Joulukuu 2017

16.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Kännykamerat, järkkärin haastajia vai korvaajia? 15.12.2017. Kesto 24:57. Matti haastatteli Kuala Lumpurissa valokuvaaja Prakash Daniel:ia. Kännykkäkuvaaminen on koko ajan yleisempää ja yleisempää. Ovat kännykamerat vieläkin haastajia vai oliko Anssi Vanjoki oikeassa vuonna 2010 sanoessaan, että kännykät korvaavat järkkärit? Peter ja Matti kertovat totuuden. Lightroom CC ja CC Classic sai uusia ominaisuuksia. Mitä mieltä ensi kokeilujen jälkeen Peter ja Matti niistä olivat?

Kamerakoulu.fi, Valokuvien tallentaminen Facebookia varten. 15.12.2017.

 • Valitse oikea väriprofiili
 • Resoluutio
 • Facebook ja kuvien pakkaus
 • Parhaat asetukset Facebook-kuvia varten
 • Parhaat asetukset Facebook-kuvia varten

HS, Berndt Arell siirtyy Tukholman Nationalmuseumista Fotografiskaan. Suomalainen museonjohtaja Berndt Arell siirtyy tukholmalaisen Fotografiska-näyttelykeskuksen palvelukseen. Valokuvaan keskittyvä Fotografiska avaa uudet toimipisteet Lontoossa ja New Yorkissa vuoden 2018 lopulla, ja Arellin tehtävä on vastata isoista näyttelyprojekteista kaikissa kolmessa kaupungissa. Arell aloittaa tehtävässään vuoden 2018 alussa. Tukholman Fotografiskassa käy vuosittain puoli miljoonaa kävijää.

 • Fotografiskan uudet toimipisteet ovat suuria. Esimerkiksi Lontoon Fotografiskassa tulee tiettävästi olemaan lähes 9 000 neliömetriä näyttelytilaa, mikä on kolme kertaa niin paljon kuin esimerkiksi Helsingin kaupungin taidemuseossa Hamissa. Tukholmassa Fotografiskassa neliöitä on 5 500 ja näyttelyitä kerrallaan 5–6, eli Lontooseen näyttelyitä mahtuu vielä enemmän.
 • Fotografiska

Suomen Adobe, kuvakilpailun voittajat. Haussa Suomea uudella tavalla esittelevät kuvat. 10000 Suomi-kuvaa kaikkiaan. Adobe Stock -kuvapankkiin ladatut kuvat.

Iltalehti, Jättimäinen kuvakilpailu keräsi 245 000 osallistujaa - katso vuoden huikeimmat otokset. Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailu. 245.000 kuvaa, 54 maata. Kuvat vapaaseen käyttöön, Creative Commons -lisenssi.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • European Press Agencies to Google, Facebook: Pay Up. Googlen ja Facebookin pitäisi maksaa tekijänkorvauksia kolmannen osapuolen uutisten tekijöille. Hyötyvät mainostuloilla toisten tekemästä työstä.
 • Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 23 linkkiä ja video.
 • PDN Photo of the Day, “There Is No Alas Where I Live”. 14 kuvaa ja teksti.
 • Camera Review: Canon’s Full-Frame 6D Mark II. Julkistus 29.6.2017. Täyskennoinen, 26 megapikseliä. ISO 40.000. 45 ristikkäistyyppistä automaattitarkennuspistettä (11 lisää edelliseen malliin), näistä 27 toimii aukolla f/8. Dual Pixel CMOS-automaattitarkennus. Jatkuvalla tarkennuksella sarjakuvaus 6.5 kuvaa sekunnissa. Joka suuntaan kääntyvä kolmen tuuman kosketusnäyttö on uutuus, 1.04 miljoonaa pistettä, hyvä, voi säätää kosketusta herkemmäksikin. Pölyä ja kosteutta vastaan suojattu. Yhdellä latauksella otaa 1200 kuvaa. Video ei ole muuttunut, 1080/60p, ulkoista mikrofonia varten liitäntä (ei kuitenkaan kuulokkeille: kuten Canon 5D Mark II -mallissa). NFC, Bluetooth, GPS. Kaksiakselinen elektroninen vesivaaka (ei etsimessä). Tarkennussysteemi suoraan Canon 80D -mallista (ei Canonin parasta). Suljin 1/4000 s (ei Canonin parasta). Pienempi ja kevyempi kuin Canon 5D Mark IV, kääntyvä näyttö on kätevä, täyskenno tarjoaa enemmän mahdollisuuksia syväterävyyden hallintaan. Samat akut kuin muissakin Canonin järjestelmädigeissä (hyvä). Optinen etsin 98% (edellinen versio 97%), ei parhain mahdollinen. Live View erinomainen.Dynaaminen alue saisi olla parempi (viisi vuotta vanhemmalla edeltäjällä parempi).
  • Runko svh. 2200 euroa (vrt. Canon 5D Mark IV 3.200 euroa). Runko + EF 24-105mm f/4L IS II USM, svh. 2600 euroa.

Thom Hogan, Nikon Expectations. Mitä Nikonin pitäisi tehdä.

Techradar.com.

Kamera & Bild, Johan Siggesson – vinnare i ”Travel Photographer of the Year”. Yksi voittajista. Kilpailu vuodesta 2003 alkaen.

Kamera & Bild, Cletus Nelson Nwadike: Beroende av foto. Haastattelu.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

15.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Pallopanoraamablogi, Objektiivin tulopupillin tarkan paikan selvittäminen laserilla ja panoraamapäällä. 14.12.2017. Onni on oikein säädetty panoraamapää, siinä kun säästyy monelta ärräpäältä sitten tietokoneella panoraamojen kanssa nyhrätessä. Tosin, oikeiden säätöjen löytäminen panoraamapäälle ei ole ihan triviaalia, joten olin jo pykäämässä kasaan optista penkkiä jolla mittaukset olisi saanut taatusti tarkoiksi™. Helpommallakin tosin selviää…

 • Käytännössä mittaus etenee näin: kamera objektiiveineen laitetaan panoraamapäähän ja kameran kanssa samalle korkeudelle laitetaan laseri, joka on säädetty mahdollisimman himmeälle. On ehkä parasta käyttää vaikka ebaystakin löytyviä muutaman pennin maksavia punaisia lasermoduuleja, niille virransyöttö, kiinnitys ja jännitteensäätö on helpoin toteuttaa verrattuna laserosoittimiin ja sen semmoisiin. Himmeys tietysti ihan kameran kennon turvallisuuden vuoksi. Normaalisti kolmen voltin laserdiodimoduuli tuotti tarvittavan himmeän valotäplän noin kahdella voltilla.

Kamera-lehti.fi. 10-11/2017. Ilmestynyt 30.11.2017.

Suomen Canon, Facebook, Livelähetys 20.12.2017 klo 14.00. Onko käytössäsi järjestelmäkamera, johon kaipaat uutta objektiivia? Tule mukaan livelähetykseemme – Olli ja Teija Canonilta juttelevat erilaisista objektiivista ja niiden käyttökohteista. Jos objektiivin valinta askarruttaa, voit kysyä suorana lisää.

Mobiili.fi, Applen uusi iMac Pro -tehokone tuli myyntiin – Suomessa alkaen 5 599 euroa, päivityksillä jopa yli 15 000 euroa. 15.12.2017 Apple on tuonut myyntiin iMac Pro -all-in-one-tehopöytätietokoneensa. iMac Pro tuli tilattavaksi Applen verkkokaupassa tänään. iMac Pro on Applen toistaiseksi tehokkain Mac-tietokone.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

 • Tips On Photographing Icy Edges And Details.
 • ePHOTOzine Gear Of The Year Awards 2017.
  • Best Budget Camera
  • Best Waterproof Tough Camera
  • Best Travel Zoom Camera
  • Best Ultra Zoom Camera
  • Best Serious Compact Camera
  • Best Compact Mirrorless Camera
  • Best DSLR-Style Mirrorless Camera
  • Best Advanced Mirrorless Camera
  • Best Innovation of 2017
  • Best DSLR Entry Level Camera
  • Best Professional APS-C DSLR Camera
  • Best Full-Frame DSLR Camera
  • Best Medium Format Camera
  • Best Smartphone for Photography
  • Best Accessory - Memory Cards
  • Best Accessory - Photography Accessory
  • And ePHOTOzine's Overall Camera Of The Year 2017
 • Store Spare Memory Cards On Your Camera With This New Device. Kahdelle sd-kortille tila. Jalustakierteeseen. Kickstarter-projekti, helmikuuhun 2018. Australian dollareita hinta. Ei mikään valtaisa menestys alkupäivien perusteella.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

Fotosidan.se, Lär dig se genusperspektivet! Linkki oppimateriaaliin. Opi tulkitsemaan kuvan näkymättömiä rakenteita. Sukupuoliroolit keskiössä (muotisana taitaa olla jo loppuunkaluttu). Kuva ei ole koskaan neutraali. Pelkkä tekstin tulkitseminen ei riitä, pitää myös tulkita kuvan välittämät (piilo)viestit.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

14.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Valovuoto.fi, Pystyvideo on tullut jäädäkseen – ja salaa tykkään siitä. 13.12.2017. Miltä oikean videokuvan pitää näyttää? Onko se kuvasuhteeltaan laajakuva, neliökuva vai pystykuva? Ja mikä edes määrittää, minkä muotoinen videokuvan pitäisi olla?

Kamerakoulu.fi, Kodak Portra 800 (35mm) värinegatiivifilmi. 13.12.2017. ortaahan on saatavissa myös 160 ja 400 herkkyyksillä, joista nelisatainen lienee kaikista suosituin. Olen itsekin kuvannut sitä aikaisemmin, mutta 800 -versiosta on vähemmän kokemusta. Portrat tunnetaan erinomaisista väreistään ja silmiä hivelevästä kuvanlaadustaan. Maine on syystäkin ansaittu.

Theseus.fi, Anne Nyrkkö, Valokuvan tekijänoikeus ja valokuvan juridinen käyttö. Opinnäytetyö 2015, Saimaan ammattikorkeakoulu. 49 sivua. Tuttua asiaa, käsitelty monipuolisesti ja selkeästi. Sisällysluettelosta selviää sisältö hyvin.

Yle, Digitreenit: Haluatko kuviesi löytyvän hakukoneilla? Samalla autat näkövammaisia. 13.12.2017. Kertooko yksi kuva enemmän kuin tuhat sanaa? Ei aina: Jos kuvat eivät jostain syystä lataudu tai jos kuvia "katsotaan" tekstin avulla – kuten näkövammaiset tekevät. Kun kuvailet kuviasi tekstillä, myös netin hakukoneet löytävät ne helpommin. Opettele liittämään tekstitietoa kuviisi sosiaalisessa mediassa. Googel, Facebook, Instagram, Twitter

Turun Sanomat, Aboa-apuraha valokuvataiteilija Vesa Aaltoselle. Aboa-apuraha on vuoden työskentelyapuraha, jonka suuruus vuodelle 2018 on 20 309,40 euroa. Määräaikaan 31.10.2017 mennessä Aboa-apurahaa haki yhteensä 18 taiteilijaa.

Mielikuva, Jyväskylän kameraseuran kuvailta 14.12. UUDESSA PAIKASSA.

HS, Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi. Syksy 2014. Sekava juttu, sekava oikeusjutun nostaja. Kyseessä lienee monelle tuttu henkilö (ei liity valokuvaukseen).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

 • WIRED Magazine’s Maria Lokke: Who I’ve Hired.
 • Action Camera Review: Kodak PixPro Orbit360 4K. Kaksi 20 megapikselin sensoria. 197 astetta f/2.4 ja 235 astetta f/2.4. Wi-Fi. Pienikokoinen. Sopii hyvin asuntojen 360 asteen kuvaukseen. Irrotettavat ladattavat akut. Kestää pudotuksen kahden metrin korkeudelta. Roisketiivis. 4K -resoluutiossakin tyypillinen action-kameran kuvanlaatu, video ei ole turhan tarkka, isokontrastiset alueet yli- tai alivalottuvat. Pieni sensori rajoittaa hämäräkuvausta. Värit ovat tarkkoja, vähän saisi nostaa saturaariota. Yhdellä latauksella ottaa 160 still-kuvaa tai videota 55 minuuttia. Lähin kilpailija on Nikonin KeyMission 360. Muitakin kilpailijoita löytyy. $500 (hinnassa ei ole mukana veroja).
 • PDN Photo of the Day, An Insider’s View of The Getty on Its 20th Birthday. 15 kuvaa ja teksti.

Thom Hogan, End of the Year Reader Challenge. 13.12.2017. Best of everything...

Techradar.com, The ultimate camera kit wish-list. Näitä listoja riittää ja riittää ennen joulua, kun sivustot yrittävät kerätä pienen osansa klikkauksen jälkeen tehdyistä ostoista. Välillä ihan mielenkiintoisia listoja. Ja hyödyllisiäkin.

Fotosidan.se, Nytt pris för bildjournalistik. Ei hinta vaan palkinto (eli kilpailu). Helsingborgs Dagblad, 25.000 kruunua. Ensimmäinen voittaja on jo valittu. "merkittävästä kuvajournalismista". 25-vuotias Nora Lorek.

Fotosidan.se, Remmen - Handgjorda kameraremmar från Sverige. Uutuus. Retroa. Hinnat 339 kruunua - 799 kruunua. (kruunun ja euron suhde noin 10:1).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

13.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Fotofinlandia 2017 (Sana on melkein vapaa).
 • Spege jää osa-aikaeläkkeelle valokuvamarsalkan tehtävistä (Sana on melkein vapaa).
 • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC (Kuvankäsittely).
 • jalusta (DIY eli Tee-Se-Itse). Laitanpa tänne eka yrityksen linkittää foorumille kuvia. Kyseessä on omatekoinen jalusta ensisijaisesti tähtien katseluun mutta olen sillä tipujakin kuvannut. Kiikku on kiinni halkaisijaltaan 30mm tapissa, samanlaisen tapin olen tehnyt kaikkiin jalustoihini. Niihin voi sitten vaihdella video, kino, pallo-päitä ristiin.
 • Samyang 14/2,4 (Optiikka).
 • Linssisuoja keksitty uudelleen. (Optiikka). Kickstarter-projekti. Kätevä, kuminen, sama malli käy kaikkiin. $30 (tietyin ehdoin kaksi). $45, kaksi kpl.
 • Pannukakkuko vai ei? CANON EF-S 24mm (Optiikka). Kannattaako.
 • Olympuksen hihnan kiinnitys runkoon (Minolta, Olympus).
 • A7rIII (Järjestelmäkamerat). Sony.
 • Nikon D500 (Järjestelmäkamerat).
 • Marsalkka Spegen talvisorsavalokuvia! (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Hei rakkaat DC.netin luonnonvalokuvien ystävät! On pitkä aika siitä, kun valokuvamarsalkka spege on esitellyt viimeksi uusia luonnonvalokuvia. Olen käsittänyt, että moni DC.netin kansalainen on kaivannut kipeästi uusia korkealaatuisia, aitosavolaisia luontokuvia. Kuin Jumalan armosta ja kohtalon ohjauksesta, kun heräsin eilen päämajassani, näin talon ikkunasta sorsaparven tyhjentämässä läheistä pihlajaa marjoista. Kaivoin nopeasti Billingham-laukkuni kätköistä jalon Nikon D500 + AF-S 80-400 G VR II sorsakuvausyhdistelmäni, heitin vielä kameran päälle SB-700 salamalaitteen ja lähdin paiskimaan töitä.
  • Noin tunnin mittaisen ahkeran työskentelyn tuloksena sain ikuistettua muun muassa seuraavat viisi valokuvaa, jotka nyt julkaisen DC.netin luonnonvalokuvien ystävien suureksi riemuksi!
 • *Foorumilaisten Parhaat Valokuvat Vuodelta 2017* (Linkkejä kuviin ja gallerioihin).

Suomen 100 kauneinta rakennusta -kilpailussa etsitään Suomen kauneimpia rakennuksia, ei ainoastaan kauneimpia rakennuskuvia. Kilpailuun voivat osallistua niin harrastaja- kuin ammattikuvaajat.

Kilpailun järjestää Innovarch Oy yhteistyössä Vahanen-yhtiöiden kanssa.

Ota kuva mielestäsi Suomen kauneimmasta rakennuksesta ja lataa se kilpailusivun kuvagalleriaan.

Pääpalkintona 500 euron lahjakortti Rajala Pro Shoppiin.

Innovarch Oy:n arkkitehtiraati valitsee voittajan 20 eniten ääniä saaneen kuvan/rakennuksen joukosta. Lahjakortti on voittajalle veronalaista tuloa ja hänen tulee itse ilmoittaa voittonsa verottajalle.

Kuvia ladanneiden ja äänestäneiden kesken arvotaan 10kpl Museokortteja.

Lue tarkemmat ohjeet kilpailun sivuilta

Avplus.fi, Kokeilu: Canonin odotettu EOS 6D Mark II. Hiljattain julkaistu Canon 6DII on valmistajansa kevein niin sanottu täyden kennon runko sekä ominaisuuksiltaan että fyysisiltä mitoiltaan, mutta absoluuttisessa mielessä 6DII ei ole erityisen pieni kamera. Kuvausote on tukeva ja kamera tuntuu runsaalta kädessä. Pienillä käsillä, varsinkin yhden käden otteella, voi olla jopa hankala pidellä kameraa.

 • Automaattitarkennus oli 6D:ssä 5DII-mallin peruja, eikä mitenkään erityinen edes vuonna 2012 saati sitten nyt. Uuden mallin tarkennus taas on siirrännäinen 80D-mallista ja iso parannus vanhaan, mutta ei suinkaan uusinta ja parasta mitä Canonilla on tarjota. Takanäytöltä live view -tilassa kuvatessa käytössä on Dual Pixel -tarkennus, joka kattaa noin 80 prosenttia kuva-alasta ja toimii erittäin nopeasti sekä luotettavasti.
 • Uutta rautaa on myös kennossa, joka on kokonaan uusi 26 megapikselin valonvangitsin. Pikseleitä on tullut maltillisesti lisää, mikä ei yllätä, onhan Canon lisäillyt pikseleitä aika rauhallisesti, vaikka 5Ds tekeekin poikkeuksen. Terävyyden ja kohinan puolesta Canon 6DII tekee hyvää jälkeä.
 • Kuvaaminen Canon 6DII:lla on todella mukavaa. Kamera reagoi säätimiin ilman viiveitä, käyttöliittymä on selkeä, ja kaikki toimii niin kuin pitääkin. Canonia on moitittu välillä konservatiivisuudesta, eikä ihan turhaan, mutta kääntöpuolena on suhteellisen varmatoimisia kuvauslaitteita.
 • + Miellyttävä käyttökokemus
  + Laaja lisälaitevalikoima
  + Sääsuojaus
  + GPS ja WiFi
  – Tarkennuspisteet keskellä kuvaa
  – Video vain FullHD
  – Kennon dynamiikka jää kilpailijoista
 • Suositushinta 2 189,90 € (runko)

Kamerakoulu.fi, Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia. 12.12.2017.

 • 1.Paras mahdollinen laatu
 • 2. Raw antaa enemmän mahdollisuuksia kuvankäsittelyyn
 • 3. Valkotasapainon helppo korjaaminen raw-kuvissa
 • 4. Hallitse terävöitystä
 • 5. Valitse väriprofiili vasta myöhemmin
 • 6. Hyödynnä Lightroom

Valokuvataiteen museo, Suuren kuvakoon kamerat ja tekniset kamerat.

Napsu.fi, Kuvaaminen kielletty! Näissä nähtävyyksissä ei kannata kaivaa kameraa esiin. 5 kohdetta. (miksiköhän Vatikaanin Sikstuksen kappeli oli jätetty listasta pois).

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Pdnonline.com.

 • Lab Test: Fujifilm X-E3. 7.9.2017 julkistettu. Mittaetsintyyppinen peilitön järjestelmäkamera, retroulkoasu. 24 megapikselin kroppikenno, kroppikerroin 1.5x. Elektroninen etsin, 2.360.000. Kolmen tuuman kiinteä kosketusnäyttö, 1.040.000. 4K video. Pieni ulkoinen salama mukaan. 8 kuvaa sekunnissa (mekaaninen suljin), 14 kuvaa sekunnissa (elektroninen suljin). Wi-fi, Bluetooth (kuvat tarvittaessa automaattisesti puhelimeen). Yhdellä latauksella ottaa 350 kuvaa. Paino 337 g. Suomen hinta on vähän alle 1.000 euroa (osalla jo Suomessa varastossa, suurella osalla ei).
 • How to Make Your Retoucher Happy. Kuvankäsittelijän elämää.
 • PDN Photo of the Day, Claire Rosen’s Lush Worlds. 11 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Future Christmas Presents (More Imaginary Cameras).

Petapixel.com, How to Photograph a Moonrise and Moonset.

Fotosidan.se, Gömslefotografering är verkligen spännande! Piilokojussa, lintuja kuvaamassa. (jostain syystä kuvissa ei näy merkkiäkään siitä, miten linnut on houkuteltu kuvattaviksi... Siinä olisi muuten mainio kuvausprojektin aihe...kuvia piilokojujen haaskahoukutuksista...).

Kamera & Bild, Elever ska lära sig se könsnormer i bilder.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

12.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

(kertaus) Fotofinlandia.fi. ...Uusi kategoriajako on kilpailua järjestävän Finnfoton toiminnanjohtaja Mikko Säterin mukaan herättänyt mielenkiintoa. Kuvaajilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet pärjätä juuri omassa valokuvan lajissaan, sillä Fotofinlandiaan voi tänä vuonna osallistua myös vain yhdellä kuvalla, kokonaista sarjaa ei tarvitse kuvata. ...Fotofinlandia on kaikille avoin kilpailu, kisaan voivat osallistua kaikki valokuvauksen harrastajista lähtien.

 • kahdeksan kategoriaa. Mainoskuva, taidekuva, kuvituskuva / digitaalinen taide, luontokuva, muotokuva, lehtikuva, hääkuva sekä portfoliosarja.
 • Osallistumismaksu suoritetaan verkkomaksuna kuvien lataamisen yhteydessä. Kertaluonteinen osallistumismaksu sarjoihin 1-7 on Finnfoton jäsenjärjestöjen jäsenille 39 €, muille 59 €, tämä sisältää yhden kilpailukuvan latauksen.
 • Sen lisäksi osallistuja voi ladata myös rajattomasti lisäkuvia, näiden hinta on 19 €/kuva jäsenjärjestöjen jäsenille sekä 29 €/kuva muille. Jäsenyys tarkistetaan.
 • Osallistumismaksu sarjaan 8 eli portfoliosarjaan on 89€ /lataus jäsenjärjestöjen jäsenille, muille 109€ /lataus. jäsenyys tarkistetaan.
 • Fotofinlandia voittaja saa 10 000 euroa. Jokaisen kisakategorian voittajaa saa sarjavoitostaan 1000 euroa, kakkospaikastaa saa 500 euroa, kolmostilasta 200 euroa.
 • Kilpailukuvien lataus on auki 1.12.2017 - 15.12.2017 välisenä aikana. Kisan finalistityöt esitellään maaliskuun alussa Kuva ja kamera -messuilla ja voittajat julkistetaan 23.3.2018 järjestettävässä Finnish Photo Awards -tilaisuudessa.

HS, Jäätynyt rintama. 10.12.2017. Noin kolme miljoonaa ihmistä sinnittelee sodan jaloissa keskellä Eurooppaa. Valokuvaaja Niklas Meltio seurasi Itä-Ukrainan asemasotaa niin sanotun Minskin tulitaukolinjan tuntumassa Ukrainan valvomalla puolella.

Yle, Mangustinaamainen krikettifani, lunta Lontoossa, rakkaudentunnustus Suomelle ja viikon muita uutiskuvia. 11.12.2017. 16 kuvaa.

HS, Valokuvataiteen museossa näkyy, että abstraktin valokuvataiteen suomalaiset uranuurtajat olivat myös kansainvälisesti ajan tasalla. 9.12.2017. Valokuvaaja Laura Nissisen kokoaman näyttelyn suurin ansio on siinä, miten se kartoittaa abstraktin ja kokeellisen valo­kuvan vaiheet Suomessa. Esimerkit muun muassa Man Rayn ja László Moholy-Nagyn taiteesta osoittavat puolestaan, että Setälän kaltaiset kokeilijat olivat ajan tasalla myös kansainvälisesti.

 • Abstrakti! Vuosisadan ilmiö 1917–2017 Suomen valokuvataiteen museossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G) 14.1. saakka. Ti–su 11–18, ke 11–20.

Tarmo Pekola, Peko.la. YouTube-video, 005: Halosenniemi before & after. Kesto 4:26. Kuvausretki Tuusulan Rantatiellä sijaitsevaan Halosenniemeen, jossa sijaitsee loistavien maisemien lisäksi Pekka Halosen taiteilijakoti, joka toimii nykyään museona. Videon lopussa kuvankäsittelyä Lightroomilla ja before&after kuvat.

Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat ry, Joulukuun 2017 jäsenkirje. 4.12.2017.

Ilta-Sanomat, Kuvat: Suomalaiset poseeraavat presidenttien kanssa – katso valokuvakilpailun finalistikuvat ja äänestä suosikkiasi. Ei nyt varsinaisesti mikään "kilpailu". Mutta saihan IS niitä kuvia. Kymmenen finalistia.

TE-palvelut, Muu valokuvaaja, Realest3D Oy, Lahti. Osa-aikainen asuntojen kuvaaja. Perustaidot kuvauksesta, ajokortti (B), oma auto. Asuntojen ja kiinteistöjen valokuvaus sisältä ja ulkoa. Still-valokuvaus, 3D-kuvaus ja ilmakuvaus (nelikopteri). Alkuvaiheessa noin 5-10 tuntia viikossa, jatkossa työmäärä saattaa kasvaa. Kuvaukset painottuvat arkipäiville klo 8 ja 18 välille.

Työ alkaa: Heti sopivan henkilön löydyttyä
Työaika: muu osa-aikatyö
Työn kesto: yli 12 kuukautta
Haku päättyy: 22.12.2017 klo 23:59

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

 • Camera Review: Leica TL2 Mirroless. Julkistettu 10.7.2017. Pelkistetty, tyylikäs ulkonäkö. 24 megapikselin peilitön kroppikennoinen järjestelmäkamera, kroppikerroin 1.5x. 3.7 tuuman kosketusnäyttö, Wi-Fi, ei etsintä. Sarjakuvaus 20 kuvaa sekunnissa. 4K video. Jpg-kuvat voivat näyttää vähän vaisuilta, mutta raw-kuvissa on säätövaraa. Vähässä valossa tarkennus onnistui hyvin, ihan siedettäviä kuvia ISO 50.000. Yhdellä latauksella ottaa 250 kuvaa. Hinnan mukaan kilpailijoita ovat Panasonic G85, Olympus OM-D-E-M5 Mark II, Sony a6300 ja Fuji X-T20. Videossa Leica häviää. Suomen hinta on 1.950 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Mini Review: Lumu Power, One Light Meter to Rule Them All? iPhone, iPad, iPod. Kaikenlaista valoon liittyvää mittausta, myös värilämpötila. Mutta kuinka tarkasti. Hinta $299. Referenssilaitteena Sekonic L-858-U Light meter, $599. Sekä vanha Minolta Color Meter IIIF.
 • PDN Photo of the Day, Love Letters to Roses. 14 kuvaa ja teksti.

Techradar.com, The 10 best mirrorless cameras in 2017. 3 Panasonicia, 3 Sonya, 2 Olympusta ja 2 Fujifilmiä.

Fotosidan.se, Test: Sigma 14/1,8 DG HSM Art. Täyskennoisille. Nikon, Canon. Painoa melkein kilo. Täydellä aukolla keskeltä terävä, vähän himmentämällä aivan erinomainen terävyys. Hyvin vähän värivirheitä, vääristymät hyvin kurissa. Vinjetointia tuskin huomaa. Lähin tarkennus 27 cm. Tarkennus äänetön ja nopea. Suurella osalla kilpailijoista puuttuu automaattitarkennus. Nikonin ja Canonin laajakulmilla on automaattitarkennus, mutta ne jäävät valovoimassa Sigmalle, ovat isoja, painavia ja kalliita. Toppklass. Suomen hinta on 1600 euroa (hinnassa on mukana verot).

Fotosidan.se, Nattfoto ger annorlunda bilder. Bloggaus.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

11.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ilmonet.fi, Imoittaudu. Ilmoittautuminen kevään uusille kursseille 11.12. alkaen. Tarkka ilmoittautumisen alkamispäivä ja -aika löytyy kunkin kurssin kohdalta. Ajat vaihtelevat opistosta ja aineryhmästä riippuen.

Ilmonet.fi, pääkaupunkiseudun yhteinen kansalais- ja työväenopistojen kurssihaku ja ilmoittautuminen. Helsinki, Vantaa, Espoo. Kun löytää itselle sopivan kurssin, niin vasta sitten pankkitunnistautumisen avulla kirjaudutaan järjestelmään ja annetaan perustiedot (tai sitten omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jos tunnuksen on pankkitunnistautumisen avulla jo aiemmin luonut). Nämä kurssit ovat hinta/laatusuhteeltaan ylivoimaisia, opetushinta tunnilta maksaa kurssilaiselle pari euroa. Ilmoittautua voi myös puhelimen avulla. Haun perusteella näytti olevan vapaata.

Kansalaisopistot.fi, Opistojen yhteystiedot. Listasta löydät kaikki Suomen kansalaisopistot, linkit opistojen kotisivuille, Facebook-sivuille ja mahdollisten opistolaisyhdistysten kotisivuille. Suomessa on yhteensä 187 kansalaisopistoa.

Jurnalisti 14/2017. Ilmestynyt 1.12.2017. Seuraava numero ilmestyy 22.12.2017.

 • Työssä pitää olla hyvä meininki. Hanna-Kaisa ja Marko Hämäläisen kotona saa aina puhua valokuvauksesta. Tänä syksynä pariskunta kuratoi 100 suomalaisen kuvaajan työt verkkogalleriaksi, josta Journalisti esittelee seitsemän kuvaajan työt. Hämäläiset ovat olleet työpari ja pariskunta 24 vuotta – ja tottuneita täydentämään toistensa ajatukset. He tapasivat vuonna 1993 ja päätyivät molemmat opiskelemaan valokuvausta, ensin yhdessä Muurlan opistoon ja myöhemmin eri korkeakouluihin. Nykyisin he jakavat studion Jyväskylässä ja kodin Muuramessa. Omasta työstä puhuminen on aina ollut luontevaa, samoin kuin näyttelyiden ja tapahtumien järjestäminen yhdessä. ”Virallisesti” Hämäläisten tämän syksyn projekti, 100 suomalaista valokuvaajaa -sivusto, on silti vasta kolmas kerta, kun he kuratoivat työparina.
 • Video videon takia. Journalistin toimittaja teki elämänsä ensimmäisen journalistisen mobiilivideon ja selvitti, miksi ihmeessä niitä tehdään.
 • Yllättävän onnellinen. Noora Vaarala piti kaksi kuukautta päiväkirjaa elämästään. Päiväkirjamerkintöjen perusteella päätös ryhtyä freelanceriksi oli hyvä. Vaarala, 29, on työskennellyt freelancerina vuodesta 2013. Hän piti Journalistin pyynnöstä päiväkirjaa tuloistaan, töistään ja arjestaan kaksi kuukautta elo–lokakuussa. Tuona aikana laskutettavaa kertyi 5 320 euroa. Se tarkoittaa 2 660 euroa kuukaudessa, mikä ei ole sama kuin palkka. Se saadaan vähentämällä laskutuksesta kulut, kuten sosiaalimaksut sekä työtilojen ja -välineiden kustannukset. Vaaralan kaltaisten, pääosin lehdistölle työskentelevien freelancereiden keskimääräinen vuosilaskutus vuonna 2016 oli 32 800 eli noin 2 730 euroa kuukaudessa. Eri alojen freelancereiden keskimääräiset kulut olivat 10 000 euroa vuodessa. Tiedot selviävät lokakuussa julkaistusta freelancereiden vuoden 2016 työmarkkinatutkimuksesta.
 • Freelancereille esitetään kiinteää jäsenmaksua. Suunniteltu maksu on 19 euroa kuussa. Se koskee yrittäjiä ja freelancereita, jotka eivät ole työttömyyskassan jäseniä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Photography Tips On Capturing Shots Of Poinsettias At Christmas. Joulutähti.

Dpreview.com.

The Online Photographer.

Earthboundlight.com, Know Precisely What You Can and Cannot Control. 10.12.2017.

Petapixel.com.

Fotosidan.se, Mina visningsinställningar i Lightroom Classic. Bloggaus

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

10.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Kuvia Suomesta, osa 27. Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan. ”Moi, tässä on Mikko Suutarinen. Vähän ehkä outo kysymys, mutta ajan sun takana ja mietin, suostuisitko nousemaan seuraavasta rampista ylös. Haluaisin kuvata sut.”. Kuvakooste.

Kamerakoulu.fi, Kulttimaineinen Cinestill 800T 35mm -värinegatiivifilmi. Hinta 14.50 euroa.

HS, Mestarivalokuvaaja Raghu Rai on antanut kasvot Intian suurhenkilöille, mutta myös inhimillisille kriiseille –”Jos jakaa kärsimyksen, on oikeus kuvata sitä ja ansaita sillä elanto”. Tytär teki Raghu Raista dokumentin, joka aiheutti ensin riitaa mutta lopulta yhdisti heidät. ”Valokuvaaminen on minulle uskonto, jolle omistaudun täydellisesti. Kannan kameraa aina enkä mene paikkoihin, joissa ei saa kuvata. Linssin läpi aivoni kytkeytyvät todellisuuteen”, sanoo Raghu Rai. Häntä on nimitetty intialaisen valokuvauksen isäksi. Henri Cartier-Bresson poimi hänet maailman arvostetuimman kuvatoimiston Magnumin jäseneksi vuonna 1977.

Yle, Muista edes nämä: 10 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi sisällön ja rahasi huijarien varalta.

 • 1. Pidä koneesi käyttöjärjestelmä ja selain päivitettyinä.
 • 2. Suojaa kodin lähiverkko.
 • 3. Panosta hyviin salasanoihin.
 • 4. Käytä sähköpostiasi turvallisesti.
 • 5. Opettele tunnistamaan tietojenkalasteluviestit ja poista ne sähköpostista avaamatta.
 • 6. Vältä kiristysohjelmat – älä lataa tietokoneellesi ilmaisia ohjelmia tai avaa tuntemattomalta saamiasi liitetiedostoja.
 • 7. Pidä tietosi turvassa ottamalla säännöllisesti varmuuskopioita.
 • 8. Käytä verkkopankkia turvallisesti menemällä itse pankkisi verkkosivuille ja valitsemalla linkki.
 • 9. Verkkokaupasta ostaessasi käytä maksunvälittäjää tai laskutuspalvelua
 • 10. Hanki tietokoneeseesi kattava virustorjuntaohjelma.

Blog.e-ville.com, Tullaa ostoksesi helposti netissä. 8.12.2017. Vaihe vaiheelta, yksityiskohtaiset ohjeet. Kuvaruutukaappaukset kaikesta. Ja tekstiäkin.

HS, Suomi haluaa tehostaa ulkovaltojen vakoilulennokkien torjuntaa – sotalaivoillekin havitellaan oikeutta ampua lennokit alas kansainvälisillä vesillä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Earthboundlight.com, You Might Be a Real Photographer If ... 3.12.2017.

Kamera & Bild, Fejkade minneskort: Vi beställer från Wish. Reportaasi. Hintavertailusivustot, pitää olla kriittinen. Yleensä ei kannata ostaa halvinta. AliExpress, Wish, Alibaba. Myytävät kohteet näyttävät olevan alle kymmenesosan Ruotsin hintoihin verrattuna. Wish.com, 128 gigan SDX-kortti, merkkiä Kimsnot, 95 MB/s, U3-luokkaa, 43 kruunua vs. 706 kruunua (Wish.comin mukaan). Kortin ulkoasu on täydellinen kopio Sandiskin muistikortista. Käydään välillä muualla, takaisin tullessa hinta onkin nyt 77 kruunua. Kohteessa on monta kommentia, paljon ruotsalaisiakin. Kovasti kehutaan. Postikulut Ruotsiin 27 kruunua. Kaupat syntyvät. Kokonaishinta 104 kruunua, vastaava Sandiskin muistikortti maksaa kymmenkertaisesti. Kortin hinta maksetaan Klarnan avulla laskulla (silloin kun kortti tulee perille). Wish antaa lisäksi kuukauden reklamaatioajan, jos kaikki ei ole kunnossa. Tilaus tehtiin 8.5.2017, perillä piti olla 5.6.2017. Kortti lähtee kaksi päivää myöhemmin Kiinasta ja on Ruotsissa 17.5.2017. Ruotsissa kortti viipyy, menee tullin kautta Arlandaan. Paketti tulee perille 8.6.2017. Ja sitten testaamaan korttia. Tulokset eivät liene mikään yllätys. Lukunopeus on parhaimmillaankin viidesosa ilmoitetusta, kirjoitusnopeus kolmaskymmenesosa. Ja oikeasti kyse onkin 8 gigatavun kortista, kortti näyttää että aina olisi vapaata tilaa 128 gigaa. 8 gigatavaun jälkeen kirjoitetaan päälle.

 • Laskun mitätöinti sujuu nopeasti Klarnan kautta, ei tarvitse maksaa mitään, saa vielä pitää ostetun muistikortin. Wish.com ei vastaa ollenkaan kysymyksiin.

Kamera & Bild, TEST: Tamron 18–400mm f/3,5–6,3 Di II VC – störst omfång just nu. Vain kroppikennoisille, Canon ja Nikon. Polttovälivastaavuus 27 - 600 mm ja 28.8 - 640 mm (22-kertainen zoom). Runkona Nikon D7500, vertailut Sony RX10 III -malliin (terävyydessä voittaa, mutta värivirheet häiritsevät: kannattaa kuvata raw-muodossa). Kohtuullisen hiljainen ja nopea automaattitarkennus tässä hintaluokassa. Lähin tarkennus 45 cm, 1:2.9. Paino 710 g, suodinkierre 72 mm. 7.9 cm x 12.4 cm, erittäin kompakti objektiivi. Suomen hinta on 750 euroa (hinnassa on mukana verot).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

09.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Enää ei voi luottaa edes valokuvaan, 8.12.2017. Kesto 16:09. Matti muutti takaisin Kuala Lumpuriin, josta reissukuulumiset. Mitä järkeä on vertailla erilaisia kameroita keskenään. Valokuvan viimeinenkin dokumenttiarvo karisee vauhdilla.

Ilta-Sanomat, Näin kauniilta näyttää sinivalkoisena loistava Helsinki – katso kuvat tunnetuista kohteista juhlavalaistuksessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ministeri Terho jakoi elokuva-, kuva-, media-, valokuva- ja kuvitustaiteen sekä arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnot. 8.12.2017. Valtion taidetoimikunnat ovat päättäneet elokuva-, kuva-, media-, valokuva- ja kuvitustaiteen sekä arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnoista. Valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 14 000 euroa, ja ne maksetaan Veikkauksen tuotoista. Valokuvataiteilija Jari Silomäki valokuvataiteen valtionpalkinnolla. Palkintoperustelut:

 • Valokuvataiteilija Jari Silomäki on poliittisen valokuvan taitava uudistaja. Hänen valokuviensa lähtökohdat ovat älyllisiä ja kirjallisia.
 • Silomäki on löytänyt teoksiinsa visuaalisen kielen, joka väistää itsestäänselvyyksiä ja yksinkertaisia totuuksia. Silomäki rakentaa hitaasti ja huolellisesti kuvakokonaisuuksia, joissa hän käyttää muun muassa näyttelijöitä ja osin lavastettuja todellisuuksia.
 • Jari Silomäki viimeistelee parhaillaan kahta suurta näyttelyä, jotka jäävät suomalaisen valkokuvauksen historiaan. Framing the World tutkii internetin kansainvälistä blogikulttuuria. Se sisältää kuvasarjoja jokaisesta maailman 199 maasta. Toinen kunnianhimoinen teossarja keskittyy kehittyvien maiden uusrikkaiden tarinoihin. Silomäki poimii kameransa eteen yksilöitä, joiden tarinat piirtävät poikkeuksellisen tarkkaa aikalaiskuvaa globaalista, uudenlaisesta ihmisyydestä.
 • Silomäki opiskeli Turun taideakatemiassa ja valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007. 

Mobiili.fi, Tiesitkö? Suurin osa Flickrin kuvista on otettu iPhonella. 54%. Canon 23%. Nikon 18%.

 • Flickr, Flickr's Top-25 photos of 2017. Varsinaista kuvankäsittelyn juhlaa, aurinkolasit esiin. Ollaan edetty jo aika kauas valokuvauksesta. Mistäköhän johtuu, että yhtäkään näistä kuvista ei ole otettu iPhonella (ihan kaikista ei kerrottu käytettyä kameraa, mutta päättelyä käytettiin...).

HS, Airbnb-asunnossasi voi olla kamera – Kaksi tarinaa salakameroiden löytymisestä ja ohjeet vakoiluvälineen etsimiseen leviävät nyt netissä. Amerikkalainen arkistonhoitaja Jason Scott twiittasi kollegansa löytäneen Airbnb-asunnosta piilotetun kameran, ja nyt varoittelut leviävät internetissä. Siinä amerikkalainen arkistonhoitaja Jason Scott kertoi kollegansa löytäneet Airbnb-asunnosta piilotetun kameran. Kamera oli naamioitu liikkeentunnistimeksi.

Janne Heimonen, Uovision UM785-3G – Riistakameroiden ykkönen! 5.6.2017. Useammasta erilaisesta kamerasta on pakko nostaa esille yksi kamera. Uovision UM785-3G !! Herranen aika mikä vehe! Kuvaa 1080P-resoluutioista HD-videota ja lähettää sitä sähköpostiin! Lueskeleppa alta lisää kokemuksia… Kun kameran asettaa kuvaamaan esimerkiksi 40sek videon kameran lauetessa, niin tuosta 40 sekunnista lähetetetään ENSIMMÄISET kymmenen sekuntia sähköpostiisi ja loput 30sek tallennetaan kameran sisässä olevalle muistikortille. 379 euroa.

Kamerakoulu.fi, Ilford HP5400 -mustavalkofilmi prässättynä. 8.12.2017. ...Kamerana toimi Olympus OM-1, jolla olen suurimmaksi osaksi kuvannut koko tämän vuoden. Objektiivina näissä kaikissa kuvissa on käytetty OM Zuiko 35mm f2.8 -semi-laajakulmaa. Omistan myös 50mm f1.8:n, joka olisi ollut pykälän valovoimaisempi tällaisiin hämäräkuvauksiin, mutta viimeaikoina olen tykästynyt 35mm polttoväliin enkä etenkään maisemia tahdo saada mitenkään mahtumaan 50-milliseen. 35mm on toisaalta niin vakaa 50-milliseen verrattuna, että tavallaan se on valovoimassaan siinä mielessä tasoissa, että tällaisella semi-laajakulmalla voi helposti kuvata pykälän hitaammilla ajoilla ilman tärinäepäterävyyttä. Tiedättehän sen tunteen kun katsoo teleobjektiivin läpi ja kuva täristää etsimessä kuin maanjäristyksessä? Laajiksen ihanimpia ominaisuuksia on tämän ongelman täydellinen poissaolo.

 • Niin, että suosittelisinko Ilford HP5 -filmiä? Kyllä suosittelisin erittäin lämpimästi ja saattaa olla, että itsekin vaihdan Kodak Tri-X:stä HP5:een pelkästään tämän testin perusteella. Edullisempikin vaihtoehto vielä kaiken lisäksi.

Älypuhelimista.

 • Mobiili.fi, Tässä korjatuimmat puhelimet – listan kärki ei yllätä. Suomen suurin matkapuhelinten ja tablettien pikahuolto Fonum on paljastanut marraskuussa sen eniten korjaamat puhelinmallit.
 • MTv, Upposiko puhelimesi? Niin upposi verkkopankkisikin – varmista sovelluksiin pääsy ennalta. Kaikkiin verkkopankkeihin ei ole asiaa, koska digilapsena heti ensimmäisten joukossa käyttöönotettu tunnuslukusovellus pyytää tunnistautumista muilla keinoin. Muilla keinoin, jotka ovat joko paperinen tunnuslukukortti tai taskulaskinta muistuttava erillinen laite, joka soveltuu esimerkiksi vanhuksille, joiden käytössä ei ole älypuhelinta. Yksi mahdollisuus olisi ollut hankkia tablettitietokone ja käyttää sovellusta kahdella laitteella, jolloin toinen toimii tarvittaessa varalla. ...Uuden paperikortin tai tunnuslukulaitteen saamiseen menee vähintään viisi pankkipäivää.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

IR.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Lensrental.com, blog, Comparing the Canon 85mm f/1.4L IS Against the Competition. Canon 85mm f/1.2L II, Canon 85mm f/1.4L IS ja Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art. Ei yksiselittäistä tulosta. Kaikiklla hyvät puolensa ja vähemmät hyvät puolensa. Canon 85mm f1.4L IS, Suomen hinta on 1.700 euroa (hinnassa on mukana verot). Julkistus 29.8.2017.

Techradar.com, Christmas gift guide for photographers 2017.

Kamera & Bild, Se blixtarna växa fram i tusen bilder per sekund. Timelapse. 4K. 10 teraa dataa.

Kamera & Bild, Instagram varnar för oetiska djurbilder. New York Timesin mukaan Instagramia on käytetty tällaisten eläinten markkinapaikkana.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

08.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Ville Suorsa, Oulu Suomi 100 valoissa. 6.12.2017. Oulussa Kuusisaaressa järjestettiin kahden päivän aikana juhlavalaistus ja siihen liittyvää ohjelmaa. Tätä oli tietysti pakko käydä kuvaamassa. Lisäksi eri puolilla maata useita muitakin kohteita oli valaistu pienimuotoisemmin, kuten esimerkiksi Oulussa kaupungintalo, kaupunginteatteri, Osuuspankin talo ja patosilta.

Petteri Hautamaa, Vihdoinkin helmipöllö! 7.12.2017. Se on kumma, miten jotkut lintulajit voivat muodostua itse kullekin vaikeasti saavutettavaksi riippakiveksi. Toisilla samasta otuksesta piisaa materiaalia kuvasivujen täydeltä, mutta joidenkin kohdalle ei vaan osu. Minun kohdalla tällainen välttelevä laji on ollut mm. helmipöllö.

Ilta-Sanomat, Vuoden 1944 valokuva suomalaisista pst-miehistä heräsi huikealla tavalla eloon Iiron käsissä. Mustavalkokuvasta värilliseksi. Iiro Rautiainen asialla.

Yle, Muista edes nämä: 10 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi sisällön ja rahasi huijarien varalta.

HS, Vuotta 2017 aletaan nyt paketoida: Katso Spotify-suosikkisi ja Instagramin tykätyimmät kuvat. Vuoden käytetyin hashtag kuvapalvelu Instagramissa oli love eli rakkaus, ja tykätyimmät kuvat kertoivat perheenlisäysuutisia. Tykätyin oli laulaja Beyoncén raskauskuva. Se ei ole ihme, sillä kuva nousi heti julkaisunsa jälkeen Instagramin kaikkien aikojen tykätyimmäksi kuvaksi. Tällä hetkellä kuvalla on lähes 11,2 miljoonaa tykkäystä. Hyvänä kakkosena tuli jalkapalloilija Cristiano Ronaldon kuva, jossa hän ilmoittaa neljännen lapsensa syntyneen: yli 11 miljoonaa tykkäystä. Käytetyin hashtag Instagramissa oli #love eli rakkaus. Tilastot paljastavat senkin, että vuoden 2017 seuratuin lemmikki oli pomeranian-rotuinen Jiff.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, Portraits Reveal the Many Faces of Bureaucracy.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Techradar.com, The 10 best digital cameras in 2017.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, A Seductive Look at 70s Skate Culture. 13 kuvaa ja teksti.

The Online Photographer, Jorg Colberg's 'Understanding Photobooks'. Joulun jälkeen enemmän.

Kolarivision.com, Sony A7R III Weather Sealing Examination. 6.6.2017. Sääsuojaus jätetty puolitiehen. Ei 100%:ia, mutta ainakin hyvä yritys.

Fotosidan.se, 10 julklappar till fotografen. Halvemmasta päästä, tuhat kruunua on suunnilleen sata euroa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

07.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Mickocastren.1g.fi, kuvat, 6.12.2017.

Remonen.fi, Sininen hetki. 6.12.2017. Siinä se ensimmäiset sata vuotta meni niin että hujahti. Sen kunniaksi piti oikein lähteä isolle kirkolle katsastamaan, että mitä siellä asiasta ajatellaan ja toimitaan. Ihan ei kuitenkaan mennyt niin kuin Strömsössä, koska sininen poliisimme oli sulkenut Helsingin keskustan ilman että siitä oli ilmoitettu mitään etukäteen. Näin onnistuimme missaamaan historiallisen lipunnostotilaisuuden Pressan linnan edustalla, johon oli pystytetty 100 lipputankoa lippuja odottamaan.

Linnan juhlat.

Ritarikunnat.fi, Pro Finlandia -mitaleita itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Pro Finlandia -mitalin saa 15 taiteilijaa ja kirjailijaa. Yksi palkituista: Minkkinen, Arno Rafael, valokuvataiteilija, dosentti, professori, Yhdysvallat.

HS.

Gotech.fi, Kodintekniikan kauppa kasvoi vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana. 5.12.2017. Tammi - lokakuu 2017. Tällä kertaa myös tarkat luvut. Suomen vuoden 2017 ensimmäisen kymmenen kuukauden myyntitilastot. Vertailut edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon (v. 2016). Kameramyynnin nousu on ennen muuta peilittömien järjestelmäkameroiden (61,6 %) ja peilietsinkameroiden (22,3 %) ansiota. Pelittömien mallien keskihinta nousi peräti 51,5 prosenttia. Niiden osuus kaikista järjestelmäkameroista on kappalemäärissä mitattuna 38,5 prosenttia ja myynnin arvon mukaan laskettuna 35,8 prosenttia. Action-kameroiden suosio jatkoi sekin nousuaan (19,1 %).

 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myynti 6,909 miljoonaa euroa. Kasvua 2.6%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, myytiin 50 066 kpl. Vähennystä -10.3%.
 • Digitaalikamerat, kiinteä objektiivi, keskihinta 689 euroa. Kasvua 40.8%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myynti 9,878 miljoonaa euroa. Kasvua 61.6%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, myytiin 12 108 kpl. Kasvua 6.7%.
 • Digitaalikamerat, peilittömät järjestelmäkamerat, keskihinta 816 euroa. Kasvua 51.5%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myynti 17,717 miljoonaa euroa. Vähennystä 22.3%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, myytiin 19 352 kpl. Kasvua 0.6%.
 • Digitaalikamerat, peilietsinkamerat, keskihinta 915 euroa. Kasvua 21.6%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myynti 34,505 miljoonaa euroa. Kasvua 26.2%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, myytiin 50 066 kpl. Vähennystä -10.3%.
 • Digitaalikamerat yhteensä, keskihinta 689 euroa. Kasvua 40.8%.
 • Action-kamerat, myynti 5,698 miljoonaa euroa. Kasvua 19.1%.
 • Action-kamerat, myytiin 22 547 kpl. Kasvua 16%.
 • Action-kamerat, keskihinta 253 euroa. Kasvua 2.7%.
 • Muut video-kamerat, myynti 2,031 miljoonaa euroa. Kasvua 2.7%.
 • Muut video-kamerat, myytiin 3 954 kpl. Vähennystä -7.4%.
 • Muut video-kamerat, keskihinta 514 euroa. Kasvua 10.5%.
 • Tulostimet, myynti 17,283 miljoonaa euroa. Vähennystä -5.3%.
 • Tulostimet, myytiin 156 461 kpl. Vähennystä -6.6%.
 • Tulostimet, keskihinta 110 euroa. Kasvua 1.4%.

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: VirtualBox-virtualisointiohjelma – Tee Macistä Windows-tietokone. VirtualBox-ohjelman saa ladattua ilmaiseksi Oraclen verkkosivuilta, ja se asennetaan kuin mikä tahansa muukin perusohjelma.

Kauppalehti, Näin varmistat, ettei Airbnb-isäntä vakoile sinua.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Techradar.com, A closer look at Lightroom Classic CC's new features.

Pdnonline.com, PDN Photo of the Day, Luigi Ghirri, Moholy-Nagy and a New Generation of Photographers. 12 kuvaa ja teksti.

Kamera & Bild, Snart kan du snabbmarkera personer i Photoshop CC.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

06.12.2017   (linkki)

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Digicamera.netin Foorumilta.

Yle, Joulupukit korkeuksissa, maratoonarit aavikolla ja viikon muita uutiskuvia. 4.12.2017. 16 kuvaa.

Kamerakoulu.fi, Mikä objektiivi kannattaa hankkia? 8 helpottavaa kysymystä. 5.12.2017. Uuden kaluston ostaminen ei ikinä ole helppo prosessi valokuvaajalle. Etenkin objektiivien kohdalla valinnanvaraa on todella paljon ja hinnat vaihtelevat suuresti. Alkuun kannattaa miettiä miksi on ostamassa uutta objektiivia? Mikä tämän hetkisessä kalustossa rajoittaa tekemistä ratkaisevasti?

Tekniikan Maailma, TM-pikakoe: Blackvue-autokamera – Siitä voi olla korvaamaton apu. Mahdollisuus etäkäyttöönkin. Vain eteen tai taakse. 230 euroa.

Yle, Posti puolitti pakettien säilytysajan kahdesta viikosta viikkoon – joulupakettien noutajalle voi tulla kiire. Postista haettavien pakettien säilytysaika lyheni kahdesta viikosta viikkoon lokakuun alussa. ...Postista kerrotaan, että sinne tulleen palautteen mukaan ihmisiä huolestuttaa, miten paketin käy, jos sitä ei pysty hakemaan ajoissa esimerkiksi työ- tai lomamatkan takia. Posti neuvoo näissä tilanteissa turvautumaan esimerkiksi "puolison tai kukkkien kastelijan" apuun. – Nykyään se on helppoa, kun tähän ei enää meillä tarvita valtakirjaa kuten monet vielä luulevat, Kati Nevalainen sanoo. Toisen pakettia hakiessa riittää, että mukana on paperinen tai sähköinen saapumisilmoitus sekä oma henkilöllisyystodistus.

Yle, Verottomat nettiostokset EU:n ulkopuolelta loppuvat – Ahvenanmaan erikoisasema häviää. Voimaan vuonna 2021.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

The Online Photographer, Sony A6500 vs. Fuji X-T2.

Pdnonline.com.

Digital Photography School, How to Choose Your First Camera Drone and Skyrocket Your Photography.

Diyphotography.net, Record straight to your desktop with Rode’s new AI-1 studio quality audio interface. Yksinään $129, mikrofoni Rode NT1 mukana $349.

Kamera & Bild, Kvinnliga fotografer går samman mot trakasserier. Näin Ruotsissa.

Kamera & Bild, Bra prestanda i ny budgetskärm. Philips HDR 328P6AUBREB P Line 32. 32 tuumaa, 2560 x 1440. 499 euroa. Myyntiin tammikuussa.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

05.12.2017   (linkki)

Vuoden viimeinen F5.6-klubi tänään klo 19-22 (baari auki - 23): Sata suomalaista valokuvaajaa -projektin päättäjäis-illan erikoisvieraana Arno Rafael Minkkinen.

Järjestäjänä Photo Do. Vapaa pääsy.

Kansallisteatterin Lavaklubi,
Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki

Suomen Wikipedia, Arno Rafael Minkkinen.

(kertaus) Digicamera.netin uutiset, 25.9.2003.

-Kävimme eilen klo 18 kuulemassa ja katsomassa Arno Rafael Minkkistä. Paikka oli Kameraseura ja osoite Lastenkodinkuja 1, Helsinki. Esiintyjä oli miellyttävä ja kokenut, paljon mielenkiintoista kuultavaa tuli tunnin aikana. Suomeakin Minkkinen puhui oikein hyvin, vaikka vaikeammissa kohdissa muutaman kerran piti turvautua englantiin. Kuulijoita oli juuri sen verran (satakunta), että istumapaikat riittivät melkein. Vuodesta 1971 kuvannut Minkkinen on tehnyt vaikuttavan uran, linja on pysynyt aivan samana yli kolme vuosikymmentä. Avustajia ja malleja ei ole, kohteena on kuvaaja ja välineinä yleensä luonto ja kamera. Kuva syntyy aina ensin päässä, kameran etsin ei ole käytössä, vasta valmiista kuvasta näkee, millainen on lopputulos. Arno käyttää vitka-/tai lankalaukaisinta. Perhettäkin - vaimo ja poika Daniel - näkee joissakin kuvissa, mutta valtaosa kuvista esittää kuvaajaa. Myytävät kirjat (hinta 25 euroa) loppuivat tietenkin kesken, ja jäimme ilman kirjaa + signeerausta. Kamera oli mukana, mutta sattuneesta syystä en viitsinyt häiritä esitystä. Muutaman kuvan otin tilanteesta, Minkkistä ei kummassakaan kuvassa näy. Kts. kuvat.

Minkkisellä ei ollut mitään digikameroita vastaan, itse hän ei kuitenkaan niitä käytä. Armi mietti sitä, että ovatko jotkut Minkkisen kuvat ehkä menettäneet vaikuttavuuttaan sähköisen pimiön / kuvamanipulaatioiden tulon myötä. Ensimmäisenä tulevat mieleen veden päälläkävelyt ja Grand Canyon yllä otetut huimat kuvat.
www.arnorafaelminkkinen.com (2003: org-pääte vuonna 2017 japania... tai kiinaa).

Digicamera.netin Foorumilta.

Flickr, Janne.

Instagram, juusohd. 221k seuraajaa. (olisi hauska nähdä ennen ja jälkeen kuvat).

HS, Valokuvaaja kiersi Signe Branderin jalanjäljissä ja kuvasi Helsinkiä – Katso vaihtokuvista, miten kaupunki on muuttunut.Ilta-Sanomien valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio on kulkenut Branderin perässä ja kuvannut viitisenkymmentä kuvaa uusiksi. 38 kuvaparia on esillä Sanomatalon aulassa.

HAM eli Helsingin taidemuseo, Ola Kolehmainen: Pyhiä tiloja. 6.12.2017-4.3.2018. Valokuvasarja Pyhiä tiloja sai alkunsa Kolehmaisen kuvatessa Istanbulissa arkkitehti Mimar Sinanin (n.1490-1588) suunnittelemia moskeijoita. Aihe innosti kuvaamaan muitakin Euroopan pyhiä rakennuksia. Kuvat satoja vuosia vanhoista kirkoista, synagogista ja moskeijoista muistuttavat edustamiensa uskontojen risteävästä historiasta.

Olli Korhonen, Yli 100 vuonna 2017 videolle kuvattua lintulajia Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. 3.12.2017. YouTube-video, kesto 8:10. Ja tekstiä. Oheinen video on syntynyt rakkaudesta kotimaatani ja sen luontoa kohtaan. Kaikki videon yli 100 lintulajia on kuvattu Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 aikana. Myös videoiden äänet ovat samalta vuodelta, lähes kaikki autenttisia, kuvaustilanteissa taltioituneita....

Valovuoto.fi, Tyhjästä tilasta aloittaminen – ajatuksia lavastuksesta. 4.12.2017. Valokuvaaja Arnold Newman on sanonut, että valokuvaus on prosentin verran inspiraatiota ja loput 99 prosenttia huonekalujen siirtelyä. Edellisenä viikonloppuna pystyin hyvin samaistumaan tähän, kun pilkkopimeässä metsässä kannoin suuria vanerilevyjä takaisin autoon. Olen tänä syksynä ottanut haasteeksi lavastaa enemmän. En koe olevan vielä kovin pitkällä lavastuksessa ja puhun tässä artikkelissa ainoastaan valokuvaajan näkemyksestä asiaan.

Facebook, Suomen valokuvataiteen museo. Huomenna itsenäisyyspäivän aattona (eli siis tänään 5.12.2017, 6.12.2017 museo on kiinni) museoon on vapaa pääsy klo 11–18.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Featureshoot.com, The Print Swap is Coming to Brooklyn for a Holiday Exhibition and Event. Monta kuvaa.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.comm.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

04.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Bengt.kuvat.fi, Kuvat.

Tarmo Pekola, Peko.la. YouTube-video, 004: ZHIYUN SMOOTH 3 UNBOXING. Kesto 8:23. Zhiyun Smooth 3 gimbaalin unboxaus ja lyhyt esittely. Älypuhelimille. Akkujen kesto 14 tuntia. Paino 440 g. 9.11.2017 DHL oli yrittänyt toimittaa kerran. 27.11.2017 soitto DHL:lle, välillä ei mitään ilmoituksia. Seuraavaksi sitten varsinainen kokeilu. Suomen hinta luokkaa vähän yli 300 euroa.

Akaan Seutu, Esa Ringbomin valkoinen jänis voitti Suomen suurimman luontokuvakilpailun.

Yle, Tältä näyttää Slush kuvina – katso kuvagalleria. 18 kuvaa.

Ilta-Sanomat, Superkuu loisti kirkkaana Suomen joulukuisella talvitaivaalla – katso lukijoiden näyttävät kuvat.

Maaseudun Tulevaisuus, Kissakahvilan seinästä tuijottaa jättikatti – Valokuvatapetti on huoneen huutomerkki. Keravalaisyrityksestä on tehnyt valokuvatapetteja maalaismaisemista kesämökeille ja hääkuvasta makuuhuoneeseen. ...Tapettia liotetaan kylmässä vedessä noin kymmenen sekuntia, mikä aktivoi paperin liisteripinnan. Sitten vuota kiinnitetään seinään mahdolliset ilmakuopat tasoittaen. Jos tapetti ei asetu kauniisti ensimmäisellä yrityksellä, sen voi kastella ja asettaa uudelleen paikalleen.

 • Keravalla Mainosteprintin painossa valmistuu jo uusi valokuvatapetti. Robottileikkurin terä leikkaa millintarkasti ylimääräisen paperin pois, niin että jäljelle jää 60 senttiä leveät tapettirullat.
 • Esimerkiksi 14 neliömetrin kokoiseen seinään tulevan tapetin tulostamiseen menee noin tunti. Robotti leikkaa vuodat irti hetkessä, minkä jälkeen tapetit rullataan ja postitetaan pahviputkessa asiakkaalle. Hintaa tällaiselle tapetille tulee reilut 400 euroa.

HS, Kuvia Suomesta, osa 26: Rio Gandara kuvasi suomalaisten kahvihetkiä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

Diyphotography.net, The composite art of Jason Hahn.

Petapixel.com, Ep. 234: Alternatives, Revamps…and Other Fun Stuff – and more. Podcast kesto 33:11. Suorat linkit sisällysluettelosta kuunneltaviin kohtiin.

Fotosidan.se, 5 supertips i Lightroom som du måste kunna. Blogi. YouTube-video, kesto 16:21. På svenska.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

03.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

HS, Valokuvaaja kiersi Suomea etsimässä sadan vuoden suomalaiset, yhden itsenäisen Suomen jokaiselta vuodelta – ja tässä he ovat upeissa kuvissa vauvasta satavuotiaaseen! Valokuvaaja Hannu Pakarinen kuvasi jokaiselta itsenäisyyden vuodelta yhden sinä vuonna syntyneen suomalaisen. Nyt ovat julki kaikki kuvat suomalaisia syntymävuosilta 1917–2017. Vuoden 2017 suomalainen oli kuvaushetkellä vielä syntymättä ja siis nimetön. Hänen äitinsä on Jenni Löv. Vanhin, vuonna 1917 syntynyt Ruth Malmberg, on nyt satavuotias.

Mikko Lagerstedt, First Snow. 7.11.2017.

Tony Ahvenainen, Year of the Alpha, Sony a7RIII – parhaat linkit netissä. 2.12.2017.

HS, Marraskuun parhaat kuvat. Marraskuun vähenevässä valossa Helsingin Sanomiin ikuistettiin muun muassa länsimetron kauan odotettu startti, ensimmäiset hyönteisleivät ja lumentuloa odottava latu. 47 kuvaa.

Yle, Digitreenit: Kaksivaiheinen tunnistautuminen – eikö yksi kerta riitä? 30.11.2017.

HS, Toimittaja Heikki Aittokoski kertoo Suomen tarinan 11 kuvalla: Maaseutu on kadonnut, ja pettuleivästä tuli sadassa vuodessa superfoodia. Toimittaja Heikki Aittokoski valitsi 11 kuvaa Suomen itsenäisyyden varrelta. Mitä ne kertovat Suomen muutoksesta?

Tekniikan Maailma, Kun tulostat nyt valokuvan, se voi olla olemassa vielä 2300-luvullakin. Saksalainen tutkimuslaitos arvioi Brother Innobella -valokuvien säilyvyydeksi lasin alla yli 100 vuotta ja albumissa 300 vuotta. Epsonin Claria Premium -valokuvat säilyvät valmistajan mukaan albumissa jopa 300 vuotta. Canon lupaa ChromaLife100-valokuville jopa 100 vuoden albumisäilyvyyden.

Ilta-Sanomat, Palkittu valokuvaaja Massimo Sestini aloitti uransa paparazzina – salakuvasi prinsessa Dianan bikineissä ja Kim Kardashianin häät. Italialainen Massimo Sestini, 54, voitti 2015 maailman arvostetuimman kuvajournalismin World Press Photo -palkinnon kuvallaan Välimerellä ajelehtivasta, pakolaisia täpötäynnä olevasta veneestä.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com, Top Tips On Photographing Snowy Landscapes.

Dpreview.com.

IR, The importance of a foreground element in your seascape composition.

Petapixel.com.

Techradar.com, 49 seriously good Canon DSLR tips, tricks, time savers and shortcuts.

Kamera & Bild, Andreas Hemb: På djurens nivå. Vuoden alussa Andreas Hemb vaihtoi IT-arkkitehtityöt valokuvaukseen. Vuotta myöhemmin hänen kuvansa palkittii suuressa valokuvauskilpailussa. Sony World Photography, paras ruotsalainen kuva. Canon 1D X, kun kohde liikkuu nopeasti ja tarvitaan sarjakuausta. Canon 5D Mark IV, eniten käytössä.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

02.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

Peter Forsgård ja Matti Sulanto, Valoaalloilla, podcasteja. Uusin:

 • Yksi kamera ja yksi objektiivi - pärjäisitkö sinä? Kesto 13:59. Tällä viikolla pureudumme Matin Yksi kamera ja yksi objektiivi -projektiin hiukan tarkemmin. Fotofinlandiaan osallistuvien kuvien lataus alkaa tänään 1.12.2017. Leican uusi 75 F1,25 objektiivi ei ole ihan joka pojan linssi. Milllaisia haasteita tele ja lyhyt syväterävvys aiheuttaa mittaetsinkameroissa?

Ääni ja Kuva.

Tivi.fi, Kuvauskoptereille halutaan asettaa rajat. Lennokeille ja miehitetyille ilma-aluksille ollaan kehittämässä ilmailun lennonvalvontajärjestelmää EU:n taholta. Ensi vaiheessa sääntely tuo tullessaan kaikkien lennokkien rekisteröintipakon ja sähköisen tunnistamisen. Tämän jälkeen yhteistä ilmatilaa voidaan säädellä niin sanotulla geoaidalla.

Ikinörtti, E-kirjan kanssa sovellusten viidakossa. 30.11.2017.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography Schoo.

ePhotozine.com. '

 • Photographing Fairground Rides At Night.
 • Spotting And Photographing The Marsh Tit. Viitatiainen.
 • Panasonic Lumix G9 Expert Review. Arvosana 5 * / 5 *. Panasonic GH5:stä tuttu 20,3 megapikselin micro four thirds -kenno (kroppikerroin x2), tehokas suoritin, 20 ruutua sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella. Ensimmäinen Panasonic, joka on suunntattu myös ammattilaisten käyttöön. Jos tarkennus ensimmäisessä ruudussa, sarjakuvaus 60 ruutua sekunnissa. Viisiakselinen kuvanvakain, Panasonicin mukaan suljinaika pitenee jopa 6.5 valotusaskelta. OLED-näyttö todella iso, 0.83x, resoluutio 3.68 miljoonaa pistettä. ei pimene sarjakuvauksenkaan aikana. Kolmen tuuman lcd-näyttö, 1.040.000 pistettä. Kaksi muistikorttipaikkaa (molemmissa tuki UHS-II Class 3). Kennoa siirtämällä myös 80 megapikselin kuvat (kohde paikallaan, pixel shift). 4K videot. Sääsuojaus. Wi-Fi, monipuolinen sovellus. Liitännät HDMI, mikrofoni, kuulokkeet, salama, USB 3.0, kaukosäädin. Yhdellä latauksella 400 kuvaa, akkukahva 800 kuvaa. Lataus mahdollinen USB-liitännän kautta. Suljin speksattu 200.000 laukaisua. Panasonic G9 ja uusi 200 mm:n objektiivi tulevat myyntiin joulukuun lopulla (tammikuun alku?). Rungon hinta on noin 2 000 euroa ja teleobjektiivin noin 3 400 euroa. Runko ja 12–60 mm:n Leica-zoom maksavat yhdessä noin 2 600 euroa.
 • 24 Fantastic Photography Gifts 2017.

IR.

Dpreview.com.

Pdnonline.com, Great Weekend Reads in Photography & Filmmaking. 22 linkkiä ja video.

Petapixel.com.

Diyphotography.net.

Lensrentals.com, blog, How & Why to Tether with Your Camera for Your Next Shoot.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

Thephotoargus.com, 10 Professional Outdoor Photographers Share Their Photography Advice.

Kamera & Bild, Svensk fotografi under 175 år på Tekniska museet.

 • Tekniska Museet, kieleksi voi valita suomenkin. Museivägen 7, Norra Djurgården. Bussi 69 esimerkiksi keskusrautatieasemalta Museiparken-pysäkille. Museon pihassa on muutama pysäköintipaikka, ja lisää pysäköintitilaa on viereisen Merihistoriallisen museon edustalla. Aikuiset: 150 kruunua.

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

01.12.2017   (linkki)

Digicamera.netin Foorumilta.

 • Onko (maisema)valokuvaus nykyään pelkkää peukkumetsästystä? (Sana on melkein vapaa). ... Itse olen jättäytynyt näistä some-hommista valokuvan osalta aika lailla pois juurikin tuon takia. Ja erityisesti sen heruttamisen vuoksi: 99% sinun kuviasi tykänneistä muistaa mainita, että "please, would you like my photos also".... ...En kyllä jaksa ymmärtää mitä järkeä on kuvata kohde, joka on jo satatuhatta kertaa kuvattu. Esimerkkinä nyt sitten vaikka se sauna. Siis ilman, että koittaa tuoda siihen jotain omaa. On se sitten luuranko tai ostoskärrit...
 • Kännykkäkameroiden kuvanlaatu. Olisiko jossain sivustoa mistä löytyy eri mallien kameran linssin valovoima ja muuta tietoa niin että voisi verrata malleja ominaisuuksiltaan.
 • Rajala ja posti (Sana on melkein vapaa).
 • Onko tietoa E-infinityn luotettavuudesta? (Ulkomailta ostaminen).
 • Yliolanhihnat eBaysta (Ulkomailta ostaminen).
 • Vedenalaiskuvaus (Digikuvaus). Mistäs rakentaisi halvan ja välttävän paketin vedenalaiskuvauksiin, lähinnä puroille ja lähteille, lampareille.
 • Kuukauden klassikko objektiivi 12/2017 * 50mm spesiaali (Optiikka). Mikän on oma valintasi, 50mm.
 • Canon EF85mm f1,4 IS (Optiikka).
 • Nikon D850 (Järjestelmädigit). 1069 viestiä. Suomen ennakkotilaajille toimitukset ovat alkaneet. Kova kysyntä ylittää Nikonin valmistuskapasiteetin. Suomen hinta on 4.000 euroa (hinnassa on mukana verot).
 • Peilitön tulevaisuus! Milloin DSLR haudataan? (Järjestelmädigit). Vilkasta keskustelua.
 • EOS-1D X Mark II uusi firmis (Järjestelmädigit).
 • Teema: Lintukuvat (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Viime sunnuntaina, oli hämärää ja lunta sateli...viirua se ei haitannut. Lankapöllön kuvaaminen tuossa kelissä vaati iso5000 jotta sai ajaksi 1/250 kun oli 100-400 tötterössä tuplari kiinni. Meni aukolle f11 ja manuaalitarkennukselle.
 • Puuhiksen photoshoppailut (30.11.2017) (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). Tässä pitkästä aikaa yksi tekele. Toiveena oli peruskuvien lisäksi yksi fantasiakuva ja kuvattava oli hämppyfani, joten....
 • Teema: Katukuva (Linkkejä kuviin ja gallerioihin). 3 uutta kuvaa.

Yle Areena, Ylen aamu-tv, Minun maisemani -kilpailun voittajakuva. 29.11.2017. Kesto 11 minuuttia. Kilpailuun lähetettiin lähes 44 000 valokuvaa. Tammi-lokakuun aikana valittiin kuukauden parhaat kuvat ja nyt päätuomari Kimmo Ohtonen sekä kilpailun projektipäällikkö Jussi Leppänen Suomen Ammattiluonto-kuvaajista paljastivat koko kisan voittajat ja kävivät läpi kilpailun tasoa.

Teemu Saloriutta, Luonnonvalo.net, Läpikulkumatkalla Pohjanmaan halki. 28.11.2017. Kesälomareissu jatkui Seitsemisen tervaleiriltä kohti Pohjois-Savoa. Teimme pienen koukkauksen Pohjanmaan kautta, sillä tuo maamme tasaisin kolkka oli jäänyt aiemmin tuntemattomaksi. Olen kiertänyt Suomea lukuisia kertoja pohjoisessa, idässä ja etelässä, mutta länsirannikon tuulia en ollut ennen tätä kesää haistellut kuin Turun saaristossa. Korkea aika korjata moinen vääryys.

Olli Korhonen. YouTube-videoita, mukana ääni. Ja kaikissa vielä teksti. Marraskuu.

Petteri Hautamaa, Oivallus. 30.11.2017. Loka-marraskuun taitteen lomaviikko alkoi tuttuun tapaan mahtisateilla. Kaveri soittikin lauantaina ja naureskeli, että kelien puolesta minulla vaikuttaisi olevan vapaaviikonloppu. Manasin, kun piharuokinnalla kävi kuhina mm. pähkinähakkien toimesta, mutta en halunnut kastelemaan kalliita kuvausvehkeitä. Kaveri ihmetteli, eikö pihalla olisi jotain sateensuojaa mistä kuvata.

Jyväskylä, Avoin haku: valokuvia voi tarjota Keski-Suomen valokuvataiteen aluenäyttelyyn. Keski-Suomen valokuvataiteen 13. aluenäyttely järjestetään Galleria Ratamossa 11.1.–4.2.2018.

Älypuhelimista.

Photo.net, foorumi.

Digital Photography School.

ePhotozine.com.

Dpreview.com.

IR.

Diyphotography.net.

Petapixel.com.

Pdnonline.com.

Techradar.com.

 • A rare glimpse inside Sony's giant Kumamoto sensor factory.
 • Sony Alpha A7R III review. Arvosana 5 * / 5 *. Sony a7R III, 42.4 megapikselin peilitön järjestelmäkamera. Kameraan on käytetty lippulaivamallista Sony A9:stä opitut asiat. Paljon edellisen version käyttäjien toivomia parannuksia. Edelleen 399 pisteeseen perustuva tarkennusjärjestelmä, samoin kennoa liikuttava viisiakselinen kuvanvakain (nyt teho on 5.5 stoppia). Uutta on 425 pisteen kontrastimittaus, joka toimii vaihetarkennuksen rinnalla. Suljin speksattu 500.000 laukaisuun. 10 kuvaa sekunnissa, myös salama. Sama akkukahva kuin Sony A9 -mallissa. Kolmen tuuman kääntyvä kosketusnäyttö, 1.440.000 pistettä. Kaksi sd-muistikorttipaikkaa (uhs II; edellisessä mallissa oli yksi), tarkennuspainike sekä tarkennuspisteen valintaa helpottava tappiohjain. Akun kapasiteetti nyt 650 kuvaa. 4k ultra hd -videot nopeuksilla 30p, 25p ja 24p. Elektroninen etsin, 3.686.400 pistettä. USB 3.1. HDMI, mikrofoni, kuuloke. Wi-Fi, NFC, Bluetooth. Ei GPS. Kilpailee samassa luokassa Nikon D850:n kanssa. Suomen hinta on 3.600 euroa (hinnassa on mukana verot). (toimitukset eivät ole vielä Suomessa alkaneet, piti tulla myyntiin marraskuun lopussa. USA:ssa toimitukset alkaneet).

Rumors-sivustot. Faktaa ja fiktiota.

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

Marraskuun 2017 uutisiin

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 

Hae Google:sta

Uutiset