuteen avattavaan myymälään Kauppakeskus Rediin. Tehtävänä on kuvamyyntiä, passikuvausta ja muotokuvausta.

 • Palkkaus sopimuksen mukaan
 • Työ alkaa sopimuksen heti
 • Työaika muu osa-aikatyö
 • Työn kesto yli 12 kuukautta
 • Haku päättyy 30.08.2018

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • 12 Tips On Photographing Crop Fields Creatively.
 • What Is The HEIF Image Format? High Efficiency Image Format (HEIF). Sekä iPhone (jo aiemmin) että Android. Älypuhelimissa. Tehokkaampi pakkaus, myös 16-bittiset värit (JPEG vain 8-bittiset värit). Editoinnissa voi palata aiempaan versioon (esim. kuvan kääntö, kroppaus jne., jollei tyytyväinen, niin palataan alkuperäiseen versioon. Mutta ei muuta). Vielä ei voida sanoa, miten uusi formaatti tulee menestymään. Yhteensopivuuden takia HEIF-tiedostot muunnetaan automaattisesti JPEG-kuvatiedostoiksi. Mikään selain ei vielä tue uutta formaattia, ei edes Safari. Eivät myöskään some-palvelut.
 • Android 9 'Pie' Supports HEIF Photo Format.
 • Sony Cyber-shot RX100 Full Review. Sony RX100 VI. Arvosana 4 * / 5 *. Julkistettu 5.6.2018. Yhden tuuman 20 megapikselin sensori. 24-200mm , 8.3-kertainen zoom. Pieni taskumalli. F2.8-4.5, 315 vaihetarkennuspistettä (65% sensorista kattaa). 24 kuvaa sekunnissa, automaattitarkennus. Ensimmäistä kertaa kosketusnäyttö (vain tarkennuspisteen valintaan, ei esim. valikoihin), pieni viive, 3 tuumaa, 1.228.000 pistettä. Ylös 180 astetta, alas 90 astetta. Suunnittelussa hyödennetty Sony A9 -mallia. Automaattitarkennus 0.03s. Vakautus 4EV eli 4 stoppia. Harmaasuodin on jätetty pois (videokuvaajat). Pop-up elektroninen etsin, 2.359.296 pistettä. 4K video. 250, 500 ja 1000 fps. Videokuvauksessa Hybrid Log Gamma. Yhdellä latauksella ottaa 240 kuvaa! (vara-akku kannattaa heti ostaa). Ei mikrofoni- eikä kuulokeliitäntää. stereomikrofoni ja monokaiutin. Kuvanlaatu erinomainen. Vähän kohinaa. Wi-Fi, Bluetooth, NFC. Paino 301g. Hintaan ei sisälly ulkoista laturia, vain USB-lataus. Rajala Camera 1349 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Meike 85mm f/1.8 Review. Arvosana 4.5 * / 5 *. Meiken ensimmäinen automaattitarkenteinen, täyskennoiselle, Canon. Runkona testissä Canon EOS 5DS R. 67mm suodinkierre. Paino 372g, ihan kohtuullinen. Automaattitarkennus hidas ja äänekäs. Ei säänkestävyyttä. Täydellä aukolla kuvan reunat pehmeitä. Erinomainen terävyys, vähän värivirhettä, vähän vääristymää, edullinen hinta, tukeva rakenne. $199.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

 • Object of Desire: Tenba Cooper Backpack. $200 ja $230.
 • Sony a7 III Camera Review. Julkistettu 27.2.2018. 24 megapikselin täyskennoinen peilitön. 93%:n automaattitarkennuksen peitto (693 vaihetarkennuspistettä, 425 kontrastitarkennuspistettä). 4K 24p video (ei 4K 60p). 120 kuvaa sekunnissa toteutus onnistunut. Runkovakaaja. Sarjakuvaus 10 kuvaa sekunnissa. Elektroninen etsin 2.36 miljoonaa pistettä (saisi olla enemmän). Automaattitarkennukselle ohjaustappi. Kosketusnäyttö (saisi olla vähän parempi, ei paljoa käyttöä), kääntyy ylöspäin 90 astetta ja alaspäin 45 astetta. ISO 51.200. Yhdellä latauksella ottaa 710 kuvaa. Kaksi SD-korttipaikkaa (vain toinen UHS-II). USB 3.1 Type C. Säänkestävyys ei yhtä hyvä kuin kilpailijoilla. 4K ja HD video erinomaisia. Paljon kustomoitavaa. Erinomainen kuvanlaatu, erinomaiset värit, erinomainen dynaaminen alue, erinomainen ISO-herkkyys, vähän kuvausviivettä. Erinomainen 4K video. Valikkosysteemissä on paljon kehitettävää, kaikkeen kylläkin tottuu. Valikoissa ei ole helppiä (Sonyn ihan omat termit käytössä ja vielä lyhenteinä). Viisi välilehteä, ensimmäisessä 14 sivua. (Kosketusnäyttöä ei voi käyttää valikoissa liikkumiseen. Välillä vähän kryptisiä lyhenteitä, esim. Disp. cont. AF area). Ei pakkaamatonta raw-tiedostoa. USB-lataus (ei oikein riitä, pitää ostaa erillinen laturi: halpoja). Kuuloke- ja mikrofoniliitäntä. Akkukahva kannattaa hankkia, jos vähänkään isompia objektiiveja käyttää, muuten kuvausote surkea. Kompromisseja on tehty, kuuluu tässä luokassa Sonyn edullisempaan tarjontaan. DxOMark.comin rankingissa tässä luokassa ykkönen.
 • PDN Photo of the Day, A Tapestry of Found Photographs. 5 kuvaa ja teksti. Näyttely.

The Online Photographer, Two Excellent Portfolios from The Atlantic. Linkit.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Mikael Rantalainen, Ruskan valokuvaaminen. 1.8.2018. Syksy on monen maisemavalokuvaajan suosikkivuodenaika. Valon väheneminen ja lämpötilan lasku käynnistävät kasvien valmistautumisen talveen, ja samalla maiseman värikirjo räjähtää: koivu kellastuu, pihlaja ja haapa punertuvat ja osa varpukasveista muuttuu punaisiksi. Perusteellinen artikkeli.

Yle, Drinksuttelua jääbaarissa ja viikon muita uutiskuvia. 6.8.2018. Viime viikolla ihmeteltiin merien muoviroskasta tehtyä jättivalasta, uitiin Portugalin presidentin kanssa ja käytiin drinkeillä 10 asteen pakkasessa. Yle kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen. 13 kuvaa.

Tivi. Viikon Softa: Just Press Record. Äänitä muistioita näppärästi Apple-laitteilla. Just Press Recordilla voi yksinkertaisesti lausua ideat muistiin.

Iltalehti, Google julkaisi uuden Android ”Piirakka” -järjestelmän - tällaista on tarjolla.

Blog.e-ville.com, Aidosti langaton valvontakamera – toimiva konsepti? 7.8.2018. A6 toimii neljällä AA-paristolla, ja ollakseen virtapihi, kamera on itse asiassa suurimman osan ajasta virransäästötilassa. Arvosana 9.3. Ilman alvia 80 euroa, Kiinasta tulo kestänee pari kolme viikkoa.

Tivi.fi, Windows 10 Mobilen puhelinsovellus tuli pc:lle – alkutahdit Andromedalle? Windows Insider -beetatestaajille. puhelinsovelluksen avulla Windows 10 -käyttäjä saattaa tulevaisuudessa saada mahdollisuuden soittaa ja vastaanottaa puheluita lte-teknologian avulla. Käytännössä mikä tahansa Windows 10 -laite muuttuisi näin puhelimeksi, joskaan suurimmilla laitteilla soittelua voidaan tuskin pitää erityisen kätevänä, Softpedia huomauttaa.

MTV, Google Maps sai uudistuksen – karttojen pitkäaikainen ongelma vihdoin korjattu. Aiemmin Google Mapsissa oli tyypillinen kaksiulotteisten maapallo-projisointien ongelma: Eri maiden mittasuhteet eivät olleet kohdillaan.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Stanley Kubrick’s Early Years as a Photographer at Look Magazine.

Digital Photography School, How to use Colored Gels to Create Unique and Creative Portraits.

ePhotozine.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Thom Hogan.

Gettyimages.com, Shooting in Hell: What It's Like to Photograph Wildfires.

Dpreview.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Olli Korhonen, Pihassani kiemurteli satojen toukkien muodostama harvinainen mystinen aarremato – Katso video. 3.8.2018. YouTube-video, kesto 0:27. Mukana ääni. Olen halunnut nähdä aarremadon aina siitä asti, kun jo vuosia sitten luin jostain lehdestä lyhyen artikkelin tästä myyttisestä toukkakulkueesta. Toki en koskaan uskonut sellaista näkeväni, sillä niin harvinaisesta ilmiöstä loppujen lopuksi on kysymys. Niinpä kun sitten sellaisen vähän aikaa sitten kohtasin, vieläpä omassa pihassani, olin sananmukaisesti kuin puulla päähän lyöty. Minun oli todella vaikea aluksi uskoa, että etupihani betonilaatalla hitaasti kiemurteleva käärmemäinen kulkue oli todella oikea aarremato.

The Economist, Pentti Sammallahti, Finland’s top photographer. Osa kansainvälisestä menestyksestä selittyy kohtuullisilla hinnoilla. Niitä ei ole nostettu eikä printtien editioita rajoitettu. Myöhemmin tänä vuonna tulossa kirja linnuista.

Rajala Blogi, Pölyt ja roiskeet pois kuvista - vinkit kameran ja objektiivien puhdistukseen. Kameran ja objektiivien säilyttäminen. Kameran huolto ja puhdistus – mitä kannattaa tehdä itse ja mitä ammattilaisen? Kesällä hiekka pöllyää ja vesi roiskuu - suojaa kameraasi.

Yle, Aamu-tv:n kesäkuvakisa – elokuun kuvia. 6.8.2018. Joka päivä katsojien lähettämiä kuvia esitellään lähetyksessä. Ja kuvagalleriassa.

Mynewsdesk.com, Uusi laajakulmaobjektiivi Tamronilta: 17-35mm f/2.8-4 Di OSD. 6.8.2018. Kompakti ja laadukas 17-35mm f/2.8-4 Di OSD on Tamronin uusi nopea, täydelle kennolle suunniteltu laajakulmaobjektiivi. Canon ja Nikon. Paino 460g. Sääsuojattu. Hiljainen tarkennus. Lähin tarkennus 28cm. Tamronin Tap-in Consolen kanssa yhteensopiva, firmwaren päivitys sekä automaattitarkennuksen ja kuvanvakaajan säätö. Nikon-kiinnitys myyntiin syyskuussa 2018, Canon-kiinnitys lokakuussa 2018. Hinta 759 euroa.

Iltalehti, Pekka ikuisti kamerallaan häikäisevän upean satenkaari-ilmiön lammen pinnalta. Erikoisen näköinen. Kesämökillään käymässä ollut Pekka Mutanen otti kuvan hehkuvasta lammesta ja julkaisi sen Suomen Luonnonkuvaajien Facebook-sivulla.

HS, Näiden kuvien pitäisi tutkitusti ilahduttaa – Katso, toimiiko tämä 360-video sinuun. 6.8.2018. Suurin osa tunnetutkijoista on sitä mieltä, että ilo kuuluu sisäsyntyisiin perustunteisiin. Siksi ihmisiä ilahduttavat ympäri maailman samantyyppiset kuvat ja videot.

Tivi.fi, Windows 10:n uusi suunta: kuukausimaksu. Microsoft Managed Desktop -palvelu tulisi sisältämään liisatun koneen sekä Windows-päivitykset. Palvelu on suunnattu yrityksille.

Älypuhelimet.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Eerie Magic of Small-Town Alabama, in Photos.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Dpreview.com, You probably don't know what ISO means – and that's a problem. ISO standardi? Vai.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Road Tripping with Robert Frank and Inge Morath. 11 kuvaa ja teksti.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pallopanoraamablogi.

 • Valaisevia yöpilviä. 3.8.2018. Kuun vaihtuessa heinäkuusta elokuuksi oli taivaalla tämän kesän kevyesti parhain yöpilvishow jota tulikin kuvattua ihan aamunkoittoon asti. Kotio neljältä tullessa paistoi aurinko kirkkaasti jo alapilviin, mutta silti pystyi matalalta itä- ja länsitaivaalta erottamaan vielä valaisevien yöpilvien sinertäviä sävyjä oranssia aamutaivasta vasten. En muista vastaavaa näheeni aiemmin.
 • Sataprosenttista, laimentamatonta ja suodattamatonta sumupornoa. 4.8.2018. Monta kuvaa.

HS, Yö kuuluu ihmisille. 5.8.2018. Paahde muuttaa päivärytmin ja ajaa ulos kuumista kodeista. Kesäyönä voi vaikka syödä päivällistä tai pelata padelia. HS:n valokuvaaja Sami Kero seurasi helteisen kaupungin elämää hämärän jälkeen.

Mikrobitti 7/2018.

 • Mobiilivideoiden tukipylväs. Dji Osmo Mobile 2. Poistaa kuvasta tärinät, horisontti pysyy vaakasuorassa vaikka käsi väsyisi pidemmässä kuvauksessa. Ergonomia erinomainen, voi kuvata pysty- tai vaakasuorassa, etu- tai takakameralla. Toimii kaikkien sovellusten kanssa, kursoriohjaimen avulla käännetään sulavasti. Mode-näppäimellä määrätään, seuraako kamera kahvan kääntökulmaa vai lukitaanko se pysymään kohteen suunnassa. Dji-Go -sovelluksella timelapse-nopeutuskuvaus sekä hyperlapse ja motionlapse. Vakautus toimii erinomaisesti, video näyttää hyvältä kävellessä tai jopa juostessa. Gimbal-kuvanvakaaja Android- tai iOS-puhelimelle. Akkukesto jopa 15 tuntia. 7.2cm x 11.3cm x 29.5cm. 485g. Hinta 150 euroa.
 • Rajala Camera, DJI Osmo Mobile 2 -gimbal.
 • Tekniikkaparkki.fi, Vakautta videokuvaukseen – testissä DJI Osmo Mobile. 9.9.2017. Edellisen version testi, perusteellinen.

Yle, Asiantuntija: Drooniterrorismi Suomessa epätodennäköistä – Lennokeilla tehtäviin rikoksiin syytä varautua paremmin. 5.8.2018. Droonien lennättämistä koskevaa lainsäädäntöä ja valvontaa ollaan tiukentamassa. Viranomaisille halutaan valtuudet puuttua drooneihin voimakeinoin.

HS, Väinö Andersson 1929–2018. Kuolleet. Valokuva-alan yrittäjä. ...Perhe muutti Helsinkiin 1976 ja perusti liikkeen Asematunneliin, johon pojatkin tulivat opintojensa jälkeen mukaan. Aseman kuvapiste oli ensimmäinen yritys Suomessa, joka toi minilaboratoriot kivijalkaliikkeisiin. 1990-luvulla valokuva-ala koki romahduksen digitalisaation myötä ja suuria toimijoita meni konkurssiin. Aseman kuvapiste sitkutteli hengissä pienenä ja sopeutuvana.

Älypuhelimista.

 • Helsingin Uutiset, Millainen kännykkä sopii koululaiselle? – Asiantuntija neuvoo välttämään tätä perusvirhettä. 6.8.2018. Hernesniemen mielestä kovin kallista puhelinta ei kannata ostaa, sillä pienelle lapselle pidä antaa liian suurta vastuuta kalliista laitteesta. Lindqvistin mukaan ensipuhelimissa korostuvatkin nimenomaan edullisen pään älypuhelimet. –Hinnat liikkuvat 100­–200 euron välillä, hän sanoo.–Korostamme joka vuosi sitä, että vanhemmat kävisivät läpi ainakin sosiaalisen median pelisääntöjä sekä sitä, mitä saa jakaa ja mitä ei, Lindqvist sanoo.
 • Suomimobiili.fi, Arvostelussa Honor 10 – Tekoäly mahdollistaa uusia ominaisuuksia. Honor on kiinalaisen Huawein tytäryhtiö, joka valmistaa älypuhelimia omalla brändillään Huawein kustannuksella. Uusin kesäkuussa julkaistu huippupuhelin. 449 euroa. Näyttö 5.84 tuumaa, kuvasuhde 19:9. Tekoälyä kamerassa. Pääkamerassa 16 megapikseliä, f/1.8, vaiheentunnistava tarkennus. Ei vakautusta. Toinen kameran sensoreista on mustavalkoinen, 24 megapikseliä. AI-kameraa käytettäessä maisemakuvista tulee maalausmaisia. Etukamerassa 24 megapikseliä, ei AI-kameraa.
 • Tekniikan Maailma, Haluatko Android-älypuhelimen sisällön Windows 10 -tietokoneelle? ”Your Phone app” on Microsoftin uusi, testivaiheessa oleva sovellus. 1.8.2018.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

Earthboundlight.com, Some Thoughts on Nikon's Upcoming Mirrorless Announcement. 5.8.2018.

ePhotozine.com, How To Stop Wire Fences Ruining Your Wildlife Shots.

Dpreview.com, DPReview TV: the Laowa 24mm F14 Probe may look strange, but it sure is fun. YouTube-video, kesto 12:26. Itse video kuvattu kalustolla Panasonic GH5 & GH5S. Muutama vuosi aiemmin jo esiteltiin prototyyppiä Photokinassa. Putken päässä led-valot, putken pää vesitiivis. Sony A7S runkona (adapteri). Perinteisen järjestelmäkameran optinen etsin on melko pimeä (F14), lcd-näyttöä pitänee käyttää. Vaatii kirkkaan päivänvalon. Led-valo auttaa lähikuvissa. Manuaalitarkennus. Pitkä putki heilunee helposti. Puolenvälin jälkeen kokeillaan videota vähän aikaa. Etulinssi pitää aina puhdistaa hyvin joka kerta. Led-valo kestää 45 minuuttia (akut), auttaa ehkä 4 stopin verran. Bokehista ei kannata kirjoittaa kotiin. Ei mitenkään terävä. Vaatii kuvatessa usein jalustan. Kickstarter-projekti. Markkinahinta sitten aikanaan on $1.500.

Diyphotography.net, How I transformed a human into AAYLA SECURA on a low budget.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 • Nikonrumors.com, Another Nikon mirrorless camera picture leaked. Yli 600 kommenttia. 23.8.2018 julkistus. Ei näytä miltään pieneltä kameralta, ehkä Nikon D750:n kokoinen, vähän vanhahtavan näköinen ulkoasu. Ainakaan kuvausote ei ole liian ahdas.

 

05.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Laowa 24mm f/14 2x Macro Probe (Optiikka).
 • Satunnainen testaaja (Minolta, Olympus). ...Mites tietäjät, missä kohtaa on kamerassa tai objektiivissa se pyörähdystaso, missä pitäisi tulla vähiten tuota virhettä? Onko se objektiivin ulommainen linssi, kennon taso, vai kussakin objektiivissa sen sisällä mahdollisesti objektiivikohtainen tai jopa polttovälikohtainen taso? Siis jos millin tarkasti yrittäisi gimbalilla laittaa yhdistämisen mahdollisimman ongelmattomaksi... Kameran lähellä olevat kohteet ovat kuitenkin ne, joissa yleensä tuo virhe lyö silmille, ja nimenomaan tuollaiset suorat viivat. ...
 • Nikonin peilitön FF (Järjestelmädigit). 231 viestiä.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit). Useita uusia viestejä.
 • Reissailua (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Kääkkä. Männä reissulta vielä muistelmia. Poikain böögö illallinen. Vesisade pääs yllättään. Hyvin onnistu ruuan laitto kaasuliedellä sisälläkin. Ei palanu mitään. Kummassakin ruudussa ollaan siis kilpisjärven ja Skibotnin välissä jossain keskellä pöpelikköä. Ajettiin pää väylältä sivuun jollekkin pikkutielle ja ajettiin sitä kilometrin verran sivuun joen viereen.

Valoaalloilla, Mobiilikuvaus jälleen! YouTube-video, kesto 8:32. Mobiilikuvaus on Valoaaltojen kestoaihe ja siitä puhutaan taas. Haastattelussa myös IPPAWARDS-palkittu suomalainen Sara Ronkainen.

Valovuoto.fi, Kun DJI Mavic Pro huoltoon lähti. 4.8.2018. Kolaroin Mavic Pro -kuvauskopterini ensimmäistä kertaa, kun olin omistanut laitteen noin puoli vuotta. Vaikka kopteri on pakattu täyteen tekoälyä ja eteen- ja alaspäin suuntaavat sensorit varoittavat lähetyvästä tuhosta, ei ollut mahdotonta lentää pusikkoon esimerkiksi sivuttain. Täysin tavallisesta syöksylaskusta ei kuitenkaan ollut kyse, koska suurimman vahingon aiheutin minä itse repimällä kopterin puskasta samalla irroittaen yhden ”roottorikäsistä” johtoineen päivineen.

 • Tiivistettynä kopterin korjauksesta jäi tosi positiivinen fillis, kaikki toimi kuten luvattiin ja korjaushinta oli mielestäni kohtuullinen.

Apu, Elina Brotherus ”Elän vapaan naisen elämää vailla sovinnaisuuksia". Kuvataide kiinnosti, mutta Elina ei luottanut itseensä piirtäjänä tai maalarina. Isä oli ollut amatöörivalokuvaaja, ja Elina oli teini- ikäisenä löytänyt isänsä vanhan kameran. Hän oli kuvannut mustavalkofilmille harrastuksena. Neljän yliopistovuoden jälkeen hän pääsi Taideteolliseen korkeakouluun. Valmistuminen kemian laitokselta oli kuitenkin jo niin lähellä, että hän jatkoi kohti maisterin tutkintoa samalla, kun opiskeli valokuvausta.

 • Valokuvien tekeminen ei ole Elina Brotherukselle terapiaa. Kuvat ovat taidetta, ja ne puhuvat taiteen kielellä omassa ympäristössään. ”Jos ihmisellä on tunnetasolla ongelmia, ne eivät poistu sillä, että tekee niistä kuvia. Luulin niin nuorena, mutta huomasin, ettei se pidä paikkaansa. Jos haluaa oikeasti päästä ongelmistaan eroon, niistä täytyy puhua, ja sitä varten on terapia.” Elina on ollut kiitollinen siitä, että ihmiset ovat suhtautuneet kuviin hienotunteisesti. Jotkut ovat kokeneet saaneensa vertaistukea lapsettomuutta käsittelevästä sarjasta, josta on tehty myös kirja.
 • Kun on käyttänyt itseään taiteen mallina jo pari vuosikymmentä, ajan kulku alkaa näkyä kuvissa. Brotherus katsoo nyt huvittuneen myötätuntoisena parikymppistä naista, joka esiintyy uran alkupuolen kuvissa. Valokuvaamisen myötä Elina Brotherus muuttuu kuvan hahmoksi. Hän ei koskaan puhu kuvien henkilöstä ”minänä”, vaan siinä on kuvan henkilö. Kyse ei ole identiteetin etsimisestä.
 • Suomen Wikipedia, Elina Brotherus

Rajala, Summer Sale 2018. Tänään sunnuntaina 5.8.2018 viimeinen päivä.

Avplus.fi, Canon esitteli PowerShot SX740 HS -pokkarin – yltää 960 millimetrin polttoväliin. 40-kertaisessa zoomissa ulottuvuutta riittää laajakulmapäässä 24 millimetriin ja telepäässä 960 millimetriin saakka kinovastaavana. Valovoima on varsin vaatimaton f/3,3–6,9, joten kovin hämärässä valaistuksessa sillä ei pysty kuvaamaan. Taustavalaistu cmos-kenno on varsin pienikokoinen 6,17 x 4,55 millimetrin kokoisena, minkä ansiosta polttovälistä saa pitkän ilman suurikokoista objektiivia. Kennon tarkkuus on 20,3 megapikseliä. Sisällä hyrrää DIGIC 8 -prosessori. Hinta on 425 euroa.

Yle, Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä. Julkaistu 19.12.2016. Päivitetty 2.1.2017. Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

Satakunnan Kansa, Kameran linssin läpi tylsä kaupunki alkoikin näyttää kauniilta – Maria Silén tutustui Kokemäkeen valokuvaamalla. 4.8.2018. Instagramissa tykkäysluvut paukkuvat, kun Maria Silén jakaa maisemakuvia Kokemäenjoen ilta-auringosta. MaMaArtphotos-tilillä on seuraajia Japania ja Brasiliaa myöten.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School, Tips for Shooting Out of Focus Cityscape Bokeh Images at Blue Hour. Sininen hetki. Meillä kestää kauemmin kuin esim. Etelä-Euroopassa.

ePhotozine.com, Photography Tips For A Re-Enactment Weekend.

Dpreview.com, Desert Oddity: Shooting Under Rare Conditions in Namibia. Kuvia ja tekstiä.

Petapixel.com.

Lensrentals.com, blog, Roger Cicala. Nearly Complete Teardown of The Canon 70-200mm f/4L IS II. Miten Canon onnistuu pitämään laadun tasaisena? (fakta: hämmästyttävän tasalaatuista jälkeä). Ei ainakaan optisia elementtejä vähentämällä... Myös säänkestävyys on kunnossa.

Diyphotography.net, Making it work on real life budgets and why Content is King.

Kamera & Bild, Till nästa nivå. Reportaasi. Nikon ja kv. fotokollektiivi Noor. Fotografiska. 350 haki, 15 otettiin, Nikon-Noor Sweden Masterclass.

Fotosidan.se, Kompakt bärbar fotoskrivare från Canon. Canon Zoemini. Älypuhelimen kokoinen tulostin, ulkomitat 5 x 7.6cm. ZINK (Zero Ink), värit valmiina paperilla, tulostimessa ei väripatruunoita tms. Printit kestävät vettä, värit eivät haalistu, printit eivät repeä helposti (Canonin mukaan). Myyntiin syyskuussa. 1490 SEK, mukana 10 kuvan aloituspakkaus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Tero Isoaho, Flickr, USA Road Trip 2018. 15 kuvaa.

Sulantoblog, Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro REVIEW. YouTube-video, kesto 4:22. Canonin peilittömään M-sarjaan. Muutaman viikon käyttökokemukset. Jo kerran aikaisemmin arvioitu, heti uutena. Pieni ja kevyt, 130g. Suomen hinta on 370 euroa. Laadukas rakenne, ainut miinus muovinen bajonetti. Kuvanvakaaja 3.5 stoppia. Super Maco Mode, 1:1,2. Led-rengasvalot makrokuvaukseen, yllättävän hyvät. Polttovälivastaavuus 45mm. Automaattitarkennus on nopea ja äänetön. Terävä. Taustan sumennus ei tällä objektiivilla onnistu. Lähin tarkennus 13mm. Käytännöllinen ja kätevä objektiivi. Aukko saisi olla nopeampi, nyt vain f/3.5.

Ilta-Sanomat, Vaakasalama, rakeiden kolhima auto, lainehtivat kadut – Katso lukijoiden kuvat viime päivien erikoisimmista sääilmiöistä. 4.6.2018.

Ilta-Sanomat, Testi: Nämä kannettavat sopivat opiskelijankin kassiin – yksi ylitse muiden. Kevyt, näppärän kokoinen, kunnon akku, järkihinta. Testissä kahden luokan koneita: jokseenkin edullisia ja hieman kalliimpia.

 • Huawei MateBook X, arvio 5/6. Tyylikäs matkakannettava. 1.300 euroa.
 • Dell XPS 13, arvio 6/6. Testivoittaja. Täydellinen matkakumppani. 1.450 euroa.
 • MacBook 12” 2017, arvio 5/6. Toimitus suosittelee. Tyylikäs muttei täydellinen. 1.300 euroa.
 • Lenovo Yoga 520-14IKB, arvio. Ruma ankanpoikanen. 600 euroa.
 • HP Envy x36015-bq181no, arvio 4/6. Jättitabletti. 650 euroa.
 • ASUS Zenbook 13 UX331UAL, arvio 4/6. Paras hinta/laatusuhde. Väkevä opiskelutoveri. 850 euroa.
 • Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX, arvio 5/6. Toimitus suosittelee. Kevyttä hyvää. 1.300 euroa.

HS, Missä lapseni on ja mitä hän puuhaa somessa? Tällaisia valvontapalveluita on tarjolla – ja tätä kannattaa pohtia, kun harkitsee niiden asentamista. 3.8.2018. Aika perusteellinen artikkeli.

Ikinörtti, Viranomaispostin vastaanottaminen sähköisesti on nyt näin helppoa. 3.8.2018. Suomi.fi-verkkopalvelu. Yksinkertainen kirjatuminen käyttäjäksi, yksinkertaiset ohjeet.

Tivi.fi, Viikon Softa: Secret Escapes. 2.8.2018. Vieläkö on lomia pitämättä? Näin pääset äkkilähdöllä luksuslomalle. Vastaavanlaisia matkasovelluksia on paljon, Secret Escapes pyrkii erottumaan tarjoamalla erityisesti luksuskohteita hyvillä alennuksilla. Palvelu on brittiläinen ja hinnat punnissa, joten hintavertailu on hieman hankalaa. Varsinkin hyvää hotellia metsästävälle Secret Escapes on kuitenkin tutustumisen arvoinen.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Announcing the Winners of The Print Swap Exhibition at Photoville.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

IR.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, New Images of Venice Beach by Dotan Saguy. 8 kuvaa ja teksti. Etelä-Kalifornian toiseksi suosituin turistikohde Disneylandin jälkeen.

Petapixel.com, These Backlit, Macro Photos of Leaves Look Like Lava Landscapes.

Kamera & Bild, TAMRON SP 24–70mm/2,8 Di vc USD G2 – Förbättrad nyversion. Canon ja Nikon. Toinen sukupolvi, parempi kuvanvakaaja, nyt viisi stoppia. 24mm kuvanvakaajan vaikutus on pieni, 70mm huomattava. Tyylikkään näköinen ulkoasu. Säänkestävyyttä parannettu, sietää pölyä ja kosteutta. Manuaalirengas tarkentamiseen on tarkka ja pehmeä käyttää. Automaattitarkennus toimii erinomaisesti. Painava, 900g. Suodinkierre 82mm. Laajakulmapäässä vääristymät selviä. Hyvä valinta, kilpailee tasavertaisesti Canonin ja Nikonin omien objektiivien kanssa. Suomen hinta on n. 1.400 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Salon taidemuseo keskittynyt korkeatasoiseen valokuvataiteeseen – "Tämä on ollut unelmatehtävä". Salon taidemuseon johtaja Laura Luostarinen jää kesän jälkeen eläkkeelle hyvillä mielin. Veturitallin seinillä on esillä tunnetun muoti- ja muotokuvaaja Herb Rittsin töitä. – 18 vuotta tätä näyttelyä odotin ja toivoin, että juuri minä saan sen tuoda tänne Suomeen. Salon taidemuseo on tullut viime vuosina tunnetuksi museona, jonka ohjelmistossa on ollut useita merkittäviä kansainvälisiä valokuvanäyttelyitä.

 • Nick Brandt: yli 32 200 kävijää
 • Elliott Erwitt: yli 12 000 kävijää
 • Heikki Willamo: yli 11 400 kävijää
 • Salon taidemuseo Veturitalli

Rajala Blogi, Visuals of Julius - Julius Kähkösen kuvamaalaus oli vuoden 2017 levinnein taideteos maailmassa. Eräänä päivänä Kähkönen päätti jättää koulupäivän välistä ja editoida opiskelun sijaan. Tuo yhden päivän omapäisyys osoittautui myöhemmin merkittäväksi teoksi. “Kävin ostamassa paikallisesta pizzeriasta pizzan ja alotin editoimaan. Tuona päivänä tekemäni kuva levisi ympäri maailmaa ja sattui olemaan vuoden 2017 eniten levinnyt taideteos maailmassa.” Tämän kuvan leviäminen nosti seuraajamäärät 6000:sta 30 000:een noin kuukaudessa ja sen jälkeen kasvu alkoi olla noin 400-500 seuraajan luokkaa päivittäin. Tällä hetkellä visualsofjulius -tililtä seuraajia löytyy noin 163 000 ja kasvu jatkuu tasaisesti ylöspäin päivittäin.

 • Kähkönen on nyt hiljattain valmistunut lukiosta, eikä hänellä ole jatko-opintosuunnitelmia. Visualofjulius -konsepti ja sen ympärille rakennettu yritys on onnistunut tuomaan Kähköselle toimeentulon oman intohimonsa parissa; hän pitää taiteensa tekemisen lisäksi online-kursseja editoinnista, joilla hän elättää itsensä ja rahoittaa kuvausreissunsa.
 • Instagram, Visuals of Julius
 • (Aika raflaava otsikko, moni ei kutsuisi tätä taiteeksi. Ei ainakaan siinä mielessä, miten taide perinteisesti käsitetään. Lähinnä kyse on käsityöläisyydestä, artesaanitoiminnasta (Artesaani-tutkinto, 120 opintoviikkoa, käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto). Siitäkin voi olla eri mieltä, oliko luokassaan - kuvankäsittely - levinnein maailmassa vuonna 2017. Yhtäkaikki erittäin suosittu "kuvittaja".)

Sttinfo.fi, Helsingin yksityisten kansalaisopistojen syksyn kattauksesta löytyy kaikkea sukututkimuksesta shiatsuun ja huonekalujen korjauksesta koodaukseen sekä ryhmä, joka ei osaa laulaa. 2.8.2018. Opistojen kurssi-ilmoittautuminen on avautunut kesäkauden alussa, mutta suurin ryntäys kursseille tapahtuu perinteisesti elokuun aikana.

(Tiedote) Saksalaisten Hensel studiosalamalaitteiden ja tarvikkeiden Suomen edustus on siirtynyt JAS Tekniikka Oy:lle / JAS Kamerakaupalle. Hensel tuotteiden myyntinäyttely sijaitsee JAS Kamerakaupan Helsingin toimipisteessä, Mannerheimintie 160A. Tuotteita voi ostaa myös Turun ja Tampereen toimipisteistä sekä JAS Kamerakaupan verkkokaupasta. JAS Tekniikka Oy vastaa myös Hensel laitteiden huollosta. Hensel on valmistanut studiosalamalaitteita yli 50 vuotta ja niitä myydään maailmanlaajuisesti. Kaikki salamalaitteet valmistetaan Saksassa. www.hensel.eu sekä www.jaskamerakauppa.fi

TE-palvelut, Tuntiopettaja Kansalaisopisto, Kuopion kaupunki työnantajapalvelu, Kuopio. Kuopion kaupungin hyvinvoinnin edistämisen palvelualueella kansalaisopistolla on haettavana määräaikainen digitaalisen valokuvauksen ja kuvankäsittelyn tuntiopettajan tehtävä ajalle 10.9.2018-28.11.2018. Työaika viikossa 3-9 tuntia. Adoben ohjelmistojen, Lightroom ja Photoshop, sekä Premiere, hyvä hallinta. Haku päättyy 15.08.2018 klo 12:00.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Alookback.net. Popular Photography. Modern Photography, etc. Ensimmäinen vaihe kattaa vuodet 1949 - 1968, valmis vuoden 2018 loppuun mennessä. Vuosi ja kuukausi, voi selata mielenkiintoisia artikkeleita, tulevaisuuden näkymiä, testejä, mainoksia jne. Jatkuvasti päivittyvä.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

Petapixel.com.

IR, Fujifilm X-T100 Field Test: A stylish, affordable X Series camera with impressive image quality.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day. A Flash of 1970s South Side Chicago. 10 kuvaa ja teksti. Näyttely. Mv-kuvia, kuinkas muuten.

Kamera & Bild, Nytt annorlunda makroobjektiv: Laowa 24mm f/14 2x Macro Probe.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Birds.fi, Panasonic TZ200 - Taskupokkari supertelellä. 08 / 2018. Usein huomaa tarvitsevansa kameraa, jossa olisi riittävä kuvanlaatu, yli 300 mm tele ja oikeasti taskukoko. 1"-kennolla varustettuja pokkareita on ollut jo muutamia vuosia, mutta niiden telepää on vain 70 tai 100 mm. M4/3- ja APS-C-kennoisia kompakteja taas löytyy 120 mm asti, mutta ne ovat melko kookkaita eivätkä mahdu taskuun. Tammikuussa 2016 kuului kummia kun Panasonic aloitti uuden Lumix TZ100-sarjan.

 • Helmikuussa 2018 Panasonic päivitti TZ100:n peräti 24-360 mm vastaavalla zoomilla. Valovoima on vain 1/3-stoppia heikompi f/3.3-6.4, vaikka telepää on 110 mm pidempi ja laitteen koko edelleen sama. Panasonic Lumix TZ200 (eri maissa nimenä ZS200, TZ220 tai TX2) on ensimmäinen taskukamera, jonka zoomin pitkä pää lähenee 400 mm supertelen kuvakulmaa.
 • TZ200 on premium-pokkari. Rakenne on metallinen ja tukeva, suorastaan harkkomaisen solidi.
 • Takakannen vasemmasta ylänurkasta löytyy 2.330.000 pisteen, 0.53x ja 100% kiinteä elektroninen etsin.
 • 3" ja 1.240.000 pisteen takanäyttö on kiinteä joka on TZ200:n suurin puute. Vaikka useimmissa kameroissa on nykyään kääntyvä näyttö, nyt se on ilmeisesti jätetty pois kameran litteämmän muodon vuoksi.
 • Taskutelen suunnittelun vaikeudesta kertoo, että pisimmällä polttovälillä käytössä on vain aukot f/6.4-8. Asialla ei sinänsä ole väliä, koska diffraktion takia pienikennoisen kameran terävyys ei parane himmentämällä ja siksi pokkareilla kannattaakin yleensä kuvata täydellä aukolla. Pikselinysväykseen ja piirto-hifistelyyn zoomin laatu ei riitä, mutta kuvankäsittelyllä korjattu jälki kelpaa nettikäyttöön ja kohtuullisen kokoisiin painokuviin.
 • Jos yli 300 mm tele on välttämätön ominaisuus taskukamerassa, Panasonic Lumix TZ200 on ainoa vaihtoehto.
 • Suomen hinta on 800 euroa

Valovuoto.fi, Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm 1:1.2 PRO. 1.8.2018. Olympus julkaisi jo joku aika sitten 25mm 1.2 PRO:n kaveriksi 17 mm ja 45 mm versiot. Etenkin M.Zuiko 17mm 1:1.2 PRO oli korkealla omalla odotuslistallani. Jo usemman vuoden ikäinen 17 mm 1.8 on fyysisesti todella pätevä optiikka, mutta sen piirto ei ole ollut esimerkiksi 12/2:n tai 25/1.8:n tasolla.

 • Uusi optiikka on kooltaan ja painoltaan hyvin samankaltainen vanhemman 25 mm 1.2:n kanssa. Kolmen 1.2 objektiivin linjasto on nyt mielestäni todella tyylikäs ja yhteneväinen. Kaikkien fyysinen olemus herättää luottamusta. Mitään nitinöitä ja natinoita ei ilmene. Painoa on, mutta kokonaisuus E-M1 rungon kanssa on kuitenkin vielä yhdellä kädellä käytettävissä.
 • Suomen hinta on on alle ja päälle 1.300 euroa.

Kamerakoulu.fi, Vauhdikkaat microSD -muistikortit nopeusvertailussa. 1.8.2018. Aluksi muistityypit kerrataan + ominaisuudet. Sitten nopeustestit.

Yle, Kiiltokuva, pala arjesta vai itsetutkiskelua? Voiko somemaailma myös opettaa hyväksymään itsensä? Toimittaja kuvasi itseään ja ymmärsi, mikä selfieissä viehättää. 1.8.2018. Etukameraa käyttäessäni näin ruudulta itseni. Käänsin etukameralle kasvojeni paremman puoliskon, asettelin hiukseni niin, että ne peittivät kasvojeni pyöreyttä ja otin hillityn ilmeen. Näytin paremmalta kuin yhdessäkään aiemmassa kuvassa! Tai siis näytin lukuisten uusintaottojen jälkeen. Nykyään jaan selfieitä minkä ehdin. Ainakin kerran päivässä. Syy on sama kuin niin monella muullakin selfie-kuvaajalla: muistutan olemassaolostani, välitän läsnäoloa ja pidän yllä virtuaalista vuorovaikutusta.

Kotiliesi, Valokuvat talteen – 5 vinkkiä, joiden avulla saat digitaaliset valokuvat järjestykseen! (luokka Kodinhoito). Nähty vähän vaivaa artikkelin kirjoittamisessa.

Mikrobitti.fi, Ärsyttääkö Windows 10? Tässä 10 parasta hermonsäästö­vinkkiä.

Suomimobiili.fi, Samsungilta kaksi uutta tablettia – Galaxy Tab S4 ja Galaxy Tab A 10.5. 749 euroa (Wi-Fi), 799 euroa (LTE). 349 euroa (Wi-Fi), 399 euroa (4G).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Diyphotography.net.

Dpreview.com.

IR.

Lensrentals.com, blog, MTF Tests for the Canon 70-200mm f/4 IS II Lens. Roger Cicala. Julkistettu 7.6.2018. Edellinen version kuvanvakaaja Canonin mukaan 3 stoppia (todellisuudessa selvästi vähemmän). Nyt Canon lupaa 5 stoppia. Paino 780g. Pituus 17.6cm. Lähin tarkennus 1m. Suodinkierre 72mm. Vastavalosuoja sekä jalustapanta mukana. Vertailut myös 13 vuotta vanhempaan malliin. Ja muihinkin malleihin. (Sony, Nikon). Ja perinteiseen tapaan vaatimattomasti 10 kappaletta objektiiveja testattavana, saadaan esiin yksittäisen kappaleen mahdolliset ongelmat tai turhan hyvät tulokset.

 • kaikilta testatuilta osin näyttää hyvältä...
 • Suomen hinta on 1.459 euroa 2.8.2018 (Rajalassa taitaa olla vielä kesäale). Hyllyssä.
 • vanha versio 1.099 euroa 2.8.2018 (Rajalassa taitaa olla vielä kesäale). Hyllyssä.

Petapixel.com, Canon is Already #1 in Mirrorless Cameras in Japan.

Pdnonline.com.

Thephotoargus.com, 7 Tips for Promoting Your Photography Business.

Kamera & Bild, Apple bjuder på appen Obscura 2. Jonkin aikaa (25.9.2018 asti) ilmaiseksi ladattavissa Applen sovelluskaupasta. iPhone.

Fotosidan.se, Laowa Probe: ett extremt udda makroobjektiv. Kuvakulma on 84 astetta. Todellinen sammakoperspektiivi. Perinteisellä makro-objektiivi on hyvin pieni syväterävyys, ympäristö on sumea. Tässä ei ole näin. F/14 kroppikennoisella vastaa valovoimaltaan monien kompaktidigien valovoimaa, kohtuuriittävä siis.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.08.2018   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • luonnonilmiöhälytysketju (Sana on melkein vapaa). Perseidit.
 • Kiikarit (Optiikka). 14 viestiä.
 • Tamron 28-75 f2.8 FE (Optiikka).
 • Nikonin peilitön FF (Järjestelmädigit). 139 viestiä, vähän yli viikossa, Ehkä _jonkin_ verran kiinnostusta.
 • (2017 - ) Sony A7III, A7RIII, A9 (Järjestelmädigit). Spekulaatioita.
 • Sony A7III (Järjestelmädigit).
 • Teema: Drone-kuvia (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Vähän offtopic mutta täältä löytää muitakin kuvaajia niin markkinoille on tulossa mavic pro zoom eli nykyinen mavic on 26mm ja zoomissa se tulee varmaan olemaan lähempänä 40mm(aivan omaa mutua) mutta miten itse näette onko tästä hyötyä vai haittaa?
 • Teema: MaisemaKuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Valaisevia yöpilviä on lähiaikoina näkynyt runsaasti, näitä jaksoi tuijotella koko yön arjesta huolimatta: ...
 • Porin Asuntomessut 2018 (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Jättimäinen kuvakooste Porin Asuntomessuilta 2018. Kasattu kuukauden aikana poljetuista fatbike-lenkeistä pitkin messualuetta kännykällä kuvattuna tietysti. Muistakaa nauttia messujen susipaskasta pysäköinnistä heti kättelyssä: ... (nyt on rustiikki muotia, sitä on ylenpalttisesti tarjolla näissä kuvissa...).

HS, Kreikan maastopalot jättävät jälkeensä infernaalista tuhoa. 25.7.2018. Kuvakooste.

Tuomas Heinonen, Kesäiset hääjuhlat Solbackenissa Tuusulassa. 25.7.2018. Sitä hääkuvausta.

Yle, Oletko nähnyt joskus pallosalaman? Tiede ei ole pystynyt todistamaan pallosalamoiden olemassaoloa, silti tutkijalle kerrotaan havainnoista jatkuvasti. Mäkelä itse ei tunnustaudu pallosalamauskovaiseksi tai sen koommin kieltäjäksikään. Skeptinen hän kuitenkin on. – Ihmetyttää se, että nykyään kaikilla on älypuhelimet, joissa on huippukamerat. Silti en ole nähnyt kunnollista videota, josta näkyisi selkeästi pallosalama. Kuvista on vaikea päätellä, mitä niissä näkyvät valopisteet ovat. (Ja se valokuvakin olisi kiva yllätys).

Tivi.fi, Viikon Softa: 0100100 Merellä. Ilmainen. Älypuhelimeen tai tablettiin. Eniro Finlandin 0100100 Merellä on näppärä veneilijöille suunnattu navigointisovellus, joka sisältää merikartat Suomen, Ruotsin ja Norjan merialueilta, sekä Vuoksen vesistöltä. Ilmaisversio soveltuu mainiosti reitin suunnitteluun tai vaikkapa veneen kyydissä kulkevalle reitin tarkkailuun. Sovelluksen käynnistyessä painotetaan, ettei sovellusta ole tarkoitettu ainoaksi navigointivälineeksi.

TE-palvelut, Valokuvaaja, Foto-Edustus Oy, Lahti. Valokuvaaja haetaan. Muotokuvaus studiossa, myyntityö. Osapäivätyö, työ alkaa marraskuussa. Yli 12 kuukautta. Haku päättyy 31.8.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

(eiliseen jatkoa) Canonilta uutta.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

IR, The SanDisk Extreme Portable SSD is the best-performing small travel drive you can buy. 1TB, käteen mahtuva, 550MB/s lukunopeus, USB-3 ja USB-C. Kulmassa rengas, josta sää kiinni vaikka reppuun. Mukana erillinen USB-C -piuha, jossa pieni adapteri USB-3:lle. Lisäksi USB-C -> USB-C -piuha. 1TB $300. 2TB $600. Aikas hinnakkaita.

Pdnonline.com.

The Online Photographer, Take Heart! Digitaalinen tsunami. Nyt otetaan päivässä yhtä paljon kuvia kuin aiemmin vuodessa. Samat kohteet kuvataan uudestaan ja uudestaan aina samalla tavalla.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Heinäkuun 2018 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset