Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
 

Toukokuu 2004

31.05.2004  

Toissapäivänä eli lauantaina tulin ottaneeksi sukulaisista joukon kuvia. Ajattelin kokeilla ICC-profiilien vaikutusta kuviin ja lähetin eilen sunnuntaina toistakymmentä kuvaa kunkin valmistajan profiiliin muunnettuna. Fotonetti, ifi ja efoto olivat testissä. Fotonetin ja efoton kuvat maksoin saman tien nettipankissa, efotosta ei tullut minkäänlaista viestiä tai kuittausta kuvien vastaanottamisesta sähköpostiini. Ifin kuvat maksoivat 0.29 euroa kappaleelta, Fotonetin hinta oli 0.27 euroa (valitsin kalleimman Supreme-laadun, paperi on kiiltävää ja paksua). Efoton kuvien kappalehinta oli 0.20 euroa, paperi lienee paksua (?).

Mikael Rantalainen (Canon 10D):

MikroPC nro 7, 27.5.2004.

  • Filmi siirtyy tietokoneelle, kahdeksan sivun testissä skannerit. Ensin kokonaispisteet, sitten pisteet filmiskannauksesta.
    Canon Canoscan 3200F: 75,5 p. / 53.5 p. (110 e)
    Epson 4870: 89 p. / 59 p. (530 e)
    HP Scanjet 4670: 68 p. / 38 p. (235 e)
    HP Scanjet 5530: 52,5 p. / 32.5 p. (293 e)
    Epson RX600: 90 p. / 64 p. (375 e)
    Mikrotek Filmscan 2700: filmiskannaus 46 p. (255 e)
    Nikon Coolscan V: filmiskannaus 76 p. (1000 e).
    - MikroPC Valinta osui Epson 4870 -malliin
    - MikroPC Voittajia olivat Nikon Coolscan V ja Epson RX600
    - Epson RX600 oli melkoinen yllättäjä
  • Softapankissa lyhyessä esittelyssä on Vallen JPegger 4.46, joka on tarkoitettu kuvakokoelmien selailuun. Ohjelma on ilmainen. Toisen maininnan ansaitse Cam2pc Freeware Edition 4.3.2, joka on kevyt ohjelma kuvien siirtoon digikamerasta pc:lle.
  • Pikatestissä on HP Photosmart 1200, mobiili kymppikuvaskanneri, 100 euroa. 4*/5*. Kirjan kokoinen laite, painoa on 650 g, toimii paristoilla ja käyttää kameran muistikortteja. Skannaustarkkuudet ovat 300, 600 ja 1200 dpi. Skannauslaatu on kohtuullisen hyvää, dynamiikka riittää paperikuville.
  • Pikatestissä on Eizo FlexScan L550, Laadukas peruspaneeli, 550 euroa. Eizo on pelkistetty, mutta laadukas kuluttajille suunnattu 17-tuuman paneelinäyttö. Laitteessa on tunnistin, joka automaattisesti säätää näytön kirkkautta ympäröivän valon mukaan. Tunnistimen saa pois päältä. Tehdasasetuksien säädöt eivät ole hyvät, mutta kuvasta saa pienellä säätämisellä erinomaisen. Nopea paneeli sopii hyvin peleihinkin. 4*/5*.
  • Pikatestissä Wacom Pen Partner, Piirtopöytä sujahtaa kassiin, 50 euroa. Piirtoalue on 8,1 x 5,8 cm, joka vastaa melko tarkaan C8-arkkia. Kirjoittaminen ja piirtely on pienellä pöydällä vaikeaa, kunnolla toimiakseen on vielä asennettava oma ajuri. 2*/5*.
  • seuraava MikroPC nro 8 ilmestyy torstaina 17.6.2004. Aiheina mm. Digikameralla kesävideoita.

Photographyblog.com, introducing Ak47.tv (online art photography magazine).

Photo-i.co.uk on edennyt Canon i990/i9950 -mustesuihkujen arvioissaan, nyt on menossa jo Page 5. Suomen keskihinnat ovat 414 euroa ja 668 euroa (MBnetin hintaseuranta i990 ja i9950).

DCRP, Kodak Easyshare LS743 -arvio. Suomen keskihinta on 374 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

30.05.2004  

Vantaan aikuisopisto järjesti kuukausi sitten valokuvauskurssin ja kuvausmatkan Transsylvaniaan, 29.4.2004 - 6.5.2004. Matkaan osallistui puolisen sataa henkilöä.

  • Yhteiskuvassa on melkoinen joukko. Samalla sivulla on linkkejä matkalla otettuihin kuviin.

Digivideoyhdistyksen jäsenet voivat maksua vastaan lainata tällaisia laitteita.

Creative Commons Finland, suomenkieliset tekijäinoikeuslisenssit, joissa tarkasti määritellään teosten vapaata kopiointia ja käyttöä tekijän määrittelemillä ehdoilla. Lisensseillä voidaan täsmentää, että vain osa teoksien oikeuksista pidätetään.

Luminous Landscape, Symmetry.

c|net, Canon PowerShot S1 IS -arvio. Suomen keskihinta on 565 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pcmagazine, Personal Photo Labs. Epson Picture Mate, Sony DPP-EX50, Epson Stylus Photo R800, Canon i80 Color Bubble Jet Printer.

Photography.about.com, Colour Balance Aids for Photoshop.

 

29.05.2004  

TV2, FST, tänään klo 13:55 uusintana dokumentti ranskalaisesta valokuvaaja Yann Arthus-Bertrandista. Ks. Earth from the Air, lyhyt haastattelu.

IFI:n kuvat tulivat perjantaina (olin lähettänyt ne myöhään keskiviikkoiltana, toimitusaika lienee siis yksi päivä). Aikaisemmin olen IFI:ltä tilannut kuvat ICC-profiiliin muunnettuna. Tällä kertaa lähetin kuvat sellaisenaan muuntamatta IFI:n ICC-profiiliin.

  • IFI:n kuvat eivät olleetkaan yhtään sen paksumpia kuin Fotonetin kuvat, aivan samaa pletkua paperia (pletku = ohut)
  • värit olivat yksiselitteisesti huonompia kuin Fotonetiltä tulleissa kuvissa
  • kasvojen ihon väri ei ollut täysin luonnollinen, vaan aika kalpea. Muutenkin värit olivat hailakoita.
  • tarkkuudessa ei ollut vikaa
  • IFI:n kautta tilattuja ICC-profiloituja kuvia pidetään yleisesti parhaimpina, nämä ei-ICC-profiloidut olivat kuitenkin selkeä pettymys

Foorumilla on (jälleen) kirjoitus saksalaisen NY-Cameran.netin toiminnasta. Huhtikuun alussa oli tilattu Nikon D70. Kyseessä oli ns. special order item, joten vain ennakkomaksu kelpasi. Raha siirrettiin NYC:in tilille ja alkoi kameran odotus. Seitsemän viikon jälkeen kameraa ei ole tullut ja yritettiin peruuttaa tilaus. Tällainen vastaus tuli NYC:stä:

"Hi Janne, thanks for the mail.

Sorry to say, this is a special order item so I will not be given
authorization to transfer this amount back to your account. However, I will make sure that you get one of the next delivery of cameras.

Thanks for your patience,

Best regards,

Graham Maclean,
Your New York Camera Team. "

Rajala Pro Shop(+ Canon) järjestävät digikuvausretken asiakkailleen Söderskärin majakalle lauantaina 28.8.2004.

  • risteily saarelle M/S Marival II aluksella
  • opastettu kierros majakkasaarella
  • digikurssi/kursseja: osallistujat voivat esittää toiveita kurssin sisällöstä
  • valokuvaamista saarella
  • tuote-esittelyjä
  • valokuvien tulostamista yms.
  • retken hinta 60,00 euroa
  • hinta sisältää: risteily, aamupala, lounas, iltapala, opaskierros, kurssit, ym.
  • Rajala Pro Shopista uuden Canon EOS Digital kameran ostanut pääsee
  • retkelle veloituksetta
  • tarkempi ohjelma laaditaan myöhemmin
  • ilmoittautumiset Rajala Pro Shopin sivujen kautta, max 60 henkeä
  • M/S Marival II
  • Söderskär

IR, Canon PowerShot S1 IS -arvio. Suomen keskihinta on 565 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Kyocera Finecam SL300R -arvio.

Rob Galbraith, Photo Rescue -softapäivitys. Nyt myös suomenkielisenä.

Dpreview.com, Nikkor 200 mm F2.0 AF-S VR -objektiivi. Nikonilta myös uusi telekonvertteri TC-17EII 1.7x. Objektiivissa on kuvanvakaaja (VR). Heinäkuussa myyntiin, hinta on 4.500 euroa.

Dpreview.com, Nikon Coolpix 4100. Nikon Coolpix 3200:n neljän megapikselin versio, kolminkertainen zoom, sisäistä muistia 14.5 MB, käyttää SD-kortteja. Kesällä myyntiin.

Dpreview.com, iRiver H300 tiedostosäilö mp3:lle tai kuvatiedostoille. 20 GB:n versio maksaa $430, 40 GB:n $540.

Bytesector.com, HP Photosmart R707 -arvio. Suomen keskihinta on 378 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, Fujifilm FinePix F610 -arvio. Suomen keskihinta on 626 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

28.05.2004  

Docendolta on juuri ilmestynyt suomennettu Katrin Eismannin Valokuvien korjailu & viimeistely. Sivuja kirjassa on 357, suomenkielisen laitoksen esimerkkiohjelmana on Photoshop CS, mutta kirja käy muidenkin uudempien Photoshop-versioiden käyttäjille.

  • meidän pitäisi saada kirja maanantaina 31.5.2004, joten sen jälkeen kuulette oppaasta enemmän...
  • Valokuvien korjailu & viimeistely käännös viime heinäkuun puolivälissä ilmestyneestä Photoshop Restoration & Retouching 2nd Edition -kirjasta, ks. englanninkieliset sivut
  • Docendon sivuilla on kirjan suomenkielinen sisällysluettelo

Artur G. on koodannut pienimuotoisen PicMove-ohjelman helpottamaan kuvien siirtoa kamerasta kovalevylle. Digicamera.netin Foorumilla käydään keskustelua Fotoalbumiohjelmat-alueella (lukeminen vaatii rekisteröitymisen Foorumille).

  • PicMove-ohjelma helpottaa kuvien arkistointia kamerasta kovalevylle siirtämällä tai kopioimalla kuvat kamerasta uusiin alihakemistoihin päivämäärän mukaan.
  • Käyttäjä voi asettaa näytettävien kuvien tyypit, säätää hakemistojen nimeämistapoja, esikatsella kuvia ja paljon muuta. Asetukset voi tallentaa seuraavaan käyttökertaan.
  • Oletuksena näytettävät kuvatyypit ovat JPG, TIFF, Fujifilm RAF, Canon CRW, Minolta MRW, Nikon NEF ja Olympus ORF

6mpx.com:in Olli kirjoittaa 28.5.2004 juuri ilmestyneestä C1 DSLR 3.5 -versiosta, jossa piti olla aiempi bugi korjattuna.

(V.K. email) Capture Onen LE-version käyttäjät ovat huonossa asemassa, uudessa 3.5-versiossa jää pois mm. 16-bittinen output ja ulkoisten profiilien käyttö. Ks. myös rawworkflow.com (ex-pictureflow.com).

  • 29.5.2004: C1 peräytyy eli 3.5-versiosta ei poistetaan ominaisuuksia, ks. viesti

(J.E. email) Maailmalla suunnitellaan 500 megapikselin ns. Dark Energy Camera -systeemiä.

Ephotozine.com, Cosinalta ensimmäinen digille optimoitu objektiivi, 19mm-35mm f3.5 - 4.5. Myyntiin heinäkuun alussa, 200 puntaa, 300 euroa. Versiot Canonille ja Nikonille.

Digitalreview.ca, Nikon D2H ja WT-1, langaton yhteys.

Eilen HS:n välissä tulleen Clas Ohlsonin luettelon takakannesta: "Akkulaturi, mukana 8 ympäristöystävällistä nikkeli-metalli-hybridiakkua...".

  • kyseessä on tietenkin hydridiakku
  • Armoa ei, Siperiaan

 

27.05.2004  

En ole pitkään aikaan teettänyt paperikuvia. Toissa-aamuna menin töihin vasta yhdeksitoista, kun valitsin ja vähän käsittelinkin nelisenkymmentä kuvaa. HTV:n yhteys rajoittaa uppauksen maksinopeudeksi 20 kB/s, viidentoista megatavun lähetys Fotonettiin kesti runsaat viisitoista minuuttia.

  • kuvat (vain jpg-muotoiset) kannattaa pakata zipiksi, niin ei tarvitse aina kymmenen kuvan välein hakea siirto-ohjelmalla uusia
  • applettilatausta en saanut toimimaan, mutta sujuihan se hyvin tavalliseenkin tapaan selaimella
  • kuvat maksoin päätepankilla, sähköpostikuittaus tilaustietoineen (kpl:eet, hinnat jne.) tuli heti, kello oli vähän vaille puoli yksitoista aamulla
  • kuvat tulivat sitten seuraavana päivänä (siis eilen), pakkaus oli hyvä. Matka Torniosta postiluukkuumme kesti alle vuorokauden (!)
  • tilasin tavallisia 10 x 15 cm kiiltäviä kuvia, joiden hinta on 0.19 e kappaleelta. Kiiltävä näyttää mielestäni paremmalta, vaikka siinä sormenjäljet näkyvätkin helposti. En laittanut kuviin edes profiilia enkä tilannut Supremea (paksumpi paperi, kiiltävämpi pinta). Nämä peruskuvat ovat vähän pletkuja (saisivat olla paksumpia). Muuten en kuvista löytänyt mitään erikoista huomauttamista. Muutamissa galleriasta otetuissa kuvissa olin huomaavinani vähän kellertävyyttä valkoisissa seinissä.
  • eilen lähetin sitten IFI:lle toistakymmentä samaa kuvaa, edelleen ilman profiilia. FotoWire-ohjelma on ihan kätevä, kun kerran on siihen kirjannut henkilötiedot, niin ei tarvitse niitä enää myöhemmin täytellä. IFI:hän lähettää kuvat laskulla. IFI:n peruskuvat ovat paksumpia kuin Fotonetin peruskuvat, Fotonetin Supreme vastannee paksuudeltaan suunnilleen IFI:n peruskuvaa. IFI:n sähköpostivahvistuksessa ei ollut mitään tietoja tilauksesta (paitsi tilausnumero).

Luontokuva-lehti, nro 2/2004 (ilmestyy neljä kertaa vuodessa)

  • lehti on jäsenetu Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:een kuuluville, mutta sen voi tilatakin erikseen. Erillistilauksena (kesto) vuosihinta on 22 e (v. 2002)
  • Luontokuva-lehti nro 1/2004 sisälsi myös paljon mielenkiintoista asiaa (sitä ei taida olla enää irtomyynnistä, kun uusi nro 2/2004 on ilmestynyt)
    • (tästä vähän myöhemmin...)
  • "luonnonkuvauksen erikoislehden" irtonumerohinta on 6 euroa
  • lehdessä on monta esseeluontoista kirjoitusta, joissa kerrotaan kuvien synnystä ja kuvausolosuhteista (kyseessä siis luontokuvat)
  • Miten muistikortti menetti muistinsa, kaksi sivua. Hyviä ja käytannöllisia ohjeita vaaratilanteiden välttämiseen. Ammattikuvaajan ainutkertaisten seminaarikuvien pelastaminen maksoi 3.000 euroa.
  • pari sivua valokuvausvälineiden vakutuuksista, IF-vakuutusyhtiö
  • kirja-arvioita
  • Suomen lehdissä kuvista kirjoitettua, pari sivua
  • Tekniikkanurkassa sivu uutisia maailmalta
  • ajankohtaista
  • luontokuvia on lehdessä paljon (kuten kuuluukin olla)
  • ainakin Akateemisessa kirjakaupassa (Hki) on Luontokuva-lehteä irtomyynnissä (ei kannata sekoittaa Suomen Luonto -lehteen, jossa ei ole paljoa valokuvauksesta)

(Foorumilta bongattu) Ultimateslr.com, yhdelle sivustolle koottu eri järjestelmädigien linkit.

Kobaïan Nea ei päässyt Taikin pääsykokeisiin. Lue tarkemmin.

(email Sami) Yahoo! news, Photographer Makes High-Resolution Camera. Negat ovat kooltaan 9 x 18 tuumaa, skannattuna kuvista tulee 2.6 gigaisia. R1-kameran pohjana on ollut toisen maailmansodan aikainen ilmakuvauskamera.

(email H.V.) Pallontallaajat.net -sivustolla on keskusteltu digikuvien ottamisesta matkan aikana (tai pikemminkin niiden siirtämisestä rompuille).

Digitalsecrects.net, Olympus C-8080 -arvio. Peter iNova ei ole kameraan tyytyväinen.

Digitalsecrects.net, Nikon Coolpix 5200.

Luminous Landscape, Joe Beda, Digital Panoramas. Välineinä Panotools ja PTAssembler.

Dpreview.com, Pretecin uusi 12 GB:n Compact Flash -kortti maksaa (vain) $14.900. Phil Askey mainitsee uutisen yhteydessä Muvo2 -mp3 soittimen, joka maksaa parisataa dollaria (ja josta voi irrottaa digikamerakäyttöön 4 GB:n microdriven). (5.7.2004: toukokuun loppupuolella Creativelta alkoi tulla markkinoille malleja, joissa oli chippi-tasolla estetty microdriven käyttäminen digikamerassa).

Bytesector.com, Canon PowerShot Pro1 -arvio.

(via PhotographyBlog.com) Josh Waller, Casio QV-R40 -arvio.

IR, Reindeer Graphicsin ilmainen Adaptive Equalization -plugin on päivitetty.

 

26.05.2004  

Suomi24, Valokuvaus (kymmenen eri aluetta), Canonin kameroista.

Helsingin Sanomat Hinta & Laatu, D1, Matkapuhelin ei korvaa kameraa.

  • Lehden sivuilla oli esillä Siemens MC60:llä (200 euroa), Sony Ericsson K7000:lla (450 euroa) ja Nokia 7610:llä (600 euroa) otettuja kuvia. Nokia ja Sony Ericsson olivat vielä prototyyppejä, tulevat myöhemmin kesällä myyntiin. Vertailulaitteena oli Canon A75 -digikamera (350 euroa). Kamerakännyköiden kuvat eivät olleet hyviä, Nokian otos oli vielä siedettävä. Erot ovat todellisuudessa vielä isompia, sillä sanomalehdissähän ei painotekniikasta johtuen voi esittää kovin laadukkaita kuvia.

Vivid Light Photography -nettilehti, uusi numero #36 on ilmestynyt. Poimintoja:

Rob Galbraith, C1 Pro, SE ja LE, uudet versiot 27.5.2005.

Dpreview.com, Sony HDPS-M1 40GB Tiedostosäilö, jossa muistikorttipaikat Memory Stickille ja Compact Flashille. Tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi, Ei minkäänlaista lcd-ruutua. Laite tulee Japanissa myyntiin kesäkuun 17., $270.

DCRP, Casio Exilim EX-P600 -arvio. Suomen keskihinta on 637 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dcviews.com, Minox DD100, kaksimegapikseliä, ei zoomia, 1.6-tuumainen lcd-näyttö.

 

25.05.2004  

Pekka Saarinen on hankkinut Canon 1D Mark II:n. Canon EOS 1D MARK II Mini Review. Kaikenlaisia mielenkiintoisia havaintoja kamerasta:

  • kameran varauslistat ovat pitkiä, Suomessa joutuu odottamaan pitkälle syksyyn
  • etsinkuva on kirkas ja näyttää ISO-arvon sekä 100% tallentuvasta kuvasta
  • käyttöliittymä poikkeaa 10D:n käyttöliittymästä
  • 1.3 rajauskerroin muuttaa objektiivivalintoja
  • kamera reagoi sulkimen painallukseen erittäin nopeasti, jollei tämä riitä, niin aina voi käyttää sitten 8.5 kuvan sekuntinopeutta sarjakuvaukseen
  • sulkimen/peilin ääni on kova
  • valotus menee melkein aina nappiin
  • salamakuvat (550EX) eivät aiheuta mitään ongelmia
  • tarkennus on erittäin nopea
  • kahdeksan megapikselin kenno vaatii objektiivilta enemmän: Canonin L-sarjan objektiivit verottavat raskaasti kukkaroa
  • Canon 1D Mark II:n dynamiikka on laajempi kuin 10D:llä
  • ISO 1600 on erittäin käyttökelpoinen
  • valkotasapaino on parantunut, vain tietyissä sisäkuvissa on ongelmia
  • lopuksi Pekka varoittaa "...after shooting with Mark II all previous cameras feel like slow toys and you'll get a severe L-sickness (if you don't have it already)."
  • dpreview.com, keskustelusäie

PhotographyBlog.com, Olympus Camedia C-8080 Wide Zoom -arvio. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 919 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Canon 100-400 f/5.6L IS vs. the Canon 400mm f/5.6L. Apuna DxO Analyzer.

IR, Nikon Coolpix 3200 -arvio. Suomen keskihinta on 299 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Photoxels.com, Konica Minolta Dimage A2 -arvio. Suomen keskihinta on 1.128 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Canon EOS 1D Mark II Experience Report.

LetsGoDigital:

Rob Galbraith, Compact Flash -korttien nopeuksista kertovaa tietokantaa on päivitetty.

c|net, HP f2304, 23 tuuman lcd-näytöstä lyhyt esittely, HDTV-valmius, $2.099, 1.920 x 1.200.

Dpreview.com, Adaptive computing comes to digital cameras.

Tom's Hardware Guide, Canon Pro 1 - Sony F828 Showdown.

Reuters.com, muistikorttien hinnat laskevat edelleen, Samsung ja Toshiba pyrkivät vaikeuttamaan kilpailijoiden tuloa markkinoille (tämän kaksikon osuus on 90%).

Juuri myyntiin tullutta DxO Optics Pro -ohjelmaa on kokeiltu.

M Irwin, Canonin ja muidenkin valmistajien objektiiveja, samassa kuvassa, mittasuhteet ovat oikein.

Computer-Darkroom, RGB Softproofing in Photoshop update.

Pixoly.com, automaattinen punasilmäisyyden poisto jo kamerassa.

 

24.05.2004  

Viikon kuva: Antivirus II (Yksityiskohta F-Securen toimitalosta Helsingin Ruoholahdessa)

Viikon manipuloitu kuva: Kuplia.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (27.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • AF-Nikkor 70-300 F/4-5.6D ED, 400 e, Espoo (22.5.)
  • Afga ePhoto CL30 Click, 40 MB, 40 e, Espoo (22.5.)
  • Bowens Quadmatic 3K genis + Quadmatic 4000 välähdyspää, studiosalamalaitteet, 550 e, Hki (27.5.)
  • Canon A30, 128 MB, 70 e, Utajärvi (21.5.)
  • Canon A60, 256 MB, 199 e, Hki (24.5.)
  • Canon A70, 64 MB, 300 e, Hämeenlinna (23.5., 27.5.)
  • Canon EF 20mm f2.8, vvs, 399 e, Kuopio (23.5.)
  • Canon EF 28-70/F2.8 L USM, suodatin, 900 e, Hki (23.5.)
  • Canon EF 50mm/F/1.8 II, uusi, 110 e, Vantaa (27.5.)
  • Canon EOS 1DS, puoli vuotta käytössä, 20.000 kuvaa otettu, 5.800 e, Hki (26.5.) (!)
  • Canon EOS-10-D, BG-ED3 akkukahva, 1.500 e, Järvenpää (24.5.)
  • Canon EOS 10 D, pystykuvauskahva, 1.500 e, Pietarsaari (24.5.)
  • Canon G2, 450 e, Hki (25.5.)
  • Canon G3, 128 MB, 530 e, Hki (26.5.)
  • Canon G3, 128 MB, 540 e, Hki (23.5.)
  • Canon G3, telejatke + sovitin, 500 e, Äänekoski (23.5.)
  • Canon Powershot A40, 128 MB, 180 e, Espoo (25.5.)
  • Canon Powershot A60, 240 e, Jyväskylä (24.5.)
  • Canon S50, 450 e, Hki (26.5.)
  • Canon Speedlite 420EX, 260 e, Hki (23.5., 26.5.)
  • Casio Exilim EX-M2, 220 e, Hyvinkää (26.5.)
  • Elinchrom/Prolinca 125 (2 kpl), uudet keikkasalamat, kaupan hinta 384 e/kpl, nyt melkein puoleen hintaan, 200 e, Hki (27.5.)
  • Fuji S-304, 64 MB, 199 e, Hki (26.5.)
  • HP 812, 210 e, Kuopio (24.5.)
  • HP 850, 128 MB, 369 e, Vantaa (24.5.)
  • HP Photosmart 735, 128 MB, 170 e, Porvoo (25.5.)
  • HP Photosmart 735, 150 e, Porvoo (24.5.)
  • HP Photosmart 320, 100 e, Espoo (24.5.)
  • Konica Revio KD-220Z, 64 MB, 150 e, Laukaa (23.5.)
  • Leica R4 + Macro-Elmarit-R 1:2.8/60, 1.000 e, Hki (24.5.)
  • Leica R6.2, runko, TTL, Summycron R/250 obj., Leica Apomacro-Elmarit R 2.8/100 + nahkak. ,moot.v. R + käsik., 4kpl tähysl., 4000 e, Hki (24.5.)
  • Mamiya 645 Super, runko, moottoriviritin, AE prismaetsin, kasetti 120, Mamiya Sekor 55/80/150 mm, Quantum Calcu-Flash-valotusmittari, 1.800 e, Lohtaja (25.5.)
  • Mamiya RB67 Pros, runko, kuiluetsin, filmikasetti, 90 mm (+ 127 mm) optiikka, softsuodin ym. tarvikkeita, h. 900 e, Lahti (24.5.)
  • Mamiya RB67 PRO-S, runko, 90 mm 1:3,5 objektiivi, vastavalosuoja, rullafilmiperä ja laukku, 1.100 e, Hki (25.5.)
  • Metz 45 CL-3 salama, 250 e, Sysmä (24.5.)
  • Metx 45 CT-4, akut + laturi + paristokotelo, 150 e, Hki (27.5.)
  • Minolta 3600 HS D, 240 e, Hyvinkää ( 26.5.)
  • Minolta Dimage 7HI, 512 MB, 850 e, Oulu (24.5.)
  • Minolta Dimage 7I, 695 e, Turku (23.5.)
  • Minolta Dimage Z1, suodinadapteri + suodin, 256 MB, 350 e, Hyvinkää (26.5.)
  • Minolta Dimage S404, 240 e, Järvenpää (22.5.)
  • Nikon AFD105MM 2.8F Micro linssi ja HS-7 , makrolinssi ja siihen vastavalosuoja HS-7, 800 e, Turku (24.5.)
  • Olympus E-10, pl ja uv-suotimet, 550 e, Turku (25.5.)
  • Olympus E-10, 128 MB, 400 e, Sysmä (24.5.)
  • Olympus E-20P, 920 e, Petäjävesi (24.5.)
  • Pentax Optio 330, 64 MB, 180 e, Oulu (24.5.)
  • Sigma Af, 28-70mm f2.8 asphr. EX/Nikoniin, 450 e, Siilinjärvi (22.5.)
  • Sony DSC-P1, 149 e, Espoo (22.5.)
  • Sony DSC-P2, 128 MB, 280 e, Oulu (25.5.)
  • Sony DSC-P12, 256 MB, 355 e, Hki (23.5.)
  • Sony DSC-P20, 64 MB, 100 e, Tornio (24.5.)
  • Sony DSC-P31, 149 e, Espoo (27.5.)
  • Sony DSC-P50, 200 e, Hämeenlinna (23.5.)
  • Sony DSC-V1, 420 e, Tuusula (24.5.)
  • Sony DSC-V1, 400 e, Tuusula (27.5.)
  • Sony DSC-V1, 485 e, Hki (22.5.)
  • Taustakangas Stilfondo, musta, alumiiniputkella, 100 e, Asikkala (25.5.)
  • Zenza Bronica 6x4,5, ETRS, pikakahva, kuiluetsin, prismaetsin, kaksi rullafilmi kasettia. Polaroid -perä, kahdella objektiivilla, lisävarusteita, 1.200 e, Kokemäki (25.5.)

Fimeko (Lönnrotinkatu 31, Hki, p. 09-6962 280) järjestää esittelypäivän torstaina 27.5. klo 9 - 16.

  • Leafin uudet Valeo Wi -digiperät
  • Profoton digikuvaukseen suunnitellut salamajärjestelmät
  • paikalla sekä Leafin että Profoton edustajat

Jore Puusa on kirjoittanut viimeisen runsaan kahden viikon aikana pitkiä, paljon ajatuksia herättäviä, välillä voimakkaastikin kärjistäviä tekstejä digicamera.netin Foorumille. Tässä viestissä (lukeminen vaatii Foorumille rekisteröitymisen) hän esittää pienen haasteen digi- ym. kuvaajille. Kuvaustehtävä ei ole helppo, aihe on tarkasti rajattu ja aika vaativa.

  • kyseessä siis kilpailu, jonka kolme parasta kuvaa esitellään
  • tuomarina toiminee Hbl:n lehtikuvaaja tai kuvatoimituksen päällikkö
  • "Kuvaa RGB pystykuva, jonka lyhyempi sivu on 400 pikseliä ja resoluutio 72.
    Kuva kuvittaa jutun insinööri Virtasesta, joka on tehnyt mullistavan keksinnön. Hän on nimittäin kehittänyt kuulakynän, josta ei muste koskaan lopu, kynällä voi siis kirjoittaa ikuisesti."
  • kuvitteellisen lehtijutun kuvituskuva, ei mitään manipulointeja
  • kuvat voi lähettää suoraan Jorelle
  • aikaa on vain viikko, deadline 1.6.2004 klo 12:00
  • pystykuva, jonka leveys on 400 pikseliä, tiedostokoko ei saa olla 100 kB isompi
  • ei mitenkään helppo aihe!

Tänään TV 2 klo 22.45, FST. valokuvaaja Yann Arthus-Bertrand. Ranskalainen dokumentti. Ks. Earth from the Air, lyhyt haastattelu.

www.dg28.com, Neil Turner, sivuilla riittää tutkimista. Kuvat ovat harmittavan pieniä.

Dpreview.com, Panasonicilta on tulossa myöhemmin tänä vuonna kuuden megapikselin digikamera, jossa liikkuva kuva pakataan MPEG4:llä.

 

23.05.2004  

(P.K. email) Sunnuntain Kaleva-lehti, Tarkennus terälehtiin. Oulun yliopiston kasvimuseon museoavustaja ottaa lähikuvia kasveista luupin avulla. Luuppi (8 - 12 -kertainen suurennos) laitetaan kiinni digipokkarin linssiin ja lcd-näytöltä yritetään nähdä tarkennuksen onnistuminen. Syväterävyys-alue on hyvin pieni, yhtä onnistunutta kuvaa kohti pitää ottaa 10 - 20 otosta. Järjestelmädigi kuulemma varjostaisi kohdetta eikä sillä pääsisi yhtä hankaliin paikkoihin kuin pokkarilla. Kasvien tunnistamiseen nämä digiluping-kuvat ovat aivan erinomaisia. Erityisesti heiniä ja saroja pidetään hankalasti tunnistettavina.

  • Luontokaupan Kuvakulma
  • Kasvigalleriat, Digiluping
  • Pakko vähän kommentoida kuvien laatua, ajatuksena ja toteutuksena digiluping on oikein hyvä idea, mutta muutama asia tuli heti mieleen:
    - kuvissa kannattaisi ehdottomasti käyttää jalustaa. Luuppia parempi vaihtoehto olisi hyvälaatuinen lähilinssi ja kameraan sopiva adapteri, jolla lähilinssin/lähilinssit voi kiinnittää.
    - ja jos näitä kuvia rupeaa tosissaan ottamaan, niin järjestelmädigillä ja makro-objektiivillä saa laadultaan monta kertaa parempia kuvia. Nyt netissä esilläolevat digiluping-kuvat näyttivät lähinnä Lomo-kuvilta :-)
    - erilaisilla heijastimilla saa valoa "järjestelmädigin varjostamiin kohtiin"
    - taustalla voi käyttää erivärisiä kartonkeja

Stockmannin 5. kerroksen Argos-halliin (Hki) voi suunnata tänään askeleensa, jos Canonin, HP:n, Konica-Minoltan, Olympuksen, Sandiskin yms. tuotteet (digikamerat, printterit, muistikortit jne.) kiinnostavat. Maahantuojienkin edustajia näkyi olevan paikalla. Valikoima näytti olevan kuluttajille suunnattu, objektiiveja ei tainnut paljoa olla. Stockmann on sunnuntaisin auki klo 12 - 18.

LetsGoDigital.org, Ricoh Caplio GX -ensiarvio.

c|net, Konica Minolta Dimage A2 -arvio. Suomen keskihinta on 1.125 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

(via PhotographyBlog.com) I4U news, Sony DSC-T11 (ja Sony DSC-T1).

Luminous Landscape, Mike Johnstonin kuukausittain ilmestyväksi muuttuneen kolumnin nimi on Do You Have a Color Balance?

Photo-i.co.uk, Epson Gray Balancer (Epson Stylus Pro 4000, 2200 ja 2100 myös), £39.99 (59.59 euroa)

 

22.05.2004  

Helsingin yliopiston viestinnän laitos, Johdantoa visuaaliseen viestintään. Ks. myös Maritta Inkinen, kursseja ja oppiaineistoja.

Gigantin Creative Muvo2 4 GB -tarjous päättyi jo jokin aikaa sitten, hinta on nyt 339 euroa (289 euroa). (5.7.2004: toukokuun loppupuolella Creativelta alkoi tulla markkinoille malleja, joissa oli chippi-tasolla estetty microdriven käyttäminen digikamerassa).

Dpreview.com, Sigma 18-125 mm DC -objektiivi. Suunniteltu APS-kokoista sensoria käyttäville järjestelmädigeille. Valovoima on F3.5 - F5.6. Nikonille, Canonille ja Sigmalle on omat versionsa. Hinta on 229.99 puntaa, 343 euroa.

Digitalkamera.de uutinen 21.5.2004, saksalainen nettikauppa www.diekamera.com lienee menossa konkurssiin. Ennakkomaksun tehneet eivät ole saaneet tilaamiaan tavaroita eikä rahoja ole palautettu.

Hasselblad (Göteborg) on irtisanomassa 50 työntekijää, lähes kolmasosa kaikista työntekijöistä. Siirtyminen digikuvaukseen on tapahtunut ennakoituakin nopeammin.

Nikon D70 on nimetty Japanissa arvostetun Camera Grand Prix 2004:n voittajaksi.

Photo.net, Acratech Ultimate Ballhead -arvio.

Vuosi sitten Barbra Streisand aloitti oikeusjutun ilmakuvasta, jossa näkyi hänen Malibun asuntonsa. Barbra hävisi juttunsa, nyt hänet on lisäksi tuomittu korvaamaan haastetun oikeuskulut, $177.000.

 

21.05.2004  

Creativepro.com, Bruce Fraser, Out of Gamut: Calibrating Camera Raw in Photoshop CS. Suomessakin vieraillut Fraser kirjoittaa, miten kalibroidaan digin värit Photshop Raw:n ja Macbethin Color Checkerin avulla. Toimenpiteeseen kuluuu aikaa kymmenisen minuuttia. Käytännössä selviää kahdella "profiililla", päivänvalossa ja hehkulampun valossa kuvatuilla.

PhotographyBlog.com, Tamronilta kaksi uutta objektiivia (lehdistötiedote).

Digit.no, Canon Digital Ixus 500 -arvio. Suomen keskihinta on 465 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, WebPhotoSchool.

IR, Extensis Portfolio 7.

Luminous Landscape, Konica Minolta A2 On Location.

Digital Photography Blog, Cleaning Digital Camera Image Sensors.

Digitalkamera.de, Fujifilm FinePix S20 -arvio. Elektroninen etsin ja 1.8 tuuman lcd-näyttö, kolme megapikseliä (tai kuusi, jos pienemmät r-pikselit lasketaan mukaan). Hinta on 700 euroa.

 

20.05.2004  

Reuters, digikameroiden toimitusmäärien arvioidaan kasvavan 39% tänä vuonna (68.6 miljoonaa kappaletta, viime vuoden luku oli 47.9 miljoonaa) ja ylittävän 100 miljoonaa kappaletta vuonna 2008. Vuoden 2003 markkinajohtaja oli Sony 18%:n osuudella, Canonin prosenttiluku oli 16%, seuraavina tulivat Olympus ja Kodak.

PhotographyBlog.com, Ricoh Caplio RX -arvio.

Steve Sanders, Kodak Easyshare LS743 -arvio. Suomen hinta on 406 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Kodak Easyshare CX7430 -arvio. Suomen keskihinta on 272 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Kodak Easyshare CX7300 -arvio.

Steve Sanders, Olympus P10 printteri -arvio.

Photo-i.co.uk, Canon i990/i9950 mustesuihkut. Arvion ensimmäinen sivu on valmis, täydentyy lähipäivien aikana.

Rob Galbraith, Kodakin järjestelmädigien firmwareen ja ohjelmiin on tullut päivityksiä.

Dpreview.com, Sanyolta kaksi uutta mallia. Sanyo Xacti DSC-S4 (neljä megapikseliä, $380) ja DSC-S3 (kolme megapikseliä, $300).

IR, Hitachi i.mega HDC-401, neljä megapikseliä, ei zoomia. Lähipäivinä myyntiin Japanissa.

Canon 1D:n ja 1Ds:n omistavat voivat ilmaiseksi imuroida Japanin Canonin sivuilta Digital Photo Professional v1.0 -ohjelman. Kameran sarjanumeroa kysytään. Ks. Dpreview.com.

Dcviews.com, Casio A5406C, maailman ensimmäinen kännykkä, jossa on 3.2 megapikselin kamera. Ks. Japanin Casio.

Digit.no tarkastelee mielenkiintoista ohjelmaa, jossa yhden käyttöliittymän alta löytyy kaikki tarvittava. Ks. Express Digital Darkroom, $495.

19.05.2004  

Digikuvauslehti Pikseli

Elokuvia- ja Valokuvia -blogin Henri on hankkinut Sto-Fenit.

Merenkulku-aiheitta käsittelevän suomalaisen keskustelufoorumin Laivakuvaaminen -alueella on yli tuhat viestiä.

MBnetin Hintaseurannan ulkomaiset hintaseurannat.

Digicamera.netin Foorumin puolella on yksi tapaus, joka havainnollistaa ennakkomaksun vaikeuksia. Saksalaisesta digital-versand.de -nettikaupasta oli ennakkomaksulla (rahansiirto) tilattu Canon 300D puoli vuotta sitten. Muutama kuukausi sitten tilaus peruttiin, kun liikkeellä oli toimitusvaikeuksia (tilauksesta oli siis kulunut useampi kuukausi). Liikkeestä tuli vahvistus (ok) ja valittelut. Rahoja vain ei ole kuulunut takaisin. Liike ei enää vastaan mihinkään tiedusteluihin, valitukset asianomaisille viranomaisille on tehty.

  • saksalaisesta hintavertailusivustosta idealo.de voi katsoa ostajien kokemuksia, ks. idealo.de partner (klikkaa kohtaa Shopinfo)
  • jostain syystä digital-versand.de puuttuu idealo.de:n listasta, digital-versand.de vaikuttaa sivuston perusteella ihan luotettavalta firmalta
  • lieneekö tässä viestiketjussa sfnet.harrastus.valokuvaus.digi -ryhmästä kyse samasta tapauksesta?

Dpreview.com, Sony DSC-F88, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom. Uusi malli muistuttaa DSC-F77/DSC-F55 -kameraa. Linssi/salama -osa kiertyy yläosassa ympäri 300 astetta. Kamerassa on 1.8 tuuman lcd-näytön lisäksi myös etsin. Kesäkuussa myyntiin, hinta on $450, Euroopassa 480 euroa.

Dpreview.com, Olympus Ferrari Digital Model 2004. Perustuu viime kuussa Japanissa julkistettuun Olympus AZ-1 -malliin. Kameraa valmistetaan vain 10.000 kpl, määrästä puolet myydään Euroopassa. Kesäkuussa myyntiin, hinta on 500 puntaa, 739 euroa. Kyseessä on ultrakompakti kolmen megapikselin ja kolminkertaisen zoomin digikamera, jossa on 2.5 tuuman lcd-näyttö.

(via PhotographyBlog.com) Bytesector.com, Olympus Stylus 410 -arvio. Suomen keskihinta on 382 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Rolleiflex MiniDigi. Kaksi megapikseliä, kuvat ovat mittasuhteiltaan neliöitä. Kamerassa käytetään SD/MMC-kortteja. Rolleiflex pidetään vyötäröllä ja kuva rajataan 1.1 tuuman lcd-näytötä.

Luminous Landscape, Understanding Raw Files.

DCRP, Panasonic Lumix DMC-LC -arvio. (rinnakkaismalli Leica Digitalux 2 maksaa $200 enemmän), $1.599. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, ulkoasultaan muistuttaa vanhaa Leicaa. Hinta ei vastaa ominaisuuksia.

Digital Photography Blog, Digital Camera Care - Tips.

c|net, Point, click and swap--digital photos go P2P.

Epson, maailman ensimmäinen 40 tuuman OLED-näyttö, prototyyppi. Myyntiin näitä tuotteita odotetaan vasta vuonna 2007.

 

18.05.2004  

Fotonetistä tuli postia. Ohjelmapäivitys on otettu käyttöön 14.5.2004. Uusimpien digikameroiden exif-tietojen säätömahdollisuudet saadaan käyttöön, sama koskee myös vanhempia kameramalleja. Kuvien terävyys on parantunut ja huippuvaloissa sävytoisto on laajentunut.

  • päivityksen vaikutuksen huomaa myös vähän ongelmallisemmissa olosuhteissa kuvatuissa otoksissa, joden väritoisto on nyt puhtaampi
  • kuvankäsittelyohjelmasta tallennettujen kuvien sävyala on päivittynyt
  • icc-profiilia käytetään entiseen tapaan
  • tavallisten "näppäilykuvien" laatu parani viestin mukaan selvästi
  • Photoshopista tallennetuissa kuvissa muutos on pienempi
  • (lienee taas aika lähetellä kuvia digilabbikseen / digilabbiksiin, ihan kokeilumielessäkin)

Snorkkeli.net -sivustolta voi lukea pohjoismaalaisen DYK-lehden neliosaisen vedenalaisen valokuvauksen oppaan ensimmäisen osan. Lukeminen vaatii rekisteröitymisen Snorkkeli.nettiin, juttu on ruotsinkielinen ja jatkoa tulee myöhemmin.

Mac-maailmassa suosittu (ja kehuttu) Binuscan lienee siirtymässä vähitellen myös pc-puolelle. Ks. PhotoPerfect Digicam AI, ilmaisella versiolla voi tallettaa 30 kuvaa, maksullisen hinta on $44.

(J.P. email) Ensi maanantaina 24.5., TV 2 klo 22.45, FST. Dokumentti valokuvaaja Yann Arthus-Bertrandista. Ranskalainen dokumentti. Ks. Earth from the Air, lyhyt haastattelu.

Paul Bleicherin blogi Pleic: Views and Things on erittäin mielenkiintoista luettavaa. Kirjoittajalla on Canon 300D.

Rob Galbraith, Canonin Digital Photo Professional -ohjelma tullee muutaman päivän päästä (20.5.2004) julkiseen levitykseen Canonin www-sivujen kautta. Tätä ohjelmaa (ja uutta EOS Viewer Utilitya) ovat voineet käyttää tähän asti vain Canon EOS-1D Mark II:n hankkineet. RAW-muunnosta on huomattavasti parannettu. Alkuvaiheessa tuki on vain Canon 1Ds:lle, 1D:lle ja Mark II:lle. Myöhemmin tulee tuki Canon 10D:lle ja 300D:lle. Ks. Digital Outback Photo.

A-Digital-Eye, Konica Minolta Dimage A2 -arvio. Suomen keskihinta on 1.118 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

IR, Canon Powershot SD110 Digital Elph -arvio (Canon Digital Ixus IIs Euroopassa). Suomen keskihinta on 337 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

PCWorld, Top 10 Digital Cameras, Advanced.

Fotosidan.se, Digitalkameran - från motiv till bild.

Photoscala.com, uutissivusto, englannin/saksankielinen.

 

17.05.2004  

Viikon kuva: Näkymä Merihakaan

Viikon manipuloitu kuva: Diana

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (21.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • Auto Makinon, ML 1:4,5, F = 75-150 mm, halk. 55, 80 e, Jyväskylä (21.5.)
  • Canon A60, 240 e, Jyväskylä (20.5.)
  • Canon A70, 260 e, Nurmo (16.5.)
  • Canon A70, 64 MB, 350 e, Hämeenlinna (18.5.)
  • Canon D30, laukku, salama, verkkokortti, EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM, 1.800 e, Hki (17.5.)
  • Canon Digital Ixus 400, 256 MB, 350 e, Espoo (21.5.)
  • Canon Digital Ixus V3, 256 MB, 270 e, Vantaa (19.5.)
  • Canon EF 17-35 MM F/2.8 L USM, 850 e, Hki (18.5.)
  • Canon EF 75-300 IS USM, 420 e, Hki (18.5.)
  • Canon EF 100-300MM F/4.5-5.6 USM, vvs + suodin, 370 e, Tampere (20.5.)
  • Canon EOS 10D, 1.500 e, Hki (17.5.)
  • Canon EOS 10D, 1.300 e, Hki (20.5.)
  • Canon G3, 128 Mb, 560 e, Hki (18.5.)
  • Canon G3, 128 MB, 570 e, Hki (16.5.)
  • Canon G3, 128 MB, LA-DC58B, Lensmate 52 mm, TC-DC58N, WC-DC58N uv- + polafiltteri, 600 e, Kouvola (16.5.)
  • Canon Ixus 400, 400 e, Vantaa (15.5.)
  • Canon Ixus 430, 330 e, Kajaani (20.5.)
  • Canon S50, 500 e, Hki (19.5.)
  • Canon Speedlite 420EX, 270 e, Hki (16.5., 19.5.)
  • Fuji Finepix F402, 64 MB, 250 e, Savonlinna (17.5.)
  • Fujifilm EX-20, 50 e, Vantaa (20.5.)
  • Hasselblad 500 C / M, objektiivi. Planar 80 / 2.8 CT (B60), Sonnar 150/4CT (B60), A12, Polaroid 100, Pro-shade, WL, 10 mm Ext, 2.500 e, Hki (15.5.)
  • Kodak DCS-560 -digirunko, 990 e, Hki (18.5.)
  • Kodak FD-300, Aps-filmiskanneri, 130 e, Kuopio (16.5.)
  • Leica Minox, 2.1 megapikseliä, 150 e, Savonlinna (17.5.)
  • Macro-Elmar-R, 1:4/100 Leitz + loitto. 450 e, Tampere (17.5.)
  • Mamiya 645 Super, + moottoriviritin + 45mm,80mm ja 150mm obj.+2 filmikasettia, prisma ja kuiluetsimet, 990 e, Tampere (19.5.)
  • Minolta Autometer III valotusmittari, kohdistuvan valon kupu puuttuu, 170 e, Lohja (15.5.)
  • Minolta Dimage 2330 Zoom, 150 e, Lappeenranta (16.5.)
  • Minox GT 35, 80 e, Vihti (20.5.)
  • Nikon Coolpix 5700, 490 e, Kaarina (16.5.)
  • Nikon D70, Af-S DX Zoom-Nikkor 18 - 70 mm, 1.550 e, Hki (21.5.)
  • Nikon D-100, Nikon AF 24-120 1/3,5-5,6 D IF, 256 MB, 2.200 e, Hki (20.5.)
  • Nikon Speedlight SB-28, 250 e, Mikkeli (19.5.)
  • Olympus C-450 Zoom, 230 e, Oulainen (17.5.)
  • Olympus C-860L, 100 e, Nurmijärvi (17.5., 19.5.)
  • Olympus CL 1000, 95 e, Siuntio (18.5.)
  • Olympus C-1400L, floppyadapteri + kortinlukija, 140 e, Hki (20.5.)
  • Olympus mju-II, alle 10 rullaa kuvattu, 75 e, Kankaanpää (19.5.)
  • Pentax Digitalspot valotusmittari, 380 e, Hki (17.5.)
  • Sigma SD9, obj. 28 - 105, automaattisalama EF-500 DG super, powerpack, 1.750 e, Hki (21.5.)
  • Sigma telejatke 1.4x, Canoniin, 75 e, Hki (19.5.)
  • Sony 828, 1 GB microdrive, 970 e, Lahti (14.5.)
  • Sony DSC-F828, HVL-32X -salama, 1.000 e, Hki (16.5.)
  • Sony DSC-P2, 128 MB, 300 e, Oulu (20.5.)
  • Sony DSC-P50, 200 e, Hämeenlinna (17.5.)
  • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (17.5.)
  • Sony DSC-V1, 256 MB, 550 e, Toijala (17.5.)
  • Sony Cyber-shot U20, 120 e, Jyväskylä (15.5.)
  • Sony Mavica MVC-FD73, 50 e, Turku (20.5.)
  • Tamron 28-300 macro f3.5-6.3, uv-suodin, Nikoniin, 280 e, Hki (17.5.)
  • Valopöytä diojen katseluun, 50x70cm, 15 e, Hki (21.5.)

Tietokone-lehti 6/2004

  • Petteri Järvisen kolumnin nimenä on Kuvaus kielletty. Petteri oli vuosi sitten ottanut pari kuvaa Helsingin teknillisessä museossa esilläolevasta Suomen ensimmäisestä tietokoneesta Eskosta. Petteri aikoi käyttää kuvaa kirjansa kuvituksena ja kohteliaasti vielä varmisti museosta, että kuvaa saa käyttää. Museo kielsi kuvan käyttämisen, sillä museossa olikin kuvaus kielletty. 61 euron summalla kuvaa olisi saanut käyttää, lisäpainoksista sitten lisämaksu. Kirjassa oli kymmeniä muitakin kuvia, joten Petteri unohti suosiolla kuvan. Toinen kuvauskielto oli tullut eteen Kruunupyyn kentällä, jossa koneen kapteeni oli kieltänyt asemarakennuksen kuvaamisen. Kolmas tapaus oli päiväkodin lastenjuhlissa. Kuvissa ei saanut esiintyä ollenkaan sellaisia lapsia, joihin ei päiväkodilla ollut lapsen kotoa kirjallista lupaa kuvassa esiintymiseen. Ruokakaupoissa on usein kuvaamisen kieltävä kyltti, joka ei välttämättä perustu lakiin.
  • Kokoa ja tarkkuutta, tarkat paneelinäytöt (1.600 x 1.200), 12 näyttöä 11 sivun testissä. Littunäytöt vastaavat kooltaan tuumaa kahta isompia kuvaputkinäyttöjä. Niiden hyviin puoliin kuuluvat pieni virrankulutus, pienempi koko, pienempi paino kuvaputkinäyttöihin verrattuna ja täysin terävä vääristymätön kuva. Näyttö ei välky ollenkaan eikä silmä siis rasitu. Viime vuonna Pohjoismaissa myydyistä näytöistä kolme viidestä oli littunäyttöjä. Tämän vuoden lopussa Suomessa kuvaputkinäyttöjen ja paneelinäyttöjen myyntilukujen arvioidaan olevan 1:5. Viime vuonna paneelinäyttöjen markkinajohtaja Suomessa oli Samsung 30%:n osuudellaan, sitten tulivat LG 16%, Viewsonic 15%. Muut merkit (Hyundai, Philips ja Sony) jäivät alle 10%:n osuuteen.
  • testissä mukana olevien näyttöjen säädöt ovat kalibroimattakin melko hyvin kohdallaan. Paneelinäyttöjen säädöt säilyvät paljon kauemmin kuin kuvaputkinäyttöjen, joita pitää kalibroida kerran kaksi joka kuukausi. Osaa vertailun näyttöjä ei voida ollenkaan kalibroida, sillä vaikka kirkkauden säätövara vielä riittäisikin, niin kontrastia ei voi usein säätää ollenkaan digitaalitilassa. Seitsemässä näytössä on ns. pivot-toiminto eli näytön voi kääntää pystyyn. Iiyma, Eizo ja Dell nousevat kuvanlaadun kärkeen. Niillä kuva on hyvä tehdasasetuksinkin, Dellin kalibrointi ei onnistu. Laadukkaaseen keskikastiin kuuluvista näytöistä (NEC, Philips, Samsung ja Sony) Samsungia ei voi kalibroida. Lopuista neljästä keskitason alapuolelle sijoittuvasta näytöstä (Formac, LG, IBM ja Hitachi) vain IBM:n näyttö on kalibroitavissa.
  • vertailuissa olevien näyttöjen kuvanlaatu ja tekninen taso ovat yllättävän hyvät. Kahden vuoden takaisen vertailun Toimituksen valinta -määreen voittanut Formac sijoittui nyt selvästi alle keskitason.
    - Dell Ultrasharp 2001FP, arvosana 8.7, 1.370 euroa
    - Eizo Flexscan L885, arvosana 8.8, 1.590 e, Toimituksen valinta
    - Formac Gallery 2010, arvosana 8.1, 1.295 euroa
    - Hitachi CML200UXWB, arvosana 7.9, 1.590 euroa
    - IBM Thinkvision L200P, arvosana 8.0, 1.770 euroa
    - Iiyama Prolite E511S, arvosana 9.0, 1.290 euroa, Toimituksen valinta
    - LG Flatron L2010P, arvosana 8.0, 1.285 euroa
    - NEC Multisync LCD2090UX+, arvosana 8.5, 1.695 euroa
    - Philips Brilliance 200P3A, arvosana 8.5, 1.390 euroa
    - Samsung Syncmaster 213T, arvosana 8.3, 1.390 euroa
    - Sony SDM-S204, arvosana 8.3, 1.462 euroa
    - Viewsonic VP201s, arvosana 8.5, 1.290 euroa
  • Digitieto happanee, kolme sivua. Cd-rw -levyt kestävät selvästi huonommin kuin cd-r -levyt. Nimellisnopeutta (siis maksiminopeutta) hitaampi kirjoitusnopeus ei tee kestävämpää jälkeä, pikemminkin päinvastoin.
  • Tulostuskustannukset kuriin, neljä sivua. Kokeilussa oli mukana viisi myydyintä mustesuihkua, hinnat vaihtelivat 80 euron ja 160 euron välillä. Valokuvapaperi oli kaikilla merkeillä kallista, 30 sentistä 87 senttiin. Vedoslaadulla tulostaminen kaksinkertaisti arkkien määrän (Epsonilla viisinkertaisti). Tulostetun valokuva-arkin hinnaksi muodostui reilusta eurosta kolmeen ja puoleen euroon. Ns. tarvikevärejä ei löytynyt uusimpiin malleihin, tarvikevärien hinnat olivat kolmanneksen edullisempia. Canon ja Epson varoittavat käyttämästä tarvikevärejä, takuu raukeaa, jos tarvikevärit tukkivat suuttimet. Mustevärien kestävyys ilmoitetaan viiden prosentin peitolla, joka vastaa tekstin tulostusta. Valokuvien tulokseen tarvitaan 75%:n peitto (välillä enemmänkin). Kullekin värille olisi hyvä olla oma säiliönsä kustannuksen vähentämiseksi.
  • Pikakokeessa Epson Perfection 4870 Photo, Vaativaan valokuvakäyttöön, 590 euroa. Tarkkuus on 4.800 x 9.600, Dmax on 3.8, filminpitimet löytyvät 4x5-tuuman laakafilmille, rullafilmiluiskalle, kinofilmiluiskalle tai kehystetylle kinodialle. 18 x 24 cm:n kuvan lukeminen kestää kymmenen sekuntia, isoimmalla tarkkuudella luettu kinofilmiruutu vie aikaa runsaat kaksi minuuttia. Laitteessa on automaattinen Digital ICE -kuvakorjailu ja Digital Restoration. Liitännät ovat USB 2.0 ja Firewire. "Kohtuullisesta hinnastaan huolimatta Epson Perfection 4870 Photo on mitä laadukkain ja monipuolisin skanneri, joka tyydyttää vaativan valokuvaharrastajan tai jopa ammattilaisenkin vaatimukset".
  • Print-refill.com (Hakaniemi, Ympyrätalon vieressä) mainostaa tyhjän kasetin täyttöpalvelua odottaessa (siis täytetty kasetti saman tien mukaan).
  • seuraava numero ilmestyy 9.6.2004. Digipokkarien tarkkuus on noussut viiteen megapikseliin tai jo sen ylikin. Tarkat taskukamerat, vertailussa edulliset ja tarkat digipokkarit.

J.R. osti Canon 10D -digiinsä Canon EF 100 - 400 IS USM L -objektiivin. Ensimmäisen päivän kokeiluun osui mm. Sofianpäivän tapahtuma Senaatintorilla, ks. kuvat.

Digital Outback Photo, aloitettu RAW FAQ.

  • FAQ muuten lausutaan [efeikjuu], ei...

Digital Outback Photo, Advanced Dust Healing Technique. Nimestä huolimatta yksinkertainen keino löytää kennon pölyhiukkasten jäljet kuvissa.

Digital Outback, Photo, Nik Color Efex 2.0, iso joukko filttereitä moneen käyttöön, esimerkkinä B/W Infrared.

IR, Creolta uusia digiperiä, Leaf Valeo 22Wi ja Leaf Valeo 17Wi. 17 megan ja 22 megan malleilla ottaa kuvia 1.2:n sekuntivauhtia. Kameran ja Leaf DP-67:n (3.9 tuuman näyttö/ohjausyksikkö) välinen etäisyys voi olla 10 metriä (langaton Bluetooth).

  • Fimeko on Suomessa myynyt Leafin digiperiä.

 

16.05.2004  

Megapixel.net, kesäkuu 2004

  • Canon PowerShot Pro1, kahdeksan megapikseliä, seitsemänkertainen zoom, 28mm - 300mm, f2.4 (f3.5) - f8. Suljinajat vaihtelevat 1/4000 sekunnin ja 15 sekunnin välillä. 1.3 sekuntia pitemmillä ajoilla käytetään automaattista kohinanpoistoa. ISO-arvot ovat 50, 100, 200 ja 400. Kuvatiedostot tallennetaan joko jpg-muodossa tai raw-muodossa (+ tiff ja avi). Canonissa on elektroninen etsin ja 2 tuuman lcd-näyttö. Pro1:ssä käytetään Compact Flash -kortteja ja Canonin omaa litiumioni-akkua. Pro-nimestä huolimatta kamera muistuttaa käytöltään Canonin kuluttajakameroita. ISO 200 ja 400 -kuvissa kohinan huomaa. Elektroninen etsin voisi olla vieläkin parempi. Suurin osa otetuista kuvista onnistuvat erinomaisesti, mutta kamera aiheutti kuitenkin lievän pettymyksen. Käytettävyys 8.6, kuvanlaatu 8.6. Suomen keskihinta on 1.149 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
  • Fujilm FinePix A340, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38mm - 114mm, f2.8 (f5.6) - f4.5 (f9.5). Suljinajat ovat 1/2.000 s - 2 s. Optinen etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö. Helppokäyttöinen, ensimmäiseksi kameraksi suunniteltu. Manuaalisäätöjä ei ole, paitsi valkotasapaino ja valotuksen kompensointi. Kamerassa käyttää xD-kortteja ja kahta NiMH-akkua. Kuvia pakataan vähän liikaa, yksityiskohdat välillä häviävät. Fuji värit ovat erinomaista laatua. Käytettävyys 7.2, kuvanlaatu 9. Suomen keskihinta on 264 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
  • Kodak EasyShare LS 743, neljä megapikseliä, 2.8 x zoom, 36mm - 100mm. Aukkoarvot ovat f3.0 (f4.9) - f5.1 (f8.5). Suljinajat vaihtelevat 1/1.400 sekunnin ja 1/2 (16) sekunnin välillä. ISO on 80 - 800. Kodakissa on optinen etsin ja 1.8 tuuman lcd-näyttö. Kamera on pieni ja hyvin muotoiltu, siinä käytetään SD/MMC-kortteja ja litiumioni-akkuja. Kuvissa ei ole värivirheitä, monipuolisista kuvausohjelmista voi valita tilanteeseen sopivimman. Vähiten pakkaava vaihtoehto aiheuttaa jossakin kuvissa näkyviä virheitä. Valkotasapaino toimii hyvin. Edelliset kuvausasetukset eivät säily, kun virta katkaistaan. Käytettävyys 7.4, kuvanlaatu 8.8. Euroopan hinta on noin 300 euroa.
  • Konica Minolta Dimage A2, kahdeksan megapikseliä, seitsenkertainen zoom, kuvanvakaaja, 28mm - 200mm. Aukko on f2.8 - f3.5, suljinajat ovat 1/4.000 s - 30 s. ISO-arvot ovat 64, 100, 200, 400, 800. Eletroninen etsin on erinomainen, lcd-näytön koko on 1.8 tuumaa. Käytössä ovat Compact Flash -kortit (myös microdrive) sekä omat litiumioni-akut. Tallennustavaksi voi valita jpg/raw/tiff. Kameran oletusasetuksilla kuvista tulee vähän pehmeitä ja värit ovat vaisuja. Kannattaa tehdä siis pieni korjaus oletusasetuksiin. Kuvanlaatu on erinomainen, ei värivirheitä (purppurareunaisuus, kromaattinen aberraatio). Käytettävyys 9.2, kuvanlaatu 9. Suomen keskihinta on 1.118 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
  • Olympus C-60, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38mm - 114mm. F2.8 (f4.8) - f8.0, suljinajat 1/1.000 s (1/10.000 s) - 1/2 s (8 s). ISO 64, 100, 200, 400. Olympuksessa on optinen etsin ja 1.8 tuuman lcd-näyttö, xD-kortit ja litiumioni-akut. Jpg-pakkaukset ovat maltillisia ja voi valita myös tiff-tallennusmuodon. Kohinanpoisto toimii hyvin, voi valita myös manuaaliset säädöt. Laajakulmapäässä on jonkin verran tynnyrivääristymää. Käytettävyys 8.8, kuvanlaatu 8.8. Suomen keskihinta on 505 euroa (MBnetin Hintaseuranta).
  • Ohjeita digikameran ostajalle
  • Hometown lukijoiden kuvia kotikaupungeistaan, Tallinnastakin oli yökuva
  • Makrokuvia yksi kuva Tanskasta

Dcviews.com, Olympus E-1 -arvio. Suomen keskihinta on 1.985 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, From Digital to Analog, and Back. Hollantilainen kuvaaja Stefan Heijdendael kertoo valokuvauksen perusteista.

Digital Outback Photo, Canon EOS 1D Mark II -kokemuksiin on lisätty kokeilut eri ISO-arvoilla. Aivan erinomaiset tulokset.

Dgiital Outback Photo, kokeilussa DxO Optisc Pro.

Photography.about.com, Becoming A Photographer.

 

15.05.2004  

Markku Könkkölän sivut löytyvät osoitteesta www.kuvaaja.fi, kuvat ovat upeita.

Helsingin Sanomissa oli Anttilan ja Kodin Ykkösen mainos:

  • Canon A70 299.90, euroa
  • Hama-pikalaturi + 4 kpl akkuja, 34.90 euroa
  • Minolta Dimage X20, 149.90 euroa
  • HP Photosmart 435 -digikamera + HP Photosmart 7260 -valokuvatulostin, 179 euroa
  • Minolta Dimage G400, 299.90 euroa
  • HP Photosmart R707, 399 euroa
  • HP Photosmart 935, 299 euroa
  • HP Photosmart 735, 199 euroa
  • HP PSC 1110 -monitoimilaite, 99.90 euroa

Digitoday.fi:n uutisia:

Fotosidan.se, raportti Ruotsin tämänvuotisilta fotomessuilta, Foto 2004.

Steve Sanders, Canon Powershot S60 -ensiarvio.

Qimage v2004.200, uusi versio jälleen. $45. Ks. myös IR.

Dpreview.com, Jasc Paint Shop Photo Album 5. $45.

IR, Canon Powershot A75 -arvio. Suomen keskihinta on 317 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

DCRP, Olympus C-765/C-770 Ultra -arviot. Kokoa pienennetty, kameroiden toimintaa nopeutettu, molemmissa malleissa neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom, ei vakaaja. Suomen keskihinnat 448 euroa ja 626 euroa (MBnetin Hintaseuranta C-765 ja C-770).

Digital Outback Photo, Kodak SLR/c, Canon 1Ds ja Canon 1D Mk II, vertailukuvia.

Dp-now.com, Roxio Creator 7 -arvio. Aikaisemmin Easy CD Creator -niminen cd-levyjen poltto-ohjelma on kokenut uudelleensyntymisen. Uuteen ohjelmaan on saman helpon käyttöliittymän alle koottu paketti cd-/dvd -levyjen tekoon tarvittavia apuohjelmia. Kuva-albumi, videoeditori, kuvaeditori jne. Hinta 70 puntaa, 104 euroa.

 

14.05.2004  

Kamera-lehti 5/2004

  • Kamera-lehden oma Vuoden Kuvaaja -kilpailu on edennyt osakilpailuun 3/5, ks. tarkemmin
  • Museovirasto kerää auto- ja autoilukuvia, keräysaika päättyy 30.9.2004. Paras kuva saa 200 euroa, sitten 100 euroa, kolmas palkinto on 50 euroa. Ks. tarkemmin.
  • Välähdyksiä, esittelyssä suomalaisia ja ulkolaisia valokuvakirjoja. Magnum-kuvatoimiston sivuilta löytyy suomalainen Ilkka Uimonenkin.
  • Virolahti -aiheinen valokuvakilpa päättyy 16.8.2004, ensimmäinen palkinto on 500 euroa. Lisätietoja Ympyräkameroiden pj:ltä tai Virolahden kulttuurisihteeriltä.
  • Virosta on neljä sivua kuvia
  • Pohjois-Karjalan Aikuisopisto järjestää 21.-24.8.2004 kuvauskurssin, ilmoittautuminen 15.6.2004 mennessä. Koulutus on suunnattu digikuvauksesta kiinnostuneille luontoihmisille. 320 euroa, sis. koulutuksen ja ylläpidon. Mahdollisuus vuokrata digikamera, varaus ilmoittautumisen yhteydessä.
  • Jyviä & Akanoita -palstalla annetaan vinkki vieraassa kaupungissa eksymistä pelkäävälle digikameran omistajalle. Hotelliin löytää takaisin, kun jokaisessa mutkassa ottaa yhden digikuvan taaksepäin.
  • Seppo Saves jututtaa Mikko Savolaista kuvineen runsaan seitsemän sivun verran, mielenkiintoista tarinaa, joka välillä sivuaa valokuvaustakin
  • Törkeitä kuvia!? Jutun aiheena on aukea.netissä käyty keskustelu laitapuolen kulkijoiden kuvaamisesta, stadin kollit (kolme kuvaa)
  • Riipinen goes digital, viiden sivun juttu Kari Riipisen ideoimista digitaalisista kuvista (lehdessä esillä olleet kuvat eivät tehneet minuun minkäänlaista vaikutusta...)
  • Loviisassa järjestetään 13. FotoTour kilpailu (Suomen vanhin valokuvaustapahtuma). Kuvaa 12 värikuvaa 7 tunnissa, lauantaina 19.6.2004 klo 10-17. Viime vuonna kisaan osallistui 34 kuvaajaa, ennakkomaksuna osallistumisen hinta on 18 euroa. (Digikuvaajat lienee unohdettu?)
  • Aukeaman verran selvitellään Mapplethorpen studiokuvissa käyttämää valaistusta, esimerkkikuvien avulla
  • Digitaalinen kenkälaatikko, kolme sivua ja kolme ohjelmaa. Canon Cumulus 6.0, Extensis Portfolio 7.0 ja FotoStation
  • Finlandia - Vuoden Luontokuva 2005 säännöt, ks. pdf (kaksi sivua)
  • Sakari Mäkelä tutkii neljän sivun verran kirjoittimien ja näyttöjen väriavaruuksia
  • Nikon D70 on Harri Hietalan kokeilussa, neljä sivua
  • Epson Perfection 4870 Photo -skanneria esitellään aukeaman verran
  • seuraava numero 6-7/05 ilmestyy 23.6.2004. 8MP Zoom-kamerat haastavat digijärjestelmät? Canon, Nikon, Olympus, Konica-Minolta, kameratesti. Syvälähiksiä digikameralla. Säädä kuva Sävykkääksi + näyttökuvat helposti.

Kameraseura ry:n (Hki) huomiseksi lauantaiksi suunniteltu kirpputori peruuntui, syksyllä sitten uusi yritys. Sunnuntaina 16.5.2004 järjestetään valokuvien huutokauppa klo 14 -17. Kuvat ovat esillä lauantaina 15.5. klo 14-16 sekä sunnuntaina klo 12-14. Ks. ajankohtaista.

  • myytävistä kuvista on tehty viisisivuinen pdf

Helsingin Sanomat, NYT-viikkoliite, sivu 42. Jussi Aallon muotokuvaus Kansallismuseossa jatkuu vielä toukokuun, ke/la/su klo 13-18, hinta 18 euroa ja lisäksi kansallismuseon pääsymaksu. Kuvien taustana käytetään vanhaa fondia Grönqvistin talon kohdalta Esplanadin puistosta. Kuvia otetaan useampi kerralla, niistä voi valita tulostettavaksi mieleisensä. Kuvat (yksi isompi tai kaksi pienempää) saa heti mukaansa. Myöhemminkin voi tilata kuvia lisää.

c|net, Canon Powershot Pro 1 -arvio. Suomen keskihinta on 1.152 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Luminous Landscape, Thom Hogan kertoo Nikonin digeissä käytettävistä autofokuksen sensoreista (samat kuin filmikameroissa poislukien Nikon D2h).

Pcmag.com, Will Digital Images Last?

 

13.05.2004  

Vantaan aikuislukion perinteinen digipaja (viides kerta) järjestetään tänä vuonna 31.5. - 4.6.2004 (ks. tuossa oikealla ylhäällä pikkubanneri). Luvassa on täyspäiväistä työskentelyä kahden opettajan johdolla, klo 9.00 - 17.00.

  • puolet ajasta on yhteistä opetusta, toinen puoli ohjattua omien projektien tekoa
  • Photoshop CS, kurssilaisten käytössä on useita digikameroita, skannausta, kuvien lähettämistä tulostettavaksi/painettavaksi, webbigallerioiden tekoa, kalibrointia ja värinhallintaa, omia projekteja
  • koulutus on Tikkurilassa Vantaan aikuisopiston tiloissa, Lummetie 4
  • kurssille otetaan 15 oppilasta ilmoittautumisjärjestyksessä (huom! kaksi opettajaa)
  • osallistumismaksu on 320 euroa

Matti Moller, opinnäytetyönä tehty Pietari.kuvia.04 -valokuvanäyttely. Kamerana on ollut Minolta Dimage A1, kuvia on kaikkiaan 27 kpl.

  • yleensä flashilla tehdyt käyttöliittymät vain ärsyttävät, tämä ei kuitenkaan paljoa ärsyttänyt

Heijastuksia -blogiin on hankittu Sigma 70-300 APO II.

Canon CPS, mielenkiintoisia artikkeleita. (CPS = Canon Professional Services, ammattilaisille tarkoitettu. Suomessa ei CPS:ään liittymisestä paljoa etuja saa, toisin on kuitenkin esim. USA:ssa. Vaatimukset vaihtelevat maittain, mutta periaatteessa pitäisi omistaa vähintään kaksi Canon pro-runkoa + kolme L-sarjan objektiivia. Lisäksi pitäisi olla pressikortti tms.).

IR, Konica Minolta G500 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, pieni koko. Suomen keskihinta on 406 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders news 12.5.2004, Pentax 14mm DA-sarjan objektiivi Pentax *ist D -järjestelmäkameralle.

Dpreview.com, Sigma 24-60 mm F2.8 EX DG -objektiivi. Ks myös LetsGoDigital.

Dpreview.com, DxO Optics Pro.

Bytesector.com, Olympus P-10 -arvio, kymppikoon printteri.

Nikon 8700 -kameran käyttäjien kannattaa päivittää kameran mukana tullut Nikon View 6.2.0 uudempaan versioon Nikon View 6.2.2. Raw-kuvien värikäsittelyn virheitä on korjattu uudemmassa versiossa.

Photo-i.co.uk, Canon 5200F -skanneri.

iView MediaPro 2.5, kuvien (ja muun digitaalisen media) järjestelyyn yms. 169 euroa.

Seuraavassa Windowsin versiossa (Longhorn) on värinhallinta integroitu käyttöjärjestelmään kunnolla.

 

12.05.2004  

Simppaatko sinä? Chimp-verbi (tai substantiivi chimping) on englannin kieltä ja tarkoittaa (pakonomaista) kuvan katsomista lcd-näytöltä heti kuvanoton jälkeen. Termi lienee peräisin uutistoimisto AP:n kuvaajalta, joka huvittuneena seurasi kollegojensa käytöstä uusien järjestelmädigien tultua taloon. Miksi simpanssiin liittyvä termi? Ehkä siitä, että lcd-näytön kuvia katsellaan etukenossa tai että kasvoilla on syvä ihmetyksen tai ihailun ilme (ja ääntäkin voi tulla ooh jne.).

  • staattisia tilanteita kuvatessa pitää tarkistaa rajaus ja histogrammi lcd-näytöltä, valkotasapainonkin näkee aika hyvin
  • ihmisiä kuvatessa kuvaustilanne katkeaa, jos joka kuvan jälkeen katsoo lcd-näyttöä
  • monta hyvää kuvaa on simppauksen takia menetetty
  • SportShooter.com, Chimping Exposed, neljän minuutin Quicktime movie (38 Mb) simppauksesta
  • Allt Om Digitalfoto -lehden numerossa 3/2004 on kolmen sivun juttu Den ädla konsten i chimpning

Optotekissa on tänään Canonin maahantuoja paikalla n. klo 12 - 17. Esim. Canon 10D:n hinta suoraan hyllystä on 1.599 euroa. Ensi viikolla on sitten Konica-Minoltan vuoro, maahantuojan edustaja on paikalla tiistaina 18.5. Viikko 22 on Olympus-viikko.

  • Optotek, Töölöntori, Runeberginkatu 46, 00260 Helsinki, p. 09-490716

Rob Galbraith, DxO Optics Pro tulee myyntiin toukokuun 24. päivä. Ohjelma korjaa järjestelmädigin ja objektiivin aiheuttamia virheitä (vinjetointi, värivirheet, vääristymät jne.). Ensimmäinen versio korjaa vain 8-bittisiä jpg-tiedostoja, syksyllä Photokinassa julkistettava versio käsittelee myös 16-bittisiä tiedostoja + raw-tiedostoja. Tietyn järjestelmädigi-objektiivi -yhdistelmän virheiden korjaukseen tarkoitetun modulin joutuu ostamaan erikseen. Hinnat vaihtelevat sadan ja kahden sadan dollarin välillä.

Luminous Landscape, DxO Optics Pro -arvio. Reichmann on ollut tämän objektiivin tuottamien virheiden korjausohjelman beta-testaajana. Ohjelma on yksinkertainen käyttää.

PhotographyBlog.com, Fuji Finepix A205S Zoom -arvio. Kaksi megapikseliä, kolminkertainen zoom. 3*/5*. Suomen keskihinta on 151 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

LetsGoDigital, Sharp V602SH, kamerakännykkä, jossa on kahden megapikselin kenno ja kaksinkertainen zoom. SD-kortit, 2.5 tuuman lcd-näyttö (320 x 240). Sharp on tulossa myyntiin Japanissa vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Rob Galbraith, Delkin USB Brigde, $70. Kahden USB-laitteen väliin (toimii kuten mikro). AA-akut, suoraan digikamerasta voi siirtää laitteen kautta kuvatiedostot massamuistilaitteelle, cd-rom -kirjoittajalle, toiselle kortinlukijassa olevalle muistikortille jne. Vain USB 1.1.

(via Photography Blog) Digital Photography Hacks, O'Reillyn kustantama kirja, joka ei ole vielä ilmestynyt.

  • sivuilla on 10 pdf:ää, joissa kussakin on yksi digikuvaukseen liittyvä vinkki (kirjasta näyte)
  • MacDevCenterissä on viisi muuta vinkkiä

 

11.05.2004  

Gigantista on osteltu 289 euron hintaista Creative Muvo2 mp3 -soitinta. Syynä on laitteessa oleva 4 GB:n Hitachin microdrive, jonka saa helposti irti ja käyttöön digikamerassa. MP3-soittimeenkin voi sitten laittaa vaikka 256MB:n compact flashin tilalle (kaikki merkit eivät käy). Ks. Muvo2 Microdrive Extraction.

  • toimeenpiteen jälkeen takuu ei tietenkään ole enää voimassa
  • microdrive hajoaa herkästi pudotessa, käytössä voi tulla tärinästä häiriöitä
  • vain uudemmat kameramallit tukevat yli 2GB:n muisteja (32-bit FAT)
  • aiemmat maininnat digicamera.netin uutisissa 26.1.2004, 7.3.2004, 3.4.2004 ja 29.4.2004
  • (olivat kuulemma päivän mittaan loppuneet, perjantaisi pitäisi tulla lisää)
  • (5.7.2004: toukokuun loppupuolella Creativelta alkoi tulla markkinoille malleja, joissa oli chippi-tasolla estetty microdriven käyttäminen digikamerassa).

Olli N. on ihmetellyt pitkään raw-kuvien muuntamisen ongelmia kellertävissä kuvissa. Softana on ollut Capture One, ja ongelmat ovat johtuneet siitä. Puutteeseen on tulossa tässä kuussa korjaus (vasta!).

  • Ks. tarkemmin 6mpix.com (11.5.2004). Näytekuvat, linkit keskusteluihin, jne.

Dpreview.com, Leica Digilux 2 -arvio. Viisi megapikseliä, 28mm- 90mm, F2.0 - F2.4, "retro-look". Paljon hyvää, mutta myös ongelmia. Raw-kuvien tallennuksen aikana kameralla ei voi tehdä mitään, automaattinen valkotasapaino ei toimi keinovalossa, makro-ominaisuudet huonot, ISO 50 puuttuu kokonaan. Hinta on $1.799. Arvosana Recommended.

Photo-i.co.uk on saanut valmiiksi Epson Stylus Pro 4000 mustesuihkuarvionsa. Sivuja kertyi kaikkiaan kymmenen, loppuarvosanaksi tuli 89. Tulostimen jälki oli erinomaista, mutta käyttökustannukset mietityttävät. Hinta ilman liikevaihtoveroa on Englannissa 1.495 puntaa eli 2.236 euroa. Suomen ALV:illa hinta olisi 2.728 euroa.

Luminous Landscape, The Rain in Spain..., pari sadekuvaa Espanjasta.

IR, Canon Powershot S60 -ensiarvio, ei vielä näytekuvia. Edelleen viisi megapikseliä, S50-mallia päivitetty parempaan suuntaan. 3.6-kertainen zoom, 28mm - 100mm, kameraa on virtaviivaistettu S50-malliin verrattuna. Ominaisuudet ovat samat kuin Canon G5:llä (ilman kääntyvää lcd-näyttöä). Kuhunkin kuvaan voi liittää 60 sekuntia ääntä. Hinta on $499 ($100 vähemmän kuin vanha S50-malli). Ks. myös DCRP, LetsGoDigital ja Dpreview.com.

Digital Outback Photo, alettu kirjata kokemuksia Kodak SLR/c -järjestelmädigistä.

Digitalkamera.de, Canon Powershort Pro1 -arvio. Ihan hyvä kamera, mutta ei aivan pro-tasoa. Suomen keskihinta on 1.156 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, Casio Pro Exilim EX-P600 -arvio. Kuusi megapikseliä, nelinkertainen zoom, 33mm - 132mm, f2.8 - 4.0.

Digital Photography Blog, Camera Phone Tips.

 

10.05.2004  

Tunnelmakuvia Töölönlahdelta.Armi otti eilen illalla kuvia Töölönlahdelta. Tässä 13 kuvan galleria: Tunnelmakuvia Töölönlahdelta.

Viikon kuva: Linnut.

Viikon manipuloitu kuva: Näkymä huoneesta XX.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (14.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • B+W Pehmytpiirtosuodin, Carl Zeiss softar 1 suodinkierre 52 mm, 100 e, Hki (13.5.)
  • Beha digitaalinen valonmittauslaite, 60 e, Vihti (10.5.)
  • Burton reppu, 150 e, Hki (11.5.)
  • Canon A70, 2 x 128 MB, 399 e, Hki (8.5., 14.5.)
  • Canon A70, 64 MB, 350 e, Hämeenlinna (11.5., 13.5.)
  • Canon Digital Ixus i, 280 e, Hki (13.5.)
  • Canon Digital Ixus 500, 420 e, Hki (13.5.)
  • Canon EF 17-35 mm F/2.8 L USM, 850 e, Hki (11.5.)
  • Canon EF 20 F2.8, vvs, 409 e, Kuopio (8.5.)
  • Canon EF 28-135mm IS USM, vvs, uv-suodin, 650 e, Hki (10.5.)
  • Canon EF 75-300 IS USM, 420 e, Hki (11.5.)
  • Canon EOS3, Sigma 70-200 F:2.8 HSM, 1.350 e, Kouvola (13.5.)
  • Canon EOS-10D, Canon EF 50mm F/1.4 USM, 1.799 e, Tampere (12.5.)
  • Canon FS 2710 skanneri, 375 e, Petävävesi (11.5.)
  • Canon G3/G3 laajakulmalisäke + sovitin, WC-DC58N + LA-DC58B, 120 e, Joensuu (11.5.)
  • Canon G3, telelisäke x1.75 TC-DC58N + sovitin, 650 e, Hki (13.5.)
  • Canon G3, 128 MB, 590 e, Hki (7.5., 14.5.)
  • Canon Ixus 430, 400 e, Kajaani (13.5.)
  • Canon Ixus 500, 256 MB, 400 e, Vantaa (10.5.)
  • Canon Ixus V, 265 e, Pietarsaari (13.5.)
  • Canon I-6500 mustesuihku, A3-tulostin, 350 e, Hki (12.5.)
  • Canon Powershot A70, 240 e, Hki (13.5.)
  • Canon Powershot G2, 288 MB, suodatinadapteri, 399 e, Hki (11.5.)
  • Canon Powershot G3, 512 MB, vedenpitävä sukelluskotelo 10m, 650 e, Hki (9.5.)
  • Canon Powershot G3, 256 MB, 500 e, Ikaalinen (12.5.)
  • Canon Powershot G3, 256 MB, 540 e, Ikaalinen (8.5.)
  • Canon Powershot S50, 510 e, Hki (13.5.)
  • Canon Powershot S50, 520 e, Hki (12.5.)
  • Canon PS A300, 140 e, Kuopio (7.5.)
  • HP 635, 100 e, Espoo (10.5.)
  • HP 720, 220 e, Vantaa (12.5.)
  • HP 850, 64 MB, 400 e, Hki (10.5.)
  • HP Photosmart 215, 80 e, Hollola (8.5.)
  • HP Photosmart 635, 120 e, Savonlinna (13.5.)
  • HP Photosmart 850, 269 e, Hki (11.5.)
  • HP S20 -diaskanneri, 300 e, Pori (12.5.)
  • Kodak DCS-560 -digirunko, 990 e, Hki (11.5.)
  • Lähilinssisarja , Hama, +1, +2, +4, 58mm, 30 e, Hki (13.5.)
  • Manfrotto 058B, 299 kinopää, 390 e, Hki (12.5.)
  • Mamimya RB67 Pro-S, 90 mm 1:3.5, vvs, rullafilmiperä, 1.100 e, Hki (10.5.)
  • Minolta Dimage 7, 3600 HS salama, suotimia, 490 e, Hki (12.5.)
  • Minolta Dimage 7HI, 128 MB, 700 e, Hki (12.5.)
  • Minolta Dimage 7HI, 1 GB, uv-filtteri, 1.300 e, Vantaa (8.5.)
  • Minolta Dimage 7i, 600 e, Tornio (8.5.)
  • Minolta Dimage X 20, 130 e, Espoo (12.5.)
  • Minolta Dimage X, 128 MB, 200 e, Hki (8.5.)
  • Minolta F300, 450 e, Hki (11.5.)
  • Minolta G500, 430 e, Joensuu (7.5.)
  • Nikkor 35-80 AF-D, F4-5.6, B&W 010 UV0-suodin, suodinkierre 52 mm, 100 e, Hki (13.5.)
  • Nikkor AF 300mm F2.8, vvs, uv-suodin, 2.200 e, Hamina (10.5.)
  • Nikon Coolpix 5700, 590 e, Kaarina (12.5.)
  • Nikon Coolpix IV, 540 e, Espoo (11.5.)
  • Nikon D70, 1 GB, Nikkor AF-S 12-24DX ja 24-85G, Sigma 70-200/2.8, telekonv. 2x, Manfrotto 055 Pro + 460MG, 4.200 e, Kaavi (9.5.)
  • Nikon Nikkor AF-S 24-85 F3,5/4,5 G, 410 e, Sipoo (12.5.)
  • Nikon SB-50DX, salama, 210 e, Tampere (7.5.)
  • Nikon SB-50 DX salama, hyväkuntoinen, käyttöohjeet, 150 e, Hki (13.5.)
  • Olympus C-860L, 100 e, Nurmijärvi (12.5.)
  • Olympus C-150, 105 e, Kemi (10.5.)
  • Olympus Mjuu 300 Digital, 64 MB, 220 e, Espoo (10.5.)
  • Sigma 100-300 EX HSM EOS, Canoniin, 650 e, Lappeenranta (14.5.)
  • Sony 828, 1 GB IBM microdrive, 970 e, Lahti (14.5.)
  • Sony 828, 890 e, Lahti (11.5.)
  • Sony Cybershot DSC-P31, 128 MB, 175 e, Hki (10.5.)
  • Sony DSC-F717, 128 MB, ND-filtterisetti, 670 e, Rovaniemi (8.5.)
  • Sony DSC-F828, HVL-32X salama, 1.100 e, Hki (10.5.)
  • Sony DSC-P31, 149 e, Espoo (10.5., 12.5.)
  • Sony DSC-P50, 200 e, Hämeenlinna (13.5.)
  • Sony DSC-V1, 599 e, Hki (10.5.)
  • Sony DSC-V1, 256 MB, 550 e, Toijala (10.5., 12.5.))
  • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (10.5., 13.5.))
  • Sony Mavicat, MVC-FD7, MVC-FD85, MVC-CD300MVC-FD7, MVC-FD85, MVC-CD300, yht. hinta 1.000 e (tai erikseen), Järvenpää (10.5.)
  • Tamron 24-135mm Macro SP, 410 e, Hki (12.5.)

MBnetin Hintaseurannan top-5 (eniten haetut):

1. Canon Digital Ixus 500 427 e
2. Canon PowerShot A80 337 e
3. Canon PowerShot A75 287 e
4. Canon Digital Ixus 430 371 e
5. Canon EOS-300D Kit 1.099 e

Pixort 1.1 alpha 2, ilmainen väline kuvien nopeaan lajitteluun. Uutta histogrammi.

Helsingin Sanomat B2 Urheilu, malliesimerkki kohinaisesta kuvasta, jolle ei ole tehty kohinanpoistoa. Kuvatekstinä "Jorma Puhakka nousi finaalissa hopealle".

 

09.05.2004  

Kameraseuran (Hki) tiloissa järjestetään toisen kerran valokuvahuutokauppa sunnuntaina 16.5.2004 klo 14 - 17. Ks. digicamera.netin uutisista edellisestä huutokaupasta. Kaupattavana oli silloin kuutisenkymmentä kuvaa, joista toistakymmentä sai uuden omistajan. Hinnat olivat hyvin edullisia, kallein oli Pentti Sammallehden valokuva vuodelta 1991, 448 euroa. Ismo Höltön valokuva vuodelta 1966 maksoi 246 euroa. Ks. Kameraseuran sivuilta Ajankohtaista. Helsingin Sanomissa on tänään huutokauppailmoitus:

  • Sunnuntaina 16.05. klo 14-17 Kameraseura ry:n tiloissa Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki
  • Sammallahti, Hölttö, Savolainen, Takala, Male, Aalto, Harju ("ei sukua"), Heikkinen, Lauraeus, Pekkonen, Salojärvi. Kuvat ovat esillä lauantaina 15.05. klo 14-16 ja kaksi tuntia ennen huutokaupan alkua.
  • Kuvaluettelo tiistaista 11.05 alkaen Kameraseuran kotisivuilla

Kameraseurat eri puolilla Suomea järjestävät ns. fotomaratoneja. Hyvinkään Kameraseura järjestää keskiviikkona 19.5.2004 (helatorstain aatto) Fotopyrähdyksen (jo kuudes kerta!). Sarjoja on kaksi, kinofilmi ja digi (vähintään kaksi megapikseliä). Kilpailuun voi osallistua 1 - 3 hengen joukkueina. Lähtöpaikalla (Kirjaston aukio, Hitsaajapatsas) klo 18.00 annetut kuusi aihetta kuvataan ilmoitetussa järjestyksessä yksi kuva/aihe. Kuvattu filmirulla tai muistikortti palautetaan lähtöpaikalle klo 21.00 mennessä.

  • Kilpailualue on Hyvinkää, pyrähdyksen voi tehdä vaikka jalkaisin
  • Kolme parasta joukkuetta palkitaan molemmissa sarjoissa
  • Digisarjassa
    1. palkinto on Olympus C-765 -digikamera (arvo 500 euroa)
    2. palkinto on varustelaukku (arvo 100 euroa)
    3. palkinto on Kameralehden vuosikerta (arvo 65 euroa)
  • Filmisarjassa
    1. palkinto on Sonyn digikamera ja filmiä (arvo 500 euroa)
    2. palkinto on filmiä (100 euroa)
    3. palkinto on Kameralehden vuosikerta (arvo 65 euroa)
  • Kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan Nikonin filmikamera (arvo 100 euroa)
  • Tuomaristo voi antaa yksittäisillekin kuville kunniamainintoja
  • Osallistumismaksu on 20 euroa, maksetaan kilpailupaikalla klo 17.30 alkaen. Osallistumismaksuun sisältyy filmin hinta ja kehitys tai kuvien siirto muistikortilta. Lisäksi tietenkin samalla summalla saa kuvat kotiin postitettuina.
  • Palkintojenjakotilaisuus on Hyvinkään kirjastossa 31.5.2004 klo 18.00
  • Kilpailun parhaista koottu näyttely on esillä Hyvinkään kirjaston aulassa 31.5. - 12.6.2004

Steve Sanders, Canon i990 mustesuihku -arvio. A3-kokoa, $500.

Luminous Landscape, Mike Johnstonin sunnuntaikolumnin nimi on Finding The Best CDRs.

Digital Outback Photo, Canon 1Ds, Nikon D70, Canon 300D ja Konica Minolta A2, näillä kameroilla otettu kahdesta kohteesta samat kuvat. Ks. vertailu1, vertailu2.

PcMag.com, Leica Digilux 2 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 28mm - 90mm, f/2 - f/2.4, 2.5 tuuman lcd-näyttö, elektroninen etsin. $1.850.

MBnetin Hintaseurannassakin mukana olevassa nettikaupassa www.itbutikken.di/fi (www.itwebbuy, Tanska) on tällä hetkellä 100-kertaiset eurohinnat (klo 11:25).

 

08.05.2004  

Digicamera.netin Foorumin puolella tähän viestiin (lukeminen vaatii rekisteröitymisen) on koottu vajaan viikon takaiset hintatiedot postikuluineen altalöytyviltä digikuvien online-tulostajilta.

Canon EOS-1D Mark II:n pdf-manuaalit ovat olleet jo jonkin aikaa imuroitavissa.

Yahoo! news, miten hoitaa CD/DVD-levyjä.

IR on päivittänyt Olympus C-8080 Wide Zoom -arviotaan. Suomen keskihinta on 923 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Lonestardigital.com, uutta asiaa Nikon D2H:n salamakuvien punertavan ihon korjauksesta.

Helsingin Huutokauppakamari, Helsinki, 12.5.2004 huutokauppa (ennakkonäyttö www-sivujen mukaan). Panttihuutokaupoissahan voidaan poistaa kohde vielä ennen myyntiä, ja lähtöhinnan alle voidaan myydä. (30.4.2004 diginewseissä kerrotun kohteen loppuhinnaksi tuli 560 euroa).

  • 22.5.2004: loppuhinnaksi tuli 250 euroa
  • MYYNTINUMERO C201290
    LÄHTÖHINTA 300 e
    1 KAMERANRUNKO CANON F-1
    1 OBJEKTIIVI CANON 50/1.4
    1 OBJEKTIIVI TAMRON 70-210/3.8-4 MACRO
    1 SALAMALAITE METZ 45 CT-5

 

07.05.2004  

Hans Lehtinen pallopanoraamoista löytyy uusimpana lisäyksenä seitsemän panoraamaa Kuva2004-messuilta. Messuilla käynyt voi yrittää bongata itseään...

MikroPC nro 6, 6.5.2004.

  • teemana digitaalinen kuva
  • Norman Ibas palauttaa rikkoutuneen tietokoneen kovalevyn tiedot (jos mahdollista) noin 3.000 euron hintaan. Yksityishenkilölle tämä hinta on tietenkin liikaa. Nyt on mahdollista solmia vuosisopimus 30.50 eurolla. Sopimus kattaa yhden levyn tietojen palauttamisen. Kannettavalle vuosimaksu on 48.80 euroa. Toimitusaika on pari viikkoa.
  • Zoomi vastaan vaihdettava, 11 sivua testiä. Mukana vähintään kuusinkertaisella zoomobjektiivilla varustettuja noin 650 euroa tai alle maksavia kompaktidigejä ja edullisemman hintaluokan järjestelmädigejä. Käytettävyyden osalta kompaktidigit erosivat paljonkin toisistaan. Kameroilla otettiin monenlaisia testikuvia, valkotasapaino, vastavalo, suurikontrastinen katunäkymä, yökuvaus ja huippuvalotesti (punainen, vihreä, sininen ledi ja ristivalo päällä). Lisäksi mitattiin akkujen kestoa, kohinatasoa (10s ja 1/10s), erotuskykyä sekä geometriavirheitä.

    - Canon PowerShot S1 IS, MikroPC Voittaja, 74 p, 645 euroa. Valmistajan ensimmäinen pikkukamera, jossa on optinen kuvanvakain. Monipuoliset videokuvausominaisuudet, mutta valokuvauskamerana vähän keskinkertaiset ominaisuudet. Kolmen megapikselin kennosta tulee lämpimän sävyisiä kuvia. Kohinataso kasvaa isommilla herkkyyksillä, geometriavirheet ovat kurissa, mutta erotuskyky on testin vaatimattomimpia. Akut kestävät pitkään, 10-kertainen zoom on äänetön ja nopea. Elektroninen etsin on testin parhaimmistoa. Kamera sopii parhaiten perhekäyttöön, suomenkieliset valikot ovat plussaa. Käyttöliittymä rajoittaa edistynyttä harrastajaa.

    - Fuji Finepix S5000, 73 p, MikroPC Valinta, 449 euroa. Käyttöliittymä on hyvä, samoin tuntuma kameraan. AA-akut kestävät käyttöä yli viisi tuntia. Kuvanlaatu on kehnonlainen, erotuskyky on testin häntäpäästä. Geometriassa ei ole vikaa, kohinataso on kompaktien paras. Valkotasapaino on ongelma, hyvissäkin olosuhteissa kuviin tulee lievää vihreää (Fujin "vihreä"). Optiikka aiheuttaa kromaattisia virheitä ja kuvien pakkaus huonontaa laatua. Kameran videoetsin on nopea, mutta karkea.

    - HP Photosmart 945, 65 p, 499 euroa. Aika isossa ja laatikkomaisessa kamerassa on idioottivarma ja yksinkertainen käyttöliittymä. Ergonomiassa olisi toivomisen varaa. Kamera on liian riisuttu monipuoliseen käyttöön, mutta sopii firmoille, joissa kuka tahansa saattaa ottaa kuvia. Kompaktisarjassa erotuskyky on parhaimmistoa. Vaikka geometriavirheitä ja kohinaa riittää, niin kuvanlaatu on kuitenkin testin parhaimmistoa. Värintoisto on erinomainen ja valonmittaus toimii melko hyvin. Optiikka on valovoimainen, mutta aiheuttaa helposti vastavaloon kuvattaessa heijastuksia. Hp:n mainostamasta "adaptive lightningista" ei ole vastavaloon kuvattaessa hyötyä vaan melkeinpä haittaa. HP 945 on valmistajan ensimmäinen kamera, jossa on kunnon otekahva. Elektroninen etsin on ala-arvoinen, mutta kyllä senkin avulla kuvat ottaa.

    - Kodak Easyshare DX6490, 57 p, 600 euroa. Kamera tuntuu lelumaiselta ja käyttöliittymä on kehno. Kamera on tehty helpoksi ja samalla liiankin yksinkertaiseksi. Kuvanlaatu on asiallinen, samaa luokkaa kuin HP:llä. Laajakulmapään geotriavääristymät häiritsevät, kohinatasossa ei ole alemmilla arvoilla vikaa. Voimakkaassa vastavalossa Kodak ylivalottaa, värintoistossa ei ole huomauttamista. Käyttöliittymä on testin huonoin. Kodakin muotoilu on kummallinen. Videoetsin on hyvä.

    - Konica Minolta Dimage Z2, 63 p, 480 euroa. Futuristisesti muotoillusta kamerasta saa periaatteessa hyvän otteen, mutta nappulat eivät osu oikein sormiin. Kuvanlaatu on keskitasoa, mutta johdonmukaisesti väärin tapahtuva valotus huonontaa tulosta. Optiikan geometriassa ei ole vikaa. Käytettävyys on HP:n luokkaa, valikot ja kehno otemukavuus huonontavat tulosta. Minoltassa on HP:ta parempi etsin ja säätimet. AA-akut kestävät pitkään, köykäisen oloista olemusta parantaa kuitenkin hyvä ominaisuusvalikoima. Muistikortin tallennusviive voi aiheuttaa kuvien katoamisia, jos virran sammuttaa liian aikaisin.

    - Olympus Camedia C-770, 62 p, 680 euroa. Olympus on pienen ja tukevan oloinen, käyttöliittymä on onnistunut. Huippuvaloissa tulee paljon kromaattisia virheitä, kohina-arvot ovat huonot. Myös lievä ylivalottaminen vaivaa. Kuvanlaatu on keskitasoa, geometriavirheet ovat vähäisiä. Käyttöliittymä on hyvä ja valikot kohdallaan. Kamera on nopea käyttää, tämä pitkäzoominen kompakti on vikkeläkäyttoinen. Olympuksen omat akut kestävät huonosti.

    - Canon EOS 300D, 86 p, MikroPC Voittaja, 1.295 euroa. Viime elokuussa markkinoille tullut malli oli heti menestys. Pohjimmiltaan ammattikameroita muistuttava 300D tuottaa erittäin laadukkaita, kauniita, sävykkäitä ja teräviä kuvia. Pienikohinainen CMOS-kenno, prosessointialgoritmit ja laadukkaat objektiivit saavat tämän aikaan. Vastavalo ja yökuvaukset eivät aiheuta ongelmia. Canon jakaa Nikonin kanssa testin kärkisijan erottelukyvyssä. Canon on mielenkiintoinen yhdistelmä järjestelmäkameraa ja kompaktidigiä, laadukkaaseen kameraan on liitetty kompaktidigin kankea ja niukka käyttöliittymä. Säädöt on piilotettu hankalien valikoiden taakse, valkotasapainon mittaus on tästä hyvä esimerkki. Liukas muovipinta huonontaa muuten hyvää ja tukevaa kuvausotetta. Kirkaskuvainen ja selkeä etsin on testin paras.

    - Nikon D70 83 p, MikroPC Valinta, 1.600 euroa. Hieman Canonia kalliimmassa D70:ssä on Sonyn ccd-kenno, joka on parannettu vähikoninainen versio Nikon D100:n kennosta. Käyttöliittymää on helpotettu ja varusohjelmistoa uusittu. Pakettiin kuuluu vielä laadukas DX-sarjan pikkuzoomi. Erotuskyvyltään Nikon jakaa kärkisijan Canonin kanssa, kuvat ovat sävykkäitä ja teräviä. ISO 800 -tasoon asti Nikon häviää jonkin verran kohinassa Canonille, tämän jälkeen mallit ovat kohinan suhteen tasoissa. Myös D70 selviää vastavalosta erinomaisesti. Kamera on hyvin muotoiltu, muovista huolimatta Nikonista saa hyvän otteen. Jotkin säädöt on haudattu liian syvälle valikoihin, valkotasapainon mittaus on turhan mutkikasta. Etsinkuva on kirkas ja suuri, pieni okulaariaukko hankaloittaa silmälasien käyttöä.

    - Olympus E-1, 80 p, 1.995 euroa. E-1 on Olympuksen ensimmäinen järjestelmäkamera 15 vuoteen. Kamera kestää kovaa käyttöä ja sopii ammattikäyttöönkin. Kamera, kenno ja optiikat on kaikki suunniteltu alusta alkaen toimimaan yhdessä, käytössä on Olympuksen lanseeraama 4:3-konsepti. Erottelukyky häviää niukasti Nikonille ja Canonille, kuvat ovat teräviä ja sävykkäitä. Geometriatoisto on testin paras. Automaattitarkennus on hiljainen, täsmällinen ja salamannopea. Kontrastikkaassa kohteessa Olympuksella on taipumus lievään ylivalottamiseen, vastavalo ei aiheuta ongelmia. Ergonomia on hyvä lukuunottamatta etusäädinrullan paikkaa. Liian pieni etsinokulaari vaikeuttaa silmälasien käyttäjien elämää.

    - Pentax *ist D, 79 p, 2.090 euroa. Kamera on pieni ja siro. Isokätinenkin saa kamerasta hyvän otteen. Alivalotus vähän vaivaa, tumman pään sävyjä ei kuitenkaan hukata. Aiemmin paketin mukana tullut 18-35 mm objektiivi on huonohko, mutta uudempi DA-pakettizoom 16-45 mm on selvästi laadukkaampi. Pentaxin sisäinen terävöinti on testin pienin, siksi kuvat suoraan kamerasta voivat vaikuttaa pehmeiltä. Kohintataso on testin alhaisin. Tarkennus on hieman äänekäs, mutta nopea ja tarkka. Käytettävyys on erinomainen, etsinkuva saisi olla kirkkaampi, sopii kuitenkin silmälasienkin käyttäjille. Vanhemmatkin objektiivit ja lisävälineet sopivat melko hyvin.

    - Sigma SD10, 60 p, 2.000 euroa. Ristiriitaisessa kamerassa on hyviä ominaisuuksia, mutta kokonaisuus on vähän pettymys. Foveonin kenno tuottaa hyvissä olosuhteissa erittäin kaunista jälkeä. 3.4 megapikselin kennon tuottama kuva vastaa yksityiskohdiltaan ja terävyydeltään hyvinkin 5 - 6 megapikselin kennoa. Moire-ilmiötä Sigma ei tunne ollenkaan. Vaikeammat olosuhteet ovat Sigman kompastuskivi, ylivalottuneet kohdat näkyvät teräväreunaisina, valkoisina tahroina. Vaikka kameran kohinataso on alhainen, niin vähässä valossa otetut kuvat ovat laikukkaita ja pahasti värivirheellisiä, sapenvihreitä. Automaattitarkennuskin tuottaa vaikeammissa olosuhteissa ongelmia. Kookas ja painava kamera sopii parhaiten studioon. Pelkkiä raw-kuvia tallentava kamera vaatii kumppanikseen aina tietokoneen. Käytettävyys on kankea, normaalista kinoruudusta himmentämällä rajattu etsinkuva on testin heikoin. 30 sekunnin kuvasarjoja voidan ottaa kahden kuvan sekuntivauhdilla, mutta tallennusaika nopeillakin korteilla on pitkä.

    - Vertailulaite Nikon Coolpix 5700, 71 p, 900 euroa. Nikon on kompaktikameraksi jykevän oloinen. Pienestä kamerasta saa hyvän otteen. Kuvanlaatu on hyvä, mutta näin kuuluukin olla, silä hinta on muutama sata euroa testin kompaktidigejä suurempi. Erottelukyky on testin parhaimmistoa, värintoisto on huippuluokkaa. Valotus toimii täsmällisesti ja osaa sopeutua järkevästi eri tilanteisiin. Kohinataso on ongelma, erityisesti isommilla herkkyyksillä. Geometriataso on muuten hyvä, mutta laajakulmapäässä on huomattavaa tynnyrivääristymää. Käyttöliittymä on kohtalaisen onnistunut, kamerasta saa hyvän otteen. Valikkorakenne on sekava. Videoetsin on testin parhaimmistoa, akkujen kesto turhan heikko.
  • Arkisto-ohjelmat viiden sivun testissä. ACDSee 6.02, Adobe Album 2 (päivämäärät näytetään amerikkalaisessa muodossa), ViewMinder 1.13 (suomalainen ohjelma, kieleksikin voi valita suomen), Windows XP:n resurssien hallinta (ilmainen).
  • Neljä sivua digikameroiden muistikorteista.
  • Kolme sivua digikuvien kehityspalveluista eli onlineprinttaajista ja kotona tulostamisesta.
  • Digikuvaajan kehityskoulu, kolme sivuja ohjeita kuvien käsittelyyn.
  • Seuraava MikroPC ilmestyy 27.5.2004. Vaihtoehdot filmikuvien tallennukseen, Tasoskanneri vai erillinen filmiskanneri.

Photo.net, Lensbabies-testi. Hintaa laitteella on $96. Mielenkiintoisia efektejä luvassa laitteen hankkineille.

Luminous Landscape, Death in the Afternoon. Reichmann käy ensimmäisen kerran katsomassa härkätaistelua.

LetsGoDigital, Ricoh Caplio GX. Viisi megapikseliä, 28mm - 85mm, kolminkertainen zoom. Käynnistys alle sekunnissa, suljinviive on 0.12 sekuntia. Makrokuvaus 1 cm:n päästä.

IR, Canon Powershot S500 Digital ELPH -arvio (Digital Ixus 500).

IR, Canon Powershot S410 Digital ELPH -arvio (Digital Ixus 430).

Steve Sanders, Pentax Optio S4i -arvio. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, ultrakompakti. Suomen keskihinta 453 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Steve Sanders, Pentax Optio S40 -arvio. Neljä mepapikseliä, kolminkertainen zoom.

Steve Sanders, Pentax Optio 30 -arvio. Peruspokkari, kolme megapikseliä ja kolminkertainen zoom.

Steve Sanders news 6.5.2004, USA:n Nikon on laskenut Coolpixien hintoja.

 

06.05.2004  

Elis Sinistö 1985-2004, Jan Kailan valokuvia ja videoita
23.5. saakka Galleria Krista Mikkolassa, Neitsytpolku 9. Ti-pe 12-17, la-su 13-16.
Jan Kailan valokuvia ja videoita eksentrisestä elämäntapataitelijasta Elis Sinistöstä on nähtävillä Galleria Krista Mikkolassa. Pienimuotoinen näyttely valaisee 20-vuotta kestäneen projektin tähänastisia vaiheita. Aluksi Kailan kuvausote oli puhtaan dokumentaarinen, mutta loittoni siitä melko nopeasti kohti lavastetumpaa ja käsitteelisempää ilmaisua.

92-vuotias Elis Sinistö muutti vuosi sitten metsävaltakunnastaan tavalliseen rivitaloyksiöön - mutta elämän performanssi jatkuu, kuten myös yhteistyö Kailan kanssa.

MikroBitti nro 5/2004.

  • tilaajille tulee lehden mukana kaksi romppua (huvi + hyöty)
  • Ensiaskeleet digitaaliseen videokuvaukseen, opas dv-kameroiden maailmaan. Yhdeksän sivua. Ks. nettijatkot.
  • Tyylikkäät viisimegapikseliset, Canon Ixus 500 (535 euroa) ja Sony Cyber-shot DSC-T1 (699 euroa), kaksi sivua. Molemmissa viisi megapikseliä ja kolminkertainen zoom. Sonyssa zoom-mekanismi pysyy kameran sisällä, Canonissa zoom tulee ulos rungosta. Sonyssa ei ole ollenkaan optista etsintä, auringonpaisteessa on hankala nähdä kuvaa lcd-näytöltä. Sonyn lcd-näyttö on iso 2.5-tuumainen, mutta kuva on epätarkempi kuin Canonin pienemmässä lcd-näytössä. "Molemmat kamerat soveltuvat kuvanlaatunsa puolesta myös vaativammalle käyttäjälle. Helppokäyttöisyytensä ja pienikokoisuutensa ansiosta ne ovat kuitenkin parhaimmillaan laadukasta, pientä ja tyylikästä näppäilykameraa haeskelevan käsissä".
  • Tasokasta valokuvalaatua, Epson R200 (159 euroa). Uuden mallin hinnasta on puristettu kaikki ylimääräinen pois, ominaisuuksista ei silti ole tingitty. Tarkkuus on parhaimmillaan 5.760 x 1.440, mustepisaran koko on neljä pikolitraa. Mustekasetit voi vaihtaa yksi kerrallaan (säästöä). Epsonin digikamerasta voi tulostaa suoraan etupaneelin usb-liitännän kautta. Cd-/dvd-levyille tulostaminen on myös mahdollista. Oletusarvoilla tulostusjälki on tummahkoa, ajurista ei löydy helpolla mahdollisuutta säätää kuvien valoisuutta. Kuvat oppii kuitenkin säätämään muutaman testitulosteen jälkeen niin, että jälki on sopivaa. Huippujälkeä tulee vain erikoispaperia käytettäessä, tavallisella kopiopaperilla syntyy väreiltään laimeita kuvia. A4:n tulostus kestää neljä minuuttia, Epsonin ääni ei ole voimakas. Marginaaliton tulostus ei mene aina päälle halutulla tavalla.
  • Ilmaisohjelmissa on muutaman sivun esittelyssä muiden joukossa FotoSaver, albumiohjelma. FotoSaverin avulla kuvat järjestetään virtuaalialbumeihin ja kuviin voi lisätä avainsanoja. Html-sivun teko kuvista on myös mahdollista. Download.com. Ks. ohjelman kotisivut Fotosaver.com.
  • MikroBitti täyttää 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kaikkien tilaajien kesken arvotaan 20 kpl Canon Ixus i -digikameroita.
  • Seuraavassa numerossa mm. pitkäzoomiset digikamerat.

PhotographyBlog.com, Fuji Finepix F610 Zoom -arvio. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35mm - 105mm, ei raw-tiedostomuotoa. 4.5*/5*. Suomen keskihinta on 638 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Akamera.no, Canonin 50mm objektiivien testi.

Luminous Landscape, Valotuksesta (Alain Briotin kuudes osa sarjasta Aesthetics and Photography).

DCRP, Olympus C-60 Zoom arvio. Kuusi megapikseliä, kolminkertainen zoom, xD-kortit. Suomen keskihinta on 524 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Dpreview.com, Nikon Coolpix 3700 Firmware v1.2. Korjaa joidenkin SD-korttien aiheuttamia ongelmia.

Photoxels.com, Canon Powershot Pro1 -arvio. Suomen keskihinta on 1.161 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Pekka Saarisen Digital Photo Gallery Database jatkaa kasvuaan, tältä aamulta lukema on 303 galleriaa.

Dp-now.com, Canon CanoScan 5200F 2400 x 4800 tasoskanneri, jolla voi skannata myös dioja/negoja. Dmax on 3.3, laite on hiljaisempi, skannerin lamppu on nopeammin valmis skannaukseen (ei tarvitse odottaa yhtä kauan kuin aikaisemmilla malleilla). Skanneri tulee myyntiin kesäkuun alussa, hinta on 129 puntaa (190 euroa).

EE Times, digikameratoimitukset Japanista olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4.2 miljoonaa kappaletta, vuodessa nousua on tapahtunut 71%. Japanin digikameramarkkinoiden kokonaismäärän arvioidaan nousevan tänä vuonna 75 miljoonaan kappaleeseen. Japanilaisten arvioidaan vastaavan 80% kaikista toimituksista. 512 MB:n muistikorttien hinnat jatkavat laskuaan, hintahaitari on jo nyt $50 - $100. Viiden megapikselin digien osuus on tällä hetkellä 24%.

Digicamera.netin Foorumilta löytyi sentään yksi kuva viimeisestä kuunpimennyksestä, tässä kuva.

  • tässä "pahvin" ottamia kuvia edellisestä kuunpimennyksestä

 

05.05.2004  

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (7.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • Archos Jukebox Multimedia 120, 20 GB kovalevy, 299 e, Tampere (6.5.)
  • Canon 300D, 512 MB, 900 e, Hki (5.5.)
  • Canon A70, 2 x 128 MB, 399 e, Hki (3.5.)
  • Canon A70, 64 MB, 350 e, Hämeenlinna (4.5., 6.5.)
  • Canon Canoscan 9900F, filmiskanneri, 310 e, Nokia (3.5.)
  • Canon EF 100-400 mm L IS USM, 1.200 e, Kirkkonummi (4.5.)
  • Canon EF Sigma 28-70 MM F2.8, ei toimi 10D/300D, 170 e, Jyväskylä (6.5.)
  • Canon G3/G5 laajakulmalisäke ja sovitin, WC-DC58N ja LA-DC58B, 130 e, Joensuu (3.5.)
  • Canon Powershot G1, 2 x 64 MB, 299 e, Hki (6.5.)
  • Canon Powershot G2, 450 e, Espoo (4.5.)
  • Canon Powershot G3, 500 e, Kannus (6.5.)
  • Canon PS A300, 140 e, Kuopio (3.5.)
  • Epson Stylus Photo 950, 200 e, Tampere (2.5.)
  • HP 620, 128 MB, 250 e, Piikkiö (4.5.)
  • HP 735, 215 e, Hyvinkää (5.5.)
  • HP 935, 370 e, Hyvinkää (5.5.)
  • Konica Digital Revio KD-220Z, 64 MB, 180 e, Oulu (4.5.)
  • Konica Digital Revio KD-220Z, 299 e (!), Tampere (5.5.)
  • Mamimya RB67 Pros, 127mm, 180mm, perät 67 ja 645, polaperä, vv-kompendi, 1.100 e, Tampere (2.5.)
  • Manfrotto 058B, kinopää 229, 390 e, Hki (3.5.)
  • Micro Nikkor AF 105/2.8 D, 1.050 e, Hki (2.5.)
  • Minox 35 GT, huollettu, erill. Minox-salama, 295 e, Kälviä (5.5.)
  • Minolta Dimage 5, 320 e, Espoo (3.5.)
  • Minolta Dimage 7I, 899 e, Tuusula (4.5.)
  • Minolta Dimage X, 128 MB, 225 e, Hki (2.5.)
  • Nikon AF Nikkor 80-200 mm F/2.8D ED, 690 e, Hki (2.5.)
  • Nikon Coolpix800, 120 e, Espoo (5.5.)
  • Nikon D1, hieman elämää nähnyt, 500 e, Hki (1.5.)
  • Nikon ED AF Nikkor 80-200 mm 1:2.8, 650 e, Hki (1.5.)
  • Nikon F5 -runko, 1.290 e, Hki (1.5.)
  • Nikon SB-24 salama, 190 e, Raahe (2.5.)
  • Nikon SB-26 salama, 295 e, Hki (1.5.)
  • Nikon SB-28 salama, 350 e, Hki (2.5.)
  • Nikon SD-8 voimaosa salamaan, 120 e, Hki (1.5.)
  • Nikonos III, sukeltajan va-kamera, 28 mm objektiivi, lähilinssi, salama, 700 e, Kotka (2.5.)
  • Olympus C-50 Zoom, 400 e, Jyväskylä (3.5.)
  • Olympus C-860L, 100 e, Nurmijärvi (6.5.)
  • Olympus CL 1000, 95 e, Siuntio (4.5.)
  • Peilitele 500/8, sovitteella moneen kameraa, suodattimia, 155 e, Jyväskylä (4.5.)
  • Sigma 28-70mm f2.8 asphr. EX, uv-suoja, Siilinjärvi (4.5.)
  • Sigma EX 24-70 F2.8 DG DF, Canoniin, uv-filtteri, 500 e, Kurikka (4.5.)
  • Sigma 70-200 F:2.8 HSM, 750 e, Kouvola (7.5.)
  • Sony 828, 930 e, Lahti (3.5., 5.5.)
  • Sony Cyber-shot U20, 150 e, Jyväskylä (6.5.)
  • Sony DSC-707, 550 e, Espoo (5.5.)
  • Sony DSC-F717, 128 MB, ND-filtterisetti, 700 e, Rovaniemi (3.5.)
  • Sony DSC-P9, 128 MB, 295 e, Vantaa (3.5.)
  • Sony DSC-P31, 149 e, Espoo (5.5.)
  • Sony DSC-P31, 140 e, Hki (6.6.)
  • Sony DSC-P50, 200 e, Hämeenlinna (6.5.)
  • Sony DSC-P92, 128 MB, 300 e, Mikkeli (7.5.)
  • Sony DSC-U30, 150 e, Askola (1.5.)
  • Sony DSC-V1, 256 MB, 550 e, Toijala (5.5.)
  • Sony DSC-V1, 645 e, Kuopio (2.5., 5.5.)
  • Studiojalusta, Fotomellin 340 cm korkea, 500 e, Hki (1.5.)
  • Tamrac 759 kamerareppu, 210 e, Hki (7.5.)
  • Tokina AT-X Pro SV 28-70 F2.8, 240 e, Jyväskylä (6.5.)

30 by TaiK & Masters of Arts
THE HELSINKI SCHOOL – A NEW APPROACH
Valokuvataiteen museon suurnäyttelyssä Helsingissä on mainio tilaisuus tutustua kansainvälisesti menestyneisiin valokuvataiteilijoihimme. Esillä on teoksia yli 30:ltä Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelleelta tai opettaneelta taiteilijalta. Lisäksi Projekti-tilassa esittäytyy kolme TaiKin valokuvataiteen laitokselta vastavalmistunutta maisteria

  • mukana näyttelyssä mm. Kelaranta Timo, Puranen Jorma, Jokisalo Ulla, Bremer Stefan, Brotherus Elina, Kella Marjaana, Kannisto Aino, Granö Veli, Rekula Heli, Silomäki Jari ...
  • Tässä kuussa julkaistaan vielä näyttelyyn liittyvä yli 600-sivuinen verkkosivusto, sekä ensi vuoden alussa 240 –sivuinen kirja.
  • Näyttelyn kuraattoreina ovat toimineet valokuvaaja Jorma Puranen ja taiteilija Timothy Persons. Ensi vuonna 30 by Taik -näyttely nähdään Tukholmassa ja Berliinissä.
  • Suomen valokuvataiteen museo
    Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki
    Näyttely on avoinna 5.5. – 15.8.2004
    ti-su klo 12-19
    Pääsymaksut: Aikuiset 5 euroa, opiskelija, työtön ja eläkeläinen 2,5 euroa, Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Kunnianloukkaustuomio esimiehelle kuvamanipulaatiosta (HS 5.5.04, A 6)
Suurehkon yrityksen esimies oli liittänyt kuvan naispuolisen alaisensa päästä lähes alastoman pariskunnan kuvaan. Yrityksen työntekijät saattoivat katsella kuvaa työpaikan verkkoasemalta, jonne mies oli kuvan laittanut. Iltasanomien mukaan kunnianloukkaus tuli maksamaan miehelle kaikkine oikeuskuluineen ja korvauksineen n. 5000 euroa. Iltasanomat kertoo, että kuvia oli enemmän kuin yksi ja manipulaation kohteeksi joutuneita naisiakin oli useita - kaikki miehen työpaikalta. Sadat työtoverit saattoivat katsella kuvia verkkoasemalta.

Lintukuva.fi eli Lintukuvia Suomalaisista Linnuista, kaksi kuvaajista on hankkinut Canon 1D Mark II -järjestelmädigin.

  • Sivuston ideana on tarjota lintukuvia myyntiin. Lajit on jaoteltu selkeästi ja kuvia on paljon. Kuvaajat ovat nimenomaan lintukuvauksen asiantuntijoita ja alan harrastajia. Maaliskuun puolessavälissä Lintukuva.fissä oli 1410 kuvaa 93 lintulajista.

Digiscoping.fi, Lintukuvaviikko 15/2004, alempi kuva on erityisen hieno, otettu Canon 300D + Canon 300mm f4/L IS USM.

Naimisiin.info on suosittu sivusto häitä suunnittelevien keskuudessa. Sen keskustelufoorumilla on yhden alueen nimenä Hääjuhla, valokuvaus. Osa kirjoituksista käsittelee otsikon mukaisesti häiden valokuvausta.

Aukea.netissä on tuttujen kuvaajien lintukuvia.

Dpreview.com, Kodakilta kolme uutta Easyshare-kameraa, DX7440 neljä megapikseliä 300 puntaa, CX7530 viisi megapikseliä 250 puntaa ja CX7330 kolme megapikseliä 150 puntaa. Mallit tulevat kesällä myyntiin. Lisäksi Kodakilta tulee kesäkuussa 150 puntaa maksava kymppikuvakirjoitin, jolla voi printata muidenkin kameroiden kuvia ja jonka kautta voi siirtää kuvia mikroon Kodakin kameroista (+ vielä akkujen lataus). Ks. myös IR.

Digitalkamera.de, PenDrive 2copy2. Tämän avulla voidaan siirtää kuvatiedostot USB-massatallennuslaitteelle ilman, että välissä tarvitaan mikroa. Hinta 50 euroa.

  • ks. tarkemmin1 (sivun pdf saksaksi), USB-kovalevyllä pitää olla kuvan mukaan oma virtalähde, lisää2

BBC news, 'Laser vision' offers new insights.

Suomessa oli pilviä kuunpimennyksen aikaan, näin ei ollut kaikkialla, ks. kuvat (viesti).

Fuji Finepix S5000 -sivut tai oikeastaan portaali. (Artur Gajewski, edellinen maininta diginewseissä 3.11.2003). In English, koottu tietoa Fuji S5000 -digistä. Keskustelualue on vilkas, siellä on paljon viestejä.

 

04.05.2004  

Helsingin Sanomat A7, tänään alkaa kuunpimennys klo 20.51, kuu on kokonaan täysvarjossa klo 22.52, pimennys on täydellinen klo 23.30 ja ohi keskiviikkona klo 2.09. Tämä pimennys ei näy Suomessa hyvin, sillä kuu on matalalla. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen huonommin pimennys näkyy. Kuunpimennyksen näkee parhaiten paikasta, josta on hyvä näkyvyys kaakkoon ja etelään. Pimentynyt kuu on punertava. Seuraava kuunpimennys Suomessa on 28. lokakuussa 2004.

  • taitaa olla taivas puolipilvessä joka puolella Suomea, joten kuunpimennystäkään ei oikein näe
  • (Foorumilta bongattu) viime marraskuisen kuunpimennyksen suljinaikoja ja aukkoja Tampereen tähtitornilla, ks. kuvat

Esa Kinnunen, Canon G1 ja va-kotelo, värikkäitä kuvia Punaiselta mereltä.

Canon esittelee kauppakeskuksissa toukokuun ajan suoratulostusta. Esillä ovat digikamerat ja niihin sopivat suoratulostimet. Esittelyyn tulevasta henkilöstä otetaan kuva, joka saman tien printataan valokuvaksi. Klikkaa digicamera.netin etusivulta Canonin banneria (suoratulostuksen esittely).

  • Canonin suoratulostusesittelyt toukokuu 2004
  • Helsinki, Itäkeskus (Bulevardi), keskiviikko 5.5.2004 klo 14 - 19
  • Tampere, Koskikeskus, lauantai 8.5.2004 klo 10 - 15
  • Oulu, Zeppelin, keskiviikko 12.5.2004 klo 14 - 19
  • Turku/Raisio, Mylly, keskiviikko 26.5.2004 klo 14 - 19

Eilen kerroin valokuvanäyttelystä Suhde Kahvila Pannuhuoneessa (Uudenmaankatu 19 - 21, Hki, avoinna ma - pe 9 - 15, 3.5. - 19.5.2004, kaksitoista kuvaajaa).

  • (email) yhdistävä tekijä kuvaajilla on se, että kaikki ovat jossakin vaiheessa osallistuneet Anders Petersenin työpajaan (workshop). Petersen oli Christer Strömholmin oppilas, erittäin arvostettu kuvaaja. Työpajat ovat vaikuttavia kokemuksia. Viimeksi sellainen pidettiin Helsingissä vapun aikoihin vuosi sitten. Ks. Anders Petersenin kuvia.

(via PhotographyBlog.com) Photography.about.com, Photographing Events and Demonstrations.

Photo-i.co.uk, Epson Stylus Pro 4000 -mustesuihkun arivo on edennyt jo viidenteen sivuun.

IR, USA:n Olympuksen hinnan alennukset, Olympus E1 -järjestelmädigi. Hinnat laskivat joka puolelle maailmaa, myös Suomessa.

Noise Ninja 2.0 Beta on imuroitavissa kokeiluun.

(via Digital Photography Blog) News Channel 10, kokeilussa kuusi kamerakännykkää, joista parhaat kuvat otti Nokia 3660.

Digitalkamera.de, Saksan digikameroiden myyntilukuja.

Dcmag.co.uk, Panasonic DMC-FZ10 -arvio. Neljä megapikseliä, 12-kertainen zoom, 35mm - 420mm, F2.8. Suomen keskihinta on 734 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

 

03.05.2004  

Viikon kuva: Nauhaikkunat

Viikon manipuloitu kuva: Nainen ikkunassa

Top Shot (Hki, Malminkartano) myy kaikkia Olympus-kameroita kahden vuoden takuulla. Olympuksen hinnan alennus tuli heti voimaan Suomessakin:

  • Olympus E-1 -runko + ZUIKO DIGITAL 14-54mm F2.8-3.5 = 1.990 euroa

Jouko L. on koonnut saksalaisen arvostetun fotolehden Colorfoto.de:n testituloksia, nro 05/2004, kyseessä Canon 10D/300D -rungot (objektiivit testataan eri rungoissa, tulokset eroavat toisistaan. Nikon D100, Pentax *ist D jne. on testattu erikseen ja niille on sitten omat tuloksensa. Testikuvia otetaan 720 ja mittauspisteitä on pari miljoonaa. Netistäkin voi tilata online muutamalla eurolla tuloksista pdf:n, jollei halua lehteä tilata).

  • Sigma 17-35 / 2,8-4,0 EX HSM IF ASP - suositellaan
  • Canon 18-55 / 3,5-5,6 EF-S - ei suositusta vaikka pisteet em. Sigman tasoa, ongelmia laajimmalla kuvakulmalla (ei sinänsä harvinaista)
  • Tamron 19-35 / 3,5-4,5 AF - ei suositusta
  • Canon 28-200 / 3,5-5,6 EF - ei suositusta
  • Tamron 28-300 / 3,5-6,3 AF LD ASP IF Macro - ei suositusta
  • Sigma 80-400 / 4,5-5,6 EX - suositellaan

Colorfoto.de, nro 02/2004, Canon 10D/300D -rungot.

  • Sigma 12-24 / 4,5-5,6 EX DG - ei suositusta
  • Sigma 15-30 / 3,5-4,5 EX DG Asp - ei suositusta
  • Canon 16-35 / 2,8 EF L USM - suositellaan
  • Canon 17-40 / 4 EF L USM - suositellaan (paremmat pisteet kuin 16-35:lla)
  • Sigma 18-50 / 3,5-5,6 DC - ei suositusta
  • Canon 20-35 / 3,5-4,5 EF USM - ei suositusta
  • Sigma 20-40 / 2,8 EX DG Asp - suositellaan (vaikka kokonaispisteet samaa luokkaa kuin kahdella edellisellä)
  • Canon 24-70 / 2,8 EF L USM - suositellaan
  • Sigma 24-70 / 2,8 EX DG DF Asp - ei suositusta (vaikka kokonaispisteitä enemmän kuin em. Canonilla)
  • Sigma 28-70 / 2,8 EX DF Asp - suositellaan
  • Tamron 28-75 / 2,8 SP AF XR Di LD Asp IF Macro - suositellaan
  • Canon 24-85 / 3,5-4,5 EF USM - ei suositusta
  • Sigma 24-135 / 2,8-4,5 AF Asp IF - ei suositusta
  • Tamron 24-135 / 3,5-5,6 SP AF Macro AD Asp IF - ei suositusta
  • Canon 28-90 / 4-5,6 EF II - ei suositusta
  • Canon 28-90 / 4-5,6 EF II USM - ei suositusta
  • Canon 28-105 / 3,5-4,5 EF II USM - ei suositusta
  • Canon 28-105 / 4-5,6 EF - ei suositusta
  • Sigma 28-135 / 3,8-5,6 AF Macro IF Asp - ei suositusta
  • Tamron 28-200 / 3,8-5,6 AF Asp XR IF Macro Super Zoom - ei suositusta
  • Canon 55-200 / 4,5-5,6 EF II USM - ei suositusta
  • Sigma 55-200 / 4-5,6 DC - ei suositusta

Uuudenmaankatu 19 - 21, Hki, Kahvila Pannuhuone, ma - pe 9 - 15, 3.5. - 19.5.2004. Kahdentoista kameraseuralaisen valokuvia on esillä, näyttelyn nimi on Suhde.

Dphoto.us, jutun kirjoittaja oli kokeillut Canon EOS-1D Mark II -järjestelmädigiä vähässä valossa. Aiemmin oli käytössä ollut Canon 1D. Tulokset olivat hämmästyttävän hyviä, Mark II sopii erityisen hyvin urheilukuviin ja lehtikuvauksiin, ISO 1600 -kuvissa ei ollut ongelmia.

  • tässä lisää ISO 1600 -kuvia (jos klikkaa kuvat näkyviin alkuperäisessä koossa, niin huomaa, että kohinaa oikeasti onkin aika paljon, 3504 x 2335 pikseliä).

Luminous Landscpae, The Urban Landscape. Muutama sana ja kuva kirkkojen ja graffitin kuvaamisesta.

Digital Outback Photo, Konica Minolta A2 ja raw-tiedostot.

Graphicssoft.about.com, The Ethics of Digital Photo Manipulation. Koottu aiheeseen liittyviä linkkejä.

Tässä olisi liikeideaa Suomeenkin, Youshoot.com. Häihin yms. tilaisuuksiin vuokrataan tarvittava määrä digikameroita vieraiden käyttöön. Kullakin kameralla voi ottaa noin 50 kuvaa. Hintaan sisältyvät www-sivut, jonne kuvat voi laittaa esille + cd-rom. Viiden digikameran vuokraus maksaa $395, kymmenen $695 ja kahdenkymmenen $1.195.

Uusi ilmainen kohinanpoisto-ohjelma Noisewire (ks. dpreview.comin keskustelusäie). Vielä beta-vaiheessa, myöhemmin lienee tulossa maksullinen versio.

  • ilmainen beta-versio on aika riisuttu, 8-bittisyys yms.

 

02.05.2004  

Elokuvia ja Valokuvia -blogin Henri kertoo kuvan peruskorjauksistaan, kun käsittelyssä ovat henkilökuvat. Jutussa on muutama hauska linkki.

Heijastuksia-blogissa kerrotaan Pringles-purkkien kannen hyötykäytöstä, kolme havainnollista kuvaa. Digicamera.netin uutisissa on tästä käytöstä maininnat 14.8.2003, 3.9.2003, 9.9.2003, 21.9.2003, 11.11.2003, 12.1.2004 ja 27.3.2004.

  • Pringles-purkkien kansi poistaa vähän turhankin tehokkaasti esim. hehkulampun valon. Sellaisen vinkin luin (Expo Discin yhteydessä), että kamerassa voi käyttää jotain lämmittävää suodinta (jos Expo Discin jäljiltä tulee liian "sinisiä" kuvia).

Heijastuksia-blogissa pohditaan Photography Blogin huhtikuun kuvakilpailun Onnellisuus-teeman kuvia. Lue juttu.

(Foorumilta bongattu) Olympus on lähettänyt maaliskuusta alkaen USA:ssa ja nyt myös Englannissa halukkaille Olympus E-1 -järjestelmädigin omistajille sovitteen, jolla kamerassa voi käyttää vanhoja OM-objektiiveja. Parhaan tuloksen saadakseen objektiiveja voi käyttää vain tietyilla aukkoarvoilla.

  • dpreview.comin Olympus-foorumilta viestiketju
  • kuva sovitteesta + sopivat aukkoarvots
  • 1-sivuinen pdf Olympuksen E-1 -objektiiveista
  • Olympuksen sivuilta E-1 -asiaa
  • dpreview.comin Olympus-foorumilta, saksalaisen FotoMagazinen järjestelmäkameratestissä Nikon D2H 176 pistettä, Olympus E-1 176 pistettä, Canon EOS 1Ds 175 pistettä, vähiten pisteitä sai Pentax *istD 145 pistettä. Vertailu on tehty laboratoriossa eikä siinä ole mukana kameran hintaa. Olympus E-1 on siis parempi kamera kuin Canon EOS 1Ds. (?) (kuvan koko ei nähtävästi ollut testissä mikään kriteeri?). Huom!: kävin katsomassa FotoMagazin-lehteä. Eiköhän lehdessä oltu Olympus E-1:n osalta laskettu pisteet väärin. Oikeat loppupisteet ovatkin 167 pistettä (eikä kuten lehdessä on laskettu väärin kaksi lukua ja saatu 176 pistettä). Tästä huolimatta Olympus E-1:n loppupisteet ovat kolmanneksi parhaat.

(via Digital Photography Blog) Thetechlounge.com, Beyond Megapixels - Part II. Aiheena digikameran ja objektiivien käytettävyys ja rakenne.

  • Ensimmäinen osa Beyond Megapixels - Part I -kirjoitus käsitteli megapikselien määrää. Artikkelin lopussa on 56 kpl lukijoiden kirjoittamaa kommenttia.

DCRP, Sony Cyber-shot DSC-W1 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38mm - 114m, 2.5 tuuman lcd-näyttö, pienehkö pokkarimalli, AA-akut. Kameraan saa lisälinssejä ja suotimia adapterin avulla. Suomen keskihinta on 435 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digital Outback Photo, Simulating B/W filters in Channel Mixer. Luettu kahdessa minuutissa

Bobatkins.com, Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM on tullut myyntiin. $1.300.

 

01.05.2004  
Lähetä vappukortti!

Hauskaa Vappua!
Vapputervehdyksiä voi lähettää digicamera.netin Kortit-osiosta. (Eilen lähetettiin 223 korttia).

Helsingin Sanomat C8, Anttilan ilmoitus, plussakortin haltijoille. Huomenna (sunnuntaina) klo 12 alkaen, Minolta Dimage X20 -digikamera 149.90 euroa (ilman plussakorttia 299 euroa). Kaksi megapikseliä, kolminkertainen zoom, SD-kortti, pienikokoinen malli. Anttilan Asematunnelin myymälässä näytti tänään lauantaina jo olevan lasihyllykössä kameraa ja hinta 149.90 euroa. Anttilan tunnelitaso Asematunnelissa on auki klo 22 saakka. Star 55 -kolmijalka näytti taas olleen tarjouksessa, 29.90 euroa (49.90 euroa).

  • Suomen keskihinta 199 e (halvin 175 euroa, kallein 269 euroa, yhdeksän myyjää, ks. MBnetin Hintaseuranta).
  • IR:n arvio
  • Steve Sandersin arvio
  • DCRP:n arvio
  • Megapixel.netin arvio

(M.L. email) Casio Exilim Z3/Z4 -digikameran ostajille ilouutinen: maahantuojan (Anglo-Nordic AB) sivulta voi käydä imuroimassa suomenkielisen pdf-manuaalin (ks. pdatuki.com), yhdeksän megaa ja 182 sivua.

Keltainen pörssi tuoreimmat ilmoitukset (30.4.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • Canon 300D, 512 MB, 990 e, Hki (28.4.)
  • Canon EF 20mm f2.8, 409 e, Kuopio (28.4.)
  • Canon EF 28-70/F2.8L USM, uv-suodin, 900 e, Hki (28.4.)
  • Canon ET-64 II vastavalosuoja, 75-300 IS -linssiin, Kirkkonummi (30.4.)
  • Canon EOS 300D, EFS 18-55mm, 1.150 e, Hki (28.4.)
  • Canon Powershot A40, 128 MB, 210 e, Espoo (29.4.)
  • Fuji 6900, 128 MB, 300 e, Hki (30.4.)
  • HP Photosmart 320, 100 e, Lahti (28.4.)
  • Konica Revio C1, 1.2 megapikseliä, 80 e, Hki (29.4.)
  • Memory Stick Pro Sandisk, 256 MB, 62 e, Oulu (29.4.)
  • Minolta Dimage 7i, 500 e, Espoo (27.4., 29.4.)
  • Nikon AF 24-120/3.5-5.6 D, 399 e, Espoo (29.4.)
  • Nikon Coolpix 775, 100 e, Mikkerli (28.4.)
  • Nikon Speelight SB-24, 170 e, Hämeenlinna (28.4.)
  • Olympus C-5060WZ, 620 e, Vaasa (29.4.)
  • Olympus C-720 Ultra Zoom, 64 MB, 300 e, Espoo (28.4.)
  • Olympus C-750, 128 MB, 450 e, Haukipudas (29.4.)
  • Olympus E-10, 64 MB, 530 e, Turku (28.4.)
  • Sony Cybershot DSC-P31, 140 e, Hki (29.4.)
  • Sony DSC-P50, 200 e, Hämeenlinna (29.4.)
  • Sony DSC-V1, 256 MB , 550 e, Toijala (27.4., 29.4.)
  • Sony muistikortti 128 MB, 35 e, Hki (29.4.)

BreezeBrowser v2.9 news, raw-muunnos uusille kameramalleille Nikon D70, Olympus E-1, Olympus C8080WZ, Olympus C5060WZ, Olympus C5050Z, Pentax *ist D, Minolta DiMAGE A1, Minolta DiMAGE A2 and Minolta DiMAGE 7i. Canon EOS-1D Mark II -mallille tulee raw-muunnos, kun Canon julkistaa SDK:n, nyt näyttää kyllä raw-tiedostot (+ jpg:t). Ilmainen päivitys ohjelman aiemmin hankkineille, normaalihinta on $49.95.

  • kätevä ja nopea ohjelma raw-muunnoksiin ja kuvien katseluun

Photo-i.co.uk on aloittanut Epson Stylus Pro 4000 -mustesuihkun arvion. Arvio täydentyy ajan myötä.

IR, 12 GB:n Compact Flash -kortteja on tulossa myyntiin kesällä.

IR, Pictocolorilta CorrectPhoto. Kuvien järjestely, värien korjailu, cd-levyjen poltto suoraan ohjelmasta, ohjelma ei kuitenkaan tue raw-tiedostoja. Maksaa $29.95 ($39.95).

Digitalkamera.de, Panasonic Lumix DMC-FZ10 -arvio. Neljä megapikseliä, 12-kertainen zoom, F2.8, 35mm - 420mm, kuvanvakaaja. Suomen keskihinta on 729 euroa (MBnetin Hintaseuranta).

Digit.no, japanilaisen tutkimuksen maassa on digikamera yli puolessa talouksista.

Dpnow.com, Olympus E-1 -järjestelmädigin hinta laski toukokuun alusta. Lue sivuston ylläpitäjän Ian Burleyn kommentti uudesta hinnoittelusta. Dpreview.com, samat luvut dollareina.

  • rungon listahinta aleni 1.400 punnasta (2.226 eurosta) 999 puntaan (1.483 euroon)
  • runko + 14-54mm f/2.8 (28-108mm) Digital Zuiko maksaa nyt 1.399 puntaa (2.076 euroa). Aiempi hinta oli 1.799 puntaa (2.670 euroa).

Dpnow.com, Fotoalbum Pro 4.1, $29.95.

Vielä muistutukseksi: Armi teki Scott Kelbyn uudesta Photoshop CS edistynyt käyttö -kirjasta esittelyn Vinkit-osioon.

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset